19. 8. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americká televízna stanica ABC zverejnila na svojom webovom portáli výber piatich najkrajších fotografií tohtoročného meteorického roja Perzeíd. Dve z piatich sú zo Slovenska. 
Autorom fotografií je maďarský fotograf Peter Komka a televízia ich získala od agentúry EPA (European Pressphoto Agency). Jedna z fotografií zachytáva hviezdnatú oblohu s padajúcim meteorom, Mliečnou dráhou a planétou Mars nad obcou Gemerský Jablonec v okrese Rimavská Sobota, konkrétne nad románskym kostolom na kopci nad obcou. Druhá fotografia zobrazuje roj Perzeíd na oblohe nad obcou Hajnáčka taktiež v okrese Rimavská Sobota. 
Medzi piatimi najlepšími fotografiami sú podľa ABC aj fotografia ľudí pozorujúcich Perzeidy nad púšťou v Dubaji, fotografia dievčaťa pozerajúceho sa na oblohu z hojdacej siete v Macedónsku a fotografia roja Perzeíd nad cestou osvetlenou autami pri kráteri Ramon v Izraeli. 
Výber fotografií urobil dlhoročný fotoeditor televízie Jeff Swartz, ktorý vyštudoval fotografiu v Spojených štátoch aj v Taliansku. 

Copyright ©TASR 2018

Keď sa počas športového diskusného programu v lokálnom wisconsinskom rádiu rozhostilo v éteri ticho a inokedy veľmi agilný moderátor nevydal dlhé minúty ani hláska, poslucháči najprv netušili, čo sa stalo. Až neskôr sa dozvedeli, že moderátor sa odmlčal preto, lebo ho v živom vysielaní zasiahol blesk. Športového moderátora Billa Michaelsa vzápätí odviezli do nemocnice, kde strávil štyri hodiny, informovala jeho manželka Sherry. Prípad sa stal vo štvrtok v kaviarni pod holým nebom na golfovom ihrisku vo wisconsinskom Eau Claire.
Moderátor neskôr vysvetlil, že sedel na kovovej stoličke, a hoci vedel o blížiacej sa búrke, nemyslel si, že je v ohrození a pokračoval vo vysielaní. Po zásahu bleskom mal podľa vlastných slov popálené prsty na rukách aj na nohách a úplne spálené topánky. Keď po niekoľkých minútach vytriezvel z prvotného šoku, oznámil do éteru, že nemôže pokračovať vo vysielaní a odchádza do nemocnice.
Moderátorova manželka sa pre médiá vyjadrila, že rekonvalescencia pokračuje úspešne a do prstov na rukách aj na nohách sa mu postupne vracia cit. Podľa agentúry Associated Press (AP) to bolo vidno aj z toho, že moderátor o svojej príhode už krátko po prepustení z nemocnice napísal na Twitter.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.