6. 12. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Vo viacerých maďarských mestách, ktoré majú pod kontrolou opozičné strany, vypovedal Fond na podporu poskytovateľov mediálnych služieb a správy majetku (MTVA), zastrešujúci činnosť verejnoprávnych médií, zmluvu o spolupráci s tamojšími mestskými televíziami.
Informovalo o tom vo štvrtok internetové vydanie ľavicového denníka Népszava, podľa ktorého vypovedanie dohody potvrdili mestá Nagykanizsa, Miškovec, Pécs i Szolnok.
Podľa Népszavy vypukla mediálna vojna po októbrových komunálnych voľbách v tých mestách, v ktorých sa dostala k moci opozícia. Okrem menovaných je ešte niekoľko miest, v ktorých je spolupráca tamojších regionálnych televízií s MTVA otázna, čo však riešia inak než vypovedaním zmluvy, napríklad nepredĺžením dohody, ktorá koncom roka vyprší.
Predseda Celoštátneho spolku regionálnych televízií Tibor Lovass pre denník uviedol, že situácia miestnych televízií je katastrofálna. Z 93 takýchto televízií má 10 - 11 dohodu s MTVA. Lovass nevylúčil, že cieľom fondu je zracionalizovať činnosť verejnoprávnej televízie, pretože stále nie je jasné, aký bude jej rozpočet.
Predseda podotkol, že témy z regiónov neboli v programoch verejnoprávnej televízie ani doteraz veľmi zastúpené, po takomto kroku to bude ešte horšie. Inou otázkou je, či doposiaľ dodávané reportáže z regiónov boli skutočnými témami, alebo slúžili iba na naplnenie koncepcie provládnej MTVA, konštatovala Népszava.
Spravodajský server 444.hu, ktorý sa stavia k vláde premiéra Viktora Orbána kriticky, napísal, že sa im do rúk dostala vnútorná komunikácia verejnoprávnych médií. V nej požadovali od regionálnych televízií rozhovory s ľuďmi, ktorí by chválili kroky kabinetu.
Fond MTVA na príslušné otázky denníka týkajúce sa zmien po komunálnych voľbách neodpovedal.


Ruská rada sudcov navrhuje, aby médiá niesli zodpovednosť a mohli byť trestané za "škandalizáciu" justície. S odvolaním sa na zistenia denníka Vedomosti o tom vo štvrtok informovala agentúra Interfax.
Škandalizácia justície podľa rady sudcov znamená "manipulovanie verejnou mienkou vo vzťahu k súdnej moci, znižovanie jej autority, ako aj nedbanlivú a nepodloženú kritiku, podrývajúcu dôveru verejnosti vo výkon spravodlivosti", napísal denník Vedomosti.
Tento návrh je súčasťou koncepcie informačnej politiky súdneho systému na roky 2020 - 2030, ktorý momentálne rada sudcov posudzuje. Rada v rámci dokumentu taktiež navrhuje, aby mohli médiá a jednotliví novinári niesť zodpovednosť aj za vyvíjanie tlaku na súd a "lobovanie v prospech jednotlivých osôb prostredníctvom publikovania článkov zadaných na komerčnej báze, negatívne ladených voči činnosti súdov".
Predseda komisie sudcov pre vzťahy s orgánmi štátnej moci a mimovládnymi organizáciami Jevgenij Šepelin odmietol spresniť, aké tresty by mohli za takúto činnosť médiám hroziť.
Ako píše agentúra Interfax, termín "škandalizácia justície" použil po prvýkrát ešte minulý rok predseda rady sudcov Viktor Momotov. V oficiálnych dokumentoch sa daný termín až doteraz nevyskytoval.


Podnikateľ Yorgen Fenech, ktorý je hlavným podozrivým v prípade vraždy maltskej novinárky Daphne Caruanovej-Galiziovej, vo štvrtok pred maltským súdom vyhlásil, že bývalý poradca premiéra Josepha Muscata mu poskytoval podrobnosti o vyšetrovaní prípadu. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP.
Magnát Fenech, ktorého zatkli v druhej polovici novembra, keď sa na svojej jachte pokúšal opustiť krajinu, vo štvrtok povedal, že bývalý šéf úradu maltskej vlády Keith Schembri mu poskytoval podrobné pokyny, čo povedať polícii, keby sa ho pýtala na vraždu novinárky Caruanovej-Galiziovej.
Fenech na súde vysvetlil, že so Schembrim sa poznajú od detstva. "Zverovali sme sa jeden druhému a stretávali sme sa zo dvakrát do týždňa," uviedol. "Neustále ma, v reálnom čase, informoval o podrobnostiach vyšetrovania," dodal.
Podľa agentúry AFP Fenech uviedol, že tieto informácie Schembri svojho času získaval údajne od hlavného vyšetrovateľa prípadu novinárkinej vraždy Keitha Arnauda.
Takto bol Fenech vopred informovaný aj o zatknutí Vincenta Muscata a bratov Alfreda a Georgea Degiorgiovcov, ktorí sú obvinení z prípravy, nastraženia a aktivovania bombovej nálože v aute, ktorá pred dvoma rokmi zabila známu investigatívnu novinárku.
Nové odhalenia vo vyšetrovaní vraždy investigatívnej novinárky otriasli politickou scénou na Malte. O funkciu už prišiel Schembri i minister cestovného ruchu Konrad Mizzi a premiér Muscat bol donútený oznámiť, že podá demisiu. Stane sa tak v januári budúceho roku. Odchod z funkcie oznámil aj minister hospodárstva Chris Cardona, ktorý uviedol, že "sám seba suspenduje".
Kritici premiéra obviňujú, že marí spravodlivosť, aby chránil svojich politických spojencov a spolupracovníkov.
Minulý týždeň maltská prokuratúra obvinila Fenecha zo spolupáchateľstva v prípade vraždy novinárky, spoluviny v súvislosti s výbuchom bomby, ktorá ju usmrtila, a členstva v zločineckej organizácii. Samotný Fenech vinu vo všetkých bodoch obžaloby poprel.
Novinárku Caruanovú-Galiziovú, ktorá písala protikorupčný blog, viedla vyšetrovanie škandálu Panama Papers na Malte a bola ostrou kritičkou maltskej vlády, zabila v októbri 2017 bomba nastražená v jej aute. Jej smrť krajinou otriasla a vyvolala protesty. Caruanová-Galiziová z korupcie obviňovala aj Schembriho a exministra Mizziho.




Úroveň kontroly médií v Maďarsku nemá obdobu v žiadnom členskom štáte EÚ. Konštatuje sa to v správe organizácie Reportéri bez hraníc (RSF) založenej na záveroch medzinárodnej misie na monitorovanie slobody tlače, ktorá sa uskutočnila koncom novembra a zverejnená bola vo štvrtok. Jej autori vyzývajú orgány EÚ, aby nestrácali čas a prijali potrebné opatrenia.
Členmi pozorovateľskej misie boli zástupcovia RSF, Medzinárodného tlačového inštitútu (IPI), organizácie Article 19, Výboru na ochranu novinárov (CPJ), Európskeho centra pre slobodu tlače a médií (ECPMF), Európskej federácie novinárov (EFJ) a organizácie Free Press Unlimited. Misia mala podobu stretnutí s mnohými maďarskými novinármi a predstaviteľmi občianskej spoločnosti. Jej členovia sa stretli aj s hovorcom vlády Zoltánom Kovácsom a novým primátorom Budapešti Gergelyom Karácsonyim.
"Tieto stretnutia potvrdili, že v Maďarsku došlo k dramatickému úpadku slobody tlače. Na umlčanie kritiky médií vláda využila celý rad dobre pripravených metód vrátane nákupu médií, vynútenej likvidácie titulov, kontroly riadenia nezávislých médií a ohováračských kampaní proti kritickým reportérom. Výsledkom je, že veľká časť obyvateľstva, najmä vo vidieckych oblastiach, prišla o možnosť prístupu k nezávislým správam a informáciám," uvádza sa v správe RSF.
Správa misie upozorňuje na nedostatok rôznorodosti médií a skutočnosť, že väčšinu médií v súčasnosti vlastnia podnikatelia, ktorí sú spojení s vládou Viktora Orbána. RSF upozorňuje na kontrolu médií zo strany vlády v Maďarsku už od roku 2017. Po zániku dvoch vplyvných denníkov — Népszabadságu a Magyar Nemzetu — občania Maďarska k dispozícii iba jeden nezávislý politický denník Népszava, ktorý má však obmedzený dosah. Regulačný systém médií je úplne pod kontrolou vládnucej strany Fidesz. Všetkých päť členov mediálnej rady, ktorá opakovane zasahovala do práce kritickým novinárom, vymenúva práve Fidesz.
Reportéri bez hraníc poukazujú aj na rastúcu marginalizáciu nezávislých médií, ktoré už nemôžu riadne fungovať, pretože štát ich diskriminuje. Ich vplyv je obmedzený väčšinou na hlavné mesto, kým na zvyšok krajiny nemajú dosah.
Nezávislí novinári v Maďarsku sú podfinancovaní a opakovane vystavovaní hrozbám alebo očierňujúcim kampaniam a útokom v provládnych médiách.
Správa RSF vyjadruje poľutovanie z nečinnosti a neschopnosť Európskej únie, ktorá nedokáže zabrániť jednému zo svojich členských štátov, aby otvorene potlačoval slobodu médií. Nedostatok reakcií zo zahraničia umožňuje maďarskej vláde "vyvážať" tento neliberálny model aj do iných krajín strednej a východnej Európy, čo podľa RSF ohrozuje nezávislosť médií v celom regióne.

Copyright © TASR 2019