21. 9. 2016

Konferencia EANA

Konferencia EANA


Riaditelia dominantných európskych tlačových agentúr sa stretnú v Bratislave, aby diskutovali o posilňovaní nezávislosti agentúr v digitálnom veku. Z iniciatívy Tlačovej agentúry Slovenskej republiky (TASR) sa vôbec po prvý raz na Slovensku uskutoční konferencia Európskej aliancie tlačových agentúr (EANA) a Valné zhromaždenie EANA. Pozvanie na trojdňové podujatie (21. - 23. 9.) prijalo 33 delegácií na čele s prezidentom EANA Clivom Marshallom z britskej agentúry PA.
"Do Bratislavy príde viac ako 30 riaditeľov a CEO významných agentúr, vrátane francúzskej AFP, nemeckej DPA či britskej PA. Nespomínam si na takú koncentráciu mediálnych lídrov na Slovensku," povedal generálny riaditeľ TASR Jaroslav Rezník.
"Agentúry vnímajú svoju novú úlohu v digitálnom veku ako príležitosť, nie hrozbu," uviedol šéfredaktor TASR Marián Kolár. Avizoval, že konferencia sa bude zaoberať rozvojom agentúrnych služieb, ktoré posilňujú ich nezávislosť. "EANA združuje agentúry s rôznym vlastníctvom - súkromné, štátne, agentúry vlastnené médiami či agentúry verejnej služby. Pre všetky je základom práce redakčná nezávislosť," upozornil Kolár.
Hosťom konferencie bude Nick Wrenn, šéf Facebooku pre spoluprácu s médiami (Facebook Head of Media Partnerships EMEA).
Podľa generálneho sekretára EANA Erica Nylena je konferencia mimoriadne silno zastúpená delegáciami i agendou. Výber hostiteľskej krajiny považuje za logický a opodstatnený. "TASR patrí k dlhoročným aktívnym členom našej organizácie," pripomenul.
V rámci programu bude odovzdaná cena EANA, ktorú získala nemecká agentúra DPA. Valné zhromaždenie aliancie si v piatok zvolí v Bratislave nového prezidenta EANA.
Európska aliancia tlačových agentúr je stavovská organizácia európskych tlačových agentúr so sídlom v Ženeve. Vznikla v roku 1956 a združuje dominantné agentúry z jednotlivých krajín, pričom z každej krajiny môže byť členom EANA len jedna vedúca agentúra na trhu.

Copyright © TASR 2016