7. 12. 2019

European Film Awards 2019

European Film Awards 2019


EUROPEAN FILM 2019
THE FAVOURITE
UK, Ireland
DIRECTED BY Yorgos Lanthimos

EUROPEAN COMEDY 2019
THE FAVOURITE
UK, Ireland
DIRECTED BY Yorgos Lanthimos

EUROPEAN DISCOVERY 2019 – Prix FIPRESCI
LES MISÉRABLES
France
DIRECTED BY Ladj Ly

EUROPEAN DOCUMENTARY 2019
FOR SAMA
UK, USA
DIRECTED BY Waad al-Kateab & Edward Watts

EUROPEAN ANIMATED FEATURE FILM 2019
BUÑUEL IN THE LABYRINTH OF THE TURTLES
BUÑUEL EN EL LABERINTO DE LAS TORTUGAS
Spain, The Netherlands
DIRECTED BY Salvador Simó

EUROPEAN SHORT FILM 2019
THE CHRISTMAS GIFT
CADOUL DE CRĂCIUN
Romania, Spain, fiction, 23 min
WRITTEN & DIRECTED BY Bogdan Mureşanu

EUROPEAN DIRECTOR 2019
Yorgos Lanthimos for THE FAVOURITE

EUROPEAN ACTRESS 2019
Olivia Colman in THE FAVOURITE

EUROPEAN ACTOR 2019
Antonio Banderas in PAIN AND GLORY

EUROPEAN SCREENWRITER 2019
Céline Sciamma for PORTRAIT OF A LADY ON FIRE

EUROPEAN CINEMATOGRAPHY 2019
Robbie Ryan for THE FAVOURITE

EUROPEAN EDITING 2019
Yorgos Mavropsaridis for THE FAVOURITE

EUROPEAN PRODUCTION DESIGN 2019
Antxon Gómez for PAIN AND GLORY

EUROPEAN COSTUME DESIGN 2019
Sandy Powell for THE FAVOURITE

EUROPEAN HAIR & MAKE-UP 2019
Nadia Stacey for THE FAVOURITE

EUROPEAN ORIGINAL SCORE 2019
John Gürtler for SYSTEM CRASHER

EUROPEAN SOUND 2019
Eduardo Esquide, Nacho Royo-Villanova & Laurent Chassaigne for A TWELVE-YEAR NIGHT

EUROPEAN SPECIAL EFFECTS 2019
Martin Ziebell, Sebastian Kaltmeyer, Néha Hirve, Jesper Brodersen & Torgeir Busch for ABOUT ENDLESSNESS

EUROPEAN FILM ACADEMY LIFETIME ACHIEVEMENT AWARD
Werner Herzog

EUROPEAN ACHIEVEMENT IN WORLD CINEMA AWARD
Juliette Binoche

EUROPEAN ACHIEVEMENT IN FICTION SERIES AWARD
BABYLON BERLIN

EUROPEAN CO-PRODUCTION AWARD 2019 – Prix EURIMAGES
Ankica Jurić Tilić

PEOPLE'S CHOICE AWARD 2019 FOR BEST EUROPEAN FILM
COLD WAR
ZIMNA WOJNA
Poland, UK, France
DIRECTED BY Paweł Pawlikowski

RTVS odvysiela Mimoriadne správy RTVS

RTVS odvysiela 
Mimoriadne správy RTVS

RTVS v sobotu (7. 12.) odvysiela Mimoriadne správy RTVS, ktoré sa budú venovať piatkovej tragédii v Prešove. Ako TASR informovala hovorkyňa Erika Rusnáková, na pláne sú po priamom prenose Dňa nádejí okolo 12.20 h.
Spravodajský štáb priamo z miesta nešťastia prinesie aktuálne informácie o záchranných prácach a pomoci postihnutým obyvateľom. "Sprostredkuje tiež vyjadrenia najvyšších ústavných činiteľov, vedenia mesta, krízového štábu a všetkých zainteresovaných zložiek," priblížila Rusnáková.
Plyn mal vybuchnúť v piatok v jednom z bytov v 12-podlažnej bytovke pred 12.15 h. Prešovská primátorka Andrea Turčanová vyhlásila od 12.35 h na území mesta mimoriadnu situáciu. Okrem zatiaľ piatich potvrdených obetí si výbuch vyžiadal ošetrenie 39 osôb.

Copyright © TASR 2019

TO JE TV!

TO JE TV!

6. 12. 2019

Zomrela Stojanka Mutafovová

Zomrela Stojanka Mutafovová

Vo veku 97 rokov zomrela bulharská herečka Stojanka Mutafovová označovaná za "kráľovnú komédii", ktorá patrila k najstarším aktívnym herečkám na svete. O jej úmrtí informovala v piatok agentúra AFP s odvolaním sa na vyjadrenie rodiny zosnulej.
Mutafovová bola herečkou viac ako 60 rokov, pričom účinkovala v mnohých bulharských divadelných hrách, filmoch i seriáloch. Ešte ako 94-ročná podnikla divadelné turné po Severnej Amerike a Európe. Na divadelnom javisku sa objavovala pravidelne až do júla 2019, pričom publikum rozosmievala svojou čulosťou, temperamentom i zmyslom pre humor.
"Hranie ma nikdy neunaví... Žijem pre divadlo," uviedla herečka vo svojej poslednej autobiografickej knihe, ktorá vyšla v roku 2017.
Poslanci bulharského parlamentu herečke v piatok venovali minútu ticha. Smútiaci ľudia jej zase prejavili poctu na sociálnych sieťach, kde zdieľali herečkine fotografie i niektoré z jej vtipných výrokov.

Copyright © TASR 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Skupina Prima spustí svoj chystaný spravodajský kanál do apríla budúceho roka. Spravodajcu na začiatku decembra presťahovala do nového štúdia v zrekonštruovanej budove v Prahe Na Vinici a začala niekoľkomesačné testovacej fáze.
Spravodajstvo CNN Prima News novo povedie trojčlenná redakčná rada, nahradí funkciu riaditeľa spravodajstva, ktorá zanikne. Doterajší šéf spravodajstva Martin Ondráček ku koncu novembra na vlastnú žiadosť z osobných dôvodov skončil..
Redakčnú radu tvorí riaditeľka News Production Eliška Čeřovská, riaditeľka News Gathering Petra Benešová a riaditeľ Online News Tomáš Večeřa. Redakčná rada bude zodpovedať priamo generálnemu riaditeľovi skupiny Markovi Singerovi.
"V tejto chvíli sa v novej budove dokončuje jedno z najmodernejších televíznych štúdií v Európe. Umožní CNN Prima News unikátne možnosti vysielania. Diváci sa rozhodne majú na čo tešiť," uviedol Singer.
Celková plocha štúdia CNN Prima News je takmer 300 metrov štvorcových. Priestoru dominuje moderátorský pult so zabudovanou LED obrazovkou, hneď za ním je jeden z niekoľkých veľkých štúdiových LED panelov. Štúdio má ako jediné v krajine dve poschodia, z horného bude možné vysielať a tiež vstupovať naživo do programu. Farebnosť štúdia zodpovedá logu CNN Prima News, teda modrá, červená a biela.
Tím spravodajstvo sa v rámci tréningovej fázy musí naučiť obsluhovať ako nové technológie, tak aj vysielací štúdio. Zároveň pod vedením odborníkov zo CNN začne školenia výrobných postupov, potrebných na zvládnutie kvality vysielania na úrovni CNN.
"Toto nové usporiadanie nám umožní vyrábať každý deň rýchle, živé a atraktívne spracované správy z domova i zo sveta. Budeme sa pritom opierať o lokálnu redakcii CNN Prima News priamo napojenú na celosvetovú sieť CNN. Naším cieľom je poskytovať čo najširšiemu okruhu divákov maximálne objektívne slovenskej spravodajstvo na svetovej úrovni, "dodal Singer.
Zámer spustiť čisto spravodajskú televíznu stanicu na základe licencie od CNN oznámila Prima tento rok na začiatku apríla. Program má začať vysielať do roka od tohto oznámenia.

Copyright © ČTK 2019

Francúzsko odmieta návrh USA, ktorý by firmám umožnil nepripojiť sa k navrhovanej medzinárodnej daňovej reforme. Uviedol to v piatok francúzsky minister financií Bruno Le Maire a vyzval Washington na rokovania.
Americký minister financií Steven Mnuchin totiž v liste zverejnenom v stredu (4.12.) vzniesol vážne námietky týkajúce sa návrhu na medzinárodnú daňovú reformu Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD). A znepokojil medzinárodných predstaviteľov, keď pre zmenu predložil návrh na „režim bezpečného prístavu“.
Podľa francúzskeho ministra by to znamenalo, že by sa americké spoločnosti mohli hocikde prihlásiť alebo odhlásiť, ako sa im bude páčiť, čo považuje Francúzsko aj ďalšie krajiny OECD za neprijateľné.
Vyzval preto Washington, aby rokoval na základe toho, že nové daňové pravidlá sú záväzné. Dodal, že ak snaha OECD nevyjde, krajiny Európskej únie by mali oživiť rozhovory o európskej digitálnej dani.

Copyright © TASR 2019

Noc nádejí na RTVS pomáha už 10 rokov

Noc nádejí na RTVS 
pomáha už 10 rokov

Už 10 rokov spolupráce oslavuje tento rok RTVS a Nadácia Kvapka nádeje. Diváci si jubilejný charitatívny program Noc nádejí budú môcť pozrieť v sobotu 7. decembra o 20:30 na Jednotke. Predpoludním Jednotka prinesie aj priamy prenos koncertu pre deti Deň nádejí.
Počas Noci nádejí sa v sobotu večer predstavia Helena Vondráčková, Miro Žbirka, Adriana Kučerová, Kristína, Martin Chodúr, Cimbal Brothers či Detský a dievčenský zbor RTVS a mnohí ďalší. Divákov budú slávnostným večerom sprevádzať Jarmila Lajčáková Hargašová, Karin Majtánová, Juraj Bača, Štefan Skrúcaný a Michal Slanička.

Večer na Jednotke prinesie RTVS prostredníctvom piatich emotívnych príbehov vyliečených detí nádej pre všetkých, ktorí so zákernými onkologickými ochoreniami bojujú. Súčasťou večera budú prvé veľké stretnutia detí a ich rodičov s anonymnými darcami kostnej drene, s ľuďmi, ktorí deťom svojím darcovstvom zachránili to najcennejšie - život. Darcovstvo kostnej drene funguje na medzinárodnej báze, je výsledkom spolupráce slovenského registra darcov kostnej drene s registrami iných krajín. Tento rok sa malí hrdinovia zoznámia s darcami z Nemecka, Poľska, Slovenska, aj zo Spojených štátov amerických.

RTVS a Nadácia Kvapka nádeje oslavujú 10. výročie spolupráce, ktorej cieľom je pomoc Transplantačnej jednotke kostnej drene na bratislavských Kramároch, detským onkologickým oddeleniam v Košiciach a v Banskej Bystrici a rovnako aj Národnému registru darcov kostnej drene.

K 10. výročiu svojej existencie pripravila Nadácia Kvapka nádeje predvianočný koncert pre deti - Deň nádejí. Počas doobedia v bratislavskom nákupnom centre budú môcť malí návštevníci aj s rodičmi pomôcť, potešiť či pozdraviť deti, ktoré adventné obdobie musia tráviť v nemocnici. Organizátori pripravili aj hudobný program, v ktorom zaspieva Spievanka a Zahrajko zo Spievankova, Miro Jaroš, Dominika Mirgová, Suvereno a Majself. Priamy prenos z programu odvysiela Jednotka 7. decembra o 11:00. Koncert naživo moderujú obľúbení kapitáni z Milujem Slovensko Stanka Kašperová a Juraj Šoko Tabaček.

Počas celého týždňa od 2. do 6. decembra o 20:20 RTVS prinesie na Jednotke cyklus krátkych dokumentov Noc nádejí - Návraty, v ktorých sa po rokoch vráti k príbehom vyliečených detí z uplynulých ročníkov.

Prieskum Median Sk

Prieskum Median Sk



Rádio Expres je najpočúvanejším rádiom s dosiahnutým výsledkom 33,5 percenta (1.497.000 poslucháčov) za obdobie august – november 2019. Vyplýva to z výsledkov prieskumu počúvanosti Radioprojekt v parametri „rozhlasové stanice - počúval posledný týždeň“.
Na druhom mieste je Rádio Slovensko s 25,5 percenta (1.141.000), tretie Fun Rádio s 22,7 percenta (1.014.000), Rádio Europa 2 má počúvanosť 16,8 percenta (749.000), Rádio Vlna dosiahlo 15,2 percenta (680.000), Rádio Jemné 15,2 percenta (677.000) a Rádio Regina 11,9 percenta (532.000).
V parametri „podiel na trhu (share)“ je na prvej pozícii rovnako Rádio Expres s podielom 21,7 percenta, nasleduje Rádio Slovensko s 19,6 percenta. Fun Rádio dosiahlo 11,7 percenta, Rádio Vlna 8,5 percenta, Rádio Europa 2 7,1 percenta, Rádio Jemné 6,9 percenta a Rádio Regina 6,2 percenta. Ostatné rozhlasové stanice držia podiel 18,2 percenta trhu.
Celková počúvanosť rádií v parametri „počúval posledný týždeň“ predstavuje 85,3 percenta, čo je 3.813.000 poslucháčov vo veku 14 - 79 rokov. Každý deň počúva rádio takmer 2,5 milióna ľudí (56,3 percenta populácie). Každý občan SR počúva denne rádio v priemere takmer dve hodiny. Každý poslucháč počúva rádio priemerne viac ako tri hodiny a 30 minút.
Spoločnosť Median SK realizuje kontinuálny prieskum Radioprojekt od apríla 2009. Zverejnené výsledky boli zbierané v termíne od 19. augusta do 10. novembra 2019. Prieskum bol realizovaný na vzorke 3260 respondentov, občanov SR vo veku 14 - 79 rokov. Výsledky prieskumu poskytla pre TASR zástupkyňa spoločnosti Median SK Linda Kleinertová.



Copyright © TASR 2019
 

RTVS štartuje nový televízny programový okruh Trojka

RTVS štartuje nový televízny 

programový okruh Trojka 

Verejnoprávna RTVS pripravila nový televízny programový okruh RTVS Trojka, štart je naplánovaný na 22. decembra. Jeho programovým základom bude 63 rokov budovaný archívny obsah verejnej služby. Ten tvorí jedinečnú kroniku historických, umeleckých, kultúrno-spoločenských aj technických dejín Československa a Slovenska druhej polovice 20. storočia, nevynímajúc nové milénium. Obsahuje všetky žánre pôvodnej televíznej tvorby, od dokumentov cez dramatické, hudobné a zábavné programy až po publicistiku, ktoré sa priebežne digitalizujú.
Vytvorenie špecifického televízneho okruhu determinovali dva kľúčové fakty, zvyšujúci sa vek dožitia a bohatý televízny archív, obsahujúci niekoľko tisíc titulov pôvodnej slovenskej tvorby. Trojka bude zameraná na populáciu 60+, má však ambíciu osloviť čo najširšie publikum. Novinkou sú hostiteľky večerného programového bloku Alena Heribanová a Soňa Müllerová, pričom hlasom Trojky bude Alena Heribanová. Signál bude šírený terestriálne, satelitnou formou aj v káblových systémoch.
Prvý deň vysielania Trojky 22. decembra začne o 6.00 h, v programe je dokument Vyznanie pútnika o Karolovi Plickovi, dokument Zimný slnovrat na kopaniciach, dokument Vôňa medovníkov o výrobe medovníkov na Slovensku, spomienky Borisa Filana a jeho hostí pod názvom Moje obľúbené omyly, zábavný program s Michalom Dočolomanským a jeho hosťami Chalupárium alebo Keď v meste padla, seriál Straty a nálezy režiséra Stanislava Párnického a filmová esej očami kňaza Jána Sucháňa O čom je život.
„Dnes sme oznámili, že 22. decembra začneme vysielať nový vysielací okruh, ktorý je zameraný predovšetkým na sprístupňovanie archívnej tvorby. Je to logický krok, pretože archív RTVS, predtým archív Slovenskej televízie (STV), ešte predtým Československej televízie na Slovensku je tvorený už viac ako 60 rokov, sú v ňom výsledky činnosti mimoriadne kvalitných profesionálov, či už hercov, kameramanov, režisérov, dramaturgov, zvukárov, strihačov a ostatných. Bolo by veľkým hriechom, keď nám to technické možnosti dovolia, nekonať tak, ako konáme. Verím že diváci, ktorí sledujú RTVS, si na tomto okruhu nájdu nielen nostalgické spomienky na mladosť, ale aj mladší diváci budú vidieť, že ich predkovia boli múdri a šikovní ľudia,“ uviedol pre TASR generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník.
Alena Heribanová pri prezentácii povedala, že je to 40 rokov, čo prišla do televízie. „Po skončení školy som hľadala miesto, kde by som mohla učiť angličtinu. Tá sa vyučovala iba na dvoch gymnáziách, nové sily nepotrebovali, tak som nevedela, čo budem robiť. Našla som oznam, že Československá televízia hľadá dievčatá na pozíciu televízna hlásateľka. Tak som šla na konkurz a dobre to dopadlo. Prijatie ponuky na Trojku ovplyvnila hviezdna zostava, ktorá sa tu zišla, hlavne Judita Gembická, s ktorou som dlhé roky spolupracovala,“ povedala pre TASR.



Copyright © TASR 2019