25. 8. 2018

Zomrel Dieter Thomas Heck

Zomrel Dieter Thomas Heck

Dlhoročný moderátor hitparády druhého programu verejnoprávnej nemeckej televízie ZDF a príležitostný herec Dieter Thomas Heck zomrel vo štvrtok 23. augusta vo veku 80 rokov. V Berlíne o tom v piatok večer v mene pozostalých a bez akýchkoľvek ďalších podrobností informoval advokát Christian Schertz.
Rodák z Flensburgu, vlastným menom Carl-Dieter Heckscher, patril medzi posledných žijúcich pamätníkov začiatkov televízie v spolkovej republike. Preslávilo ho predovšetkým moderovanie relácie ZDF-Hitparade, ktorou sprevádzal fanúšikov populárnej hudby pravidelne po 15 rokov (1969-1984). V tomto ostro sledovanom programe opakovane uviedol aj Karla Gotta, ktorý bol nezriedka hosťom relácie.
Medzi reláciami, ktoré moderoval muž, ktorého kedysi objavili v súťaži talentov ako speváka, boli však aj veľké sobotňajšie šouprogramy ako Melodien für Millionen alebo Musik liegt in der Luft.
Heck v čase osláv svojich sedemdesiatin netajil, že je šťastný, že sa mu podarilo naplniť životné poslanie, ktorým bolo zabávať ľudí. Umožnilo mu to viac ako polstoročné pôsobenie na rôznych rozhlasových a televíznych okruhoch. Práve pred desiatimi rokmi oznámil koniec profesijnej dráhy a stiahol sa do ústrania. Ešte predtým však nezabudol zdôrazniť, že je nesmierne vďačný za príležitosti, ktoré mu ponúkla najmä televízna obrazovka, ale v začiatkoch napríklad vtedy tak ostro sledované Radio Luxemburg.
Vášnivý "psičkár", ktorý sa dlhoročne angažoval v rámci nemeckej organizácie na pomoc hladujúcim vo svete, žil s druhou manželkou Ragnhild v ostatných rokoch striedavo v Berlíne a v španielskom prístavnom meste Águilas.
Zosnulý si vlani vo februári prevzal prestížne ocenenie Zlatá kamera za celoživotné dielo. Bolo to jedno z jeho posledných vystúpení na verejnosti.

Copyright ©TASR 2018

Reklamná pauza, môžete sa...

Reklamná pauza, môžete sa...



24. 8. 2018

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA





"Vzpomínáme si potom, když nás okupovali, když jsme hráli hokej, a samozřejmě Palach a všechno. V osmašedesátém byla naděje, že bude ten devětaosmdesátý, trvalo to pak ještě 21 let, než to nastalo. Tehdy ale byli všichni nadšení, přišly tanky a bylo po tom."
Andrej Babiš


„Pre mňa sa z Richarda Sulíka definitívne stal pokračovateľ geopolitického učenia Vladimíra Mečiara. Málokto dnes robí viac pre politiku slovenského izolacionizmu a ďalších téz, ktorými Mečiar svojho času ohuroval Pasienky. Namiesto toho nás autor nabáda k zamysleniu, či nás, podobne ako sovietske vojská pred 50 rokmi, raz neprevalcuje tá zlá Európska únia. K dokresleniu tejto scestnej paralely už chýbajú len tanky EÚ, čo isto striehnu zakopané kdesi pri Hainburgu a Kitsee a z Berlína im velí kancelárka Merkelová.”
Katarína Cséfalvayová (Most-Híd)

22. 8. 2018

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka
Mimovládna organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) v utorok oznámila, že je znepokojená situáciou na Slovensku šesť mesiacov po tom, ako bol 21. februára zavraždený investigatívny novinár Ján Kuciak a jeho snúbenica Martina Kušnírová.
V stanovisku, ktoré médiám zaslala šéfka bruselskej pobočky RSF Julia Majerczaková, sa uvádza, že vyšetrovanie tejto dvojnásobnej vraždy "sa zastavilo" a na sľuby o ochrane novinárov sa zabudlo.
"Potrebovali by sme zázrak, aby sme pri vyšetrovaní vraždy Jána Kuciaka dospeli k úspešným záverom," cituje RSF jedného z kolegov zavraždeného novinára. Organizácia RSF v tejto súvislosti upozornila, že aj napriek neustálemu tlaku zo strany rodín obetí a verejnosti vyšetrovanie zatiaľ neprinieslo presvedčivé výsledky. Taktiež upozornila, že počas vyšetrovania bolo zaznamenaných veľa nezrovnalostí, na čo poukázalo aj spoločné stanovisko zo 17. augusta, pod ktoré sa podpísalo viac ako 300 slovenských novinárov a redaktorov a ktoré vyjadrovalo "pochybnosti o nezávislosti vyšetrovania".
Stavovská organizácia, ktorá obhajuje slobodu tlače a médií, poukázala aj na znepokojenie slovenských novinárov nad nedostatkom zásadných zmien v rámci polície alebo v orgánoch prokuratúry po spomínanej dvojnásobnej vražde. Aj preto, že články, na ktorých pracoval Kuciak, sa týkali údajných vzťahov medzi organizovaným zločinom a osobami blízkymi vtedajšiemu premiérovi Robertovi Ficovi.
"Slovenská demokracia sa nemôže zriecť skutočného a nezávislého vyšetrovania," uvádza sa v stanovisku organizácie. "Tí, ktorí zabili Jána Kuciaka a jeho snúbenicu, musia byť identifikovaní a postavení pred súd.".
Podľa stanoviska RSF je znepokojujúci aj trend zhoršovania celkovej atmosféry pre médiá, kde badať nedostatok jasnej politickej vôle umožniť slovenským novinárom bezpečne pracovať. Slovenskí novinári v tejto súvislosti upozornili na skutočnosť, že slovník, ktorý vládni úradníci používajú pri komunikácii s novinármi, je od Kuciakovej vraždy ešte tvrdší ako predtým.
Predstavitelia slovenských médií upozornili RSF, že za posledných šesť mesiacov neboli na Slovensku prijaté žiadne oficiálne opatrenia s cieľom posilniť slobodu tlače. Podľa informácií, ktoré zhromaždila RSF, došlo za posledných niekoľko mesiacov k trvalému poklesu úrovne fyzickej ochrany poskytovanej novinárom, ktorí boli po vražde Kuciaka ohrození.
Podľa posledného indexu RSF o stave slobody tlače na svete Slovensko kleslo o desať miest v porovnaní s rokom 2017. V súčasnosti je na 27 priečke zoznamu 180 sledovaných krajín.
V prípade vraždy Kuciaka a jeho snúbenice sa naďalej vykonávajú procesné úkony. "V predmetnej trestnej veci sa naďalej intenzívne vykonávajú procesné úkony s cieľom objasniť tento trestný čin a potrestať páchateľa, respektíve páchateľov. V priebehu mesiaca september bude dozorujúci prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podrobne informovať verejnosť o doterajších zisteniach a výsledkoch trestného konania. O priebehu trestného konania budú súčasne informovaní aj zástupcovia Európskeho parlamentu počas ich návštevy na Slovensku," uviedla v utorok pre TASR hovorkyňa prokuratúry Andrea Predajňová. Zároveň uviedla, že vo vzťahu k vyšetrovateľovi Krajského riaditeľstva Policajného zboru Trnava, ktorý vo veci vykonával prvotné úkony na mieste činu, najmä obhliadku miesta činu, "boli pri výkone dozoru prokurátora zistené niektoré nedostatky, na ktoré prokurátor bezodkladne reagoval". "Vzhľadom na to, že uvedený vyšetrovateľ už nie je vo veci činný, prokurátor nemôže vykonať vo vzťahu k nemu žiadne ďalšie opatrenia," dodala Predajňová.


Copyright ©TASR 2018

21. 8. 2018

Odhalili pamätník Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej

Odhalili pamätník Jána Kuciaka a 
jeho snúbenice Martiny Kušnírovej

Veľa mladých, ale aj starších ľudí sa dnes na Južnej triede v Košiciach zúčastnilo na slávnostnom odhalení pamätníka zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Od brutálnej vraždy dvoch mladých ľudí prešlo pol roka a vykonávateľ nebol dodnes vypátraný. Na pietnom ceremoniáli sa zúčastnili aj rodičia Jána a Martiny a obe matky neskrývali silné citové pohnutie.

Ján Kuciak vo svojich článkoch odhaľoval podozrenia z daňových a dotačných podvodov spájaných s členmi vládnej strany Smer, zaoberal sa pochybnými podnikateľskými aktivitami, popisoval aj činnosť rodín talianskych podnikateľov pôsobiacich na východe Slovenska a ich prepojenia na taliansku mafiu i na niektoré osoby v štátnych orgánoch. Aj podľa polície motív vraždy Jána a Martiny v ich dome vo Veľkej Mači s veľkou pravdepodobnosťou súvisel s prácou Jána Kuciaka.

Prítomných privítal výtvarník Peter Kalmus, autor pamätníka, ktorý má symbolicky podobu hrobu. V jeho strede je plocha s kvetinovou výzdobou a vygravírovaný portrét Jána a Martiny. Umiestnený na ňom je QR kód, po ktorého načítaní napríklad mobilným telefónom sa dostane verejnosť na webovú stránku s informáciami o živote dvojice, ale aj okolnostiach ich smrti.

Maroš Greško prečítal príhovor Petra Bárdyho, podľa ktorého novinári sa nedajú odradiť mafiánskou vraždou kolegu a budú pokračovať v boji proti organizovanému zločinu. „Ján Kuciak zverejnil smrtiacu správu o našom štáte. Húževnato hľadal pravdu. Martina a Ján premohli lož a priniesli pre Slovensko nádej. Ich obeta nebola márna,“ povedal Daniel Lička, zakladateľ Občianskeho fóra v Košiciach. Ako povedal Daniel Lipšic, musíme sa prestať báť, musíme pomenovávať veci pravými menami. „Apelujme na políciu a prokuratúru, aby sa táto vražda vyšetrila a páchatelia boli postavení pred súd,“ vyzval prítomných advokát rodín po zavraždených Roman Kvasnica.

Po odhalení pamätníka sa v blízkom kostolíku konala svätá omša za Jána a Martinu ako aj za obete okupácie z roku 1968. Ešte pred odhalením pamätníka sa na košickej Hlavnej ulici uskutočnilo pietne zhromaždenie, na ktorom si Košičania uctili pamiatku zastrelených ľudí. Okupanti zastrelili sedem ľudí a 71 ťažko zranili.


©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Google má podľa mediálnych správ zrejme v úmysle otvoriť vlastný kamenný obchod. Internetový koncern si na tento účel chce prenajať približne 1300 štvorcových metrov v Chicagu, uviedli Chicago Tribune a Crain's Chicago Business s odvolaním sa na informované osoby.
O plánoch Google týkajúcich sa vlastného obchodu sa už viackrát špekulovalo. Napríklad pred niekoľkými rokmi sa údajne pripravovali predajne obchodu v New Yorku.
Pre konkurentov ako Apple alebo Microsoft sú vlastné predajne dôležitou súčasťou marketingovej stratégie týkajúcej sa ich prístrojov rovnako aj vytvorenia väzby so zákazníkmi. Google posilnil svoje hardvérové aktivity, napríklad ponukou hlasových asistentov.

Americký prezident Donald Trump nesie "veľkú zodpovednosť" za to, akým spôsobom sú vnímané médiá, a jeho vyhlásenia by mohli vyvolať efekt, ktorý by mohol ublížiť novinárom v iných krajinách. V pondelok to na pôde OSN v Ženeve vyhlásil vysoký komisár OSN pre ľudské práva Zajd Raad Husajn.
Viac ako 350 amerických novín zverejnilo uplynulý štvrtok úvodníky, v ktorých vyjadrili nesúhlas s útokmi prezidenta Trumpa na slobodu tlače. Trump často označuje články, ktoré ho kritizujú, za "falošné správy" a médiá za nepriateľov ľudu.
"Označovanie médií takýmto spôsobom je znepokojujúce," povedal jordánsky princ a diplomat v rozsiahlom rozhovore pre agentúry Reuters, AP a AFP iba niekoľko dní pred skončením svojho funkčného obdobia.
"Prezident by si mal byť vedomý toho, že na jeho pleciach leží veľká zodpovednosť, pokiaľ ide o to, akým spôsobom sú vykresľované médiá," uviedol Husajn.
"Pretože toto má aj demonštratívny efekt - to isté budú potom robiť aj iní vodcovia v autoritárskom prostredí. Videli sme, ako napodobňujú prezidenta Trumpa, takže to, čo už teraz môže byť zložitou situáciou v iných krajinách, sa teraz pre fungovanie médií a prácu novinárov stane ešte ťažším, aby odhaľovali príbehy, aby právnici mohli robiť svoju prácu a aby obhajcovia ľudských práv mohli robiť svoju prácu," upozornil Zajd Raad Husajn.
Trumpove vyhlásenia odzrkadľujú názor mnohých konzervatívcov, podľa ktorých mnohé médiá prekrúcajú, vytvárajú alebo vynechávajú fakty z dôvodu zaujatosti voči nim. Republikánsky prezident povedal, že princípy slobody tlače podporuje, ale veľa z toho, čo médiá uverejňujú, označuje za "falošné správy", dodal Reuters.

Copyright ©TASR 2018




Už v 2. kole anglickej Premier League futbalisti Manchestru United prehrali na trávniku Brightonu (2:3) a ich tréner José Mourinho v pozápasovom rozhovore s redaktorkou TV beIN Sports dal zjavne najavo svoju frustráciu. Kontroverzný Portugalčan dostal od Carrie Brownovej otázku o možnom poškodení vysokej reputácie ManUtd, na ktorú úsečne odpovedal frázou: "Urobili sme chyby a zaplatili sme za ne." Potom sa reportérka spýtala Mourinha, aký je jeho názor na chýbajúcu "chémiu" medzi hráčmi jeho mužstva na ihrisku a to už 55-ročný rodák zo Setúbalu sarkasticky "vypenil".
"Vy zrejme musíte robiť svoju prácu fantasticky, keď z vašej pozície v hľadisku vidíte a hovoríte o chýbajúcej chémii medzi hráčmi," odvetil. Carrie Brownová sa snažila zostať pokojná, a tak sa ešte raz opýtala na Mourinhov názor na zápas a dočkala sa rovnakej odpovede ako pri prvej otázke: "Urobili sme chyby a zaplatili sme za ne."
Tri góly v jednom zápase Premier League inkasoval Manchester United po prvý raz od októbra 2016. Aj preto sa v anglických médiách začala kriticky skloňovať najmä obrana tímu z Old Traffordu. "Stred obrany bol rozglejený a to sa v Premier League nesmie stať. Eric Bailly a Victor Lindelöf boli slabí. A to sú hráči, ktorých si vybral sám Mourinho," postrehol Gary Neville, bývalý reprezentant a dnes expert Sky Sports. "Defenzívna štvorica ManUtd nemá na to, aby vyhrala Premier League. Medzi stopérmi chýba autorita, všetko sú to voľby z druhej kategórie," dodal Gary Neville.
United dostali tri góly od Brightonu v rozpätí 20 minút prvého polčasu a odpovedali v tom čase len jedným presným zásahom. V nadstavenom čase druhého polčasu už len z pokutového kopu hostia znížili na konečných 2:3. Informácie zverejnil aj český web isport.blesk.cz.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Rozhlasové štúdio v B. Bystrici bolo v 1968 ostrovom slobodného slova

Rozhlasové štúdio v B. Bystrici bolo v 1968 
ostrovom slobodného slova


Československý rozhlas sa v auguste 1968 zapísal zlatými písmenami do histórie žurnalistiky. Aj jeho zásluhou občania morálne zvíťazili nad polmiliónovou armádou okupačných vojsk Varšavskej zmluvy, ktorá k nám vtrhla v noci z 20. na 21. augusta. K tomuto víťazstvu výraznou mierou prispel kolektív pracovníkov banskobystrického rozhlasového štúdia, medzi ktorými bol i Fedor Mikovič.
V slovenskej publicistike sa jeho meno objavuje od roku 1966. Počas okupácie Československa sa aktívne zapojil do vysielania federálnej Rozhlasovej štafety ako redaktor a hlásateľ Slobodného slovenského vysielača Banská Bystrica, ktorý pôsobil v zmysle odkazu svojho predchodcu v povstaleckom roku 1944.
„Vtedy sa skupina redaktorov a technikov banskobystrického štúdia Československého rozhlasu vzoprela brutálnej presile cudzích armád a napriek obsadeniu rozhlasovej budovy na Ulici Ladislava Sáru okupačnými vojakmi, navzdory tankom a samopalom, sme dokázali udržať vysielanie až do nástupu normalizačného procesu v Československu," hovorí Mikovič.
„Prvou úlohou okupantov bolo popri internovaní politických predstaviteľov Československa obsadenie desiatich štúdií Československého rozhlasu. Bratislavské a košické prestalo vysielať už v prvý deň okupácie okolo deviatej hodiny ráno. Banskobystrické štúdio, postavené na okraji mesta, nedokázali sovietski vojaci objaviť," pokračuje 73-ročná rozhlasová legenda.
Pred ľuďmi z banskobystrického rozhlasového štúdia vyvstala historická úloha - po celý deň prinášať poslucháčom pravdivé, aktuálne informácie o dramatických udalostiach v republike. Do Banskej Bystrice prichádzali správy o pohybe okupačných vojsk z celého Slovenska a žiaľ i správy o prvých obetiach. Štúdio vysielalo výzvy, aby sa občania zdržali zbytočných provokácií. Ľudia telefonovali, posielali telegramy, prichádzali do štúdia. Vyjadrovali svoje rozhorčenie nad bezprecedentným potlačením pokusov o demokratizáciu spoločnosti. Spravodajstvo štúdia dopĺňali vstupy pražského rozhlasu, ktorý v tom čase vysielal už z náhradných pracovísk.
„V prvých hodinách okupácie Československa, od rána 21. augusta 1968 až do predpoludňajších hodín nasledujúceho dňa, ovládlo banskobystrické štúdio Československého rozhlasu celoslovenský rozhlasový priestor. Ako jediné na Slovensku bolo ostrovom slobodného slova v okupovanom mori. Celkom logicky a historicky kontinuálne do vysielania vstupovalo slovami: Hlási sa Slobodný slovenský vysielač Banská Bystrica. De facto existoval ako živá, v tých historických dňoch aktuálna paralela so Slobodným slovenským vysielačom v roku 1944," spomína Mikovič, nositeľ významných slovenských i európskych ocenení a autor knihy Ostrov slobodného slova.
Z vysielania štúdia 21. augusta 1968 znelo: „Pracovníci Československého rozhlasu v Banskej Bystrici, ktorí sú od včasných ranných hodín na svojom pracovisku v štúdiu, sú pripravení urobiť všetko, čo je v našich silách, za ďalší úspešný rozvoj demokracie v našej vlasti. Od včasných ranných hodín cez vysielač Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici preberáme vysielanie pražského rozhlasu, takže poslucháči Stredoslovenského kraja sú okamžite informovaní najnovšími správami o situácii. Pripájame sa aj k výzve vlády za úplné zachovanie pokoja v našej republike, aby nedošlo k provokácii. My, pracovníci Československého rozhlasu v Banskej Bystrici, v tejto osudovej chvíli sme na svojich pracoviskách. Občania, poslucháči, aj vás očakávajú vaše pracoviská – rozvážnych a pokojných."
Snaha povedať ľuďom pravdu v tých dňoch prešla podľa Mikoviča ťažkou skúškou. Vysielalo sa z rôznych utajených miest, zo súkromných bytov, budovy Krajskej posádkovej správy na Ulici ČSA, zo Strednej priemyselnej školy stavebnej na Skuteckého ulici, budovy Odborného učilišťa spojov na Tajovského ulici, objektu zosilňovacej stanice, budovy Krajskej správy spojov na Triede Hradca Králové, ktorej pracovníci rozhlasovým tvorcom umožnili potrebné spojenie. Solidarita obyvateľov sa prejavila v podpore tajného vysielania. Do redakcie poštári sprostredkovali doručenie veľkého množstva podporných listov a telegramov.
Ako zdôraznil Mikovič, epilóg augustových udalostí bol krutý. On sám bol pre zotrvanie na svojich postojoch do roku 1989 v nemilosti. Štátna bezpečnosť založila spis s jeho menom, v ktorom ho evidovala a sledovala ako „vnútorného nepriateľa štátu".
Zmena nastala až v roku 1990, keď sa stal riaditeľom štúdia, rehabilitoval bývalých zamestnancov banskobystrického rozhlasu a po viac ako dvoch desaťročiach im ponúkol návrat na pôvodné posty. Viacerí sa však tohto zadosťučinenia nedožili.

Copyright © TASR 2018

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka

V prípade vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice sa naďalej vykonávajú procesné úkony.
"V predmetnej trestnej veci sa naďalej intenzívne vykonávajú procesné úkony s cieľom objasniť tento trestný čin a potrestať páchateľa, respektíve páchateľov. V priebehu mesiaca september bude dozorujúci prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podrobne informovať verejnosť o doterajších zisteniach a výsledkoch trestného konania. O priebehu trestného konania budú súčasne informovaní aj zástupcovia Európskeho parlamentu počas ich návštevy na Slovensku," uviedla v utorok pre TASR hovorkyňa prokuratúry Andrea Predajňová.
"Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie sa nebudeme v tomto štádiu vyjadrovať k priebehu vyšetrovania ani jednotlivým úkonom, aby sme nezmarili alebo nesťažili vyšetrovanie. Osobitne zdôrazňujeme, že pri takýchto závažných trestných činoch je zdržanlivosť orgánov činných v trestnom konaní pri poskytovaní informácií verejnosti absolútnou nevyhnutnosťou a práve takýmto spôsobom je zabezpečené dosiahnutie hlavného cieľa trestného konania, a tým je odhalenie a potrestanie páchateľov," doplnila.
"Vo vzťahu k vyšetrovateľovi Krajského riaditeľstva Policajného zboru Trnava, ktorý vo veci vykonával prvotné úkony na mieste činu, najmä obhliadku miesta činu, boli pri výkone dozoru prokurátora zistené niektoré nedostatky, na ktoré prokurátor bezodkladne reagoval. Vzhľadom na to, že uvedený vyšetrovateľ už nie je vo veci činný, prokurátor nemôže vykonať vo vzťahu k nemu žiadne ďalšie opatrenia," dodala Predajňová.
Ján Kuciak bol investigatívny novinár v redakcii spravodajského webu Aktuality.sk, jeho snúbenica Martina Kušnírová bola archeologička. Oboch mladých ľudí zavraždili 21. februára 2018 v ich rodinnom dome vo Veľkej Mači.

Copyright © TASR 2018

RTVS odvysiela všetky zápasy o postup do skupinovej fázy Európskej ligy

RTVS odvysiela všetky zápasy o postup do 

skupinovej fázy Európskej ligy

Súboje o skupinovú fázu Európskej ligy budú pokračovať na obrazovkách RTVS vo štvrtok 23. augusta dvoma zápasmi slovenských zástupcov. V prvom dueli, ktorý Dvojka odvysiela v priamom prenose od 18:15 nastúpi AS Trenčín proti cyperskému AEK Larnaka. Druhým zápasom, ktorý bude nasledovať na Dvojke o 20:30 je súboj medzi Olimpija Ľubľana a Spartakom Trnava.

Vďaka RTVS sa futbaloví priaznivci môžu tešiť na živé prenosy zo všetkých zápasov slovenských zástupcov v Európskej lige.

„Pre vysielanie všetkých štyroch zápasov bolo okrem dohody na obchodných podmienkach potrebné aj zladenie hracích časov. Podarilo sa a zápasy na seba dokonale nadväzujú. Oboch slovenských zástupcov radi uvidíme aj v skupinovej fáze Európskej ligy, na ktorú RTVS vlastní vysielacie práva,“ uviedol šéf športovej sekcie RTVS Matej Hajko.

Komentátormi živých prenosov budú Marcel Merčiak a Ľuboš Hlavena

SLOVAK MEDIA LAW NEWS

SLOVAK MEDIA LAW NEWS

Kritériá použité pri výpočte odmeny v sadzobníkoch jednotlivých organizácií kolektívnej správy práv, ako sú SOZA či LITA a ďalšie chce upraviť Ministerstvo kultúry (MK) SR novelou Autorského zákona. Návrh novely, ktorý rezort kultúry predkladá na stredajšie rokovanie vlády, by mal odstrániť aj aktuálne problémy z praxe týkajúce sa vzťahov medzi organizáciami kolektívnej správy práv a používateľmi.

Ako uvádza MK SR v predkladacej správe, novela by mala ešte viac „spružniť inštitút podania žaloby na určenie obsahu licenčnej zmluvy, ak sa organizácia kolektívnej správy a používateľ nedohodnú na jej obsahu“. Spresňuje sa postup v prípade sporu. Medzi iným sa napríklad zakotvuje povinnosť viesť pri dohode o spoločnej správe aj spoločný sadzobník, pričom sadzby vo svojom súčte nesmú byť vyššie než v prípade samostatných zmlúv s jednotlivými organizáciami. Novela by zároveň mala posilniť využitie alternatívnych metód riešenia sporov prostredníctvom mediácie v prípade sporov s právnickou osobou združujúcou používateľov, a to v transpozičnom ustanovení k smernici Európskeho parlamentu a Rady o kolektívnej správe autorských práv a práv súvisiacich s autorským právom a o poskytovaní multiteritoriálnych licencií na práva na hudobné diela na online využívanie na vnútornom trhu. „V týchto situáciách je organizácia kolektívnej správy povinná iniciovať postupy podľa zákona o mediácii. V súlade so zákonom o mediácii však musí aj druhá strana s týmto postupom súhlasiť,“ objasňuje ministerstvo v dôvodovej správe k návrhu. V prípade odobrenia návrhu novely vládou a jej schválenia v parlamente, by mala začať platiť k 1. januáru 2019.

Vypracovanie novely avizovalo MK SR ešte v máji, po tom ako na rokovanie kabinetu predložilo informatívny materiál „Ochrana a stimulácia tvorby a kolektívna správa práv“. Materiál, ktorý vzala vláda na vedomie, poskytol prehľad príjmov z výkonu kolektívnej správy práv jednotlivých organizácií, ako sú SOZA či LITA a ďalšie za roky 2014 až 2016. Ministerstvo zároveň v materiáli ohlásilo novelizáciu Autorského zákona s cieľom vyriešiť spory za platenie poplatkov organizáciám napríklad za púšťanie hudby na verejných zábavách či za televízory v hotelových izbách. Ako informovalo MK SR, na základe problémov z praxe, a to najmä sporov týkajúcich sa poplatkov za použitie diel na verejných spoločenských podujatiach (koncerty, plesy, verejné zábavy a pod.) a v hoteloch a podobných prevádzkach, by sa mal novelizovať Autorský zákon. V oboch prípadoch platí, že organizátor podujatia alebo prevádzkovateľ hotela musí na použitie diel získať súhlas autorov (licenciu) vopred od organizácie kolektívnej správy práv. V prípade hotelov z rozhodnutí Súdneho dvora EÚ vyplýva, že „nie je rozhodujúce, či k verejnému prenosu skutočne došlo - či hosť pozeral televíziu, ale postačí umožnenie verejného prenosu - televízor v izbe“, upozornilo MK SR v predkladacej správe k informatívnemu materiálu. Vznikajú tak spory s organizáciami kolektívnej správy. Vyriešiť to má aktuálne predložená novelizácia Autorského zákona. MK SR pôvodne počítalo s predložením novely do 31. decembra tohto roka, no na rokovaní vlády zo 16. mája to upravilo na skorší dátum, do 20. augusta.

Medzi organizácie, ktorým MK SR udelilo oprávnenie na výkon kolektívnej správy práv k 19. aprílu tohto roka, patrili Slovenský ochranný zväz autorský pre práva k hudobným dielam (SOZA), SLOVGRAM, nezávislá spoločnosť výkonných umelcov, výrobcov zvukových a zvukovo-obrazových záznamov, LITA, autorská spoločnosť, ktorá spravuje práva autorov a iných nositeľov práv k literárnym, dramatickým, hudobnodramatickým, choreografickým, audiovizuálnym, fotografickým dielam, dielam výtvarného umenia, architektonickým dielam alebo dielam úžitkového umenia, ďalej OZIS, ochranné združenie interpretov Slovenska zamerané na kolektívnu správu práv k umeleckým výkonom a SAPA, Slovenská asociácia producentov v audiovízii špecializovaná na kolektívnu správu práv k audiovizuálnym záznamom a audiovizuálnym dielam.


©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
 

Kto kope za koho

Kto kope za koho


Pamätná tabuľa pripomenie pôsobenie banskobystrického rozhlasového štúdia počas augusta 1968

Pamätná tabuľa pripomenie pôsobenie banskobystrického rozhlasového 

štúdia počas augusta 1968

Pamätnú tabuľu venovanú pôsobeniu banskobystrického rozhlasového štúdia počas augustových udalostí v roku 1968 slávnostne odhalia v utorok 21. augusta o 15:00 pred budovou Štúdia RTVS na ulici profesora Sáru 1 v Banskej Bystrici. Banskobystrické Štúdio RTVS si tak spolu s Mestom Banská Bystrica pripomenú 50. výročie príchodu vojsk Varšavskej zmluvy do Československa a začiatku okupácie. Slávnostný akt bude v priamom prenose vysielať Rádio Regina. Pietnou akciou Nikdy nezabudneme si v utorok o 18:30 v Divadelnej sále Bábkového divadla na Rázcestí v Banskej Bystrici výročie pripomenie aj Banskobystrický samosprávny kraj. Súčasťou podujatia bude premietanie filmu Okupácia 1968 z dielne piatich režisérov z piatich krajín.

Augustové udalosti Banskobystričanom aj návštevníkom mesta približuje už niekoľko dní nápis POČEMU? (Prečo?) v azbuke, ktorý sa nachádza na Námestí SNP. Umeleckým obnovením nápisu 10. augusta odštartovala práve v Banskej Bystrici kampaň Nerozumieme. Kampaň pomocou zúfalých výkrikov v ruštine, ktoré lemovali ulice Československa priťahuje pozornosť na udalosti pred 50 rokmi. „Tento akt je bezpochyby jednou z najväčších čiernych škvŕn v našich dejinách. Väčšina Slovákov túto udalosť nezažila a mnohí ani len netušia, ako hlboko sa vryla do histórie a aké mala následky,“ uvádzajú iniciátori kampane zameranej na tých, ktorí 21. augusta 1968 ešte nežili.

„Podľa nášho prieskumu je 50 rokov po okupácii Československa povedomie o tejto udalosti najmä u mladých ľudí nízke, preto sme presvedčení, že už len z úcty k jej obetiam si to treba pripomenúť,“ povedal v Banskej Bystrici pri umeleckom stvárnení jedného z protestných nápisov prezident Inštitútu pre verejné otázky (IVO) Grigorij Mesežnikov. Kampaň na podnet IVO vymyslela reklamná agentúra Mark BBDO. Cieľom je priblížiť mladým ľudom prostredníctvom stránky www.nerozumieme.sk dôležité fakty roku 1968 a atmosféru tých dní.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

MTV Video Music Awards

MTV Video Music Awards

V newyorskej Radio City Music Hall v noci na dnes vyhlásili víťazov a víťazky MTV Video Music Awards. Dve hlavné ceny za video roka a pre umelkyňu roka získala kubánsko-americká speváčka Camila Cabello, ktorej prvú trofej vyniesol klip k singlu Havana. Po tri ceny získali spevák a rapper Childish Gambino a rapperka Cardi B. Tridsaťštyriročný umelec uspel vďaka skladbe This is America v kategóriách Video s posolstvom, Najlepšia réžia a Najlepšia choreografia. O deväť rokov mladšiu rodáčku z New Yorku zase ocenili ako Najlepšiu novú umelkyňu, za spoluprácu s Jennifer Lopez a DJ-om Khaledom na skladbe Dinero a za skladbu leta, ktorou sa stal jej singel I Like It.

Piesňou roka sta stala Rockstar od Post Malonea a 21 Savagea. Cenu za najlepšie popové video udelili Ariane Grande za skladbu No Tears Left to Cry. V hip-hopovej kategórii ocenili Nicki Minaj so singlom Chun-Li, v rockovej zase kapelu Imagine Dragons s ich počinom Whatever It Takes a v kategórii latino videoklipov cenu vyhrali J Balvin a Willy William so skladbou Mi Gente. Počas slávnostného večera tiež posmrtne ocenili dídžeja a producenta Aviciiho za jeho spoluprácu so speváčkou Ritou Orou na skladbe Lonely Together, ktorej klip im vyniesol cenu za najlepšie tanečné video.

Speváčka Jennifer Lopez si počas ceremoniálu prevzala Michael Jackson Video Vanguard Award za úspechy v oblasti hudby a filmu. Interpretka, ktorá na udeľovaní predviedla viacero svojich piesní, sa počas príhovoru poďakovala svojim dvom deťom - synovi Maximilianovi a dcére Emme - i jej priateľovi hráčovi bejzbalu Alexovi Rodriguezovi. "Môj život je sladší a lepší, keď si v ňom," povedala svojmu partnerovi.

Na udeľovaní si pripomenuli nedávno zosnulú speváčku Arethu Franklin. Poctu jej na pódiu prišla vzdať speváčka Madonna. Jej vystúpenie sa však stretlo s kritikou verejnosti po tom, čo viac rečnila o sebe ako o nebohej "Kráľovnej soulu".

Počas večera okrem Lopez vystúpili napríklad aj Ariana Grande, Shawn Mendes, Travis Scott, Panic! at the Disco, Post Malone s kapelou Aerosmith či rapper Logic so spevákom Ryanom Tedderom.

Prehľad víťazov a víťaziek MTV Video Music Awards 2018:

Video roka:
Camila Cabello ft. Young Thug - Havana

Umelec alebo umelkyňa roka:
Camila Cabello

Pieseň roka:
Post Malone ft. 21 Savage - rockstar

Najlepší nový umelec alebo umelkyňa:
Cardi B

Najlepšia spolupráca:
Jennifer Lopez ft. DJ Khaled & Cardi B - Dinero

Najlepšie popové video:
Ariana Grande - No Tears Left to Cry

Najlepšie hip-hopové video:
Nicki Minaj - Chun-Li

Najlepšie latino video:
J Balvin, Willy William - Mi Gente

Najlepšie tanečné video:
Avicii ft. Rita Ora - Lonely Together

Najlepšie rockové video:
Imagine Dragons - Whatever It Takes

Video s posolstvom:
Childish Gambino - This Is America

Skladba leta:
Cardi B feat. Bad Bunny & J Balvin - I Like It

Najlepšia réžia:
Childish Gambino - This Is America (réžia: Hiro Murai)

Najlepšia choreografia:
Childish Gambino - This Is America (choreografia: Sherrie Silver)

Najlepšia výprava:
The Carters - APES**T (výprava: Jan Houlevigue)

Najlepší strih:
N.E.R.D & Rihanna - Lemon (strih: Taylor Ward)

Najlepšie vizuálne efekty:
Kendrick Lamar & SZA - All The Stars (efekty: Loris Paillier pre BUF Paris)

Najlepšia kamera:
The Carters - APES**T (kamera: Benoit Debie)

Interpret alebo interpretka roka z relácie MTV Push:
Hayley Kiyoko


©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.