1. 11. 2014

Zomrel Ian Fraser

Zomrel Ian Fraser

Vo veku 81 rokov zomrel britský hudobný skladateľ a dirigent Ian Fraser. Držiteľ 11 cien Primetime Emmy prehral v piatok boj s rakovinou.
Ian Fraser bol jedným z najúspešnejších hudobných skladateľov a dirigentov v histórii televízie. Na Primetime Emmy ho nominovali celkovo 32-krát, z čoho 11 nominácii premenil na víťazstvo. Okrem toho mal na konte nomináciu na Oscara a Zlatý Glóbus za pôvodnú hudbu pre muzikál Scrooge (1970).

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

TO JE TV !

TO JE TV !


31. 10. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Vysoko postavený činiteľ ukrajinského Štátneho výboru pre televízne a rozhlasové vysielanie Bohdan Červak zverejnil požiadavku, aby tamojšie televízne stanice stiahli zo svojho vysielania všetky programy, v ktorých účinkujú ruskí umelci. Oznámila to dnes agentúra TASS.
Červak, ktorý je riaditeľom oddelenia pre informačnú politiku, uviedol, že ruskí umelci nachádzajúci sa na zozname nežiaducich osôb ministerstva kultúry "by sa nemali objavovať v ukrajinskom informačnom priestore".
Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) tento týždeň pripravila pracovnú verziu zoznamu "stoviek jednotlivcov" z prostredia ruskej kultúry a umenia, "ktorých angažovanosť v politike" pripravila o možnosť vyvíjať kreatívnu umeleckú činnosť na Ukrajine a nebude im preto povolené vstúpiť na jej územie.
Súkromná ukrajinská televízna stanica ICTV dnes informovala, že stiahla zo svojho vysielania ruský seriál s názvom "Agent národnej bezpečnosti", v ktorom účinkuje jeden z popredných ruských filmových a divadelných hercov Michail Porečenkov.
Agentúra Ukrinform medzitým informovala, že Porečenkov počas svojej návštevy separatistov na letisku v Donecku údajne strieľal z ťažkého guľometu na pozície ukrajinskej armády. Ukrajinské ministerstvo vnútra začalo voči nemu trestné stíhanie. Hrozí mu tak sedem až 12 rokov za mrežami.
Porečenkov však tvrdí, že mal slepé náboje a na nikoho nestrieľal. Podľa agentúry Ukrinform herec prijal ponuku separatistov, aby si zastrieľal z guľometu. So separatistami sa nechal aj odfotiť.

Požiar dnes vypukol v parížskom sídle francúzskeho verejnoprávneho rozhlasu a vynútil si prerušenie naživo vysielaných programov, pretože zamestnancov museli evakuovať z veľkého komplexu, kde nedávno prebiehali rozsiahle stavebné práce. Informovala o tom agentúra Reuters.
Fotografie uverejnené na sociálnej sieti Twitter zachytávali hustý čierny dym stúpajúci z horných poschodí budovy, ktorá stojí na brehu rieky Seina v západnej časti francúzskeho hlavného mesta.
"Zamestnancov... museli kvôli požiaru evakuovať," uvádzalo sa na Twitteri v odkaze stanice France Info, jednej z viacerých verejnoprávnych rozhlasových staníc, ktoré sídlia v budove nazývanej Maison de la Radio (Dom rozhlasu).
Podľa France Info v budove, kde pracujú tisíce žurnalistov a ďalších zamestnancov, nedávno prebiehali stavebné práce.

Copyright © TASR 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Daň z internetu vo forme, v akej bol návrh predložený parlamentu, nemožno zaviesť, vyhlásil dnes ráno v pravidelnom rozhovore pre maďarský verejnoprávny rozhlas Kossuth Rádió predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.
Proti vládnemu návrhu zaviesť zdanenie internetu protestovali v uplynulých dňoch desaťtisíce Maďarov v Budapešti i v ďalších maďarských mestách.
"Návrh zákona bude potrebné po sviatkoch upraviť a v polovici januára by mali začať celonárodné konzultácie o internete - o jeho regulácii a finančných záležitostiach," povedal Orbán.
Poznamenal, že technickú úpravu dane - rozšírenie telekomunikačnej dane o internet - navrhla vláda preto, lebo telekomunikácie prenikajú už aj na internet a daňový systém by mal sledoval prirodzený vývoj.
"Daň z internetu sa nemala vôbec dotýkať odberateľov, mali ju platiť poskytovatelia služieb," zdôraznil premiér, dodajúc, že protest proti tejto dani vyjadrili viacerí aj jemu osobne.
Podľa jeho vyjadrenia sa stáva, že ľudia spochybňujú zavedenie novej dane, terajšia diskusia sa však dostala na úplne zlú koľaj. "Za týchto okolností daň z internetu jednoducho nemožno zaviesť," zopakoval Orbán s poznámkou, že ľudia ju nepovažujú za rozumnú.
Maďarská vláda vo štvrtok predložila parlamentu návrh zákona o rozpočte na rok 2015, ktorého súčasťou je aj zavedenie dane z internetu. Proti návrhu protestovali v nedeľu, v utorok, ale aj vo štvrtok desaťtisíce ľudí v Budapešti a v iných maďarských mestách. Demonštranti požadovali odstúpenie Orbánovej vlády.
V zmysle predloženého návrhu by horná hranica mesačného zdanenia internetu v prípade obyvateľstva bola 700 forintov (2,27 eura) a v prípade právnických osôb 5000 forintov (16,32 eura). Vláda od návrhu očakávala, že nová daň prinesie do rozpočtu financie vo výške 25 miliárd forintov (80,9 milióna eur).

Copyright © TASR 2014



Americká trashmetalová kapela Metallica bude od 17. do 21. novembra hosťovať v televíznom programe The Late Late Show with Craig Ferguson, kde každý večer zahrá jednu skladbu. V pondelok 17. novembra absolvujú členovia kapely aj rozhovor s Fergusonom, ktorý v apríli oznámil, že tento rok v talkšou skončí. Posledný raz bude program uvádzať v decembri, presný termín zatiaľ nie je známy. Následne ho nahradí James Corden.
Metallica vznikla v roku 1981 v Los Angeles a momentálne jej zostavu tvoria spevák a gitarista James Hetfield, gitarista Kirk Hammett, basgitarista Robert Trujillo a bubeník Lars Ulrich. Debutovali v roku 1983 albumom Kill 'Em All, po ktorom nasledovali štúdiovky Ride The Lightning (1984), Master Of Puppets (1986), ...And Justice For All (1988), Metallica (1991), Load (1996), Reload (1997), St. Anger (2003) a Death Magnetic (2008). Okrem toho majú na konte aj spoločný album s Louom Reedom s názvom Lulu (2011). Vlani na jeseň kapela zverejnila snímku Metallica: Through The Never (2013), ktorú nakrútil režisér a fanúšik kapely Nimród Antal. Dokument v 3D formáte prináša netradičný pohľad na dianie na javisku aj v zákulisí a to prostredníctvom príbehu jedného z členov štábu, mladíka Tripa, ktorého stvárnil Dane DeHaan.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

RTVS NEWS

RTVS NEWS


Zelená vlna počas nadchádzajúceho sviatočného víkendu posilní svoje aktivity, k bezpečnosti na cestách prispeje aj mobilná aplikácia Zelená vlna, ktorú si k dnešnému dňu stiahlo až 23-tisíc užívateľov. Podľa aktuálnych dát si mobilnú aplikáciu Zelená vlna v období od 17. októbra do 30. októbra stiahlo takmer 23-tisíc užívateľov (Android 14.533, iOS 8210), za rovnaké obdobie 950 prispievateľov prostredníctvom aplikácie nahlásilo 1300 udalostí. Súčasťou aplikácie je aktualizovaný zvukový súbor s rozhlasovým dopravným spravodajstvom, v prostredí aplikácie si ho užívatelia denne prehrajú až 5-tisíckrát.
„Veľmi nás teší, že sa nám aj prostredníctvom aplikácie Zelená vlna darí pokračovať v nastúpenom trende posilňovania prítomnosti RTVS v digitálnom priestore. Vďaka aplikácii majú poslucháči a motoristi možnosť pomáhať pri tvorbe kvalitnejšieho a dostupnejšieho dopravného spravodajstva a 23-tisíc stiahnutí počas necelých dvoch týždňov svedčí o tom, že aplikácia Zelená vlna bola správnou voľbou,“ uviedla riaditeľka Sekcie marketingu a komunikácie RTVS Daša Matušíková.
Pred Sviatkom všetkých svätých, ktorý je jednou z najsilnejších dopravných špičiek smerom zo západného Slovenska na stred a východ krajiny, bude dopravné spravodajstvo Zelená vlna RTVS v Rádiu Slovensko posilnené v piatok a v nedeľu popoludní a každú hodinu sa odvysiela až trikrát.
„V prípade mimoriadnej dopravnej situácie sme schopní zaradiť dopravnú informáciu do prúdového vysielania v priebehu štyroch minút. Ak však poslucháči dopravnú informáciu v rozhlasovom vysielaní nezachytia, určite ju nájdu v mobilnej aplikácii,“ povedal manažér Zelenej vlny RTVS Ľuboš Kasala. „Veľkou devízou dopravného spravodajstva Zelená vlna RTVS je úzka spolupráca s Národnou diaľničnou spoločnosťou a tiež s operačnými strediskami dopravnej polície, spolu s nimi budeme počas Dušičiek situáciu dôkladne monitorovať,“ dodal Ľ. Kasala.
Aplikáciu Zelená vlna si môžete zdarma stiahnuť pre smartfóny s operačným systémom Android alebo iOS.

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA

„Vítězství na hřišti i v hledišti. „
Lukáš Vácha, Sparta Praha

"Nikto v západnej Európe nemá morálne právo, aby nám vysvetľoval, ako sa demokrati majú správať."
László Kövér , predseda maďarského parlamentu

"Urobili sme maximum, čo sa dalo urobiť v príprave na zápas. K súboju sme pristúpili nadštandardne, zvyšovali sme zátarasy, posilnili usporiadateľsku službu. Nie sme spokojní s tým, čo sa stalo. Napriek snahe a urobeniu maxima prišlo k problémom. Nemáme pocit, že sme niečo podcenili. Niektorí ľudia nám futbalový sviatok postavili do roviny, že oslava zanikla. Ukázalo nám, že niektoré veci musíme robiť ešte extrémnejšie. Do budúcnosti urobíme veci nad rámec našich povinností."
Marek Bednárik, bezpečnostný manažér Slovana Bratislava

Zomrela Elizabeth Norment

Zomrela Elizabeth Norment

Vo veku 61 rokov zomrela americká herečka Elizabeth Norment. Zomrela už 13. októbra v Memorial Sloan Kettering Cancer Center v New Yorku, ale verejnosť s tým bola oboznámené včera. 
Diváci ju poznali ako sekretárku Kevina Spaceyho alias Franka Underwooda Nancy Kaufberger  v House of Cards.
Elizabeth Norment hrala aj v seriáli Law & Order, a objavila sa aj v "ER".

30. 10. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Štátna duma, dolná komora ruského parlamentu, predložila návrh zákona zakazujúceho používanie záberov detí na propagáciu tovaru a služieb, ktoré nie sú určené priamo pre ne. Právna norma hovorí, že zábery detí znižujú kritické vnímanie spotrebiteľov, čo vedie k ich manipulácii, oznámila dnes agentúra RIA Novosti.
"V súčasnosti sa zábery detí používajú i v reklamách na bankový sektor, vrátane úverových ponúk. Teoreticky sa môžu detské zábery použiť aj na reklamu kabaretu, a tu už vyvstávajú otázky etiky," uviedol Oleg Michejev, autor predkladaného zákona a poslanec za stranu Spravodlivé Rusko.
Existujúca ruská legislatíva týkajúca sa reklám neobsahuje zoznam tovaru a služieb, ktoré sú primárne určené maloletým osobám, poznamenal Michejev. Podľa neho sa diskutovaný zákaz používania detských záberov v nepatričných reklamách netýka záujmov samotných detí, ale skôr hovorí o otázke etiky inzerovania.

Zdanením internetu chce maďarská vláda znemožniť zahraničných poskytovateľov služieb, aby potom mohla získať kontrolu nad internetom, vyhlásil v rozhovore pre spravodajský server Vs.hu pravicový ekonóm Tamás Mellár.
V súvislosti s minulotýždňovým vládnym návrhom zdaniť od budúceho roka prenos dát, ktorý vyvolal po celom Maďarsku vlnu protestov, Mellár povedal, že Maďarsko smeruje opäť do slepej uličky, ako to už v dejinách urobilo viackrát.
"Vláda nechce zdaniť internet preto, že by potrebovala daňové príjmy, ale preto, aby znemožnila zahraničných poskytovateľov služieb. Ak totiž tí prenesú daň na zákazníkov, tak dostanú mastnú pokutu; v opačnom prípade budú stratoví," spresnil Mellár.
Podľa jeho názoru namiesto zahraničných firiem potom nastúpia domáce podniky blízke vláde, prípadne zriadia štátneho dodávateľa internetových služieb, ktorý bude môcť účinne kontrolovať zverejňované informácie.
"Znamenalo by to obmedzovanie slobody a demokracie, pretože ľudia nebudú mať slobodu prístupu k informáciám a nebudú mať slobodu voľby medzi alternatívami," tvrdí ekonóm, podľa ktorého tak demokratické inštitúcie ďalej oslabnú a v spoločnosti zavládne apatia.
Server pripomína, že tento 60-ročný ekonóm sa zúčastnil v utorok v Pécsi demonštrácie proti zdaneniu internetu, ale protestoval aj v roku 2006 proti vláde Ferenca Gyurcsánya. Mellár bol po zmene režimu poradcom vlády Józsefa Antalla (1990-93); v období prvej vlády Viktora Orbána bol predsedom Ústredného štatistického úradu.

Maďarská vláda dnes predložila parlamentu návrh zákona o rozpočte pre rok 2015, ktorého súčasťou je aj zavedenie dane z internetu. Proti návrhu protestovali v nedeľu a v utorok desaťtisíce ľudí v Budapešti, ako aj v iných maďarských mestách. Demonštranti požadovali odstúpenie vlády premiéra Viktora Orbána.
V zmysle predloženého návrhu bude horná hranica mesačného zdanenia internetu v prípade obyvateľstva 700 forintov (2,27 eura) a v prípade právnických osôb 5000 forintov (16,32 eura). Vláda očakáva, že nová daň prinesie do rozpočtu financie vo výške 25 miliárd forintov (80,9 milióna eur).
Vládna strana Fidesz začiatkom tohto týždňa avizovala, že aj v prípade rozšírenia telekomunikačnej dane o daň z internetu mieni presadiť prísny zákon, ktorý by zaručil, že uvedenú daň neprenesú dodávatelia internetových služieb na odberateľov.
Fidesz vo vyhlásení zdôraznil, že takto získané financie chce vláda použiť na program rozšírenia širokopásmového internetu v krajine aj s použitím zdrojov z Európskej únie.

Copyright © TASR 2014



Americký herec, spevák, režisér a producent Neil Patrick Harris a jeho manžel, herec a kuchár David Burtka sa predstavia v štvrtej sezóne seriálu American Horror Story. Informoval o tom portál TV Line, ktorý uviedol, že 41-ročný rodák z mesta Albuquerque v Novom Mexiku sa ukáže v 11. a 12. epizóde ako obchodník - chameleón. O dva roky mladší Burtka si zahrá v poslednej, trinástej časti. Objaviť by sa mal v príbehu s Jessicou Lange.
Nová sezóna American Horror Story s podtitulom Freak Show divákom a diváčkam približuje udalosti, ktoré sa odohrávajú v roku 1952. Spomínaná Lange stvárňuje Elsu Mars, ktorá riadi floridské obludárium. V tom účinkujú umelci a umelkyne, ktorých našla v nemocniciach a väzniciach. Štvrtú sezónu hororového seriálu, v ktorom hrajú aj Kathy Bates, Angela Bassett, Frances Conroy, Denis O'Hare, Evan Peters, Matt Bomer alebo John Carroll Lynch, premiérovala televízia FX 8. októbra. Tvorcovia do seriálu obsadili aj najnižšiu ženu sveta, Indku Jyoti Amge.
Hororový seriál American Horror Story prinášajú na obrazovky americkej televízie FX scenáristi Ryan Murphy a Brad Falchuk. Každá sezóna pritom rozpráva iný samostatný príbeh. Seriál si od svojho uvedenia v roku 2011 pripísal na konto dve nominácie na Zlatý glóbus v kategóriách Najlepší dramatický seriál a Najlepší miniseriál alebo televízny film. Ďalšie tri nominácie si vyslúžila Jessica Lange, pričom hneď prvú z nich sa jej v roku 2012 podarilo premeniť na sošku. Seriál má tiež na konte osem cien Primetime Emmy.
Neil Patrick Harris debutoval v dráme Klárino srdce (1988) s Whoopi Goldberg v hlavnej úlohe. Za stvárnenie Davida Harta ho vtedy nominovali na Zlatý glóbus. V nasledujúcich rokoch účinkoval väčšinou len v televíznych projektoch, napríklad v rodinnom seriáli Doogie Howser, M.D. (1989 - 1993). Do sveta filmu sa pokúsil vrátiť účinkovaním v satirickom akčnom sci-fi Hviezdna pechota (1997). Po ďalších menej úspešných filmoch ako Správna vec (2000) alebo Utajené bratstvo (2002) pre neho prišiel zlom v kariére, keď ho obsadili do úlohy Barneyho Stinsona v seriáli Ako som spoznal vašu mamu (2005 - 2014). Vďaka nej sa okamžite stal miláčikom divákov na celom svete a tiež ho nominovali na Emmy i na Zlatý glóbus. Zahral si aj v komédii Pofajčíme, uvidíme (2004) a jej pokračovaní s názvom Zahulíme, uvidíme 2 (2008) a tiež vo filmoch Šmolkovia 3D (2011) a Šmolkovia 2 3D (2013). Na konte má päť cien Emmy, jednu za hosťovanie v seriáli Glee (2009) a štyri ako producent 63., 65., 66. a 67. ročníka cien Tony. Magazín Time ho v roku 2010 zaradil do stovky najvplyvnejších ľudí. Vo februári bude moderovať 87. ročník udeľovania Oscarov.

Budovy parlamentu a štátnej televízie v hlavnom meste Burkiny Faso vo štvrtok vyrabovali tisíce opozičných demonštrantov, ktorí protestujú proti zámeru pozmeniť ústavu a umožniť tak prezidentovi Blaisovi Compaorému zotrvať pri moci. Podľa miestneho spravodajcu agentúry Reuters výtržníci v parlamente založili požiare, zatiaľ čo televízia v dôsledku ich konania musela prerušiť vysielanie. Dav následne zamieril k prezidentskému palácu, odkiaľ zdroje z prostredia diplomacie a bezpečnostných síl hlásili paľbu ostrými nábojmi a vypúšťanie slzotvorného plynu.
Nepokoje v uliciach Ouagadougou vypukli pred plánovaným hlasovaním zákonodarcov o referende s cieľom zrušiť ustanovenie ústavy obmedzujúce pôsobenie prezidenta na dve funkčné obdobia. Compaoré by sa tak mohol budúcu jeseň uchádzať o znovuzvolenie, hoci v skutočnosti stojí na čele krajiny už od prevratu v roku 1987. V súvislosti s nepokojmi sa objavili správy, že vláda sa takéhoto zámeru vzdala, čo následne potvrdil minister komunikácií Alain Edouard Traoré. Státisíce Burkinčanov demonštrovali v Ouagadougou a iných mestách ešte v utorok, keď opozícia v krajine odštartovala kampaň občianskej neposlušnosti.
Compaoré si v západoafrickom regióne buduje povesť významného lídra, pričom plní úlohu sprostredkovateľa v tamojších konfliktoch a vystupuje ako dôležitý spojenec Západu v boji proti moslimským extrémistom napojeným na al-Kájdu. Zámer pozmeniť ústavu v jeho prospech však rozdeľuje krajinu, ktorá patrí medzi najchudobnejšie na svete napriek tomu, že je jedným z najväčších producentov bavlny a rozvíja ťažbu zlata. Francúzsko ako bývalý koloniálny správca Burkiny už Compaorého vyzvalo, aby sa riadil chartou Africkej únie, na základe ktorej by lídri nemali meniť zákony v záujme zotrvania pri moci.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

NS SR potvrdil rozhodnutie Rady vo veci pridelenia frekvencií Rádia VIVA

NS SR potvrdil rozhodnutie Rady vo veci 
pridelenia frekvencií Rádia VIVA


Najvyšší súd SR dnes potvrdil rozhodnutie Rady pre vysielanie a retransmisiu (RVR) zo dňa 3.12.2013, ktorým RVR rozhodla o pridelení frekvencií, na ktorých vysielalo Rádio VIVA, spoločnosti CORPORATE LEGAL, s.r.o. TASR o tom informovala hovorkyňa RVR Lucia Jelčová.
"Voči rozhodnutiu Najvyššieho súdu nie je možné podať odvolanie. Potvrdené rozhodnutie Rady nadobudne právoplatnosť dňom právoplatnosti rozhodnutia Najvyššieho súdu," doplnila Jelčová.
O pridelení frekvencií Rada rozhodovala v rámci výberového konania v máji 2012 z dôvodu končiacej sa platnosti licencie na vysielanie spoločnosti Rádio VIVA, a.s., ktorú v zmysle zákona nebolo možné viac predĺžiť. Voči rozhodnutiu Rady sa odvolal jeden z neúspešných uchádzačov výberového konania – spoločnosť VIVA PRODUCTION HOUSE, s.r.o.

Copyright © TASR 2014

A čo hovoria Vladimir Vladimirovič a Jano ?

A čo hovoria Vladimir Vladimirovič 
a Jano ?

Budeme sa musieť postaviť čelom k deformácii hodnotového systému detí a mládeže, na ktorej majú výrazný podiel elektronické médiá. Na úvod dnešnej prvej medzinárodnej Konferencie Akadémie médií (KAM), ktorá sa týka vplyvu elektronických médií na formovanie hodnotového rebríčka detí a mládeže to uviedol rektor bratislavskej Akadémie médií Eduard Chmelár.
Chmelár vo svojom úvodnom príhovore zdôraznil fakt, že médiá v súčasnosti opúšťajú svoju pôvodnú funkciu. "Už neodrážajú realitu, ale realitu spoluvytvárajú, rovnako ako vytvárajú vkus svojich divákov," povedal Chmelár. Upozornil na to, že na lacnosť, povrchnosť i agresívnosť, ktorá sa presadzuje v elektronických médiách a najmä v televíziách, upozorňujú už dávnejšie pedagógovia psychológovia i sociológovia. "Napriek tomu, ako je táto téma pertraktovaná v spoločnosti, sa však mediálni experti tejto téme doteraz dôkladne nevenovali," pripomenul rektor Akadémie médií. Úlohou dnešnej konferencie je preto podľa jeho názoru zaoberať sa otázkami, kam môže súčasný trend až zájsť a ako sa mu možno brániť. Chmelár v tejto súvislosti pripomenul, že deformácia hodnotového systému vplýva na inteligenčnú úroveň spoločnosti. "Naša generácia hlúpne, dnešní mladí ľudia toho vedia v sumáre oveľa menej ako predchádzajúce generácie," dodal Chmelár.
Prorektor Akadémie médií Peter Nižňanský pripomenul, že trend deformácie hodnotového systému v televíziách nastal už na začiatku 90-tych rokov, z akejsi potreby doplniť deficit západného sveta západnej kultúry, ktorá bola dovtedy nedostupná. "Výsledkom bolo však aj to, že sa k nám dostávali plytké až balastné programy, ktoré vytlačili dovtedy veľmi kvalitné relácie pre deti a mládež," pripomenul Nižňanský. "Žiaľ, ukazuje sa, že deti, ktoré na takýchto povrchných programoch vyrastali, vyhľadávajú rovnako plytký, často úbohý až vulgárny formát aj v dospelosti," zdôraznil. Výsledkom podľa Nižňanského je, že v kombinácii so súčasným sociálnym napätím a nedostatkom vzdelania v oblasti etiky a estetiky, sa vplyvom takejto televíznej reality stávajú ľudia povrchní, agresívni. "Navyše majúci pocit, že nezáleží na vzdelaní a úsilí v práci, ale na tom, ako nájsť najjednoduchšiu cestu k úspechu," povedal. A práve tento jav by mali vnímať podľa Nižňanského budúci manažéri, marketingoví špecialisti či mediálni analytici, ktorí budú ovplyvňovať programovú službu v televíziách.
Kvalitu ľudí, vstupujúcich do mediálneho prostredia ako kľúčový fakt zdôraznila vo svojom diskusnom príspevku aj personálna manažérka Tlačovej agentúry Slovenskej republiky (TASR) Bernardína Borsíková. "Ak chceme riešiť problém hodnotového marazmu spoločnosti, na ktorom majú médiá vplyv, budeme sa musieť zaoberať aj mocou, ktorú majú ľudia v médiách," uviedla Borsíková. Riešenie nastoleného problému vidí v tom, aby do médií vstupovali ľudia, ktorí majú na to nielen vedomostné dispozície, ale aj osobnostné kvality.
Na konferencii dnes popoludní vystúpia aj zástupcovia Inštitútu komunikačných štúdií a žurnalistiky Fakulty sociálnych vied Univerzity Karlovej v Prahe, pracovníci Výskumného ústavu detskej psychológie i parapsychológie a zástupcovia slovenských elektronických médií.

Copyright © TASR 2014

RVR NEWS

RVR NEWS

Päť vysielateľov má záujem o šesť voľných rozhlasových frekvencií na terestriálne vysielanie, ktoré do jesenného výberového konania zaradila Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR). Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa RVR Lucia Jelčová, v druhom tohtoročnom konkurze na voľné rozhlasové frekvencie žiada každý z uchádzačov frekvenciu, ktorú si sám skoordinoval. Licenčná rada bude "rozhodovať o pridelení frekvencií v Žiline, Banskej Bystrici, Liptovskom Mikuláši, Detve, Rožňave a Spišskej Novej Vsi. Získaním frekvencií svoje pokrytie rozšíria piati vysielatelia Best FM Media (Rádio Best FM), C.S.M. group (Rocková republika), D. EXPRES (Rádio Expres), Rádio Rebeca (Rádio Rebeca) a T. W. Rádio (Rádio 7)", uviedla v tlačovej správe Lucia Jelčová. Verejné vypočutie žiadateľov, ktoré predchádza rozhodnutiu o pridelení frekvencií, sa uskutoční 1. decembra v sídle rady.
Pri rozhodovaní o udelení či zmene licencie licenčná rada posudzuje predpoklady zachovania plurality informácií a mediálnych obsahov, prehľadnosť vlastníckych vzťahov žiadateľa a prehľadnosť a dôveryhodnosť finančných zdrojov na financovanie vysielania. Rada si tiež všíma vyváženosť programovej skladby vzhľadom na už existujúcu ponuku v lokalite, ktorú bude nové vysielanie pokrývať a aj prínos žiadateľa vo vzťahu k vysielaniu a výrobe programov vo verejnom záujme. Prihliada na to, aby žiadateľ nezískal dominantné postavenie na relevantnom trhu. Ak je žiadateľom o licenciu právnická osoba so zahraničnou majetkovou účasťou, je pre RVR dôležitá pri rozhodovaní o licenciách i primeraná majetková účasť slovenských osôb. RVR organizuje konkurzy na frekvencie dva razy ročne, na jar a na jeseň.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Vydavateľstvo Mafra musí zaplatiť 240 tisíc Sk za zverejnenie niektorých informácií z odposluchov telefonických hovorov
expremiéra Petra Nečasa (ODS) s niekdajšou šéfkou jeho kabinetu a súčasnou manželkou Janou Nagyová (Nečasová).Úrad pre ochranu osobných údajov (ÚOOÚ)zamietol rozklad Mafra proti uloženej sankciu, a rozhodnutie je tak právoplatné. "Sankcie vo výške 240.000 Sk bola uložená preto, že boli zverejnené informácie pochádzajúce z odpočúvania telekomuniakčnej prevádzky zhotovené orgánmi činnými v trestnom konaní, čo zakazuje trestný poriadok, "povedala hovorkyňa úradu H.Štěpánková.

Zdroj : ČT24

Ján Baránek reaguje

Ján Baránek reaguje

Ešte raz zverejňujem svoju reakciu na komentár Daga Daniša v HN, keďže niektorí z Vás mi písali, že sa moja reakcia nedá zdieľať.
Nedá mi, musím, veľmi nerád, reagovať na jednu z pasáží komentári D. Daniša "Procházka, ako kôň Penty" v HN, keďže spomína aj agentúru Polis Slovakia, pričom toto nie je môj prvý spor s autorom. Dag Daniš v komentári píše: "Procházku vystrelili dopredu dva prieskumy, ktoré mu namerali veľmi pekné čísla. Prvý prišiel pred prvým kolom prezidentských volieb a urobil z neho jedného z favoritov, ktorý sa doťahuje za Kisku. Druhý prišiel v čase, keď Procházka zakladal stranu Sieť. Za oboma prieskumami stála tá istá agentúra - Polis. A SITA."
Takže pekne po poriadku:
1. Ide o DRUHÚ VERZIU komentára D. Daniša. V tej prvej - včera, totiž písal o tom, že Polis Slovakia nameral Sieti 17% preferencie po zverejnení nahrávky Matovič-Procházka a Focus iba 10%. Nebola to pravda. Percentá Polis-u boli namerané PRED zverejnením nahrávky. Včera som to okolo 22. hodine D. Danišovi v dosť rozčúlenom telefonáte vysvetlil a požiadal ho o opravu. Opravil to. Na súčasnú verziu. Tu mi trochu rozum "postál". Dag Daniš píše, že Polis vystrelil Procházku preferenciami pred prvým kolom prezidentských volieb. V poslednom ZVEREJNENOM predvolebnom prieskume Polis-u, však mal R. Procházka 8,1% a A. Kiska 26%.(Podobne na tom boli aj iné agentúry.) Takže sú dve možnosti:
2. Dag Daniš považuje 8,1% preferencie R. Procházku za tak vysoké, že, cit.: "...urobili z neho jedného z favoritov, ktorý sa doťahuje za Kisku." Prosím, trochu zvláštne porozumenie štatistiky, ale nech. Ide však o názor, ktorý by autor, ak si chce zachovať vážnosť, nemal radšej zverejňovať. A. Kiska mal v tomto prieskume 26%. Inak povedané, 18% rozdiel by mal byť tým, ktorým chcel podľa D. Daniša Polis "vystreliť" R. Procházku dopredu.
3. Dag Daniš zavádza, ale NEVIE. Žiaľ, pred voľbami Polis Slovakia nezverejnil ŽIADNY prieskum, v ktorom by sa R. Procházka ako tak
doťahoval na A. Kisku. Samozrejme, že píšem "žiaľ". Lebo takýto prieskum sme mali urobený až v čase moratória, kde mal R. Procházka už 18%, ale ten už zverejnený nemohol byť (slúžil iba pre kontrolné potreby agentúry. Našťastie viem dokázať, že ex post len tak do vetra netvrdím, že sme tento trend nakoniec odhadli.).
4. Ale čo je v tomto celom NAJDôLEŽITEJŠIE - ak by sme aj zverejnili pred voľbami prieskum, kde sa R. Procházka doťahuje na A. Kisku, Dag Daniš by nás mal pochváliť za presnosť!!! Namiesto toho D. Daniś z toho vydedukoval(!?) konšpiráciu v prospech R. Procházku! Takže, o čo tu vlastne ide? Toto samozrejme nie je nezávislé komentovanie udalostí, ani analytické. Navyše v čase, kedy nie je nič jednoduchšie, ako použiť Google, alebo Yahoo a pod. a overiť si informácie. Nedokážem sa preto vyhnúť podozreniu, že ide o účelové konanie. Inak si neviem predstaviť, že by niekto takto zámerne robil takéto amatérske chyby a minimálne si neoveril informácie, o ktorých píše. V prípade Polisu v jednom článku zverejnil zavádzajúce klamlivé informácie 2x! Či je to osobná iniciatíva autora, alebo len robí niekomu "bieleho koňa" neviem a ani ma to nezaujíma. (Teda, neviem, ako neviem...)
5. Je pravda, že Polis Slovakia bol prvou agentúrou, ktorá namerala Sieti nad 10%. To je fakt. Onedlho potom prišiel s prieskumom preferencií Focus, kde mala Sieť ešte vyššie preferencie, ako v Polise. Nič viac k tomu neviem dodať. Trochu dôslednejší autor by si snáď pozrel a porovnal vývoj preferencií agentúr aj s dátumom konania!
Polis Slovakia pravidelne spolupracuje s agentúrou SITA od r. 1999. Bezproblémovo. Verím, že to tak aj ostane.
Dagovi Danišovi som vo včerajšom telefonáte povedal, že táto krajina má dva zásadné problémy, dve problematické "...kracie". A to partokraciu a mediokraciu. Dlhodobo. Partokraciu môžu riešiť aj novinári. Kto ale bude riešiť mediokraciu? Je to na dlhšie, k obidvom problémom sa dostanem neskôr a v inom texte. Avšak obidve tieto "kracie" nivočia tento štát. Jedna tým, že generuje korupciu - to je partokracia. Druhá tým, že produkuje virtuálnu, neexistujúcu realitu - to je mediokracia. Našťastie, existuje veľmi veľká skupina novinárov, ktorá pravdu hľadá, samozrejme aj s chybami, aj viac, či menej, úspešne. Ale to je problém každého kto robí, lebo robí aj chyby. Potom je tu malá skupina novinárov, ktorá vytvára virtuálne svety, podľahla vlastnej dokonalosti a úplne jej medzičasom unikla podstata toho, čo by vlastne mali robiť. A práve títo sa podieľajú na vytváraní mediokracie, ako nastrčené bábiky záujmovej osoby, skupiny, svetonázoru a pod. Samozrejme, otázne je, ako sa vzájomne partokracia a medikracia potrebujú, ale viem, že veľmi. Pokiaľ však budeme vytvárať virtuálnu realitu, nevyriešime nič. Ani korupciu, nič. Nedá sa totiž spravodlivo bojovať klamstvami.
Hospodárske noviny som vždy považoval za konzervatívne médium, ktoré si informácie overuje a preveruje. Po prečítaní vyššie citovaných bludov však neviem. Ale mojim deťom vždy hovorím - klamať sa nemá, deti!

Link na komentár: http://komentare.hnonline.sk/komentare-hn-152/dag-danis-prochazka-ako-kon-penty-634215

Conversation animée avec Noam Chomsky

Conversation animée avec Noam Chomsky


29. 10. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Príjmy spoločnosti Facebook sa v treťom kvartáli zvýšili o 59 %. V štvrťroku, ktorý sa skončil 30. septembra, vzrástli príjmy sociálnej siete Facebook na 3,2 mld. USD. V rovnakom období predchádzajúceho roka boli vo výške 2,02 mld. USD. Analytici počítali s príjmami vo výške 3,12 mld. USD.
Čistý zisk spoločnosti Facebook v sledovanom období stúpol na 806 mil. USD, čo predstavuje 30 centov na akciu. Po úprave o určité položky sa zisk dostal na 43 centov na akciu. V rovnakom období predchádzajúceho roka bol čistý zisk spoločnosti 425 mil. USD, teda 17 centov za akciu. Spoločnosť Facebook zaznamenala v treťom kvartáli 1,35 miliardy aktívnych užívateľov. Denne služby firmy Facebook využíva 864 miliónov užívateľov.

Až 100 000 Maďarov vyšlo v utorok večer do ulíc Budapešti, aby protestovali proti plánom vlády zaviesť novú daň za prenos dát cez internet. Išlo o najväčší protest proti vláde premiéra Viktora Orbána od jeho nástupu k moci v roku 2010. Protestujúci vyzvali nielen k zrušeniu plánovanej legislatívy, ale aj k odstúpeniu Orbánovej vlády. Odporcovia návrhu zákona ho považujú za hrozbu slobode internetu. Návrh daňového zákona, o ktorom jedná parlament, kritizovala aj Európska únia. Zavádzaním špeciálnych daní chce maďarská vláda udržať rozpočtový deficit v norme.
Podľa navrhovanej legislatívy poskytovatelia internetu budú platiť 150 forintov (0,49 eura) za každý gigabajt (GB) prenesených dát. Vláda z internetovej dane očakáva ročné príjmy v sume 20 miliárd forintov (65,3 milióna eur). Nová daň by mohla negatívne ovplyvniť poskytovateľov internetu a telekomunikačné firmy v krajine, bežní užívatelia sa však obávajú, že náklady ponesú oni. Vláda už navrhla maximálnu daň za prenos internetu v sume 700 forintov (2,26 eur) mesačne pre jednotlivcov a 5000 forintov (16,17 eur) mesačne pre firmy.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Maďarská vláda neodvolá svoj návrh na zdanenie internetu, vyhlásil dnes v maďarskej komerčnej televízii ATV poslanec Fideszu Szilárd Németh.
Proti návrhu protestovali v utorok v Budapešti a v iných maďarských mestách desaťtisíce Maďarov. Od nástupu vlády Fideszu v roku 2010 to boli najväčšie protivládne protesty.
Németh oznámil, že vláda nič nemení ani na pôvodnej miere zdanenia: daň za každý začatý gigabajt prenesených dát bude 150 forintov (49 centov).
Politik vládnej strany sa ďalej vyjadril, že daň budú platiť poskytovatelia služieb, a nie ľudia. "Zárukou je, že vláde sa aj v prípade bánk podarilo dosiahnuť, aby zvýšené náklady týkajúce sa zdanenia neboli prenesené na klientov," konštatoval.
Németh zopakoval, že financie získané z tejto dane kabinet nepoužije na zvýšenie miezd policajtov a vojakov, ale budú využité na spoluúčasť na získanie podpory z Európskej únie na rozvoj širokopásmového internetu v Maďarsku.

Copyright © TASR 2014

VIEME, ČO SI HOVORIL !

VIEME, ČO SI HOVORIL !

RADA RTVS

RADA RTVS
 
 
Vo financovaní verejnoprávneho Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) nenastal žiadny posun, konštatoval počas dnešného rokovania Rady RTVS generálny riaditeľ RTVS Václav Mika. Ak sa RTVS nepodarí zmeniť financovanie tak, aby mal viac zdrojov, nie je možný rozvoj verejnoprávneho vysielania, tvrdí Mika. Počas prezentácie východísk rozpočtu RTVS na budúci rok informoval, že plánované výdavky a príjmy RTVS sú na podobnej úrovni ako v rokoch 2013 a 2014, keď však mal RTVS k dispozícii na míňanie aj prebytky z minulých rokov. Ak sa finančný plán manažmentu RTVS na budúci podarí, umožní to zachovať súčasný stav a neobmedziť vysielanie a výrobu programov. Šanca realizovať veľké a rozvojové projekty však môže byť podľa Miku iba vtedy, ak sa zmení financovanie RTVS. Václav Mika verí, že budúci rok bude prelomový a v roku 2015 či 2016 sa zmena financovania RTVS stane skutočnosťou.
RTVS by mohlo mať príjmy približne 107,6 milióna eur, čo je o 6,9 milióna viac ako tento rok, ak by sa mu podarilo predať nepotrebné nehnuteľnosti v Bratislave a v Banskej Bystrici za približne 2,1 milióna eur. Očakáva sa, že zlepšenie výberu koncesií zastaví jeho 10-ročný pokles. RTVS predpokladá, že z úhrad za vysielanie získa 71 miliónov. Príjmy na úrovni tohto a minulého roka by malo zaistiť aj to, že RTVS očakáva zo zmluvy so štátom o 1,862 mil. eur viac na výrobu programu a o 3,5 mil. eur viac na investičné akcie, informoval Mika. Spolu má od štátu RTVS dostať približne 30 miliónov eur. Tieto sumy však budú isté až po schválení štátneho rozpočtu v parlamente.
Rada RTVS odporučila generálnemu riaditeľovi RTVS, aby rokoval s ministerstvom kultúry o možnosti rozšírenia účelu využitia peňazí zo zmluvy aj na iné oblasti tvorby a výroby programového obsahu. RTVS by to napríklad umožnilo z vlastných zdroj kúpiť licenciu na program, ktorý by vyrobilo za peniaze od štátu.
Napriek neuspokojivej finančnej situácii RTVS neplánuje zrušiť Symfonický orchester Slovenského rozhlasu (SOSR), zdôraznil na dnešnom rokovaní rady šéf RTVS. Podľa Miku SOSR verejnoprávna rádiotelevízia využíva pri nahrávaní rôznych zvučiek a hudieb k filmovým aj rozhlasovým projektom, orchester sa podpísal napríklad pod hudobnú zložku novej filmovej rozprávky Láska na vlásku. Pravidelne tiež koncertuje a nahráva albumy.
Vysielanie k voľbám do orgánov samosprávy obcí, ktoré sa uskutočnia 15. novembra, priblížil podrobnejšie riaditeľ sekcie spravodajstva, športu a publicistiky RTVS Lukáš Diko. RTVS začal špeciálne programy venované obecným voľbám vysielať na regionálnom okruhu Slovenského rozhlasu, na Rádiu Regina 19. októbra. Slovenská televízia v relácii Správy a komentáre na Dvojke od piatka 31. októbra odvysiela diskusie s kandidátmi na primátorov krajských miest s moderátorom Martinom Strižincom. RTVS tiež pripravuje infoservis v podobe Rád voličov. November sa vo vysielaní RTVS neponesie iba v znamení obecných volieb, ale aj 25. výročia novembra 1989. Obe udalosti sa navyše spoja v jeden predĺžený víkend, od 15. do 17. novembra. RTVS k 25. výročiu tzv. nežnej revolúcie prinesie prenosy zo spomienkových podujatí, dokumenty, diskusie, filmy a rozhlasové hry so súvisiacou tématikou.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

TO JE TV !

TO JE TV !


Vplyv elektronických médií na formovanie hodnotového rebríčka detí a mládeže

Vplyv elektronických médií na formovanie
hodnotového rebríčka detí a mládeže

Bratislavská vysoká škola Akadémia médií organizuje konferenciu s názvom "Vplyv elektronických médií na formovanie hodnotového rebríčka detí a mládeže“, ktorá sa uskutoční vo štvrtok 30. októbra 2014 v Primaciálnom paláci v Bratislave.
Konferencia sa začína o 09.00 h a vystúpia na nej mnohí renomovaní odborníci zo Slovenska i zo zahraničia. Domáce zastúpenie reprezentujú napríklad Robert Nemcsics z Akadémie médií, Mgr. Michal Ruttkay zo spoločnosti Creo/Young & Rubicam, dramaturgička RTVS Mgr. art. Magdaléna Glasnerová či PhDr. Bernardína Borsíková, PhD., personálna manažérka TASR.
Zahraničie zastupujú Prof. Dubravka Valic Nedeljkovic, PhD. z Filozofickej fakulty v Novom Sade a PhDr. Tomáš Trampota, PhD. z Fakulty sociálnych vied Karlovej Univerzity v Prahe. Popri odborníkoch z mediálneho prostredia vystúpi aj PhDr. Jarmila Tomková z Výskumného ústavu detskej psychológie a patopsychológie v Bratislave.
Súčasným trendom, najmä komerčných televízií, je vysielanie programov, ktoré stavajú na škandáloch, primitivite a nízkych emóciách. Z priestoru vysielania sa navyše vytrácajú hodnotné programy, ktoré by mohli tento hodnotový úpadok vyvážiť. Prvá monotematická konferencia by mala poukázať na znižujúcu sa kvalitu televízneho vysielania a jeho ovplyvňovanie divákov z radov detí a mládeže. Vysoká škola Akadémia médií zamýšľa založiť tradíciu pre nasledujúce medzinárodné konferencie na jej pôde, prirodzene vždy s novými témami, ktoré rezonujú v spoločnosti.
Konferenciu otvorí rektor Akadémie médií, doc. Mgr. Eduard Chmelár, PhD. O privítanie sa postará prorektor Akadémie médií, doc. Ing. Peter Nižňanský, PhD., vedúci katedry Manažmentu médií, ktorá podujatie organizačne zabezpečuje.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Novinára pracujúceho v kosovskej televíznej stanici Klan Kosovo v pondelok dobodal útočník priamo v televíznom štúdiu. Premiér Hashim Thaci incident označil za "útok na demokraciu, ľudské práva a slobodu vyjadrovania," cituje ho spravodajský portál Balkan Insight. Kosovskí novinári v tejto súvislosti plánujú na utorok demonštráciu v centre Prištiny.
Dobodaným novinárom je televízny moderátor Milot Hasmija. Útočník, s ktorým robil Hasmija rozhovor, ho po hádke niekoľkokrát bodol do krku a hlavy. Požadoval od neho vymazanie ich televízneho rozhovoru zverejneného na portáli YouTube, na čo mu Hasmija povedal, že to nie je technicky možné. Hasmijovi kolegovia následne muža spacifikovali a neskôr ho zatkli privolaní policajti. Moderátorove zranenia podľa oficiálneho stanoviska televízie nie sú život ohrozujúce.
Útok odsúdil aj šéf misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) v Kosove Jean-Claude Schlumberger. "Vyzývam justíciu, aby tento prípad čo najskôr vyšetrila a postavila útočníka pred spravodlivosť," cituje Schlumbergera portál Balkan Insight.

Americký herec, spevák, režisér a producent Neil Patrick Harris bude mať vlastnú varietnú šou. V pondelok o tom informovali zástupcovia televízie NBC. Ako uviedli vo vyhlásení, program bude americkou verziou britského projektu Ant and Dec's Saturday Night Takeaway (2002), ktorý sa dočkal aj nemeckého alebo talianskeho spracovania. Šou bude pozostávať z krátkych vtipných scénok, hudobných čísel, súťaží a žartíkov so skrytou kamerou, v hľadáčiku ktorej budú známe osobnosti. NBC si už od ITV Studios America objednala nakrútenie desiatich epizód, ktoré budú vznikať v štúdiu za prítomnosti publika. Kedy presne chcú program uviesť na obrazovky, však jeho tvorcovia neprezradili.
"Keď som sledoval tú šou, nevedel som sa prestať smiať. Po vzhliadnutí viacerých sezón ma bolí celá tvár. Toto úplne mení pravidlá hry. Nič také tu ešte nebolo a štruktúra programu presne zodpovedá mojim predošlým skúsenostiam. Neviem sa dočkať, kedy si vyhrniem rukávy a užijem si trocha zábavy," vyjadril sa vo vyhlásení Harris.
Neil Patrick Harris debutoval v dráme Klárino srdce (1988) s Whoopi Goldberg v hlavnej úlohe. Za stvárnenie Davida Harta ho vtedy nominovali na Zlatý glóbus. V nasledujúcich rokoch účinkoval väčšinou len v televíznych projektoch, napríklad v rodinnom seriáli Doogie Howser, M.D. (1989 - 1993). Do sveta filmu sa pokúsil vrátiť účinkovaním v satirickom akčnom sci-fi Hviezdna pechota (1997). Po ďalších menej úspešných filmoch ako Správna vec (2000) alebo Utajené bratstvo (2002) pre neho prišiel zlom v kariére, keď ho obsadili do úlohy Barneyho Stinsona v seriáli Ako som spoznal vašu mamu (2005 - 2014). Vďaka nej sa okamžite stal miláčikom divákov na celom svete a tiež ho nominovali na Emmy i na Zlatý glóbus. Zahral si aj v komédii Pofajčíme, uvidíme (2004) a jej pokračovaní s názvom Zahulíme, uvidíme 2 (2008) a tiež vo filmoch Šmolkovia 3D (2011) a Šmolkovia 2 3D (2013). Na konte má päť cien Emmy, jednu za hosťovanie v seriáli Glee (2009) a štyri ako producent 63., 65., 66. a 67. ročníka cien Tony. Magazín Time ho v roku 2010 zaradil do stovky najvplyvnejších ľudí. Vo februári bude moderovať 87. ročník udeľovania Oscarov.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Ďalší únik citlivých informácií do médií, podobný kauze niekdajšieho spolupracovníka americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA) Edwarda Snowdena, vyšetruje americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI).
Vládne zdroje potvrdili pre tlačovú agentúru DPA, že vyšetrovanie je v plnom prúde v štáte Virgínia. Bydlisko podozrivej osoby, o ktorej niet zatiaľ žiadnych konkrétnejších informácií, bolo už dejiskom domovej prehliadky.
Ako podčiarkol vo Washingtone hovorca ministerstva spravodlivosti USA, neoprávnené zverejnenie dôverných informácií považujú za vážnu záležitosť. Na základe jestvujúcich dôkazov prijmú zodpovední činitelia adekvátne opatrenia.
Ani Biely dom, ani FBI zatiaľ informácie komentovať nechceli.
Investigatívny novinár Michael Isikoff na spravodajskom portáli Yahoo News informoval o odovzdaní dokumentov o tajných zoznamoch osôb sledovaných pre podozrenie z terorizmu. O podobných zoznamoch priniesla informácie aj webová stránka The Intercept, ktorej spoluzakladateľom bol novinár Glenn Greenwald, patriaci do okruhu dôverníkov Edwarda Snowdena.
Špekulácie o možnom ďalšom informátorovi ponúkajúcom chúlostivé informácie sa vynorili už počas letných mesiacov. Vo filme Citizenfour renomovanej americkej dokumentaristky Laury Poitrasovej, blízkej Edwardovi Snowdenovi, sa objavujú jasné indície o existencii ďalšieho zdroja. V záverečnej scéne snímky, v ktorej sa Snowden a Greenwald nachádzajú v Moskve, informuje Greenwald o novom zdroji a spomína aj zoznam podozrivých z terorizmu. "Táto osoba je neuveriteľne odvážna," hovorí Snowden.

Copyright © TASR 2014

RÚ NEWS

RÚ NEWS


Záujemcovia o internetové pripojenie nemali doteraz možnosť na jednom mieste vyhľadať a porovnať ponuky všetkých poskytovateľov internetového pripojenia v Slovenskej republike. Toto sa už onedlho zmení. Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ) spustil testovaciu prevádzku webovej stránky na porovnávanie cien širokopásmového prístupu k internetu. V tejto fáze prebieha testovanie zo strany operátorov a následne prebehne testovanie širokou verejnosťou. Po spustení do ostrej prevádzky si záujemcovia budú môcť po zadaní svojej adresy porovnať ponuky primárne určené pre domácnosti od všetkých operátorov, ktorí v danej lokalite poskytujú prístup k internetu.
Webová stránka bude obsahovať všetky poplatky, ktoré účtujú operátori a tieto budú pri každej ponuke započítané do tzv. „priemernej mesačnej platby počas doby 24 mesiacov“, na základe ktorej bude možné jednoduchým spôsobom porovnať ponuky s rôznou dobou viazanosti. Porovnať bude možné samostatné služby pripojenia k internetu alebo v balíčku s inými službami pre domácnosti, ako sú hlas a televízia. RÚ pri príprave postupoval plne v súlade s princípmi transparentnosti a nediskriminácie, nakoľko porovnanie bude zobrazovať kompletnú ponuku všetkých operátorov dostupných na zadanej lokalite bez akýchkoľvek preferencií. Ponuky budú primárne zoraďované vzostupne počnúc najnižšou priemernou mesačnou platbou, pričom koncový užívateľ má možnosť zvoliť si aj ďalšie možnosti filtrovania zobrazovaných údajov. Webová stránka okrem svojej informačnej hodnoty zároveň prispeje k rozvoju súťaže na trhu, lebo záujemcovia prostredníctvom nej získajú informácie aj o službách lokálnych a regionálnych operátorov.
RÚ vypracoval túto webovú stránku v spolupráci s Výskumným ústavom spojov. Výskumný ústav spojov je tiež správcom servera, na ktorom je umiestnená aplikácia. Pri napĺňaní aplikácie boli použité vstupné údaje poskytované registrovanými poskytovateľmi širokopásmového prístupu k internetu na Slovensku. V súčasnosti operátori testujú stránku a posielajú RÚ svoje návrhy, pripomienky a dopĺňajú vstupné dáta.

Zomrela Elizabeth Norment

Zomrela Elizabeth Norment

Vo veku 61 rokov zomrela americká herečka Elizabeth Norment. Rodáčka z Washingtonu D.C. naposledy vydýchla 13. októbra v newyorskom Memorial Sloan Kettering Cancer Center. Pre americký týždenník The Hollywood Reporter informáciu potvrdila sestra zosnulej.
Na smutnú správu reagoval napríklad jeden z producentov a scenáristov seriálu House of Cards (2013), v ktorom Norment účinkovala od vlaňajška. "Každého zo seriálu House of Cards hlboko zarmútilo, že Elizabeth zomrela. Bola to talentovaná herečka s vrúcnou dušou a pre nás všetkých bola dobrou kamarátkou," uviedol vo vyhlásení Beau Willimon.
Elizabeth Larrabee Norment sa narodila 31. decembra 1952. Okrem spomínaného seriálu House of Cards sa v období 1995 - 1996 predstavila napríklad aj v televíznom projekte Správna päťka (Party of Five, 1994 - 2000) či v rokoch 2002 - 2008 v seriáli Zákon a poriadok (1990 - 2010). Účinkovala tiež vo filmoch ako napríklad Runaway (1984), Žena v červenom (1984) alebo Romy and Michele's High School Reunion (1997). Venovala sa aj divadlu.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

VOĽBY NAŠE PREMILENÉ

VOĽBY NAŠE PREMILENÉ

Predvolebná kampaň k novembrovým obecným voľbám sa začne dnes , v stredu 29. októbra o 7:00 a skončí sa 13. novembra o 7:00. Špeciálne volebné vysielanie zatiaľ avizuje iba verejnoprávny Rozhlas a televízia Slovenska. Monitoring Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) však "vzhľadom na charakter volieb do orgánov samosprávy obcí, ktorých priebeh budú v značnej miere pokrývať lokálni a regionálni vysielatelia, ktorých vysielanie rada nemá možnosť priebežne sledovať, k vysielaniu televízií a rádií venovanom voľbám do orgánov obecných samospráv nepripravuje," povedala pre agentúru SITA hovorkyňa RVR Lucia Jelčová. Rada bude vysielanie monitorovať "najmä na základe prípadných sťažností". Hovorkyňa licenčnej rady doplnila, že vysielatelia v súvislosti s komunálnymi voľbami nie sú povinní predkladať rade na schválenie projekty volebných štúdií.
Licenčná rada tradične pred voľbami zverejnila komentár k voľbám týkajúci sa médií. Na svojom webe http://www.rvr.sk/sk/spravy/?aktualitaId=2601 ho publikovala ešte v auguste. "Priebežne odpovedáme na otázky vysielateľov týkajúce sa vysielania v čase pred voľbami, počas kampane a samotných volieb. Špeciálny monitoring zameraný na dodržiavanie zákona počas tohto obdobia rada nepripravuje," dodala pre SITA hovorkyňa RVR Lucia Jelčová. Verejnoprávny Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) avizuje k novembrovým komunálnym voľbám viac ako 70 diskusií. Zo všetkých regiónov Slovenska odvysiela k voľbám spravodajstvo v rozhlase aj v televízii. Ako SITA informoval RTVS, obecným voľbám sa bude takto obšírne venovať vôbec po prvý raz. "Okrem diskusií s kandidátmi na primátorov okresných a krajských miest, ktoré bude RTVS vysielať naživo, pripravuje aj informačný servis pre divákov a poslucháčov v podobe Rád voličom, ktoré mali pozitívne ohlasy pred prezidentskými voľbami, či voľbami do Európskeho parlamentu," píše sa v tlačovej správe RTVS k volebnému vysielaniu. Najväčší súkromní vysielatelia, ako TV Markíza, TV JOJ, TA3 a Rádio Expres zatiaľ špeciálne vysielanie k voľbám neavizovali.
Starostov obcí, primátorov miest a poslancov obecných, mestských či miestnych zastupiteľstiev si na najbližšie štyri roky volíme v sobotu 15. novembra od 7:00 do 20:00. Voľby predstaviteľov 2 926 obcí, miest a v prípade Bratislavy a Košíc aj ich mestských častí sa neuskutočnia všade. Pre nedostatok kandidátov si v 14 obciach nezvolia celé zastupiteľstvo, v piatich obciach nebudú voliť starostu a v troch z nich ani svoj poslanecký zbor. V týchto obciach sa voľby budú opakovať, pravdepodobne na prelome februára a marca. Voliť môže približne 4,4 milióna obyvateľov SR, ktorí v deň volieb dosiahnu minimálne 18 rokov. Volia aj cudzinci s trvalým pobytom na Slovensku. Podľa ministerstva vnútra je ich približne 61 500. Voliť sa bude dať iba v mieste trvalého bydliska.
Predvolebná kampaň sa začína 29. októbra a končí sa 13. novembra o 7:00. Vedenie kampane mimo tohto času zákon zakazuje. Pre komunálne voľby platí predvolebné informačné moratórium. Moratórium trvá aj počas samotných volieb až do zatvorenia volebných miestností, teda aj v sobotu 15. novembra do 20:00. Pre blížiace sa voľby starostov, primátorov a poslancov obecných, mestských či miestnych zastupiteľstiev platí od soboty 8. novembra od 07:00 aj moratórium na zverejňovanie výsledkov prieskumov verejnej mienky k týmto voľbám. Výsledky volebných prieskumov sa môžu zverejňovať až po skončení hlasovania.
Zákon o voľbách do orgánov samosprávy obcí definuje volebnú kampaň ako činnosť politickej strany, nezávislého kandidáta, prípadne ďalších subjektov venovanú podpore alebo na prospech kandidujúcej politickej strany či nezávislého kandidáta. Kampaň zahŕňa aj inzerciu, reklamu cez rozhlasové a televízne vysielanie alebo prostredníctvom hromadných informačných prostriedkov, plagátov alebo iných nosičov informácií.
Počas moratória je zakázané "v rozhlasovom a televíznom vysielaní, v hromadných informačných prostriedkoch, v budovách, kde sídlia okrskové volebné komisie a v ich bezprostrednom okolí, vysielať alebo zverejňovať informácie o politických stranách a nezávislých kandidátoch v ich prospech alebo v ich neprospech slovom, písmom, zvukom alebo obrazom", uvádza sa v zákone o voľbách do orgánov samosprávy obcí.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


28. 10. 2014

POZVÁNKA

POZVÁNKA

Bratislavská medzinárodná škola liberálnych štúdií
V stredu 29. 10. 2014 o 17:00:

Médiá: nezávislosť, peniaze a politika
Hostia:

Eva Babitzová, bývalá riaditeľka rádia Expres
Miroslav Kollár, riaditeľ Inštitútu pre verejné otázky (IVO)
Matúš Kostolný, zakladateľ Projektu N a bývalý šéfredaktor SME

Reklamná pauza, môžete sa...

Reklamná pauza, môžete sa...


MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

 
Dvoch fotografov, vrátane jedného pracujúceho pre tlačovú agentúru AP, zasiahol z tesnej blízkosti gumovými projektilmi príslušník izraelskej pohraničnej polície. Incident sa stal v nedeľu počas protestov po pohrebe 14-ročného palestínskeho chlapca, zabitého v zrážke s izraelskými vojakmi. Ani jeden fotograf neutrpel vážne zranenie.
      Išlo o najnovší incident, pri ktorom utrpeli novinári zranenia slzotvorným plynom, omračujúcimi granátmi alebo gumovými projektilmi, ktoré použila pohraničná polícia - teda polovojenská zložka často vysielaná na potlačenie násilných demonštrácií.
      Agentúra AP uviedla, že plánuje protestovať u izraelskej armády, polície i vlády. Riadiaci editor AP pre medzinárodné spravodajstvo John Daniszewski povedal, že streľba dokazuje "bezohľadnú ľahostajnosť voči bezpečnosti novinárov, ktorí si robia prácu v súlade so zákonom".
      Fotograf AP Majdi Mohammed (Madždí Muhammad) povedal, že bol medzi niekoľkými fotografmi, ktorí zaujali miesta neďaleko protestov v predjordánskom meste Silwád. Mohammed dodal, že im nenariadili odchod a oblasť nebola vyhlásená za uzatvorenú.
      Keď už robil zábery, zaparkoval za ním obrnený džíp, vystúpil z neho pohraničný policajt a vystrelil priamo naňho zo vzdialenosti 10-20 metrov, spresnil Mohammed.
      "Náraz bol taký silný, že ma zhodil na zem. Policajt mieril priamo na nás... hoci bolo jasné, že sme skupina ľudí z médií a okolo nás neboli nijakí protestujúci," dodal fotograf, ktorý mal po streľbe odreniny na ruke a pažu mal aj necitlivú. Gumový projektil ho zasiahol takisto do rebra, ale nezranil ho, keďže mal ochrannú vestu.
      Výstrely zasiahli aj švajčiarskeho fotografa na voľnej nohe Lazara Simeona. Poranili mu prsty a poškodili fotoaparát.
  

Copyright © TASR 2014

 

Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava

Mezinárodní festival 
dokumentárních filmů Ji.hlava

Snímka Ja som ľud (2014) francúzskej režisérky Anny Roussillon získala na 18. ročníku Medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov (MFDF) Ji.hlava cenu pre najlepší svetový dokument. Film okrem toho triumfoval aj v sekcii První světla, v ktorej súťažili prvé alebo druhé celovečerné dokumenty zo sekcií Opus bonum, Mezi moři a Česká radost. Mená víťazov vyhlásili na pondelkovom záverečnom ceremoniáli, oficiálne sa však festival skončí až dnes.
Zvláštne uznanie v sekcii Opus bonum udelili snímkam Dvadsiatnik (2014) a Honba za vetrom (2014). Hlavnú cenu pre najlepší český dokument si odniesol režisér Martin Dušek za film K oblakům vzhlížíme (2014), zvláštne uznanie získala Martina Malinová za snímku Několik Let (2014). Za najlepší dokument strednej a východnej Európy vyhlásili Prichádzame ako priatelia (2014) rakúskeho filmára Huberta Saupera. O toto ocenenie sa uchádzali aj slovenské snímky Priamy prenos (2014) Zuzany Piussi a Felvidék - Horná zem (2014) Vladislavy Plančíkovej, no ani jedna neuspela. Cenu za prínos svetovej kinematografii udelili americkému režisérovi Godfreymu Reggiovi a cenu divákov získala snímka Danielův svět (2014) Veroniky Liškovej.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Vavro skončil ako šéfredaktor Hospodárskych novín

Vavro skončil ako šéfredaktor 
Hospodárskych novín

Šéfredaktor Hospodárskych novín Peter Vavro odchádza zo svojej funkcie. Vedením redakcie je s okamžitou platnosťou poverená jeho doterajšia zástupkyňa Marcela Šimková. Informoval o tom portál Stratégie.sk.
P. Vavro odchádza z vydavateľstva na vlastnú žiadosť. "I keď som s P. Vavrom spolupracoval iba veľmi krátko, rád by som sa mu poďakoval za jeho doterajšiu profesionálnu prácu a prínos vo vydavateľstve Ecopress," povedal výkonný riaditeľ vydavateľstva Vladimír Mužík.

Copyright © TASR 2014

RADA RTVS

RADA RTVS

 

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
 

Britský rukojemník John Cantlie, ktorého zadržiava organizácia Islamský štát (IS), sa zrejme nachádza v severosýrskom meste Kobané, o ktoré zvádzajú tuhé boje islamisti a Kurdi. Vyplýva to z ďalšieho propagandistického videa zverejneného v pondelok na internete, ktoré 43-ročného novinára zachytáva v bojmi zničenom meste ležiacom v bezprostrednej blízkosti hraníc s Tureckom.
      Vo videu trvajúcom päť minút a 32 sekúnd Cantlie podľa agentúry DPA popiera tvrdenia, že postup bojovníkov IS sa podarilo spomaliť. Tí kontrolujú východné a južné oblasti Kobané a ich víťazstvo je len "otázkou času", hovorí Cantlie.
      V Kobané podľa neho niet už skoro žiadnych kurdských obrancov. Správy západných médií o ťažkých bojoch a vysokých stratách v radoch bojovníkov IS sú nepravdivé, keďže sa zakladajú na tvrdeniach kurdských veliteľov a Bieleho domu vo Washingtone, ktorí nemajú záujem hovoriť pravdu.
      Podľa DPA je najnovšie, v poradí už šieste video s Cantliem, zhotovené profesionálnejšie ako predchádzajúce. Začína sa leteckými zábermi Kobané, ktoré sprevádza titulok, že ich zhotovilo "bezpilotné lietadlo armády Islamského štátu". Cantlie v ňom napodobňuje štýl západných televíznych reportérov a tvrdí, že americké nálety Islamskému štátu iba znemožnili nasadenie ťažkých zbraní, preto sa bojuje o každý dom a ulicu.
      Fotoreportéra Johna Cantlieho, pracujúceho pre noviny Sunday Times, The Sun a Sunday Telegraph, uniesli v Sýrii v novembri 2012 spolu s americkým novinárom Jamesom Foleym, ktorého islamisti zabili odrezaním hlavy v auguste tohto roka. IS doteraz zverejnil videá z popravy dvoch amerických a dvoch britských rukojemníkov.
 
Copyright © TASR 2014

 

 

RTVS NEWS

RTVS NEWS

Podpredseda vlády a minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák včera rokoval s generálnym riaditeľom RTVS Václavom Mikom o spolupráci pri mediálnom zabezpečovaní predsedníctva Slovenskej republiky v Rade Európy. "Predsednícka krajina má v rámci hostiteľských úloh aj povinnosť zabezpečiť zhotovenie a transmisiu televízneho a rozhlasového signálu záujemcom v Európe aj po celom svete. Verejnoprávny vysielateľ je pre nás prirodzenou voľbou," povedal na stretnutí minister.
Výsledkom stretnutia je dohoda vytvoriť spoločnú pracovnú skupinu, ktorá sa začne už teraz zaoberať definovaním potrieb požadovanej služby, takzvaného host-broadcastingu - vrátane jeho technického, materiálneho aj personálneho zabezpečenia. Základnou požiadavkou, ktorú identifikovalo ministerstvo zahraničných vecí, je televízne zabezpečenie minimálne 15 tlačových konferencií po neformálnych schôdzach ministrov 28 členských štátov EÚ, priamy prenos vybraných podujatí ako aj súbežný webový prenos na stránku SK PRES. Mediálne pokrývanie slovenského predsedníctva podľa ministerstva pre Slovensko predstavuje okrem politických výziev jedinečnú príležitosť na celkovú prezentáciu a pozitívne zviditeľnenie krajiny v prostredí EÚ ako aj širšie vo svete.
Rada EÚ funguje na princípe rotujúceho predsedníctva. V praxi to znamená, že každých šesť mesiacov predsedá Rade EÚ iný členský štát. Predsednícka krajina zodpovedá za riadne fungovanie Rady EÚ, organizovanie jej stretnutí, zabezpečenie komunikácie s členskými štátmi a jednotlivými inštitúciami Európskej únie. Slovensko bude predsedníckou krajinou Rady EÚ od 1. júla 2016. Predsedníctvo prevezmeme od Holandska a odovzdáme ho Malte.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

27. 10. 2014

Reakcia na článok denníka Sme „Rozhodcov pritlačia len mierne“

Reakcia na článok denníka Sme 
„Rozhodcov pritlačia len mierne“


Denník Sme dňa 27. októbra uverejnil článok s názvom „Rozhodcov pritlačia len mierne“. Uvedené tvrdenie, ako aj ďalšie tvrdenia o „pochybnej pomoci“ pre spotrebiteľov sú založené na hrubej neznalosti nového zákona o spotrebiteľskom rozhodcovskom konaní, respektíve na individuálnych tvrdeniach jedného sudcu Krajského súdu v Prešove, ktorého názory sú vnímané v odbornej verejnosti skôr ako menšinové. Pravdou je, že úroveň ochrany spotrebiteľa sa vďaka novému zákonu o spotrebiteľskom rozhodcovskom konaní dostane na kvalitatívne vyššiu úroveň ako v súčasnosti a bude plne zodpovedať prísnym požiadavkám na ochranu slabšej zmluvnej strany.
S poľutovaním konštatujeme, že autorka článku Veronika Prušová nedala ministerstvu žiadnu možnosť reagovať na tvrdenia pred publikovaním článku.
Vzhľadom na to považujeme za potrebné reagovať na niektoré zavádzajúce tvrdenia aspoň na tomto mieste:
Menovaný sudca okrem iného pochybuje o tom, že „vzhľadom na nepriaznivú ekonomickú situáciu obyvateľstva ... ľudia budú podávať žaloby, aby zakročili proti rozsudkom súkromných súdov.“
Zrejme nedopatrením nebol zohľadnený fakt, že spotrebiteľ domáhajúci sa ochrany svojho práva je v zmysle zákona o súdnych poplatkoch plne oslobodený od súdneho poplatku.
Nová právna úprava počíta s tým, že spotrebiteľ musí dostať k rozhodcovskému rozsudku jednoducho vyplniteľné tlačivo, pomocou ktorého môže bezplatne žalovať o zrušenie rozhodcovského rozsudku pred všeobecným súdom. Stačí teda doslova párminútové vyplnenie formulára, aby spotrebiteľ získal plnohodnotnú súdnu ochranu v rámci klasického nachádzacieho konania, v rámci ktorého je súd povinný zohľadniť postavenie spotrebiteľa ako slabšej zmluvnej strany. Podanie žaloby má, samozrejme, odkladné účinky vo vzťahu k vykonateľnosti rozhodcovskému rozsudku.
Namiesto neistej pomoci až v rámci exekučného konania teda MS SR zavádza plnohodnotnú súdnu ochranu priamo v základnom konaní pred všeobecným súdom, ktorá bola doposiaľ značne obmedzená a ktorá bude plne dostupná spotrebiteľovi. Ak denník Sme tvrdí, že to spotrebiteľov „málo posilní“, ide o nepochopenie právnej úpravy, resp. o nekritické prebratie jedného okrajového názoru.
Ďalej sa v článku upozorňuje na údajný problém v podobe vypustenia „dôležitej právomoci exekučných súdov“ pri vydávaní poverenia na výkon exekúcie.
MS SR pri tejto zmene vychádza z filozofie, že spory o tom či je zmluva v súlade s dobrými mravmi poprípade či neodporuje zákonu, neobsahuje úžernícke poplatky a pod, je potrebné vyriešiť v základnom konaní, kde sa spotrebiteľ môže riadne brániť a nie až vo vykonávacom konaní.
Napriek tomu je pravdou, že právomoc exekučných súdov kontrolovať rozhodcovské rozsudky v rámci exekučného konania sa oproti súčasnému stavu výslovne rozširuje na skúmanie ich súladu s verejným poriadkom. Práve pod pojem „verejný poriadok“ treba v zmysle judikatúry Súdneho dvora EÚ subsumovať aj zásadné pravidlá na ochranu spotrebiteľa, vrátane ochrany pred neprijateľnými podmienkami. Takáto zmena bola vynútená aj vzhľadom na pomerne reštriktívnu judikatúru slovenských súdov vo vzťahu k prieskumu rozhodcovských rozsudkov v rámci exekučného konania. Osobitne to platí vo vzťahu individuálne dojednaných rozhodcovských doložiek, ktoré sú v súčasnosti úplne vyňaté spod kontroly neprijateľnosti.
Právo spotrebiteľa sa výrazne posilňuje v exekučnom konaní aj novou poučovacou povinnosťou. V prípade vykonávania exekúcie na podklade rozhodcovského rozsudku je exekútor povinný poučiť o upovedomení o začatí exekúcie povinného, ktorý je spotrebiteľom, o možnosti podať žalobu o zrušenie rozhodcovského rozsudku v lehote na podanie námietok proti exekúcii. Poučenie znovu obsahuje aj vzor žaloby o zrušenie rozhodcovského rozsudku. Teda aj v exekučnej fáze môže spotrebiteľ bezplatne len vďaka vyplneniu jednoduchého žalobného formulára dosiahnuť odklad vykonania exekúcie a možnosť brániť sa v riadnom konaní pred všeobecným súdom.
Ministerstvo teda zaviedlo prísne licencovanie rozhodcovských súdov a licencovanie každého rozhodcu, ktorý bude oprávnený rozhodovať spotrebiteľské spory. Ďalej sa zavádza najjednoduchší možný systém napadnutia rozhodcovského rozsudku žalobou na všeobecnom súde a v podstatnom bode sa posilnila ochrana spotrebiteľa aj v exekučnom konaní.

TASR informovala Alexandra Donevová, hovorkyňa Ministerstva spravodlivosti SR.