18. 6. 2021

Prieskum Median SK

Prieskum Median SK




Rádio Expres je naďalej najpočúvanejšou rozhlasovou stanicou na Slovensku. Prvú trojku uzatvára súkromné Fun rádio a verejnoprávne Rádio Slovensko. Vyplýva to z prieskumu počúvanosti rádií Radioprojekt III. až V. etapa 2021. Prieskum uskutočnila spoločnosť Median SK od 1. marca do 23. mája tohto roka na vzorke 3 001 respondentov vo veku 14 až 79 rokov. O výsledkoch informovala Linda Kleinertová z Median SK.

Rádio Expres malo podľa výsledkov prieskumu počúvanosť 34,3 percenta, čo predstavuje viac ako 1,5 milióna poslucháčov. S 23,3 percentnou počúvanosťou za ním nasledovalo Fun rádio s viac ako miliónom poslucháčov. Okruh verejnoprávneho Slovenského rozhlasu – Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS), Rádio Slovensko sa umiestnilo na tretej priečke s 23,2 percentami. Na ďalších miestach sa umiestnili Rádio Vlna (17,9 percenta), Rádio Europa 2 (16,8 percenta), Rádio Jemné (14,4 percenta) a Rádio Regina (10,3 percenta).

Celková počúvanosť rádií v parametri „počúval posledný týždeň“ vzrástla na 90,7 percenta, čo je viac ako štyri milióny poslucháčov vo veku 14 až 79 rokov. Každý deň počúva rádio takmer 2,5 milióna ľudí, teda 55,6 percenta populácie. Každý poslucháč počúva rádio priemerne viac ako tri hodiny a päť minút.

Rozhlasová sieť Radio Services, do ktorej patrí Rádio Anténa Rock, Rádio Europa 2, Rádio Jemné a Rádio Vlna, dosiahla v parametri „počúvali posledný týždeň“ počúvanosť 43,3 percenta, čo je 1 932 000 poslucháčov. Slovenský rozhlas (RTVS) so svojimi šiestimi okruhmi mal počúvanosť 34,8 percenta, teda 1 552 000 poslucháčov. Sieť Regiomedia mala počúvanosť 10,4 percenta, teda 464-tisíc poslucháčov. Súčasťou siete Regiomedia sú Kiss Rádio, Rádio Beta, Rádio Best FM, Rádio Frontinus, Rádio Liptov, Rádio Lumen, Rádio Rebeca, Rádio SiTy, Rádio Viva, Rádio WOW, Trnavské rádio a Záhorácke rádio.

V meranom období malo najvyšší podiel na trhu, a to konkrétne 22,3 percenta, Rádio Expres. Nasledovalo za ním Rádio Slovensko s 17,8 percentami a Fun rádio s 13,2 percentným podielom na trhu. Rovnaký podiel 8,5 percenta mali Rádio Europa 2 aj Rádio Vlna. Rádio Jemné malo na trhu podiel 6,7 percenta a 5 percent dosiahlo Rádio Regina. Ostatné rozhlasové stanice držia podiel 17,9 percenta z trhu.

Spoločnosť Median SK uskutočňuje kontinuálny prieskum Radioprojekt od apríla 2009.

 ©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

VÝROKY TÝŽDNA

 VÝROKY TÝŽDNA


„Prezentujete to ako disent a intoleranciu voči disentu v Rusku. My to vnímame úplne rozdielne. Viete, že 450 osôb zatkli po vstupe do Kongresu? ... Prišli tam s politickými požiadavkami. Nemáme to vo zvyku, niekoho vraždiť. Objednali ste si vraždu ženy, ktorá prišla do Kongresu a ktorú zastrelil policajt?“
Vladimir Putin

 

„Ostro protestujeme proti pokusom na deťoch prostredníctvom experimentálnych vakcín.“
Robert Fico
 

RTVS prinesie v nedeľu galavečer udeľovania ocenení Krištáľové krídlo

 RTVS prinesie v nedeľu galavečer

 udeľovania ocenení Krištáľové krídlo


 Výnimočné osobnosti Slovenska nominované na ocenenie Krištáľové krídlo sa už v nedeľu stretnú v prostredí Zámku Šimák v Pezinku a RTVS bude pri tom. Prestížny galavečer prinesie v priamom prenose na Jednotke 20. júna o 20.30 h.

V atraktívnom prostredí a príjemnej atmosfére spoznajú diváci RTVS držiteľov ocenení v deviatich kategóriách: Hudba, Filantropia, Hospodárstvo, Medicína a veda, Výtvarné umenie, Šport, Publicistika a literatúra, Divadlo a audiovizuálne umenie a Inovácie a startupy. O ocenení v každej z kategórií rozhodovala aj tento rok porota zložená z odborníkov pôsobiacich v danej oblasti. Hlavnou myšlienkou Krištáľového krídla je podľa organizátorov „objavovanie a vyzdvihnutie jedinečných ľudí a ich profesionálnych výkonov, ktoré si zaslúžia úctu.“

Už tradične bude udelená i mimoriadna cena za celoživotné dielo, mimoriadny úspech v zahraničí či iný významný počin. Tento rok porota toto ocenenie udelila a v priebehu galavečera ho odovzdá do rúk Prof. MUDr. Daniele Ostatníkovej, PhD., ktorá sa celoživotne venuje výskumu mozgu a jeho funkciám, v posledných desaťročiach - najmä téme autizmu a mimoriadne ocenenie poputuje aj k vysokoškolskému profesorovi PhDr. Karolovi Horákovi, CSc., slovenskému prozaikovi, literárnemu a divadelnému vedcovi, pedagógovi, no predovšetkým jednému z významných súčasných slovenských dramatikov.

Výnimočným galavečerom bude divákov sprevádzať moderátorská dvojica Janette Štefánková a Jakub „Zitron“ Ťapák. „Rovnako ako každú svoju prácu, aj úlohu moderátora Krištáľového krídla beriem veľmi zodpovedne a prirodzene mám pred galavečerom veľký rešpekt,“ hovorí Jakub Ťapák. „Som vždy rada v spoločnosti inšpiratívnych ľudí a na Krištáľovom krídle ich bude neúrekom a, samozrejme, sa teším aj na publikum, ktoré nám všetkým neuveriteľne chýbalo,“ povedala moderátorka Janette Štefánková.

Diváci sa môžu tešiť aj na skvelé hudobné zážitky. V programe vystúpia Janoska Ensemble, Peter Bič Project, Ľubica Čekovská, Tereza Mašková, Juraj Podmanický z kapely Billy Barman, Dan Bárta a Lina Mayer. Slávnostnú atmosféru umocní aj sláčiková sekcia Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu spolu s rytmickou sekciou pod vedením Adriana Kokoša.

Krištáľové krídlo je každoročne udeľované ocenenie významným osobnostiam na Slovensku, ktoré dosiahli vo svojom odvetví mimoriadnu odbornosť a úspechy. Ocenenie sa udeľuje od roku 1997 a tento rok prebieha jeho 24. ročník. „Som rád, že RTVS je stabilnou súčasťou tohto prestížneho projektu a že môžeme divákom sprostredkovať nielen príjemný prenos z galavečera, ale zároveň prostredníctvom televíznej Jednotky aj predstaviť úspešných ľudí, ktorí zasvätili svojej kvalitnej práci celý život,“ povedal generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník.

Krištáľové krídlo oceňuje významné osobnosti Slovenska v oblasti vedy, kultúry, filantropie či športu. „Najväčšou hodnotou sú pre nás ľudia, ktorí vďaka svojim schopnostiam a neutíchajúcemu úsiliu prispievajú k tomu, aby sme sa na Slovensku mali lepšie. A to vo všetkých sférach spoločenského života,“ dodala riaditeľka Krištáľového krídla Katarína Srkala.

Jednotka RTVS odvysiela priamy prenos z odovzdávania cien 24. ročníka Krištáľového krídla v nedeľu 20. júna o 20.30 h. Mená tohtoročných laureátov, ktorí sa o ocenenie v jednotlivých kategóriách uchádzajú, sú k dispozícii aj na webe RTVS.sk.

17. 6. 2021

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


ThousandEyes Introduces Synthetic Application Performance Monitoring
Webstránky a aplikácie desiatok finančných inštitúcií, aerolínií a ďalších spoločností na celom svete vo štvrtok zasiahli krátke internetové výpadky.
Hongkonská burza vo štvrtok prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter informovala, že jej webstránka má technické problémy a okolnosti vyšetrujú. Približne o 17 minút neskôr oznámili, že webstránky znovu normálne fungujú.
Webstránky monitorujúce internet, ako ThousandEyes, Downdetector.com a fing.com, zobrazovali desiatky narušení vrátane amerických leteckých spoločností.
Viaceré výpadky hlásili ľudia z Austrálie, ktorí sa pokúšali robiť bankové operácie, objednať si letenky alebo sa dostať k poštovým službám.
Mnohé služby približne do hodiny znovu normálne fungovali, no zasiahnuté spoločnosti informovali, že intenzívne pracujú na tom, aby zabránili podobným problémom do budúcnosti.
Letecká spoločnosť Virgin Australia vo vyhlásení problémy pripísala výpadku systému na doručovanie obsahu od spoločnosti Akamai. „Spolupracujeme s nimi na zabezpečení nevyhnutných opatrení, aby sme zabránili opätovnému výskytu takýchto výpadkov,“ oznámili aerolinky, ktoré už obnovili prístup na svoju webstránku aj kontaktné centrum pre zákazníkov.
Medzi zákazníkov Akamai patria viaceré najväčšie spoločnosti a banky. Spoločnosť, ktorá sídli v Cambridge, v americkom štáte Massachusetts, zatiaľ nereagovala na žiadosti agentúry AP o vyjadrenie.
Narušenie prišlo len niekoľko dní po výpadkoch spôsobených problémami spoločnosti Fastly. Firma, ktorá poskytuje cloud computingové služby, pripísala problémy softvérovej chybe. V jej dôsledku sa používatelia nemohli pripojiť k viacerým webstránkam, ako napríklad novín The New York Times a The Guardian, platforiem Twitch a Reddit či britskej vlády.

 

©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

 

 HK's Apple Daily says police arrest five directors last time for Tycoon  Jimmy Lai

 Predstavitelia prodemokratického hongkonského denníka Apple Daily krátko po policajnej razii v ich sídle vo štvrtok uviedli, že sloboda tlače v Hongkongu "visí na vlásku". Napísali tak v odkaze svojim čitateľom zverejnenom vo svojej aplikácii, píše agentúra AFP.
V odkaze sa píše, že denník je obeťou "cieleného tvrdého zásahu režimu". Dopĺňa tiež, že zamestnanci denníka budú naďalej svoju prácu vykonávať sebavedome a poctivo.
Vyše 500 hongkonských policajtov podniklo raziu v sídle Apple Daily vo štvrtok ráno, pričom zatkli jeho šéfredaktora a ďalších štyroch vedúcich pracovníkov – oficiálne pre podozrenie, že sa "spriahli so zahraničnou mocnosťou alebo s cudzími elementmi s cieľom ohroziť národnú bezpečnosť" krajiny.
Raziu podľa tamojších úradov vykonali na základe článkov, v ktorých podľa nich denník "apeloval na uvalenie sankcií" na hongkonských a čínskych predstaviteľov, približuje AFP. Agentúra dopĺňa, že o prvý prípad, keď kontroverzný čínsky bezpečnostný zákon použili proti predstaviteľom tamojších médií.
Polícia tiež zaistila majetky denníka v hodnote 18 miliónov hongkonských dolárov. Apple Daily informoval, že medzi zaistenými predmetmi sa nachádzali aj počítačové terminály, pevné disky a poznámkové zápisníky novinárov.
Bulvárny denník Apple Daily dlhodobo podporuje hongkonské prodemokratické hnutie a často kritizuje miestnu vládu aj Peking za to, že sprísňujú kontrolu nad touto osobitnou administratívnou oblasťou Číny a postupne obmedzujú jej slobody.
Majiteľa novín, 73-ročného mediálneho magnáta Jimmyho Laia, v apríli tohto roka odsúdili na 14 mesiacov za organizovanie a účasť na nepovolených prodemokratických protestoch.
Čínsky zákon o národnej bezpečnosti kriminalizuje aktivity považované za protištátnu činnosť, separatizmus, terorizmus či spriahnutie sa so zahraničnými silami. Za vágne formulované obvinenia hrozia obvineným väzenské tresty od troch do desiatich rokov a v najhorších prípadoch aj doživotie.

 

Copyright © TASR 2021

Leto na Markíze

Leto na Markíze



Okrem atraktívnych programov sa diváci TV Markíza môžu v lete tešiť aj na úplne nový grafický vizuál, ktorý bude reflektovať blížiacu sa štvrťstoročnicu slovenského televízneho lídra.


Televízia Markíza prichystala pre svojich divákov aj na horúce letné mesiace naozaj atraktívnu programovú štruktúru. Tešiť sa môžu na viacero zaujímavých premiér, množstvo osvedčených titulov, ako aj na oslavu 25. výročia štartu vysielania najsledovanejšej slovenskej televízie.

„Atmosféru blížiacej sa štvrťstoročnice Markízy umocní aj nový letný grafický vizuál a jingle, v príprave je tiež veľká imidžová kampaň s obľúbenými tvárami našich relácií a seriálov. Diváci sa rozhodne majú na čo tešiť,“ povedal Michal Borec, riaditeľ PR a marketingu skupiny Markíza.

Veľké prekvapenie je prichystané pre všetkých fanúšikov kultového komediálneho seriálu Susedia, ktorí ani počas leta neprídu o nové príbehy svojich obľúbených hrdinov. „Premiérové časti si budú môcť vychutnávať v júli aj auguste v tradičnom pondelkovom vysielacom čase o 20:30 hod. Pondelková zábava bude pokračovať dvojitou dávkou českého komediálneho seriálu Kameňák, pričom na obrazovky sa dostanú aj doposiaľ neodvysielané časti,“ prezradila Silvia Majeská, programová riaditeľka skupiny Markíza.

V utorkové a štvrtkové večery o 20:30 hod. ponúkne Markíza premiérové české epizódy obľúbenej reality šou Zámena manželiek, v ktorých opäť nebude núdza o veľké emócie. Zvyšné večery v týždni vyplnia akvizičné filmy, napríklad aj obľúbená séria komédií Babovřesky a mnohé ďalšie známe tituly. V pracovných dňoch si diváci budú môcť pozrieť aj nové časti obľúbených sérií príbehov Rodinné prípady a Susedské prípady, ktoré budú doplnené o výber najlepších epizód z bohatého archívu.

Z vlastnej tvorby aj počas leta bez prestávky pokračuje relácia Teleráno, v rámci ktorej sa od augusta divákom predstaví aj nová moderátorská dvojica Zuzana Čimová a Matúš Krnčok. Diváci neprídu ani o magazín Reflex plný pútavých reportáží a, samozrejme, ani o popoludňajšie a večerné Televízne noviny. V hlavnom večernom spravodajstve nebude chýbať tradičný letný servis, v rámci ktorého budú redaktori mapovať dovolenkové destinácie na Slovensku. Redaktor Braňo Tomaga zas bude prinášať aktuálne informácie a zaujímavosti z Chorvátska, ktoré je obľúbenou dovolenkovou destináciou mnohých Slovákov.

Fanúšikovia kvalitných seriálov sa môžu vo vysielaní Markízy tešiť na premiérovú 17. sériu legendárneho kriminálneho seriálu NCIS - Námorný vyšetrovací úrad, ale aj na skvelé novinky ako Mladý Sheldon (Young Sheldon) či Majster ilúzie (Deception).

Z premiérových filmových titulov Markíza počas leta uvedie napríklad výbornú akčnú komédiu Bláznivá hliadka (Chips), bláznivú komédiu Na výške s mamou (Life of the Party) s Melissou McCarthy v hlavnej úlohe, a zárukou skvelej zábavy sú aj Ed Helms, Owen Wilson a Glenn Close v komédii Kto je náš ocko? (Father Figures).

V rámci osláv 25. narodenín sa na obrazovky Markízy v priebehu leta vrátia kultové relácie ako Mojsejovci, Smiechoty, Slávici na ulici, Uragán, Aj múdry schybí, Partička, Všetci sú za dverami, či VILOmeniny. V príprave je tiež špeciálny narodeninový program, ktorý bude odvysielaný presne v deň výročia, v utorok 31. augusta 2021.

Diváci televízie Doma sa aj v lete môžu vždy od pondelka do štvrtka večer tešiť na premiérové časti obľúbených tureckých romantických seriálov Meryem a Spútaný motýľ. Nových sérií sa dočkajú fanúšikovia úspešného seriálu z lekárskeho prostredia Dobrý doktor, ako aj aktuálnej novinky Chicago Fire. Milovníkov kriminálnych seriálov poteší televízia Dajto, ktorá prinesie premiérovú 14. sériu Myšlienok vraha a na obrazovky sa vráti aj ukrajinský Ňuchač.

Fortuna liga prichádza na VOYO, Dajto a Nova Sport

 Fortuna liga prichádza na VOYO,

 Dajto a Nova Sport

Nový ročník Fortuna ligy odštartuje v piatok 23. júla 2021 televíznym súbojom AS Trenčín – FC ViOn Zlaté Moravce – Vráble. Duel od 20:00 hod. naživo prinesie streamovacia služba VOYO a česko-slovenský športový kanál Nova Sport.

   
Novým domovom najlepšieho slovenského futbalu sa od 23. júla 2021 stane skupina Markíza so svojou streamovacou službou VOYO. Všetkých, minimálne 192 zápasov Fortuna ligy v sezóne, nájdu fanúšikovia práve na tejto platforme. Piatkový zápas navyše vždy prinesie aj česko-slovenský športový kanál Nova Sportnedeľné prenosy bude vysielať aj televízia Dajto.

 „Sme veľmi radi, že od júla budeme môcť fanúšikom ponúknuť prostredníctvom streamovacej služby VOYO a TV kanálov Dajto a Nova Sport všetko podstatné z Fortuna ligy. Futbal a celkovo šport má prinášať pozitívne emócie a o tie sa v spolupráci s klubmi a Úniou ligových klubov budeme od prvého kola aj snažiť,“ povedal šéfredaktor športu TV Markíza Martin Lisý. 

„Stanica Nova Sport je dostupná v Česku i na Slovensku, a preto som rád, že divákom môžeme ponúknuť aj slovenský špičkový šport. Verím, že fanúšikovia si radi zaspomínajú na federálne časy a na tímy ako Slovan, Žilina, alebo Trnava. Slovenský futbal stále napreduje a už sa veľmi tešíme na zaujímavé zápasy,“ dodal Dušan Mendel, vedúci športového programu skupiny Nova. 

Všetky televízne priame prenosy budú snímané minimálne na 9 kamier a budú obohatené o sprievodné štúdiá s atraktívnymi hosťami, rozhovormi s hráčmi a analýzami, ktoré budú vznikať v spolupráci Únie ligových klubov a športovej redakcie TV Markíza.   

„V lete budú vysielacie časy televíznych zápasov vždy o 20:00 hod., počas jesene a v zime vždy o 17:00 hod. Na VOYO budú k dispozícii všetky zápasy, aj tie, ktoré budú vysielať televízne stanice, a to dokonca v totožnej kvalite,“ ozrejmuje výkonný riaditeľ ÚLK Marketing Michal Mertinyák. „Televízne zápasy sú snímané na 9 kamier, ďalšie minimálne na 3, v rovnakej kvalite si ich budú môcť fanúšikovia vychutnať na televíznych obrazovkách aj na VOYO. Všetky zápasy zároveň budú vo Full HD kvalite a o atmosféru sa postarajú aj profesionálni komentátori a futbaloví experti,“ uzavrel.

Novú sezónu Fortuna ligy odštartuje v piatok 23. júla 2021 zápas AS Trenčín – FC ViOn Zlaté Moravce – Vráble, ktorý prinesie premiérovo Nova Sport. V nedeľu 25. júla 2021 odvysiela Dajto ako prvé stretnutie Trnavy s Pohroním.

HOAX: Kolaps Christiana Eriksena nemal nič spoločné s očkovaním proti COVID-19

HOAX: 





Kolaps Christiana Eriksena nemal nič spoločné s očkovaním proti COVID-19


Stovky slovenských používateľov Facebooku zdieľali tvrdenie, podľa ktorého mal byť dánsky futbalista Christian Eriksen, ktorý skolaboval počas zápasu na majstrovstvách Európy, len nedávno zaočkovaný vakcínou proti COVID-19 od výrobcu Pfizer/BioNTech. Jeho kolaps tak mal prísť práve v dôsledku vakcíny. V skutočnosti to nie je pravda, Eriksen nebol proti ochoreniu COVID-19 očkovaný, čo potvrdili šéf klubu Inter Miláno aj hovorca Dánskeho futbalového zväzu. TASR na dezinformácie upozorňuje v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP.
Christian Eriksen, dánsky reprezentant a kmeňový hráč talianskeho klubu Inter Miláno, skolaboval priamo na ihrisku počas zápasu proti Fínsku 12. júna 2021 v Kodani. Privolaným zdravotníkom sa podarilo 29-ročného futbalistu po masáži srdca oživiť a v súčasnosti je jeho stav stabilizovaný. Len niekoľko hodín po Eriksenovom kolapse sa objavili hoaxy o jeho údajnom zaočkovaní, s ktorým dávali používatelia sociálnych sietí celú udalosť do súvisu.
Tieto tvrdenia vyvrátil generálny riaditeľ Interu Miláno Giuseppe Marotta. "Neprekonal covid a nebol ani očkovaný," povedal Marotta v televízii Rai. O jeho vyjadrení písala na svojej facebookovej stránke aj Polícia Slovenskej republiky.
Marotta svoje stanovisko zopakoval aj 13. júna pre športový denník La Gazzetta dello Sport: "Tie desivé scény predznamenávali dramatické veci, ale chvalabohu, vďaka lekárom sa nič nestalo. Ďakujem všetkým, súperom aj priateľom, pretože stáli za nami. Nikdy nemal covid a nikdy nebol očkovaný, nechceme byť dotieraví, je dobré, aby mal hráč pokoj. Je šampión, sme mu nablízku a dúfame, že sa tieto zdravotné problémy vyriešia."
AFP 14. júna kontaktovala Dánsky futbalový zväz (Dansk Boldspil-Union). Jeho hovorca pre agentúru uviedol: "Môžem sa odvolať iba na to, čo povedal náš tréner na predchádzajúcej tlačovej konferencii, a síce, že Dánsky futbalový zväz neočkoval svojich hráčov. Ak sú niektorí zaočkovaní, je to len prostredníctvom ich klubu. Môžem sa teda odvolať iba na stanovisko klubu Inter Miláno."
Aj lekár nemeckej reprezentácie Tim Meyer na tlačovej konferencii 13. júna vyvrátil fámy o očkovaní. "Neexistujú žiadne dôkazy o tom, že by tento prípad mal niečo spoločné s pandémiou COVID-19 alebo s vakcínami. Viem to z priamych zdrojov," povedal počas tlačovej konferencii v nemeckom Herzogenaurachu.


Zdroj TASR 

16. 6. 2021

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS

 


Komisia uverejnila svoju prvú výzvu vo výške 7,6 milióna eur na partnerstvá v oblasti žurnalistiky. Táto výzva je po prvýkrát financovaná z programu EÚ Kreatívna Európa. Granty podporia cezhraničnú spoluprácu medzi odborníkmi v oblasti spravodajských médií v Európe. Táto prvá výzva podporuje transformáciu podnikov a projekty v oblasti žurnalistiky, ako napr. vývoj spoločných technických noriem, nové typy spravodajských miestností, testovanie nových obchodných modelov, pôvodné spravodajstvo a inovatívne formáty výroby. Podpredsedníčka pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová uviedla: „EÚ po prvýkrát podporuje takéto partnerstvá v oblasti žurnalistiky. Novinárom a mediálnym aktérom vysielame jasný signál, že stojíme po ich boku, aby sme im pomohli riešiť výzvy, ktorým čelia. Zvyšovanie a diverzifikácia finančnej podpory ide ruka v ruke s našou prácou v oblasti demokracie, právneho štátu a spravodlivejšieho online prostredia“. Komisár pre vnútorný trh Thierry Breton dodal: „Sloboda a pluralizmus médií sú kľúčovými hodnotami, na ktorých stoja naše demokracie a nemožno ich považovať za samozrejmosť. Prostredníctvom nášho programu Kreatívna Európa vyčleníme do roku 2027 nebývalý rozpočet vo výške najmenej 75 miliónov eur na podporu slobody a plurality médií“. Zainteresované konzorciá môžu navrhnúť spolupráce v konkrétnom novinárskom žánri, pričom budú plne redakčne nezávislé. Ich projekty by sa mali zameriavať na pomoc širším európskym spravodajským médiám vrátane malých médií. Termín na predkladanie prihlášok v rámci tejto výzvy je 26. august 2021. V nadchádzajúcich týždňoch sa vyhlási niekoľko ďalších výziev, ktoré predstavujú investície vo výške takmer 12 miliónov eur pre európske mediálne projekty. Nedávno boli uverejnené ďalšie výzvy relevantné pre sektor spravodajských médií, ako napríklad laboratóriá kreatívnej inovácie. Pripravovaný webinár o tejto výzve a ďalšie možnosti financovania pre sektor spravodajských médií nájdete tu, ďalšie informácie o súčasných projektoch financovaných EÚ v sektore spravodajských médií nájdete na tomto odkaze a prehľad podpory slobody a plurality médií je k dispozícii tu. Komisia sa rozhodla posilniť svoju podporu mediálnemu sektoru ako súčasť akčných plánov pre európsku demokraciu a mediálny a audiovizuálny sektor.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Netflix bojuje proti zdieľaným účtom mimo vašej domácnosti. Kamarátovi už  heslo nepožičiate - Svetapple.sk

Francúz severoafrického pôvodu obvinil Netflix z rasovej diskriminácie za to, že ho v akčnom filme, v ktorom sa objavil bez udelenia svojho súhlasu, označili za radikálneho islamistu. Podľa agentúry AFP o tom v pondelok informoval jeho právnik.
Akčný thriller Sentinelle sa odohráva v juhofrancúzskom meste Nice a je príbehom elitnej francúzskej vojačky, ktorá sa vrátila zo služby v Sýrii a vydáva sa hľadať muža, ktorý znásilnil jej sestru. Jedna scéna zobrazuje hlavnú hrdinku, ako sa cez zameriavač svojej pušky pozerá na dvoch lúčiacich sa priateľov.
Scéna bola natočená na pobrežnom bulvári Promenade des Anglais v Nice, kde 14. júla 2016 tuniský radikál pri zrážaní nákladným autom usmrtil 86 ľudí.
Francúzske titulky, ktorými Netflix opisuje scénu pre sluchovo postihnutých, hovoria o dvoch mužoch ako o "barbus" (bradatých), čo je vo francúzštine hanlivý výraz pre ultrakonzervatívnych moslimov.
Jeden z dvojice mužov v scéne – Rami Sahli, 21-ročný elektrikár z Nice – podal na spoločnosť Netflix pre tento opis trestné oznámenie a obvinil ju z "diskriminácie a rasovej nenávisti", uviedol jeho právnik Jean-Pascal Padovani.
"Myslel som, že sa mi sníva, keď som to videl. Bol som natočený svojvoľne, bez súhlasu," vyhlásil Rami Sahli podľa spravodajského webu RTL.
Na scénu z filmu ho upozornili príbuzní. On sám, ktorý má iba malé fúziky a "koziu" briadku, odvtedy, čo je film na Netflixe, dostal niekoľko vyhrážok a mnohí z jeho priateľov boli šokovaní, že je vo filme vyobrazený ako terorista.
Spoločnosť Netflix medzičasom zmenila titulky pre nepočujúcich k tejto pasáži filmu a vymazala z neho slovo "barbus".
Sahli naďalej zvažuje podanie trestného oznámenia voči spoločnosti Netflix za použitie záberov s ním na komerčné účely bez jeho súhlasu. Chce sa tiež domáhať odstránenia danej scény z filmu.
Film Sentinelle režíroval francúzsky filmový tvorca Julien Leclercq a Netflix ho má vo svojej ponuke od marca.


VIDEO] Christiane Amanpour Reveals She Has Ovarian Cancer on CNN | TVLine
Hlavná moderátorka zahraničného spravodajstva americkej spravodajskej stanice CNN Christiane Amanpourová oznámila, že jej diagnostikovali rakovinu vaječníkov. Informovala o tom v utorok stanica BBC.
Amanpourová (63) podľa vlastných slov podstúpila "náročnú, ale úspešnú operáciu zameranú na ich odstránenie", a čaká ju niekoľko mesiacov chemoterapie.
Skúsená reportérka túto osobnú správu oznámila zo svojho domáceho štúdia v Londýne po štyroch týždňoch absencie z vysielania.
Amanpourová, ktorá má britsko-iránsky pôvod, strávila desaťročia v rozličných častiach sveta, pokrývajúc široký záber konfliktov a krízových situácií.
Berúc na vedomie "milióny" ľudí s rakovinou vaječníkov na celom svete, Amanpourová vyzvala ženy, aby sa o tejto chorobe vzdelávali, pravidelne sa nechali vyšetrovať a "zabezpečili, aby ich zdravotné ťažkosti neboli prehliadané alebo zľahčované".
Rakovinu vaječníkov je náročné diagnostikovať, pretože príznaky – napríklad opuchnutá alebo bolestivá brušná oblasť – sa ľahko dajú pomýliť s menej závažnými zdravotnými problémami.
Ide o celosvetovo siedmu najrozšírenejšiu rakovinu u žien, uvádza medzinárodná nezisková organizícia World Cancer Research Fund. Ochorenie je zároveň ôsmou najrozšírenejšou príčinou úmrtí na rakovinu vo svete, pripomína BBC.
Amanpourová, držiteľka viacerých ocenení, plánuje pokračovať vo svojej práci pre CNN – týždenne moderovať svoj program od pondelka do stredy, hoci bude čeliť mesiacom chemoterapie.
Christiane Amanpourová moderuje vlajkový program CNN pre globálne záležitosti, ako aj týždennú reláciu pre stanicu PBS.

 

 

Copyright © TASR 2021

 Ex-Hamburger Marcus Berg returns to Gothenburg - Teller Report

Švédska futbalová federácia (SVT) sa spojila s policajnými orgánmi, aby začali vyšetrovať pôvod nenávistných a výhražných komentárov na reprezentačného útočníka Marcusa Berga na sociálnych sieťach. Informoval o tom bezpečnostný šéf SVT Martin Fredman, správu priniesol web orf.at.
Švédski futbalisti boli v prvom svojom vystúpení na majstrovstvách Európy proti Španielom kúsok od senzácie. Po hodine hry mohol streliť vedúci gól severanov Marcus Berg, ale jeho strela zvnútra šestnástky po prihrávke Alexandra Isaka skončil tesne vedľa ľavej žrde španielskej bránky. Súboj účastníkov E-skupiny v Seville sa napokon skončil bezgólovou remízou, ale Berg sa neskôr stal terčom nenávistných komentárov na internete. Istá časť fanúšikov slovne zaútočila na 34-ročného útočníka ruského Krasnodaru za to, že nepremenil svoju príležitosť.
"Je pravdepodobné, že odvážlivci, ktorí sa v pondelok večer vyhrážali Bergovi, sa v utorok ráno zobudia a budú to ľutovať. Tých komentárov však bolo také množstvo, že sme sa rozhodli riešiť to. Znamená to, že niektorým ľuďom možno zavolá polícia a bude si žiadať vysvetlenie. Všetko sme konzultovali a koordinovali s Bergom," uviedol Martin Fredman. "Svoj profil na sieťach má zmienený futbalista a aj naša futbalová asociácia. Snažili sme sa časť nenávistných reakcií vymazať, ale zašlo to priďaleko. Nevedeli sme to dostať pod kontrolu," dodal Fredman.
Švédska futbalová reprezentácia už mala skúsenosť pred aktuálnymi majstrovstvami Európy s nenávistnými komentármi na svojho reprezentanta. Ich terčom sa stal Dejan Kulusevski po tom, čo sa nakazil koronavírusom. Dvadsaťjedenročný útočník Juventusu Turín napokon zostal vo švédskom kádri, ale k dispozícii reprezentácii na Euro 2020 bude až od chvíle, keď prekoná ochorenie COVID-19. To isté platí aj o Mattiasovi Svanbergovi, ktorý rovnako chýbal v kádri Janneho Anderssona proti Španielom.
Švédi sú najbližší súper Slovákov na európskom šampionáte. Vzájomný duel odohrajú v piatok 18. júna o 15.00 h SELČ v Petrohrade. Severania v prvom zápase nečakane remizovali so Španielmi (0:0) a v tabuľke E-skupiny sú za lídrami Slovákmi na druhom mieste.

 

©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

RTVS bude v stredu sledovať stretnutie prezidenta USA Joea Bidena a prezidenta federácie Vladimira Putina vo Švajčiarsku

RTVS bude v stredu sledovať stretnutie prezidenta USA Joea
 

Rusko neočakáva, že summit Putin-Biden prinesie zásadný prelom |  Aktuality.sk
 Bidena a prezidenta federácie Vladimira Putina vo Švajčiarsku

V stredu 16. júna sa pri Ženevskom jazere uskutoční summit amerického prezidenta Joea Bidena a prezidenta Ruskej federácie Vladimira Putina. Ide o prvé osobné stretnutie prezidentov týchto dvoch svetových veľmocí od zvolenia Joea Bidena do funkcie 20. januára tohto roka. Spravodajstvo RTVS odvysiela pri tejto príležitosti mimoriadne štúdio, ktoré divákom prinesie na Jednotke od 15.30 h a redaktori sa divákom prihovoria naživo aj priamo z dejiska summitu pri Ženevskom jazere.



Divákom sa v mimoriadnom spravodajskom štúdiu prihovorí redaktor a moderátor Matúš Havlík, ktorý vyspovedá k téme stretnutia prezidentov dvoch veľmocí svojich hostí - politológa Erika Láštica a na diaľku z Prahy spravodajcu a komentátora Českého rozhlasu Libora Dvořáka.

Počas vysielania sa divákom RTVS prihovoria naživo priamo z dejiska summitu pri Ženevskom jazere redaktori Martin Rajec a Maroš Kušnier. Tí prinesú do televízneho aj rozhlasového vysielania aktuálne informácie o stretnutí, na ktorom sa bude okrem tradičných vzájomných vzťahoch Moskvy a Washingtonu, hovoriť o kyberbezpečnosti, obchode, ochrane životného prostredia a ďalších otázkach celosvetového významu.

Okrem živých vstupov pripravilo spravodajstvo RTVS aj reportáže s ďalšími expertmi a komentátormi, aby divákom ponúklo komplexný pohľad na stretnutie dvoch mužov, ktoré budú sledovať diváci po celom svete.

Mimoriadnu spravodajskú reláciu budú môcť diváci sledovať aj online na Facebookovej stránke Správy RTVS.

15. 6. 2021

NS SR zrušil rozsudok, ktorý v kauze Kuciak oslobodil Mariana K. a Alenu Zs.

NS SR zrušil rozsudok, ktorý v kauze Kuciak
 oslobodil Mariana K. a Alenu Zs.


Bratislava 15. júna (TASR) – Najvyšší súd (NS) SR v utorok zrušil rozsudok Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) zo septembra 2020, ktorým boli v kauze Kuciak spod obžaloby oslobodení Marian K. a Alena Zs. Vec vrátil späť na ŠTS tomu istému senátu. Zároveň uznal obžalovaného Tomáša Szabóa za vinného v prípade vraždy podnikateľa Petra Molnára.
"Vec obžalovaných Mariana K. a Aleny Zs. sa vracia súdu prvého stupňa, aby v potrebnom rozsahu opäť prejednal a rozhodol," uviedol v rozhodnutí predseda senátu NS SR Peter Paluda.
ŠTS podľa Paludu rozhodol o oslobodení Mariana K. a Aleny Zs. predčasne. "Nevysporiadal sa so všetkými okolnosťami, neodôvodnil zrozumiteľne rozhodnutie, nevykonal všetky dôkazy. Dôkazy, ktoré vykonal, hodnotil podľa NS SR izolovane," z čoho vyplynul nesprávny právny záver rezultujúci do oslobodzujúceho rozsudku". Dodal, že súd hodnotil dôkazy, ktoré nevykonal.
Ako tvrdí, v spise sú obsiahnuté dôkazy, na ktoré poukázal prokurátor a splnomocnenci. "Napríklad výhražné správy M. K. na Kuciaka. Ide o správu medzi M. K. a Miroslavom Konôpkom, komunikácia medzi M. K. a Jaroslavom H. a iné," uviedol predseda senátu.
„Ak by ŠTS chronologicky vyhodnotil dôkazy, zrejme by nedospel k zhodnému záveru s výrokom, aký urobil,“ podotkol s tým, že ŠTS niektoré dôkazy hodnotil v rozpore s elementárnou logikou.
Odvolania rodičov novinára Jána Kuciaka vo veci nemajetkovej ujmy NS SR zamietol. Tí dokopy žiadali od Szabóa jeden milión eur. Sumu 70.000 eur pre každého z rodičov novinára NS SR považuje za primeranú. Paluda dodal, že toto rozhodnutie im nebráni vo vymáhaní škody v civilnom procese.
NS SR hodnotí dešifrovanie komunikácie Threema ako zákonne získaný dôkaz. "Obsah tohto dôkazu bol hodnotený spôsobom, ktorý nezodpovedá požiadavkám Trestného poriadku, pretože jednotlivé časti komunikácie medzi obžalovanými boli prvostupňovým súdom povytrhávané," podotkol.
NS SR vrátil ŠTS späť aj prípad nedovoleného ozbrojovania Mariana K. Súd konštatoval, že Marianovi K. by mal byť uložený súhrnný trest. "Vzhľadom na to, že toto pochybenie nemohol odvolací súd v celistvosti napraviť, pričom nie je jasné, ako rozhodne súd po vrátení prvému stupňu, bolo by takéto rozhodnutie predčasné," zdôvodnil.
Prečo NS SR nevyhovel návrhu prokurátora, aby sa po vrátení veci na ŠTS ňou zaoberal nový senát. "Odvolací súd nezistil dôvody, ktoré by preukazovali, že prvostupňový súd bol ovplyvnený pri svojom rozhodovaní. Konal tak, ako prvostupňové súdy konajú. Nebol zistený zámer, alebo úmysel ovplyvniť alebo zmariť dôkaznú situáciu," skonštatoval Paluda.
Najvyšší súd SR v utorok rozhodoval o odvolaniach v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Senát 2T v zložení Peter Paluda, Dana Wänkeová a Ivetta Macejková sa zaoberal odvolaniami prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry, Szabóa či poškodených, respektíve ich splnomocnencov voči rozsudku ŠTS zo septembra 2020. ŠTS vtedy oslobodil spod obžaloby Mariana K. a Alenu Zs. Szabóa uznal za vinného, a to aj v prípade vraždy podnikateľa Petra Molnára, a odsúdil ho na 25-ročný trest odňatia slobody.


Zdroj: TASR

RTVS láka k obrazovkám športových fanúšikov: Prvý duel slovenskej reprezentácie na EURO 2020 sledovalo takmer 600.000 divákov

RTVS láka k obrazovkám športových fanúšikov: Prvý duel slovenskej 
 

reprezentácie na EURO 2020 sledovalo takmer 600.000 divákov


V pondelok, 14. júna, odohrala slovenská reprezentácia na futbalovom šampionáte EURO 2020 svoj prvý zápas. Poľsko sme pokorili 2:1 a víťazný duel vyniesol Slovensku tri body. Večerný zápas sledovalo na Jednotke 592.000 divákov pri trhovom podiele 37,4 % v univerzálnej cieľovej skupine a stal sa najsledovanejším programom dňa. Na webe sledovalo zápas Slovenska s Poľskom ďalších 64.124 divákov.


V komerčnej cieľovej skupine dosiahol spomínaný športový prenos podiel na trhu dokonca až 40,2 %. Prvý polčas prilákal k obrazovkám 513.000 divákov pri trhovom podiele 37 % a druhý polčas si nenechalo ujsť až 670.000 pri trhovom podiele 37,6 % v cieľovej skupine 12+. V komerčnej cieľovej skupine dosiahol prvý polčas trhový podiel 38,3 % a druhý polčas až 41,6 %. Futbalové štúdio si pozrelo 448.000 divákov pri trhovom podiele 28,4 % v cieľovej skupine 12+. Hneď po športovom prenose nasledovala talkšou Richarda Lintnera Citronáda, ktorú si pozrelo 155.000 divákov pri trhovom podiele 7,9 % v univerzálnej cieľovej skupine.

Dvojka v pondelok odvysielala zápasy Španielska so Švédskom (285.000, shr 16,2 %, na webe 21.819) a Českej republiky so Škótskom (157.000, shr 19,6 %, na webe 21.908). Zdroj dát: PMT/KANTAR SLOVAKIA

TASR NEWS

TASR NEWS




V roku 2020 vydala Tlačová agentúra Slovenskej republiky (TASR) vyše štvrť milióna správ, dokázala tiež hospodáriť zo ziskom. Vyplýva to zo správy o činnosti TASR v roku 2020, ktorú v utorok prerokoval Výbor Národnej rady (NR) SR pre kultúru a médiá.
Presné čísla poskytol členom výboru na rokovaní generálny riaditeľ TASR Vladimír Puchala. „V roku 2020 vydala agentúra 262.677 multimediálnych správ, z toho 146.055 textových správ, 13.529 zvukov, 97.370 fotografií a 5723 videospráv,“ informoval.
Celkové výnosy agentúry v roku 2020 boli vo výške 5.092.415 eur, náklady predstavovali sumu 4.989.269 eur. „Na základe uvedených ukazovateľov TASR vykázala kladný hospodársky výsledok vo výške 98.241 eur,“ oznámil šéf verejnoprávnej agentúry. Doplnil, že v porovnaní príjmov a výdavkov (5.910.612 eur vs. 5.542.453 eur), predstavoval konečný prebytok sumu 368.159 eur.
Puchala pripomenul, že tak ako prakticky všetky oblasti života, aj činnosť médií vrátane tlačových agentúr poznamenalo obdobie pandémie ochorenia COVID-19, ktorá bola dominantnou témou spravodajstva. Zložité obdobie podľa neho zvýraznilo aj postavenie a dôležitosť tlačových agentúr. „Ich schopnosť garantovať kvalitné a rýchle správy, postavené na faktoch a jasných zdrojoch, ako najlepšiu ochranu pred vplyvom fake news, hoaxov a dezinformácií,“ upozornil.
Potvrdil, že záujem o informácie z produkcie TASR počas krízy stúpol. „Napriek poctivej práci mnohých médií možno konštatovať, že väčšina mediálnych spoločností čerpala informácie o pandémii z TASR. Mohli tak využiť to, že TASR má zmluvy so zahraničnými agentúrami a kvalifikovaných zahraničných redaktorov, pokryté regióny Slovenska a vydáva správy nonstop," priblížil.
Generálny riaditeľ pripomenul, že TASR zaznamenala okrem dominantnej témy - koronakrízy aj všetky podstatné udalosti doma i v zahraničí, v politike, ekonomike, kultúre či športe. Medzi najvážnejšie témy patrili voľby do NR SR a vytvorenie novej vlády, iniciatívy polície a súdne procesy, ekonomické balíky pomoci, plán obnovy, protesty v Bielorusku, voľby v USA i brexit, víťazné ťaženie Petry Vlhovej vo svetovom pohári či postup futbalistov na majstrovstvá Európy. „Tradične silný dôraz kládla agentúra na spravodajstvo z regiónov, ktoré sme obohatili aj o tematické seriály Leto 2020 a Zima 2020, približujúce zaujímavé, často menej známe lokality Slovenska od západu po východ,“ informoval. Dodal, že agentúra v roku 2020 vydala i vyše 5000 správ (vyhlásení, oznámení, stanovísk) vo verejnom záujme.
Puchala tiež priblížil činnosť portálu teraz.sk a internetovej televízie TASR.TV. „Záujem o faktické informácie z dobrých zdrojov potvrdzovala návštevnosť teraz.sk, ktorý v apríli podľa IAB monitora dosiahol viac ako milión unikátnych návštevníkov. Priemerná návštevnosť portálu bola počas roka na úrovni takmer 740.000 reálnych užívateľov mesačne podľa AIM monitora (900.000 používateľov podľa Google Analytics), čo sú historicky najvyššie čísla,“ konkretizoval. „TASR.TV odvysielala viac ako 675 živých prenosov z terénu, ktoré spolu prekonali hranicu desať miliónov zhliadnutí a dosah 30 miliónov. Najsledovanejšie zaznamenali cez pol milióna videní," priblížil ďalej.
Šéf TASR pripomenul, že v zložitom pandemickom roku zvládala agentúra svoju činnosť pri nevyhnutnej optimalizácii nákladov, ktorá si vyžiadala zníženie počtu pracovníkov i obmedzenie spolupráce s externými prispievateľmi. "Optimalizácia pomohla nielen v hospodárení roku 2020, ale stala sa základom pre šetrenie v roku 2021,“ zdôraznil Puchala.
V súvislosti s prebiehajúcim rokom pripomenul aj aktuálne projekty, na ktorých TASR pracuje. Jedným z nich je spoločný projekt s nemeckou DPA a francúzskou AFP s názvom A Home for Europe’s Agencies. „Cieľom projektu je vybudovať spoločný newsroom tlačových agentúr v Bruseli, ktorý by garantoval kvalitné podmienky pre zúčastnené agentúry pri informovaní o dianí v európskych inštitúciách,“ vysvetlil Puchala.


Zdroj: TASR

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Hundreds have been killed since the February coup that overthrew Myanmar's civilian leader Aung
Hundreds have been killed since the February coup that overthrew Myanmar's civilian leader AungUS journalist Nathan Maung freed from detention in Myanmar | News | Al  Jazeera

Mjanmarsko v pondelok prepustilo amerického novinára Nathana Maunga, ktorého zadržiavalo od marca, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na jeho právnika.
Amerického občana Maunga podľa advokáta "v pondelok ráno prepustili z väznice Insein v Rangúne po tom, ako polícia stiahla obvinenia voči jeho osobe". Novinár má v utorok odletieť do USA.
Maung, ktorý je spoluzakladateľom organizácie Kamayut Media, čelil obvineniam na základe zákona pochádzajúceho ešte z koloniálneho obdobia, ktorý trestá podnecovanie nesúhlasných názorov voči armáde v krajine. Mjanmarského novinára pracujúceho pre inú organizáciu v júni na základe tohto zákona odsúdili na dva roky odňatia slobody, pripomína AFP.
Mjanmarské úrady počas protestov po februárovom prevrate zadržali viacerých zahraničných novinárov vrátane ďalšieho Američana, Dannyho Fenstera. Toho úrady zadržiavajú od 24. mája.
Vlna protestov v Mjanmarsku sa začala po prevrate z 1. februára, keď armáda zvrhla občiansku vládu a prevzala moc v krajine. Junta uväznila členov vlády vrátane štátnej kancelárky Aun Schan Su Ťij a prezidenta republiky Win Mjina. Vojenský puč spustil masové protesty, ktoré sa bezpečnostné sily snažia potlačiť násilím a represiami.
Armáda následne vyhlásila rok trvajúci výnimočný stav. Puč zdôvodnila údajnými podozreniami z volebných podvodov v novembrových voľbách, v ktorých zvíťazila politická strana kancelárky – čiže faktickej premiérky – Su Ťij.





Bieloruský novinár Raman Pratasevič, ktorý bol zadržaný pri vynútenom prístátí lietadla spoločnosti Ryanair v Minsku, vystúpil v pondelok na tlačovej konferencii zvolanej bieloruským ministerstvom zahraničných vecí. Bola venovaná incidentu s lietadlom spoločnosti Ryanair, ktoré bolo 23. mája počas letu z Atén do Vilniusu nútené pristáť v bieloruskej metropole pre falošnú bombovú hrozbu.
Počas pristátia bol Pratasevič zadržaný a momentálne je vo vyšetrovacej väzbe. Rovnaký osud postihol aj jeho ruskú priateľku Sofiu Sapegovú.
Ako informoval portál Belaruspartisan.by, Prataseviča doviedli na tlačovú konferenciu tesne pred jej začiatkom.
Podľa tohto portálu najmenej desať novinárov a diplomatov následne demonštratívne opustilo miestnosť, kde sa konala tlačová konferencia.
Jeden z nich, spravodajca britského verejnoprávneho telerozhlasu BBC Jonah Fisher, na svojej stránke na sociálnej sieti Twitter vysvetlil, že sa nemieni zúčastňovať na brífingu, na ktorom je Pratasevič z donútenia.
Na margo Pratasevičovej prítomnosti na brífingu bieloruský minister zahraničných vecí Anatoľ Hlaz uviedol, že "zmeny v zozname účastníkov boli urobené na poslednú chvíľu: Dozvedeli sme sa o Romanovom želaní komunikovať s médiami, našla sa legálna možnosť, ako to urobiť, tak je tu".
Pratasevič je pritom zadržiavaný vo vyšetrovacej väznici bieloruskej KGB.
Vo svojom vystúpení pred novinármi v sále Pratasevič následne označil za smiešne všetky medializované správy, podľa ktorých ho vo vyšetrovacej väzbe zbil Alexandr Lukašenko osobne. "Ani komentovať to nebudem, je to smiešne," vyhlásil Pratasavič.
Dodal, že fľaky na rukách, ktoré počas jeho rozhovoru pre štátnu televízie ANT všimli mnohí diváci, boli od pút. Ubezpečil, že sa cíti "skvelo" a na nič sa nesťažuje.
Prítomných kolegov-novinárov vyzval, aby brali ohľad na jeho rodičov. "Mami, oci, nebojte sa, mám sa dobre," obrátil sa Pratasevič priamo na svojich rodičov, a dodal, že sa môžu bez obáv vrátiť domov, do Bieloruska, odkiaľ pred desiatimi mesiacmi odišli do Poľska. Príčinou ich odchodu z vlasti boli vyhrážky v súvislosti s prácou ich syna.
Podľa agentúry TASS Pratasevič na brífingu informoval, že s vyšetrovateľmi neuzavrel žiadne dohody a ani ho nenútili, aby s nimi spolupracoval.
"S vyšetrovateľmi nebolo nijaké vyjednávanie. Všetko bolo dobrovoľné, nikto do nenútil," uviedol Pratasevič. Dodal, že vypovedá len pred zástupcami bieloruského Vyšetrovacieho výboru.
Uviedol tiež, že svoje politické názory nezmenil a neprešiel na stranu Alexandra Lukašenka.
"Nezmenil som svoje politické názory, môžem čestne a otvorene, pred všetkými kamerami, vyhlásiť, že nebudem politickým podporovateľom prezidenta (Bieloruska)," vyhlásil Pratasevič, ktorý súčasne dodal, že si Lukašenka úprimne váži "ako človeka, ktorý som bol schopný odolať všetkým útokom, ktoré sa začali v lete a trvajú dodnes".
"Nebudem prívržencom prezidenta, netvrdím, že úplne prechádzam na jeho stranu," zdôraznil Pratasevič.
Deň po Pratasevičovom zadržaní bieloruská štátna televízia odvysielala video, v ktorom sa novinár priznáva sa k organizovaniu masových protestov v Bielorusku. Povedal, že sa nachádza vo väzobnej väznici v Minsku, kde sa k nemu správajú korektne.
Pochybnosti o úprimnosti tohto "priznania" vtedy vyjadrili Pratasevičovi rodičia i priatelia, ako aj opozičná bieloruská líderka Sviatlana Cichanovská, ktorá vyhlásila, že na toto priznanie Pratasevič pristal pod nátlakom.
Dňa 3. júna zasa bieloruská štátna televízna stanica ANT odvysielala s Pratasevičom "interview", v ktorom sa priznáva k príprave protivládnych nepokojov. Mladý muž navyše sľubuje, že sa už nebude angažovať v politike, a popri tom plače.
Agentúra TASS medzičasom v pondelok informovala, že v Bielorusku zadržiavaná ruská občianka Sofia Sapegová je obvinená z podnecovania sociálnej nenávisti a rozbrojov a je podozrivá aj z organizovania akcií, ktoré hrubo porušujú verejný poriadok. V pondelok to na brífingu v Minsku oznámil predseda vyšetrovacieho výboru Dzmitryj Hara. Sapegovej hrozí 15 rokov väzenia. 

R. Pratasevič sa priznal k organizovaniu nepokojov | TREND 
Bieloruská opozícia označila za absurdné divadlo účasť väzobne stíhaného novinára Ramana Prataseviča na tlačovej konferencii, ktorá sa v pondelok konala v Minsku a predstavitelia bieloruského rezortu zahraničia sa na nej vyjadrili ku kauze nedávneho núdzového pristátia lietadla spoločnosti Ryanair.
Pratasevič sa od svojho zadržania 23. mája objavil doteraz v dvoch kontroverzných videách, v ktorých sa priznal k údajnej trestnej činnosti. Opozícia i jeho rodina deklarovali, že šlo o priznania z donútenia.
Na pondelkovej tlačovej konferencii, ktorú zorganizovalo ministerstvo zahraničných vecí, tento 26-ročný aktivista vyhlásil, že je zdravotne v poriadku. Uviedol tiež, že vo vyšetrovacom väzení nie je vystavený zlému zaobchádzaniu.
Politológ Franak Viačorka, poradca exilovej opozičnej líderky Sviatlany Cichanovskej, však vo svojom tvíte napísal, že "nezáleží na tom, čo (Pratasevič) hovorí. Nezabúdajme, že (Pratasevič) je rukojemníkom. A režim ho využíva ako trofej."
Viačorka uviedol, že "ľudia vo vojenskej uniforme v jeho (Pratasevičovej) blízkosti ospravedlňujú únos lietadla bojom proti svetovému terorizmu a ochranou hranice. Litva a Poľsko sú obvinené z podvratných činností". Dodal, že nešlo ani o tlačovú konferenciu, "ale o scénu ako z Kafku alebo Orwella".
Bieloruské médiá medzičasom kontaktovali Pratasevičovu advokátku Inesu Alenskú, ktorá o jeho účasti na tlačovej konferencii vôbec nebola informovaná. "O Ramanovi nemám žiadne správy. Nič som nevidela, nebola som tam," uviedla.
Ako informoval portál Belaruspartisan.by, Prataseviča doviedli na tlačovú konferenciu tesne pred jej začiatkom. Podľa tohto portálu následne najmenej desať novinárov a diplomatov demonštratívne opustilo miestnosť, kde sa konala tlačová konferencia.
Na margo Pratasevičovej prítomnosti na brífingu bieloruský minister zahraničných vecí Anatoľ Hlaz uviedol, že "zmeny v zozname účastníkov boli urobené na poslednú chvíľu: Dozvedeli sme sa o Romanovom želaní komunikovať s médiami, našla sa legálna možnosť, ako to urobiť, tak je tu".
Pratasevič je pritom zadržiavaný vo vyšetrovacej väznici bieloruskej KGB.
Pratasevič bol spolu so svojou priateľkou zadržaný 23. mája, keď bieloruské úrady prinútili lietadlo spoločnosti Ryanair letiace z Atén do Varšavy, aby pristálo v Minsku. Tvrdili pritom, že dostali varovanie o bombe na palube lietadla. Toto podozrenie sa nepotvrdilo. Počas pristátia v Minsku však z lietadla vyviedli Prataseviča a jeho priateľku Sofiu Sapegovú a oboch ich zadržali na základe podozrenia z páchania trestnej činnosti na území Bieloruska.
Incident s lietadlom a zadržanie novinára kritického k bieloruskému režimu spôsobil v zahraničí veľké rozhorčenie. Európska únia následne zaviedla voči bieloruským subjektom sankcie vrátane zmrazenia majetku a zákazu udelenia víz a vyzvala európskych dopravcov, aby nepoužívali bieloruský vzdušný priestor.
Agentúra AFP však konštatovala, že dvaja vládni úradníci na pondelkovej tlačovej konferencii v Minsku zopakovali oficiálnu verziu bieloruského vedenia, že let spoločnosti Ryanair musel byť odklonený, pretože Minsk dostal správu o bombovej hrozbe od palestínskej skupiny Hamas.
Hamas sa od tejto správy dištancoval a túto verziu ako vysvetlenie odmietlo aj niekoľko západných vodcov, vrátane nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, ktorá ju označila za "úplne nepravdepodobnú".
Po vlaňajšom spornom znovuzvolení Alexandra Lukašenka za prezidenta otriasli Bieloruskom mohutné protivládne protesty. Lukašenko reagoval tvrdými zákrokmi proti demonštrantom, z ktorých mnohí skončili vo väzení a mnohých ďalších donútil odísť do exilu.

Copyright © TASR 2021


Telegram Review | PCMag
Nemecké úrady začali v pondelok konanie proti sociálnej sieti Telegram. Prevádzkovateľovi aplikácie hrozí pokuta za nedodržanie pravidiel v oblasti narábania so škodlivým obsahom. Týždenník Der Spiegel počas víkendu informoval, že podľa kompetentných predstaviteľov už aplikácia dosiahla veľkosť, pri ktorej má v otázke spolupráce s nemeckými úradmi podliehať rovnakým pravidlám ako platformy Facebook, Twitter a TikTok. Hovorkyňa ministerstva spravodlivosti v pondelok potvrdila, že úrady sa písomne obrátili na prevádzkovateľov služby v Spojených arabských emirátoch. V liste upozornili, že Telegram doteraz nevytvoril kanál na podávanie sťažností a v Nemecku neurčil kontaktnú osobu.
„Spoločnosť má teraz príležitosť zareagovať,“ uviedla hovorkyňa Rabea Boennighausenová.
Pokiaľ Telegram nesplní požiadavky, môže podľa časopisu Spiegel čeliť pokute až 5,5 milióna eur. Stanovisko prevádzkovateľa agentúra AP zatiaľ nezískala.
Telegram založili ruskí bratia Nikolaj a Pavel Durovci. Obľúbenosť aplikácie v Nemecku v posledných rokoch rástla, a to aj medzi pravicovými skupinami alebo ľuďmi odmietajúcimi vládne opatrenia proti pandémii koronavírusu.
Nemecký parlament v roku 2017 schválil zákon s cieľom zabezpečiť, aby sa existujúce obmedzenia slobody prejavu vrátane zákazu popierania holokaustu, uplatňovali aj v digitálnom priestore.
 

©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Hosť a témy diskusnej relácie TV Joj Analýzy Na hrane

 Hosť a témy diskusnej relácie 

 Analýzy Na hrane | JOJ.sk | Stránka, ktorá sa dá pozerať!

TV Joj Analýzy Na hrane

Analýzy Na hrane sú politickou diskusnou reláciou, ktorá voľne naväzuje na štvrtkový formát Na hrane. Nová relácia má ambíciu ponúknuť priestor analytikom, odborníkom, ale napríklad aj politikom, ktorí nedostávajú priestor vo večernej relácii.

Analýzy Na hrane však budú mať predovšetkým webovú podobu, televízia ich bude vysielať na stránke Novinyplus.sk, na svojich webových platformách
a na facebookovej stránke Na hrane TV JOJ, kde si štvrtkový politický duel našiel svoju stálu divácku základňu.

Hosťom relácie v utorok 15. júna bude Prof. PhDr. Iveta Radičová, PhD.

Rozprávať sa budú o zavraždení Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a o tom, že Slovensko stále čaká na koniec procesu. Hovoriť budú aj o tom, že minister vnútra čelí odvolávaniu, či podľa nej zvláda svoju funkciu aj s ohľadom na pôsobenie v minulosti, ale aj o tom, že koalícia aj po odchode Igora Matoviča bojuje sama so sebou a aké má predpoklady na politické prežitie.

Nenechajte si ujsť reláciu Analýzy Na hrane v utorok 15. júna od 18:00.

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka

Najvyšší súd (NS) SR začal rozhodovať o odvolaniach v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Rieši odvolanie prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), ako aj odvolanie obžalovaného Tomáša Sz.
Rozhoduje senát 2T v zložení Peter Paluda, Dana Wänkeová a Ivetta Macejková. Stály člen senátu Martin Piovartsy bol z rozhodovania vo veci na základe oznámenia svojej zaujatosti vylúčený. Nahradila ho Macejková. Medzi verejnosťou by sa na verejnom zasadnutí mal objaviť aj šéf NS SR Ján Šikuta. Na utorkové pojednávanie sa dostavili Marian K. a Tomáš Sz. Alena Zs. mala požiadať o konanie v jej neprítomnosti.
Senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) oslobodil na začiatku septembra 2020 spod obžaloby v kauze vraždy Kuciaka a Kušnírovej obžalovaných Mariana K. a Alenu Zs. Tomáša Sz. súd uznal za vinného a vymeral mu trest 25 rokov odňatia slobody. Zároveň ho uznal za vinného z vraždy podnikateľa Petra Molnára z Kolárova.
Predsedníčka senátu ŠTS Ružena Sabová v septembri 2020 odôvodnila, že nebolo dokázané, že skutok, z ktorého boli Marian K. a Alena Zs. obžalovaní, spáchali. Súd odsúdil Mariana K. len za nedovolené ozbrojovanie, a to na peňažný trest 5000 eur alebo na náhradný trest väzenia na päť mesiacov.
Pojednávanie s Marianom K. a spol. sa začalo v januári 2020. Senát ŠTS zložený z predsedníčky Sabovej a sudcov Ivana Matela a Rastislava Stieranku pojednával 22 dní.
Právoplatne sú v prípade vraždy Kuciaka a Kušnírovej odsúdení Miroslav Marček a Zoltán Andruskó. Za vraždu novinára, jeho snúbenice a podnikateľa Molnára dostal Marček 25-ročný trest odňatia slobody s maximálnym stupňom stráženia. Jeho prípad bol vylúčený na samostatné konanie. Andruskó uzavrel v kauze úkladnej vraždy dohodu. Dostal trest 15 rokov odňatia slobody v strednom stupni stráženia.


Copyright © TASR 2021