1. 12. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Maltského podnikateľa Yorgena Fenecha obvinila v sobotu večer prokuratúra zo spolupáchateľstva v prípade vraždy novinárky Daphne Caruanovej-Galiziovej, spoluviny v súvislosti s výbuchom bomby, ktorá ju usmrtila, a členstva v zločineckej organizácii. Samotný Fenech (37) pred súdom vinu vo všetkých bodoch obžaloby poprel, informovala agentúra DPA.
Hlavný vyšetrovateľ vraždy Keith Arnaud na súde, kde boli prítomní aj členovia novinárkinej rodiny, uviedol, že Fenecha úrady sledovali a 20. novembra zadržali po tom, čo sa pokúsil z Malty ujsť na svojej jachte. Arnaud dodal, že podnikateľa v súvislosti s prípadom zadržali hneď niekoľkokrát, a to z dôvodu komplikovanosti celej kauzy.
Fenech je hlavným podozrivým v prípade vraždy novinárky. Podnikateľ sa snažil získať prezidentskú milosť výmenou za ďalšie informácie o prípade, čo sa mu však nepodarilo. Fenech je riaditeľom konzorcia, ktoré v roku 2013 vyhralo tender maltskej vlády na výstavbu plynovej elektrárne. Je aj majiteľom spoločnosti 17 Black, ktorá údajne vyplácala tajné finančné odmeny bývalému vedúcemu kancelárie premiéra Keitha Schembriho aj maltskému ministrovi cestovného ruchu Konradovi Mizzimu.
Obaja zmienení muži v utorok zo svojich postov odstúpili. Odchod z funkcie oznámil v rovnaký deň aj minister hospodárstva Chris Cardona, ktorý uviedol, že "sám seba suspenduje".
V súvislosti s prípadom sa v dohľadnej dobe očakáva aj rezignácia maltského premiéra Josepha Muscata, ktorý čelí ostrej kritike za to, akým spôsobom vláda k vyšetrovaniu vraždy pristupuje. Premiér ešte začiatkom týždňa prisľúbil, že zo svojho úradu odstúpi, ak sa preukáže, že existuje akákoľvek väzba, ktorá by ho spájala s vraždou novinárky.
Novinárku Caruanovú-Galiziovú, ktorá písala protikorupčný blog a viedla vyšetrovanie škandálu Panama Papers na Malte a bola investigatívnou novinárkou a ostrou kritičkou maltskej vlády, zabila v októbri 2017 bomba nastražená v jej aute. Jej smrť krajinou otriasla a vyvolala protesty. Caruanová-Galiziová z korupcie obviňovala aj Schembriho a exministra Mizziho. Členovia jej rodiny vyzývajú premiéra Muscata na odstúpenie. Podľa ich slov "má na rukách krv", lebo Schembriho a Mizziho ochraňoval.


Maltský premiér Joseph Muscat údajne plánuje 18. januára odstúpiť zo svojho úradu, a to pre narastajúcu kritiku, ktorej čelí v súvislosti s vyšetrovaním vraždy novinárky Daphne Caruanovej-Galiziovej. Agentúru AFP o tom v sobotu informovali zdroje z prostredia premiérovej strany.
Podľa ich tvrdení Muscat odstúpi, keď voči všetkým zapleteným do vraždy novinárky budú už vznesené obvinenia. Na svoj post má premiér rezignovať hneď po tom, ako si jeho Strana práce (PL) zvolí nového lídra.
"Vždy hovoril, že čoskoro odstúpi, pričom cíti, že teraz je na to ten správny čas," povedal jeden zo zdrojov.
Ďalšie zdroje dodali, že premiér chce najskôr dosiahnuť vyšetrenie vraždy novinárky, ako už prisľúbil. Jeden zo zdrojov AFP povedal, že Muscat svoju rezignáciu oznámi, keď budú "strojca alebo strojcovia vraždy" predvedení pred súd, pričom v strane PL by vtedy - 18. januára - zároveň mala prebehnúť voľba nového lídra.
Premiér Muscat, ktorý čelí ostrej kritike za to, akým spôsobom vláda k vyšetrovaniu vraždy pristupuje, ešte začiatok týždňa prisľúbil, že zo svojho úradu odstúpi, ak sa preukáže, že existuje akákoľvek väzba, ktorá by ho spájala s vraždou novinárky.
V súvislosti s vyšetrovaním vraždy novinárky zatkli ešte v utorok maltské úrady bývalého vedúceho kancelárie premiéra Keitha Schembriho. Muscat ešte v ten istý deň oznámil jeho rezignáciu. Schembriho povolala polícia na výsluch po tom, ako zadržaný podnikateľovi Yorgen Fenech vyšetrovateľom oznámil, že má dôkazy spájajúce tohto muža s nelegálnymi aktivitami. Schembriho však vo štvrtok z väzby prepustili bez vznesenia ďalších obvinení.
Podnikateľ Fenech je hlavným podozrivým v prípade vraždy novinárky. Tento muž sa snažil získať prezidentskú milosť výmenou za ďalšie informácie o prípade, čo sa mu však nepodarilo. Fenech je riaditeľom konzorcia, ktoré v roku 2013 vyhralo tender maltskej vlády na výstavbu plynovej elektrárne. Je aj majiteľom spoločnosti 17 Black, ktorá údajne vyplácala tajné finančné odmeny okrem Schembriho aj maltskému ministrovi cestovného ruchu Konradovi Mizzimu.
Samotný Mizzi v utorok oznámil odchod zo svojej funkcie. Rovnaký krok spravil aj s minister hospodárstva Chris Cardona, ktorý uviedol, že "sám seba suspenduje".
Muscat (45) je na čele maltskej vlády od roku 2013.


Copyright © TASR 2019


Starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný (ODS) v piatok vystúpil vo vysielaní ruskej štátnej televízie Rossija 1, témou bola jeho snaha postaviť sochu vlasovcom, ktorí bojovali za oslobodenie  Prahy. V živom prenose kritizoval Rusko za prístup k výkladu dejín.



Copyright © ČTK 2019





Britská BBC upozornila na webstránku forbesbusinessinsider.com, ktorá kopíruje celé články z iných portálov a zverejňuje ich s len veľmi malými úpravami. O pochybnom portáli informovali aj spoločnosť Google, ktorá ho využívala na platenú reklamu. Po upozornení zo strany BBC však Google zrušil zmluvu. Ďalšia vplyvná firma - Amazon, však k takému kroku zatiaľ nepristúpila.
Portál nemá nič spoločné so spoločnosťami Forbes a Business Insider. Experti tvrdia, že na internete existuje 350 miliónov registrovaných názvov domén a nie je možné zistiť, koľko z nich tvoria falošné spravodajské stránky, pričom aj tie zarábajú na reklamách.
Menovanú webstránku vytvorila firma sídliaca v pakistanskom meste Karáči. Jej predstaviteľ pre BBC uviedol, že ju vytvoril s cieľom "nájsť spôsoby, ako zvýšiť optimalizáciu vyhľadávacích nástrojov". Expert na digitálnu reklamu Augustine Fou z New Yorku povedal, že "na vytvorenie takejto stránky nemusí byť človek zručným hekerom".
Webstránky často nemajú slúžiť ľuďom. Patrí medzi ne aj laredotribune.com, ktorá má na prvý pohľad publikovať správy pre malé mesto na juhu Texasu. Nepíše k nim však dátumy zverejnenia a neponúka ani kontakt na redakciu. Načítava sa však veľmi pomaly, keďže sa na nej nachádza množstvo reklám. Podľa analytickej firmy SimilarWeb za uplynulé tri mesiace mala stránka 3,7 milióna zhliadnutí. Čo nie je zlé vzhľadom na to, že mesto má 260-tisíc obyvateľov. Ako dodali, na dosiahnutie takéhoto čísla používajú roboty.
Vlad Shevtsov, zástupca firmy Social Puncher, ktorá už odhalila množstvo falošných spravodajských serverov, uviedol, že každá takáto stránka si mesačne zarobí približne stotisíc dolárov (v prepočte zhruba 91-tisíc eur).
Google vyhlásil, že Laredo Tribune neporušil žiadne pravidlá týkajúce sa reklamy a preto "anonymný majiteľ stránky dostane na budúci mesiac ďalší šek na peniaze". Shevtsov povedal, že "reklamný priemysel a Google stále ignorujú zjavné dôkazy a platia podvodníkom". Zástupcovia Googlu tvrdia, že aktívne bojujú proti falošnej reklame.

©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.