18. 10. 2019

Zitnanska ide do pice. Idem na dovolenku

Zitnanska ide do pice. 
Idem na dovolenku 


„V súčasnosti sa nachádzam na materskej dovolenke, po dohode so súčasným zamestnávateľom a na základe neustálych útokov na mňa sa navyše sťahujem z mediálneho priestoru. Mrzí ma, že za ďalšou prekrútenou kampaňou voči mojej osobe stojí portál, ktorý som pomáhala spoluzakladať, písala preň, zháňala financie, prvé redakčné priestory a redakcii šéfuje môj bývalý snúbenec, ktorého som odmietla. V minulosti sme dokonca spoločne získali mediálnu cenu za kauzu františkánov.“

Martina  Lebiš Ruttkayová

Súťaž mladých moderátorov Oravský mikrofón

Súťaž mladých moderátorov 

Oravský mikrofón


Víťazmi 18. ročníka súťaže Oravský mikrofón sa stali Šimon Juriga zo Základnej školy s materskou školou Krušetnica a Natália Laššáková zo Strednej zdravotníckej školy v Dolnom Kubíne. Laššáková zároveň získala priamy postup na krajskú súťaž mladých moderátorov Sárová Bystrica. TASR o tom v piatok informovala Mária Janotíková z Oravského kultúrneho strediska.
Mladí moderátori z Oravy sa stretli v malej sále mestského kultúrneho strediska v Tvrdošíne vo štvrtok (17. 10.). „Devätnásť súťažiacich si vyskúšalo svoje moderátorské schopnosti v dvoch vekových kategóriách,“ spresnila Janotíková s tým, že výkony súťažiacich hodnotila odborná porota zložená z profesionálnych moderátorov Maríny Debnárovej, Matúša Ružičku a Lucie Langovej.
Regionálnu súťaž pripravilo Oravské kultúrne stredisko v Dolnom Kubíne v spolupráci s Mestským kultúrnym strediskom v Tvrdošíne.



Copyright © TASR 2019
 

RTVS pripravuje skladbu k vianočnej rozprávke

RTVS pripravuje skladbu 

k vianočnej rozprávke

Čarovný kamienok je nová vianočná rozprávka RTVS o plnení želaní, sile ľudskej lásky, ale najmä o láske k prírode. Príroda je nielen hlavným motívom rozprávky, ale aj titulnej skladby V tichu. Speváčkou a spoluautorkou skladby je Veronika Rabada, ktorá sa vo svojej tvorbe inšpiruje aj ľudovou hudbou. „V pesničke V tichu je hlavným motívom ľudová pieseň, melódia je veľmi emotívna, ale zároveň chytľavá a príjemne sa počúva,“ prezradila o skladbe V. Rabada, ktorá naspievala skladbu so svojou kapelou a Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu. „Keď sme dostali ponuku nahrať skladbu so Symfonickým orchestrom SRo, ani na sekundu sme neváhali a začali sme pracovať na aranžmáne pre orchester,“ dodala.

Veroniku Rabada na spoluprácu oslovila režisérka Čarovného kamienka Kristína Hercegová. „Keď sme uvažovali koho osloviť na spoluprácu pri titulnej skladbe, Veronika bola naša prvá voľby. Myslím, že práve ona má v sebe tú poetiku a pochopenie pre tému rozprávky, pre prírodu. Kombinácia jej a Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu je vynikajúca. Obe strany majú rozprávkový potenciál, ktorý keď sa skĺbi, vznikne krásna skladba,“ prezradila režisérka rozprávky, ale aj videoklipu ku skladbe V tichu. Ten RTVS odpremiéruje skladbou spolu s videoklipom už v novembri, rozprávku Čarovný kamienok si diváci budú môcť pozrieť vo vysielaní RTVS na Štedrý deň.

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka



Zoltán A., obvinený zo sprostredkovania vraždy novinára Jána Kuciaka, pri ktorej zavraždili aj jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú, uzavrel so špeciálnym prokurátorom v piatok dohodu o vine a treste. Potvrdila to jeho advokátka Lívia Kňažiková. Dohodu musí ešte odobriť súd.
"Dohoda o vine a treste bola uzavretá s prokurátorom, k jej obsahu sa vyjadrovať nebudem," povedala pre médiá Kňažiková. O výške trestu hovoriť nechcela. Ako vysvetlil obhajca poškodených Daniel Lipšic, všetky zúčastnené strany sa dohodli, že to zatiaľ zverejňovať nebudú.
Priblížil však, že Zoltánovi A. znížili trest o viac ako tretinu, keďže s políciou a prokuratúrou od začiatku spolupracoval a jeho výpoveď je kľúčová. "V takomto prípade je možné výraznejšie znížiť výšku trestnej sadzby pod jednu tretinu trestnej sadzby. To sa udialo, dalo sa to aj predpokladať," skonštatoval Lipšic. Zoltán A. by mal v tomto prípade ísť do väzenia minimálne na osem až 16 rokov. Pôvodne mu hrozilo 25 rokov až doživotie.
Špecializovaný trestný súd (ŠTS) by mohol podľa Lipšica stihnúť o dohode rozhodnúť ešte tento rok. "Rozhodnutie môže byt rýchlejšie. ŠTS koná o dohodách veľmi rýchlo, je dosť možné, že to bude do konca roka," doplnil.
Zoltán A. bol v prípade Kuciakovej vraždy spolu s Alenou Zs. obvinený ako jej sprostredkovateľ. Obvinení sú ešte Miroslav M., ktorý sa priznal k streľbe, a Tomáš Zs. ako pomocník pri vražde. Z objednávky je obvinený Marian K., ktorý je vo väzbe pre kauzu televíznych zmeniek. Zoltán A. sa ku skutku priznal a s políciou spolupracoval.
"Pri dohode o vine a treste sa trestné konanie výrazne zrýchľuje, pretože sa vec neprejednáva pred súdom na hlavnom pojednávaní, navyše voči uzavretej dohode schválenej súdom nie je možné podať odvolanie," vysvetlil pre TASR docent trestného práva a advokát z kancelárie Kinstellar Peter Kováč. Ozrejmil, že dohodu schvaľuje súd, kde musí obvinený kladne odpovedať na všetky zákonom predpísané otázky. Poznamenal, že dohoda môže priniesť výhodu aj obvinenému. Pri uzavretí dohody o vine a treste totiž možno uložiť trest až o tretinu pod dolnou hranicou zákonnej sadzby.
Zavraždený Ján Kuciak bol investigatívny novinár v redakcii spravodajského webu Aktuality.sk. Dvojicu mladých ľudí zavraždili 21. februára 2018 v ich dome vo Veľkej Mači. Za Kuciakovu vraždu zaplatil objednávateľ minimálne 70.000 eur.

Copyright © TASR 2019

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA





"Trump opäť sľúbil stiahnuť vojakov z Afganistanu. To znamená, že voľbou amerického ľudu je ukončenie okupácie Afganistanu."
Hovorca Talibanu

"Hlina sa ide spájať feťákmi, pedofilmi, homosexuálmi a kanibalmi“
Štefan Harabin

"Je to, ak nie najväčší, jeden z najväčších našich umelcov. Ale pre mňa tým najväčším československým spevákom navždy ostane. Veľa rozprávať netreba. Každý, kto pozná jeho piesne, si to musí precítiť sám. Budem zároveň iniciovať, aby si zosnulého umelca pripomenula aj NR SR, a to potleskom na začiatku svojej budúcotýždňovej schôdze.“
Andrej Danko




„Americké jednotky sú už prevažne mimo Sýrie, kde turecké sily útočia na kurdských bojovníkov. Ak chce Sýria bojovať za to, aby si vzala späť svoju zem, je to na nej a na Turecku.Je tam veľa piesku, s ktorým sa môžu hrať.Kurdi sú veľmi dobre chránení... Mimochodom, nie sú to anjeli."
Donald Trump

„Mám absolútne čisté svedomie.“
Jirko Malchárek

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 


Skladba "Sweet Child o' Mine" od americkej hardrockovej skupiny Guns N' Roses sa stala prvým hudobným videoklipom z 80. rokov, ktorý na webovej zdieľacej stránke YouTube dosiahol miliardu zhliadnutí.
Informovala o tom v stredu stanica BBC.
Dynamická balada, ktorá sa objavila na debutovom albume skupiny "Appetite for Destruction" (1987), mala v tomto roku priemerne 590.000 zhliadnutí denne.
Rockeri z Los Angeles sú najvyhľadávanejšou formáciou stránky YouTube v kategórii hudobných videoklipov z 80. i 90. rokov; ich hit "November Rain" z roku 1992 je totiž jediným hudobným videoklipom z tohto desaťročia, ktorý sa dostal do "klubu" hudobných videoklipov s miliardovou sledovanosťou.
Skupina má na YouTube viac než 6,7 milióna odberateľov, kým "Appetite for Destruction" je stále najlepšie predávajúcim sa debutovým albumom amerického interpreta v histórii - album si dodnes zakúpilo celosvetovo vyše 30 miliónov fanúšikov.
Do prvej päťky najvyhľadávanejších hudobných videoklipov z 80. rokov patria na YouTube ďalej "Take On Me" (A-ha, 943 miliónov zhliadnutí), "Girls Just Want to Have Fun" (Cyndi Lauperová, 786 miliónov zhliadnutí), "Every Breath You Take" (The Police, 699 miliónov zhliadnutí) a "Billie Jean" (Michael Jackson, 694 miliónov zhliadnutí).
V lete tohto roka sa najstarším hudobným videoklipom s bilanciou jednej miliardy zhliadnutí na YouTube stala klasická skladba od britskej rockovej skupiny Queen "Bohemian Rhapsody".
Vôbec prvým hudobným videoklipom, ktorý na tejto platforme dosiahol miliardu zhliadnutí, bola v roku 2012 pieseň "Gangnam Style" od juhokórejského speváka Psy. Video má momentálne viac než 3,4 miliardy zhliadnutí. Absolútny rekord v tejto štatistike drží portorický spevák Luis Fonsi so skladbou "Despacito", ktorú si od roku 2017 pozrelo na YouTube vyše 6,4 miliardy ľudí.


Copyright © TASR 2019

Rast počtu predplatiteľov americkej spoločnosti Netflix podnikajúcej v oblasti streamovacích služieb sa spomalil ešte predtým, ako začala čeliť hrozbám zo strany firiem Apple and Walt Disney Co. Počet predplatiteľov služieb Netflixu počas júla až septembra celosvetovo stúpol o 6,8 mil., čiže prognóza firmy, že získa 7 mil. zákazníkov, sa nenaplnila. Netflix získal v USA len 520-tisíc nových predplatiteľov, pričom vedenie firmy predpokladalo, že ich bude 800-tisíc.
Najnovšie nenaplnenie plánovaného rastu počtu predplatiteľov v USA "veští pre firmu ťažkosti v období pred zvýšenou konkurenciou", povedal Eric Haggstrom, analytik spoločnosti eMarketer. Prvého novembra totiž svoju streamovaciu službu štartuje Apple len za 5 USD mesačne a Disney bude od 12. novembra predávať svoju službu iba za 7 USD mesačne. Najpopulárnejší balík Netflixu v USA stojí 13 USD mesačne.
Netflix očakáva, že vo štvrtom kvartáli tohto roka vo svete získa 7,6 mil. predplatiteľov, čiže menej v porovnaní s 8,8 mil. nových zákazníkov v rovnakom období vlaňajška, čo signalizuje, že uznáva ostrejšiu konkurenciu.


©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

17. 10. 2019

Rusko Kočner reality show


Rusko Kočner reality show





Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta doručil súdu údajnú komunikáciu Mariana K. cez aplikáciu Threema. Spravil tak na štvrtkovom pojednávaní v Ústave na výkon väzby Bratislava. Podľa Šantu má tak senát Špecializovaného trestného súdu, ktorý rozhoduje v kauze televíznych zmeniek, už kompletnú komunikáciu.
Na pojednávaní vypovedali ako svedkovia exmanželka obžalovaného Pavla R. Viera Rusková, obvinený v kauze Technopol Jozef D. a niekdajší majiteľ produkčného domu Forza a súčasný prezident Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik.
Pojednávanie pokračuje 28. októbra naplánovaným vypočúvaním Sylvie-Klaus Volzovej. Tá je bývalá spoločníčka Pavla R. v TV Markíza, ktorá bola súčasťou kauzy Gamatex. Z objednávky jej vraždy je Pavol R. obžalovaný v inom konaní.
Obžalovaní Marian K. a Pavol R. podľa obžaloby prokurátora po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom A., ktorého trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky. Mali ich predložiť ako prílohy na vydanie platobných rozkazov. Marian K. je obvinený aj z objednávky vraždy Jána Kuciaka a obžalovaný v kauze spoločnosti Gatex z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Pavol R. je obžalovaný z objednávky vraždy Sylvie Klaus-Volzovej.



Obhajca obžalovaných Marek Para bude namietať pripustenie údajnej komunikácie z aplikácie Threema ako dôkaz pred súdom v kauze televíznych zmeniek. Podľa obhajcu Markízy Daniela Lipšica komunikácia medzi Marianom K. a viacerými osobami vrátane Pavla R. obžalovaných usvedčuje.
"Predpokladáme, že dôkaz nebude spôsobilý na vykonanie,“ uviedol Para. Podľa obhajcu obžalovaných dochádza k výrazným rozporom vo vzťahu k zaisteniu dôkazu. Ten mal odovzdať polícii exsiskár Peter Tóth, ktorý v súčasnosti proti Marianovi K. svedčí.
Čo sa týka štvrtkovej výpovede Jána Kováčika, ktorý mal v Markíze vlastnícky podiel, si Pavol R. myslí, že potvrdila jeho verziu. Na súde totiž uviedol, že mal od Pavla R. informácie o záväzkoch, ktoré riešil s už nebohým advokátom Ernestom Valkom. Pavol R. tvrdí, že v prípravnom konaní Kováčik aj špecifikoval, že išlo o osobný záväzok voči Marianovi K. a Štefanovi A. „O čom inom som mohol hovoriť v prípade dlhu voči Marianovi K. a Štefanovi A., ktorý riešim cez Valka,“ pýtal sa novinárov Pavol R.
Kováčik však tiež vo svojej svedeckej výpovedi skonštatoval, že keby vedel o zmenkách v hodnote 500 miliónov korún, tak by nikdy do Markízy nevstupoval.
Na pojednávaní vypovedala aj exmanželka obžalovaného Pavla R. Viera Rusková. Tá tvrdí, že o zmenkách vedela, ale nikdy ich nevidela. Dlh z nich mal uhradiť podľa nej Kováčik, ktorý to neskôr na súde poprel. Rusková taktiež potvrdila verziu obhajoby, že s nápadom na zmenky prišiel Valko.
Jozef D., ktorý je obvinený v kauze Technopol Servis, odmietol, že by pre obžalovaných zháňal staré tlačiarne, tonery, atrament a pero. Poprel tak verziu Petra Tótha.
Pojednávanie v kauze zmenky bude pokračovať 28. októbra. Vtedy je naplánovaná svedecká výpoveď Sylvie Klaus-Volzovej. Z objednávky jej vraždy je Pavol R. obžalovaný v samostatnom konaní.
Obžalovaní Marian K. a Pavol R. podľa obžaloby prokurátora po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom A., ktorého trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky. Mali ich predložiť ako prílohy na vydanie platobných rozkazov. Marian K. je obvinený aj z objednávky vraždy Jána Kuciaka a obžalovaný v kauze spoločnosti Gatex z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku.



Copyright © TASR 2019