19. 1. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Diel ruského animovaného seriálu "Máša a medveď" s názvom "Recept na katastrofu" sa stal najsledovanejším animovaným videom na zdieľacej webovej stránke YouTube a dostal sa do Guinnessovej knihy svetových rekordov. Informovala o tom v piatok agentúra TASS.
Predmetný diel má na YouTube viac než 3,4 miliardy zhliadnutí. Ide zároveň o jediné animované video, ktoré sa nachádza medzi prvými piatimi najsledovanejšími príspevkami na tejto stránke vôbec, potvrdila produkčná spoločnosť Animaccord, ktorá tento obľúbený detský seriál od roku 2009 vyrába.
Najsledovanejšia epizóda pochádza z prvej série seriálu (2009-2010). Spoločnosť Animaccord oznámila, že nový diel s názvom "Celý svet je javisko" bude mať premiéru 25. januára. Kanál seriálu na YouTube v angličtine má vyše štyri milióny odberateľov, zatiaľ čo ruský kanál má približne 18 miliónov.

Copyright © TASR 2019

Štáty EÚ sa nedohodli na konečnej podobe legislatívy o ochrane autorských práv na internete. Rumunské predsedníctvo preto muselo odvolať plánované rokovania so zástupcami Európskej komisie a Európskeho parlamentu.
Štáty sa podľa očakávaní nevedia zhodnúť na dvoch najspornejších častiach návrhu, ide o články 11 a 13. Prvý z nich má majiteľom práv – vrátane médií – zabezpečiť spravodlivý podiel za použitie ich obsahu na internete, článok 13 stanovuje internetovým platformám povinnosť riešiť, či užívateľom nahrávaný obsah neporušuje autorské práva.
Asi desiatka krajín – vrátane napríklad Nemecka, Talianska či Poľska – dnes nechcela pri článku 13 výnimku pre malé a stredné firmy. Pri článku 11 sa štáty nemôžu zhodnúť na definícii krátkych úryvkov zo správ, ktoré sa objavujú vo výsledkoch vyhľadávania alebo v aplikáciách ponúkajúcich prehľady spravodajstva.

Do nemeckých médií unikli detaily z internej správy Spolkového úradu na ochranu ústavy o AfD. Je v nej napríklad aj výrok člena strany, ktorý vychvaľoval Reinharda Heydricha a jeho „múdru politiku“ v Protektoráte Čechy a Morava.
Spolupredseda AFD Jörg Meuthen dnes označil únik internej správy do médií za „obrovský škandál, ktorý masívne otriasa dôverou v štát a jeho inštitúcie“. Škandalózne je podľa neho predovšetkým to, že novinári dokument majú k dispozícii, ale strane, ktorej sa týka, ho úrad odmietol vydať. Únik správy kritizoval aj druhý spolupredseda strany Alexander Gauland, ktorému je v dokumente venovaná značná pozornosť.
Úrad na základe verejných vyjadrení členov strany systematicky preskúma, nakoľko sa v zoskupení dajú vysledovať pravicovo-extrémistické tendencie. Zameria sa pritom najmä na krídlo okolo predsedu durýnskej AFD Björna Höckeho a mládežnícku organizáciu strany. Na základe skúmania, ktoré by mohlo trvať až dva roky, sa rozhodne, či bude AfD zaradená do vyššej kategórie, v rámci ktorej môže BfV napríklad verbovať v sledovanej organizácii aj informátorov. 

Copyright © ČTK 2019

Vyšetrovanie prípadu zmiznutého novinára Pavla Rýpala pokračuje 

Vyšetrovanie prípadu zmiznutého 
novinára Pavla Rýpala pokračuje 

Prípad zmiznutého novinára Pavla Rýpala stále nie je uzavretý. Polícia pokračuje v preverovaní informácií, ktoré má k dispozícii.
Hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová avizovala, že polícia naďalej pracuje s určitým okruhom informácií, ktoré momentálne preveruje. "Nebudeme ich však bližšie špecifikovať," doplnila.
Sestra zmiznutého novinára začiatkom októbra minulého roka na sociálnej sieti uviedla, že majú nové informácie. Novinár mal byť podľa nej zavraždený.
Pavol Rýpal bol investigatívny novinár. Nezvestný je od 22. apríla 2008. Koncom augusta 2018 ho polícia zaradila do zoznamu 12 vytypovaných nezvestných osôb zo Slovenska pri príležitosti Medzinárodného dňa zmiznutých.

Copyright © TASR 2019





SLOVAK MEDIA LAW NEWS

SLOVAK MEDIA LAW NEWS 


Strana Most-Híd súhlasí s tým, aby právo na odpoveď vo vzťahu k nepravdivému, neúplnému alebo pravdu skresľujúcemu skutkovému tvrdeniu mohli uplatniť aj verejní činitelia. Uviedla hovorkyňa Mosta-Híd Klára Debnár. Predseda Mosta-Híd Béla Bugár zdôraznil, že strana ale nesúhlasí s tým, aby sa toto právo vzťahovalo aj na komentáre a glosy.
Inštitút práva na odpoveď pre verejných činiteľov navrhujú opäť obnoviť poslanci Smeru-SD Miroslav Číž a Dušan Jarjabek novelizáciou tlačového zákona. O tom, aby sa toto právo vzťahovalo aj na komentáre a glosy, hovorí predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS). Informoval o tom jeho hovorca Tomáš Kostelník.
Právo na odpoveď aj pre verejných činiteľov bolo do slovenského právneho poriadku zavedené od 1. júna 2008, teda v čase prvej vlády Roberta Fica (Smer-SD). V roku 2011 počas kabinetu Ivety Radičovej (vtedy SDKÚ-DS) bol tento inštitút pozmenený, čím toto právo ostalo len fyzickým osobám. Jarjabek a Číž to vracajú do pôvodného stavu.
Do tlačového zákona sa má dostať text, že "ak periodická tlač alebo agentúrne spravodajstvo obsahuje skutkové tvrdenie, ktoré sa dotýka cti, dôstojnosti alebo súkromia fyzickej osoby alebo názvu alebo dobrej povesti právnickej osoby, na základe ktorého možno osobu presne určiť, má táto osoba právo žiadať uverejnenie odpovede. Vydavateľ periodickej tlače a tlačová agentúra sú povinní odpoveď uverejniť bezodplatne; právo na opravu týmto nie je dotknuté".
Ak vydavateľ periodickej tlače alebo tlačová agentúra neuverejnia opravu, odpoveď alebo dodatočné oznámenie vôbec, alebo ak nedodržia niektorú z podmienok na ich uverejnenie, má mať osoba, ktorá o ich uverejnenie požiadala, právo na primeranú peňažnú náhradu od 1660 eur do 4980 eur. Novela obsahuje aj možnosti, keď odpoveď uverejnená nemusí byť.
O opätovnom zavedení práva na odpoveď hovoril na decembrovom sneme Smeru-SD Robert Fico. "Myslím si, že by sme sa mali vrátiť k právu na odpoveď pre verejných činiteľov. Nechápem, prečo by politik, ktorý je poopľúvaný na desiatich stranách, nemal mať právo odpovedať," uviedol.

Copyright © TASR 2019

Reklamná pauza, môžete sa...

Reklamná pauza, môžete sa...

18. 1. 2019

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS


V meste Skalica pôsobili v uplynulom roku dve mestské televízie. Tento stav sa v januári 2019 zmenil a mesto už oficiálne spolupracuje iba s jednou televíziou. Ešte bývalé vedenie mesta vypovedalo spoločnosti Videoštúdio RIS zmluvu bez odôvodnenia. Spoločnosť napriek tomu pokračovala vo svojej činnosti a ukončenie zmluvy napadla na súde. Požadovala aj vyplatenie uskutočnených prác podľa zmluvy za rok 2018 v celkovej výške 65.000 eur.
Novozvolená primátorka Anna Mierna si nechala vypracovať právny posudok na ukončenie zmluvy. "Sú relevantne vysvetlené možnosti, ako môže spor dopadnúť. Predmetom súdneho sporu je platnosť alebo neplatnosť výpovede. V spore by sa nerozhodovalo o nároku na vyplatenie 65.000 eur. Keďže však nebol uvedený dôvod výpovede, mesto by tento súdny spor s veľkou pravdepodobnosťou prehralo," uviedol zástupca právnickej kancelárie, ktorá mesto zastupuje, Tomáš Caban.
"Odporúčanie právnikov bolo ukončiť spor dohodou. Našli sme spoločnú reč so spoločnosťou o vyrovnaní pohľadávok za rok 2018. Mesto zaplatí namiesto 65.000 eur za vykonané práce iba 50.000 eur. Okrem toho bude spoločnosť zabezpečovať služby mestskej televízie aj v roku 2019, ale už za nižšiu sumu 2900 eur vrátane DPH. Pre ďalšie roky sa uskutoční výberové konanie na tieto služby, do ktorej sa budú môcť zapojiť viacerí uchádzači," uviedla pre TASR primátorka.
"Že to prišlo až k súdnemu sporu, nás viedlo to, že sme od začiatku boli presvedčení, že výpoveď je neplatná. Keďže sme sa nevedeli s bývalým vedením dohodnúť, spor sme začali riešiť súdnou cestou. Dohoda je výsledkom diskusie, ktorá prebiehala od novembra. Vyjadriť sa k nej ešte musia naši právnici a následne tento spor definitívne uzatvoríme," uviedol konateľ spoločnosti Ivan Príkopa.
Mesto malo zmluvu aj s druhou mestskou televíziou, ktorej vysielanie zabezpečovala spoločnosť ptatelier. "S touto spoločnosťou sme ukončili zmluvu k 31. decembru 2018. Predpokladám, že keď bude zverejnené výberové konanie, táto spoločnosť sa do nej prihlási," doplnila Mierna.

Copyright © TASR 2019

RTVS NEWS

RTVS NEWS

Vedením programovej služby – Jednotka bol poverený dlhoročný programový pracovník Ľubomír Gál.

SLOVAK MEDIA LAW NEWS

SLOVAK MEDIA LAW NEWS



Slovensko dospelo podľa predsedu Národnej rady SR Andreja Danka (SNS) do štádia, že potrebuje v zákone právo na odpoveď politikov. Malo by sa navyše vzťahovať aj na komentáre a glosy. Vyplýva to z vyjadrení Dankovho hovorcu Tomáša Kostelníka.
"Podľa slov predsedu NRSR Andreja Danka Slovensko, žiaľ, dospelo do štádia, že takýto zákon je nevyhnutný. Navyše, tento zákon sa má rozšíriť aj o komentáre a glosy. V iných vyspelých štátoch je takýto zákon samozrejmosťou," povedal novinárom Kostelník. V prípade komentárov by malo podľa jeho slov ísť o mediálne portály. "Nie o slobodné komentáre, ktoré sú na internete," doplnil hovorca.
Inštitút práva na odpoveď pre verejných činiteľov navrhujú opäť obnoviť poslanci Smeru-SD Miroslav Číž a Dušan Jarjabek novelizáciou tlačového zákona.
Právo na odpoveď aj pre verejných činiteľov bolo do slovenského právneho poriadku zavedené od 1. júna 2008, teda v čase prvej vlády Roberta Fica (Smer-SD). V roku 2011 počas kabinetu Ivety Radičovej (vtedy SDKÚ-DS) bol tento inštitút pozmenený, čím toto právo ostalo len fyzickým osobám. Jarjabek a Číž to vracajú do pôvodného stavu.
Do tlačového zákona sa má dostať text, že "ak periodická tlač alebo agentúrne spravodajstvo obsahuje skutkové tvrdenie, ktoré sa dotýka cti, dôstojnosti alebo súkromia fyzickej osoby alebo názvu alebo dobrej povesti právnickej osoby, na základe ktorého možno osobu presne určiť, má táto osoba právo žiadať uverejnenie odpovede. Vydavateľ periodickej tlače a tlačová agentúra sú povinní odpoveď uverejniť bezodplatne; právo na opravu týmto nie je dotknuté".
Ak vydavateľ periodickej tlače alebo tlačová agentúra neuverejnia opravu, odpoveď alebo dodatočné oznámenie vôbec alebo ak nedodržia niektorú z podmienok na ich uverejnenie, má mať osoba, ktorá o ich uverejnenie požiadala, právo na primeranú peňažnú náhradu od 1660 eur do 4980 eur. Novela obsahuje aj možnosti, keď odpoveď uverejnená nemusí byť.
O opätovnom zavedení práva na odpoveď hovoril na decembrovom sneme Smeru-SD Robert Fico. "Myslím si, že by sme sa mali vrátiť k právu na odpoveď pre verejných činiteľov. Nechápem, prečo by politik, ktorý je poopľúvaný na desiatich stranách, nemal mať právo odpovedať," uviedol.
Líder Mosta-Híd Béla Bugár pre TASR uviedol, že táto zmena nie je len iniciatívou Smeru-SD. "My sme už dlho hovorili, že vzhľadom na to, čo sa deje, by bolo dobré zaviesť niečo, vďaka čomu by sa človek mohol vyjadriť. Mne sa napríklad v Új Szó stalo, keď v komentári napísali, že podľa Viktora Orbána je Most-Híd trieska pod nechtami a treba sa ho zbaviť. A nedali mi možnosť vyjadriť sa. A toto je robenie politiky. Už len preto budem trvať na práve na odpoveď," odkázal.


Iniciovanie diskusie a nové návrhy v oblasti regulácie médií sú reakciou na dynamiku zmien, ktorými spoločnosť prechádza a nevyhnutnosťou mediálneho prostredia sa týmto zmenám prispôsobovať. V piatkovej panelovej diskusii, ktorá sa venovala návrhom zmien v tlačovom zákone a otázke regulácie médií, to uviedol poslanec Národnej rady SR a podpredseda parlamentného výboru pre kultúru a médiá Karol Farkašovský (SNS).
"Touto iniciatívou a apelom po širšej odbornej, ale i celospoločenskej diskusii chceme prispieť k vyváženosti vzťahu medzi novinármi a politikmi, ktorý v súčasnosti nie je vždy v rovnovážnom stave, najmä v etickej rovine,“ povedal Farkašovský v diskusii, ktorú zorganizovalo Centrum pre nezávislú a objektívnu žurnalistiku (CenPress). Téma sa podľa neho odvíja aj od optiky, ktorou je podľa neho potrebné zdôrazniť elementárne poslanie novinára. „Tým je vecne správne a objektívne informovať,“ upozornil.
Aj podľa druhého diskutujúceho, člena mediálneho výboru parlamentu Miroslava Číža (Smer-SD) je základným rysom nových návrhov otvoriť debatu na tému regulácie médií a skúsiť riešiť problémy, ktoré sa v mediálnom prostredí vyskytujú. V tomto kontexte hovorí aj o navrhovanom znovuzavedení práva politikov na zverejnenie reakcie na články v médiách, ktoré sa dotkli ich cti, dôstojnosti alebo súkromia. "Ústava garantuje právo na zachovanie ľudskej dôstojnosti, osobnej cti, dobrej povesti a na ochranu mena. Nemožno z toho vylúčiť ani politikov, ani predsedov politických strán, pretože aj tí sa môžu stať obeťou dezinformačných atakov, ktoré toto ich základné právo porušujú," prízvukoval Číž.
Farkašovský pripustil, že otázkou do diskusie vo vnútri koalície bude aj návrh národniarov, ktorý sa týka práva na ospravedlnenie. "Ak sa ukáže, že médium svojím nekorektným tvrdením poškodilo dobré meno, dôstojnosť, integritu, poškodený nemá možnosť sa efektívne brániť. Môže podať žalobu, no súdny proces môže trvať niekoľko rokov,“ upozornil.
Podľa Číža je potrebné otvárať aj diskusiu o tom, ako by mala vyzerať etická regulácia zo strany samotných médií. "Tak ako máme napríklad advokátsku komoru, mohol by vzniknúť orgán, ktorý bude nielen brať vzniknuté problémy na vedomie, ale bude mať aj nástroje ich reálne riešiť,“ dodal.
Obaja zástupcovia mediálneho výboru parlamentu sa venovali aj možnej regulácii internetových diskusií. Číž pripustil citlivosť celej témy a logickú obavu o obmedzovanie slobody prejavu, upozornil však, že v tomto prostredí sa "jedna chránená hodnota dostáva do konfrontácie s inou chránenou hodnotou", akou je napríklad právo na zachovanie dobrej povesti a dobrého mena. Vie si predstaviť, že diskusia na internetových fórach relevantných médií by nemala byť vedená anonymne. "Samotné noviny, samotné médium by malo požadovať diskutérov, aby na ich portáli nevystupovali anonymne," mieni. Farkašovský sa v tejto súvislosti pýta, aký zmysel má anonymná diskusia. “Ak chcem vyjadriť svoj názor, prečo by som sa mal skrývať za anonymný nick? Je potrebné zabezpečiť, aby anonymita neumožňovala porušovať práva iných,“ uviedol.
Inštitút práva na odpoveď pre verejných činiteľov na skutkové tvrdenie, ktoré sa dotýka cti, dôstojnosti alebo súkromia fyzickej osoby alebo názvu či dobrej povesti právnickej osoby navrhujú opäť obnoviť poslanci Smeru-SD Miroslav Číž a Dušan Jarjabek novelizáciou tlačového zákona. Právo na odpoveď aj pre verejných činiteľov bolo do slovenského právneho poriadku zavedené od 1. júna 2008, teda v čase prvej vlády Roberta Fica (Smer-SD). V roku 2011 počas kabinetu Ivety Radičovej (vtedy SDKÚ-DS) bol tento inštitút pozmenený, čím toto právo ostalo len fyzickým osobám. Jarjabek a Číž to vracajú do pôvodného stavu. Novela uvádza aj sankcie za neumožnenie naplniť toto právo.
Podľa predsedu SNS a predsedu parlamentu Andreja Danka by sa právo na odpoveď malo navyše vzťahovať aj na komentáre a glosy. Vyplýva to z vyjadrení Dankovho hovorcu Tomáša Kostelníka. V prípade komentárov by malo podľa jeho slov ísť o mediálne portály. "Nie o slobodné komentáre, ktoré sú na internete,“ doplnil hovorca.



Za jednoznačný krok späť považuje člen Medzinárodného tlačového inštitútu (IPI) a Tlačovo-digitálnej rady SR Pavol Múdry návrh poslancov Smeru-SD Dušana Jarjabka a Miroslava Číža na novelu tlačového zákona. Jarjabek a Číž chcú opätovne zaviesť právo na odpoveď, ako aj pokuty v podobe, v akej boli v zákone v roku 2008. „Média v súčasnosti dávajú politikom pri článkoch, ktoré sa ich môžu týkať, dostatok možností sa vyjadriť, právo vyjadrovať sa ešte dodatočne je preto bezpredmetné,“ uviedol pre agentúru SITA v reakcii na návrh novely Múdry. Spomínaný zákon z roka 2008 kritizovala nielen opozícia, ale aj profesijné organizácie a medzinárodné inštitúcie ako Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) a iné. Na protest proti zákonu z dielne vtedajšej vládnej koalície Smer-SD, SNS a ĽS-HZDS vyšli slovenské denníky v marci 2008 s vybielenými titulnými stranami.



©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.



VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA




"Z môjho pohľadu na Robert Fico na to predpoklady a nastavil latku vysoko."
Robert Kaliňák 

"Toto je hnoj Igora Matoviča. Podávam trestné oznámenie a toto si tento vagabund na povale u svojej babky už neukryje. Páni Matovič a Daniel Lipšic verejnosť neoklamú. Vystúpenie Igora Matoviča dokázalo, že tu funguje organizovaná skupina s jediným cieľom, prekryť randenie Daniela Lipšica s podozrivou A. Zs. Je nechutné, že po tom všetkom sa účelovo ponúkol Kuciakovcom, aby mal prístup k spisu ako ich advokát. Vyzývam Igora Matoviča, aby okamžite vysvetlil túto nehoráznosť."
Martin Glváč  

Ceny ZAI za rok 2018

Ceny ZAI za rok 2018

Ceny Zväzu autorov a interpretov populárnej hudby za rok 2018 si vo štvrtok večer v bratislavskom Majestic Music Clube prevzali okrem iných aj speváčka Sima Martausová, spevák Maťo Ďurinda či kapela Horkýže Slíže.

Umelci pri preberaní ocenení neskrývali radosť. „Na pódium som nevystúpil kvôli nejakému oceneniu už vyše dvadsaťpäť rokov! Dvadsaťpäť rokov som nedostal žiadnu cenu, čo mi vôbec nevadí, no inak som na pódiu v roku 2018 stál veľakrát, pravdepodobne si to niekto všimol... Ďakujem všetkým, ktorí ma podporili, ďakujem fanúšikom našej kapely Tublatanka, ďakujem ZAI za túto cenu, tá soška je úplne krásna! A vďaka aj všetkým, ktorí podporujú rockovú hudbu!“ zvolal z pódia Ďurinda.

Srdečnými slovami nešetrila ani Martausová. „Veľmi si túto cenu vážim. Vážila som si už to, že som sa ocitla medzi nominovanými a úprimne som držala palce aj Janke Kirschner a Zuzke Smatanovej. Obidve by si ju úplne rovnako zaslúžili, aj tisíc iných by si ju úplne rovnako zaslúžilo, ale nebudem klamať, teším sa, že som ju získala práve ja,“ podotkla s úsmevom speváčka, po ktorej si po sošku na pódium prišli Juraj Štefánik a Marek Viršík z kapely Horkýže Slíže. „My sme si mysleli, že sem ideme len odovzdávať ceny, tak sme teraz úplne prekvapení a šťastní, ďakujeme! Budeme sa snažiť hrať ďalej,“ skonštatovali hudobníci.

Klub, v ktorom sa podujatie uskutočnilo, získal napokon ocenenie tiež, stal sa totiž veľkým Klubom roka. Spomedzi malých slovenských klubov vyhlasovatelia súťaže ocenili Blue Note Jazz and Music Club v Novom Meste nad Váhom, pričom usporiadateľom roka sa stal jeho majiteľ Tibor Zelenay.

V kategórii Festival roka ocenili zástupcovia ZAI tento rok dve podujatia, soška v tvare mikrofónu putovala do rúk organizátorov Bratislavských Jazzových Dní a Topfestu.

Cenu pre celoplošnú rozhlasovú stanicu roka získalo Rádio Anténa Rock, medzi regionálnymi stanicami uspelo a cenu si odnieslo bratislavské rádio Aligator a hudobným redaktorom roka sa po štvrtý raz stal Roman Bomboš.

Ceny ZAI boli tento rok navyše aj medzinárodné. Cenu za celoživotný prínos k rozvoju hudobnej scény si totiž prišiel prevziať moderátor kultovej rakúskej relácie Die Grossen Zehn, rozhlasový a televízny moderátor verejnoprávnej ORF Udo Huber. „Teším sa tejto cene, musím povedať, že je to jedno z najväčších prekvapení v mojom živote, takže ďakujem, ďakujem, ďakujem!“ poznamenal pri preberaní sošky. „Ďakujem, ale zároveň viem, že keď takéto ceny niekomu udelia, znamená to, že je vlastne starý...,“ uzavrel Huber.

Objavom roka 2018 sa stala kapela Bullet Holes, ktorá sa postarala aj o hudobný program večera. Záverom podujatia k naplnenému klubu prehovoril predseda Rady ZAI Martin Sarvaš a odovzdávanie cien zakončilo vystúpenie nanovo sformovanej legendárnej skupiny Ventil. Akcia, ktorou prítomných sprevádzal moderátor Matej Sifon Mervart, bola po prvý raz vo svojej histórii prístupná aj verejnosti.

Ceny Zväzu autorov a interpretov populárnej hudby za rok 2018:

Rozhlasová stanica roka - celoplošná: Rádio Anténa Rock
Rozhlasová stanica roka - lokálna/regionálna: Aligator, Bratislava
Hudobný redaktor roka: Roman Bomboš - RTVS/SRo
Usporiadateľ roka: Tibor Zelenay - Blue Note Jazz and Music Club, Nové Mesto nad Váhom
Festival roka: Bratislavské Jazzové Dni a Topfest
Klub roka - veľký: Majestic Music Club, Bratislava
Klub roka - malý: Blue Note Jazz and Music Club, Nové Mesto nad Váhom
Album roka: The Gang - The Gang
Skupina roka: Horkýže Slíže
Spevák roka: Martin Ďurinda
Speváčka roka: Sima Martausová
Objav roka: Bullet Holes
Cena za celoživotný prínos k rozvoju hudobnej scény: Udo Huber


©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


POZVÁNKA

POZVÁNKA

Takzvané alternatívne médiá šíriace takzvané alternatívne fakty o ktorých tradičné média mlčia. Európska únia nám chce navoziť migrantov z Afriky, lietadlá nás práškujú, Američania si dvojičky zhodili sami a slovenské protivládne protesty riadi George Soros. To je len zopár z tých najznámejších konšpiračných teórií. Prečo a kde konšpiračné teórie vznikli? Prečo k nim ľudia neustále inklinujú a najmä, prečo sú nebezpečné? Diskutovať bude Samuel Marec a Jakub Goda, moderuje Damián Hamada.

RozhovorSA! Je nový formát občianskeho združenia Fabrika umenia. Počas celého roka vám budeme prinášať sériu diskusií na spoločenské aktuálne témy s ľuďmi, ktorí danej problematike najlepšie rozumejú.


Kedy : 19. januára 2019 o 19:30 
Kde: S_cafe_bistro_bar ,Generála Svobodu 1141/3, Partizánske

17. 1. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Len niekoľko dní po tom, ako Kanada udelila azyl 18-ročnej Saudskoarabke, ktorá utiekla pred svojou rodinou, sa obrátila na sociálnu sieť s prosbou o ochranu pred vlastným otcom ďalšia žena zo Saudskej Arábie. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AP.
Prípad ženy, identifikovanej na sociálnej sieti Twitter iba ako Nudžúd Mandílová, sa od 18-ročnej Rahaf Muhammad Mutlak Kunúnovej odlišuje: z kráľovstva neutiekla, svoju tvár neodhalila a o pomoc požiadala na Twitteri len v arabčine.
Zatiaľ čo ich okolnosti sú odlišné, tvrdenia oboch žien o zneužívaní odzrkadľujú názory ďalších Saudskoarabiek, ktoré svoje úteky zverejnili na sociálnych sieťach.
Existujú dohady, že Kunúnovej úspešný útek z vlasti inšpiruje k rovnakému činu aj ďalšie ženy. Ak však utečenky chytia, za údajnú potupu rodiny im v Saudskej Arábii hrozí usmrtenie v rukách príbuzných.
Pre Saudskoarabky stále platia prísne obmedzenia a na cestovanie do zahraničia potrebujú súhlas mužského poručníka, najčastejšie otca alebo manžela.
Saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán, ktorý zaviedol sociálne reformy zmierňujúce obmedzenia týkajúce sa žien, pre americký časopis The Atlantic uviedol, že zrušenie zákonov o poručníctve musí byť vykonané spôsobom, ktorý nepoškodzuje rodiny ani kultúru. Dodal, že zrušenie týchto zákonov by spôsobilo problémy v rodinách, ktoré nechcú dať svojim dcéram slobodu.

Turecká vláda nechala zadržať a vyhostiť holandskú novinárku na voľnej nohe, ktorá píše predovšetkým pre hospodársky denník Het Financieele Dagblad, pričom neuviedla konkrétne dôvody. Oznámil to vo štvrtok v Amsterdame samotný denník, o čom informovala tlačová agentúra DPA.
Novinárku Ans Boersmovú údajne zadržali v stredu na letisku v Istanbule, odkiaľ musela odletieť naspäť do Amsterdamu ako "neželaná osoba". Podľa denníka ju polícia zadržala, keď si chcela na imigračnom úrade predĺžiť turecké vízum. Boersmová sa nesmela vrátiť do svojho bytu a musela prenocovať vo vyhosťovacej väzbe.
Predstaviteľ tureckej vlády, ktorý si neželal byť menovaný, vyhostenie holandskej novinárky potvrdil. Ankara tento krok vysvetlila "dôvodmi podstatnými pre bezpečnosť".
Do prípadu sa zapojili holandský generálny konzulát a veľvyslanectvo v Turecku, nedokázali však už nič zmeniť.
Podľa údajov Het Financieele Dagblad získala Boersmová iba minulý týždeň v Turecku novinársky preukaz na rok 2019, a tým aj povolenie pracovať v tejto krajine. Šéfredaktor denníka označil vyhostenie za "nehorázne porušenie slobody tlače" a ohlásil právne napadnutie tohto kroku.
Turecká vláda nechala po neúspešnom pokuse o štátny prevrat z roku 2016 zadržať mnoho novinárov a niektoré médiá museli ukončiť svoju činnosť. Podľa organizácie Reportéri bez hraníc a iných zoskupení zastupujúcich záujmy médií patrí Turecko medzi krajiny s najvyšším podielom zadržiavaných novinárov, pripomenula DPA.

Neznámi páchatelia v stredu v ghanskom meste Accra zastrelili miestneho investigatívneho novinára, ktorý pomáhal odhaľovať prípady korupcie vo futbale. Informovala o tom agentúra AFP.
Novinár Ahmed Husein bol členom tímu vedeného Anasom Aremeyawom Anasom. Ich pátranie po korupcii v prostredí futbalu viedlo k demisii šéfa ghanskej futbalovej asociácie, ako aj k zákazu činnosti desiatok rozhodcov a futbalových funkcionárov.
Polícia pre AFP uviedla, že novinár utrpel smrteľné zranenie šije a hrudníka, keď naňho v stredu večer, keď sa vracal domov, pri šoférovaní auta strieľal neznámy páchateľ jazdiaci ako spolujazdec na motocykli.
Pred svojou smrťou bol Husein na polícii, kde podal trestné oznámenie v súvislosti s nedovoleným zverejnením svojej fotografie. Podľa stanice BBC jeho fotografiu médiám rozposlal poslanec ghanského parlamentu Kennedy Agyapong, ktorý tak urobil v reakcii na dokument o korupcii v ghanskom futbale, nakrútený spoločnosťou BBC aj za pomoci Huseina a jeho kolegov. Poslanec v sprievodnom vyhlásení vyzval na pomstu novinárovi.
Ghanský úrad na kontrolu médií odsúdil vraždu novinára a vyzval políciu na jej dôsledné vyšetrenie. "Je v štátnom záujme uväzniť páchateľov tohto zločinu," uviedol vo svojom vyhlásení riaditeľ úradu Yaw Boadu Ayeboafo.
Vraždu svojho 34-ročného kolegu, ktorý bol nápomocný pri vyšetrovaní korupcie vo futbale na medzinárodnej úrovni, odsúdili aj jeho ghanskí kolegovia.
Vedenie Medzinárodnej futbalovej asociácie (FIFA) vlani v októbri za úplatkárstvo zo svojich radov vylúčilo bývalého prezidenta ghanského futbalového zväzu a bývalému viceprezidenta kontinentálnej futbalovej konfederácie Kwesiho Nyantakyiho, ktorý okrem doživotného zákazu musel zaplatiť aj pokutu vo výške takmer pol milióna dolárov.
Doživotný zákaz činnosti dostalo osem rozhodcov. Ďalších 53 futbalových funkcionárov z Ghany nesmie vo futbale pôsobiť desať rokov.
Zistenia o korupcii v športe otriasli Ghanou, kde je futbal národným športom. Ghana sa súčasne hrdila povesťou stabilnej demokratickej krajiny v regióne, kde často dochádza k politickým zvratom i nepokojom.

Stovky pakistanských armádnych dôstojníkov opúšťajú skupiny v aplikácii WhatsApp a deaktivujú si svoje účty na Facebooku. Deje sa tak po tom, ako dostali príkaz na opustenie sociálnych médií vzhľadom na nešpecifikované bezpečnostné obavy. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na nemenovaných predstaviteľov.
Dôstojníkov po minulotýždňovom stretnutí armádnych veliteľov požiadali, aby sa vyhýbali všetkým platformám sociálnych médií dokonca aj v súkromí.
Najmenej šiesti dôstojníci, ktorí sa vyjadrili pre DPA, uviedli, že opustili skupiny v aplikácii WhatsApp a aj iné platformy, aby vyhoveli novým nariadeniam.
Velitelia nešpecifikovali, o aké bezpečnostné obavy ide.
Interakcia medzi verejnosťou a dôstojníkmi pakistanskej armády, ktorí dodržiavajú mnohé tradície koloniálnej britskej armády na indickom subkontinente, je však veľmi obmedzená.
Nariadenie nasledovalo po vyhláseniach náčelníka generálneho štábu pakistanskej armády Kamara Badžvu, ktorý obvinil sociálne médiá z "vojny piatej generácie" proti Pakistanu.
Pakistanská armáda sa domnieva, že "nepriateľské tajné služby" využívajú sociálne médiá na vytvorenie negatívneho obrazu armády v očiach mladých ľudí.
Avšak aktivisti za digitálne práva uvádzajú, že ide o súčasť armádnych plánov umlčať kritiku na sociálnych médiách po cenzúre televíznych staníc a novín.
Novinári sa často sťažujú na mučenie, obťažovanie a zastrašovanie zo strany armády, ktorá vládla krajine polovicu z jej existencie a zostáva kľúčovou politickou silou, dodáva DPA.

Európska únia upozornila vo štvrtok Čiernu Horu, že sloboda tlače je kľúčovým prvkom procesu vstupu tohto balkánskeho štátu do EÚ. Ide o reakciu na odsúdenie investigatívneho novinára Jova Martinoviča na 18 mesiacov väzenia za údajné napojenie na priekupníkov drog a členstvo v zločineckej skupine. Martinovič však tvrdí, že tieto kontakty súviseli výlučne s jeho novinárskou profesiou.
EÚ vo svojom vyhlásení pripomenula, že "sloboda slova je jednou zo základných hodnôt Európskej únie a je tiež kľúčovým prvkom procesu vstupu Čiernej Hory do EÚ a v tomto kontexte by novinári mali mať možnosť vykonávať svoje povolanie profesionálne a bez obáv z následkov".
Verdikt čiernohorského súdu nad Martinovičom už odsúdila aj organizácia Reportéri bez hraníc (RSF).
Martinovičov právnik avizoval, že jeho mandant sa proti rozsudku odvolá.
Jova Martinoviča zadržali 22. októbra 2015 v čase, keď pre francúzsku spoločnosť CAPA Presse zbieral materiál o ilegálnom obchodovaní so zbraňami na Balkáne.
Vo vyšetrovacej väzbe strávil 15 mesiacov. Na slobodu - v očakávaní súdneho procesu - ho prepustili pred rokom. Rozsudok nad ním najvyšší súd vyniesol tento týždeň.
Podobne ako počas vyšetrovania aj vo svojej záverečnej reči Martinovič popieral svoju vinu. Uvádzal, že "obchodovanie s marihuanou by pre mňa nemalo žiadny význam. Nemám dôvod, aby som to robil, mám medzinárodnú kariéru". Novinár totiž spolupracoval so zahraničnými médiami, napríklad s britskou spravodajskou spoločnosťou BBC či denníkom Financial Times.
Čierna Hora očakáva, že do Európskej únie vstúpi do roku 2025, pričom je však pod rastúcim tlakom, aby vyvinula viac úsilia v boji proti organizovanému zločinu a pri ochrane slobody médií.
Po tom, ako v máji 2018 došlo k útoku na investigatívnu novinárku Oliveru Lakičovú z denníka Vijesti, Brusel Podgoricu varoval, že prístupový proces by mohol bol "narušený", ak by nedošlo k žiadnemu pokroku vo veci ochrany novinárov.
Copyright © TASR 2018

Americká spoločnosť Facebook zrušila na rovnomennej sociálnej sieti stovky stránok, skupín a účtov s väzbami na Rusko, ktoré boli podľa nej súčasťou dvoch veľkých dezinformačných operácií. Spoločnosť vo štvrtok oznámila, že začala konať po tom, ako objavila dve siete, ktoré "sa angažovali v koordinovanom neautentickom správaní sa" na Facebooku aj službe Instagram.
Šéf kybernetickej bezpečnosti Facebooku Nathaniel Gleicher v blogovom príspevku uviedol, že jedna sieť fungovala v krajinách strednej a východnej Európy a ďalšia sa zameriavala na Ukrajinu. Ľudia, ktorí viedli tieto účty, sa prezentovali ako nezávislé spravodajské zdroje a zverejňovali príspevky napríklad o protestných hnutiach či postojoch proti NATO. Jedna sieť, ktorá pozostávala z 364 stránok a účtov, bola podľa Gleichera napojená na zamestnancov ruského štátneho média Sputnik.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
 
Americká miniséria Temný prípad (True Detective) sa po štyroch rokoch vracia s treťou sériou, ktorá je návratom k jej koreňom.

Zdroj: HBO

Vyhlásenie hovorcu MZVEZ SR ku klamstvám portálu Hlavné správy

Vyhlásenie hovorcu MZVEZ SR ku
 klamstvám portálu Hlavné správy


Včera (16. januára 2019) som si prečítal správu z portálu Hlavné správy o knihe venovanej pôsobeniu ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslava Lajčáka vo funkcii predsedu 72. Valného zhromaždenia OSN. S poľutovaním musím konštatovať, že okrem zvláštnych, miestami až smiešnych invektív je v článku, pod ktorým je podpísaný Ivan Lehotský, aj jedno bohapusté klamstvo. Autor píše: „Oslovili sme preto hovorcu MZV Borisa Gandela s otázkami kde sa dá kniha zohnať, koľko stojí, kto ju vydal a kto platil jej vydanie a slávnostný krst v priestoroch MZV. Na otázky sme však doteraz nedostali odpoveď.” Uvediem veci na pravú mieru. Pred časom mi telefonoval niekto, kto sa predstavil, že je z Hlavných správ (meno si žiaľ nepamätám) a chcel po mne informácie k tejto knihe. Slušne som ho poprosil, aby mi poslal otázky štandardne mailom s tým, že mu na ne písomne odpoviem, na čom sme sa aj dohodli. Do dnešného dňa som však žiadne otázky z Hlavných správ k spomínanej knihe nedostal. Kontroloval som aj nevyžiadanú poštu (spam) práve preto, aby som nebol náhodou obvinený z toho, že som neodpovedal. Pozrel som si mailovú schránku aj dnes ráno (článok vyšiel včera) a nič... Preto si vyprosujem takéto klamstvo zo strany Hlavných správ a verejne ich týmto žiadam o ospravedlnenie. V opačnom prípade mi nezostane nič iné, než pristupovať k nim ako ku klamárom, a nie ako k profesionálom, ktorí môžu byť kritickí, ale za to korektní a féroví, čo nie je tento prípad. Aby som nevyvolal dojem, že týmto chcem čosi zahmlievať, odvrátiť pozornosť, či čokoľvek iné, uvediem zopár faktov a informácii k spomínanej knihe a nepriamo tým odpoviem na otázky, ktoré som nikdy v písomnej podobe nedostal.
Predsedníctvo SR vo Valnom zhromaždení OSN, ktoré je objektívne najreprezentatívnejším multilaterálnym orgánom, bolo nepochybne jedným z hlavných míľnikov slovenskej diplomacie od čias našej samostatnosti. Kniha „Ľudia na prvom mieste – reflexia 72. zasadnutia Valného zhromaždenia OSN“ má za cieľ priblížiť čitateľom prácu tohto zasadnutia pod taktovkou Miroslava Lajčáka. Publikácia informuje o jeho hlavných podujatiach a iniciatívach, približuje v čom spočíva každodenná činnosť predsedu VZ OSN, ponúka náhľad do zákulisia činnosti tohto orgánu a jeho vedenia, v neposlednom rade aj uchováva skúsenosti a vedomosti nadobudnuté počas tejto jedinečnej príležitosti pre ďalšie generácie slovenských diplomatov. Vzhľadom na skutočnosť, že OSN má dnes 193 členov môžeme takmer so stopercentnou istotou povedať, že najbližších 150 rokov nebude mať naša krajina tú možnosť a česť predsedať jeho Valnému zhromaždeniu. O to viac bude dôležité vedieť pre budúce generácie slovenských diplomatov, čo toto predsedníctvo znamenalo, ako sme ho uchopili a čo sa nám podarilo dosiahnuť.
Názov knihy logicky reflektuje hlavnú prioritu a motto slovenského predsedníctva vo Valnom zhromaždení OSN – „Ľudia na prvom mieste – úsilie o mier a dôstojný život pre všetkých na udržateľnej planéte“. Tvorcom jej obsahu sú členovia medzinárodnej kancelárie predsedu 72. zasadnutia Valného zhromaždenia OSN. Vydavateľom a finančným sponzorom publikácie je organizácia GLOBSEC. Kniha nie je na predaj, preto nemá napríklad pridelené ISN (na čo v článku poukazujú hlavné správy), ale je určená na voľnú distribúciu diplomatickej, akademickej ale aj širokej verejnosti, prostredníctvom zastupiteľských úradov SR v zahraničí, vysokých škôl a verejných knižníc.
Na rozdiel od iných predsedníctiev, napríklad v Rade Európskej únie, ktoré zahŕňa obrovskú škálu aktérov ako na najvyšších, tak aj nižších úrovniach, je predsedníctvo vo Valnom zhromaždení sústredené do osoby predsedu a jeho tímu. Je preto prirodzené, že obsah knihy reflektuje hlavne aktivity, cesty, stretnutia a prejavy predsedu 72. Valného zhromaždenia OSN, ktorým bol prvý raz v histórii slovenský politik a diplomat.
Kniha bola predstavená na spoločenskom podujatí za účasti diplomatického zboru, predstaviteľov slovenskej zahranično-politickej komunity a médií.

Stanovisko GP SR k mediálnym konšpiračným hrám


Stanovisko GP SR k mediálnym 
konšpiračným hrám 


Keďže generálny prokurátor SR nepozná šifrovaciu reč medzi novinármi (denníka N, SME, portálu Aktuality.sk) a Mgr. M. K., považujeme za nedôstojné sa k tomuto vôbec vyjadrovať a zúčastňovať sa na týchto mediálnych konšpiračných hrách.

Eurovoľby budú len malá skúška!

Eurovoľby budú len malá skúška!

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Mediálny magnát, miliardár a populárny moderátor Jaromír Soukup v relácii MOJE SPRÁVY na TV Barrandov zoznámil verejnosť so svojím zásadným rozhodnutím. Teraz je všetko jasné: Jaromír Soukup chce zmeniť Česko a naplno vstupuje do politiky. Založil kvôli tomu nové politické hnutie, dostalo názov LIST Jaromíra Soukupa.
"Rozhodol som sa, že chcem aktívne vstúpiť do diania. Bez výhovoriek a prázdnych rečí. Dovoľte mi preto oznámiť vám, že dnešným dňom zakladám politické hnutie LIST Jaromírom Soukupa, ktorého cieľom je brániť českej národnej záujmy pred skorumpovanými politiky a oligarchu. LIST Jaromíra Soukupa je nové politické hnutie, ktoré sa bude uchádzať o záujem voličov. Nedávam si nesplniteľné ciele, ale každý rok uvediem zoznam konkrétnych vecí, ktoré je potrebné zmeniť, "uviedol podnikateľ a zároveň predniesol prvý programový bod.
"Poďme presadiť trestnú zodpovednosť politikov za to, že nám zdražujú život. Za nedostatok bytov, za drahé energie, za predražené účty za mobilný internet a telefón, za to, že štát vypláca miliardy solárnym barónom alebo oligarchom za veci, ktoré by mal robiť sám . Za to všetko môžu vždy konkrétni ľudia a politici. V tomto neexistuje 'oni'. Poďme týchto ľudí, už sa opakujú na náš účet, postaviť pred súd. Rovnako ako ty, ktorí tento hyenismus umožňujú, "povedal Soukup.
Ďalšie podrobnosti, ako sa zapojiť do aktivít hnutia a čo konkrétne bude jeho cieľom, bude oznámené v nasledujúcich dňoch v rámci relácií moderovaných Jaromírom Soukupom na TV Barrandov.

Zdroj: Tyden.cz

Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) zatkol počas návštevy USA prominentnú moderátorku iránskej štátnej televízie. Jej syn uviedol, že ju držia vo väzbe zrejme ako svedkyňu.
Marzieh Hashemi zadržali v St. Louis, keď nakrúcala dokument po tom, ako navštívila príbuzných v oblasti New Orleans. Podľa jej syna ju následne previezli do Washingtonu. Zástupcovia FBI sa k prípadu zatiaľ nevyjadrili.
Žena sa narodila ako Melanie Franklin v New Orleans a pre televíziu pracuje už 25 rokov. Žije v Teheráne a približne raz za rok príde do USA navštíviť rodinu, čo zvyčajne spojí aj s nakrúcaním nejakého dokumentu v krajine. Syn tiež povedal, že ho spolu so súrodencami vyzvali, aby sa dostavili pred veľkú porotu. Dodal, že jeho matka nespáchala žiadny zločin a ani nikoho takého nepozná. Objasnil, že ju zatkli, keď chcela zo St. Louis odletieť do Denveru.
Zadržaná je americká občianka. Vydala sa za muža, ktorého stretla počas štúdia žurnalistiky a z ich manželstva pochádzajú dvaja synovia a dcéra. Jej manžel už zomrel. V roku 1982 ako 22-ročná konvertovala na islam.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Publikácia ERGA k mediálnej pluralite pripravená pod slovenským vedením

Publikácia ERGA k mediálnej pluralite 

pripravená pod slovenským vedením 

Riaditeľ Kancelárie Rady pre vysielanie a retransmisiu, Ľuboš Kukliš, popri svojej pozícii predsedu ERGA počas roka 2018 viedol aj pracovnú skupinu ERGA, zaoberajúcu sa mediálnou pluralitou. Výsledkom je publikácia ERGA „Interná mediálna pluralita v audiovizuálnych mediálnych službách v EÚ: pravidlá a prax“, ktorá bola dnes zverejnená.Pracovnú skupinu tvorili poprední experti na tému mediálnej plurality z národných regulačných orgánov krajín EÚ. Na základe údajov, ktoré boli poskytnuté zo strany 31 národných regulačných orgánov (vrátane všetkých krajín EÚ,) publikácia poskytuje unikátnu analýzu nástrojov, ktoré sú v súčasnosti dostupné v oblasti internej mediálnej plurality (napr. pravidlá pre spravodajstvo, publicistiku, ako aj opatrenia pre zabezpečenie informovanosti občanov počas volebných kampaní). Okrem toho poskytuje pohľad na súčasné najväčšie výzvy v tejto oblasti, vrátane témy disinformácií (napr. prehľad existujúcich alebo pripravovaných opatrení v jednotlivých krajinách, ale aj na úrovni EÚ a Rady Európy). Publikácia sa môže stať cenným príspevkom do aktuálnej diskusie o viacerých dôležitých témach súčasnosti, keďže ako v nej uvádza Ľ. Kukliš „ ak existuje relevantný právny rámec, ktorý spája minulú a súčasnú regulačnú skúsenosť so súčasnou informačnou krízou tak sa nachádza práve v tejto oblasti.“ 

Sprievodný článok je možné nájsť tu (dostupný iba v EN).

Správu (dostupná iba v EN) je možné nájsť tu.

Viac informácií o aktivitách ERGA je možné nájsť tu.

 

Tanečná Carmen na scéne Slovenského rozhlasu

Tanečná Carmen na scéne 
Slovenského rozhlasu 

Osudy vášnivej a krásnej cigánskej tanečníčky Carmen spoja Symfonický orchester Slovenského rozhlasu a Slovenské divadlo tanca. Romantický, no zároveň aj dramatický a tragický dej známy najmä vďaka jeho opernej podobe od Georga Bizeta spracoval do tanečnej podoby Ján Ďurovčík. Spojenie tanca a rozhlasových symfonikov sa na scéne rozhlasovej obrátenej pyramídy na Mýtnej ulici v Bratislave publiku predstaví 18. januára. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) Erika Rusnáková.
Orchestrálnu suitu Carmen napísal Rodion Sčedrin pre sláčikový orchester a veľký aparát bicích nástrojov na témy slávnej rovnomennej opery Georga Bizeta, považovanej za najslávnejšiu a najpopulárnejšiu operu všetkých čias. Spolu s Čajkovského baletmi Labutie jazero či Luskáčik je to jedno z najpopulárnejších a najhranejších diel mnohých baletných súborov. Moderne spracované slávne melódie v tomto predstavení dopĺňa súčasná choreografia. Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, RTVS sa podľa slov jeho šéfdirigenta Petra Valentoviča teší na spoluprácu so Slovenským divadlom tanca a Jánom Ďurovčíkom. „Je to pre nás príležitosť získať novú skúsenosť a dokázať svoje kvality. Jedinečné spojenie tanca a orchestra, umiestneného nie v orchestrálnej jame, ako býva zvykom v divadlách, ale priamo na pódiu, sú predpokladom nezabudnuteľného zvukovo-vizuálneho zážitku,“ cituje tlačová správa RTVS Valentoviča.
Ján Ďurovčík v príbehu zachováva základnú dejovú líniu, konanie postáv však parafrázuje a používa pritom prvky zo slovenského folklóru. Kultúra, z ktorej Carmen pochádza, má totiž podľa Ďurovčíka „mnoho spoločného s tou slovanskou a slovenskou. Vnútorný rytmus španielskeho folklóru je podobný nášmu vnútornému rytmu“. Ďurovčíkova Carmen mala premiéru v marci 2010 a Slovenské divadlo tanca s predstavením absolvovalo svetové turné na piatich kontinentoch od Ameriky až po Čínu, počas ktorého ho videlo viac ako 50 tisíc divákov, dodáva sa v tlačovej správe RTVS.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


16. 1. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

V snahe zabrániť možnému zneužívaniu Facebooku na vonkajšie zasahovanie do volebných procesov v roku 2019 rozšíri táto populárna sociálna sieť nové prísnejšie pravidlá politickej reklamy o ďalšie krajiny. V stredu to pre agentúru Reuters vyhlásili predstavitelia spoločnosti Facebook inc.
Nové pravidlá boli prvýkrát v roku 2019 rozšírené o Nigériu, kde sa konajú prezidentské voľby 16. januára. Na ich základe môžu uverejňovať politickú reklamu iba tí inzerenti, ktorí sa nachádzajú v krajine. Dané obmedzenie bolo prvýkrát využité v máji 2018 počas írskeho referenda o interrupciách, pričom týkať sa má aj februárových prezidentských volieb na Ukrajine.
Iný prístup zvolil podľa riaditeľa oddelenia produktového manažmentu Roba Leatherna Facebook pre indické parlamentné voľby plánované na jar. Spoločnosť tam využije koncept tzv. on-line knižnice, v ktorej bude po dobu siedmich rokov uložená všetka politická reklama.
"Vieme, že tieto opatrenia nebudú perfektné, ale naším cieľom je nepretržité zlepšovanie sa" uviedol Leather a dodal, že predstavitelia Facebooku si berú ponaučenie z volieb v každej krajine.
Ešte v októbri 2018 udelil britský úrad na ochranu údajov spoločnosti Facebook pokutu 500.000 libier (567.000 eur) v súvislosti so škandálom okolo firmy Cambridge Analytica, ktorá využívala osobné údaje miliónov používateľov tejto sociálnej siete bez toho, aby o tom vedeli.
Bývalý pracovník spoločnosti a neskorší informátor Christopher Wylie uviedol, že firma sa zameriavala na vytváranie psychografických profilov, ktoré by mohla použiť na ovplyvnenie hlasovania niektorých ľudí, a to aj prostredníctvom cielenej politickej reklamy.

Úrady Spojených štátov zatkli novinárku, ktorá pracuje pre iránsku televíznu stanicu Press TV vysielajúcu v angličtine. S odvolaním sa na oznámenie Press TV o tom informovala tlačová agentúra AFP.
V Spojených štátoch narodenú Marzieh Hashemiovú zatkli v nedeľu na medzinárodnom letisku v americkom meste St. Louis. Uviedli to jej príbuzní a priatelia, ktorí dodali, že predstavitelia amerických úradov odmietli novinárke a jej blízkym uviesť dôvod jej zatknutia a vzatia do väzby.
Hashemiová, ktorá konvertovala na islam a zmenila si aj svoje dovtedajšie meno Melanie Franklinová, bola na návšteve svojho chorého brata a ďalších členov rodiny.
Press TV vo svojej správe tvrdí, že Hashemiovej vo väzbe ponúkli na jedenie len bravčové mäso, ktorého konzumovanie majú veriaci moslimovia zakázané.

Copyright © TASR 2018



Americká speváčka Alicia Keys bude moderovať tohtoročné udeľovanie cien Grammy. Tridsaťsedemročná interpretka, ktorá má na konte 15 zlatých gramofónikov, sa roly moderátorky odovzdávania prestížnych hudobných ocenení ujme po prvý raz. Vystrieda tak Jamesa Cordena, ktorý bol moderátorom po minulé dva roky. Šesťdesiaty prvý ročník podujatia sa uskutoční 10. februára v Staples Center v Los Angeles.
Alicia Keys, vlastným menom Alicia Augello Cook, má na konte šesť štúdioviek - Songs In A Minor (2001), The Diary Of Alicia Keys (2003), As I Am (2007), The Element Of Freedom (2009), Girl On Fire (2012) a Here (2016), pričom všetky okrem The Element Of Freedom a Here sa dostali na prvú priečku amerického albumového rebríčka Billboard 200. K jej najväčším hitom paria skladby Fallin', You Don't Know My Name, If I Ain't Got You, No One, Like You'll Never See Me Again či Girl On Fire. Na konte má napríklad aj deväť Billboard Music Awards či deväť nominácií na BRIT Awards.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Zomrel Miloš Fikejz

Zomrel Miloš Fikejz

Vo veku 59 rokov zomrel v utorok filmový publicista, encyklopedista a fotograf Miloš Fikejz, ktorý portrétoval filmovú hviezdu Leonarda DiCapria. Autor niekoľkých filmových monografií a dvojzväzkového slovníka Slovník zahraničných filmových hercov konca XX. storočia podľahol akútnej leukémii.
Fikejz sa narodil 11. októbra 1959 vo Vysokom Mýte. Po absolvovaní gymnázia a knižničnej nadstavby v Prahe pracoval nepretržite od roku 1981 ako odborný pracovník v knižnici Národného filmového archívu (predtým Československého filmového ústavu) v Prahe. Od polovice 80. rokov publikoval články vo filmových periodikách. Okrem iného je autorom rozsiahleho biografického slovníka Filmoví herci súčasnosti - 640 profilov zahraničných hercov. Napísal niekoľko stoviek filmových hesiel do rozsiahlych slovníkov Všeobecná encyklopédie Diderot a pre nakladateľstvo Libri pripravil třísvazkové slovník Český film: Herci a herečky.
Dlhodobo sa podieľal ako odborný lektor na redakciách filmové literatúry a festivalových katalógov, napríklad pre Medzinárodný filmový festival Karlove Vary. Práve tu ako fotograf zachytil v júli 1994 vtedy začínajúca filmovú hviezdu Leonarda DiCapria s jeho starými rodičmi. Jeho neskoršie výstava fotografií vo Chvalská zámku v Horných Počerniciach mala podtitul 'Ako som stretol na lavičke DiCapria s babičkou a dedom'.
"Vždy sa snažím zachytávať ľudí bez aranžovanie a dohováranie pozícií, nechávam ich gestám a pohybom voľnosť," uviedol pred rokmi Fikejz, ktorý sa portrétovanie významných osobností tuzemskej i svetovej kultúry venoval. Snímky publikoval v rade českých i zahraničných periodík a knižných titulov. Samostatne vystavoval v tuzemsku aj v zahraničí.

Copyright © ČTK 2018

To je strašne napínavé!

To je strašne napínavé!


RADA RTVS

RADA RTVS

V organizačnej štruktúre Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) vzniknú pri zachovaní súčasného personálneho stavu dve samostatné jednotky. V sekcii generálneho riaditeľa zriadi RTVS odbor verejného obstarávania (VO) a obnoví aj Vydavateľstvo RTVS. Vyplýva to z novelizovaného organizačného poriadku, ktorý s účinnosťou od 1. februára 2019 schválili na stredajšom rokovaní členovia Rady RTVS.
Administratívne vytvorenie samostatného odboru VO je podľa generálneho riaditeľa RTVS Jaroslava Rezníka formálnym potvrdením existujúcej praxe, v rámci ktorej sa o proces verejného obstarávania stará vyčlenený tím ľudí. "Keďže sme naštartovali veľkú revitalizáciu areálu RTVS v Mlynskej doline i na Mýtnej ulici v Bratislave, je potrebné garantovať komplexné služby v rámci verejného obstarávania, centralizovať ich a procesne riešiť všetky úlohy, ktoré sú s tým spojené. Preto je logické, že potrebujeme túto vec posunúť z úrovne tímu na úroveň samostatného odboru," vysvetlil Rezník. Pripomenul, že ide aj o reakciu na povinnosti, ktoré RTVS ako verejnému obstarávateľovi vyplývajú z novelizovaného zákona o VO.
Vydavateľstvom sa RTVS vracia k niekdajšej forme edičnej činnosti. Rezník poukázal na to, že v predchádzajúcom období sa o tieto záležitosti staral jeden člen sekcie ekonomiky, čo nekorešponduje so službami, ktoré má mať v portfóliu moderný mediálny dom. "Je najvyšší čas vrátiť sa k tomu, aby sme nielen cez vysielanie šírili naše produkty i propagačné materiály, ktoré s tvorivou činnosťou RTVS súvisia," uviedol Rezník.
Vydavateľstvo budú mať na starosti traja ľudia. "Nepôjde však o vytvorenie nových pracovných miest, buď obsadíme doteraz neobsadené pozície, ktoré sú v štruktúre, alebo pôjde o presun v rámci existujúcich pozícií. Neplánujeme zvyšovať personálne stavy platné k 31. decembru 2018," informoval Rezník. Dodal, že s novými pracovnými miestami neráta ani schválený rozpočet RTVS na tento rok.


Kritika spravodajstva RTVS zo strany SaS je neopodstatnená, neobsahuje žiadne faktické výhrady, ale, naopak, vychádza z emócií a dojmov. Uviedla to RTVS v oficiálnej reakcii na otvorený list SaS, ktorým liberáli vyzvali Radu RTVS, aby reagovala na "manipulatívne praktiky", ktorých sa má vedenie verejnoprávneho média dopúšťať v spravodajstve.
Telerozhlas sa ohradzuje voči tvrdeniam, že opozícia nedostáva v spravodajstve RTVS priestor na kritiku vlády. Poukazuje pritom aj na to, že názory zástupcov SaS zaznievajú v spravodajských a publicistických reláciách RTVS na dennej báze. "Aktuálne rozloženie politických síl a momentálne personálne obsadenie spravodajstva by nemali iniciovať snahu politikov o zásah do tvorby obsahu verejnoprávneho vysielania," upozornila RTVS. "Nátlak politikov z akéhokoľvek tábora na nezávislé a objektívne verejnoprávne média nie je v súlade s verejným záujmom. Nie je v záujme občanov, aby sa RTVS stala predmetom politického súboja alebo zbierania politických bodov," dodalo vedenie verejnoprávneho vysielateľa.
Podobne sa na stredajšom rokovaní vyjadrili i členovia Rady RTVS. Uzniesli sa, že na tento podnet budú odpovedať písomne, v takej forme, v akej odpovedajú na akýkoľvek podnet platiteľa koncesionárskych poplatkov. Výzvy SaS však považujú za neprimeranú a nelegitímnu snahu politicky ovplyvňovať nezávislé spravodajstvo.
SAS vo svojom otvorenom liste odoslanom v utorok (15.1.) vyjadruje názor, že súčasná podoba spravodajstva porušuje zákon i štatút RTVS tým, že z verejnoprávneho média robí provládne médium. Liberáli sa domnievajú, že spravodajstvo RTVS potláča hlasy opozície a kritikov vlády. "Neproporcionalita však nie je viditeľná len vo výbere respondentov, ale aj v obsahu názorov, aké sa dostanú do vysielania," tvrdia líder SAS Richard Sulík a podpredsedovia strany Jana Kiššová a Ľubomír Galko. Liberáli preto žiadajú členov Rady RTVS, aby sa spravodajstvom zaoberali a "nesledovali len to, čo RTVS odvysielala, ale najmä to, čo neodvysielala a čo ako verejnoprávne médium odvysielať mala".
 

Copyright © TASR 2018