15. 12. 2018

EUROPEAN FILM AWARDS

 EUROPEAN FILM AWARDS


Cenu Európskej filmovej akadémie (EFA) pre najlepší film roka získal poľsko-britsko-francúzsky film Studená vojna.

Film na 31. ročníku udeľovaní ocenení EFA v španielskej Seville uspel aj v ďalších kategóriách. Autor filmu Pawel Pawlikowski, 61-ročný režisér a scenárista poľského pôvodu, ktorý pôsobí predovšetkým v Británii, si prevzal ceny pre najlepšieho režiséra a tiež scenáristu a predstaviteľka hlavnej úlohy Joanna Kuligová bola vyhlásená najlepšou herečkou. Európske filmové ceny sú považované za európsku obdobu amerických Oscarov.

Dráma Studená vojna sa odohráva v Poľsku a Francúzsku v dobe studenej vojny a na jej pozadí rozpráva príbeh osudovej lásky speváčky Zuly a skladateľa Wiktor.

Tridsaťšesťročná Kuligová, predstaviteľka Tuly, si v andalúzskej metropole ocenenie nemohla osobne prevziať, pretože je podľa Pawlikowského v siedmom mesiaci tehotenstva a nesmie lietať.

Najlepším európskym hercom uplynulého roka je Talian Marcello Fonte. Európsku filmovú cenu dostal za svoju rolu psieho kaderníka v tragikomédii Dogman, ktorá mu tento rok vyniesla tiež ocenenie na festivale v Cannes.

Čestnú cenu dnes obdržal 85ročný grécky režisér Costa-Gavras. Ide o osobnosť, ktorú rešpektujú ako silný politický hlas kolegovia a oslavujú diváci na celom svete, povedal predseda EFA Wim Wenders. Costa-Gavras je po Manoelovi de Oliveira, Michelovi Piccolim, Michaelovi Cainea a Andrzejovi Wajdovi piatym filmárom, ktorý dostal čestné ocenenie.

Za celoživotné dielo dnes bola ocenená tiež 72ročná španielska herečka Carmen Maurovia, ktorá stvárnila okrem iného niekoľko ženských rolí vo filmoch Pedra Almodóvara.

Copyright © ČTK 2018

To je maso!

To je maso!


Reklamná pauza, môžete sa...

Reklamná pauza, môžete sa...

14. 12. 2018

TO JE TV! I Shot the Sheriff

TO JE TV!I Shot the Sheriff

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Rumunský súd zamietol v piatok žiadosť Ankary o vydanie tureckého novinára Kamila Demirkayu, ktorý je podľa Turecka napojený na moslimského duchovného Fethullaha Gülena obviňovaného zo zosnovania neúspešného pokusu o štátny prevrat v roku 2016. Informovala o tom agentúra AP.
Verdikt rumunského odvolacieho súdu nie je konečný. Prokuratúra na súde tvrdila, že Ankara o vydanie žurnalistu požiadala na základe "politických či ideologických dôvodov", pričom súd v rozhodnutí uviedol, že podmienky na vydanie "neboli splnené", priblížila agentúra AFP s odvolaním sa na rumunské médiá.
Demirkayu zadržali 5. decembra po tom, čo Ankara požiadala o jeho vydanie, pričom ho označila za "člena zločineckej teroristickej skupiny". Samotný novinár obvinenia odmieta. Tvrdí tiež, že "spravodlivosť v Turecku nefunguje" a v Rumunsku požiadal o politický azyl. Prostredníctvom svojho syna Nusreta Demirkayu povedal AP, že rumunskej justícii dôveruje. Dodal, že sa obáva o novinárov väznených v Turecku a dúfa, že ich čoskoro prepustia.
Demirkayov prípad pobúril rumunskú verejnosť, pričom petíciu za to, aby ho Bukurešť nevydala Ankare podpísalo vyše 7000 ľudí.
Vedenie rumunskej mutácie tureckých novín Zaman uviedlo, že ich zamestnanca zatkli "na príkaz" tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Kamil Demirkaya (58) žije v Bukurešti dva roky s manželkou a synom a pre zmienené noviny píše o "zneužívaní moci v Ankare".
Turecký opozičný denník Zaman, kritický k Erdoganovi, prestal vychádzať v rámci čistiek, ktoré vláda spustila po pokuse o štátny prevrat. Noviny majú aktuálne svoje mutácie v Rumunsku i Bulharsku.
Duchovný Fethullah Gülen žijúci v americkom exile akúkoľvek spojitosť so zmareným pokusom o prevrat odmieta.

Maltská republika potrebuje lepší systém vzájomnej kontroly a vyváženia medzi zložkami moci, keďže právomoci premiéra momentálne zatieňujú všetky ostatné inštitúcie v štáte. V piatok to vyhlásili predstavitelia Benátskej komisie, ktorá je expertným poradným orgánom Rady Európy (RE). Informovala o tom agentúra AP.
Kritické hodnotenie právnych expertov Benátskej komisie ohľadom systému mocenskej rovnováhy na Malte prichádza v čase, keď sa tento ostrovný štát v Stredozemnom mori dostal pod drobnohľad európskych inštitúcií. Zvýšený záujem o Maltu a jej inštitúcie je spôsobený podozreniami ukazujúcimi na predstaviteľov maltskej vlády v súvislosti s kauzou daňových únikov známou ako Panama Papers, ako aj vraždou investigatívnej novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej.
Podľa zistení komisie moc premiéra "výraznou mierou prevyšuje moc ostatných štátnych inštitúcií vrátane prezidenta, parlamentu, vlády, súdnictva aj ombudsmana". Komisia taktiež dospela k záveru, že zamestnávanie maltských poslancov na polovičný úväzok, s najnižším platom v pomere k národnému priemeru spomedzi krajín EÚ, znížilo ich schopnosť pracovať nezávisle od úradu premiéra. Taktiež maltský prezident nemá dostatočný vplyv na to, aby mohol predstavovať akúkoľvek mocenskú protiváhu pre predsedu vlády.
Vo svojej správe komisia preto odporučila posilniť právomoci prezidenta, zvýšiť plat poslancov tak, aby sa mohli svojej práci venovať intenzívnejšie, a redukovať právomoci premiéra pri obsadzovaní kľúčových postov v štáte.
Caruanovú Galiziovú, známu investigatívnu novinárku, blogerku a ostrú kritičku maltskej vlády, zabila vlani 16. októbra bomba uložená v jej aute a odpálená počas jazdy. K výbuchu došlo neďaleko jej bydliska v dedine Bidnija. V súvislosti s jej vraždou obvinili troch mužov.
Na Malte odhalila niekoľko korupčných škandálov. Často písala o maltskom premiérovi Josephovi Muscatovi. Novinárka zistila, že spoločnosť Egrant, ktorej meno je uvedené v tzv. panamských dokumentoch (Panama Papers), je vo vlastníctve premiérovej manželky Michelle Muscatovej. Tá mala dostať peniaze od dcéry azerbajdžanského prezidenta prostredníctvom právnickej spoločnosti Mossack Fonseca, ktorá je "ústrednou postavou" celej kauzy.
Copyright © TASR 2018

V NAKA vypovedal obvinený Pavol Rusko

V NAKA vypovedal obvinený 
Pavol Rusko

V kauze takzvaných televíznych zmeniek za takmer 70 miliónov eur v piatok v Národnej kriminálnej agentúre v Banskej Bystrici vypovedal obvinený Pavol R.
"Prebiehal výsluch klienta, ktorý sa vyjadril v tej časti, ktorú mu umožňoval spis, keďže sme namietli neúplnosť spisového materiálu. V tej časti, ktorú považujeme za neúplnú, sme požiadali prokurátora, aby preskúmal postup vyšetrovateľa, a potom, čo budeme mať jeho stanovisko, predpokladáme, že tento spis bude doplnený a klient sa vyjadrí celkovo," reagoval po výsluchu Pavla R. jeho právny zástupca Marek Para. Zdôraznil, že v spise chýbajú nejaké listiny a neexistuje legitímny dôvod, prečo by sa s nimi nemohla oboznámiť obhajoba.
Odmieta, že by v tomto prípade išlo o obštrukciu. "Námietky voči ukončeniu vyšetrovania sa týkali predovšetkým neúplnosti znaleckého dokazovania a odmietnutia, doslova bránenia v prístupe k znalcom, čo považujeme za zásadný problém. Pokiaľ majú znalci rozpory v neúplnosti, tak musia byť vypočutí aj v prípravnom konaní. To znamená, dnes bola urobená výpoveď, čo sa týka časti všetkých námietok a neúplnosti spisu, pre ktoré bolo odložené to ukončenie vyšetrovania. Určite to nie je obštrukcia," doplnil Para.
Pavol R. je v tejto kauze obvinený spolu s Marianom K. Trestné oznámenie na nich podala TV Markíza za údajné falšovanie cenných papierov a marenie spravodlivosti. Pravosť zmeniek súkromná televízia spochybňuje od začiatku sporu. Argumentuje, že sporné zmenky neboli nikdy zaznamenané v jej účtovníctve ani v účtovníctve spoločností, ktoré údajne zmenky vlastnili predtým, ako malo dôjsť k uplatneniu podvodných nárokov.
Pavol R. je v súčasnosti obvinený aj s ďalšími troma osobami zo slovenského podsvetia z pokusu o vraždu svojej bývalej spoločníčky Silvie Volzovej. "Klient plánuje vyjadrenie k tejto kauze v najbližšej dobe aj v mojej prítomnosti," dodal Para.
Na rozdiel od Pavla R., ktorého väzbu "rieši" monitorovací náramok, Marian K. je väzobne stíhaný za mrežami. Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) požaduje jej sprísnenie, o ktorej má rozhodovať Špecializovaný trestný súd (ŠTS) pracovisko Banská Bystrica 20. decembra.

Copyright © TASR 2018

Reakcia na článok publikovaný na Aktuality.sk

Reakcia na článok publikovaný na 
Aktuality.sk

Finančná správa sa dištancuje od nepravdivých a účelovo formulovaných tvrdení redaktora Martina Turčeka v zverejnenom článku s názvom „Daniari uzavreli tajné zmluvy za milióny. Zdôvodnenie je staré 5 rokov“, ktorý bol publikovaný 14.12.2018 na portáli Aktuality.sk. V článku sú uvedené viaceré zavádzajúce a nepravdivé vyjadrenia. Autor v článku uvádza, že bývalý prezident finančnej správy František Imrecze bol odvolaný. Bývalý prezident finančnej správy nebol odvolaný, ale vzdal sa funkcie na vlastnú žiadosť.
Autor tiež účelovo hodnotí vybraté pasáže z listu Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO), ktorý bol adresovaný finančnej správe. List ÚVO nie je stanoviskom ÚVO. V liste boli formulované iba otázky ohľadom informácií potrebných k výkonu kontroly.
Nie je pravda, že spomínanú výnimku vo verejnom obstarávaní využíva len armáda. Uvedenú výnimku využívajú aj iné štátne inštitúcie pri zmluvách/projektoch, pri ktorých je potrebné chrániť záujmy štátu. V prípade finančnej správy ide o citlivé dáta daňových subjektov. Systém finančnej správy totiž pracuje s online transakčnými ‚živými‘ dátami podnikateľov, ktoré je nevyhnutné bezpečne prijať, uchovávať a analyticky vyhodnocovať.
Finančná správa bola vždy ochotná poskytnúť ÚVO spomínané zmluvy a všetky potrebné podklady, čo sa aj stalo. Finančná správa počas prebiehajúcej kontroly poskytla kontrolórom ÚVO, ktorí spĺňali predpoklady na oboznamovanie sa s utajovanými skutočnosťami, maximálnu súčinnosť, všetky zmluvy a odpovede na všetky doterajšie doplňujúce dožiadania. Finančná správa sa nikdy nebránila a ani sa nebráni kontrole vyhradených zmlúv.
Vďaka projektom, ktoré súvisia so zavádzaním opatrení v boji proti daňovými podvodom, priniesla finančná správa v uplynulých rokoch do štátnej pokladnice viac o približne 3,7 miliardy eur.

Stanovisko Rady pre vysielanie a retransmisiu k jazykovej úrovni vo vysielaní

Stanovisko Rady pre vysielanie a retransmisiu

 k jazykovej úrovni vo vysielaní

Sťažovateľom najčastejšie prekáža výslovnosť spoluhlásky ľ/l, nárečie, netlmočenie do slovenčiny, vysielanie v českom jazyku, vulgarizmy, čechizmy a anglické výrazy. Domnievajú sa, že vysielatelia porušujú jednu zo svojich základných povinností, a to zabezpečiť, aby bol pri vysielaní dodržiavaný jazykový zákon. Za nesplnenie tejto povinnosti hrozí vysielateľom televíznej programovej služby sankcia od 165 eur do 6 638 eur a vysielateľovi rozhlasovej programovej služby od 99 eur do 1 659 eur.

V priebehu roka 2018 dostala Rada niekoľko sťažností súvisiacich s porušovaním jazykového zákona, celkovo však v tomto roku uložila len jednu sankciu - pokutu 200 € vysielateľovi Rozhlas a televízia Slovenska (programová služba Dvojka), z dôvodu odvysielania programu Ahoj Slovensko, v ktorom odzneli nespisovné výrazy ako, ale aj nesprávne vetné konštrukcie.

Vo zvyšných prípadoch Rada síce mala výhrady k jazykovej úrovni predmetných vysielaní , no napriek tomu dospela k záveru, že hoci sa vo vysielaní objavujú nespisovné výrazy, z hľadiska ich využitia a frekvencie výskytu sú v monitorovanom programe akceptovateľné, o to viac ak ide o priamy prenos vysielania. Uloženie sankcie vzhľadom na intenzitu porušenia jazykových pravidiel v týchto prípadoch pokladala za príliš prísnu aplikáciu príslušných ustanovení jazykového zákona a zákona o vysielaní a retransmisii. Preto sťažnosti vyhodnotila ako neopodstatnené.

Rada však apeluje na vysielateľov, aby nepodceňovali jazykovú úroveň vo vysielaní, venovali jej náležitú pozornosť, odstraňovali zistené jazykové nedostatky a celkovo zlepšili svoj prístup k starostlivosti o štátny jazyk. Rada v súčasnosti uplatňuje zákonné ustanovenie týkajúce sa používania slovenského jazyka vo vysielaní veľmi citlivo. V budúcnosti bude naďalej monitorovať jazykovú úroveň, vyhodnocovať ju a adekvátne k tomu aplikovať svoje zákonné právomoci.

Okrem sťažností týkajúcich sa nesprávneho používania slovenského jazyka, Rada dostáva aj podnety a otázky súvisiace s českým jazykom vo vysielaní slovenských televíznych staníc. Divákom prekážajú redaktori a televízni hostia hovoriaci v českom jazyku, český dabing, prípadne vysielanie pôvodnej českej tvorby bez dabovania. Zákon o štátnom jazyku ale v taxatívne stanovených prípadoch umožňuje používanie českého jazyka bez potreby tlmočenia, nakoľko ide o jazyk, ktorý v zmysle príslušných predpisov spĺňa požiadavku základnej zrozumiteľnosti.

Zomrela Sondra Locke

Zomrela Sondra Locke



Vo veku 74 rokov zomrela americká herečka a režisérka Sondra Locke. Podľa úmrtného listu, ktorý sa podarilo získať agentúre AP, naposledy vydýchla 3. novembra v jej dome v Los Angeles po zástave srdca. Herečka trpela rakovinami prsníka a kostí. Úmrtie sa podarilo odhaliť portálu Radar Online a zatiaľ nie je známe, prečo pozostalí o smutnej správe následne neinformovali verejnosť.
Sandra Louise Anderson sa narodila 28. mája 1944 v Shelbyville v Tennessee. Debutovala vo filme Srdce je osamelý lovec (1968), vďaka ktorému ju nominovali na Oscara a tiež sa uchádzala o dva Zlaté glóbusy - pre nováčika a za vedľajšiu rolu. V snímkach The Outlaw Josey Wales (známej aj pod českým názvom Psanec Josey Wales, 1976), Železný stisk (1977), Nikdy neprehrať (1978), Vždy zvíťaziť (1980), Bronco Billy (1980) a Náhly úder (1983) si zahrala s Clintom Eastwoodom. S hercom tvorili 13 rokov pár. Neskôr sa predstavila v tituloch ako Chlapec - krysa (1986), Diabolská hra (2000) či naposledy v dráme Ray Meets Helen (2017). Režírovala filmy Chlapec - krysa, Impuls (1990), Smrť v malých dávkach (1995) a Za hranicou zákona (1997). V roku 1967 sa zosobášila s Gordonom Andersonom, pričom ich vzťah neskôr opísala ako "súrodenecký".

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.



Pavol Rusko sa rozhodol prehovoriť

Pavol Rusko sa rozhodol prehovoriť


Pavol Rusko. sa rozhodol prehovoriť o prípade zmeniek TV Markíza, v ktorých je spoluobvinený s podnikateľom Marianom K. Podľa informácií TV JOJ však ide len o ďalšiu obštrukciu. Informuje o tom portál Noviny.sk. Podľa TV JOJ Pavla R. od rána vypočúvajú vyšetrovatelia NAKA. Rozhodol sa vypovedať v prípade zmeniek, v ktorých je spoluobvinený s podnikateľom Marianom K.
Ako ďalej informuje TV JOJ, Pavol R. sa na NAKA v Banskej Bystrici dostavil krátko pred 10:00. Advokáti sa vyjadria po skončení výsluchu. Podľa informácií televízie z prostredia vyšetrovania má byť ranný výsluch len ďalšou obštrukciou, keďže v týchto dňoch dozorujúci prokurátor kompletizuje obžalobu v tejto závažnej ekonomickej zmenkovej kauze. Podľa zdroja televízie JOJ budúci týždeň vyšetrovacie orgány požiadajú sudcu pre prípravné konanie o predĺženie väzobného stíhania Mariana K. o tri mesiace. Zároveň prokurátor navrhne pre podnikateľa tiež najprísnejšie väzobné obmedzenie, takzvanú kolúznu väzbu, ktorá má súvisieť s vyšetrovaním vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.
Marian K. si nárokuje preplatenie miliónových zmeniek od televízie Markíza. Originály zmeniek od neho požadovali orgány činné v trestnom konaní po tom, ako ho v tejto kauze obvinili spolu s Pavlom R. Marian K. tvrdí, že zmenky z roku 2000 sú pravé a chcel ich podrobiť znaleckému skúmaniu. Úrad špeciálnej prokuratúry potvrdili, že ich skúmajú znalci.


©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
 

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA



„Pán Kiska môže prijať od kozy cez bizóna až po mamuta a všetko je v poriadku, lebo útočí na sociálnu demokraciu.“
Robert Fico

Zomrela Nancy Wilsonová

Zomrela Nancy Wilsonová


Vo veku 81 rokov zomrela americká džezová speváčka a trojnásobná držiteľka Grammy Nancy Wilsonová. Oznámila to v piatok agentúra AP s odvolaním sa na speváčkinu manažérku Devru Hall Levy.
Nancy Wilsonová podľa nej zomrela vo štvrtok po dlhej chorobe vo svojom dome v meste Pioneertown ležiacom na juhu Kalifornie.
V súlade s jej želaním sa nebudú konať žiadne pohrebné obrady. Spomienka na jej život a dielo prebehne zrejme až vo februári, teda v mesiaci jej narodenia.
Černošská speváčka s charakteristickými pop-džezovými vokálmi sa narodila v roku 1937 v štáte Ohio a na americkej hudobnej scéne pôsobila viac ako polstoročie.
Svoj prvý album vydala v roku 1959 a celkovo ich nahrala vyše 70. Kariéru, počas ktorej spolupracovala s viacerými známymi džezovými hudobníkmi ako Cannonball Adderley, George Shearing, Joe Pass, Ben Webster či Harold Land, definitívne ukončila až v roku 2011.
Súčasťou jej repertoáru bol aj blues, R&B a soul a nevyhýbala sa ani popovým skladbám. Sama sa odmietala stotožniť len s jedným hudobným štýlom a označovala sa za "piesňovú štylistku" a "interpretku hudobných textov". Predala milióny albumov, bola aj úspešnou koncertnou umelkyňou a vystupovala i v televízii, filme i rozhlase.
Veľké úspechy zaznamenala v 60. rokoch, keď vydala osem albumov, ktoré sa dostali do prvej dvadsiatky rebríčka hudobného časopisu Billboard. Práve z tohto obdobia pochádzajú jej najúspešnejšie hity ako Guess Who I Saw Today a (You Don't Know) How Glad I Am. V tomto období sa angažovala aj v afroamerickom hnutí za občianske práva v USA.
Prestížne ocenenia Grammy získala v rokoch 1965, 2005 a 2007. V roku 2004 dostala cenu NEA Jazz Masters udeľovanú hudobníkom, ktorí sa zaslúžili o rozvoj džezu. Od roku 1991 má tiež svoju hviezdu na Hollywoodskom chodníku slávy.
Nancy Wilsonová bola dvakrát vydatá. Jej prvým manželom bol džezový bubeník Kenny Dennis. Mala tri deti a päť vnúčat.


Copyright © TASR 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Zástupca šéfa ruskej agentúry pre dohľad nad telekomunikáciami Vitalij Subbotin pohrozil zablokovaním služieb Googlu v Rusku, ak firma nebude dodržiavať zákon zakazujúci niektoré internetové stránky. Ruské tlačové agentúry v stredu citovali vyjadrenie Subbotina, podľa ktorého úrady krajiny môžu presadiť zmeny, ktoré im umožnia zablokovať internetové vyhľadávače, ako je Google, ak nebudú rešpektovať ruskú legislatívu.
Ruská vláda vyvíja tlak na internetové spoločnosti v rámci kampane, ktorá podľa nej slúži na zablokovanie škodlivého obsahu. Súpis škodlivých stránok obsahuje také, ktoré podporujú šírenie prejavov nenávisti a sebapoškodzovanie, ale jeho súčasťou je zároveň množstvo internetových stránok zakázaných pre politické dôvody, ako napríklad ukrajinské spravodajské stránky.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Pätnásť percent občanov Ruska sa domnieva, že je potrebné potrestať umelcov, ktorí verejne kritizujú vedenie krajiny alebo úrady. Vyplýva to z výsledkov prieskumu verejnej mienky, o ktorom v stredu informovala rozhlasová stanica Echo Moskvy.
Každý štvrtý respondent uviedol, že v súkromnom rozhovore by podporil interpreta, ktorý kritizuje vládu. Takmer rovnaký počet opýtaných však uviedol, že by takéhoto interpreta naopak odsúdil. Verejnú podporu kritickému umelcovi je pripravených vysloviť len päť percent opýtaných.
Agentúra TASS vo svojej správe konštatovala, že názory na to, ako by štát a spoločnosť mali reagovať na kritické výroky o vláde a štáte, sú rozdielne: 36 percent respondentov tvrdí, že takéto vyhlásenia treba schvaľovať a podporovať; ďalších 35 percent opýtaných uvádzalo absenciu reakcie štátu a spoločnosti na tento druh kritiky - keďže podobné vyhlásenia sú osobnou vecou toho-ktorého človeka; 15 percent účastníkov prieskumu si myslí, že takéto kritické vyhlásenia by mali byť odsúdené a potrestané.
Generálny riaditeľ ruského Celoštátneho centra pre výskum verejnej mienky (VCIOM) Valerij Fedotov podľa Echa Moskvy v komentári k týmto výsledkom prieskumu uviedol, že tolerancia voči kritickým vyhláseniam na adresu úradov zo strany verejnosti vzrástla aj v súvislosti s poklesom popularity súčasného vedenia krajiny.
Jedna z otázok prieskumu sa týkala aj informovanosti respondentov o zadržaní ruského rapera Huskyho, ktorý je známym kritikom súčasného ruského vedenia.
Huskyho čierno-biele klipy sa vysmievajú z politického režimu, ktorý od občanov očakáva, že budú za každých okolností a zmierení s osudom mlčať, napísala prednedávnom agentúra AP. Mladí Rusi však Huskyho uznávajú, pretože dokáže vyjadriť ich frustráciu z existujúceho politického systému a obmedzených ekonomických perspektív.
V októbri Husky na sociálnych sieťach zverejnil klip, v ktorom vyhlásil, že viaceré mestá vytvárajú tlak na zrušenie jeho koncertov, pretože jeho piesne údajne urážajú kresťanov a propagujú promiskuitu.
Podobne boli v Rusku v uplynulých týždňoch zrušené aj koncertov iných skupín a interpretov populárnych u mladej generácie.

Skupina vplyvných amerických senátorov navrhla vo štvrtok vydať oficiálne uznesenie, podľa ktorého nesie priamu zodpovednosť za smrť novinára Džamála Chášukdžího saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán. Informovala o tom tlačová agentúra AP.
V uznesení má byť podľa agentúry uvedené: "Senát verí, že korunný princ Muhammad bin Salmán je zodpovedný za vraždu Džamála Chášukdžího."
Uznesenie má už teraz podporu vodcu republikánskej väčšiny v Senáte Mitcha McConnella, ako aj šéfa senátneho výboru pre zahraničné vzťahy Boba Corkera, ktorý taktiež požaduje prepustenie saudskoarabských politických väzňov vrátane aktivistov za ženské práva.
Návrh uznesenia taktiež obsahuje varovanie Sausdkej Arábie pred nákupom zbraní a zbraňových systémov od Ruska a Číny s poukázaním na to, že podobné kroky by mohli ohroziť vzťahy medzi Washingtonom a Rijádom.
Americký Senát by mal vo štvrtok hlasovať aj o uznesení, ktoré požaduje, aby Spojené štáty ukončili vojenskú podporu Saudskej Arábie a jej spojencov v jemenskom konflikte.
V americkom Kongrese narastajú podľa AP obavy z toho, že americký prezident Donald Trump neberie dostatočne vážne podozrenie z účasti saudskoarabského princa na vražde Chášukdžího.


Americký prezident Donald Trump zrušil tradičný večierok pre média v Bielom dome, informoval vo štvrtok webový portál televízie Fox News. Tradícia stará niekoľko desaťročí tak padla za obeť narastajúcemu napätiu medzi prezidentom a významnými médiami v krajine.
Rozhodnutie vôbec nie je prekvapujúce vzhľadom na Trumpove neustále upozorňovanie na takzvané "falošné správy" a negatívne mediálne spravodajstvo o ňom a jeho administratíve.
Biely dom odobral začiatkom novembra akreditáciu reportérovi americkej televíznej stanice CNN Jimovi Acostovi po jeho ostrej výmene názorov s prezidentom. Po niekoľkých dňoch mu však po nátlaku a federálnej žalobe na administratívu prezidenta zo strany CNN akreditáciu vrátili.
Biely dom nevydal vyhlásenie o tom, že tento rok večierok pre média ruší. Prezident a prvá dáma Melania Trumpová minulý rok udalosť organizovali, nepózovali však na fotografiách s hosťami - ako to bývalo zvykom u predošlých šéfov Bieleho domu. Prezident v sprievode svojej ženy sa vlani ukázal len na chvíľku a povedal niekoľko viet na privítanie.
Noviny pripomenuli, že tohtoročné zrušenie večierka nie je prvým prípadom, keď napätý vzťah Trumpa s médiami ovplyvnil tradičnú spoločenskú udalosť. V apríli sa prezident nezúčastnil na slávnostnej večeri Bieleho domu pre novinárov. Krátko predtým označil tlač za "nepriateľa amerického ľudu".
Biely dom však organizuje viacero ďalších večierkov, pripomína Fox News, na ktoré dostali pozvánku zástupcovia vybraných médií - zväčša tých, ktoré sú naklonené prezidentovi.
Každoročné stretnutie v Bielom dome bývalo významnou udalosťou pre novinárov píšucich o dianí v Bielom dome. Pri tejto príležitosti sa stretávali reportéri z Washingtonu, televízni hlásatelia a komentátori i vysokí predstavitelia z oblasti médií.


Súd v Moskve rozhodol vo štvrtok o vyhostení ukrajinskej novinárky Eleny Bojkovej z Ruska. Ako dôvod súd uviedol porušenie pravidiel pre pobyt na území Ruska, informovala agentúra RIA Novosti.
Novinárka počas súdneho pojednávania pripustila svoju vinu a vysvetlila, že v roku 2016 "prišla do Ruska, aby ako expertka účinkovala v programoch rôznych televízií". Povolenie na pracovnú činnosť nemala, pretože - ako vysvetlila - šlo o "jednorazovú prácu".
Okrem vyhostenia na Ukrajinu musí novinárka zaplatiť aj pokutu vo výške 5000 rubľov (66 eur).
Do samotného vyhostenia bude v dočasnom zadržiavacom centre pre cudzincov a osoby bez štátnej príslušnosti pri moskovskom riaditeľstve ministerstva vnútra.
Justičné zdroje pre RIA Novosti uviedli, že Bojková v Rusku opakovane žiadala o politický azyl. Jej žiadosti však boli zamietnuté.
Agentúra Interfax poznamenala, že ukrajinská tajná služba SBU vedie vyšetrovanie Bojkovej v dvoch kauzách. Práve preto Bojková ruské úrady žiadala, aby ju z Ruska nevyhostili.
Podľa agentúry UNIAN je Bojková na Ukrajine podozrivá z vlastizrady.
Bojková bola v júli roku 2015 jedným z dvoch ľudí, ktorých ukrajinská SBU zadržala v meste Ľvov pre podozrenie z podpory separatizmu. Spolu so zadržaným Romanom Bogvelišvilim boli podozriví z členstva v organizácii Haličský jastrab, ktorá sa vo Ľvove snažila organizovať zhromaždenia za oddelenie Ľvovskej oblasti od Ukrajiny a jej pripojenie k EÚ. Polícia pri domovej prehliadke u zadržaných našla bankové karty k účtom, na ktoré prichádzali financie zo zahraničia vrátane Ruska. Polícia u nich zhabala aj chartu politickej strany Rus sobornaja.

© TASR 2018

Čínska polícia potvrdila, že zatkla popredného čínskeho fotoreportéra Lu Kuang, ktorý získal ocenenie World Press Photo. Z čoho je obvinený, zatiaľ nie je jasné. Fotograf, ktorý často zobrazuje negatívne stránky života v Číne, bol podľa polície zadržaný v meste Kašgar v nepokojnej čínskej autonómnej oblasti Sin-ťiang.
Lu Kuang zmizol 3. novembra počas návštevy Sin-ťiangu. Jeho žena žijúca v New Yorku agentúre AP dnes povedala, že čínska polícia kontaktovala rodinu a zadržanie fotoreportéra jej oznámila. Rodine ale zatiaľ nebolo oznámené, z čoho je fotograf obvinený.
Celá oblasť Sin-ťiang, ktorú prevažne obývajú menšinoví moslimskí Ujguri, je dlhodobo pod prísnym policajným dohľadom. Organizácia pre ľudské práva obviňujú čínske úrady, že v Ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang zriadili v mene boja proti islamizmu množstvo takzvaných prevýchovných táborov, v ktorých drží viac ako milión Ujgurov. Ujguri si dlhodobo sťažujú na kultúrne a náboženský útlak zo strany Pekingu a na masívne prisťahovalectvo etnických Chanov (Číňanov) do Ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang.
Fotoreportér Lu Kuang sa počas 25-ročnej kariéry zameriaval prevažne na citlivé ekologické a sociálne témy, vrátane priemyselného znečistenia, závislosti alebo nákazy chorobou AIDS. V roku 2004 získal ocenenie World Press Photo za fotografie z dedín v provincii Che-nan, kde sa miestni obyvatelia pri vládou organizovaných odberoch krvi nakazili vírusom HIV. Infikované boli vtedy státisíce chudobných roľníkov.


Generálny riaditeľ Českého rozhlasu René Zavoral sa na návrh riaditeľa programu Českého rozhlasu Ondřeja Nováčeka rozhodol nepredĺžiť zmluvu s šéfredaktorom Vltavy Petrom Fischerom. Dôvodom nepredĺženie zmluvy je kombinácia nesplnenia úloh, ktoré Peter Fischer dostal pred rokom a pol a ktoré akceptoval, pokračujúca stagnácia stanice, kde vykonal len čiastkové programové zmeny a tiež strata dôvery.

Copyright © ČTK 2018

13. 12. 2018

Keď politici "rozumejú"

Keď politici "rozumejú"

Vo svete je väznený takmer rekordný počet novinárov

Vo svete je väznený takmer 

rekordný počet novinárov

Takmer rekordný počet novinárov je vo svete za mrežami v súvislosti so svojou prácou. Informovala o tom vo štvrtok agentúra Reuters s odvolaním sa na výročnú správu Výboru na ochranu novinárov (VON).
K 1. decembru 2018 bolo vo väzení 251 novinárov, uviedla táto nezisková organizácia so sídlom v USA, podporujúca slobodu tlače. Už tretí rok po sebe je viac ako polovica z nich v Turecku, Číne a Egypte, kde úrady obviňujú žurnalistov z protivládnej činnosti.
Počet novinárov uväznených pre obvinenia z "falošných správ" vzrástol na 28. Vlani ich bolo 21 a v roku 2016 deväť. Správa kritizovala amerického prezidenta Donalda Trumpa za časté označovanie mediálneho spravodajstva ako "falošné správy", čo je výraz, ktorý používajú na adresu svojich kritikov aj lídri krajín, ako sú Filipíny a Turecko.
Turecko zostáva najväčším svetovým porušovateľom slobody tlače, keďže je tam za mrežami v súvislosti s protištátnymi obvineniami najmenej 68 novinárov. Najmenej 25 žurnalistov je vo väzení v Egypte.
Celkový počet väznených novinárov klesol o osem percent oproti minuloročným rekordným 272 prípadom. V celkovom počte nie sú zarátaní žurnalisti, ktorí zmizli alebo ich zadržiavajú neštátni činitelia.
VON uvádza, že zmiznutia alebo únosy desiatok novinárov hlásili z Blízkeho východu a severnej Afriky vrátane niekoľkých zadržiavaných húsíjskými povstalcami v Jemene.


Copyright © TASR 2018