17. 1. 2019

Tanečná Carmen na scéne Slovenského rozhlasu

Tanečná Carmen na scéne 
Slovenského rozhlasu 

Osudy vášnivej a krásnej cigánskej tanečníčky Carmen spoja Symfonický orchester Slovenského rozhlasu a Slovenské divadlo tanca. Romantický, no zároveň aj dramatický a tragický dej známy najmä vďaka jeho opernej podobe od Georga Bizeta spracoval do tanečnej podoby Ján Ďurovčík. Spojenie tanca a rozhlasových symfonikov sa na scéne rozhlasovej obrátenej pyramídy na Mýtnej ulici v Bratislave publiku predstaví 18. januára. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) Erika Rusnáková.
Orchestrálnu suitu Carmen napísal Rodion Sčedrin pre sláčikový orchester a veľký aparát bicích nástrojov na témy slávnej rovnomennej opery Georga Bizeta, považovanej za najslávnejšiu a najpopulárnejšiu operu všetkých čias. Spolu s Čajkovského baletmi Labutie jazero či Luskáčik je to jedno z najpopulárnejších a najhranejších diel mnohých baletných súborov. Moderne spracované slávne melódie v tomto predstavení dopĺňa súčasná choreografia. Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, RTVS sa podľa slov jeho šéfdirigenta Petra Valentoviča teší na spoluprácu so Slovenským divadlom tanca a Jánom Ďurovčíkom. „Je to pre nás príležitosť získať novú skúsenosť a dokázať svoje kvality. Jedinečné spojenie tanca a orchestra, umiestneného nie v orchestrálnej jame, ako býva zvykom v divadlách, ale priamo na pódiu, sú predpokladom nezabudnuteľného zvukovo-vizuálneho zážitku,“ cituje tlačová správa RTVS Valentoviča.
Ján Ďurovčík v príbehu zachováva základnú dejovú líniu, konanie postáv však parafrázuje a používa pritom prvky zo slovenského folklóru. Kultúra, z ktorej Carmen pochádza, má totiž podľa Ďurovčíka „mnoho spoločného s tou slovanskou a slovenskou. Vnútorný rytmus španielskeho folklóru je podobný nášmu vnútornému rytmu“. Ďurovčíkova Carmen mala premiéru v marci 2010 a Slovenské divadlo tanca s predstavením absolvovalo svetové turné na piatich kontinentoch od Ameriky až po Čínu, počas ktorého ho videlo viac ako 50 tisíc divákov, dodáva sa v tlačovej správe RTVS.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.