28. 10. 2014

RTVS NEWS

RTVS NEWS

Podpredseda vlády a minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák včera rokoval s generálnym riaditeľom RTVS Václavom Mikom o spolupráci pri mediálnom zabezpečovaní predsedníctva Slovenskej republiky v Rade Európy. "Predsednícka krajina má v rámci hostiteľských úloh aj povinnosť zabezpečiť zhotovenie a transmisiu televízneho a rozhlasového signálu záujemcom v Európe aj po celom svete. Verejnoprávny vysielateľ je pre nás prirodzenou voľbou," povedal na stretnutí minister.
Výsledkom stretnutia je dohoda vytvoriť spoločnú pracovnú skupinu, ktorá sa začne už teraz zaoberať definovaním potrieb požadovanej služby, takzvaného host-broadcastingu - vrátane jeho technického, materiálneho aj personálneho zabezpečenia. Základnou požiadavkou, ktorú identifikovalo ministerstvo zahraničných vecí, je televízne zabezpečenie minimálne 15 tlačových konferencií po neformálnych schôdzach ministrov 28 členských štátov EÚ, priamy prenos vybraných podujatí ako aj súbežný webový prenos na stránku SK PRES. Mediálne pokrývanie slovenského predsedníctva podľa ministerstva pre Slovensko predstavuje okrem politických výziev jedinečnú príležitosť na celkovú prezentáciu a pozitívne zviditeľnenie krajiny v prostredí EÚ ako aj širšie vo svete.
Rada EÚ funguje na princípe rotujúceho predsedníctva. V praxi to znamená, že každých šesť mesiacov predsedá Rade EÚ iný členský štát. Predsednícka krajina zodpovedá za riadne fungovanie Rady EÚ, organizovanie jej stretnutí, zabezpečenie komunikácie s členskými štátmi a jednotlivými inštitúciami Európskej únie. Slovensko bude predsedníckou krajinou Rady EÚ od 1. júla 2016. Predsedníctvo prevezmeme od Holandska a odovzdáme ho Malte.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.