9. 4. 2022

RTVS odvysiela galavečer Slnko v sieti plný slovenských filmových hviezd

 RTVS odvysiela galavečer Slnko v sieti plný



 

slovenských filmových hviezd


Slávnostné odovzdávanie Národných filmových cien Slnko v sieti sa uskutoční v historickej budove SND už v sobotu 9. apríla 2022. V priamom prenose ho o 20.30 h odvysiela RTVS na Jednotke. Počas večera budú odovzdané aj dve ceny Slnko v sieti za Výnimočný prínos slovenskej audiovizuálnej kultúre a Divácka cena Slnko v sieti, o ktorej v internetovom hlasovaní rozhodla verejnosť.

Moderátormi slávnostného programu budú Adela Vinczeová a Branislav „Bruno“ Ciberej. Tohtoročné slávnostné vyhlásenie národných filmových cien Slnko v sieti pripomenie najlepšie slovenské filmy za posledné dva roky a taktiež oslávi 100 rokov slovenského filmu. Diváci sa môžu tešiť na množstvo slovenských hereckých hviezd a tiež na špeciálne hudobné vystúpenia v sprievode orchestra SND pod dirigentskou taktovkou Michaely Rózsa Růžičkovej. Zmes piesní známych zo slovenských seriálov si pripravili Štefan Štec, Tomáš Buranovský a Martin Mihalčín z kapely Heľenine oči a zmes piesní z úspešných slovenských filmov zaspievajú Sima Magušinová, Fefe, Lasky a Lucia Gibarty z kapely Hrdza. O krásny hudobný zážitok sa postará aj Zuzana Mikulcová.

Ocenenia Slnko v sieti laureátom odovzdajú významné osobnosti slovenskej kinematografie a kultúry – Kamila Magálová, Jozef Vajda, Karol Čálik, Stanislav Štepka, Ady Hajdu, Marián Miezga, Robert Roth, Dávid Hartl, Juraj Loj, Judit Bárdos, Kristína Kanátová, Ján Jackuliak, Jevgenij Libezňuk, Zuzana Porubjaková, Michal Kubovčík, Miro Noga, Sväťo Malachovský, Csongor Kassai, Natália Germáni, Noël Czuczor či Lukáš Latinák. Národnú filmovú cenu Slnko v sieti za výnimočný prínos slovenskej audiovizuálnej kultúre si tento rok počas galavečera prevezmú herečka Emília Vášáryová a filmová a literárna vedkyňa Jelena Paštéková.

RTVS ako najväčší koproducent filmov na Slovensku je hrdým partnerom Národnej filmovej ceny Slnko v sieti. „Mimoriadne sa teším, že takmer všetky filmy nominované na Slnko v sieti podporila RTVS. Uvedomujeme si našu dôležitú úlohu v slovenskej filmovej tvorbe a radi podporujeme všetkých tvorcov, pretože kvalitné audiovizuálne umenie je niečo, do čoho sa oplatí investovať a čo oceňujú početnými ohlasmi aj naši televízni diváci, ktorí si tieto filmové novinky nájdu zakaždým aj na našich obrazovkách,“ povedal generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník, ktorý zároveň počas galavečera vyhlási a odovzdá Divácku cenu. RTVS po skončení galavečera Slnko v sieti odvysiela v premiére silne emotívny príbeh, nakrútený podľa skutočných udalostí z jednej zo ženských väzníc v ukrajinskej Odese Cenzorka.

8. 4. 2022

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Ruského novinára Muratova obliali vo vlaku červenou farbou - Svet SME

Šéfredaktor ruského nezávislého denníka Novaja gazeta Dmitrij Muratov, ktorý je minuloročným laureátom Nobelovej ceny mieru, sa vo štvrtok počas cesty vlakom na trase Moskva-Samara stal terčom útoku červenou farbou. Zábery zachytávajúce Muratova s červenou farbou na tvári, oblečení, ako aj na jeho osobných veciach a zariadení kupé zverejnila Novaja gazeta na svojom účte v aplikácii Telegram. TASR prevzala správu z agentúry Reuters.
"Celé kupé poliali olejovou farbou s acetónom. Strašne ma štípu oči," citovali noviny Muratovovo vyjadrenie. Útočník podľa nich povedal: "Muratov, toto je pre teba od našich chlapcov." Podľa všetkého malo ísť o protest voči tomu, ako jeho denník pokrýva správy týkajúce sa ruskej invázie na Ukrajinu.
Dopravná polícia spustila pátranie po dvoch podozrivých, napísala agentúra DPA s odvolaním sa na ruskú agentúru Interfax, ktorá citovala ministerstvo vnútra.
Muratov získal vlani Nobelovu cenu mieru spolu s filipínskou novinárkou Mariou Ressovou. Túto cenu vtedy venoval šiestim novinárom Novej gazety, ktorí boli pre svoju prácu zavraždení.
Investigatívne noviny Novaja gazeta minulý týždeň oznámili, že z dôvodu cenzúry sa rozhodli odstrániť zo svojej webovej stránky všetok materiál spojený s ruskou "vojenskou operáciou" na Ukrajine. Išlo o reakciu na hrozbu trestného stíhania novinárov tohto periodika i občanov, ktorých vyjadrenia by neboli v súlade s oficiálnym postojom ruskej vlády.
Od začiatku ofenzívy Moskvy na Ukrajine sa tlak na liberálne médiá v Rusku ešte viac zosilnil. Viacerí opoziční aktivisti uviedli, že na dverách do svojich príbytkov si našli odkazy obsahujúce rozličné vyhrážky.


Symboly -NBU
Možnosť blokovania škodlivých webov by sa mohla predĺžiť do 30. septembra. Predpokladá to návrh novely zákona o kybernetickej bezpečnosti, ktorý predložili poslanci Národnej rady (NR) SR z OĽANO, SaS a Za ľudí. Inštitút blokovania zatiaľ platí do konca júna. Využíva ho Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) na zamedzenie šírenia škodlivého obsahu na internete. Parlament ho zaviedol v rámci balíka opatrení súvisiacich so situáciou na Ukrajine.
"V dôsledku pokračujúceho konfliktu je potrebné časové obdobie, počas ktorého je Národný bezpečnostný úrad oprávnený využívať svoju právomoc, predĺžiť," vysvetlili návrh predkladatelia. Na Slovensku sa podľa nich rozmohlo šírenie dezinformácií a podvodných statusov, ktorých cieľom je zahmlievať a spochybňovať realitu, ovplyvňovať verejnú mienku a nahrávať ruskej propagande pri informovaní o vojne na Ukrajine. Novela má byť účinná od 1. júla.
NBÚ už zablokoval do 30. júna weby Hlavné správy, Armádny magazín, Hlavný denník a Infovojna. Na stránke identifikovali škodlivú aktivitu podľa zákona o kybernetickej bezpečnosti.
Za škodlivý obsah sa považuje programový prostriedok alebo údaj, ktorý zapríčiňuje alebo môže zapríčiniť kybernetický bezpečnostný incident. Zákon tiež hovorí, že škodlivou aktivitou sa rozumie akákoľvek činnosť, ktorá zapríčiňuje alebo môže zapríčiniť kybernetický bezpečnostný incident, podvodnú činnosť, odcudzenie osobných údajov alebo citlivých údajov, závažné dezinformácie a iné formy hybridných hrozieb.


Zdroj: TASR
 

VÝROKY TÝŽDŇA

 VÝROKY TÝŽDŇA




"Toto víťazstvo si budeme pamätať do konca života, pretože sme museli bojovať proti obrovskému množstvu protivníkov: miestnej ľavici, medzinárodnej ľavici všade okolo, byrokratom z Bruselu, všetkým peniazom a inštitúciám Sorosovho impéria, medzinárodným mainstreamovým médiám a aj ukrajinskému prezidentovi. Nikdy sme nemali toľko oponentov naraz."
Viktor Orbán


"Kto je majstrom provokácie? Samozrejme, že Spojené štáty a NATO... V tomto prípade sa mi zdá, že samotná skutočnosť, že boli vydané vyhlásenia odsudzujúce Rusko ihneď po tom, ako sa tieto materiály objavili, nenecháva nikoho na pochybách ohľadom toho, kto si objednal túto historku."
Marija Zacharovová, hovorkyňa ruského rezortu diplomacie

 

RTVS uvedie k Medzinárodnému dňu Rómov premiérovú rozprávku v rómskom jazyku i nový dokument

 RTVS uvedie k Medzinárodnému dňu Rómov premiérovú rozprávku

 


 v rómskom jazyku i nový dokument


Rómovia na celom svete oslavujú 8. apríl ako Medzinárodný deň Rómov. Pripomínajú si tak tento rok už 51. výročie Svetového kongresu Rómov, ktorý sa konal v Orpingtone pri Londýne, a na ktorom sa zišli Rómovia z celého sveta. Bol to mimoriadne dôležitý medzník v boji Rómov za svoje sebaurčenie. RTVS k tomuto Medzinárodnému dňu pripravila do svojho vysielania viaceré programy.

Redakcia národnostného vysielania Rádia Patria, Štúdio RTVS Košice, si tento deň pravidelne pripomína rôznymi aktivitami. V tomto roku do vysielania pripravila rozhlasovú adaptáciu rozprávky Ako sa narodili husle, a to v slovenskom i rómskom jazyku. Rozprávka bola prvýkrát publikovaná v roku 1899 vo Veľkej Británii, v zbierke rozprávok s názvom Rómske ľudové rozprávky, ktoré majú podtitul Rómske posvätné texty.

Na území dnešného Rumunska ju zaznamenal folklorista, alebo ako sa sám označoval "vykladač rómskeho života" Francis Hindes Groome. Rozprávku podľa pôvodnej predlohy pre rozhlas zdramatizovala Erika Godlová. „Téma rozprávky je aktuálna aj dnes, každý deň sa rozhodujeme, kde je hranica, ktorú pre vlastný prospech už neprekročíme, čo sme ochotní obetovať, aké hodnoty nezradíme. Často je to tanec na hrane,“ hovorí o tom, prečo zdramatizovala práve tento text. Hru v réžii Romana Goroľa nahrali externí rómski spolupracovníci a spolupracovníčky redakcie z celého východného Slovenska. Slovenská premiéra hry bola uvedená vo vysielaní 27. marca, rómsku verziu odvysielame v premiére 10. apríla o 18:15 h na vlnách Rádia Regina.

Okrem toho prináša Redakcia národnostného vysielania Rádia Patria aj vysielanie o významných historických udalostiach spojených s Medzinárodným dňom Rómov, ako aj spomienku k 31. výročiu uznania Rómov ako národnostnej menšiny na Slovensku. Pre potreby učiteľov a učiteliek, ktorí pracujú s rómskymi deťmi, pripravila redakcia výber z vysielaných relácií, ktoré môžu pomôcť vo vyučovacom procese. Ide o literárne texty, rozhovory s mladými ľuďmi či historicky zamerané relácie k dejinám Rómov. Materiál pod názvom Rozhlas pre integráciu Rómov zverejnilo aj Metodicko-pedagogické centrum v Prešove na svojej webovej stránke.

Ďalšie mimoriadne podujatia (vrátane verejných nahrávok) určené rómskej menšine redakcia už tradične pripravuje pri príležitosti Pamätného dňa rómskeho holokaustu, ktorý si Rómovia a Rómky pripomínajú 2. augusta. Posledný júlový víkend bude aj tento rok špeciálne venovaný téme holokaustu Rómov.

Televízna Dvojka odvysiela pri príležitosti tohto Medzinárodného dňa vo štvrtok 7. apríla o 20.10 h filmovú road movie režiséra Ladislava Kaboša Kapela o putovaní kapely rómskych muzikantov na ich ceste za lepším životom, pokračovať bude dokumentom Nájsť si svoje miesto režiséra Jozefa Banyáka o mladých Rómoch, ktorí nepopierajú svoju príslušnosť k rómskej komunite a sú plnohodnotne integrovaní do majoritnej spoločnosti. Dokument Dvojka odvysiela v premiére o 20.35 h. Téme sa bude venovať aj premiérová časť diskusnej relácie Silná zostava o 22.00 h. S moderátorkou Veronikou Cifrovou Ostrihoňovou budú na tému Čím nás rómske ženy - matky môžu inšpirovať? diskutovať hudobníčka Silvia Sarköziová, Jolana Nátherová z občianskeho združenia Nádej deťom a antropológ Andrej Belák.

Medzinárodný deň Rómov bude vo vysielaní Dvojky RTVS rezonovať aj v piatok 8. apríla. O 12.30 h budeme v dokumentárnom filme Materinská škola hľadať odpoveď na otázku, či je materinský jazyk rómskych detí rómčina alebo slovenčina, o 13.05 h Dvojka ponúkne v repríze reláciu Silná zostava, o 13.55 h to bude príbeh charizmatickej "omamy" Alexandry Giňovej, ktorá vystupuje proti generačnej chudobe v segregovanej rómskej osade s názvom Cesta von, o 14.50 h dokumentárny film režiséra Pavla Pekarčíka o nepočujúcich deťoch v rómskych osadách Kašuke ďivesa - Hluché dni a po 16.30 bude jednou z tém televíznej Reginy vysielanej z košického štúdia RTVS aj vzdelávanie rómskych detí.

Rádio Slovensko odvysiela pri príležitosti Medzinárodného dňa Rómov už vo štvrtok 7. apríla predpoludním v rubrike Príbeh na týždeň: Príbehy o inšpiratívnych ženách profil Júlie Čurillovej, ktorá 25 rokov vedie ZŠ v Bystranoch, ktorú navštevujú iba Rómovia. V piatok 8. apríla je pripravená publicistika na tému: S akými predsudkami sa stretávajú mladí a zároveň aj nadaní Rómovia?

Petra Bernasovská a Richard Dedek v piatkovom programe Dobré ráno, Slovensko! privítajú omamu Annu Mikovú. Rádio Regina Stred odvysiela v piatok 8. apríla o 10.40 h rozhovor na tému "Ako učiť stredoškolákov históriu Rómov?"

Symfonický orchester Slovenského rozhlasu uvedie v rámci mimoriadneho koncertu mimoriadne dielo Antonína Dvořáka

 Symfonický orchester Slovenského rozhlasu uvedie v rámci 

SOSR | RTVS

mimoriadneho koncertu mimoriadne dielo Antonína Dvořáka






Symfonický orchester Slovenského rozhlasu uvedie v piatok 8. apríla 2022 o 19.00 h v rámci mimoriadneho koncertu sezóny 2021/2022 dielo Antonína Dvořáka: Requiem – zádušná omša pre sóla, zbor a orchester b mol, op. 89. Toto myšlienkovo hlboké dielo zaznie pod taktovkou šéfdirigenta SOSR Ondreja Lenárda, v spolupráci s Českým filharmonickým zborom Brno a sólistami Evou Hornyákovou (soprán), Teréziou Kružliakovou (mezzosoprán), Richardom Samekom (tenor) a Petrom Mikulášom (bas).

Komponovanie zádušných omší u skladateľov je v dejinách zväčša prepojené s ich uvažovaním o otázkach ľudskej existencie a pominuteľnosti. Dvořákova motivácia mala síce pôvodne iný zámer, no neubrala na vážnosti toho, čo napísal. Toto veľkolepé vokálno-inštrumentálne dielo je dôkazom skladateľovho pravdivého svedectva o vzťahu k Bohu. Dvořák rozdelil liturgický text na dve časti. Prvá, obraz Posledného súdu, má osem častí „úprimného smútku“. Druhá pozostáva z piatich častí, ktoré prinášajú atmosféru útechy a zmierenia. Každá časť Requiem je koncipovaná ako kompozičný prúd hudby bez uzavretých zborových alebo sólových „kusov“. Na procese hudobného diela sa rovnocenne podieľajú orchester, zbor a sólisti.

Koncert sa uskutoční vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu v piatok 8. apríla 2022 o 19.00 h a naživo si ho budú môcť vypočuť aj poslucháči vo vysielaní Rádia Devín. Bližšie informácie a vstupenky sú dostupné na webovej stránke https://sosr.rtvs.sk/.

7. 4. 2022

World Press Photo: Víťazná snímka je poctou obetiam nútenej asimilácie v Kanade

World Press Photo: Víťazná snímka je poctou



 obetiam nútenej asimilácie v Kanade

Amsterdam 7. apríla (TASR) - Hlavnú cenu medzinárodnej fotoreportérskej súťaže World Press Photo 2022 získala Kanaďanka Amber Brackenová za snímku, ktorá poukazuje na obete nútenej asimilácie potomkov domorodých obyvateľov Kanady.
Brackenová, 38-ročná dokumentárna fotografka, zhotovila víťaznú snímku pre denník The New York Times, informuje tlačová agentúra AFP. Výsledky súťaže vo všetkých kategóriách oznámila vo štvrtok Nadácia World Press Photo so sídlom v Amsterdame.
Záber Brackenovej zachytáva dievčenské šaty zavesené na drevených krížoch pozdĺž cesty neďaleko mesta Kamloops v kanadskej provincii Britská Kolumbia. Pripomínajú domorodé deti, ktoré zomreli následkom zlého zaobchádzania v tamojšej internátnej škole.
Bránami takýchto inštitúcií riadených katolíckou cirkvou prešlo od 19. storočia do roku 1996, keď bola zatvorená posledná z nich, približne 150.000 detí pôvodných obyvateľov Kanady. Mnohé sa tam stretli s týraním a zneužívaním vrátane sexuálneho.
V ľavej časti fotografie je vidno dúhu, ktorá "dopadá" na miesto, kde bol vlani objavený masový hrob s ostatkami 215 detí z danej internátnej školy. Úrady medzitým začali rozsiahle vyšetrovanie týchto zariadení; nezvestných je stále vyše 4000 detí.
Brackenovej fotografia je "tichým momentom globálneho zúčtovania s koloniálnou históriou nielen v Kanade, ale na celom svete", uviedla Rena Effendiová, jedna z porotkýň.
"Získať hlavnú cenu je pre mňa obrovská česť, ale cítim, že to nie je fotografia, ktorá by mi mohla patriť. Ide o zachytenie niečoho, čo vytvorila (tamojšia domorodá) komunita na počesť a pamiatku svojich stratených detí," uviedla Brackenová.


Zdroj: TASR

Zomrel Josef Alois Náhlovský

Zomrel Josef Alois Náhlovský

Vo veku 72 rokov zomrel vo štvrtok český herec a komik Josef Alois Náhlovský, informuje TASR na základe správ českých médií. Podľa bulvárneho denníka Blesk zomrel Náhlovský na celkové zlyhanie organizmu. Ako uviedol web Sedmička, herec bol už tri týždne v umelom spánku.
Vyjadrila sa aj hercova rodina. "Dovoľujeme si vás za najbližšiu rodinu informovať, že dnes, 7. apríla 2022, vo veku 72 rokov zomrel po krátkej ťažkej chorobe, s ktorou statočne bojoval, pán Josef Alois Náhlovský," uviedla za rodinu Veronika Záhorská. O možnostiach, ako sa s hercom rozlúčiť, bude podľa nej rodina informovať neskôr.
Náhlovský bol pôvodne ako absolvent Pedagogickej fakulty Univerzity Jana Evangelistu Purkyňu v Ústí nad Labem učiteľom českého jazyka a dejepisu. Kariéru v šoubiznise začínal v tom istom meste, a to ako moderátor a speaker pri hudobnej skupine Fešáci, spoločne s bavičom Petrom Novotným. Tvoril komickú dvojicu s Josefom Mladým a spolupracoval aj s Karlom Šípom. Ako píše Blesk, vo svojich výstupoch vystupoval ako prešibaný hlupáčik, ktorý však v živote prekonával všetky nástrahy.


Zdroj: TASR

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Polícia zadržala Štefana Agha | Aktuality.sk
Rozhodnutie Mestského súdu v Prahe o vzatí Štefana Agha do predbežnej väzby nadobudlo 5. apríla právoplatnosť. TASR to potvrdil hovorca pražského mestského súdu Adam Wenig.
Agha vzali do predbežnej väzby na základe európskeho zatykača, ktorý vydal Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku. Zadržaný nesúhlasil s vydaním na Slovensko. Súd bude rozhodovať o jeho vydaní na Slovensko na základe návrhu štátneho zástupcu.
Česká polícia Agha zadržala 30. marca v Prahe. Dôvodom je skutočnosť, že nenastúpil do výkonu trestu. ŠTS ho vlani právoplatne odsúdil v kauze falšovania televíznych zmeniek na 13-ročný nepodmienečný trest odňatia slobody.


France summons Russian envoy over 'obscene' Bucha tweet
Francúzska vláda si vo štvrtok predvolala ruského veľvyslanca v Paríži po tom, čo jeho ambasáda zverejnila na Twitteri fotografiu s tvrdením, že snímka zachytáva "filmový pľac" Ukrajincov, kde hrajú zavraždených civilistov v meste Buča.
"Rozhodol som zareagovať na odporné a provokačné vyjadrenia ruskej ambasády vo Francúzsku týkajúce sa zverstiev v Buči a predvolal som si ruského veľvyslanca," napísal v tweete francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian.
Drastické zábery z Buče, mesta neďaleko Kyjeva, pobúrili a rozhnevali svet, pripomína tlačová agentúra AFP.
Ukrajinskí predstavitelia oznámili, že minulý víkend bolo po stiahnutí ruských síl z oblasti Kyjeva objavených v Buči a ďalších okolitých mestách mnoho tiel civilistov, z ktorých niektorí mali ruky zviazané za chrbtom.
Mučivé zábery označil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj za "vojnové zločiny".

Copyright  © TASR 2022

 

 Google News Showcase



Spoločnosť Google spúšťa na Slovensku svoj produkt a licenčný program pre spravodajstvo pod názvom výber Správ Google (Google News Showcase). Slovensko je len treťou krajinou v regióne strednej a východnej Európy a deviatou krajinou v Európe, kde spoločnosť uviedla tento produkt na trh. Ako spoločnosť vo štvrtok informovala, uzavrela zmluvy so šiestimi slovenskými vydavateľstvami, ktorým bude pravidelne platiť licenčné poplatky za obsah, ktorý dodajú službe Správy Google.
Pri spustení tohto produktu Google spolupracoval so šiestimi vydavateľmi na Slovensku, ide o mediálne domy C.E.N., FPD Media, SITA, N Press, Petit Press a Zoznam a ich tituly TA3.com, Cas.sk, Webnoviny.sk, DennikN.sk, SME.sk a Topky.sk. Táto služba tiež umožní čitateľom prístup k niektorým plateným článkom na webových stránkach vybraných spolupracujúcich médií, čím sa vydavateľom otvoria ďalšie možnosti, ako osloviť nové publikum a potenciálnych predplatiteľov. Spravodajské panely výberu Správ Google sa používateľom začínajú zobrazovať postupne v priebehu štvrtka.
Výber Správ Google poskytuje médiám väčšiu kontrolu nad tým, ako sú ich správy prezentované na platformách Google, ale aj možnosť presmerovať čitateľov na texty článkov v plnom znení na svojich stránkach. Okrem príjmov, ktoré vydavatelia získajú vďaka rozšíreniu svojich správ na nové publikum, budú od spoločnosti Google dostávať aj pravidelné licenčné poplatky. Čitatelia zase dostanú možnosť prečítať si od vybraných vydavateľov bezplatne aj určitý počet článkov, ktoré sú bežne spoplatnené. Vydavatelia tak majú možnosť povzbudiť týchto čitateľov, aby sa stali predplatiteľmi.
„Informačná a tlačová agentúra SITA je na trhu 25 rokov a spravodajský portál Webnoviny.sk 17 rokov. Sme radi, že ako jedna z najdlhšie etablovaných mediálnych spoločností na Slovensku sa zapájame do tohto projektu Googlu medzi prvými a môžeme aj týmto smerom rozvíjať naše novinárske, analytické a digitálne zručnosti,“ povedal Samuel Schlarmann, digital media director spoločnosti SITA a dodáva: „Google News Showcase vnímame ako príležitosť priblížiť našu prácu novým čitateľom, a zároveň pevne veríme, že obohatíme platformu Google o kvalitný obsah.“
Od spustenia programu Google News Showcase v roku 2020 sa jeho súčasťou stalo viac ako 1 200 spravodajských titulov z celého sveta. Produkt sa už používa v 15 krajinách, vrátane Českej republiky, Austrálie, Kanady, Írska, Poľska, Nemecka, Talianska a Spojeného kráľovstva, pričom v zahraničí ho využívajú médiá ako britské Financial Times a The Telegraph či nemecké FAZ a Der Spiegel.
Výber Správ Google je najnovšou investíciou v rámci dlhodobého záväzku spoločnosti podporovať spravodajský sektor. Od roku 2015 investovala spoločnosť na Slovensku v rámci Inovačného fondu Digital News Initiative viac ako 1,5 milióna eur do podpory 6 inovatívnych projektov rôznych médií. Počas pandémie finančne podporila 12 slovenských redakcií zameriavajúcich sa prevažne na regionálne a komunitné spravodajstvo. Od roku 2015 tiež vyškolila viac ako tristo slovenských novinárov a mediálnych pracovníkov v používaní pokročilých digitálnych nástrojov v spravodajstve a v overovaní faktov. Prostredníctvom svojich služieb a zároveň priameho financovania je Google jedným z najväčších svetových podporovateľov spravodajstva.

 

©2022, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Čekyho hudobný labák prichádza s novými časťami a hľadá hudobne nadané deti

Čekyho hudobný labák prichádza s novými 

Čekyho hudobný labák - YouTube

časťami a hľadá hudobne nadané deti


Hudobno-zábavná pesničková relácia pre deti v štýle hudobnej školy Mariána Čekovského prichádza na obrazovky RTVS s novými premiérovými časťami. Detskí hudobníci si môžu reláciu vychutnať nielen pred televíznymi obrazovkami, ale byť aj priamo jej súčasťou a stretnúť zaujímavé osobnosti zo sveta slovenskej hudby.

Relácia Čekyho hudobný labák približuje rôzne hudobné žánre v spolupráci s deťmi a významnými slovenskými hudobníkmi. Šikovné malé slovenské talenty v spolupráci so známymi hudobnými odborníkmi vytvoria počas každej časti nové autorské piesne na autorské originálne texty. Výsledkom relácie je pieseň, takmer vždy na originálnu hudbu a text v rôznych žánroch. Deti sa podieľajú nielen na tvorbe, ale aj na interpretácii skladby. V prvej sérii, ktorú RTVS začala vysielať v septembri 2021, Čekyho hudobný labák priniesol 14 častí s novými pesničkami a 2 strihové časti. „Marián Čekovský je naozaj nekonečná studnica nápadov. Baví, inšpiruje a motivuje nielen deti, ale aj nás v kreatívnom a realizačnom štábe. Mám veľkú radosť, že deti spoločne učíme nielen tvoriť, ale aj byť tolerantnými, neodsudzovať nepoznané v hudbe, aj v živote,“ hovorí kreatívna producentka Ingrid Dezijn.

V nových premiérových častiach sa môžu milovníci hudby tešiť aj na muzikantov ako Henry Tóth, Pavol Hammel, Polemic, Martin Madej, Veronika Husovská, Adrian Harvan, Marco Pillo či Štefan Chrappa alias Pišta Vandal i textárov Kamila Peteraja, Mariána Andričíka, Jozefa Husovského, Evu Luka, Petra „Petko“ Opeta a ďalších. Reláciu vyrába Štúdio RTVS Košice a hudobné experimenty sa odohrávajú v Mariánovom štúdiu, ktoré vyrástlo v priestoroch niekdajšej „Zlatej brány“. „Vždy som sníval o hudobnej škole, kde by sa hudba vyučovala podobne ako v našich labákoch, a to formou experimentov. Baví to nielen deti, ale aj našich dospelých hudobníkov. Všetci naši hostia sú dôkazom, že hudba ich baví celý život. A o to nám ide aj vo vzťahu k deťom,“ povedal hudobník a moderátor relácie Marián Čekovský.

„Pre mňa ako pre riaditeľa košického štúdia je dôležitý nielen fakt, že cyklus výrazne prispel k posilneniu pozície Štúdia RTVS Košice ako tradičnej bašty kvalitnej tvorby pre deti a že pripútal k obrazovkám nielen detských divákov, ale aj ich rodičov, ale i skutočnosť, že nadviazal na celý rad povestných detských relácií od Zlatej brány až po Zázračný ateliér“, dodal riaditeľ Štúdia RTVS Košice Jozef Puchala.

Svoj talent môžu v televíznej relácii ukázať aj šikovné deti do 14 rokov. Ak hrajú na nejaký hudobný nástroj alebo spievajú, môžu sa prihlásiť formou krátkej videoukážky cez mailovú adresu cekyholabak@rtvs.sk a stať sa súčasťou nakrúcania relácie v Košiciach.

Nové premiérové časti Čekyho hudobného labáku odvysiela RTVS každú sobotu od 9. apríla vždy o 9.00 h vo vysielaní detského pásma Karavan na Jednotke.

RTVS ukrajinskej televízii v Užhorode dodá vysielaciu techniku

RTVS ukrajinskej televízii 
 

v Užhorode dodá vysielaciu techniku


RTVS zapožičia pobočke verejnoprávnej ukrajinskej televíznej a rozhlasovej spoločnosti UA:PBC v Užhorode vysielaciu technológiu v hodnote približne 15.000 eur. Technika umožní ukrajinskej televízii zriadiť dočasné štúdio s možnosťou vysielania. Na štvrtkovom rokovaní Rady RTVS o tom informoval generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník.
"Vo chvíli, keď sme boli oslovení naším ukrajinským partnerom, ani na malú chvíľu sme nezaváhali a automaticky sme hľadali možnosti, ako čo najrýchlejšie pomôcť. Som veľmi rád, že sa nám za krátky čas podarilo pripraviť na odoslanie do Užhorodu potrebné technické vybavenie," povedal Rezník.
Prepravu techniky priamo na miesto pomôže zabezpečiť generálny konzulát SR v Užhorode.
RTVS už v predchádzajúcom období prijala opatrenia na pomoc Ukrajine a jej obyvateľom, zasiahnutých inváziou ruskej armády. Utečencom, ktorí hľadajú na Slovensko útočisko pred vojnovým konfliktom, sprostredkúva vo vysielaní aktuálne informácie v ukrajinskom jazyku, rovnako poskytla aj kapacity svojho ubytovacieho zariadenia v Liptovskom Jáne. "V zariadení v Liptovskom Jáne je v súčasnosti ubytovaných 22 osôb, žien a detí z Ukrajiny. RTVS zabezpečuje pre ubytované osoby aj stravovanie a starostlivosť prostredníctvom dobrovoľníkov. Posilnili sme aj internetové pripojenie, aby ubytované deti mohli absolvovať dištančné vzdelávanie. Organizujeme pre nich aj voľnočasové aktivity," priblížila hovorkyňa RTVS Andrea Pivarčiová.




Zdroj: TASR

RADA RTVS

RADA RTVS


Výsledkom hospodárenia RTVS v roku 2021 je dosiahnutý zisk, po zdanení vo výške 964.321 eur. Na základe účtovnej závierky, ktorú vo štvrtok schválila Rada RTVS, to oznámili predstavitelia verejnoprávneho média.
Rada zároveň schválila, že päť percent zo zisku vo výške 48.216 eur prejde do rezervného fondu, čím sa celková výška rezervného fondu zvýši na 951.493 eur. "Zvyšok vo výške 916.105 eur bude použitý na zníženie nevysporiadaného výsledku hospodárenia z minulých rokov, čím sa kumulovaná strata z minulosti zníži na 31.272.979 eur," uviedol v prijatom uznesení predseda Rady RTVS Igor Gallo.
Rada tiež zaviazala manažment RTVS, aby účtovnú závierku predložil v zákonnej lehote do verejnej časti registra účtovných závierok.




Zdroj: TASR

Online diskusia - 40 rokov boja za slobodu slova, skúsenosti z Poľska a Slovenska


Online diskusia - 40 rokov boja za slobodu 
 
Nežnú revolúciu slávime ako Deň boja za slobodu a demokraciu

slova, skúsenosti z Poľska a Slovenska

V piatok 8. apríla 2022 sa v košickom Múzeu obetí komunizmu uskutoční online diskusia pri príležitosti ukončenia výstavy Tygodnik Solidarność (TS) – Pamätník Slobody slova, ktorú zapožičal Poľský inštitút.
V roku 2021 získala táto výstava spolu s komiksom a animovaným filmom prestížne poľské ocenenie BohaterON - bronz v kategórii redaktorov - udeľované za prezentáciu dejín Poľska v XX. storočí. Autorom scenára výstavy je redaktor denníka TS Mateusz Kosiński a výtvarníkom komiksu je Krysztof Brynecki.
Na začiatku 80. rokov minulého storočia vzniklo v Poľsku mohutné odborové hnutie Solidarita, ktoré otriaslo komunistickou mocou nielen v Poľsku, ale aj v celej stredovýchodnej Európe. Súčasne so vznikom hnutia bol prelomený aj komunistický mediálny monopol. Hnutie Solidarita požadovalo od štátnych orgánov dodržiavanie slobody prejavu, publikovania a tlače. Zároveň požadovalo, aby štátna moc nepoužívala represálie proti nezávislým vydavateľstvám a masmediálne prostriedky boli sprístupňované aj všetkým náboženským denomináciám. Vďaka tomu sa v novinových stánkoch v roku 1981 objavil Tygodnik Solidárnść, prvé legálne noviny - bez cenzúry. Minulý rok si TS pripomenul 40. výročie svojho vzniku a pri tejto príležitosti vznikla aj prezentovaná výstava.
V júni 1982 vznikol na Slovensku prvý celoslovenský samizdatový periodický časopis – Náboženstvo a súčasnosť (NaS). V tomto roku oslávi taktiež svoje 40. výročie vzniku. Časopis NaS na rozdiel od poľského TS vychádzal ilegálne. Všetky činnosti, ktoré súviseli s prípravou časopisu, jeho tlačou a distribúciou, a nakoniec aj vlastnenie a čítanie, sa vykonávali tajne. Odhalenie kohokoľvek, kto sa podieľal na jeho tvorbe a šírení, bolo podľa Štátnej bezpečnosti (ŠtB) - protištátnou činnosťou, za čo mohli byť občania prenasledovaní, súdení aj väznení.
Časopis NaS prinášal informácie o živote cirkví a spoločnosti, ktoré neboli dostupné v informačných zdrojoch komunistických médií. Na Slovensku samizdatové časopisy a knihy zohrali významnú úlohu v boji za slobodu slova. Múzeum obetí komunizmu, ktorého súčasťou je Samizdatová knižnica Rudolfa Fibyho, má rozsiahlu zbierku samizdatových časopisov, ktoré vychádzali ilegálne a veľkú zbierku exilovej literatúry, ktorá sa na Slovensko pašovala zo zahraničia.
V piatok 8. apríla o 13.00 hod. sa v priestoroch Múzea obetí komunizmu (Moyzesova 24, Košice) uskutoční spoločná diskusia zástupcov Poľského časopisu Tygodnik Solidarność - jeho šéfredaktor Michal Ossowski a Mateusz Kosiński – autor scenára výstavy a redaktor TS.
Slovenskú stranu zastupuje za samizdatový časopis Náboženstvo a súčasnosť František Mikloško, bývalý šéfredaktor NaS a Ján Šimulčík (OZ samizdat.sk), historik.
Moderovať bude – Peter Jašek z ÚPN.
Pavol Hric
Múzeum obetí komunizmu
Mok.sk, office@mok.sk, youtube a FB – kanál Múzea obetí komunizmu
APEX, a.s., Moyzesova 24, 04 001 Košice

Na hrane v TV JOJ

Na hrane v TV JOJ


Televízia JOJ ponúka svojim divákom politickú diskusnú reláciu Na hrane. Každý štvrtok večer si nenechajte ujsť naživo politický duel, aktuálne témy aj exkluzívne prieskumy.

Každý týždeň, vo štvrtok večer, sa v štúdiu Na hrane stretávajú dvaja politici a venujú sa aktuálnym politickým a spoločenským témam. Diskusná relácia je výnimočná aj tým, že diváci majú možnosť zapojiť sa do diskusie a opýtať sa politikov, čo ich zaujíma prostredníctvom aplikácie. Ak sa otázky nepodarí zodpovedať v živom vysielaní, hostia sa im pokúsia venovať po skončení televíznej diskusie na webe www.hrane.joj.sk.

Reláciu moderuje jej dramaturgička a skúsená politická redaktorka spravodajstva TV JOJ Jana Krescanko Dibáková.

Pozvanie do diskusie prijali vo štvrtok 7. apríla predsedníčka Výboru NR SR pre zdravotníctvo Jana Bittó Cigániková (SaS) a Erik Tomáš, podpredseda HLAS-SD.

Hovoriť budú o koaličnom hľadaní dohody na opatreniach proti zdražovaniu, či o nespokojných lekároch a problémoch v zdravotníctve.

Sledujte Na hrane vo štvrtok 7. apríla o 21:45 na JOJke.

6. 4. 2022

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Twitter pre aplikáciu Android Crashing App po aktualizácii – Mobilné  Správy, Gadgety, Blogy's Secenziami 
Americká spoločnosť Twitter obmedzí obsah z viac ako 300 oficiálnych účtov ruského vedenia. Účty už nebudú odporúčané v časových osiach, v upozorneniach ani inde na stránke, spresnila spoločnosť s tým, že toto obmedzenie sa týka aj účtov šéfa Kremľa Vladimira Putina.
Spoločnosť zároveň uviedla, že podnikne kroky proti každej krajine, ktorá "obmedzí prístup k internetu, kým je zapojená do ozbrojeného konfliktu".
Agentúra Reuters, ktorá o tom v utorok informovala, uviedla, že od začiatku vojny na Ukrajine je mikroblogovacia platforma Twitter v Rusku značne obmedzená.
Twitter poukázal na to, že voľnosť, ktorú pri komunikácii na sociálnej sieti využívajú vládni činitelia, za súčasného obmedzovania fungovania platformy v Rusku "vytvára škodlivú informačnú nerovnováhu".
Spoločnosť Twitter svojím opatrením cieli na účty ruskej vlády, ktoré zahŕňajú oficiálne profily ministerstiev a veľvyslanectiev, ako aj účty vysokopostavených ruských predstaviteľov.
Tieto účty boli kritizované za šírenie dezinformácií počas vojny na Ukrajine. Na rozdiel od tvítov ruských štátnych médií však v ich prípade doteraz nedochádzalo k moderovaniu obsahu zo strany Twitteru.
Putin má na Twitteri dva oficiálne účty: jeden v ruštine a jeden v angličtine. Majú 3,6 milióna a 1,7 milióna sledovateľov.


Talianski hasiči zlikvidovali požiar vo vile moderátora ruskej štátnej  televízie | TVNOVINY.sk
Talianski hasiči zlikvidovali v stredu požiar vo vile pri jazere Como, vlastnenej proputinovským ruským televíznym moderátorom Vladimirom Solovjovom, ktorého postihli sankcie Európskej únie. Informovala o tom tlačová agentúra AP.
Predstaviteľ požiarnej stanice v meste Como potvrdil, že hasiči v stredu skoro ráno uhasili požiar vo vile v Menaggiu, jednom z malebných miest, ktorými je pobrežie jazera v severnom Taliansku posiate.
Polícia požiar vyšetruje ako podozrivý protestný čin. Vilu práve rekonštruujú a plamene zachvátili aj pneumatiky nachádzajúce sa na mieste, dodal predstaviteľ, ktorý si neželal byť menovaný vzhľadom na oficiálnu politiku.
Taliansky denník Corriere della Sera a tlačová agentúra LaPresse napísali, že vilu vlastní Solovjov, moderátor ruskej štátnej televízie Prvý kanál.
Podľa sankčného zoznamu Európskej únie je Solovjov "známy svojím extrémne nepriateľským postojom k Ukrajine a vychvaľovaním ruskej vlády". EÚ uvádza, že Solovjov sa stal terčom sankcií za jeho podporu "krokov alebo politiky, ktoré porušujú územnú celistvosť, suverenitu a nezávislosť Ukrajiny".
Prípad vyšetrujú talianski karabinieri.

Copyright © TASR 2022


Annalena Baerbocková - www.sme.sk
Nemecká ministerka zahraničia Annalena Baerbocková obvinila Rusko zo šírenia dezinformácií na ospravedlnenie jeho vojny na Ukrajine.
„Keď ruské tanky ničia ukrajinské mestá, kremeľská propagandistická mašinéria cenzuruje spravodajstvo, obmedzuje sociálne médiá, šíri dezinformácie a trestá tých, ktorí sa odvážia povedať pravdu,“ povedala Baerbocková. Cieľ toho je podľa nej jasný a cynický: „demoralizovať odvážnych ľudí na Ukrajine a zároveň držať Rusov v nevedomosti“.
Ministerka sa prostredníctvom video odkazu prihovorila na konferencii o dezinformáciách, ktorú zorganizovalo jej ministerstvo. Účastníci na nej citovali aj príklady ruských snáh vyvolať v Európe odpor voči utečencom z Ukrajiny.

 

©2022, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ

Na zasadnutí dňa 23. 2. 2022 Rada rozhodla, že s účinnosťou od 1. 4. 2022 upúšťa od opatrení, ktoré zaviedla Vyhlásením zo dňa 25. 3. 2021, na základe ktorého ukladala pri porušení zákona sankcie na najnižšej zákonom prípustnej úrovni.

Na dnešnom zasadnutí Rada neuložila žiadnu sankciu, začala tri správne konania, päť konaní zastavila, trinásť sťažností uzavrela ako neopodstatnené alebo sčasti neopodstatnené, zvyšok programu tvorila licenčná agenda. Rada

  • začala správne konanie voči vysielateľovi Rádio WOW s.r.o. (program. služba Rádio WOW) vo veci možného porušenia § 68 ods. 7 písm. a) ZVR z dôvodu možného nevyužívania frekvencií 88,3 MHz Púchov, 104,4 MHz Považská Bystrica, 101,7 MHz Dubnica nad Váhom a 106,8 MHz Nové Mesto nad Váhom na účely, na ktoré mu boli pridelené;
  • začala správne konanie voči vysielateľovi FRONTINUS s.r.o. (program. služba Rádio Frontinus) vo veci možného porušenia § 16 ods. 3 písm. b) ZVR v súvislosti vysielaním programov Global Rádia Frontinus v dňoch 7. 2. 2022 (o 9.00 a 13.00 hod.) a 9. 2. 2022 (9.00, 13.00 a 16.00 hod.) a programu Na pravé poludnie dňa 9. 2. 2022, v ktorých mohlo dôjsť k porušeniu povinnosti zabezpečiť objektívnosť a nestrannosť spravodajského programu a oddelenie názorov a hodnotiacich komentárov od informácií spravodajského charakteru a vo veci možného porušeniu § 16 ods. 3 písm. d) ZVR v súvislosti s tým, že dňa 3. 2. 2022 mohol vysielať v rozpore s udelenou licenciou;
  • začala správne konanie voči vysielateľovi MARKÍZA – SLOVAKIA, spol. s r.o. (program. služba TV MARKÍZA) vo veci možného porušenia § 20 ods. 4 ZVR (ochrana maloletých – časové zaradenie), ku ktorému došlo tým, že dňa 5. 2. 2022 o cca 20:20 a 20:33 hod. odvysielal komunikáty označujúce sponzora programu Športové noviny odkazom na jeho výrobok Clavin Platinum, čím mohlo dôjsť k ich nesprávnemu časovému zaradeniu;
  • zastavila správne konanie voči vysielateľovi MARKÍZA – SLOVAKIA, spol. s r.o. (program. služba TV MARKÍZA) vedené vo veci možného porušenia § 20 ods. 3 (ochrana maloletých - JSO) v súvislosti s vysielaním programu Nezastaviteľný dňa 8. 8. 2021 o cca 20:38 hod., ktorý označil ako nevhodný pre maloletých divákov do 15 rokov;
  • zastavila správne konanie voči vysielateľovi RTVS (program. služba Jednotka) vedené vo veci možného porušenia § 16 ods. 3 písm. b) ZVR v súvislosti s vysielaním príspevku Očkovanie proti covidu prešetrí súd v Haagu dňa 1. 9. 2021 v programe Správy RTVS, v ktorom mohlo dôjsť k porušeniu povinnosti zabezpečiť objektívnosť a nestrannosť spravodajského programu;
  • zastavila správne konanie voči vysielateľovi RTVS (program. služba Jednotka) vedené vo veci možného porušenia § 16 ods. 3 písm. b) ZVR v súvislosti s tým, že dňa 20. 10. 2017 odvysielal v programe Správy RTVS príspevok informujúci o A. Babišovi v kontexte možného vplyvu na ním vlastnené média v Českej republike, čím mohlo dôjsť k porušeniu povinnosti zabezpečiť objektívnosť a nestrannosť spravodajského programu (vec vrátená NS SR);
  • uznala za neopodstatnené sťažnosti na vysielanie
    • programu V politike (C.E.N. s.r.o., TA3) dňa 23. 1. 2022, v ktorom sťažovateľovi prekážalo, že hostka V. Remišová hovorila o R. Ficovi, ktorý nebol prítomný,
    • programu O 5 minút 12 (RTVS, Jednotka) dňa 13. 2. 2022 s hosťami J. Krúpom, M. Klusom, M. Kérym, P. Kmecom a témou eskalácie napätia na ukrajinsko-ruskej hranici, v súvislosti s ktorým 13 sťažovatelia namietali napr. že moderátor nedodržiaval zásady objektívnosti a nestrannosti, považovali ho za tendenčného a nedostatočne profesionálneho, keďže podľa nich nezvládol usmerniť dynamickú a emotívnu diskusiu, ktorá vyústila do hádky a osočovania s expresívnymi výrazmi,
    • programu O 5 minút 12 (RTVS, Jednotka) dňa 27. 2. 2022 s hosťami M. Šipošom a J. Blanárom a témami týkajúcimi sa vojny na Ukrajine, v ktorom podľa sťažovateľa moderátor porušil zásady objektívnosti, kládol sugestívne otázky a podsúval odpovede,
    • programu Správy RTVS dňa 7. 3. 2022, v ktorom podľa sťažovateľa dostali neprimeraný priestor stanoviská A. Putina,
    • programu Noviny (MAC TV s.r.o., JOJ) dňa 9. 3. 2022, v ktorom podľa sťažovateľa došlo k prekrúcaniu ukrajinskej histórie vyjadreniami M. Kollera,
    • programu Nemocnica (MAC TV s.r.o., JOJ) dňa 3. 2. 2022, v ktorom podľa sťažovateľa odzneli urážlivé vyjadrenia zamerané proti rase/náboženstvu,
    • programu Bez servítky (MAC TV s.r.o., JOJ) dňa 15. 2. 2022, v ktorom sťažovateľovi prekážali detailné zábery na zadok a prsia účinkujúcej a odvysielanie vulgarizmu,
    • a sťažnosť na vysielateľa Rádio Rebeca, s.r.o., ktorý údajne nevyužíva frekvenciu 99,8 MHz Liptovský Mikuláš na účely vysielania rozhlasovej programovej služby Rádio Rebeca, čo sa nepotvrdilo.

Závery všetkých bodov programu zasadnutia Rady dňa 6. 4. 2022 sú zverejnené na webovej stránke Rady. V sekcii „Zasadnutia Rady“ je k dispozícii aj zvukový záznam zo zasadnutia a pracovné materiály Kancelárie Rady k jednotlivým bodom programu.

Zomrel Bobby Rydell

Zomrel Bobby Rydell 

 Bobby Rydell Dead: 'Wild One' Singer, 'Bye Bye Birdie' Actor Was 79 –  Deadline

Americký spevák Bobby Rydell v utorok zomrel na komplikácie spôsobené zápalom pľúc v nemocnici na predmestí svojej rodnej Filadelfie. Hviezde muzikálov 60. rokov bolo 79 rokov. O jeho úmrtí dnes informovala agentúra AP. Rydell patril ku generácii idolov amerických násťročných po Elvise Presleym a pred nástupom Beatles. Koncertovať začal v siedmich rokoch ako bubeník, v 17 zažiaril v talentovej speváckej súťaži. V rokoch 1959 až 1964 sa tridsiatka jeho chytľavých singlov dostala do Top 40. K najznámejším patrili piesne Wild One, Volare, Wildwood Days alebo The Cha-Cha-Cha. Najznámejšou Rydellovou muzikálovou postavou bola hlavná rola vo filme Bye Bye Birdie, ktorý si vyslúžil nomináciu na Oscara za hudbu a zvuk. Rydell však miloval rodnú Filadelfiu natoľko, že ju odmietol opustiť a presťahovať sa do Hollywoodu. Jeho filmová kariéra sa tak nikdy úplne nerozvinula, píše AP. K popularizácii jeho mena prispel muzikál Pomáda, kde sa stredná škola, v ktorej sa väčšina deje odohráva, volá Rydell High na počesť tohto hudobníka.

 

Copyright  © ČTK 2022