9. 3. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS




Slovenský režisér, scenárista, producent a podnikateľ Fero Fenič, dlhodobo pôsobiaci v Prahe, predal druhý najväčší filmový festival v ČR Febiofest za 25 miliónov korún spoločnosti Medzinárodný filmový festival Praha. Zostáva však aj naďalej prezidentom tejto festivalovej prehliadky, informoval internetový server iDNES.cz.
Sumu 25 miliónov korún bude Fenič dostávať postupne v priebehu piatich rokov v podobe podielu na tržbe.
Riaditeľom festivalu, ktorý je po karlovarskej prehliadke druhým najväčším v ČR a tento rok sa začne v Prahe 14. marca, sa stal Kamil Spáčil, niekdajší riaditeľ TV Barrandov. Podľa vlastných slov pre denník MF Dnes mieni vo všetkom pokračovať rovnako ako Fenič, ktorý sa chce viac venovať umeleckým zámerom.
Podľa výročných správ Febiofest skončil v roku 2011 so ziskom 1,1 milióna korún, rok predtým však so stratou 4,5 milióna korún. Vlani musel Fenič dokonca dotovať podujatie z vlastných prostriedkov, píše iDNES.cz. Ročný rozpočet Febiofestu sa pohybuje vo výške 20 miliónov korún.

Copyright © TASR 2013



Americká komička a moderátorka Chelsea Handler opäť skritizovala herečku Angelinu Jolie. Zdôraznila však, že negatívny postoj k partnerke Brada Pitta nemá nič spoločné s jej priateľstvom s Jennifer Aniston, ktorá bola hercovou manželkou v čase, keď sa začal jeho vzťah s Jolie. "Pripadá mi ako démon," uviedla v talkšou Watch What Happens Live. Ako sama povedala, dokáže rozoznať "zlé dievčatá" a herečka je podľa nej jedným z nich. "Jednoducho nemám rada Angelinu Jolie. Nemám pocit, že je na strane dievčat. Mám rada také ženy!" vyhlásila moderátorka šou Chelsea Lately. Handler už v minulosti Jolie obvinila zo zničenia Pittovho manželstva s Aniston a vyjadrila sa, že by sa nikdy s niekým ako je ona nedokázala priateliť.
Tridsaťsedemročná dcéra herca Jona Voighta začala s herectvom už ako dieťa. Zaujala v televíznej dráme George Wallace (1997), po ktorej nasledovali ďalšie úspešné filmy ako Podoby lásky (1998), Gia (1998), Zberateľ kostí (1999) a Bláznivá runway (1999). V roku 2000 získala Oscara v kategórii Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe za stvárnenie pacientky na psychiatrii v životopisnej dráme Narušenie (1999). Známa je aj z filmov 60 sekúnd (2000), Siedmy hriech (2001), Hranica zlomu (2003), Svet zajtrajška (2004), Alexander Veľký (2004), Pán a pani Smithovci (2005), Beowulf (2007), Wanted (2008), Turista (2010), Salt (2010) alebo mysterióznej drámy Výmena (2008), ktorá jej vyniesla nomináciu na Oscara za hlavnú rolu. Je zasnúbená s hercom Bradom Pittom, s ktorým vychováva šesť detí.

Tretia séria moderného seriálového spracovania príbehov legendárneho detektíva Sherlocka Holmesa s jednoduchým názvom Sherlock (2010) sa začne nakrúcať 18. marca. V rozhovore s moderátorom Grahamom Nortonom to prezradil britský herec Martin Freeman, ktorý je predstaviteľom doktora Johna Watsona. Tiež uviedol, že už čítal scenár, ktorý je podľa neho fantastický. Dátum nakrúcania potvrdila aj producentka Sue Vertue. Tá vysvetlila, že sa museli prispôsobiť Freemanovi i predstaviteľovi Sherlocka Benedictovi Cumberbatchovi, keďže sa z oboch stali hviezdy a sú mimoriadne zaneprázdnení. V marci začnú nakrúcať prvé dva diely tretej série, záverečnú tretiu časť natočia až po prestávke. Sherlock by sa mal na obrazovky vrátiť koncom tohto roka alebo začiatkom roka 2014.

Seriál Sherlock, ktorého tvorcami sú Mark Gatiss a Steven Moffat, preniesol hrdinu kníh Sira Arthura Conana Doylea z prelomu 19. a 20. storočia do súčasnosti. Druhá sezóna sa skončila epizódou The Reichenbach Fall, teda vodopád Reichenbach, v ktorom pôvodne Doyle nechal Sherlocka zahynúť spolu s jeho úhlavným nepriateľom, profesorom Moriartym. Poviedka s názvom Posledný problém z roku 1893 však napokon nebola posledným príbehom obľúbeného detektíva, pretože spisovateľ na naliehanie čitateľov svojho hrdinu oživil. Freeman v rozhovore s Nortonom priznal, že aj keď čítal scenár, stále netuší, ako sa Sherlockovi podarilo prežiť nebezpečný pád zo záveru druhej série.


© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

TO JE TV !

TO JE TV !


8. 3. 2013

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS

 

Najvyšší súd Európskej únie/ The European Court of Justice / zasadil tvrdú ranu internetovým spoločnostiam, ktoré svojvoľne prenášajú programy televízií. Podľa súdu tak nemôžu robiť ani v prípade, že ide o program, ktorý je šírený bezplatne. Súd tak vyhovel sťažnosti britskej spoločnosti ITV, ktoré sa nepáčia aktivity internetové firmy TVCatchup. Súd sa odvolal na zákon z roku 2001, ktorý upravuje autorské práva. Britská TVCatchup ponúka takzvané živé streamovanie programov, ktoré sú šírené bezplatne. Sledovať je možné ponuku všetkých troch najväčších staníc, ktoré v Británii vysielajú terestriálne, to znamená BBC, ITV a Channel 4. Vedľa toho sa ale dá cez TVCatchup sledovať aj programová ponuka televízie Sky. TVCatchup je prístupná len predplatiteľom, ktorí majú platnú britskú licenciu a bývajú na území Veľkej Británie. Ide teda o rovnaké divákov, ktorí by potenciálne mohli programy terestrických staníc sledovať zadarmo, ak by chceli. Súdny dvor EÚ sa ale oprel o zákon z roku 2001 a rozhodol, že ten, kto vysiela, môže tiež určiť, či a za akých podmienok bude niekto iný produkciu redistribuovať. Z toho vyplýva, že keď prevádzkovateľ nikomu súhlas nedá, je redistribúcia zakázaná. Verdikt súdu podľa agentúry Reuters pomôže práve ITV, ktorá sa na súd v tejto veci obrátila. Ťažiť z neho ale budú aj ďalšie prevádzkovatelia, ktorých potenciálny divákov internetoví prevádzkovatelia ako je TVCatchup odvádzajú na komerčné weby. TVCatchup pred zobrazením požadovaného programu vysiela reklamu, a generuje tak zisky. "Zákon EÚ si kladie za cieľ vytvoriť vysokú mieru ochrany autorov a umožniť im, aby za využitie svojich diel dostávali náležitú odmenu," píše sa v oznámení súdu. Prevádzkovatelia televízneho vysielania teda môžu zakázať, aby ich programy cez internet preberal niekto iný, "píše sa ďalej. Prevzaté vysielanie podľa súdu za určitých podmienok znamená komunikáciu na verejnosť, av takom prípade je dielo chránené autorským zákonom.

Copyright © ČTK 2013

Jedna časť, bratm, za 520.260,- SKK

Jedna časť, bratm,
 
za 520.260,- SKK
 

 

Zomrel Damiano Damiani

Zomrel Damiano Damiani

Taliansky režisér Damiano Damiani, ktorý vďačí za svoj medzinárodný úspech najmä seriálu Chobotnica o boji proti mafii, zomrel vo štvrtok večer vo veku 90 rokov vo svojom byte v Ríme. Pre talianske médiá to potvrdila jeho dcéra Sibilla.
Damiani, ktorý pochádzal z provincie Pordenone na severovýchode Talianska, študoval na milánskej umeleckej škole. Angažoval sa politicky a kreslil komiksy, reklamné a iné plagáty. Nasledovali prvé práce na dokumentárnych filmoch. V roku 1953 odišiel do Ríma, kde sa zoznámil so scenáristom Cesarem Zavattinim, ktorý Damianiho uviedol do filmového neorealizmu. Pokým si sám sadol na režisérsku stoličku, bol tiež spoluautorom viacerých filmov.
Damianiho snímky sa často zaoberajú prepojením politiky a mafie, no nakrúcal aj akčné filmy. Ako predlohu využil tiež romány známych spisovateľov ako Alberto Moravia. Pre televíziu natočil okrem iného seriál Chobotnica s hercom Michelem Placidom v hlavnej úlohe.
Najväčšie úspechy na striebornom plátne zaznamenal Damiani koncom 60. a začiatkom 70. rokov s mafiánskymi filmami Deň sovy, Priznanie policajného komisára prokurátorovi republiky či Vyšetrovanie skončilo - zabudnite. Vo všetkých si hlavnú rolu zahral Franco Nero.




Copyright © TASR 2013

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

 

Nadregionálna rozhlasová stanica Rádio SEVER dnes v Žiline oficiálne spustila vysielanie na frekvencii 94,5 MHz. Hudobné zameranie rádia je podľa programového riaditeľa a šéfredaktora spravodajstva a publicistiky Jána Filipa dominantne na 90-te roky minulého storočia, s presahom až po súčasnú hudobnú produkciu.
Z vysielača na Martinských holiach pokrýva rádio podľa neho okruh viac než 100 kilometrov Žilinskom, Trenčianskom, Banskobystrickom a Nitrianskom kraji, na juhu Sliezskeho vojvodstva v Poľskej republike a v Moravsko-sliezskom kraji v Českej republike. „V trojuholníku – Žilina – Ostrava – Katovice žije zhruba 5 miliónov obyvateľov. Pozitívne ohlasy na spustenie skúšobného vysielania máme už z viacerých moravských miest aj z Poľska,“ povedal Filip.
Doplnil, že spravodajská služba Rádia SEVER je výsostne regionálna, s presahom na témy zo Slovenska a zahraničia. „V programovej štruktúre je spravodajstvo sústredené do pravidelných blokov v pracovné dni od piatej hodiny ráno až do polnoci. Cez víkendy ponúkneme okrem iného aj komplexnejšie spravodajské a publicistické súhrny. Spravodajstvo a publicistika sú dominantami programovej štruktúry, hudba má byť príjemným sprievodcom,“ konštatoval programový riaditeľ a šéfredaktor spravodajstva a publicistiky Rádia SEVER.
Licenciu na rozhlasové terestriálne vysielanie programovej služby Rádio SEVER udelila Rada pre vysielanie a retransmisiu SR spoločnosti ASISTENT CONSULTING COMPANY, s.r.o., so sídlom v Žiline 15. januára 2013, dodal Filip.

Copyright © TASR 2013

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA

"Honza Kraus, kterého uznávám jako vynikajícího satirika, obvinil Miloše Zemana, že chodí se svojí dcerou. To je pro mě zkrátka nepřijatelné. Veřejně nařknout otce, že má vztah s vlastní dcerou. Kdyby to někdo udělal mně, dotklo by se mě to. A dotyčného bych zastřelil."
Karel Schwarzenberg

„Som úplne zmätený tým, z čoho som obvinený. Namiesto toho, aby mi dali zlatú medailu za vytvorenie 56 000 pracovných miest, ma odsúdili na štyri roky väzenia.“
Silvio Berlusconi

„ Homosexuáli by nemali mať právo sedieť v popredných laviciach v parlamente, a ak sa tam už dostanú, mali by sa utiahnuť niekde dozadu, a možno aj úplne za stenu. Mali by si uvedomiť, že sú menšinou, a preto by sa mali venovať menším veciam. A nie vzhliadať k výšinám, k veľkým udalostiam, veľkým výzvam a len si brať od väčšiny, čo chcú. Nesúhlasím s tým a nikdy nebudem. Menšina by sa nemala vyvyšovať nad väčšinu."
Lech Walesa

"Spojené štáty dnes prišli o priateľa, o ktorom nikdy nevedeli, že ho majú. Chudobní ľudia na celom svete prišli o svojho zástancu. Prišiel som o priateľa, ktorý bol pre mňa darom."

Sean Penn, vo vyhlásení o úmrtí Cháveza

"Nemám žiadne pochybnosti, že sa Hugo vráti, spolu so spravodlivým Ježišom a dokonalým človekom.“
Mahmúd Ahmadínedžád

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Prominentné zastúpenie bude mať v tohtoročnej Eurovíznej pesničkovej súťaži vo švédskom Malmö Veľká Británia.
Ako informovala BBC, ktorá vyberá reprezentanta ostrovnej krajiny v známej súťaži populárnych piesní, v polovici mája pocestuje do Škandinávie so songom Believe in Me niekdajšia hitparádová hviezda, speváčka s charakteristickým "zachrípnutým" hlasom Bonnie Tyler (61).
Rodáčka z Walesu, vlastným menom Gaynor Hopkins, sa preslávila v 70. a 80. rokoch minulého storočia megahitmi ako It's a Heartache alebo Total Eclipse of the Heart.
Speváčka, ktorá má na konte bohatú diskografiu a účinkovanie vo viacerých filmových i televíznych produkciách, v reakcii konštatovala, že ju nominácia do súťaže nielen potešila, ale aj mimoriadne poctila, navyše sa teší na reprezentáciu s vynikajúcou piesňou.

Copyright © TASR 2013



Český herec Ondřej Vetchý sa objaví v novom krimiseriáli, ktorý pripravuje Česká televízia. Stvárniť by mal rýchleho, múdreho, netrpezlivého a prísneho vyšetrovateľa, ktorý trpí predstavou, že čo nespraví sám, ostatní pokazia.
Tvorcovia seriálu s pracovným názvom Oddělení vražd sa inšpirovali skutočnými kriminálnymi prípadmi, ktoré sa stali v Českej republike. Príkladom môžu byť príbehy muža, ktorého odsúdili na doživotie za vraždy troch dôchodkýň a pražského "fantóma", ktorému súd dokázal deväť znásilnení. "Na zvýšenie autenticity výslednej podoby sme oslovili tvorcov, ktorí na celkový charakter seriálu uplatnia vyššie nároky. Mnohí z nich majú bohaté filmové skúsenosti," skonštatoval producent Michal Reitler. Scenár štrnásťdielneho seriálu napísal redaktor magazínu Dnes Jan Malinda s pomocou profesionálneho policajta. Režisérmi projektu sú Dan Wlodarczyk a Peter Bebjak. Okrem Vetchého si v seriáli zahrajú napríklad aj Bolek Polívka, Filip Blažek, Petr Stach, Ondřej Malý, Miroslav Vladyka alebo Petra Hřebíčková. Premiéra je naplánovaná na jar roku 2014.
Ondřej Vetchý vyštudoval pražské konzervatórium a krátko na to sa stal členom Činoherného štúdia (1984). Na svoju prvú hlavnú rolu si musel počkať až do roku 1987, keď si zahral vo filme Dům pro dva. Za príbeh o dvoch rozdielnych bratoch, v ktorom stvárnil ľahkomyseľného chlapca spoliehajúceho sa na svoju drzosť, získal Európsku filmovú cenu Félix a vzbudil pozornosť nielen u divákov, ale aj u filmových a televíznych režisérov. Okrem iného účinkoval aj vo filmoch ako napríklad Nedodržaný sľub (2009), 7 dní hriechu (2012), Láska je láska (2012), eŠteBák (2012) alebo Okresní přebor - Poslední zápas Pepika Hnátka (2012), za ktorý získal cenu Český lev.

© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

7. 3. 2013

TO JE TV !

TO JE TV !

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS






Zákon na ochranu prominentov pred paparazzmi sa na Havajských ostrovoch podarilo presadiť viacerým celebritám na čele s frontmanom americkej rockovej skupiny Aerosmith Stevenom Tylerom.
Tamojší Senát podľa spravodajského servera Hawaii Reporter veľkou väčšinou schválil text dokumentu, v ktorom sa v turistickom raji, za aký sú považované Havajské ostrovy, zakazuje fotografovať alebo nakrúcať videozáznamy na súkromných pozemkoch prominentných osobností.
Ich výskyt na súostroví v Pacifiku je skutočne vysoký. Dočasné sídla tam majú napríklad herci Clint Eastwood a Owen Wilson, ale aj moderátorka jednej z najsledovanejších talkšou uplynulých desaťročí Oprah Winfreyová či speváčky Avril Lavigne a Britney Spearsová a ich kolega Neil Diamond, ktorý výraznou mierou podporovali Tylerovu iniciatívu.
Zákon musí teraz ešte schváliť havajská Snemovňa reprezentantov a podpísať guvernér tohto amerického štátu.
Tylera pobúril fakt, že paparazzovia počas vianočných sviatkov neváhali pomocou teleobjektívov odfotografovať jeho a jeho blízkych na súkromnom pozemku. Zábery potom zverejnila bulvárna tlač, čo rocker vníma ako hrubé porušenie svojho súkromia.
Naopak, organizácie zastupujúce záujmy fotografov vnímajú novú zákonnú úpravu ako porušenie slobody tlače.

Copyright © TASR 2013



Největší přání

Největší přání


6. 3. 2013

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS



Bratislavský primátor Milan Ftáčnik má po dvoch rokoch nového hovorcu. Je ním bývalý športový komentátor Stanislav Ščepán, ktorý dnes odmoderoval prvú tlačovú konferenciu. Informoval o tom dnes samotný primátor.
Ftáčnikov bývalý hovorca Ľubomír Andrassy sa stal od 1. marca riaditeľom primátorovej kancelárie. Ščepán bude zároveň vedúcim marketingového oddelenia magistrátu. Ftáčnik zaželal obom na nových miestach veľa úspechov.

Copyright © TASR 2013

MK SR a RTVS NEWS

MK SR a RTVS NEWS




Vzhľadom na aktuálny vývoj stavu verejných financií nie je reálne očakávať, že by Slovensko mohlo v najbližších rokoch mať finančné zdroje na pokrytie takej rozsiahlej investície, ako je vytvorenie mediálneho komplexu pre Rozhlas a televíziu Slovenska (RTVS). Vyplýva to z materiálu, ktorý na pripomienkovanie predložil rezort kultúry. Navrhuje v ňom zrušiť pôvodné uznesenie prvej vlády Roberta Fica (Smer-SD), na základe ktorého malo ministerstvo vypracovať návrh rámcovej koncepcie mediálneho komplexu.
"Uznesenie je z dôvodu realizácie úsporných opatrení pri nakladaní s verejnými financiami v súčasnosti nerealizovateľné. Ministerstvo kultúry SR, ani RTVS vo svojom rozpočte nemajú narozpočtované finančné prostriedky na uskutočnenie koncepcie spoločného mediálneho komplexu," zdôvodňuje svoj návrh rezort kultúry.
Minister Marek Maďarič (Smer-SD) pre TASR vo februári povedal, že očakáva iniciatívu ohľadom vyriešenia nových priestorov RTVS zo strany verejnoprávneho vysielateľa. Vypracovaný koncept by mal podľa neho obsahovať nielen to, kam by sa médium presťahovalo, ale aj čo s jeho súčasnými budovami a realistickou možnosťou financovania celého projektu vrátane komplexnej infraštruktúry. "Na takúto iniciatívu je schopné reagovať aj ministerstvo kultúry a spoločnými silami by sa na tom mohlo začať pracovať," uviedol minulý mesiac Maďarič.
Rezort kultúry pod jeho vedením už jeden návrh koncepcie predstavil, a to ešte v roku 2008. Vtedy sa hovorilo o spoločných priestoroch na Landererovej ulici v Bratislave. Celková cena stavebných prác sa vtedy odhadovala na zhruba sto miliónov eur a ďalších asi 47 miliónov eur malo ísť na nákup moderných technológií potrebných na vybavenie komplexu.

Copyright © TASR 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

 

Americký magazín Playboy včera začal vychádzať v hebrejčine. Najmä Izraelčania si tak popri sledovaní obrázkov môžu už aj prečítať články vo svojom úradnom jazyku. O hebrejskú mutáciu časopisu pre pánov sa postaral Američan Daniel Pomerantz, ktorý pochádza práve z Izraela. V novej edícii Playboya budú aj články od izraelských novinárov a odhalené izraelské modelky, čo v tejto krajine nie je veľmi bežné. Okrem Židov totiž v Izraeli žije aj približne 1,5 milióna Arabov.
Magazín Playboy založil v roku 1953 Hugh Hefner, ktorý v apríli oslávi už svoje 87. narodeniny. Na obálke prvého vydania bola legendárna Marilyn Monroe. Po nej sa v časopise objavili ďalšie desiatky známych žien vrátane herečiek, speváčok, športovkýň alebo modeliek. Exkluzívne fotografie mali v magazíne napríklad Kim Basinger (v roku 1983), Madonna (1985), Drew Barrymore (1995), Geri Halliwell (1998), Charlize Theron (1999) alebo Cindy Crawford (1988, 1998). Playboy dosiahol vrchol popularity začiatkom 70. rokov, z novembrového vydania roku 1971 na obálke s modelkou Pam Rawlings sa predalo viac ako sedem miliónov kópií. S nástupom podobných magazínov a predovšetkým internetu však jeho význam upadal. V súčasnosti má vlastnú edíciu časopisu viac ako 30 krajín vrátane Česka, Rakúska, Bulharska, Chorvátska, Estónska, Maďarska, Lotyšska, Litvy, Slovinska, Poľska a Slovenska.

©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

 

Sýrska vláda včera prepustila 26-ročného nemeckého novinára Billyho Sixa z pravicového týždenníka Junge Freiheit. Six sa údajne dostal do krajiny ilegálne cez územie, ktoré kontrolujú opozičné sily. Informovala o tom agentúra DPA.
Sixa odovzdali ruskému veľvyslanectvu na tlačovej konferencii usporiadanej na ministerstve zahraničných vecí, nakoľko Nemecko svoju ambasádu v Damasku pre pretrvávajúce násilie zatvorilo minulý rok. Udalosť naživo vysielala sýrska štátna televízia.
"Vyzývame všetkých novinárov, aby nevstupovali na naše územie ilegálne a neporušovali sýrske zákony a nariadenia," uviedol námestník ministra zahraničných vecí Fajsal Makdád. Dodal, že Sýria je pripravená spolupracovať so všetkými "objektívnymi novinármi", ktorí chcú pravdivo informovať o dianí v krajine.
Podľa opozičných aktivistov Sixa zajali jednotky lojálne sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi severovýchodne od mesta Hamá vlani v decembri, uviedla agentúra Reuters. Sýrske úrady ho následne zadržiavali dva a pol mesiaca. Novinár predtým v roku 2011 pokrýval dianie počas povstaní v Líbyi a Egypte.
Povstanie v Sýrii trvajúce 23 mesiacov sa zmenilo na občiansku vojnu, počas ktorej zahynulo už okolo 70.000 ľudí. Väčšina územia krajiny sa momentálne nachádza v rukách povstalcov. Hoci Damask prísne obmedzil pôsobenie médií, novinári často vstupujú do Sýrie cez oblasti kontrolované povstalcami.
Výbor na ochranu novinárov oznámil, že Sýria je v súčasnosti najnebezpečnejšou krajinou pre výkon novinárskej činnosti. V roku 2012 tam prišlo o život 28 novinárov, 21 ďalších uniesli.


Copyright © TASR 2013

MŠVVŠ SR: Nový Čas a SME rozoštvávajú učiteľov

MŠVVŠ SR: Nový Čas a

 SME rozoštvávajú učiteľov



Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky považuje utorkové (5.3.) a dnešné články uverejnené v denníkoch SME a NOVÝ ČAS vo vzťahu k platom učiteľov na Slovensku a v Rakúsku, a rovnako aj článok o vozovom parku za tendenčné príspevky, ktorých jediným cieľom je rozoštvávanie učiteľov vo chvíli, keď sa niektorí pedagógovia rozhodujú o štrajku počas monitoru a maturít.

Odmietame pofidérne tvrdenia denníka NOVÝ ČAS, podľa ktorého "ministra školstva Dušana Čaplovič včera viac trápilo, odkiaľ NOVÝ ČAS získal informácie o zámere rakúskej vlády závratne zvyšovať platy svojim pedagógom." Moja osobná komunikácia s redaktorom sa týkala porovnania relevantnosti informácií, pretože to, čo redakcia podsúva čitateľom ako nespochybniteľné fakty, sú pracovné návrhy, o ktorých sa rokuje, a to v nadväznosti na ďalšie systémové zmeny v ich školstve. Napokon aj rezort školstva prostredníctvom Rady pre systémové zmeny v školstve pripravuje konkrétne opatrenia smerujúce k zlepšeniu celkového spoločenského aj platového postavenie zamestnancov školstva.
Rezort školstva v apríli pripravuje medzinárodnú konferenciu o duálnom vzdelávaní, na ktorej budú aj zo strany rakúskych kolegov prezentované informácie o stave ich školstva. Tam si bude možné porovnať tieto informácie a ich vierohodnosť.
Denník SME dnes čitateľom prináša ďalší zo série článkov, ktorý slovnými konštrukciami a napokon i samotným titulkom: U ČAPLOVIČA MAJÚ ĎALŠIE DRAHÉ AUDI pritvrdzuje v tempe rozoštvávania učiteľov. Redaktor pri príprave článku opomenul fakty ako vek tohto vozidla, prípadne iných motorových vozidiel, ktoré rezort využíva a v súvislosti s ich najazdenými kilometrami aj rokom výroby je otázna bezproblémová prevádzka i bezpečnosť pri jazde. Je zarážajúce, že v momente, kedy učitelia prijímajú dôležité rozhodnutia s vážnymi dopadmi, spomínané denníky ponúkajú čitateľom príspevky s cielenými negatívnymi posolstvami. Tu je zrejme kvalita vzdelávania a zásadné zmeny v našom školskom systéme len zástupnou témou.

TASR informoval Michal Kaliňák, riaditeľ Tlačového a informačného odboru Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky.



Hore - dole

Hore - dole

Nový sitcom Petra Marcina Hlavne, že sa máme radi...mal minulý týždeň podiel 7,5 %.
Včera trochu stratil- mal podiel 7,2% a sledovalo ho 151 tisíc divákov starších ako 12 rokov .

Zábavná relácia Nikto nie je dokonalý je na tom stále dobre. Včera síce stratil 24 tisíc divákov, reláciu sledovalo 363 tisíc divákov starších ako 12 rokov s podielom 16,2 % .

5. 3. 2013

TO JE TV !

TO JE TV !
 
 

Reakcia KDH na článok v denníku SME

Reakcia KDH na článok
 
v denníku SME 

     
V dnešnom vydaní denníka SME sa novinárka Mária Mihaliková znovu zaoberá už uzavretou záležitosťou. Je nepochybne úlohou médií kontrolovať politikov a informovať verejnosť. Avšak je zarážajúce, že novinárka Mária Mihaliková odmieta rešpektovať závery preverovania nezávislou Akreditačnou komisiou, ktorá jednoznačne rozhodla, že Ján Figeľ získal titul oprávnene a podľa platných predpisov. Vyvrátila tak zavádzajúce a lživé obvinenia, ktoré priniesla a šírila pred časom práve novinárka Mária Mihaliková.

Matej Kováč
hovorca KDH

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

 

Oscarový režisér Steven Spielberg bude pracovať na miniseriáli o živote francúzskeho cisára Napoleona. Prezradil to v rozhovore pre francúzsku televíziu Canal+. Využije pritom scenár legendárneho Stanleyho Kubricka zo 70. rokov minulého storočia. Spielberg a Kubrick spolu pracovali na sci-fi A.I. Umelá inteligencia (2001), ktoré prvý menovaný napokon režíroval a napísal k nemu aj scenár. Kubrick sa predstavenia snímky nedožil, zomrel dva roky pred jeho premiérou. V jeho verzii Napoleona si slávneho cisára mal údajne zahrať rakúsky herec Oskar Werner, ktorý skonal ešte v roku 1984. Podľa magazínu The Hollywood Reporter bude Spielberg na miniseriáli o Napoleonovi pracovať s Kubrickovými príbuznými. Kubrick bol známy svojím perfekcionizmom, a práve spojenie s jeho príbuznými má zaistiť, aby bolo dielo čo najviac podľa predstáv zosnulého režiséra.
Šesťdesiatšesťročný Steven Spielberg patrí medzi najlepšie zarábajúcich režisérov v dejinách. Pod jeho taktovkou vznikli snímky ako E.T. - Mimozemšťan (1982), filmová séria o Indianovi Jonesovi - Dobyvatelia stratenej archy (1981), Indiana Jones a Chrám skazy (1984), Indiana Jones a posledná krížová výprava (1989) a Indiana Jones a Kráľovstvo krištáľovej lebky (2008) či Jurský park (1993) a Stratený svet: Jurský park (1997). Dosiaľ získal tri Oscary - dva v roku 1994 ako režisér a producent Schindlerovho zoznamu (1993) a v roku 1999 za réžiu vojnovej drámy Zachráňte vojaka Ryana (1998). K jeho ďalším snímkam patria napríklad Čeľuste (1975), Blízke stretnutie tretieho druhu (1977), Purpurová farba (1985), Ríša slnka (1987), Amistad (1997), Chyť ma, ak to dokážeš (2002), Mníchov (2005), Vojna svetov (2005) alebo Tintinove dobrodružstvá (2011).
Spielbergova historická dráma Lincoln (2012) tento rok získala 12 oscarových nominácií, pričom dve z nich premenila na sošky - pre najlepšieho herca v hlavnej úlohe (Daniel Day-Lewis) a za najlepšiu výpravu. Režisér bude predsedom poroty na 66. ročníku Medzinárodného filmového festivalu v Cannes. Spolu s ďalšími osobnosťami, ktorých mená zatiaľ nie sú známe, rozhodne o držiteľovi prestížnej Zlatej palmy a ďalších cien. Festival sa bude konať od 15. do 26. mája.
Informácie pochádzajú z webovej stránky bbc.co.uk a archívu agentúry SITA.

 

Americký rapper, producent, herec a režisér RZA si zahrá v pripravovanom seriáli Gang Related, v ktorom stvárni príslušníka sanfranciskej polície menom Cassius. Hlavnou postavou seriálu bude Ryan Lopez v podaní Ramóna Rodrígueza. Ten sa predstaví ako člen gangu, ktorého úlohou je infiltrovať sa do policajného zboru. Okrem nich budú v seriáli účinkovať aj Jay Hernandez, Sung Kang a Inbar Lavi. Scenár pilotnej epizódy napíše Chris Morgan, o réžiu sa postará Allen Hughes.
Štyridsaťtriročný RZA, vlastným menom Robert Fitzgerald Diggs, odštartoval hudobnú kariéru v roku 1991 pod prezývkou Prince Rakeem, keď vydal EP Ooh I Love You Rakeem. Následne si zmenil meno na RZA a spoluzaložil skupinu Wu-Tang Clan, s ktorou vydal zatiaľ päť albumov. Svoju prvú sólovku Bobby Digital In Stereo vydal v roku 1998. Nasledovali nahrávky Digital Bullet (2001), Birth Of A Prince (2003) a Digi Snacks (2008). Okrem toho má na svojom konte kompilácie The RZA Hits (1999) a The World According To RZA (2003). Bol tiež členom formácie Gravediggaz, s ktorou vydal dva albumy. Je autorom soundtrackov k snímkam ako napríklad Ghost Dog - Cesta samuraja (1999), Kill Bill (2003), Kill Bill 2 (2004), Blade: Trinity (2004) alebo Odtrhnutý z reťaze (2005). Ako herec sa predstavil vo filmoch Ghost Dog - Cesta samuraja, Scary Movie 3 (2003), Káva a cigarety (2003), Vykoľajení (2005), Americký gangster (2007) a tiež v seriáli Californication (2007). Hlavnú rolu stvárnil vo filme The Man With The Iron Fists, ktorý režíroval a spolu s Elim Rothom je tiež autorom scenára. Najbližšie sa objaví v akčnom sci-fi G.I. Joe 2: Odveta, ktoré sa do slovenských kín dostane 28. marca. Okrem toho napísal knihy The Wu-Tang Manual a The Tao Of Wu.
Informácie pochádzajú z webstránky www.hollywoodreporter.com a archívu agentúry SITA.


Polícia v kalifornskom meste Pacifica neďaleko San Francisca zatkla v pondelok dvoch mužov a jednu ženu, ktorí z tridsať kilometrov vzdialeného Sausalita ukradli luxusnú jachtu v hodnote štyroch miliónov dolárov (približne 3,07 milióna eur).
Leslie Gardner, Dario Mira a Lisa Modawell skončili v putách po tom, čo majiteľ lode John Fruth zbadal svoju jachtu meno Darling v televíznych správach a oznámil to polícii. Policajti si pritom dovtedy mysleli, že zlodeji uviazli s loďou na plytčine a snažili sa ich zachrániť. Tí však ich pomoc odmietali, nakoniec ich ale príslušníci polície a pobrežnej hliadky prehovorili, aby loď opustili a následne ich zatkli. "Majiteľ lode sledoval správy, kde bola reportáž o jachte, ktorá uviazla na plytčine. Následne nám zavolal a oznámil, že je to jeho loď, ktorú mu nadránom ukradli z prístavu v Sausalite," uviedol seržant Bill Fraass.

© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

 

 

Arnold Schwarzenegger bol Terminátorom, potom politikom a teraz ho menovali výkonným šéfredaktorom športových časopisov Muscle & Fitness a Flex, informovali noviny Los Angeles Times.
To je funkcia, ktorú bývalý Mr. Olympia na krátky čas zastával aj pred desiatimi rokmi - po tom, čo zvíťazil vo voľbách guvernéra Kalifornie. Keď ho kritizovali za potenciálny konflikt záujmov, miesta šéfredaktora sa vzdal.
"Je pre mňa veľkým potešením byť späť," citovali ho teraz médiá. "Aj keď nemyslím, že tam bol(vtedy) konflikt záujmov," dodal.
Noviny uviedli, že Schwarzenegger, ktorý sa na obálkach magazínov objavil najmenej 60-krát, do nich bude prispievať stĺpčekmi a iným materiálom.
"Nie každý chce byť Mr. Olympia, ale každý chce byť silný, fit a rýchly," obhajovala svoju novú funkciu 65-ročná bývalá hviezda akčných filmov. Povedal tiež, že ho periodiká ako Muscle & Fitness a Flex inšpirovali, aby sa stal kulturistom.
Majiteľom spomínaných časopisov je spoločnosť American Media, napísala agentúra Associated Press.

 

Copyright © TASR 2013

TOP OF THE POPS

TOP OF THE POPS


1.Televízne noviny – Markíza ; 2. NOVINY TV JOJ- TV JOJ ; 3. Superstar – Markíza ;4. Búrlivé víno – Markíza ; 5. Mimoriadne Televízne noviny – Markíza ;6. NAJLEPŠIE POČASIE- TV JOJ ; 7. Športové noviny– Markíza ; 8. 11 000 EUR od JOJky- TV JOJ ; 9. Panelák – TV JOJ ; 10. KRIMI- TV JOJ ; 11. Krajina záchranárov- TV JOJ ; 12 .KENO 10, Loto, Joker, Loto 5 z 35 – Markíza ; 13. Šport- TV JOJ ; 14..P očasie – Markíza

4. 3. 2013

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS

 

Nemecká supermodelka Heidi Klum si vyskúša úlohu porotkyne v pripravovanej ôsmej sérii súťaže America's Got Talent. Potvrdil to magazín The Hollywood Reporter. O hodnotenie súťažiacich sa spolu s ňou postarajú aj speváčka Mel B, moderátor Howard Stern a herec a komik Howie Mandel. Klum má početné skúsenosti s prácou v televízii, pôsobí napríklad v šou Project Runway a viac ráz bola moderátorkou módnej prehliadky značky Victoria's Secret.
Tridsaťdeväťročná supermodelka, moderátorka, módna návrhárka a podnikateľka Heidi Klum sa stala známou zásluhou fotenia pre plavkové číslo magazínu Sports Illustrated a práce pre svetoznámu značku spodnej bielizne Victoria's Secret, pričom jedným z "anjelov" sa stala ako prvá Nemka v histórii. Vo Victoria's Secret pôsobila 13 rokov - odišla v roku 2010 so slovami, že všetky dobré veci sa raz musia skončiť. Okrem účinkovania v desiatkach reklamných kampaní sa jej tiež darí ako moderátorke a porotkyni súťaže Project Runway a ukázala sa aj v niekoľkých filmoch. Pravidelne sa objavovala v rebríčkoch najlepšie zarábajúcich modeliek magazínu Forbes, no vlani ju doň nezaradili napriek zárobku 20 miliónov dolárov, s ktorým by jej patrilo druhé miesto za Gisele Bündchen. Ako dôvod uviedli, že už je "viac podnikateľkou a mediálnou osobnosťou než modelkou". V januári 2012 po siedmich rokoch stroskotalo jej manželstvo s anglickým spevákom Sealom, ktorému porodila tri deti. Najstaršia Leni je z predchádzajúceho vzťahu s niekdajším magnátom Formuly 1 Flaviom Briatorem, dievčatko si však Seal počas ich manželstva adoptoval. Momentálne randí so svojím bodyguardom Martinom Kristenom.

©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

 

Niektoré české spravodajské webové stránky dnes napadli hackeri. Ich útoku z viacerých adries čelili napríklad portály iDnes.cz, iHned.cz či Lidovky.cz, informoval Český rozhlas (ČRo). Ako dodal, spravodajské weby ČRo a Českej televízie fungujú bez problémov.
Petr Kelin zo serveru iDnes.cz potvrdil, že sú "pravdepodobne pod distribuovaným útokom. Presnú diagnózu ešte nepoznáme, pretože tým pádom by sme to súčasne vedeli vyliečiť."
"Vzhľadom na to, že ide pravdepodobne o distribuovaný útok, tak pre prevádzkovateľa nie je také jednoduché to vyriešiť," dodal Kelin pre Český rozhlas.

Copyright © TASR 2013

POZVÁNKA

POZVÁNKA
 

SME vykonštruoval tému proti vláde, ospravedlniť sa nemieni

SME vykonštruoval tému proti
 
 
vláde, ospravedlniť sa nemieni
Denník SME vo svojom vydaní z 1. marca 2013 v článku pod názvom O eurofondoch preháňali, ktorý dokonca vyšiel na titulnej strane, hrubo a na základe preukázateľných lží atakoval slovenskú vládu. Autor Adam Valček s evidentnou podporou šéfredaktora zodpovedného za ekonomické témy Konštantína Čikovského vykonštruovali príbeh, podľa ktorého, povedané „novinárskou skratkou“, mala vláda údajne prijať malú novelu zákona o verejnom obstarávaní len aby mohla „napríklad niečo ukradnúť“ (citát zo stĺpčeka Františka Múčku, tiež na titulnej strane). Dôkazom mal byť argument, že predseda vlády R. Fico i ďalší členovia vládneho kabinetu údajne zamlčali úspech, ktorí dosiahli v Bruseli, a síce, že vylobovali výnimku pre dočerpanie eurofondov v tomto programovacom období (2007-2013). A to vraj preto, aby rýchle prijatie novely zákona mohli naďalej fiktívne zdôvodňovať práve časovou tiesňou pri čerpaní európskych prostriedkov, pričom reálny motív mal byť iný – ešte raz pripomínam – „kradnúť“. Neuveriteľná fabulácia sama o sebe, ktorá navyše v konfrontácii s faktami nadobúda bezprecedentný rozmer.
Predseda vlády R. Fico na oficiálnej tlačovej besede po skončení summitu v Bruseli, aj za prítomnosti redaktorky SME, už tri týždne pred publikovaním inkriminovaného článku v SME oznámil presne toto: „Môžem potvrdiť, že sa nám podaril podľa mňa ďalší husársky kúsok, pretože v záveroch, ktoré boli dnes prijaté je konštatované, že komisia sa má zaoberať len v 2 prípadoch – v prípade Rumunska a Slovenska, lebo sme si to vylobovali, či môžu v období 2007-2013 existovať iné pravidlá na čerpanie eurofondov ako sú teraz nastavené.“ Nasledovala séria oficiálnych rokovaní s EK, posledné - medzi podpredsedom vlády Ľ. Vážnym a eurokomisárom J. Hahnom - bolo deň pred uverejnením článku. Na tomto stretnutí sa dohodli, že zatiaľ sa bude postupovať podľa starých pravidiel, teda - bez uloženia výnimky. Následne sa opäť obe strany stretnú a celý proces posúdia začiatkom apríla. Túto informáciu mal autor Adam Valček oficiálne k dispozícii, napriek tomu napísal to, čo napísal.
Z týchto dvoch nespochybniteľných a opakujem oficiálnych faktov jasne vyplýva, že článok evidentne v celom rozsahu klamal a osočoval členov vlády. A aká bola reakcia dvoch hlavných aktérov? Adam Valček naďalej trvá na tom, že jeho článok bol korektný a jeho priamy nadriadený Konštantín Čikovský síce uznal, že tú tlačovú konferenciu predsedu vlády si nevšimli, ale naďalej trvajú na svojej konštrukcii. Ak by niekto neveril, tak komunikáciu s nimi máme k dispozícii.Článok ukázal profesionálne zlyhanie, následný prístup, ale aj zlyhanie charakteru, o ktorom denník SME tak rád poučuje.

Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR

Ak je mráz na sv. Gabriela, bude žatva veselá.

Ak je mráz na sv. Gabriela,
  
 bude žatva veselá


Jednotka zle.
Dvojka ešte horšie.
Spolu  10.59 %.

Markíza lepšie.
TV Doma o chĺpok horšie.
DAJTO  lepšie.

JOJ lepšie.
JOJ PLUS  horšie.
 
TA 3  rovnako. 

Jednotka - 8.83 % ;
Dvojka - 1.76 % ;
Markíza - 23.92 % ;
TV DOMA - 5.27 % ;
DAJTO- 2.77%
TV JOJ – 19.84 % ;
JOJ PLUS- 3.93 % ;
TA 3 - 1.58 %

Radio_Head Awards

Radio_Head Awards
 

Rapper Vec získal na nedeľňajšom udeľovaní Radio_Head Awards za rok 2012 dve ocenenia, keď triumfoval v žánrovej kategórii Hip-Hop/Rap/R'n'B a tiež v najprestížnejšej kategórii Album roka. Na sošky tak premenil dve zo šiestich nominácií v piatich kategóriách. Hudobník s občianskym menom Branislav Kováč sa presadil zásluhou tretej štúdiovky Stereo Farbo Slepo (2012). Z tejto nahrávky pochádzajú single ako Branči Kováč, Kúsky mňa a Placebo (feat. Juraj Benetin). Poslednú menovanú prezentoval naživo v samotnom závere ceremoniálu, ktorý v priamom prenose odvysielala televízia MeToo.sk a usporiadateľské Rádio_FM. „Prvýkrát som dostal niečo také kovové a ťažké a asi aj cenné,“ povedal pri preberaní prvej ceny. Pri druhej „ďakovačke“ rodák zo Zlatých Moraviec zdôraznil, že jeho vydavateľstvo s názvom Sam system neznamená to, že si všetko robí sám, a preto poďakoval všetkým, ktorí za ním a jeho prácou stoja.


Vec je jediným interpretom, ktorý sa na Radio_Head Awards dokázal presadiť viac ako raz. Po jednej cene si počas večera v hlavných kategóriách odniesli Billy Barman, Zlokot, Puding pani Elvisovej, Tomáš Sloboda & Sounds Like This. V žánrových kategóriách to boli okrem Veca aj Pressburger Klezmer Band, Ink Midget a Obliterate. Billy Barman zvíťazili v kategórii Singel roka zásluhou skladby Strmá voda, ktorá bola jedinou vecou, ktorú vlani vydali. Superskupina Zlokot sa podľa očakávania presadila medzi nováčikmi. „Recept je jednoduchý - robte rock a nemôžete prehrať,“ povedal po prevzatí sošky rapper Lyrik. Okrem neho tvoria zostavu kapely aj Erik "Losos" Horák (ex-Noisecut), Stanka Apfelová (Got Blue Balls) a Michal Lašán (ex-Noisecut). Formácia v súčasnosti vydáva debutový album Slowakische Idiot obsahujúci single Môj malý biznis a The Cure.


Skupina Puding pani Elvisovej opäť nenašla premožiteľa v kategórii Najlepšia koncertná kapela/interpret, keď v nej triumfovala už po tretí raz za sebou. Pre cenu si tentoraz prišli „len“ spevák, gitarista a klávesák Pino a speváčka Slivka. "Ďakujem pekne, je to neuveriteľné. Myslel som, že tento rok to už nevyhráme. Nie žeby sme už nemali také dobré koncerty, ale veď aj ostatní sú dobrí, nie?“ uviedol Pino. Zároveň ospravedlnil neúčasť bubeníka Miloša, ktorý musel absentovať pre vysoké horúčky. Puding pani Elvisovej si za víťazstvo prevzali aj šek na 2500 eur. Z finančných sponzorských odmien sa v nedeľu večer mohli interpreti tešiť aj v niekoľkých ďalších kategóriách. Uznanie kritikov z vybraných médií si vyslúžil hudobník Tomáš Sloboda, ktorý si sošku odniesol za nahrávku Chobotnica, s ktorou uspel v kategórii Album roka - cena kritikov. „Ďakujem veľmi pekne akadémii,“ začal svoju reč Sloboda, známy aj zo skupiny Le Payaco a neskôr poďakoval kapele a ďalším ľuďom, vrátane seba.


Mladý producent Ink Midget zvíťazil v žánrovej kategórii Elektronická hudba, v ktorej vlani triumfoval ako člen dua Pjoni & Ink Midget. Tentoraz mu sošku vyniesol sólový album Re-Leave. Ink Midget prezradil, že šek na 2500 eur použije na nákup nového počítača, aby mal na čom tvoriť a hrať. Kategóriu World Music/Folk ovládla s albumom Tants Mit Mir formácia Pressburger Klezmer Band, ktorá sa z triumfu úprimne tešila. „Ďakujeme všetkým, ktorí nám to umožnili, našim rodinám, tým čo tu sú aj nie sú,“ uviedli jej členovia. Nahrávka Tants Mit Mir vyšla vo vydavateľstve Real Music House, v úlohe producentov je pod ňou podpísaná dvojica Robert Pospiš a Martin Sillay. Poslednou zo štyroch žánrových kategórií bola Hard & Heavy, v ktorej fanúšikovia víťazstvo prisúdili košickej kapele Obliterate za nahrávku Superboring.


Cenu za prínos hudbe na piatom ročníku podujatia získala zosnulá speváčka a výtvarníčka Bety K. Majerníková. "Bety Majerníková, Bet-Maj Sepja, bola jedným z tých vzácnych ľudí, u ktorých bola vonkajšia krása v dokonalom súlade s vnútorným dobrom. Bola vynikajúcou výtvarníčkou a mimoriadne talentovanou speváčkou. Bola slnečným človekom, príjemnou spoločníčkou, dobrou priateľkou. Bola človekom, ktorého stačilo uvidieť a čiernobiely obraz sa zmenil na farebný," napísali o nej ešte pred ceremoniálom Juraj Kušnierik a Oliver Rehák, ktorí mali výber na starosti. Sošku z ich rúk prevzali jej manžel Michal Kostovský a člen jej formácie Noisecut Erik „Losos“ Horák. Bety Majerníková mala blízko aj k samotným cenám Radio_Head Awards. Nielenže je autorkou návrhov sošiek s rádiom namiesto hlavy, s kapelou Noisecut si niekoľko „junákov“ aj odniesla. Naposledy to bolo v minulom roku za album Háj a Lov (2011).


Počas nedeľňajšieho ceremoniálu sa v bratislavskom Majestic Music Clube (MMC) na pódiu vystriedali Vetroplach, Hex, Walter Schnitzelsson, Purist, Swan Bride, Družina, Karpatské chrbáty, Para, Tomáš Sloboda & Sounds Like This, Zlokot, Longital, Korben Dallas a na záver Vec. Doteraz neznámym menom bola skupina Nvmeri, ktorá mala na Radio_Head Awards verejnú koncertnú premiéru. Táto pretransformovaná formácia The Uniques v MMC predstavila svoj nový singel Hardwired. Moderátorom nedeľňajšieho podujatia bol Ego, zo zákulisia mu skvelo sekundovali Pišta Vandal a Rudi Rus, ktorí spovedali jednotlivých víťazov. Medzi prezentujúcimi boli okrem iných aj Samo Marec, Mike Lark, Bene, Dušan Vančo, Maroš Hečko, Baláž a Hubinák, Biba či Gabriela Marcinková.


Radio_Head Awards premiérovo udeľovali 6. februára 2009 a to v dvoch kategóriách. Poslucháčsku cenu za album roka 2008 získala skupina Noisecut za štúdiovku Bliiizko a cenu kritikov za album roka si za nahrávku Rozhľadňa odniesol Ján Boleslav Kladivo. O rok neskôr sa pôvodné dve kategórie rozšírili na štyri. Počas slávnostného večera vo februári 2010 si ceny odniesli Billy Barman (Nováčik roka, Najlepšia koncertná kapela roka), Vetroplach (Singel roka), Diego (Album roka - poslucháčska cena) a The Autumnist (Album roka - cena kritikov).
Tretie Radio_Head Awards udeľovali 18. februára 2011 v bratislavskom Majestic Music Clube (MMC). V kategórii Album roka si cenu odniesli Billy Barman za štúdiovku Noční jazdci, Nováčikom roka sa stal B-Complex, Singel roka nahrali Noisecut a J. B. Kladivo (Mariena), Najlepšou koncertnou kapelou sa stali Puding pani Elvisovej a cenu za album roka podľa kritikov si odniesli The Uniques za ich From The Dust. Vlani v marci triumfovali Noisecut s nahrávkou Háj a Lov (Album roka - poslucháčska cena), Gwerkova so štúdiovkou Nada (Album roka - Cena kritikov), kapela Puding pani Elvisovej sa stala Najlepšou koncertnou kapelou a tiež mala Singel roka (Astoria) a za Nováčika roka vyhlásili Dynamo Team.



Prehľad víťazov Radio_Head Awards za rok 2012:

HLAVNÉ KATEGÓRIE

Album roka - poslucháčska cena: Vec - Stereo Farbo Slepo
Singel roka: Billy Barman - Strmá voda
Nováčik roka: Zlokot
Najlepšia koncertná kapela/interpret: Puding Pani Elvisovej
Album roka - cena kritikov: Tomáš Sloboda & Sounds Like This - Chobotnica
Cena za prínos do hudby: Bety K. Majerníková (Noisecut)


ŽÁNROVÉ CENY

World Music/Folk: Pressburger Klezmer Band - Tants Mit Mir
Elektronická hudba: Ink Midget - Re-Leave
Hip-Hop/Rap/R'n'B: Vec - Stereo Farbo Slepo
Hard & Heavy: Obliterate - Superboring

©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

A Františkáni týrajú a znásilňujú deti !

A Františkáni týrajú
 
a znásilňujú deti  !


Centrom  príbehu dve rómske dievčatá, Julka a Jojka, ktoré  boli adoptované do talianskej rodiny v júli 2008.Julka .... 
To, čo začalo ako vtip, ale má vážne dôsledky, pretože slovenská bulvárne médiá schmatli príbeh (Plus jeden deň) a publikovali ho bez overenia informácií. Ako by to nebolo dosť zlé, vyslaný reportér TV Joj , sa  predstavoval v dedine každému ako biologický otec oboch dievčat, aby sa mohol dostať blízko k nim a získať informácie. Nelegálne a neetický nielen z hľadiska žurnalistiky, navyše unikol zatknutiu, pretože odišiel skôr ako polícia prišla.

Zdroj :Lavoce.sk




3. 3. 2013

Róbert Bezák má zaracha

Róbert Bezák má zaracha



Odvolaný trnavský arcibiskup Róbert Bezák sa má zdržať akýchkoľvek vyjadrení pre médiá, vrátane svojich duchovných príhovorov. Túto požiadavku prefekta Kongregácie pre biskupov kardinála Marca Ouelleta mu v stredu (27. 2.) tlmočil na stretnutí v Ríme generálny predstavený rehole redemptoristov.
"Zástupcov médií prosím o rešpektovanie tejto skutočnosti. Touto cestou ďakujem všetkým ľuďom, ktorí mi doteraz prejavili priazeň, blízkosť, pomoc a podporu. Ostávam s vami spojený v modlitbách a zahŕňam vás do svojich duchovných prosieb," uviedol v stanovisku pre TASR Bezák.
Bezáka odvolal z postu dnes už bývalý pápež Benedikt XVI. začiatkom júla. Podľa nariadenia, ktoré mu listom oznámil apoštolský nuncius, sa Bezák nemal zdržiavať na území Trnavskej arcidiecézy a mal zakázaný kontakt s médiami. Napriek tomu koncom decembra prelomil mlčanie a v diskusných reláciách viacerých televízií sa vyjadril o svojich pocitoch v súvislosti s odvolaním. Od februára navyše uvádzal niekoľko dielov relácie Slovo v čase v spravodajskej televízii TA3. Divákov mal sprevádzať pôstnym predveľkonočným obdobím.


Copyright © TASR 2013