24. 9. 2016

RTVS.Medzinárodný deň nepočujúcich

RTVS

Medzinárodný deň nepočujúcich

RTVS si aj tento rok pripomenie Medzinárodný deň nepočujúcich , ktorý v roku 2016 pripadne na nedeľu 25. septembra . Väčšina programov na Jednotke a Dvojke bude v tento deň vysielaná so skrytými titulkami a relácie, ktoré sa vysielajú naživo budú simultánne preložené do posunkovej slovenčiny alebo budú doplnené živými skrytými titulkami.

Dvojka odvysiela špeciálne vydanie relácie Televízny klub nepočujúcich (TKN), ktorý v uplynulých dňoch dostal vynovenú a zmodernizovanú grafiku a zvučku . V magazíne si pripomenieme Medzinárodný deň nepočujúcich aj v kontexte 60. výročia televízneho vysielania na Slovensku. V tejto súvislosti si povieme o začiatkoch a prvých programoch vysielaných pre nepočujúcich, predstavíme si prvé nepočujúce moderátorky, povieme si o začiatku TKN na obrazovke verejnoprávnej televízie a pozrieme sa aj na to, ako sa robia skryté titulky.

ZOZNAM RELÁCIÍ POČAS MEDZINÁRODNÉHO DŇA NEPOČUJÚCICH NA JEDNOTKE

Rozprávky s posunkovou slovenčinou:
Danka a Janka
V chalúpke a za chalúpkou
Ako vznikajú veci okolo nás I
Calimero
Prasiatko Peppa
Garfield III.
Lassie - Nové dobrodružstvá
Zázračný ateliér
Safari za kuchyňou

Simultánny preklad do posunkovej slovenčiny:
O 5 minút 12
Správy RTVS o 19:00
Góly - body – sekundy
Súhrn správ
Počasie

TO JE TV!

TO JE TV!


23. 9. 2016

EANA NEWS

EANA NEWS



Novým prezidentom Európskej aliancie tlačových agentúr (EANA) sa stal výkonný riaditeľ a šéfredaktor švédskej agentúry TT Jonas Eriksson. Rozhodlo o tom Valné zhromaždenie EANA, ktoré sa dnes konalo v Bratislave.

Eriksson vystrieda na pozícii lídra aliancie výkonného riaditeľa britskej agentúry PA Clivea Marshalla. "Je to pre mňa veľká pocta a zároveň výzva viesť organizáciu, ktorá združuje 42 významných agentúr, ktoré síce pracujú v rôznych prostrediach, no majú jedno spoločné – ich cieľom je priniesť objektívne spravodajstvo na najvyššej úrovni," uviedol pre TASR Eriksson.

Za jednu z hlavných úloh považuje vytvorenie čo najširšej platformy, v rámci ktorej môžu členovia EANA smerovať k spoločným cieľom. "Spolupráca môže byť vždy ešte efektívnejšia a silnejšia, preto je aj mojou výzvou nájsť i nové možnosti spolupráce," povedal Eriksson.

Valné zhromaždenie bolo súčasťou trojdňovej konferencie EANA (21.9-23.9), ktorá sa po prvý raz konala na Slovensku. Na pozvanie Tlačovej agentúry Slovenskej republiky (TASR) prijalo na konferenciu pozvanie viac ako 30 zástupcov významných agentúr, vrátane britskej PA, francúzskej AFP či nemeckej DPA. "Som veľmi rád, že sme tu v Bratislave mohli hostiť také významné stretnutie mediálnych lídrov," skonštatoval generálny riaditeľ TASR Jaroslav Rezník.

Ocenil, že konferencia sa stala miestom pre vzájomnú inšpiráciu, ktorá poskytuje zúčastneným agentúram možnosť ďalšieho kvalitatívneho posunu v poskytovanom spravodajstve. "Keďže hlavnou témou konferencie bol rozvoj agentúrnych služieb, ktoré posilňujú ich nezávislosť, som presvedčený, že i výmena informácií a skúseností v tejto otázke bude pomocou pri nekončiacom procese obrany nezávislého agentúrneho spravodajstva," uviedol Rezník.

Hosťom bratislavskej konferencie EANA bol i Nick Wrenn, šéf Facebooku pre spoluprácu s médiami. V rámci programu bola odovzdaná cena EANA, ktorú získala nemecká agentúra DPA.

EANA je stavovská organizácia európskych tlačových agentúr so sídlom v Ženeve. Vznikla v roku 1956 a združuje dominantné agentúry z jednotlivých krajín, pričom z každej krajiny môže byť členom EANA len jedna vedúca agentúra na trhu.

Copyright © TASR 2016

Najlepšie platený televízny herec

Najlepšie platený televízny herec


Najlepšie plateným televíznym hercom je podľa magazínu Forbes druhý rok po sebe Jim Parsons. Predstaviteľ Sheldona Coopera zo sitkomu Teória veľkého tresku (2007) zarobil v období od 1. júna 2015 do 1. júna 2016 25,5 milióna dolárov (takmer 22,7 milióna eur). Štyridsaťtriročný rodák z texaského Houstonu za svoje tohtoročné prvenstvo, podobne minulý rok, vďačí najmä lukratívnej zmluve s Warner Bros. Television, vďaka ktorej údajne inkasuje milión dolárov za jednu epizódu.

Svoj vlaňajší úspech v prvej päťke obhájili aj jeho kolegovia zo spomínaného seriálu. Johnny Galecki, známy ako Leonard Hofstadter, v rovnakom období zarobil 24 miliónov dolárov (21,4 milióna eur), čím obsadil druhú priečku. Tretí je Simon Helberg, predstaviteľ Howarda Wolowitza, ktorý si na konto pripísal 22,5 milióna dolárov (približne 20 miliónov eur) a štvrtý Kunal Nayyar stvárňujúci Raja Koothrappaliho. Ten v danom období zarobil 22 miliónov dolárov (19,6 milióna eur). Päticu najlepšie platených hercov uzatvára Mark Harmon zo seriálu NCIS - Námorný vyšetrovací úrad (2003), ktorý rovnako ako minulý rok zarobil 20 miliónov dolárov (17,8 milióna eur).

Do zoznamu pätnástich najlepšie zarábajúcich televíznych hercov sa znova dostali aj štyria protagonisti zo sitkomu Moderná rodina (2009). Ty Burell obsadil šiestu priečku s 12,5 milióna dolárov (11,1 milióna eur), siedmy je Jesse Tyler Ferguson s 12 miliónmi dolárov (10,7 milióna eur), na desiatom mieste je Ed O’Neill, ktorý si prilepšil o 11,5 milióna dolárov (10,2 milióna eur), a ako jedenásty sa umiestnil Eric Stonestreet s 11 miliónmi dolárov (9,8 milióna eur). V rebríčku je opätovne aj Kevin Spacey z projektu Dom z kariet (2013).

Novými menami v zozname najlepšie platených televíznych hercov sú David Duchovny a Michael Weatherly, ktorí sú s 10 miliónmi dolárov (8,9 milióna eur) na spoločnom trinástom mieste. Ďalšími nováčikmi sú aj Nathan Fillion, ktorý sa delí o siedme miesto so spomínaným Fergusonom a Rayom Romanom, a Justin Chambers. Ten s 9,5 milióna dolárov (8,5 milióna eur) rebríček na pätnástej priečke uzatvára.

Zoznam najlepšie platených televíznych hercov podľa magazínu Forbes:

1. Jim Parsons - 25,5 milióna dolárov
2. Johnny Galecki - 24 miliónov dolárov
3. Simon Helberg - 22,5 milióna dolárov
4. Kunal Nayyar - 22 miliónov dolárov
5. Mark Harmon - 20 miliónov dolárov
4. Jon Cryer - 15 miliónov dolárov
6. Ty Burrell - 12,5 milióna dolárov
7. Nathan Fillion - 12 miliónov dolárov
- Jesse Tyler Ferguson - 12 miliónov dolárov
- Ray Romano - 12 miliónov dolárov
10. Ed O'Neill - 11,5 milióna dolárov
11. Eric Stonestreet - 11 miliónov dolárov
12. Kevin Spacey - 10,5 milióna dolárov
13. Michal Weatherly - 10 miliónov dolárov
- David Duchovny - 10 miliónov dolárov
15. Justin Chambers - 9,5 milióna dolárov

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA


"Keby som mal misku so Skittles a povedal by som vám, že tri z nich vás zabijú, zobrali by ste si ich za hrsť?  To je náš problém so sýrskymi utečencami. Tento obrázok hovorí jasne. Skončime s politicky korektnou agendou, ktorá nekladie Ameriku na prvé miesto."
Donald Trump mladší ,syn republikánskeho kandidáta na amerického prezidenta

"Skittles sú sladkosti. Utečenci sú ľudia. Nemáme pocit, že je to vhodné pripodobnenie. Zdvorilo sa zdržíme ďalších komentárov, pretože čokoľvek povieme, môže to byť nesprávne vysvetľované ako marketing."
Denise Youngová viceprezidentka spoločnosti Wrigley Americas

"Myslím si, že jej osobní strážcovia by mali odložiť všetky zbrane. Ihneď sa odzbrojiť.Odniesť svoje zbrane preč..., nech vidíme, čo sa jej stane... Bude to veľmi nebezpečné.“
Donald Trump

"Čítal som odsudzujúce vyhlásenie EÚ a všetko, čo im môžem na to povedať, je 'Sereme na vás'.Chcete tým len odčiniť svoje vlastné hriechy."

Rodrigo Duterte ,Filipínsky prezident

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Žurnalisti by nemali podnecovať strach ľudí zo zmien a fenoménov ako migrácia, vojna a hlad. Svoje povolanie by nemali zneužívať na znemožnenie jednotlivcov alebo celých národov, zdôraznil včera okrem iného vo Vatikáne pápež František, keď na audiencii prijal asi 400 členov talianskeho zväzu novinárov.
Podľa názoru hlavy katolíckej cirkvi je iba málo profesií, ktoré majú tak veľký vplyv na spoločnosť ako žurnalizmus. Novinári by mali zohrať dôležitú úlohu a byť výrazným pilierom spoločnosti aj v časoch digitálnych zmien. O to väčšia je ich zodpovednosť za konštruktívny príspevok k zlepšeniu spoločnosti. V hektike všedných dní by sa novinári a iné osobnosti sveta médií mali koncentrovať, ako dnes odznelo vo Vatikáne, na tri podstatné veci: Milovať pravdu, žiť profesionálne a dbať na ľudskú dôstojnosť, vyplýva z informácií Vatikánskeho rozhlasu.
Pravda, ako povedal pápež František, by nemala byť iba vyslovená, ale aj prežitá. Otázkou nie je, či sme tak vierohodní alebo nie. Otázkou je, či sme k sebe alebo k iným čestní. V neprerušenom prúde komunikácie, ktorá prebieha po 24 hodín denne sedem dní v týždni, nie je vždy jednoduché nájsť pravdu, zdôraznil pápež. Je úlohou novinárov urobiť jasno v sivých zónach a medzi pro a kontra v politických diskusiách, dostať sa k pravde tak blízko, ako je to len možné. Žurnalisti by nikdy nemali napísať čosi, o čom vedia, že to v princípe nie je pravda, podčiarkol rodák z Argentíny.
Podľa jeho slov profesionalita novinárov spočíva predovšetkým v tom, že nepodriaďujú vlastnú prácu záujmom hospodárstva a politiky. Mali by mať omnoho viac na pamäti sociálny rozmer ľudí, občiansky aspekt, ktorý je významným nositeľom demokracie. Mali by sme sa zamyslieť nad tým, že diktatúry rôzneho smerovania a zafarbenia sa v priebehu dejín nielenže vždy usilovali zmocniť sa komunikačných prostriedkov, ale aj nariadiť nové normy žurnalistom.
Na margo významu rešpektovania ľudskej dôstojnosti pápež František povedal, že ľudí možno zabiť aj slovom. Dnes jeden, zajtra druhý článok, a život nespravodlivo difamovaného človeka to môže navždy zničiť, poznamenal a dodal, že novinárčina by sa nemala stať zbraňou na ničenie jednotlivcov alebo celých národov. Novinári by nemali ani podnecovať strach zo zmien a fenoménov ako migrácia, vojna a hlad.
Žurnalistika by sa mala stať skôr prostriedkom výstavby, prispievať k urýchleniu procesov zmierenia, podpore kultúry stretávania. Novinári by mali každý deň všetkým pripomínať, že nejestvuje konflikt, ktorí by ženy a muži dobrej vôle nedokázali vyriešiť, vyhlásil pápež František.
Najvyšší predstaviteľ talianskej novinárskej zväzovej organizácie Enzo Iacopino poukázal vo svojom vystúpení na nebezpečnosť práce žurnalistov a na ich prekérne pracovné podmienky v krajine na Apeninskom polostrove. Konštatoval, že medzi prítomnými sú aj takí, ktorí sú nútení žiť pod policajnou ochranou. Na to, aby mohli verejnosť informovať pravdivo, obetujú nielen svoje pohodlie, ale aj nerušený život svojich najbližších, povedal a poznamenal, že na audienciu prišli aj pozostalí niekoľkých novinárov, ktorí za to zaplatili životmi.
Novinári prispeli pápežovi do jeho zbierky pre obete nedávneho zemetrasenia v centrálnej časti Talianska, a to aj keď väčšina z nich veľa nezarába, ako zdôraznil ich predseda. Podľa neho pracujú denne tvrdo a za málo peňazí, ktoré niekedy jednoducho ani nedostanú, čo je nová forma otrokárstva.

Copyright © TASR 2016

Nový seriál o živote Elvisa Presleyho, ktorý chystá Weinstein Company podľa knihy David Marsh, bude prvým televíznym projektom, ktorý sa bude točiť priamo vo spevákovej sídle Graceland.

Idnes.cz

22. 9. 2016

Novým prezidentom SFTA je Martin Šulík

Novým prezidentom SFTA 
je Martin Šulík

Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA) má nové vedenie. Na valnom zhromaždení SFTA, ktoré sa konalo 7. septembra, akademici zvolili nové prezídium. Pracovať bude v zložení Peter Dubecký, Mirka Dírerová, Barbara Hessová, Marek Leščák, Ján Meliš, Peter Neveďal, Ivan Ostrochovský, Martin Šulík, Miro Ulman. "Prezídium na svojom prvom zasadnutí 19. septembra zvolilo štatutárnych zástupcov SFTA. Novým prezidentom akadémie sa stal Martin Šulík, Marek Leščák a Mirka Dírerová budú v novom funkčnom období pôsobiť ako viceprezidenti," TASR informovala Silvia Dydňanská zo SFTA.
Slovenská filmová a televízna akadémia združuje významné osobnosti slovenskej audiovizuálnej kultúry. Jej cieľom je aktívne napomáhať rozvoju duchovných hodnôt, podieľať sa na vytváraní systémového prostredia pre stabilizáciu slovenskej audiovizuálnej scény, podporovať rôznorodé kultúrne aktivity spojené s filmom a zaštítiť prezentáciu slovenskej audiovizuálnej kultúry doma i v zahraničí. Akadémia tiež vystupuje na ochranu slobodnej umeleckej tvorby a na ochranu záujmov jej tvorcov. Je organizátorom a garantom národnej filmovej ceny Slnko v sieti a navrhuje slovenských zástupcov do procesov výberu držiteľov Európskej filmovej ceny a ceny americkej Akadémie filmových vied a umení Oscar.

Copyright © TASR 2016

Igric 2016

Igric 2016

Divadlo Malá scéna STU bolo dnes večer miestom slávnostného odovzdávania cien Igric 2016 za najlepšie audiovizuálne diela vytvorené v roku 2015. Vyhlasovateľmi cien Igric sú Literárny fond, Slovenský filmový zväz a Únia slovenských televíznych tvorcov. V tomto roku porota udelila ceny v kategóriách hraná tvorba pre kiná, filmová a televízna dokumentárna tvorba, ženský a mužský herecký výkon vo filmovom alebo televíznom diele a Igric za celoživotné dielo. Tri ocenenia si odnáša film Eva Nová.
Za celoživotný prínos slovenskej kinematografii udelila porota 27. ročníka ocenenie Igric architektovi Romanovi Rjachovskému za dlhoročné umelecky objavné kultivovanie najmä televíznej scénografie.
Igrica za hranú tvorbu pre kiná získal Marko Škop za réžiu filmu Eva Nová, tvorivé prémie v tejto kategórii dostali Peter Babjak za réžiu filmu Čistič a Martin Kollár za kameru filmu Koza.
V kategórii filmová a televízna dokumentárna tvorba získal ocenenie Igric Róbert Kirchhoff za réžiu filmu Para nad riekou, tvorivé prémie porota pridelila Marekovi Šulíkovi za réžiu filmu Martin Burlas z cyklu Hudobníci a Lenke Moravčíkovej-Chovanec za réžiu filmu Ľudmila Pajdušáková z cyklu Prvá.
V kategórii televízna dramatická tvorba porota neudelila cenu ani prémiu, v kategórii animovaná tvorba udelila iba dve tvorivé prémie Zuzane Žiakovej za animáciu filmu Braček Jelenček a Dávidovi Štumpfovi za animáciu filmu Kovbojsko.
Cenu Igric za ženský herecký výkon vo filmovom alebo televíznom diele získala Emília Vášáryová zo postavu Evy vo filme Eva Nová. Tvorivé prémie udelila porota Rebeke Polákovej zo rolu Kristíny vo filme Čistič a Anikó Vargovej za postavu Heleny vo filme Eva Nová.
Igrica za mužský herecký výkon vo filmovom alebo televíznom diele získal Noël Czuczor za rolu Tomáša vo filme Čistič, tvorivá prémia patrí Milanovi Ondríkovi za rolu Doda vo filme Eva Nová.
Tvorivou prémiou za ostatnú filmovú a televíznu tvorbu bol ocenený Martin Hnát za réžiu filmu Balada o Tereze a Šimonovi a Michal Blaško za réžiu filmu Strach. Tvorivá prémia za audiovizuálnu teóriu a kritiku patrí Eduardovi Grečnerovi za publikáciu Film ako voľný verš a Martinovi Palúchovi za publikáciu Autorský dokumentárny film na Slovensku po roku 1989.
Mladým tvorcom do 35 rokov je určená Cena Jána Fajnora. Ocenenými sú Michal Baláž za réžiu filmu True Štúr, Lucia Halmová za réžiu filmu Under my Speel, Marta Prokopová za animáciu filmu Mila Fog a Marek Jasaň za réžiu filmu Mňau.
„Vždy sa to začína ideou alebo nápadom, chcel som hovoriť príbeh človeka, ktorý sa v živote dotkol nejakého relatívneho úspechu a vinou vlastných chýb si to všetko pokašľal. Je to jeden veľmi dlhý komplikovaný proces, ktorý trval niekoľko rokov. Som veľmi rád, že film zaznieva v zahraničí aj doma, že oslovuje divákov, to je najdôležitejšie. Napriek tomu, že je to psychologická dráma a film nie je úplne ústretový témou, prístupom a spracovaním, zdá sa, že komunikuje, že sa naň prišlo pozrieť slušné množstvo divákov aj do slovenských kín a že naň máme pekné reakcie,“ povedal pre TASR režisér oceneného filmu Marko Škop.
Porota 27. ročníka najstaršej filmovej ceny na Slovensku hodnotila spolu 67 filmov a audiovizuálnych diel vyrobených v roku 2015. Pracovala v zložení: predseda Peter Hledík a členovia Dagmar Ditrichová, Eva Gubčová, Jana Dudková, František Kovár, Patrik Pašš ml. a Laco Kraus.
Igric je najstaršia národná filmová cena udeľovaná na Slovensku. Názov ceny navrhol profesor Martin Slivka. Igric bol stredoveký potulný spevák, herec, autor a komediant, symbol slobodného umelca. Prvýkrát ceny udelili v roku 1967. Pre politické postoje filmového a televízneho zväzu po auguste 1968 bolo ich udeľovanie zakázané. Obnovili ho až v roku 1993. Symbolom ceny je tradične socha Igrica od akademickej sochárky Erny Masarovičovej, vysoká 33,8 cm, vážiaca 2,4 kg, z bronzovej zliatiny.

Copyright © TASR 2016

TO JE NOVÝ ČAS!

TO JE NOVÝ ČAS!


Díky, Noro.

Konferencia Európskej aliancie tlačových agentúr (EANA)II.

Konferencia Európskej aliancie
tlačových agentúr (EANA)II.

Tlačové agentúry by mali byť súčasťou skupiny tvorcov umeleckých a žurnalistických diel, ktorých chce Európska komisia (EK) viac chrániť pred neoprávneným kopírovaním na webe. V dnešnej prezentácii na Konferencii Európskej aliancie tlačových agentúr (EANA) to uviedol zástupca Agence France-Presse (AFP) Christophe Walter Petit.
Petit pripomenul, že v navrhovanom prepracovaní pravidiel Európskej únie (EÚ) v oblasti autorských práv, ktoré inicioval predseda EK Jean-Claude Juncker, sa v skupine, ktorej by sa zvýšená ochrana mala týkať, zabudlo na tlačové agentúry. "Aj naša agentúra už upozornila EK, že sa v pripravovanom návrhu hovorí iba o vydavateľoch, nie priamo o tlačových agentúrach," uviedol v rozhovore pre TASR. AFP preto na konferencii hovorila o možnosti spoločne iniciovať návrh na možnosť využitia právneho nástroja, ktorý sa vo Francúzsku nazýva "droits voisins". "Je rozšírením autorského práva a umožňuje interpretom zakázať šírenie svojich diel v prípade, že nebudú za toto použitie odmenení. Malo by sa rozšíriť aj na tlačové agentúry," vysvetlil Petit. Podľa jeho slov je to spôsob, ako sa efektívne brániť proti tomu, aby internetové platformy či vyhľadávače nelegálne šírili textové i obrazové diela agentúr. "V súčasnosti sa môžu brániť individuálni autori, agentúry takúto možnosť v rámci kontentu, ktorý vydávajú, nemajú," upozornil Petit.
Možnou cestou pri riešení je i legislatívna iniciatíva na národnej úrovni, ktorá takýmto spôsobom upraví autorský zákon v príslušnej krajine. "Na pôde francúzskeho parlamentu je už návrh na to, aby agentúry mali možnosť využívať droits voisins," informoval.
Aktivitu v tejto oblasti v súčasnosti už vyvíja aj EANA. Podľa generálneho sekretára aliancie Erica Nylena by EANA chcela pripraviť analýzu pre Európsku komisiu, ktorá podporí rozšírenie nového návrhu pravidiel Únie aj o tlačové agentúry.

Copyright © TASR 2016

RTVS Zlaté časy

RTVS Zlaté časy



Cestujte s nami v čase a dobre sa pri tom bavte! Poklady televízneho humoru, k tomu správne naladení hostia, ale aj niekoľko bláznivých prekvapení v premiérovej prvej časti 13-dielnej zábavnej šou Zlaté časy dnes 22. 9. o 20:25 na Jednotke. Prvými hosťami Eleny Vacvalovej a Dana Heribana budú Kamila Magálová a Andy Kraus.
Môžete sa tešiť nielen na skvosty televízneho archívu, ale aj na živé vystúpenia Dana Heribana a jeho kapely, hviezdnych hostí a vďaka modernej technológii si budete môcť pozrieť unikátne scény, v ktorých budú Eňa s Danom účinkovať s našimi hereckými legendami.

Konferencia Európskej aliancie tlačových agentúr (EANA)

Konferencia Európskej aliancie
tlačových agentúr (EANA)

Nezávislá a dôveryhodná informácia začína mať v súčasnosti oveľa vyššiu cenu, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. V úvodnom príhovore Konferencie Európskej aliancie tlačových agentúr (EANA), ktorej účastníci sa v Bratislave venujú efektívnej ochrane i posilňovaniu nezávislého agentúrneho spravodajstva, to uviedol generálny riaditeľ hostiteľskej Tlačovej agentúry Slovenskej republiky (TASR) Jaroslav Rezník.
Vo svojom vystúpení poukázal na to, že hľadanie a obrana nezávislosti tlačových agentúr je nekončiaci proces. "Tento proces musí byť konštantný a efektívny, lebo neustále trvajú snahy o ovplyvňovanie verejnej mienky v takej či onakej otázke," upozornil Rezník. Dodal, že snaha o informačnú manipuláciu má variabilnú a často veľmi kreatívnu formu. "Preto aj naše snaženie o podanie rýchlej, overenej a objektívnej informácie niekedy pripomína konanie žongléra," skonštatoval generálny riaditeľ TASR.
Rezník vyjadril presvedčenie, že bratislavská konferencia EANA a výmena informácií prispejú k tomu, aby tlačové agentúry aj v období razantného nástupu sociálnych sietí ostali najdôveryhodnejším zdrojom informácií pre laickú a odbornú verejnosť.
Na trojdňové podujatie (21.-23.9.), v rámci ktorého sa okrem konferencie Európskej aliancie tlačových agentúr uskutoční Valné zhromaždenie EANA, prijalo pozvanie 33 delegácií na čele s prezidentom EANA Clivom Marshallom z britskej agentúry PA.
Medzi prvými hosťami konferencie vystúpil šéf Facebooku pre spoluprácu s médiami Nick Wrenn, ktorý sa venoval možnostiam spolupráce s tlačovými agentúrami v kontexte potenciálu šírenia a dosahu agentúrneho spravodajstva prostredníctvom sociálnej siete.
V rámci programu bude odovzdaná cena EANA, ktorú získala nemecká agentúra DPA. Valné zhromaždenie aliancie si v piatok zvolí v Bratislave nového prezidenta EANA.
Európska aliancia tlačových agentúr je stavovská organizácia európskych tlačových agentúr so sídlom v Ženeve. Vznikla v roku 1956 a združuje dominantné agentúry z jednotlivých krajín, pričom z každej môže byť členom EANA len jedna vedúca agentúra na trhu.

Copyright © TASR 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Pakistanská polícia zadržala 16-ročného kresťanského chlapca podozrivého z rúhania. Mal sa ho dopustiť, keď na Facebooku označil, že sa mu páči fotografia z moslimskej svätyne Kába v Mekke, ktorú však polícia vyhodnotila ako "neprimeranú" a hanobiacu islam. Informovala o tom dnes agentúra AP.
Chlapca zadržali tento týždeň vo východopakistanskej provincii Pandžáb a obvinili z rúhania. Momentálne je vo väzbe a čaká na súdny proces. Políciu na jeho správanie na Facebooku údajne upozornil moslim, ktorý zverejnenú fotografiu považoval za hanlivú.
V súlade s pakistanskými zákonmi môže byť ktokoľvek, koho usvedčia z hanobenia islamu, odsúdený na trest smrti. Uvedená legislatíva sa práve preto niekedy zneužíva na vyrovnávanie si osobných účtov, či prípadne proti príslušníkom náboženských menšín.
Skupina moslimov vlani dobila v Pakistane na smrť kresťanských manželov, ktorí sa mali podľa ich mienky dopustiť znesvätenia Koránu.


Britský herec Michael Gambon sa predstaví v pripravovanom seriáli Fearless. O scenár šesťdielnej novinky sa postaral Patrick Harbinson, ktorý sa v období 2013 až 2015 podieľal na seriáli Homeland - Zradca (2011). V projekte televíznej spoločnosti ITV sa objavia aj Helen McCrory, John Bishop, Robin Weigert, Wunmi Mosaku, Jamie Bamber alebo Jonathan Forbes.
Štyridsaťosemročná Helen McCrory sa predstaví ako Emma Blunt, ktorá bude vyšetrovať vraždu školáčky. Zároveň sa bude snažiť oslobodiť muža, ktorého podľa nej nespravodlivo poslali za mreže.
Michael Gambon počas kariéry získal okrem iného štyri televízne ceny BAFTA, dve nominácie na cenu Primetime Emmy a jednu na Zlatý glóbus. Známy je napríklad ako profesor Dumbledore zo série filmov o čarodejníkovi Harrym Potterovi, kde od tretej časti nahradil zosnulého Richarda Harrisa. Diváci a diváčky ho môžu poznať aj z filmov Ospalá diera (1999), Dymová clona (1999), Gosford Park (2001), Krajina strelcov (2003), Život pod vodou (2004), Svet zajtrajška (2004), Po krk v extáze (2004), Božská Júlia (2004), Satan prichádza (2006), Nezlomná vôľa (2006), Kauza CIA (2006), Kráľova reč (2010) alebo Kniha prežitia (2010). V roku 2010 si zahral vo vianočnom špeciále kultového britského sci-fi seriálu Doctor Who (2005), na Slovensku známeho aj ako Pán času.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané. 



Hovorca Vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie, generálmajor Vladimir Markin (59) odchádza po deviatich rokoch z tejto inštitúcie označovanej niekedy za "ruskú FBI".
Podľa vlastných slov, ktoré sprostredkúvali dnes agentúry Interfax a DPA, informoval už prezidenta Vladimira Putina, že prevezme iné úlohy. Údajne bude jeho ďalším pôsobiskom energetická spoločnosť RusHydro.
Rodák z Čeľjabinska, ktorý svojho času vyštudoval Novinársku fakultu Lomonosovovej univerzity v Moskve a ktorého meno sa spája s vyšetrovaním mnohých významných káuz uplynulých rokov vrátane smolenskej katastrofy poľského prezidentského špeciálu, si vyslúžil aj označovanie za Kremľu lojálny "megafón". Súvisí to s jeho opakovanou verejnou angažovanosťou proti ruskej opozícii alebo s kritikou prozápadne orientovaného vedenia na Ukrajine.


Copyright © TASR 2016

21. 9. 2016

Vyhlásenie komisárky pre deti V. Tomanovej k vývoju situácie v resocializačnom zariadení (RZ) Čistý deň v Galante

Vyhlásenie komisárky pre deti V. Tomanovej 

k vývoju situácie v resocializačnom zariadení (RZ) Čistý deň v Galante

Vyslovujem nesmierne znepokojenie nad vývojom situácie v neprospech detí umiestnených v RZ Čistý deň. Zastávam názor, že boli hrubo porušené práva detí v zmysle Dohovoru o právach dieťaťa z dôvodu nerešpektovania najlepšieho záujmu dieťaťa a porušenia práva na vyjadrenie a nerešpektovanie názoru dieťaťa vo všetkých opatreniach, ktoré sa ho týkajú.
V rámci konaní o neodkladných opatreniach maloleté deti neboli vypočuté, a to ani pred podaním návrhu na neodkladné opatrenie a nebol zisťovaný a zohľadnený ich názor.
Na základe uvedeného budem vstupovať do súdnych konaní v záujme ochrany práv maloletých detí, na čo ma oprávňuje zákon číslo 176/2015 Z. z. Podniknem ďalšie kroky v súčinnosti s príslušnými subjektami na zjednanie nápravy a zabezpečenie dodržiavania práv detí zo strany zodpovedných orgánov.
To sa týka aj novinárskej obce.

Konferencia EANA

Konferencia EANA


Riaditelia dominantných európskych tlačových agentúr sa stretnú v Bratislave, aby diskutovali o posilňovaní nezávislosti agentúr v digitálnom veku. Z iniciatívy Tlačovej agentúry Slovenskej republiky (TASR) sa vôbec po prvý raz na Slovensku uskutoční konferencia Európskej aliancie tlačových agentúr (EANA) a Valné zhromaždenie EANA. Pozvanie na trojdňové podujatie (21. - 23. 9.) prijalo 33 delegácií na čele s prezidentom EANA Clivom Marshallom z britskej agentúry PA.
"Do Bratislavy príde viac ako 30 riaditeľov a CEO významných agentúr, vrátane francúzskej AFP, nemeckej DPA či britskej PA. Nespomínam si na takú koncentráciu mediálnych lídrov na Slovensku," povedal generálny riaditeľ TASR Jaroslav Rezník.
"Agentúry vnímajú svoju novú úlohu v digitálnom veku ako príležitosť, nie hrozbu," uviedol šéfredaktor TASR Marián Kolár. Avizoval, že konferencia sa bude zaoberať rozvojom agentúrnych služieb, ktoré posilňujú ich nezávislosť. "EANA združuje agentúry s rôznym vlastníctvom - súkromné, štátne, agentúry vlastnené médiami či agentúry verejnej služby. Pre všetky je základom práce redakčná nezávislosť," upozornil Kolár.
Hosťom konferencie bude Nick Wrenn, šéf Facebooku pre spoluprácu s médiami (Facebook Head of Media Partnerships EMEA).
Podľa generálneho sekretára EANA Erica Nylena je konferencia mimoriadne silno zastúpená delegáciami i agendou. Výber hostiteľskej krajiny považuje za logický a opodstatnený. "TASR patrí k dlhoročným aktívnym členom našej organizácie," pripomenul.
V rámci programu bude odovzdaná cena EANA, ktorú získala nemecká agentúra DPA. Valné zhromaždenie aliancie si v piatok zvolí v Bratislave nového prezidenta EANA.
Európska aliancia tlačových agentúr je stavovská organizácia európskych tlačových agentúr so sídlom v Ženeve. Vznikla v roku 1956 a združuje dominantné agentúry z jednotlivých krajín, pričom z každej krajiny môže byť členom EANA len jedna vedúca agentúra na trhu.

Copyright © TASR 2016

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Katolícke noviny povedie nový šéfredaktor, stal sa ním kňaz Igor Hanko. Jeho nomináciu schválil Výbor Spolku svätého Vojtecha. Igor Hanko sa narodil 13. mája 1971 v Nitre a po štúdiu na Rímskokatolíckej cyrilo-metodskej bohosloveckej fakulte v Bratislave – Teologickom inštitúte v Nitre v rokoch 1990 až 1996 bol 22. júna 1996 vysvätený za kňaza. V rokoch 2000 až 2003 študoval na Pápežskej Gregorovej univerzite, kde získal licenciát z biblickej teológie. V roku 2009 zložil rigoróznu skúšku v odbore teológia na Rímskokatolíckej cyrilo-metodskej bohosloveckej fakulte v Bratislave a odvtedy pôsobí ako odborný asistent na Katedre biblických vied v Teologickom inštitúte v Nitre. Najstarší a najväčší katolícky týždenník bude viesť Igor Hanko od 1. októbra.
Katolícke noviny boli založené v roku 1849. Igor Hanko nahradí na poste Mariána Šurába. Posledné mesiace však viedol noviny dočasne riaditeľ Spolku sv. Vojtecha Ivan Šulík.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

RTVS vyhlasuje ponuku na programové formáty

RTVS vyhlasuje ponuku
na programové formáty

Rozhlas a televízia Slovenska vyhlasuje súbeh námetov na pôvodnú televíznu tvorbu v zmysle Zmluvy o zabezpečení služieb verejnosti v oblasti rozhlasového a televízneho vysielania (MK 138/2012/M) na roky 2013 – 2017 a podľa  Zákona o vysielaní  a  retransmisii č. 308/2000, § 3 písmeno k.

Ponuka na programový formát – motoristická relácia     Ponuka na programový formát – poľovnícka relácia       Ponuka na programový formát – relácia o rybárstve      

Zomrel Curtis Hanson

Zomrel Curtis Hanson

Vo veku 71 rokov zomrel v utorok večer vo svojom hollywoodskom dome americký filmový režisér, scenárista a producent Curtis Hanson. Informovala o tom losangeleská polícia. Držiteľ Oscara za scenár k trileru L.A. - Prísne tajné podľa časopisu Variety žil v posledných rokoch v ústraní kvôli Alzheimerovej chorobe.
Hanson začínal ako fotograf a nezávislý autor článkov o Hollywoode a redaktor časopisu Cinema. K filmu sa dostal cez Faye Dunawayovú. Pomohla mu potom, čo bol autorom fotografií, ktoré americkej herečke pomohli k prelomové úlohu v snímke Bonnie a Clyde z roku 1967.
Hanson vytvoril úspešné filmy ako 8. míľa s Eminemom a Kim Basingerovou, Divoká rieka s Meryl Streep a Kevinom Baconom, Okno zo spálne so Stevom Guttenbergom, Ruka na kolíske či snímku Skvelí chlapci, v ktorom hrali Michael Douglas a Tobey Maguire.
"Bol to ohromný chlapík, ktorý robil ohromný filmy," povedal o zosnulom americký režisér Joe Dante, autor napríklad komediálneho hororu Gremlins alebo seriálu Kriminálka New York.

Copyright © ČTK 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Kanadský herec a spevák Kiefer Sutherland vyhlásil, že federálny agent Jack Bauer, ktorého stvárnil v seriáli 24 (2001 - 2010), sa už nikdy nevráti na televízne obrazovky. Štyridsaťdeväťročný predstaviteľ obľúbenej postavy, ktorú si zahral aj v sérii 24 hodín: Dnes neumieraj (2014), sa tak vyjadril v rozhovore pre americký týždenník AdWeek.
Rodák z Londýna tak ukončil špekulácie o tom, či sa objaví v očakávanom reboote seriálu 24 s názvom 24: Legacy. "Pôvodne sme sa snažili nabudiť divákov a diváčky, aby začali pozerať miniseriál 24 hodín: Dnes neumieraj tým, že sme povedali, že ide o jednorazovú záležitosť, a preto sa ho oplatí vidieť. Ale po tom, ako nám to vyjde, sa rozhodneme, že spravíme ďalší? Nepríde mi to správne," vysvetlil Sutherland, pričom naznačil, že by ale nemal problém s opätovným stvárnením Jacka Bauera v celovečernej snímke. Vzápätí však dodal, že nakrúcanie takého filmu v súčasnosti vôbec nie je v pláne.
Spomínaný reboot pripravuje americká televízia Fox. Príbeh novinky sa zameria na nového agenta Erica Cartera, ktorého stvárni Corey Hawkins. Projekt bude mať premiéru v nedeľu 5. februára 2017 a následne ho budú vysielať každý pondelok. Okrem Hawkinsa, ktorý je známy najmä ako predstaviteľ rappera Dr. Dre v životopisnom filme Straight Outta Compton (2015), si v ňom zahrajú tiež Dan Bucatinsky, Miranda Otto či Charlie Hofheimer.
Kiefer William Frederick Dempsey George Rufus Sutherland je synom Donalda Sutherlanda a Shirley Douglas. V jeho rozsiahlej filmografii sú snímky ako Pri mne stoj! (1986), Mladé pušky (1988), Hráči so smrťou (1990), Zopár správnych chlapov (1992), Twin Peaks (1992), Traja mušketieri (1993), Kedy zabiť (1996), Smrtihlav (1998), Telefónna búdka (2002), Strážca (2006), Zrkadlá (2008), Melancholia (2011), Pompeje (2014) či Forsaken (2015), kde si zahral po boku svojho otca a Demi Moore. Za prácu na spomínanom seriáli 24 získal Zlatý glóbus, dve Primetime Emmy, dve Screen Actors Guild Awards či dve Satellite Awards. Od roku 2008 má hviezdu na hollywoodskom Chodníku slávy.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

20. 9. 2016

SLOVAK MEDIA LAW NEWS

SLOVAK MEDIA LAW NEWS

Úhrada za služby verejnosti poskytované RTVS, tzv. koncesionárske poplatky, sa nezrušia. Poslanci Národnej rady SR dnes totiž odmietli novelu zákona o Rozhlase a televízii Slovenska (RTVS), ktorou chcel Jozef Viskupič (OĽaNO-NOVA) koncesie zrušiť a viazať financovanie RTVS na hrubý domáci produkt (HDP).
Koncesionárske poplatky dnes musí platiť každý odberateľ elektriny bez ohľadu na to, či sleduje alebo počúva vysielanie RTVS. Podľa Viskupiča by bolo lepšie viazať financovanie na HDP. Zároveň navrhoval, aby suma nikdy neklesla pod 100 miliónov eur.
"Takéto ukotvenie koeficientu na ukazovateľ hrubého domáceho produktu odkazuje na navyšovanie príspevku v závislosti od výkonu slovenskej ekonomiky," doplnil Viskupič. Zmenou zákona chcel nahradiť koncesionárske poplatky a každoročné uzatváranie dodatku zmluvy so štátom.
"Presne stanovený príspevok zo štátneho rozpočtu odstraňuje politický vplyv a bude použitý na úhradu nákladov na zabezpečenie služby verejnosti v oblasti vysielania, čo zahŕňa programy vo verejnom záujme, účelové investičné projekty i vysielanie do zahraničia," zdôvodnil Viskupič.
Svoj návrh na zmenu financovania RTVS má aj ministerstvo kultúry pod vedením Mareka Maďariča (Smer-SD). Na rokovaní vlády zatiaľ neprešiel. Návrh počíta so zvýšením koncesionárskych poplatkov zo súčasných 4,64 eura na sedem eur. To odmieta SNS. Pre koncesie hrozil minister Maďarič demisiou. Zatiaľ k tomu nedošlo. Čaká sa na riešenie z dielne SNS. Maďarič si podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) svoju úlohu vzhľadom na programové vyhlásenie vlády splnil.

Copyright © TASR 2016

TOWERCOM NEWS

TOWERCOM NEWS

Vysielač Suchá hora na Skalke pri Kremnici je prvou zastávkou projektu Dobrý signál, ktorý si dáva za cieľ predstaviť verejnosti sieť vysielačov, prostredníctvom ktorých sa šíri signál do mnohých slovenských domácností a zároveň zveľadiť ich okolie.
V tomto duchu sa nesú aj aktivity iniciátorov projektu, ktorými sú spoločnosť Towercom a nadácia Ekopolis, na Skalke pri Kremnici. Pod vysielačom pribudla nová informatívna tabuľa, ktorá túto jednu z dvoch najvyšších stavieb Slovenska približuje širokej verejnosti. Vďaka projektu boli tiež zveľadené chodníky v okolí vysielača a známy Görgeiho tunel pochádzajúci ešte zo 14. storočia.
Ako priblížil Michal Šuran, marketingový manažér spoločnosti Towercom, obdobnú iniciatívu plánujú tento rok ešte aj na vysielači Kráľova hoľa. "Tam plánujeme tabuľu osadiť v priebehu najbližších dvoch týždňov. V spolupráci s miestnym turistickým klubom chceme zrevitalizovať chodníky. Na vysielači Kráľova hoľa sú takisto v príprave ďalšie projekty na rozvoj turizmu," dodal Šuran.
Podľa Šurana história vysielača Suchá hora siaha do 60. rokov minulého storočia, kedy bola vystavaná stará vysielacia veža. Aktuálne z nej ostal len základ, tzv. hríbik. "Počas 70. a začiatkom 80. rokov prebiehala výstavba novej veže," priblížil Šuran s tým, že obe veže stáli vedľa seba približne rok. Potom bola stará veža demontovaná. Celková výška novej veže je 302,44 metrov. Oceľová konštrukcia má priemer 2,2 metra a je kotvená v ôsmich úrovniach trojicou lán.
Zaujímavosťou je, že kým v počiatkoch svojej existencie bol vysielač pracoviskom desiatok ľudí, dnes ide o bezobslužnú prevádzku. "Celý objekt bol dimenzovaný aj ako obslužný objekt. Striedali sa tu turnusy v týždňových intervaloch, rádovo desať až 15 ľudí. Pokrokom doby, vplyvom digitálnych technológií nastal ten čas, kedy sa zo strediska stalo bezúdržbové stredisko ako všetky strediská našej spoločnosti," vysvetlil Šuran. Kým v minulosti vysielač šíril televízne aj rozhlasové vysielanie, aktuálne šíri len rozhlasové vysielanie. Podľa Šurana je však snahou spoločnosti vrátiť na vysielač aj televízne vysielanie.
Vysielač nie je najmä z bezpečnostných dôvodov prístupný širokej verejnosti. Výstup na jeho vežu však ponúka panoramatické výhľady na široké okolie. Z vrcholu veže je vidieť Malé Karpaty, Javorníky, Pilsko na poľských hraniciach, Kriváň vo Vysokých Tatrách, východný hrebeň Nízkych Tatier, Cerovú vrchovinu i maďarské pohorie Pilis. Stožiar s rovnakou konštrukciou sa nachádza aj na Dubníku na východnom Slovensku.

Copyright © TASR 2016

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

V dlhoročnom spore emeritného arcibiskupa Jána Sokola a vydavateľstva W Press o ochranu osobnosti a náhradu nemajetkovej ujmy na Okresnom súde v Trnave vypovedal v utorok v pozícii svedka archivár Ústavu pamäti národa (ÚPN) Patrik Dubovský. Práve on bol autorom jedného zo série článkov v týždenníku .týždeň, za ktoré Sokol žiada ospravedlnenie a 50-tisíc eur. Dubovský sa okrem iného vyjadroval k dôveryhodnosti bývalej Štátnej bezpečnosti a evidencie Sokola ako jej spolupracovníka. Odpovedal aj na otázku, či možno považovať v prípade Jána Sokola záznamy Štátnej bezpečnosti za pravdivé. ,,Ťažko povedať, pretože ten spis nemáme k dispozícii. Ale z tých sekundárnych zdrojov trvám na všetkom, čo som napísal,“ reagoval Dubovský. Zároveň pripustil, že Sokol ,,bol v určitých aspektoch“ odporcom bývalého režimu. Žalobca sa na pojednávaní osobne nezúčastňuje. Súd po vypočutí jediného svedka pojednávanie odročil na november.
Sokol so žalobou o ochranu osobnosti a náhradu nemajetkovej ujmy vo výške 50-tisíc eur v minulosti na okresnom a krajskom súde nepochodil. Emeritný arcibiskup však uspel na Ústavnom súde SR, ktorý konštatoval, že bolo porušené jeho právo na spravodlivé súdne konanie a na súdnu ochranu. Krajský súd potom rozsudok prvostupňového súdu zrušil a vrátil okresnému súdu. Obe strany navrhujú vypočuť ďalších svedkov, vrátane audítorky, ktorá preverovala cirkevné účtovníctvo.
Sokol podľa článkov z roku 2009 ešte ako arcibiskup previedol 500 miliónov slovenských korún (16 596 959 eur) získaných z predaja cirkevných pozemkov na účet Štefana Náhlika, ktorého .týždeň označil za bývalého agenta ŠtB. Sokol prevod takejto čiastky od začiatku procesu popieral, podľa neho za predaj nikto nedostával ani žiadne provízie. Týždenník publikoval jeho vyjadrenie, že prevod čiastky pol miliardy korún je lož. Jeden z článkov dal do určitých súvislostí vzťahy Štátnej bezpečnosti, cirkvi a vraždy kňaza Štefana
Sudkyňa Okresného súdu v Trnave Jana Hanzlíková Sokolovu žalobu pred štyrmi rokmi zamietla. V zdôvodnení svojho verdiktu zdôraznila, že stále prebieha transformácia slovenskej spoločnosti, čo si vyžaduje prísnejšiu ochranu slobody prejavu.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.



Reklamná pauza,môžete sa...

Reklamná pauza,môžete sa...

19. 9. 2016

RTVS NEWS

RTVS NEWS

RTVS počas uplynulého víkendu komplexne informačne pokrývala priebeh summitu predstaviteľov členských krajín Európskej únie v televíznom a rozhlasovom vysielaní. Televízne spravodajstvo v piatok 16.9.2016 tvorilo viac ako 6,5 hodín vysielania JEDNOTKY. Spravodajské vysielanie na Jednotke si zaplo viac ako milión divákov (1.005.000, čo predstavuje takmer 22,0% z populácie 12+). Podrobné informácie a analýzy zo Summitu boli počas celého dňa primárnym obsahom vysielania Rádia Slovensko. Dopravná situácia bola celý deň pravidelne aktualizovaná vo vysielaní Zelenej vlny. Medzinárodný živý signál RTVS počas celého dňa zabezpečovala aj pre 1000 akreditovaných novinárov v tlačovom stredisku a TV signál vyrobený RTVS a distribuovaný prostredníctvom satelitu, využili desiatky vysielateľov po celom svete.
„Vďaka zodpovednosti a profesionálnemu prístupu mojich kolegov zo spravodajstva, ale aj náročnému a komplexnému technickému zabezpečeniu zo strany RTVS mali možnosť diváci a poslucháči, nielen na Slovensku, sledovať naživo dianie na bratislavskom summite. RTVS jednoznačne obstála v tejto náročnej skúške a potvrdila tak, že nezávislé verejnoprávne médiá majú v Európe nezastupiteľnú úlohu,“ povedal Václav Mika, generálny riaditeľ RTVS.


Cinematik 2016

Cinematik 2016

Hlavnú cenu Medzinárodného filmového festivalu Cinematik 2016, ktorý sa konal 13.-18. septembra v Piešťanoch, za najlepší európsky film si odniesol Oscarom ovenčený film maďarského režiséra Lászlóa Nemesa Saulov syn. O udelení ceny Meeting Point Europe Award rozhodol panel 17 mladých európskych kritikov. Cenu Literárneho fondu Cinematik.doc za najlepšiu réžiu slovenského dokumentárneho filmu udelili režisérovi Martinovi Kollárovi za snímku 5 October.
Na 11. ročníku Cinematiku mohli diváci vidieť 91 filmov, z toho 78 dlhometrážnych a 13 stredo- a krátkometrážnych titulov. Cenu divákov si odniesol Pavol Barabáš za svoj film Sloboda pod nákladom a Cenu primátora mesta Piešťany Robert Kirchhoff a Filip Remunda za Paru nad riekou.
Festival organizuje Cinematik, s.r.o. Jeho čestnou predsedníčkou je herečka Božidara Turzonovová, umeleckým riaditeľom je Vladimír Štric a výkonným riaditeľom Tomáš Klenovský. Podujatie podporuje Audiovizuálny fond SR. Spoluorganizátormi sú mesto Piešťany a Lúčnica, ktorej Dom umenia je organizačnou zložkou. Informoval PR festivalu Peter Konečný.


Copyright © TASR 2016


RVR NEWS

RVR NEWS

 
Rada pre vysielanie a retransmisiu začína konania o udelenie/zmenu licencie na rozhlasové terestriálne vysielanie podľa ustanovenia § 48 ods. 1 a 3 zákona č. 308/2000 Z. z.
Konania sa budú viesť osobitne na každú jednotlivú frekvenciu.

Základné podmienky konaní:

1. lehota na podanie žiadosti o udelenie licencie/zmenu licencie: 19. 10. 2016


2. miesto podania žiadosti: sídlo Rady pre vysielanie a retransmisiu, Dobrovičova 8, 811 09 Bratislava


3. dátum verejného vypočutia v konaniach: 21. 11. 2016



Zoznam frekvencií a územný rozsah vysielania:

 



LOKALITA

FREKVENCIA

[MHz]

VÝKON

[W]

Bratislava - Dúbravka

91,7

50

Košice

88,6

500

Lendak

92,9

200

Nitra

93,6

50

Nitra

104,1

100

Poprad

90,3

200

Poprad

91,7

500

Spišská Nová Ves

101,9

50

Trnava

97,6

100

Trnava

103,9

100

Žilina

88,2

500

Žilina

101,0

200