20. 9. 2016

SLOVAK MEDIA LAW NEWS

SLOVAK MEDIA LAW NEWS

Úhrada za služby verejnosti poskytované RTVS, tzv. koncesionárske poplatky, sa nezrušia. Poslanci Národnej rady SR dnes totiž odmietli novelu zákona o Rozhlase a televízii Slovenska (RTVS), ktorou chcel Jozef Viskupič (OĽaNO-NOVA) koncesie zrušiť a viazať financovanie RTVS na hrubý domáci produkt (HDP).
Koncesionárske poplatky dnes musí platiť každý odberateľ elektriny bez ohľadu na to, či sleduje alebo počúva vysielanie RTVS. Podľa Viskupiča by bolo lepšie viazať financovanie na HDP. Zároveň navrhoval, aby suma nikdy neklesla pod 100 miliónov eur.
"Takéto ukotvenie koeficientu na ukazovateľ hrubého domáceho produktu odkazuje na navyšovanie príspevku v závislosti od výkonu slovenskej ekonomiky," doplnil Viskupič. Zmenou zákona chcel nahradiť koncesionárske poplatky a každoročné uzatváranie dodatku zmluvy so štátom.
"Presne stanovený príspevok zo štátneho rozpočtu odstraňuje politický vplyv a bude použitý na úhradu nákladov na zabezpečenie služby verejnosti v oblasti vysielania, čo zahŕňa programy vo verejnom záujme, účelové investičné projekty i vysielanie do zahraničia," zdôvodnil Viskupič.
Svoj návrh na zmenu financovania RTVS má aj ministerstvo kultúry pod vedením Mareka Maďariča (Smer-SD). Na rokovaní vlády zatiaľ neprešiel. Návrh počíta so zvýšením koncesionárskych poplatkov zo súčasných 4,64 eura na sedem eur. To odmieta SNS. Pre koncesie hrozil minister Maďarič demisiou. Zatiaľ k tomu nedošlo. Čaká sa na riešenie z dielne SNS. Maďarič si podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) svoju úlohu vzhľadom na programové vyhlásenie vlády splnil.

Copyright © TASR 2016