28. 10. 2014

Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava

Mezinárodní festival 
dokumentárních filmů Ji.hlava

Snímka Ja som ľud (2014) francúzskej režisérky Anny Roussillon získala na 18. ročníku Medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov (MFDF) Ji.hlava cenu pre najlepší svetový dokument. Film okrem toho triumfoval aj v sekcii První světla, v ktorej súťažili prvé alebo druhé celovečerné dokumenty zo sekcií Opus bonum, Mezi moři a Česká radost. Mená víťazov vyhlásili na pondelkovom záverečnom ceremoniáli, oficiálne sa však festival skončí až dnes.
Zvláštne uznanie v sekcii Opus bonum udelili snímkam Dvadsiatnik (2014) a Honba za vetrom (2014). Hlavnú cenu pre najlepší český dokument si odniesol režisér Martin Dušek za film K oblakům vzhlížíme (2014), zvláštne uznanie získala Martina Malinová za snímku Několik Let (2014). Za najlepší dokument strednej a východnej Európy vyhlásili Prichádzame ako priatelia (2014) rakúskeho filmára Huberta Saupera. O toto ocenenie sa uchádzali aj slovenské snímky Priamy prenos (2014) Zuzany Piussi a Felvidék - Horná zem (2014) Vladislavy Plančíkovej, no ani jedna neuspela. Cenu za prínos svetovej kinematografii udelili americkému režisérovi Godfreymu Reggiovi a cenu divákov získala snímka Danielův svět (2014) Veroniky Liškovej.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.