2. 12. 2019

Reakcia Kancelárie verejného ochrancu práv na reláciu O 5 minút 12 zo dňa 1. decembra 2019

Reakcia Kancelárie verejného ochrancu práv na


 reláciu O 5 minút 12 zo dňa 1. decembra 2019


Oceňujeme akúkoľvek snahu výkonnej moci zlepšiť legislatívne podmienky pre vyvodenie zodpovednosti voči sudcom. Musíme však vyjadriť znepokojenie nad tým, ak predseda strany, ktorá je súčasťou vládnej koalície a ktorej nominant riadi rezort spravodlivosti, odkláňa politickú zodpovednosť za zdĺhavé procesy, ktoré boli predmetom mediálnej kritiky, na činnosť Kancelárie verejného ochrancu práv.
Jeho vyjadrenie v relácii o 5 minút 12:
„Dobre, ale stále si myslím, že aj takáto malá zmena, ktorá príde teraz, uvoľní trošku ruku povedzme aj ministrovi spravodlivosti, ale aj šéfom každého orgánu, ktorý k spravodlivosti má čo povedať. A je to dôležité. Lebo viete, aj pán minister Gál veľmi dlho rozmýšľal, a 2 týždne to trvalo, kým vymysleli spôsob, aby, aby fakticky mohli zakročiť proti pani Jankovskej. Lebo keby urobili chybu, to, čo sa už stalo napríklad v iných prípadoch, keď pani myslím, že ombudsmanka Dubovcová napadla myslím, že v troch, dvoch alebo troch prípadoch nejakú sudkyňu, urobila ona alebo teda tá právna kancelária urobila tam nejakú chybu a potom už sa nedalo konať. Na základe tohto zákona sa bude môcť konať v budúcnosti proti tým sudcom, ktorí tam nemajú čo hľadať.“
Tvrdenie o tom, že došlo k chybe pri podávaní návrhov na disciplinárne stíhanie sudcov zo strany Kancelárie verejného ochrancu práv je nepravdivé. Ani jeden z návrhov na disciplinárne stíhanie sudcov, ktoré v minulosti podali verejné ochrankyne práv, neboli prekážkou pre trestné konanie alebo konanie pred iným orgánom. Návrhy neboli podané bezdôvodne. Boli skutkovo a právne podložené a disciplinárny senát sa nimi zaoberal. Vo väčšine prípadov senát nekonštatoval potrebnú mieru zavinenia, prípadne kvalifikovanú mieru závažnosti (intenzitu zásahu do základného práva) a preto nepristúpil k disciplinárnemu potrestaniu.