10. 12. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

"Nemôžem dýchať," boli posledné slová saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího predtým, ako ho na konzuláte Saudskej Arábie v Istanbule zavraždili. Informovala o tom v nedeľu televízia CNN citujúc zdroj, ktorý si podľa nej prečítal prepis zvukovej nahrávky z posledných okamihov novinárovho života.
Podľa tohto zdroja z nahrávky vyplýva, že vražda bola úkladná - bolo uskutočnených niekoľko telefonátov s cieľom informovať o pokroku v akcii. Tureckí predstavitelia sa domnievajú, že telefonáty boli adresované vrcholným predstaviteľom v Saudskej Arábii.
Podľa CNN, ktorú citovala agentúra AFP, obsahuje prepis nahrávky aj opis, ako Chášukdží bojuje so svojimi vrahmi, a zmieňuje sa o zvuku, keď jeho telo "rozštvrcujú pílou".
CNN uviedla, že prepis nahrávky pripravili turecké spravodajské služby a že jej zdroj čítal preloženú verziu a bol informovaný aj o priebehu vyšetrovania prípadu.
Saudskoarabský novinár Chášukdží, žijúci v USA, zmizol 2. októbra pri návšteve konzulátu Saudskej Arábie v Istanbule, kam si prišiel vyzdvihnúť doklady potrebné na sobáš so svojou tureckou snúbenicou. Turci tvrdia, že tohto prispievateľa amerického denníka The Washington Post zaškrtilo a rozrezalo 15-členné saudskoarabské komando, špeciálne vyslané na túto úlohu do Istanbulu.
Telesné pozostatky 59-ročného novinára sa napriek obhliadke konzulátu a iných miest dosiaľ nenašli. Keďže Chášukdží kritizoval saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána, existujú špekulácie, že tento faktický vodca kráľovstva nariadil jeho odstránenie, píše AFP.
Napriek tomu, že Rijád tieto obvinenia odmieta, povesť Saudskej Arábie utrpela ujmu, pričom americkí senátori po brífingu Ústrednej spravodajskej služby (CIA) zo 4. decembra ukazujú prstom práve na korunného princa. Doteraz v Saudskej Arábii obvinili v súvislosti s vraždou celkovo 21 osôb vrátane bezpečnostných predstaviteľov.
Rijád po počiatočnom zdráhaní priznal, že vraždu vykonala "skupina lotrov".

Copyright © TASR 2018

Litva zaradila na svoju čiernu listinu 17 saudskoarabských predstaviteľov v súvislosti s vraždou novinára Džamála Chášakdžího. Hovorkyňa litovského ministerstva zahraničia Rasa Jakilaitiene sa pre baltickú tlačovú agentúru BNS vyjadrila, že mená daných predstaviteľov zaradili na zoznam "v solidarite s medzinárodnými partnermi". Podľa agentúry sú na zozname údajní vrahovia a blízki poradcovia saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána. Dané osoby zaradil na zoznam litovský úrad pre migráciu na základe takzvaného Magnitského zákona, ktorý umožňuje sankcionovanie osôb za porušovanie ľudských práv.
Chášakdžího, ktorý písal pre americký denník The Washington Post články kritizujúce saudskoarabský fundamentalistický režim a osobu korunného princa Muhammada bin Salmána, zavraždili 2. októbra na saudskoarabskom konzuláte v Istanbule saudskoarabskí agenti.

Medzi koučov tretej série speváckej súťaže The Voice Česko Slovensko sa zaradí aj speváčka a skladateľka Jana Kirschner. Slovenská umelkyňa sa pridala k českému kolegovi Vojtěchovi Dykovi, ktorý bude mať rovnako ako ona za úlohu vybrať si do svojho tímu najlepších spevákov či speváčky a s jedným z nich dôjsť až k víťazstvu - zisku prestížneho titulu najlepšieho hlasu Česka a Slovenska a výhry v hodnote 75-tisíc eur.
„Niekoľko rokov som úspešne odolávala ponukám zasadnúť do kresla kouča a mala som pocit, že na to nebola správna chvíľa. Tentokrát som cítila, že chcem novú výzvu, niečo, čo som ešte neskúsila. A tak, keď prišla táto ponuka znova, bolo celkom prirodzené povedať áno,“ prezradila Jana Kirschner, ktorá sa stane súčasťou takejto veľkej talentovej šou vôbec prvý raz vo svojej kariére a na svoju úlohu sa už veľmi teší. „Vidím v tom viac než len spevácku súťaž, je pre mňa dôležité zdieľať moje skúsenosti a pripraviť tých, ktorí sa do tohto ročníka prihlásili, aj na ďalšiu cestu. Myslím, že to tak cítia aj ostatní. Ideme do toho s odhodlaním urobiť viac než len televíznu zábavu," dodala.
„Som veľmi rád, že môžem privítať Janku Kirschner v našom tíme a spolupracovať s ňou na jednom z najúspešnejších svetových formátov, ktorý hľadá najlepší hlas Česka a Slovenska. Kľúčovú úlohu v ňom hrajú naši štyria koučovia, ktorí si budujú svoj tím spevákov na základe zaujímavého hlasu, spevu, piesne, či energie. Svojmu tímu sa budú venovať, budú so súťažiacimi skúšať, prideľovať im pesničky a trénovať po všetkých stránkach tak, aby každý kouč vyšiel na konci súťaže s tým najlepším, čo v rámci svojho tímu vybuduje,“ vyjadril sa kreatívny producent a režisér šou The Voice Česko Slovensko Pepe Majeský.
The Voice patrí k celosvetovo najúspešnejším licencovaným formátom, vzniklo už 67 lokálnych verzií, ktoré sa vysielajú vo viac než 180 krajinách po celom svete a sledujú ich stovky miliónov divákov. Víťazstvom v súťaži sa môžu pochváliť už stovky mladých spevákov a speváčok, vrátane Slovenky Ivanny Bagovej a Češky Lenky Hrůzovej.
Tretia séria speváckej súťaže The Voice Česko Slovensko odštartuje na obrazovkách televízií Markíza a Nova na jar 2019.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.