21. 8. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Google má podľa mediálnych správ zrejme v úmysle otvoriť vlastný kamenný obchod. Internetový koncern si na tento účel chce prenajať približne 1300 štvorcových metrov v Chicagu, uviedli Chicago Tribune a Crain's Chicago Business s odvolaním sa na informované osoby.
O plánoch Google týkajúcich sa vlastného obchodu sa už viackrát špekulovalo. Napríklad pred niekoľkými rokmi sa údajne pripravovali predajne obchodu v New Yorku.
Pre konkurentov ako Apple alebo Microsoft sú vlastné predajne dôležitou súčasťou marketingovej stratégie týkajúcej sa ich prístrojov rovnako aj vytvorenia väzby so zákazníkmi. Google posilnil svoje hardvérové aktivity, napríklad ponukou hlasových asistentov.

Americký prezident Donald Trump nesie "veľkú zodpovednosť" za to, akým spôsobom sú vnímané médiá, a jeho vyhlásenia by mohli vyvolať efekt, ktorý by mohol ublížiť novinárom v iných krajinách. V pondelok to na pôde OSN v Ženeve vyhlásil vysoký komisár OSN pre ľudské práva Zajd Raad Husajn.
Viac ako 350 amerických novín zverejnilo uplynulý štvrtok úvodníky, v ktorých vyjadrili nesúhlas s útokmi prezidenta Trumpa na slobodu tlače. Trump často označuje články, ktoré ho kritizujú, za "falošné správy" a médiá za nepriateľov ľudu.
"Označovanie médií takýmto spôsobom je znepokojujúce," povedal jordánsky princ a diplomat v rozsiahlom rozhovore pre agentúry Reuters, AP a AFP iba niekoľko dní pred skončením svojho funkčného obdobia.
"Prezident by si mal byť vedomý toho, že na jeho pleciach leží veľká zodpovednosť, pokiaľ ide o to, akým spôsobom sú vykresľované médiá," uviedol Husajn.
"Pretože toto má aj demonštratívny efekt - to isté budú potom robiť aj iní vodcovia v autoritárskom prostredí. Videli sme, ako napodobňujú prezidenta Trumpa, takže to, čo už teraz môže byť zložitou situáciou v iných krajinách, sa teraz pre fungovanie médií a prácu novinárov stane ešte ťažším, aby odhaľovali príbehy, aby právnici mohli robiť svoju prácu a aby obhajcovia ľudských práv mohli robiť svoju prácu," upozornil Zajd Raad Husajn.
Trumpove vyhlásenia odzrkadľujú názor mnohých konzervatívcov, podľa ktorých mnohé médiá prekrúcajú, vytvárajú alebo vynechávajú fakty z dôvodu zaujatosti voči nim. Republikánsky prezident povedal, že princípy slobody tlače podporuje, ale veľa z toho, čo médiá uverejňujú, označuje za "falošné správy", dodal Reuters.

Copyright ©TASR 2018




Už v 2. kole anglickej Premier League futbalisti Manchestru United prehrali na trávniku Brightonu (2:3) a ich tréner José Mourinho v pozápasovom rozhovore s redaktorkou TV beIN Sports dal zjavne najavo svoju frustráciu. Kontroverzný Portugalčan dostal od Carrie Brownovej otázku o možnom poškodení vysokej reputácie ManUtd, na ktorú úsečne odpovedal frázou: "Urobili sme chyby a zaplatili sme za ne." Potom sa reportérka spýtala Mourinha, aký je jeho názor na chýbajúcu "chémiu" medzi hráčmi jeho mužstva na ihrisku a to už 55-ročný rodák zo Setúbalu sarkasticky "vypenil".
"Vy zrejme musíte robiť svoju prácu fantasticky, keď z vašej pozície v hľadisku vidíte a hovoríte o chýbajúcej chémii medzi hráčmi," odvetil. Carrie Brownová sa snažila zostať pokojná, a tak sa ešte raz opýtala na Mourinhov názor na zápas a dočkala sa rovnakej odpovede ako pri prvej otázke: "Urobili sme chyby a zaplatili sme za ne."
Tri góly v jednom zápase Premier League inkasoval Manchester United po prvý raz od októbra 2016. Aj preto sa v anglických médiách začala kriticky skloňovať najmä obrana tímu z Old Traffordu. "Stred obrany bol rozglejený a to sa v Premier League nesmie stať. Eric Bailly a Victor Lindelöf boli slabí. A to sú hráči, ktorých si vybral sám Mourinho," postrehol Gary Neville, bývalý reprezentant a dnes expert Sky Sports. "Defenzívna štvorica ManUtd nemá na to, aby vyhrala Premier League. Medzi stopérmi chýba autorita, všetko sú to voľby z druhej kategórie," dodal Gary Neville.
United dostali tri góly od Brightonu v rozpätí 20 minút prvého polčasu a odpovedali v tom čase len jedným presným zásahom. V nadstavenom čase druhého polčasu už len z pokutového kopu hostia znížili na konečných 2:3. Informácie zverejnil aj český web isport.blesk.cz.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.