26. 10. 2014

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Vydavateľstvo Petit Press posilňuje aktivity na východe Slovenska. Popri regionálnom denníku Korzár, ktorý vychádza v osobitnej mutácii pre Košický a Prešovský kraj, tu chce mať aj sieť regionálnych týždenníkov.
Prvé dva začne vydávať budúci týždeň pod názvami Prešovské a Humenské noviny. TASR o tom informoval generálny riaditeľ vydavateľstva Alexej Fulmek.
Humenské noviny, ktoré vzniknú premenou a rozšírením Humenského Korzára, sa v predaji objavia v pondelok 27. októbra. Prešovské noviny budú vychádzať každý utorok a ich premiéra je naplánovaná na 28. októbra.
Fulmek rozhodnutie spustiť nové týždenníky vysvetlil tak, že ide o ofenzívny postup na východe Slovenska. Predpokladá totiž konsolidačné zmeny na slovenskom mediálnom trhu, pričom sa domnieva, že úspešné budú iba silné skupiny s viacerými titulmi.
„Naším konečným cieľom je mať okrem denníka Korzár na východe republiky aj sieť silných týždenníkov podobných sieti týždenníkov MY na strednom a západnom Slovensku,“ vysvetlil Fulmek.
Petit Press chce mať na východe sedem až osem titulov s týždennou periodicitou v celkovom predanom náklade 15.000 kusov. Tie zrejme nahradia terajšie okresné mutácie Denníka Korzár – Humenský Korzár, Bardejovský Korzár, Michalovský Korzár, Rožňavský Korzár, Spišskonovoveský Korzár, Popradský Korzár a Ľubovniansky Korzár, ktoré vychádzajú každý utorok.
Fulmek oznámil, že na čelo budúcej siete týždenníkov postavil v pozícii ich šéfredaktora Petra Šabatu. Ten v minulosti pôsobil ako šéfredaktor českého denníka MF Dnes, slovenského denníka Pravda, českého denníka Hospodárske noviny.
„Vnímame to ako splatenie dlhu mestu i okresu Prešov, uvedomujúc si, že v krajskom denníku sa im nedostáva potrebný priestor pre aktuálne miestne správy a informácie,“ uviedla Ľubica Tomková, riaditeľka divízie Východ, vydavateľstva Petit Press.
Tomková verí, že v Prešove, popri ich denníku Korzár, je priestor aj pre ďalšie okresné noviny s týždennou periodicitou. „Rozšírime tak ponuku pre čitateľov a inzerentov tohto mesta a okresu,“ doplnila.
Petr Šabata nové týždenníky prezentoval ako noviny s rýdzo miestnym obsahom. Miesto tu má nájsť spravodajstvo nevyhýbajúce sa miestnym kauzám, predstavovanie ľudí, ktorí niečo dokázali, publicistika, servis a spoločenské rubriky informujúce o výročiach narodeniach, blahoželaniach a sobášoch.
Naplánované je aj rozšírené päťstranové športové spravodajstvo, kde majú byť aktuálne výsledky z víkendového športu a športová publicistika. Súčasťou týždenníkov bude aj televízny program.
„Obsah bude úplne seriózny a nezávislý, čo však neznamená nudný. Práve teraz pripravujeme predvolebné analýzy, ale aj seriál o úspešných rodákoch, dolaďujeme detaily spolupráce s hasičmi, turistami, modelármi a ďalšími združeniami a záujmovými skupinami, zástupcovia ktorých nám budú dodávať články a fotografie,“ dodal Šabata.
Prešovské a Humenské noviny majú vychádzať na 28 stranách vo formáte A3.

Copyright © TASR 2014