17. 10. 2019

Rusko Kočner reality show


Rusko Kočner reality show





Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta doručil súdu údajnú komunikáciu Mariana K. cez aplikáciu Threema. Spravil tak na štvrtkovom pojednávaní v Ústave na výkon väzby Bratislava. Podľa Šantu má tak senát Špecializovaného trestného súdu, ktorý rozhoduje v kauze televíznych zmeniek, už kompletnú komunikáciu.
Na pojednávaní vypovedali ako svedkovia exmanželka obžalovaného Pavla R. Viera Rusková, obvinený v kauze Technopol Jozef D. a niekdajší majiteľ produkčného domu Forza a súčasný prezident Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik.
Pojednávanie pokračuje 28. októbra naplánovaným vypočúvaním Sylvie-Klaus Volzovej. Tá je bývalá spoločníčka Pavla R. v TV Markíza, ktorá bola súčasťou kauzy Gamatex. Z objednávky jej vraždy je Pavol R. obžalovaný v inom konaní.
Obžalovaní Marian K. a Pavol R. podľa obžaloby prokurátora po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom A., ktorého trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky. Mali ich predložiť ako prílohy na vydanie platobných rozkazov. Marian K. je obvinený aj z objednávky vraždy Jána Kuciaka a obžalovaný v kauze spoločnosti Gatex z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Pavol R. je obžalovaný z objednávky vraždy Sylvie Klaus-Volzovej.



Obhajca obžalovaných Marek Para bude namietať pripustenie údajnej komunikácie z aplikácie Threema ako dôkaz pred súdom v kauze televíznych zmeniek. Podľa obhajcu Markízy Daniela Lipšica komunikácia medzi Marianom K. a viacerými osobami vrátane Pavla R. obžalovaných usvedčuje.
"Predpokladáme, že dôkaz nebude spôsobilý na vykonanie,“ uviedol Para. Podľa obhajcu obžalovaných dochádza k výrazným rozporom vo vzťahu k zaisteniu dôkazu. Ten mal odovzdať polícii exsiskár Peter Tóth, ktorý v súčasnosti proti Marianovi K. svedčí.
Čo sa týka štvrtkovej výpovede Jána Kováčika, ktorý mal v Markíze vlastnícky podiel, si Pavol R. myslí, že potvrdila jeho verziu. Na súde totiž uviedol, že mal od Pavla R. informácie o záväzkoch, ktoré riešil s už nebohým advokátom Ernestom Valkom. Pavol R. tvrdí, že v prípravnom konaní Kováčik aj špecifikoval, že išlo o osobný záväzok voči Marianovi K. a Štefanovi A. „O čom inom som mohol hovoriť v prípade dlhu voči Marianovi K. a Štefanovi A., ktorý riešim cez Valka,“ pýtal sa novinárov Pavol R.
Kováčik však tiež vo svojej svedeckej výpovedi skonštatoval, že keby vedel o zmenkách v hodnote 500 miliónov korún, tak by nikdy do Markízy nevstupoval.
Na pojednávaní vypovedala aj exmanželka obžalovaného Pavla R. Viera Rusková. Tá tvrdí, že o zmenkách vedela, ale nikdy ich nevidela. Dlh z nich mal uhradiť podľa nej Kováčik, ktorý to neskôr na súde poprel. Rusková taktiež potvrdila verziu obhajoby, že s nápadom na zmenky prišiel Valko.
Jozef D., ktorý je obvinený v kauze Technopol Servis, odmietol, že by pre obžalovaných zháňal staré tlačiarne, tonery, atrament a pero. Poprel tak verziu Petra Tótha.
Pojednávanie v kauze zmenky bude pokračovať 28. októbra. Vtedy je naplánovaná svedecká výpoveď Sylvie Klaus-Volzovej. Z objednávky jej vraždy je Pavol R. obžalovaný v samostatnom konaní.
Obžalovaní Marian K. a Pavol R. podľa obžaloby prokurátora po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom A., ktorého trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky. Mali ich predložiť ako prílohy na vydanie platobných rozkazov. Marian K. je obvinený aj z objednávky vraždy Jána Kuciaka a obžalovaný v kauze spoločnosti Gatex z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku.



Copyright © TASR 2019