5. 9. 2015

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Literárny časopis Romboid hľadá vedenie. Asociácia organizácií spisovateľov Slovenska vyhlásila výberové konanie na miesto šéfredaktora Romboidu - časopisu pre literatúru a umeleckú komunikáciu. Uchádzači musia mať ukončené vysokoškolské vzdelanie, orientovať sa v súčasnom literárnom umení, vítaná je i prax v oblasti umeleckej tvorby či literárnej vedy a kritiky a ďalšie skúsenosti v odbore, publikačná činnosť, organizačné a riadiace schopnosti a znalosť jedného svetového jazyka. Záujemcovia musia do konca septembra spolu so životopisom predložiť aj projekt novej obsahovej štruktúry časopisu a koncepcie jeho ďalšieho vývoja, ktorý by reflektoval aktuálne dianie v literatúre a kultúre a orientoval sa na širší okruh čitateľov. Projekt spolu s prihláškou do konkurzu a pracovným životopisom musia poslať do 30. septembra na adresu: Asociácia organizácií spisovateľov Slovenska, Laurinská 2, 815 08 Bratislava, alebo na e-mailovú adresu: aoss.spisovatelia@gmail.com, agentúru SITA o tom informovala tajomníčka Asociácie organizácií spisovateľov Slovenska Vladimíra Komorovská. Šéfredaktorom časopisu Romboid bol od roku 2010 literárny vedec Radoslav Passia. Podľa V. Komorovskej však Passia v júni na svoju funkciu rezignoval po tom, ako sa vedenie AOSS rozhodlo vypísať na túto funkciu výberové konanie.
Romboid je slovenský literárny časopis. Bol založený v roku 1966 a jeho názov je inšpirovaný rovnomennou básnickou zbierkou Laca Novomeského. Časopis sa zaoberá prevažne súčasnou slovenskou literatúrou a literárnou kritikou, ale aj ostatnými druhmi umenia, predovšetkým výtvarným umením. Publikuje poéziu, prózu, preklady, recenzie, eseje a štúdie. Jeho spolupracovníci a prispievatelia patria k významným osobnostiam slovenského literárneho života. Časopis vychádza desaťkrát ročne (raz mesačne s výnimkou prázdnin), jeho vydavateľom je Asociácia organizácií slovenských Spisovateľov, o ktorej možno nájsť viac na http://www.slovenskispisovatelia.com a na http://romboid.eu.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

TO JE TV !

TO JE TV !



4. 9. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


SES S.A. a televízia Fashion One Ltd. sídliaca v Londýne dnes oznámila vstup prvého svetového Ultra HD kanála na trh. Televízna sieť bude mať názov Fashion One 4K a zameriava sa najmä na módu, zábavu a životný štýl. SES bude prevádzkovať nekódovaný kanál v Severnej a Južnej Amerike a v Európe prostredníctvom svojich satelitov.
Technické možnosti kanála dokážu sprostredkovať prenos do 116 miliónov domácností v Európe prostredníctvom výhodnej orbitálnej pozície SES - 19,2° E. Kanál známy pod značkou Fashion One 4K sleduje 100 miliónov domácností v Severnej Amerike prostredníctvom Ultra HD platformy od SES na satelite SES-3 pri 103° W a 23 miliónov domácností v Južnej Amerike prostredníctvom satelitu NSS-806 pri 47,5 ° W. SES Platform Services, pobočka SES, poskytuje plne riadený 4k prenos spolu s pozemným segmentom a distribučnými službami pre Ultra HD kanál. Kanál je známy najmä pod menom Fashion One 4K, ale a v Európe ho poznajú ako Fashion 4K kvôli konfliktu ohľadne obchodnej značky v Európskej únii.
Fashion One zmenila svoj výrobný formát z HD na Ultra HD od roku 2014 a v súčasnosti vlastní rozsiahlu knižnicu s Ultra HD obsahom so 100% vlastníckymi právami. Fashion One 4K ponúka programy o najnovšej móde a zábavné relácie ako napr. nové diely seriálu o aktívnom spôsobe života Model Yoga, či kulinárskych dobrodružstvách Fashion On A Plate, ako aj dlhodobý dokumentárny seriál o móde s názvom Eco Fashion. Medzi ďalšie programy patrí aj The Ultimate Style Guide a Fashion Around the Globe, takže každý si niečo nájde.
Ultra HD vysielanie ponúka štvornásobne vyššie rozlíšenie ako doterajší HD prenos. Ťažko nájdete lepší spôsob ako si naplno užiť svet módy než prostredníctvom kvalitného Ultra HD rozlíšenia. Diváci uvidia aj tie najjemnejšie detaily, dokonalé krivky a najpestrejšiu paletu farieb akú kedy mohli v televízii sledovať.
"Sme nadšení, že môžeme spustiť Fashion One 4K, prvý globálny Ultra HD kanál venovaný móde a zábave. V ostatných dvoch rokoch sme sa venovali najmä tvorbe Ultra HD obsahu a som veľmi rád, že sme už v štádiu, kedy sa o tento obsah môžeme podeliť s našimi divákmi," povedal Gleb Livshits, vedúci prevádzky LCC Fashion One Television. "Spolu s naším dlhodobým partnerom SES sme odhodlaní stať sa lídrom na trhu a zabezpečiť svojmu publiku najvyššiu kvalitu."
"Od roku 2013 sa SES dostal do popredia tvorby vysielania pre Ultra HD ekosystém a je tiež prvý, komu sa podarilo naživo odvysielať futbalový zápas a koncert v novom HEVC kompresnom štandarde," povedal Ferdinand Kayser, vedúci obchodu v SES. " Vďaka prvému globálnemu vysielaciemu kanálu prostredníctvom satelitov SES je dnes Ultra HD realitou pre milióny divákov na celom svete. Na prenos Ultra HD neexistuje lepší spôsob ako sú satelity a sme veľmi radi, že aj Fashion One sa spolieha na naše skúsenosti a poznatky z prenosu, kódovania a prepájania pri svojich Ultra HD kanáloch."
Fashion One 4K bola zároveň spustená aj na MEASAT-3a pri 91,5° E, kde ju môže sledovať viac než 130 miliónov domácností v Ázijskom Pacifiku, na Strednom východe, v Austrálii a vo Východnej Afrike.
Je čas na Real Fashion v Real 4K. Fashion One 4K–– móda začína u nás.

O spoločnosti Fashion One Television Ltd.

Televízia Fashion One Ltd. so sídlom v Londýne sa zameriava najmä na módu, zábavu a životný štýl a jej publikum tvorí viac ako 420 miliónov domácností. Vo svojich programoch vysiela najaktuálnejšie informácie a hĺbkové rozhovory s dizajnérmi a osobnosťami, ktoré lákajú publikum. Jej programovú štruktúru tvoria reality show, dokumenty, cestovateľské denníky, správy zo sféry zábavy a aktuálne seriály. Je to jedna z najrýchlejšie rastúcich sietí s najlepšou distribúciou spomedzi špecializovaných kanálov na svete. Je prevádzkovaná v rámci značky Fashion One a má lokálne varianty známe ako F.O. a Fashion First". 1. septembra 2015 začali na viac ako 6 kontinentoch naraz v kryštálovo jasnej kvalite 4K vysielať Fashion One 4K a Fashion 4K - prvý kanál venovaný móde a životnému štýlu.
Viac informácií o Fashion One 4K nájdete na: fashion4k.tv.

Americká televízna spoločnosť Showtime pripravuje seriál o 26. prezidentovi USA Theodorovi Rooseveltovi. Novinka nesie názov The Life And Times Of Teddy Roosevelt. Scenár má na starosti David McKenna, ktorý sa podieľal na filmoch ako Kult hákového kríža (1998), Zastavte Cartera (2000), Kokaín (2001), Šikana (2001) či S.W.A.T. - Jednotka rýchleho nasadenia (2003).
Najmladší prezident USA v histórii Theodore Roosevelt nastúpil do tohto úradu ako 42-ročný a pôsobil v ňom v rokoch 1901 - 1909. Vďaka jeho úsiliu o ukončenie vojny medzi Japonskom a Ruskom (1904 - 1905) mu v roku 1906 udelili Nobelovu cenu za mier.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA

„ Poriadok sveta bol v podstate taký istý v časoch, keď žil Ježiš, aký je aj dnes. „
Lenka Eremiášová, ExtraPlus



" Smútočné vlajky boli na budove Úradu Banskobystrického samosprávneho kraja vyvesené ako spomienka na padlých v Slovenskom národnom povstaní, ktoré sa najviac dotklo práve obyvateľov súčasného BBSK. Strhnutie týchto vlajok považuje za prejav hlbokej neúcty voči životom vyhasnutým v tomto povstaní. "Je poľutovaniahodné a príznačné, že smútočné vlajky za obete povstania strhávajú z politických dôvodov práve tí, ktorí najviac rozprávajú o mieri a o úcte k životu."
Riaditeľ úradu BBSK Milan Uhrík




"Došlo k nechcenému náhodnému výstrelu. Nik nebol zranený a nevznikla ani škoda. Viac k tomu nemám čo dodať."
Zdenko Cho, v čase výstrelu vedúci Katedry mediálnej komunikácie Akadémie médií

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Austrálsko-amerického herca a filmára Mela Gibsona nebudú stíhať pre údajné napadnutie fotografky Kristi Miller, ku ktorému podľa jej slov došlo v druhej polovici augusta, keď ho fotila spolu s jeho priateľkou Rosalind Ross. Magazín People o tom informoval hercov právnik Christopher Murphy. „Polícia dôkladne prešetrila tvrdenia fotografky zo Sydney a prišla k záveru, že neexistuje dôkaz, na základe ktorého by mali obviniť môjho klienta Mela Gibsona,“ vyjadril sa Murphy.
Miller, ktorá pracuje pre denník The Daily Telegraph, obvinila Gibsona, že ju slovne i fyzicky napadol. Incident sa podľa nej stal v blízkosti kina na Oxford Street v Paddingtone v Sydney, pričom podľa Miller konflikt ukončila až partnerka 59-ročného rodáka z mesta Peekskill v štáte New York. „Fotila som Mela a jeho priateľku, a keď som sa otočila, silno ma udrel do chrbta. Šokovalo ma to, pretože som to nečakala. Neviem, či do mňa vrazil rukami alebo lakťom,“ povedala fotografka pre The Daily Telegraph. „Myslela som, že ma udrie do tváre. Pľul na mňa a kričal, nazval ma psom, povedal, že nie som ľudská bytosť a že skončím v pekle,“ doplnila.
Gibson prostredníctvom svojho hovorcu Alana Nieroba obvinenia poprel ešte v auguste a označil ich za výmysel. „Táto fotografka obťažovala pána Gibsona a jeho priateľku. Opakovane ju žiadal, aby prestala, no neurobila to. K fyzickému kontaktu nedošlo, jej príbeh nemá s pravdou nič spoločné,“ uviedol Nierob. K tomu, či herec Miller urážal, sa však nevyjadril. „Môj klient od začiatku tvrdil, že tieto škandalózne obvinenia nie sú pravdivé. Je spokojný, že polícia po rozhovoroch so svedkami a preskúmaní záznamov z bezpečnostných kamier a ďalších dôkazov dospela k názoru, že nič nedokazuje jeho vinu. Ten príbeh je celý vymyslený,“ uzavrel Murphy.
Mel Gibson má na konte dva Oscary za historický film Statočné srdce (1995), ktorý získal celkovo päť cien americkej Akadémie filmových umení a vied. Gibson si vyslúžil ceny za réžiu a ako jeden z producentov v kategórii Najlepší film. Ako herec začínal v austrálskych filmoch Tim (1979), Šialený Max (1979), Gallipoli (1981), Rok nebezpečného života (1982). Od polovice 80. rokov hral tiež v hollywoodskych filmoch ako napríklad Rieka (1984), Smrtonosná zbraň (1987), Hamlet (1990), Air America (1990), Navždy mladý (1992), Maverick (1994), Po čom ženy túžia (2000), Patriot (2000), Million Dollar Hotel (2000), Znamenia (2002), Údolie tieňov (2002), Na hrane temnoty (2010), Bobor (2011), Moje letné prázdniny (2012), Machete zabíja (2013) či Expendables 3 (2014). Režíroval tiež filmy Muž bez tváre (1993), Umučenie Krista (2004) a Apocalypto (2006).




Anglická herečka Helena Bonham Carter sa predstaví v pripravovanom seriáli Love, Nina z produkcie BBC. Päťdielny seriál bude adaptáciou rovnomennej knihy Niny Stibbe, ktorá v listoch adresovaných svojej sestre opisuje prácu opatrovateľky dvoch chlapcov.
Štyridsaťdeväťročná Bonham Carter stvárni Georgiu, matku chlapcov Joea a Maxa. V úlohe Niny sa predstaví Faye Marsay, ďalej si v projekte zahrajú aj Jason Watkins či Joshua McGuire. O scenár sa postaral Nick Hornby, režisérkou bude S. J. Clarkson, ktorá s Bonham Carter spolupracovala už na televíznej snímke Toast (2010). Nakrúcať začnú tento mesiac v Londýne.
Helena Bonham Carter má na konte dve nominácie na Oscara - za výkony v romantickej dráme Krídla vášne (1997) a v historickej dráme Kráľova reč (2010), či sedem nominácií na Zlatý glóbus - za výkony v televíznych filmoch Fatal Deception: Mrs. Lee Harvey Oswald (1993), Naživo z Bagdadu (2002) a Burton & Taylor (2013), tiež za miniseriál Merlin (1998), hororový muzikál Sweeney Todd: Čertovský holič z Fleet Street (2007) a za spomínané snímky Krídla vášne a Kráľova reč, ktorá jej tiež vyniesla britskú cenu BAFTA. Účinkovala aj vo filmoch Izba s vyhliadkou (1985), Hamlet (1990), Klub bitkárov (1999), Planéta opíc (2001), Charlie a továreň na čokoládu (2005), sérii filmov o Harrym Potterovi (2007, 2009, 2010, 2011), v novom spracovaní Alice v krajine zázrakov (2010) či v snímkach Temné tiene (2012), Bedári (2012) a Osamelý jazdec (2013).

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.




Mnohé svetové denníky zverejnili včera na titulnej strane fotografie mŕtveho sýrskeho dieťaťa, ktoré vyplavilo more na pláž v Turecku.
Podľa svedectva jedného z príbuzných pochádzal trojročný Ajlan Kurdí z rodiny sýrskych migrantov, ktorá utiekla z vojnou zničeného mesta Kobané a pokúšala sa dostať do Kanady. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.
Bezvládne telo malého Ajlana vyplavilo v stredu na pláž pri letovisku Bodrum, ktoré leží na pobreží Egejského mora na juhozápade Turecka.
Ajlanova rodina utiekla zo severosýrskeho mesta Kobané, ktoré bolo takmer úplne zrovnané so zemou počas bojov medzi kurdskými milíciami a extrémistami z takzvaného Islamského štátu (IS).
Podobne ako množstvo ďalších utečencov zo Sýrie precestovala Ajlanova rodina stovky kilometrov cez územie Turecka, aby sa dostala na pobrežie Egejského mora.
Odtiaľ sa v stredu vyplavila v skupine vyše 20 migrantov na dvoch člnoch smerom k neďalekému gréckemu ostrovu Kos, ktorý sa mal pre nich stať bránou do Európy. Člny sa však počas plavby potopili, pričom zahynulo najmenej 12 ľudí vrátane piatich detí.
Podľa agentúry Reuters prišiel o život aj Ajlanov päťročný brat Galip i ich 35-ročná matka Rehan. Otca previezli v čiastočnom bezvedomí do nemocnice neďaleko Bodrumu. Tragické úmrtie matky a jej dvoch detí potvrdila dnes sestra otca rodiny žijúca v kanadskom Vancouveri.
Rodina podľa nej už pred časom požiadala o štatút utečenca v Kanade, tamojšie úrady však žiadosť odmietli. Dôvodom boli údajne komplikácie pri spracovaní žiadostí migrantov, ktorí sa nachádzajú na území Turecka.
Emotívne zábery s mŕtvym Ajlanom ležiacim na pláži a s tureckým policajtom nesúcim jeho bezvládne telo už v stredu obleteli internetové sociálne siete. Vyvolali vlnu súcitu i pobúrenia nad tým, že sa vyspelý svet údajne nečinne prizerá utrpeniu utečencov.
Podľa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) sa tento rok doplavilo do Grécka už takmer 160.000 utečencov a migrantov. Len počas júla to bolo vyše 50.000 ľudí, prevažne Sýrčanov. Úrad opakovane vyzýva Grécko a EÚ, aby podnikli kroky na zvládnutie celej situácie.



Turecké úrady včera prepustili dvoch britských novinárov pracujúcich pre spoločnosť Vice News, ktorých minulý týždeň zadržali na juhovýchode Turecka, kde nakrúcali reportáž o zrážkach medzi vládnymi jednotkami a kurdskými povstalcami. Informovala o tom agentúra DPA.
Spolupracovník žurnalistov irackého pôvodu Muhammad Rasúl, ktorého zadržali spolu s novinármi, však aj naďalej zostáva vo väzbe, uviedla televízia CNN Türk.
Britských novinárov - dopisovateľa Jakea Hanrahana a kameramana Philipa Pendleburyho - zadržali ešte minulý štvrtok na juhovýchode Turecka v hoteli v prevažne kurdskom meste Diyarbakir, uviedli zdroje agentúry DPA. Následne ich obvinili z podpory teroristickej organizácie a nariadili ich väzobné stíhanie.
Zatknutie žurnalistov odsúdili viaceré ľudskoprávne organizácie a Turecko vyzvali na ich prepustenie.
Turecko dlhodobo dosahuje veľmi slabé výsledky v rámci hodnotení slobody slova ľudskoprávnymi organizáciami, ako sú Reportéri bez hraníc (RSF).
Od júla, keď sa skončilo dva a pol roka trvajúce prímerie, zahynulo pri zrážkach medzi armádou a kurdskými militantmi približne 120 ľudí.


Ukrajinský parlament schválil včera zákon, ktorý zakazuje obyvateľom "agresorskej krajiny" zakladať televízne a rozhlasové spoločnosti, resp. pôsobiť v nich, ani byť poskytovateľom programových služieb, informovala agentúra UNIAN.
Podľa nej sa zákon vzťahuje na právnické a fyzické osoby zapísané v tzv. offshore zónach, zoznam ktorých schválila vláda, ďalej na osoby bez štátnej príslušnosti a právnické a fyzické osoby, ktoré sú obyvateľmi krajiny označenej ukrajinským parlamentom za agresorskú alebo okupačnú.
Ukrajinský parlament ešte v januári schválil návrh vyhlásenia, ktoré definuje Rusko ako agresora. Poslanci obvinili Rusko z podpory terorizmu a zablokovania činnosti Bezpečnostnej rady OSN, čím Moskva podľa nich "ohrozuje medzinárodný mier a bezpečnosť".
Okrem toho je Rusko označené za nepriateľa a agresora v návrhu novej vojenskej doktríny Ukrajiny. "Po prvý raz v dejinách nezávislosti Ukrajiny je v návrhu doktríny jasne definovaný nepriateľ a agresor, a je to Ruská federácia," citovala v stredu agentúra UNIAN ukrajinského premiéra Arsenija Jaceňuka.

Copyright © TASR 2015

3. 9. 2015

The World Press Freedom Index 2015

The World Press Freedom
Index 2015

Vyhlásenie spoločnosti POHOTOVOSŤ, s.r.o.

Vyhlásenie spoločnosti
POHOTOVOSŤ, s.r.o.




Spoločnosť POHOTOVOSŤ, s.r.o. sa ostro ohradzuje voči invektívam poslanca Hlinu, hrubému správaniu sa voči personálu a zneužitiu členov policajného zboru na právoplatne otvorených prevádzkárňach a opakovanej perzekúcii zamestnancov spoločnosti na bratislavských pobočkách. Spájanie otvorenia pobočiek Pôžičkární s páchaním trestnej činnosti a odchody zamestnancov pobočiek na obednú prestávku nazývať útekom pred políciou klasifikujeme ako ohováranie a verejné ponižovanie zamestnancov, ktoré pokračuje mobbingom a šikanovaním zamestnancov na sociálnych sieťach.
Spoločnosť POHOTOVOSŤ, s.r.o. prehlasuje, že plne rešpektovala a rešpektuje usmernenia regulátora trhu aj Národnej banky Slovenska pred 31.8.2015 aj po 31.8.2015.
Pri koordinácii činnosti spoločnosť jedná tak, aby jej kroky boli v súlade s očakávaniami regulátora, v súlade s verejnými vyjadreniami zástupcov NBS aj predstaviteľov Asociácie poskytovateľov spotrebiteľských úverov. Od 31.8. do 2.9. sú však vyjadrenia uvedených autorít protichodné a vytvorili pre zabezpečenie chodu 70-tich pobočiek značnú neistotu.
(Vyjadrenia hovorkyne Martiny Solčanyiovej z 1.9.2015 pre TASR, publikované Teraz.sk 12:06 a Vyjadrenie Vedúcej tlačového oddelenia národnej banky Jany Kováčovej, pre TASR, publikované Teraz.sk 2.9.2015 o 14:58 a vyjadrenie Ivana Kahaneca, výkonného tajomníka Asociácie poskytovateľov spotrebiteľských úverov: "V súčasnosti ešte neboli ukončené niektoré povoľovacie konania pre niektoré spoločnosti. Tieto spoločnosti však podľa nášho názoru môžu naďalej poskytovať spotrebiteľské úvery až do momentu, kým nebude o ich žiadosti rozhodnuté." Rádio Slovensko, 12:00; Rádiožurnál Slovenského rozhlasu; 31.08.2015)
Aby boli vylúčené všetky pochybnosti, prehlasuje spoločnosť POHOTOVOSŤ, s.r.o., že žiadosti klientov o nové úverové zmluvy v zmysle Zákona o spotrebiteľských úverov neschvaľuje a takéto žiadosti o spotrebiteľské úvery bude do termínu vyrozumenia NBS držať v evidencii bez realizácie vyššie uvedených spotrebiteľských úverových zmlúv.
Cieľom pobočiek Pôžičkární a zamestnancov je obslúžiť rôzne záujmy a potreby občanov o poistenie, splácanie úverov a preskúmať potreby žiadateľov o úver a klasifikovať ich na spotrebiteľské, alebo úvery pre účel podnikania. Klienti do pobočiek prichádzajú na základe vlastného záujmu.
Úlohou personálu v prevádzkárňach Pôžičkáreň je v otváracích hodinách realizovať príjem splátok klientov, spisovanie žiadostí klientov o posuny splátkových kalendárov, realizovať poradenstvo ku povinnému zmluvnému poisteniu automobilov a ďalšia konzultačná činnosť v oblasti finančných služieb.
Okrem uvedeného realizujú zamestnanci a obchodníci na Pôžičkárňach príjem žiadostí o úvery, na ktoré sa nevzťahuje regulácia v zmysle Zákona o spotrebiteľských úveroch, t. j. úvery pre živnostníkov a podnikateľov.
Kontakt: Michal Hatina hovorca spoločnosti Pohotovosť email: hatina@lbg.sk

RTVS NEWS

RTVS NEWS




Rozhlas a televízia Slovenska a ŠPORT PROGRESS, spol. s r.o., zastúpený Ing. Vojtechom Miklósom uzavreli zmluvu, v ktorej ŠPORT PROGRESS spoločnosti RTVS udeľuje vysielacie práva na jeden Zápas v jednom kole profesionálnej futbalovej ligy v súčasnosti označovanú ako „Fortuna liga“ počas obdobia (do 30.06.2016) pre územie Slovenskej republiky. Predmetom tejto Zmluvy je ďalej záväzok RTVS odvysielať min. 25 Zápasov naživo a v plnej dĺžke na jednej zo svojich voľne šírených televíznych programových služieb .
RTVS sa za Licenciu zaväzuje uhradiť celkovú sumu za sezónu 2015/2016 78.000 EUR netto bez DPH.



 

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Americká speváčka Kesha sa predstaví v druhej sezóne seriálu Jane the Virgin (2014). Dvadsaťosemročná rodáčka z Los Angeles stvárni rockerku Annabelle, pričom sa objaví v druhej epizóde novej série. Ako už skôr informovali tvorcovia seriálu, v druhej sérii bude hosťovať aj Britney Spears, ktorá sa zas predstaví v piatej epizóde. Druhú sériu začnú v USA vysielať 12. októbra.
Hlavnou hrdinkou seriálu Jane the Virgin je Jane Villanueva, ktorú stvárňuje Gina Rodriguez. Jane je panna, no napriek tomu otehotnela. Nešťastnou zhodou okolností ju totiž umelo oplodnili spermiami Rafaela Solana v podaní Justina Baldoniho. Seriál má na konte nomináciu na Zlatý Glóbus v kategórii Najlepší seriál v žánroch komédia alebo muzikál, pričom Gine Rodriguez sa toto prestížne ocenenie podarilo získať.
Kesha, celým menom Kesha Rose Sebert, odštartovala hudobnú kariéru v roku 2005. Známou sa však stala až v roku 2009, keď hosťovala v singli Right Round rappera Flo Ridu. O rok neskôr dobyla americký albumový rebríček Billboard 200 s debutovou nahrávkou Animal (2010). S piesňami We R Who We R a Tik Tok sa tiež dostala na čelo singlového rebríčka. Na MTV Europe Music Awards v roku 2010 ju hlasujúci označili za Najlepšieho nováčika. V roku 2012 vydala album Warrior, z ktorého pochádzajú single Die Young, C'Mon a Crazy Kids.





Dvojica Reginald Hudlin a David Hill bude produkovať televízny prenos z ceremoniálu udeľovania cien americkej Akadémie filmových umení a vied. Informáciu oznámila prezidentka Akadémie Cheryl Boone Isaacs. "Sme veľmi radi, že môžeme spolupracovať s Davidom a Reggiem. Vďaka ich nadšeniu a množstvu skúseností prinesú oscarovej šou čerstvú perspektívu," uviedla výkonná riaditeľka Akadémie Dawn Hudson. Už 88. ročník udeľovania Oscarov sa bude konať 28. februára v Hollywoode.
Reginald Hudlin má na konte nomináciu na Oscara, ktorú si vyslúžil ako jeden z producentov filmu Divoký Django (2012). Ako režisér sa podieľal na množstve seriálov či snímkach House Party (1990), Bumerang (1992), Veľký švindeľ (1996) či Slúžiť Sáre (2002). Bol tiež producentom ceremoniálu šiesteho ročníka udeľovania čestných Oscarov. Je členom americkej Akadémie filmových umení a vied, Asociácie amerických režisérov (Directors Guild of America) , Asociácie amerických scenáristov (Writers Guild of America), Asociácie amerických producentov (Producers Guild of America) aj Hereckej asociácie (Screen Actors Guild).
David Hill nedávno založil vlastnú produkčnú spoločnosť Hilly. Pred tým spolupracoval napríklad so spoločnosťou 21st Century Fox, bol tiež výkonným riaditeľom Fox Sports Media Group. Pomáhal zakladať Sky Television či Eurosport. Držiteľ ceny Emmy sa ako výkonný producent podieľal aj na súťaži American Idol.

Uruguajská futbalová asociácia (AUF) pravdepodobne odstúpi od zmluvy o televíznych prenosoch zo stretnutí svojej reprezentácie v kvalifikácii o postup na majstrovstvá sveta 2018 do Ruska. Motivujú ju k tomu zistenia o spoločnosti Full Play, ktorá práva kúpila. Podľa vyšetrovateľov zo Spojených štátov amerických sú jej argentínski majitelia Hugo a Mariano Jinkisovci zapletení do korupčného správania v rámci aféry okolo Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA).
"Naši právnici skúmajú možnosti, všetko nasvedčuje tomu, že kontrakt zrušíme," uviedol generálny sekretár asociácie Alejandro Balbi. Výkonný výbor AUF dostal na odstúpenie od zmluvy mandát od domácich klubov. Full Play malo dohodnutú spoluprácu s viacerými juhoamerickými národnými zväzmi.
Argentínsky federálny súd minulý týždeň prepustil dvojicu obchodníkov z väzby, kde Jinkisovci čakali na rozhodnutie o vydaní do USA na trestné stíhanie. Obvinení sú zo závažnej ekonomickej trestnej činnosti. Vo vlasti ich navyše vyšetrujú pre podozrenie z krátenia daní a prania špinavých peňazí. Ani jeden z obvinených nesmie opustiť svoje bydlisko na viac než 24 hodín bez vedomia úradov a vzdialiť sa ďalej ako 60 kilometrov od príslušného súdu.


©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Migrantom pri Východnej stanici (Keleti pályaudvar) v Budapešti dnes nabíjali mobilné telefóny záhraničné televízne štáby, ktoré informujú o situácii okolo utečencov, napísal maďarský spravodajský server Hvg.hu. Medzi tisíckami migrantov čakajúcich v okolí stanice popoludní stúpalo napätie a nervozita.
Skupina radikálnejších migrantov sa pokúsila vniknúť na stanicu cez bočný vchod chránený iba desiatkou policajtov. Napokon im v tom zabránili ostatní migranti.
Stovky utečencov vykrikovali "No police!" smerom k policajtom zoradeným okolo stanice. Policajti v kordóne mali v rukách fľašky so slzotvorným plynom. Utečenci sa držali za ruky, čím chceli zabrániť, aby niekoho spomedzi nich policajti odviedli.
Podľa servera 444.hu mnohí vyjadrili nespokojnosť s tým, že už niekoľko dní sú v Maďarsku a stále nemajú od tamojších orgánov žiadne informácie o tom, čo s nimi bude. Viacerí migranti majú platný cestovný lístok na vlak do Nemecka, prípadne do Rakúska.
V okolí stanice odklonili viaceré spoje autobusov a trolejbusov.

Copyright © TASR 2015

2. 9. 2015

TO JE TV !

TO JE TV !

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Súd v Azerbajdžane včera odsúdil na sedem a pol roka väzenia prominentnú novinárku Chadidžu Ismajlovovú známu odhaľovaním korupcie medzi vládnucou elitou a poukazovaním na porušovanie ľudských práv vo svojej vlasti.
Oznámila to agentúra Reuters, podľa ktorej súd v Baku uznal Ismajlovovú vinnou zo sprenevery, nezákonných obchodných aktivít, daňových únikov a zneužitia svojho postavenia.
Prokuratúra žiadala pre 39-ročnú novinárku deväť rokov väzenia.
"Nesúhlasíme s verdiktom a plánujeme sa proti nemu odvolať. Odsúdenie je neodôvodnené a bolo vopred dohodnuté," povedal agentúre Reuters obhajca novinárky.
Ľudskoprávne organizácie kritizovali proces s Ismajlovovou za politicky motivovaný. Podľa Amnesty International je novinárka, pracujúca pre Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda, ktoré financuje americká vláda, väzňom svedomia a obvinenia voči nej boli vymyslené, aby zastavili odhaľovanie korupcie.
V roku 2011 dostala novinárka list s intímnymi zábermi, na ktorých bola so svojím priateľom. Pisateľ ju varoval, aby prestala vyšetrovať údajnú korupciu vo vláde. Vládni predstavitelia a provládne médiá ju obvinili, že je "proarménska" či "zahraničný agent".
Napriek kritike režimu západné krajiny považujú bývalú sovietsku republiku za alternatívu k Rusku ako dodávateľovi ropy a zemného plynu.

Copyright © TASR 2015

Zomrel Alexander Tolčinský

Zomrel Alexander Tolčinský


Dlhoročný redaktor, komentátor, moderátor, ale aj zahraničný spravodajca verejnoprávneho Českého rozhlasu (ČRo) a niekdajší diplomat medzinárodnej misie v Iraku Alexander Tolčinský už nie je medzi živými.
Muž, ktorého hlas bol neodmysliteľnou súčasťou relácie Názory a argumenty vysielanej na okruhoch ČRo 6 a ČRo Plus, zomrel včera náhle vo veku 46 rokov.
Smutnú informáciu zverejnil jeho zamestnávateľ a prevzali ju aj iné elektronické médiá.
Tolčinský ktorý bol absolventom štúdia financií na Vysokej škole ekonomickej v Prahe a ktorý pôsobil ako spravodajca v službách verejnoprávnej Českej televízie krátky čas v Iraku a v službách verejnoprávneho Českého rozhlasu v Poľsku, komentoval okrem iného vývoj na Balkáne i na Ukrajine, ako aj v Poľsku a v Bielorusku.
Generálny riaditeľ Českého rozhlasu Peter Duhan v reakcii uviedol, že ide o tragédiu pre rodinu zosnulého, ako aj pre všetkých jeho kolegov vo verejnoprávnom elektronickom médiu. "Prišli sme nielen o brilantného komentátora, ale tiež o skvelého kolegu a človeka," citoval Duhana internetový server digizone.cz.

Copyright © TASR 2015

1. 9. 2015

HOVORCA ROKA 2015

HOVORCA ROKA 2015

Internetová anketa na stránke www.mojhovorca.sk dnes odštartovala. Každý hlasujúci novinár môže udeliť len jeden hlas niektorému z nominovaných hovorcov v každej z troch stanovených kategórií – štátna správa, samospráva a komerčný sektor. Hlasovanie potrvá do 21. septembra 2015 a jeho výsledkom bude 5 nominovaných hovorcov v každej kategórii. Ich kvality bude následne posudzovať odborná porota, ktorá vyberie víťaza kategórie. Najlepších hovorcov za rok 2015 organizátori slávnostne vyhlásia na Made in Media party 9. októbra 2015 v Bratislave.
Pri každom mene hovorcu na www.mojhovorca.sk bude aj tento rok zoznam jeho výstupov za posledný mesiac v médiách. Tie generuje monitorovací systém WebReport.sk, ktorý poskytla Tlačová agentúra Slovenskej republiky (TASR). Hlasovanie na internete budú organizátori promovať na Facebooku. „Zacielime na jednotlivé redakcie tak, aby sa špeciálne posty o hlasovaní aj o programe akcie zobrazovali len našej cieľovej skupine,“ vysvetlila Zuzana Tichá z agentúry Made in Media.
Tento ročník je podľa organizátorov výnimočný. „Oslavujeme 10. výročie vzniku Asociácie hovorcov Slovenska aj Made in Media party a pripravujeme pre hostí zaujímavý program,“ povedala Zuzana Tichá. „Slávnostné vyhlásenie najlepších hovorcov roka 2015 spríjemní svojím koncertom legendárna hudobná skupina Vidiek, ktorá na podujatí pokrstí aj svoj nový album. Už tradične sú pre všetkých účastníkov pripravené obľúbené súťaže a niekoľko prekvapení. Akciu bude moderovať populárny Slavo Jurko,“ dodala.

Spevák skupiny Vidiek Ján Kuric sa už na krst veľmi teší a je rád, že sa ho podarilo spojiť s Made in Media party. „Profesijná akcia pre novinárov je ideálnym štartom pre uvedenie nášho nového albumu „Vidiek s oblohou“, ako aj na odprezentovanie nášho októbrového turné po Slovensku.“ Na turné „Načo pôjdem domov Tour 2015“ budú vystupovať skupiny Čechomor a Vidiek s Pacora Triom v štyroch mestách: Košice (14. 10.), Banská Bystrica (15. 10.), Trenčín (21. 10.) a Bratislava (22. 10.). Podrobnejšie informácie o turné sa nachádzajú na www.skupinavidiek.sk.
Predseda Asociácie hovorcov Slovenska Milan Vanga predpokladá, že tento jubilejný ročník priláka na akciu rekordný počet hostí. „Atraktivita tejto privátnej profesijnej akcie každým rokom stúpa a dovolím si povedať, že je to jediné podujatie svojho druhu, na ktoré sa novinári aj hovorcovia tešia doslova celý rok.“ Novinárska anketa je podľa Vangu príležitosťou pre ocenenie profesionality a kvalít hovorcov, vďaka čomu sa v sektore každoročne určuje akýsi benchmark toho, čo má stelesňovať funkcia hovorcu. „Cieľom Asociácie hovorcov Slovenska je vzdelávať hovorcov a kvalitatívne posúvať túto náročnú profesiu stále vyššie. Anketa Hovorca roka je preto ideálnou príležitosťou poukázať na tých hovorcov, ktorí svoju prácu robia dobre, čo môžu najobjektívnejšie posúdiť nielen samotní novinári, ale aj odborná porota pozostávajúca zo šéfredaktorov a ľudí z PR a komunikačného biznisu.“
Hovorcu roka každoročne vyhlasuje Asociácia hovorcov Slovenska (AHS) na privátnej Made in Media party, ktorú organizuje rovnomenná agentúra. Hovorcov môže do internetovej ankety nominovať verejnosť, organizátori, ale svoju nomináciu môžu poslať aj sami, a to pred aj počas trvania hlasovania.
Právo na nomináciu v internetovej ankete www.mojhovorca.sk má každá osoba, ktorá počas predchádzajúcich 12 mesiacov (počas celého obdobia alebo aspoň na istý čas) verejne zastupovala organizáciu Samosprávy alebo neziskového sektora, Štátnej správy alebo štátneho sektora, Privátneho a komerčného sektora. AHS môže, ale nemusí podľa štatútu udeliť titul TOP Hovorca roka 2015 pre absolútneho víťaza za všetky kategórie spolu.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Turecké úrady obvinili dvoch britských novinárov pracujúcich pre spoločnosť Vice News a ich tureckého spolupracovníka z podpory teroristickej organizácie a nariadili ich väzobné stíhanie. Informovala o tom agentúra AP.
Oboch novinárov - dopisovateľa Jakea Hanrahana a kameramana Philipa Pendleburyho - a ich tureckého spolupracovníka zadržali vo štvrtok, keď v meste Diyarbakir na juhovýchode Turecka, ktorý je obývaný prevažne Kurdmi, nakrúcali reportáž.
Podľa nemenovaného predstaviteľa súdu v Diyarbakire sudca vydal príkaz na zatknutie novinárov a ich asistenta už v pondelok. Zatiaľ nie je jasné, ktorú teroristickú organizáciu mali podporovať.
Trojicu zatkli v diyarbakirskej štvrti Baglar, kde často dochádza k potýčkam medzi mladými Kurdmi a tureckými bezpečnostnými silami.
Predstaviteľ spoločnosti Vice News označil obvinenia za neopodstatnené a znepokojujúco vyfabrikované. Vo vyhlásení Vice News sa uvádza, že spoločnosť odsudzuje "pokusy tureckej vlády umlčať novinárov, ktorí z danej oblasti prinášali nesmierne dôležité reportáže".

Americký prezident Barack Obama bude účinkovať v jednom dieli televízneho dobrodružného dokumentárneho seriálu V divočine s Bearom Gryllsom, ktorý sa bude odohrávať na Aljaške. Stanica NBC program odvysiela ešte v tomto roku, informovala agentúra Reuters.
Obama sa tak stane prvým úradujúcim šéfom Bieleho domu, ktorý sa objaví v tomto programe. Tá je založená na tom, že britský expert na prežitie v prírode Bear Grylls berie známe osobnosti na namáhavé túry v odľahlých lesoch a horstvách. Účelom programu s účasťou Obamu je poukázať na klimatickú zmenu v oblasti Aljašky.
Informáciu o účinkovaní Obamu v programe zverejnili v rovnaký deň, ako prezident USA začal svoju trojdňovú návštevu Aljašky. Jeho hosťami boli okrem iných herci Ben Stiller, Jesse Tyler Ferguson či Kate Winsletová. Grylls je bývalým príslušníkom britských špeciálnych jednotiek SAS, v súčasnosti stojí na čele britského skautingu.
Obama v navštívi aljašské mesto Anchorage, kde sa zúčastní na klimatickej konferencii za účasti šéfov diplomacií krajín so záujmami v oblasti Arktídy. Ako prvý americký prezident sa tiež vydá za severný polárny kruh.
Šéf Bieleho domu čelí otázkam ekológov, prečo jeho administratíva schválila prieskumné ropné vrty v Severnom ľadovom oceáne. Obama uznal ich obavy, ale trval na tom, že boli dodržané prísne bezpečnostné štandardy.
Copyright © TASR 2015

RTVS NEWS

RTVS NEWS




Rozhlas a televízia Slovenska uvedie na Dvojke v utorok 1. septembra o 20:00 nový dokumentárny film Tomáša Hulíka s názvom Divoké Slovensko. Diváci a diváčky sa prostredníctvom snímky vydajú na cestu plnú objavov a nahliadnu do tajov slovenskej prírody a fascinujúceho života zvierat. Hudbu pre film skomponoval Peter Machajdík a nahral Symfonický orchester Slovenského rozhlasu.
Tomáš Hulík vyštudoval odbor environmentalistika na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Na konte má dokumenty Návrat rysov (2010), Cesty Slovenskom (2011) či Kráľ nebies Orol skalný (2015). Podieľal sa aj na filmoch Hulik und die Biber (2002) alebo Vysoké Tatry - Divočina zamrznutá v čase (2007). Venuje sa aj profesionálnej fotografii. Vlani získal cenu Slovak Press Photo v kategórii Životné prostredie.



©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

MTV Video Music Awards

MTV Video Music Awards

Americká speváčka Taylor Swift triumfovala na nedeľnom odovzdávaní MTV Video Music Awards, ktoré sa konalo v Microsoft Theater v Los Angeles. Dvadsaťpäťročná interpretka premenila na víťazstvo štyri z desiatich nominácii vrátane najprestížnejšej kategórie Videoklip roka. V nej uspela s videom ku skladbe Bad Blood, v ktorej hosťuje rapper Kendrick Lamar. Tento klip uspel aj v kategórii Najlepšia spolupráca. Zvyšné dve ceny získala Swift za video k piesni Blank Space, ktoré vyhlásili za Najlepší videoklip interpretky a Najlepší popový videoklip.
Spomínaný Kendrick Lamar zvíťazil s klipom Alright v kategórii Najlepšia réžia a ako hosťujúci interpret v skladbe Never Catch Me od producenta a rappera Flying Lotusa aj v kategórii Najlepšia kamera. Za najlepší videoklip interpreta vyhlásili Uptown Funk od dvojice Mark Ronson a Bruno Mars, Nicki Minaj a jej Anaconda uspeli medzi hip-hopovými klipmi a video ku skladbe Uma Thurman od kapely Fall Out Boy sa stalo najlepším rockovým videoklipom. Trojica Big Sean, Kanye West a John Legend triumfovala so skladbou One Man Can Change The World v kategórii Najlepší videoklip s posolstvom a za pieseň leta vyhlásili She's Kinda Hot od 5 Seconds of Summer. Kanye West si od Taylor Swift prevzal Michael Jackson Video Vanguard Award, pričom za záver svojej ďakovnej reči oznámil, že v roku 2020 chce kandidovať za prezidenta USA.
Moderátorkou ceremoniálu bola Miley Cyrus, ktorá počas neho aj vystúpila. Ďalšími účinkujúcimi boli napríklad Nicki Minaj, Pharrell Williams, Justin Bieber, The Weeknd, Demi Lovato, Macklemore & Ryan Lewis, či ASAP Rocky.


Prehľad víťaziek a víťazov MTV Video Music Awards 2015:

Videoklip roka: Taylor Swift ft. Kendrick Lamar - Bad Blood
Najlepší videoklip interpreta: Mark Ronson ft. Bruno Mars - Uptown Funk
Najlepší videoklip interpretky: Taylor Swift - Blank Space
Najlepší hip-hopový videoklip: Nicki Minaj - Anaconda
Najlepší popový videoklip: Taylor Swift - Blank Space
Najlepší rockový videoklip: Fall Out Boy - Uma Thurman
Interpret, ktorého sa oplatí sledovať: Fetty Wap - Trap Queen
Najlepšia spolupráca: Taylor Swift ft. Kendrick Lamar - Bad Blood
Najlepší videoklip s posolstvom: Big Sean ft. Kanye West & John Legend - One Man Can Change The World
Najlepšia výprava: Snoop Dogg - So Many Pros
Najlepšia choreografia: OK Go - I Won’t Let You Down
Najlepšia kamera: Flying Lotus ft. Kendrick Lamar - Never Catch Me
Najlepšia réžia: Kendrick Lamar - Alright
Najlepší strih: Beyoncé - 7/11
Najlepšie vizuálne efekty: Skrillex & Diplo - Where Are Ü Now ft. Justin Bieber
Pieseň leta: 5 Seconds of Summer - She's Kinda Hot
Michael Jackson Video Vanguard Award: Kanye West

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené

31. 8. 2015

RTVS NEWS

RTVS NEWS

Zahraničné vysielanie RTVS po prvýkrát počas takmer 23 rokov svojej existencie vstúpilo do slovenského éteru. „Tento krok je súčasťou našej stratégie rozširovať mediálne služby RTVS. Z našich analýz vyplýva, že cudzinci v Bratislave a okolí majú záujem získavať informácie o dianí na Slovensku v cudzích jazykoch,“ uviedol generálny riaditeľ RTVS Václav Mika. V rozhovore pre RSI ďalej povedal, že nejde o experiment ani o vysielanie spojené s konkrétnou udalosťou. Táto služba je skôr prekvapením, od ktorého očakáva trvalé usadenie v slovenskom éteri.
RSI denne prináša informácia o tom, čím žije Slovensko, a predstavuje našu krajinu hlavne poslucháčom, ktorých materinským jazykom nie je slovenčina, keďže okrem slovenského jazyka vysiela v ďalších piatich svetových jazykoch – angličtine, nemčine, francúzštine, ruštine a španielčine.
„Spustenie terestriálneho vysielania na Slovensku vítame a očakávame rýchlu odozvu poslucháčov na mediálny obsah, ktorý pripravujeme. Verím, že k ohlasom z Prahy, New Yorku, Paríža, Tokia a mnohých ďalších kútov sveta, ktoré oceňujú pôvodnosť informácií o Slovensku, sa pripoja aj tie z Bratislavy a okolia,“ povedala šéfdramaturgička programovej služby RSI Mária Mikušová.

Doplňujúce informácie o RSI http://rsi.rtvs.sk/ https://www.facebook.com/RadioSlovakiaInternational https://www.facebook.com/RsiEnFrancais https://www.youtube.com/user/EnglishSectionRSI RSI môžete počúvať aj prostredníctvom mobilnej aplikácie iRádio RTVS http://aplikacie.rtvs.sk/

Dvojka sa od septembra zmení

Dvojka sa od septembra zmení


Okolo Augustína tiahnu vetry do Budína

Okolo Augustína tiahnu

vetry do Budína

Jednotka rovnako
Dvojka lepšie.   
Spolu lepšie - 10.70 % .

Markíza  lepšie.
TV Doma rovnako.
DAJTO  rovnako.
Spolu  lepšie a konečne nad tridsať  - 30.60%

JOJ lepšie.
JOJ PLUS horšie.
WAU rovnako.
SENZI rovnako.
RIK rovnako- nikto
Spolu lepšie- 23.20%


TA 3 horšie. 


Jednotka - 8.20 % ;
Dvojka - 2,50 % ;
Markíza - 22.10 % ;
TV DOMA - 5.60 % ;
DAJTO- 2.90%
TV JOJ – 17.40 % ;
JOJ PLUS- 3.30 % ;
WAU -2.00 %;
SENZI- 0.50 %
RIK -0,0%
TA 3 - 1.70 %

Zomrel Wes Craven

Zomrel Wes Craven


Vo veku 76 rokov zomrel v nedeľu popoludní americký režisér a herec Wes Craven, ktorý nakrútil klasický horor Nočná mora na Elm Street.
Craven zomrel v kruhu rodiny vo svojom dome v Los Angeles. Ako spresnili príbuzní, podľahol rakovine mozgu. Craven trpel touto chorobou posledné tri roky, keď však naďalej pracoval na začatých projektoch - na viacerých televíznych šou, románe i na novom filme The Girl in the Photographs, ktorý bude mať premiéru na budúci mesiac na filmovom festivale v Toronte.
Craven je nositeľom cien za celoživotný prínos, ktoré mu udelili New York City Horror Film Festival a Academy of Science Fiction, Fantasy and Horror Films.
Vo svojich filmoch si väčšinou pripravil malú bezvýznamnú rolu aj pre seba - najvýraznejšia z nich bola vo filme Nová nočná mora, kde hral sám seba. Medzi jeho najznámejšie filmy patrí okrem Nočnej mory na Elm Street (1984) a Novej nočnej mory (1994) aj hororová séria Vreskot.

Copyright © TASR 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Nórska televízna stanica TV 2 oznámila, že odvysiela televíznu drámu o fiktívnej ruskej invázii do Nórska, čo viedlo k nevôli v Rusku. Informovala o tom tlačová agentúra AP.
Predstaviteľ TV 2 Christopher Haug v sobotu uviedol, že desaťdielna dráma, ktorú uvedú na obrazovky 4. októbra, je "v prvom rade o Nórsku a Nóroch, nie Rusku a Rusoch".
V seriáli Okkupert (Obsadené) sa v Nórsku chopia moci radikálni environmentalisti, ktorí zastavia ropný a plynárenský priemysel v krajine. Nórsko následne s cieľom túto produkciu obnoviť čiastočne obsadí Rusko po tajnej dohode s Európskou úniou.
Ruský veľvyslanec v Osle Viačeslav Pavlovskij pre ruskú agentúru Tass povedal, že televízny seriál len vystraší Nórov "neexistujúcou hrozbou z východu".
Nórske ministerstvo zahraničných vecí sa k seriálu nevyjadrilo.

Copyright © TASR 2015

30. 8. 2015

Zomrel Oliver Sacks

Zomrel Oliver Sacks

Vo veku 82 rokov dnes zomrel anglický spisovateľ a neurológ Oliver Sacks. Rodák z Londýna skonal v dôsledku rakoviny vo svojom dome v New Yorku. Smutnú správu potvrdila pre BBC spolupracovníčka zosnulého Jacqui Graham. "Zomrel v pokoji v dôsledku choroby, o ktorej vedel od januára tohto roka. Zomrel obklopený vecami, ktoré mal rád a ľuďmi, ktorých miloval," uviedla.
Oliver Wolf Sacks sa narodil 9. júla 1933. V roku 1973 mu vyšla kniha Awakenings (v českom preklade Probouzení, pozn. SITA), ktorá sa stala predlohou pre scenár filmu Čas prebudenia (1990). Okrem toho mu v slovenčine vyšli knihy ako napríklad Muž, ktorý si mýlil manželku s klobúkom (1985), Antropologička na Marse (Sedem paradoxných príbehov) (1995) či Halucinácie (2012). Za prínos literatúre mu v roku 2008 kráľovná Alžbeta II. udelila titul CBE (Commander of the Order of the British Empire).

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Čas mediálnej hanby

Čas mediálnej hanby