16. 1. 2019

RADA RTVS

RADA RTVS

V organizačnej štruktúre Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) vzniknú pri zachovaní súčasného personálneho stavu dve samostatné jednotky. V sekcii generálneho riaditeľa zriadi RTVS odbor verejného obstarávania (VO) a obnoví aj Vydavateľstvo RTVS. Vyplýva to z novelizovaného organizačného poriadku, ktorý s účinnosťou od 1. februára 2019 schválili na stredajšom rokovaní členovia Rady RTVS.
Administratívne vytvorenie samostatného odboru VO je podľa generálneho riaditeľa RTVS Jaroslava Rezníka formálnym potvrdením existujúcej praxe, v rámci ktorej sa o proces verejného obstarávania stará vyčlenený tím ľudí. "Keďže sme naštartovali veľkú revitalizáciu areálu RTVS v Mlynskej doline i na Mýtnej ulici v Bratislave, je potrebné garantovať komplexné služby v rámci verejného obstarávania, centralizovať ich a procesne riešiť všetky úlohy, ktoré sú s tým spojené. Preto je logické, že potrebujeme túto vec posunúť z úrovne tímu na úroveň samostatného odboru," vysvetlil Rezník. Pripomenul, že ide aj o reakciu na povinnosti, ktoré RTVS ako verejnému obstarávateľovi vyplývajú z novelizovaného zákona o VO.
Vydavateľstvom sa RTVS vracia k niekdajšej forme edičnej činnosti. Rezník poukázal na to, že v predchádzajúcom období sa o tieto záležitosti staral jeden člen sekcie ekonomiky, čo nekorešponduje so službami, ktoré má mať v portfóliu moderný mediálny dom. "Je najvyšší čas vrátiť sa k tomu, aby sme nielen cez vysielanie šírili naše produkty i propagačné materiály, ktoré s tvorivou činnosťou RTVS súvisia," uviedol Rezník.
Vydavateľstvo budú mať na starosti traja ľudia. "Nepôjde však o vytvorenie nových pracovných miest, buď obsadíme doteraz neobsadené pozície, ktoré sú v štruktúre, alebo pôjde o presun v rámci existujúcich pozícií. Neplánujeme zvyšovať personálne stavy platné k 31. decembru 2018," informoval Rezník. Dodal, že s novými pracovnými miestami neráta ani schválený rozpočet RTVS na tento rok.


Kritika spravodajstva RTVS zo strany SaS je neopodstatnená, neobsahuje žiadne faktické výhrady, ale, naopak, vychádza z emócií a dojmov. Uviedla to RTVS v oficiálnej reakcii na otvorený list SaS, ktorým liberáli vyzvali Radu RTVS, aby reagovala na "manipulatívne praktiky", ktorých sa má vedenie verejnoprávneho média dopúšťať v spravodajstve.
Telerozhlas sa ohradzuje voči tvrdeniam, že opozícia nedostáva v spravodajstve RTVS priestor na kritiku vlády. Poukazuje pritom aj na to, že názory zástupcov SaS zaznievajú v spravodajských a publicistických reláciách RTVS na dennej báze. "Aktuálne rozloženie politických síl a momentálne personálne obsadenie spravodajstva by nemali iniciovať snahu politikov o zásah do tvorby obsahu verejnoprávneho vysielania," upozornila RTVS. "Nátlak politikov z akéhokoľvek tábora na nezávislé a objektívne verejnoprávne média nie je v súlade s verejným záujmom. Nie je v záujme občanov, aby sa RTVS stala predmetom politického súboja alebo zbierania politických bodov," dodalo vedenie verejnoprávneho vysielateľa.
Podobne sa na stredajšom rokovaní vyjadrili i členovia Rady RTVS. Uzniesli sa, že na tento podnet budú odpovedať písomne, v takej forme, v akej odpovedajú na akýkoľvek podnet platiteľa koncesionárskych poplatkov. Výzvy SaS však považujú za neprimeranú a nelegitímnu snahu politicky ovplyvňovať nezávislé spravodajstvo.
SAS vo svojom otvorenom liste odoslanom v utorok (15.1.) vyjadruje názor, že súčasná podoba spravodajstva porušuje zákon i štatút RTVS tým, že z verejnoprávneho média robí provládne médium. Liberáli sa domnievajú, že spravodajstvo RTVS potláča hlasy opozície a kritikov vlády. "Neproporcionalita však nie je viditeľná len vo výbere respondentov, ale aj v obsahu názorov, aké sa dostanú do vysielania," tvrdia líder SAS Richard Sulík a podpredsedovia strany Jana Kiššová a Ľubomír Galko. Liberáli preto žiadajú členov Rady RTVS, aby sa spravodajstvom zaoberali a "nesledovali len to, čo RTVS odvysielala, ale najmä to, čo neodvysielala a čo ako verejnoprávne médium odvysielať mala".
 

Copyright © TASR 2018