15. 4. 2020

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka

Oboznamovaním s posudkami a ďalšími dôkazmi by malo v stredu na Špecializovanom trestnom súd v Pezinku pokračovať hlavné pojednávanie v kauze vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka, jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a ďalších skutkov. Obžalovaný je v tomto prípade podnikateľ Marian K., jeho známa Alena Zs. a bývalý policajt Tomáš Sz. Pre hrozbu šírenia korovanirusu bude pojednávanie prebiehať v špeciálnom režime, pričom do pojednávacej miestnosti budú vpustení len zástupcovia troch vybraných médií. Povolený však bude zvukový prenos z pojednávania.

Na samostatné konanie bol v prípade vraždy novinára vyčlenený bývalý vojak Miroslav M., ktorý sa priznal, že zastrelil Kuciaka, jeho snúbenicu aj podnikateľa Petra Molnára v roku 2016. Tento obžalovaný bol v pondelok 6. apríla neprávoplatne odsúdený na 23 rokov väzenia. Účasť na vražde priznal aj Zoltán Andruskó. Po dohode o vine a treste s prokurátorom mu súd uložil trest 15 rokov väzenia. Andruskó od svojho zadržania na jeseň 2018 spolupracoval v kauze vraždy Kuciaka s vyšetrovateľmi.

Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú zastrelili 21. februára 2018 v ich dome v obci Veľká Mača v okrese Galanta. Kuciak bol investigatívnym novinárom portálu Aktuality.sk a okrem iného sa zaoberal kauzami podnikateľa Mariana K.


©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.