15. 4. 2006

Rizikové TV ?

Rizikové TV ?

Investorom Febio TV majú byť údajne fondy Arca Capital Bohemia. Je to investičná spoločnosť , ktorá sa zaoberá finančnými operáciami tzv. rizikového kapitálu . Za spoločnosťou, ktorá vznikla na Slovensku, stojí Pavol Krúpa. Vzájomne prepojené firmy spája aj meno riaditeľky marketingu spoločnosti TIPOS Viery Krúpovej bývalej šéfredaktorky spravodajstva , ktorá bola aj členka dozornej rady spoločnosti All Finance Holding. Taký rodinný podnik . Na prvý pohľad. Taký rodinný podnik . Na prvý pohľad. Dá sa lepšie chápať aj kandidatúra generálneho riaditeľa spoločnosti TIPOS Stanislava Žiačika do rady STV. Aj Krúpove INVEST HOLDING, a.s. alias VÚB INVEST HOLDING, a.s., naznačujú isté finančné prepojenie na Ivana Mikloša. Celý prepletenec firime je tak trochu prepojený na Istrokapitál a tak trochu sú to aj Sýkorovci cez JUDr. Ivana Mojžiša. Inak v pohode. Richard Rybníček ako riaditeľ sa tam hodí. A aj jeho stratégia pôvodnej tvorby a digitalizácie v STV je v tomto svetle oveľa pochopiteľnejšia.

14. 4. 2006

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

V japonskej verejnoprávnej televízii sa prevalil ďalší škandál , práve v čase, kedy sa diskutuje o koncesionárskych poplatkoch. HN oznámila, že prepustila športového producenta NHK Tetsushi Oshitu, ktorý na fiktívnych pracovných cestách okradol NHK o 118.500 EUR. Spoločnosť prepustila aj 12 ďalších zamestnancov. NHK mala nedávno škandály v oblasti cenzúry a zasahovania do integrity programov. . Vďaka zlému zákonu koncesie v Japonsku neplatí beztrestne 30 percent domácností, pričom NHK vynaloží až 12,9 % zo svojho obratu na ich výber, čo je 558 miliónov EUR.

Vilgot Sjöman

Švédsky televízny kanál poškodil umeleckú integritu dvoch filmárov tým, že prerušil ich filmy komerčnými prestávkami. Rozhodol tak súd. Claes Eriksson a Vilgot Sjoman / zomrel minulú nedeľu/, žalovali TV4 potom, ako v roku 2002 prerušili ich filmy reklamou. Filmy boli vytvorené ešte red účinnosťou zákona, ktorý prerušovanie umožňoval. Apelačný súd v Štokholme tvrdí, že umelci nedali na prerušenie súhlas. Rozhodnutie súdu znamená, že poškodení sa môžu súdiť o finančnú náhradu.TV4 sa chce dovolať na najvyšší súd. Ak by však kauza bola pre tvorcov úspešná, môže znamenať istý prielom v integrite autorov.

Nemecký protimonopolný úrad povolil prebratie spravodajskej stanice n-tv televíziou RTL Television GmbH, patriacej do skupiny Bertelsmann AG. RTL tak môže vlastniť 100 akcií tejto stanice . Protimonopolný úrad zároveň poznamenal, že RTL Group , so svojimi stanicami RTL, VOX, Super RTL a n-tv, a jeho rival ProSiebenSat.1 GruppeMedia AG majú duopolnú kontrolu na nemeckom televíznom trhu.

Zomrel Peter Ševčovič

Zomrel Peter Ševčovič

Vo veku 71 rokov zomrel náhle dnes ráno prozaik a dramaturg Peter Ševčovič (nar.16. 3. 1935). Ševčovič pôsobil aj ako scenárista a písal knihy pre deti a mládež a divadelné hry. Bol dlhoročným dramaturgom Slovenskej televízie. Je autorom približne 60 televíznych hier. Medzi iným napísal Baladu o uznaní (1976), Príbeh o Fatime a Omarovi (1976) ale aj hru Chlap prezývaný Brumteles (1981) či Kamarátka pre nás dvoch (1977). Napísal aj muzikál a hry pre rozhlas. V roku 2000 vydal netradičnú kuchársku knihu Z kuchyne starého Prešporka plnú receptov a kuriozít z prostredia starej Bratislavy.

romány: Mesto plné chlapov (1963), Čakaj nás, Angela (1964)

novely: Mimoriadne okolnosti (1974), Čierny kôň (1995)

pre mládež: Tretinový chlap (1976), Kamarátka pre nás dvoch (1978), Maturita ako remeň (1990),

divadelné hry: Nie je všedný deň (1960), Vrabčie lásky (1978), Partia (1980), Kvarteto(1984), Garsónka (1993)

televízne hry: Spor o básnika (1967), Karola (1970), Konfigurácia (1971), Baladao uznaní (1976), Príbeh o Fatime a Omarovi (1976), Biele vrany(1977), Dôsledne ukrývané dokumenty (1979), Prvé lásky (1980),Chlap prezývaný Brumteles (1981), Exemplárny prípad (1989)

televízne hry a seriály pre deti a mládež: Futbalista (1961), Mama pre Vinetoua (1966), Ako dvaja našli šťastie (1969), Kamarátka pre nás dvoch (1977)

muzikál: Podkovičky za korunu (1974)

rozhlasové poviedky a hry: Srnka a čierny kôň (1992)

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA

"Číslo 20, ktoré žreb pridelil pred parlamentnými voľbami symbolizuje vôľu SNS byť vo vedení štátu. Podľa toltéckej numerológie si ľudia s týmto číslom počínajú dobre, ak sú vo vedení. Výhodou je, že dvadsiatka nemá špecifický zámer a možno ju v politike priradiť hocikde. Odráža to rozšírený koaličný potenciál národniarov." Hovorca Slovenskej národnej strany Rafael Rafaj

"Pre STV bola SuperStar imidžovou záležitosťou, pre komerčnú stanicu bude dobrou továrňou na peniaze. " Richard Rybníček

"Nevidím dôvod, aby STV poskytovala akékoľvek nadštandardné služby vášmu denníku.Pravda opakovane skresľujúcim spôsobom informuje o STV", preto bude verejnoprávna televízia poskytovať "informácie len v rozsahu, spôsobom a v termínoch podľa príslušného zákona".

SMS člena manažmentu STV Branislav Zahradníka denníku Pravda

"Podľa SNS ide o precedens legitimizovania štvavých symbolov pod pláštikom umeleckého diela. Rada pre reklamu pochybila nielen objektívnym výkladom zákona, ale aj v subjektívnom úsudku, keď prekopírovanie kioskovej iredentistickej autonálepky vyhlásila za umelecký exponát. " Hovorca SNS Rafael Rafaj

"Som pripravená dohodnúť sa, môže ma mať na výmenu za ukončenie tyranie. Moje prsia ľuďom vždy len pomohli, kým bin Ládin zabil tisíce nevinných ľudí."

Cicciolina

My Happy Easter

My Happy Easter

13. 4. 2006

Exodus pokračuje 2 ?

Exodus pokračuje 2 ?

Po viacerých hromadných odchodoch z TA 3 odchádzajú Gábor Grendel do TV Markíza a Benita Tettingerová . Ako posila prichádza Richard Dírer z STV.

Dnes Pod lampou

Dnes Pod lampou
Téma : Ako šlo vajce na vandrovku do stredu zeme za 80 dní
Hostia :
Dlhý, Široký a Bystrozraký ,Mechúrik-koščúrik s kamarátmi ,Bača a šarkan
Jelenček ,Klinko a Kompit kráľ ,Koza odratá a jež ,Medveď a komár ,Múdry maťko a blázni ,Nebojsa ,Peter a otec nebeský , Prorok Rak ,Starý Bodrík a vlk , Statočný valach ,Traja zhavranení bratia ,Tri citróny ,Tri práčky ,Ľubka a Kovovlad , Plavčík a Vratko , Svenči gazda, zvieracej reči vedomý
P.S. Na dnešnú tému sa teším. Ale, takpovediac- nemá táto krajina iné problémy ?

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Riaditeľ poľskej ultrakatolíckej rozhlasovej stanice Radio Maryja sa včera ospravedlnil všetkým, ktorých sa mohli dotknúť nedávno odvysielané kontroverzné výroky na adresu židov."Ak niekoho urazili vyjadrenia jedného z uznávaných poľských komentátorov, je nám to veľmi ľúto. Nikto nemal v úmysle nikoho poškodiť," povedal šéf stanice, katolícky kňaz Tadeusz Rydzyk.Pred viac ako dvoma týždňami komentátor StanislawMichalkiewicz obvinil židov z toho, že sa snažia prinútiť poľskú vládu platiť im "vydieračské peniaze pod falošným označením "odškodné" za majetok stratený počas druhej svetovej vojny a po nej.Michalkiewicz toto úsilie o reštitúcie zo strany židovských skupín označil za "holokaustový obchod". Poľská Rada pre mediálnu etiku nazvala jeho vyjadrenia antisemitskými.Rydzyk ubezpečil poslucháčov, že jeho stanica rešpektuje práva všetkých občanov, bez ohľadu na národnosť, vek, rasu a vierovyznanie. "Žiadame o odpustenie, ak sme sa dopustili chýb," povedal.Radio Maryja sa stalo terčom kritiky za antisemitské relácie a spolitizovanie. Počas nedávnych volieb stanica otvorene podporovala kandidátov teraz vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS).

Smutný mail

Smutný mail

Vazena Slovenska televizia,

oznamujem Vam tymto , ze od zajtrasieho dna odhlasujem svoj televizny prijimac. Svoje koncesionarske poplatky dobrovolne posielam Ceskej televizii, kedze vy ste tak arogantne ignorantsky, ze si dovolite odmietnut film ako je Ine svety Marka Skopa.

Vas byvaly divak.

12. 4. 2006

SuperStar SK vs. Svet Again

SuperStar SK vs. Svet Again
Airplay-14.týždeň 3.4.- 9.4.2006

1. Madonna - Sorry 2.Gladiator - Bonboniera 3.Predná, Zdenka - Vietor 4. Peha - Spomaľ 5.Shakira&Jean Wyclef - Hips Don´t Lie 6. Mattafix - Big City Life 7.Juanes - Volverte A Ver 8. Arash & Helena - Arash 9.Rae Corinne Bailey - Put Your Records On 10 . Pink - Stupid Girls 14. Desmod - V dolinách 15.Meky Revival - Balada o poľných vtákoch 18. Superstar 2 - So mnou môžeš rátať 19.Rollins, dara - Party DJ 20.I.M.T. Smile - Lietajúca 21.No Name - Čím to je 28. Smatanová, Zuzana - Pocestný 32. Nocadeň - Nestrieľajte do labutí 41. U.K.N.D. - Morusova 44. Müller, Richard - Ticho a tma 50. Žbirka, Miroslav - Láskoliek 58. Peha - Deň medzi nedeľou a pondelkom 63. Kelecsenyi, Martin - Musím už ísť 66. Dubasová, Beáta - Kým pri nás láska spáva 72. Polemic - Mládenci 75. Lipa Peter - Ty si mi súdená 76.Black P - Ting Ting 79. Tweens - Útek za inou 80.Kotuľa, Peter - Tak ako 82. Le Payaco - Šarm a štýl 86. Stereo - K oblakom 91.Bezdeda, Tomáš - Obyčajné slová 96. Nocadeň - Jackie Chan

Medzi nami v TV JOJ !

Medzi nami v TV JOJ !

Po tom ,ako sa televízia Markíza sa rozhodla zo svojich obrazoviek stiahnuť televízny seriál Medzi nami po odvysielaní 150. časti, rozhodla sa TV JOJ po dohode so spoločnosťou Fremantle pre 2. sériu . Produkovať ho bude naďalej spoločnosť Maya v licencii britského distribútora a content-producera Fremantle . Celá akvizícia vyjde televíziu na približne 70 miliónov korún.

ANTIDIGITÁL

ANTIDIGITÁL
Slovenská televízia, od ktorej by sa očakávalo, že bude lídrom v oblasti digitalizácie ,je v stave hibernácie. Dookola počúvame hlúpe frázy o tom , že „STV nie je pripravená na digitalizáciu, pretože neexistuje absolútne žiadna legislatíva, na základe ktorej by to televízia mala začať robiť . Všetko je len v štádiu rámcových návrhov, ktoré len veľmi približne naznačujú kontúry budúceho procesu.“ Prečo sa na to pripravujú iní ?
Prečo v Slovenskej televízii existuje poradca pre digitalizáciu Marcel Para , dokonca ako štatutár !? Vo Veľkej Británii sa začína legitímna diskusia o tom, ako zapojiť v ére digitalizácie súkromné médiá do plnenia úloh verejnej služby . U nás nič také neexistuje . Ba, vlastne áno . Systém, utrhni si čo chceš, priprav sa ako chceš a tvrď , že to nie je úloha STV. Je možné, že tento proces je naštartovaný aj v Slovenskej televízii, avšak o ňom vie iba málo ľudí. Určený však nebude primárne pre STV, ale asi pre iné subjekty. Richard Rybníček jeden žiarivý vzor predsa má. Človeka, ktorý ho voviedol do sveta médií. Jaroslav Berka a jeho Regionální Televizní Agentura, a.s. je krásnym príkladom verejnej mediálnej manipulácie o digitalizácii. A server Česká média , vlasttnený jeho spoločnosťou Česká média spol. s r.o, živí diskusie smerom, ktorý mu vyhovuje. Aj u nás po chvíliu ticha, kričiaceho zo Slovenskej televízie sa zrazu vyroja spoločnosti, ktoré sa možno budú volať Trenčianska Mediálna Spoločnosť s.r.o., TV GLOBAL, a.s., S - Team, s.r.o. ,Televize Febio s.r.o , alebo iný parom . Po predaji Rádiokomunikácií sa diskusia o licenciách bude musieť rozbehnúť nanovo. Nový vlastník nebude predsa licencie na multiplexy nemá čo vlastniť. Štát v tejto oblasti úplne zlyhal.
Pocit, že zlyhal vedome je viac než nástojčivý. Nejde o nič, len o celý budúci vysielací éter. Nekonať v tejto oblasti je trestuhodné. Niektorí to prirovnávajú k vlastizrade. Smejem sa na tom, ale ten úsmev mi mrzne na tvári.

RADA STV-Kandidáti

RADA STV-Kandidáti
Mediálny parlamentný výbor dnes schválil 18 kandidátov pre opakovanú doplňujúcu voľbu pätice členov Rady Slovenskej televízie (STV). Voľba čaká poslancov hneď po veľkonočných sviatkoch. Do opakovanej voľby prišlo menej prihlášok ako do prvej marcovej voľby, keď sa o post člena Rady STV uchádzalo 41 kandidátov. Do aprílovej sa prihlásili najmä tí, ktorí už kandidovali. Z pätice členov Rady STV, ktorým sa skončilo funkčné obdobie 31. marca, opäť kandidujú Mária Biľová, Vladimír Černý a Alfréd Somogyi. Ďalší dvaja bývalí členovia Marián Slovák a Eva Bachletová už nekandidujú. Opäť kandidujú aj niektorí z tých, čo sa dostali medzi desiatich, ktorí v marci postúpili do druhého kola tajného hlasovania - profesor Pedagogickej fakulty UK v Bratislave Ondrej Sliacky, riaditeľ Slovenského komorného divadla v Martine Andrej Hrnčiar, výskumný pracovník Ústavu výskumu kultúry a verejnej mienky NOC Ľubor Hallon, spisovateľka Oľga Feldeková, riaditeľ Generálneho biskupského úradu Evanjelickej cirkvi a.v. na Slovensku Vladimír Gallo, Naďa Lazarová zo spoločnosti Ateliér a Jozef Horváth zo Štátneho divadla Košice. Záujem o miesto v Rade STV má aj spisovateľ Jaroslav Rezník, Ingrid Fašiangová z umeleckej agentúry IstroArt Production, hudobný producent Martin Sarvaš, bývalý generálny riaditeľ televízie TA3 Ľubomír Čechovič a pracovník agentúry Sario Juraj Kiesel. Ďalšími kandidátmi sú Juraj Priečinský, Stanislav Žiačik a Marta Vančová. Jedenásť profesijných organizácií z oblasti médií, audiovízie a kultúry, ktoré v marci podporili na členov Rady STV trojicu kandidátov Miloslava Končoka, Stanislavu Benickú a Branislava Slyška, ich už nenavrhli. Rozhodli sa tak na základe nezáujmu poslancov o návrhy odborných organizácií. Podľa nich sa tak opäť ukázalo, že poslanci uprednostňujú stranícke záujmy, a nie odborné a spoločenské potreby. Radu STV, ktorá zatiaľ pracuje v 10-člennom zložení, do volieb čaká schvaľovanie výročnej správy a účtovnej uzávierky STV za rok 2005 a dohľad nad volebným vysielaním. Podľa jej predsedu Miroslava Kollára znížený počet členov prácu rady výrazne neovplyvňuje.V prvej doplňujúcej voľbe do Rady STV, ktorá bola 16. marca, poslanci nezvolili ani jedného člena rady. V druhom kole tajného hlasovania vyberali z 10 kandidátov, ktorým dali najviac hlasov zo 41 záujemcov. Boli to Alfréd Somogyi, Ondrej Sliacky, Mária Biľová, Andrej Hrnčiar, Ľubor Hallon, Oľga Feldeková, Vladimír Gallo, Naďa Lazarová, Ľudovít Števko a Jozef Horváth. Žiadny nezískal nadpolovičnú väčšinu hlasov prítomných poslancov.

11. 4. 2006

Opération de la dernière chance pour JOJ ?

Opération de la dernière chance pour JOJ ?

Siedmeho apríla sa skončila Slovensko hľadá SuperStar 2. Ešte chvľu môže STV z toho žiť, ale bez väčších čísiel. Štruktúru postupne opustili . či opúšťajú s pompou uvádzané relácie ako Kto je zradca?, Ruku na to!, Pre a proti, a ani Stroskotanec a Niečo za niečo nie je niečím, čo by vzbudzovalo nadšenie. A tak, ostáva najdrahšia požičovňa filmov na svete. Ale najbližšie obdobie po príjemnom orgazme s Pirátmi z Karibiku nesľubuje nič mimoriadne. Porky I., II, II, Tekuté zlato ... Zachráni to Lucky Luke ? A potom ? Najbližšie mesiace STV nič mimoriadne asi neponúkne. Je možné, že dobrovoľne uvoľňuje priestor TV JOJ. Nebola by to náhoda, pretože ak sa chlapci chcú uplatniť v súkromnom priestore musia urobiť ústretový krok voči Ivanovi Kmotríkovi. Nebudú ani prví a ani poslední.

TV JOJ spustila reláciu Nikdy nehovor nikdy a to každú sobotu o 20:00 , ktorá mala byť asi konkurenciou predovšetkým pre Poštu pre Teba. Nebola, predpadla .Na stredy ponúka Michala Hudáka s novou zábavnou reláciou Ovládač, ktorá bude asi útokom na Nákupnú horúčku 2 . Po finančnom a programovom debakli oboch sérií Vyvolených to bude posledná šanca sa nadýchnuť a zaútočiť na trhovú dvojku . Nevesta pre milionára na Markíze a jeseň budú rozhodujúce. A kto podcení leto, ako sa to stalo minulý rok Markíze ,bude kruto potrestaný. Len nechápem albizmus programovej riaditeľky Kataríny Rimóczyovej, keď reálne môže JOJ útočiť na 20 % share. A snívajú o 17 %....

Podnikanie po slovensky

Podnikanie po slovensky
Napriek tomu, že si väčšina fanúšikov Slovensko hľadá SuperStar spája túto súťaž s verejnoprávnou Slovenskou televíziou, mediálnym partnerom T-Mobile SuperTour 2006 sa stala komerčná TV Markíza. Záznam bratislavského koncertu v Športovej hale na Pasienkoch z 27. apríla sa na jej obrazovkách objaví 6. mája. "Vybrali sme si to, čo bolo pre nás najzaujímavejšie. Slovenská televízia nejavila záujem o záznam z koncertu - mala záujem o reklamné spoty, ale nechcela snímať koncertné turné. Markíza zareagovala okamžite," povedal pre agentúru SITA Miroslav Tomaškovič z Background Promotion, ktorá finalistov druhej série SuperStar zastupuje na základe exkluzívnej manažérskej a merchandisingovej licencie s anglickou firmou Fremantlemedia Ltd. Podľa jeho slov, pre Background Promotion je prioritou budovanie kariéry exfinalistov, nie príslušnosť ku konkrétnej televízii. "Je našou povinnosťou robiť všetko preto, aby tohtoroční súťažiaci neupadli do zabudnutia tak, ako vlaňajší, to je všetko," spresnil Tomaškovič. K názoru Tomaškoviča sa prikláňa aj Lenka Slaná, porotkyňa prvej série SuperStar a riaditeľka Sony BMG Music, ktoré bude vydávať debuty niektorých finalistov. "Situácia oproti minulému roku sa zmenila, exkluzivitu nebude mať žiadna televízia - príslušnosť finalistov k jednému médiu sa skončila v momente ako súťaž," uviedla Slaná. Podľa jej slov budú albumy jednotlivých finalistov propagované rovnako ako projekty iných interpretov, ktorí vydávajú v Sony BMG Music. Napriek otvoreným možnostiam reklamy v ktoromkoľvek médiu sa mediálnym partnerom pri debutových platniach finalistov stane verejnoprávna televízia. "S STV máme obchodný vzťah, ktorý je medzi našou firmou a televíziou, nie medzi jednotlivými finalistami a televíziou. Bude síce mediálnym partnerom, ale neznamená to, že má exkluzivitu a že sa nemôžu zúčastniť propagácie, robiť rozhovory a vysielať klipy v žiadnom inom médiu," dodala Slaná.

Pripomíname náš príspevok z februára : O finalistov druhej série Slovensko hľadá SuperStar je už postarané aj po skončení tohto programu. Všetkých 11 súťažiacich totiž v stredu podpísalo zmluvu s agentúrou Background Production, ktorá ich zastúpi po skončení televíznej show. Pri zrode kariéry jednotlivých súťažiacich bude stáť na základe exkluzívnej manažérskej a merchandisingovej licencie s firmou Fremantlemedia Ltd. Spoločnosť sa o ňu snažila už minulý rok, kedy ich predbehla česká agentúra Scream Artist Management. "Uzavreté zmluvy začnú platiť po skončení súťaže a súvisia len s koncertným zastupovaním, nemajú nič spoločné s televíznymi plánmi," povedala Andrea Čurná z Background Production. Získať kontrakt s anglickou firmou nebolo podľa jej slov ľahké. "Dosť si nás preverovali - kto sme, čo sme, aké máme činnosti, ako sme zvládli vydávanie albumov a podobne. Preverili si každého pracovníka," uviedla ďalej Čurná. O tom, na akú dlhú dobu sú zmluvy podpísané, však hovoriť nechcela, pretože vraj ide o "obchodné tajomstvo". Agentúra Background Production pripravuje po skončení finále podobne ako minulý rok Supertour 2006. Na sériu koncertov po Slovensku sa 11 súťažiacich vydá koncom apríla. Na svojom konte má firma už z minulosti množstvo vystúpení domácich a zahraničných interpretov. Pod ich záštitou si na Slovensku zaspievali Lucia Bílá, Karel Gott, Vanessa Mae, T.a.T.u., Las Ketchup, Pink, Chico and The Gypsies, Kate Ryan, či Scooter. Okrem toho sa podpísala i pod festival Okey leto. Úprimne , byť na mieste finalistov -nič by som nepodpisoval. Spoločnosť Background production, spol. s r.o. je v likvidácii od 13.10.2005. Nahrádza ju asi firma Background promotion, s.r.o. / bývalý LASPOR, s.r.o/, ktorá má identickú adresu ako firma v likvidácii. Dohoda o SuperStar nie je žiadnym prekvapením, veď konateľom Background promotion je Henrich Gavač a jeho príbuzná Andrea Gavačová donedávna pôsobila v STV a momentálne pôsobí vo Fremantlemedia Ltd, ktorá zmluvu podpísala. Ty vole, to sa podniká. V Stephen Street v Londýne musia byť asi všetci padnutí na hlavu .

Dodávame príspevok Richarda Rybníčka :

Podľa slov Richarda Rybníčka, tretiu sériu Slovensko hľadá SuperStar už odvysiela jedna z komerčných televízií. "Možno by som uplatnil opciu na tretie kolo, ale ja by som nebol ten, kto sa bude o ňho biť, pretože mi končí funkčné obdobie a neviem, aký riaditeľ príde - nerád by som mu dával nejaké záväzky, s ktorými on možno nebude súhlasiť," uviedol. Riaditeľ verejnoprávnej televízie tvrdí, že zatiaľ čo pre STV bola SuperStar "imidžovou záležitosťou", pre komerčnú stanicu bude dobrou "továrňou na peniaze". "Faktom ale je - ak si to môžem dovoliť - pre komerčné televízie navrhujem, že skôr ako o rok a pol by som tento projekt nespúšťal, pretože si myslím, že by už nebol tak úspešný," odkázal konkurencii Rybníček. Podľa jeho informácií, záznamy z pripravovaného SuperTour 2006 by už mala odvysielať TV Markíza.

Lojalita k firme sa skončila.

10. 4. 2006

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

European Journalism Centre vytvorilo pracovný tréningový nástroj pre tvorcov televíznych programov a novinárov ,ktorý ma umožniť nové inovatívne cesty na zobrazovanie žien v politike v televíznom programe. Zájemcovia si môžu objednať tento tréningový nástroj prostredníctvom stránky portrayingpolitics.org. Tréningový nástroj pozostáva z video klipov a tréningových poznámok . Tréningový nástroj bol vyproduovaný ako súčasť projektu EU , ktorý viedla European Federation of Journalists v partnerstve s EJC, ARD/Rundfunk Berlin-Brandenburg ,ZDF , BBC Diversity Centre, nórskej NRK, The European Journalism Training Association , University of Malta a Radio Netherlands Training Centre.

Minister reaguje

Minister reaguje
Za nesprávnu aplikáciu zákona o ochrane hospodárskej súťaže považuje Ministerstvo kultúry SR rozhodnutie Rady Protimonopolného úradu (PMÚ) SR z 24. marca, v ktorom PMÚ tvrdí, že MK SR pri poskytovaní príspevkov zo štátneho rozpočtu pre TASR na rok 2005 obmedzilo hospodársku súťaž. Ako sa ďalej uvádza v liste ministra kultúry Rudolfa Chmela, MK SR podá voči rozhodnutiu Rady PMÚ v zákonnej lehote žalobu. Chmel odpovedá na list od vedenia tlačovej agentúry SITA zo 4. apríla, ktoré ho vyzýva na zastavenie porušovania zákona vo financovaní Tlačovej agentúry Slovenskej republiky - Slovakia (TASR). Minister kultúry tvrdí, že Ústavný súd SR vo svojom náleze z 31. marca 2005 potvrdil legitímne postavenie TASR ako príspevkovej organizácie ako aj jej činnosti a úlohy, na ktorých financovanie má legitímny nárok cez príspevok zo štátneho rozpočtu. "Poskytnutie príspevku zákonom zriadenej príspevkovej organizácii je výkonom štátnej správy. Výkon štátnej správy nie je možné vykonávať v konkurenčnom prostredí, a preto ním nie je možné ani obmedziť hospodársku súťaž," konštatuje sa ďalej v liste ministra. Chmel je presvedčený, že konanie MK SR nespôsobilo žiadne škody. O liste Rudolfa Chmela agentúru SITA informovala generálna riaditeľka sekcie médií a audiovízie MK SR Zuzana Mistríková. Rada PMÚ v marci potvrdila porušenie zákona o ochrane hospodárskej súťaže Ministerstvom kultúry SR a uložila ministerstvu pokutu 200-tisíc korún. PMÚ vo svojom rozhodnutí z 24. marca tohto roka okrem iného konštatuje, že podľa zákona o ochrane hospodárskej súťaže orgány štátnej správy pri výkone štátnej správy nesmú zjavnou podporou, zvýhodňujúcou určitého podnikateľa alebo iným spôsobom obmedzovať súťaž. PMÚ preto nesúhlasí s názorom MK SR, že na TASR sa nedá aplikovať zákon o ochrane hospodárskej súťaže, a následne ani na ministerstvo, čo ministerstvo odôvodňuje tým, že TASR vykonáva činnosti vo verejnom záujme. PMÚ ďalej vo svojom rozhodnutí konštatuje, že "MK SR konaním pri poskytovaní finančných prostriedkov zo štátneho rozpočtu formou príspevku pre TASR na rozpočtový rok 2005 umožnilo používanie verejných zdrojov aj na také činnosti TASR, ktoré sú poskytované v konkurenčnom prostredí, čo malo za následok skresľovanie konkurenčných podmienok na trhu a tým aj obmedzenie hospodárskej súťaže". Rozhodnutie PMÚ nadobudlo právoplatnosť 29. marca. Nedá sa voči nemu odvolať, jedine podať žalobu na Krajský súd v Bratislave do dvoch mesiacov od jeho doručenia. V reakcii na rozhodnutie generálna riaditeľka sekcie médií a audiovízie MK SR Z. Mistríková pre agentúru SITA povedala, že MK SR pokutu zaplatí, lebo nie je možnosť odvolania sa. Pripravuje však žalobu na súd, ktorý by mal preskúmať rozhodnutie, lebo "sme presvedčení, že MK SR postupovalo v súlade so všetkými zákonmi," dodala Mistríková.

Kelňa na obrazovke

Kelňa na obrazovke
Zajtra TV JOJ odvysiela asi najhumoristickejšiu reláciu roka - Kelňa v politickej šou BOX . Obšťastní nás politický zombáč Ján Ľupták, bývalý predseda strany Združenie robotníkov Slovenska a expodpredseda NR SR.

Niveau viacmenej stable

Niveau viacmenej stable

14.týždeň (3.4.2006 -9.4.2006)

Markíza - 33, 1 %

Jednotka -21,8 %

Dvojka- 5,4 %

TV JOJ – 14.9 %

TA 3 - 1.5 %

Top 10 všetky slovenské stanice ,14.týždeň (3.4.2006 -9.4.2006)

1. Televízne noviny Markíza 5.4.2006 , 2. Slovensko hľadá SuperStar II. Jednotka 7.4.2006 , 3 .Slovensko hľadá SuperStar II. Jednotka 7.4.2006 , 4. Slovensko hľadá SuperStar II. Jednotka 7.4.2006 , 5 .Športové noviny Markíza 5.4.2006 , 6. Piráti z Karibiku Jednotka 9.4.2006 , 7.Macocha Markíza 5.4.2006 , 8.NOVINY JOJ 9.4.2006 , 9. Spider-Man Markíza 8.4.2006 , 10. Milionár Markíza 3.4.2006

Perličky :

Pročko zhorel so 6,3 % ,Piráti z Karibiku porazili skoro o 6% Spidermana .

Na základe údajov PMT/TNS-SK

Inaugurácia Zemkovej

Inaugurácia Zemkovej
Novozvolenú riaditeľku Slovenského rozhlasu Miloslavu Zemkovú dnes oficiálne uviedli do funkcie. Ako počas jej inaugurácie povedal predseda Rozhlasovej rady Vladimír Talian, nástup Miloslavy Zemkovej do funkcie generálneho riaditeľa sprevádza niekoľko prvenstiev - Zemková je prvou ženou na čele SRo, nastupuje v roku, keď si rozhlas pripomína 80. výročie začiatku vysielania a zároveň je prvým riaditeľom, ktorého na čelo SRo zvolila Rozhlasová rada. To, že na voľbe sa priamo nepodieľali politické strany, ako keď riaditeľa volila Národná rada SR, však podľa Taliana neznamená, že by Zemková s nimi nemala spolupracovať. Jej spolupráca je nevyhnutná najmä preto, aby sa jej podarilo dosiahnuť legislatívne zmeny, ktoré verejnoprávny rozhlas potrebuje. "Prvoradou úlohou Rozhlasovej rady zostáva vaše kroky a vaše rozhodnutia kontrolovať," konštatoval. Zemková, ktorá začala robiť prvé opatrenia v SRo ešte pred dnešnou inauguráciou, verí, že jej projekt sa podarí naplniť. Zemková tvrdí, že základom realizácie jej projektu je spolupráca, pri ktorej sa chce oprieť aj o názory Ľuboša Machaja a Petra Kováča. V projekte určite nezmení svoju predstavu šetrenia v SRo a trvá na zachovaní všetkých vysielacích okruhov. Po tom, čo Zemková krátko po zvolení prepustila štatutárnych zástupcov, pripravuje aj ďalšie personálne zmeny. Začne s nimi však až po personálnom audite, čo môže byť o pár týždňov alebo o mesiac, uviedla pre médiá nová šéfka SRo. "Rozhodne rozhlas čaká redukcia," dodala s tým, že hromadné prepúšťanie SRo nehrozí. Na slávnostnom akte v zasadačke generálneho riaditeľa SRo v Bratislave sa zúčastnili zastupujúci predseda Národnej rady SR Béla Bugár, štátna tajomníčka Ministerstva kultúry SR Ágnes Biró a Tomáš Galbavý, člen Výboru NR SR pre vzdelanie, vedu, šport a mládež, kultúru a médiá. Zastupujúci predseda parlamentu Béla Bugár ponúkol Zemkovej pomoc národnej rady. Ako povedal pre médiá, veľmi dôležitou úlohou Zemkovej bude dostať rozhlas z finančných problémov. Nový parlament by sa podľa Bugára mal viac venovať nielen legislatívnym zmenám, ktoré pomôžu SRo, ale médiám celkovo. Bugár, ktorý v SRo počúva najmä politické diskusie a spravodajstvo si tiež myslí, že po voľbách by sa mali nová vláda a parlament zaoberať finančným ozdravením SRo. Treba k tomu však konkrétny projekt ozdravenia od M. Zemkovej. Miloslava Zemková sa stala prvou riaditeľkou SRo za 80 rokov jeho existencie. Rozhlasová rada bývalej starostke bratislavského Starého Mesta v tajnom hlasovaní dala 6. apríla 13 hlasov. Rada tak po prvýkrát bude spolupracovať s manažmentom, na zvolení ktorého sa podieľala, pripomenul v tejto súvislosti predseda rady Talian. SRo bol bez generálneho riaditeľa od 7. októbra 2005, kedy sa skončilo funkčné obdobie Jaroslavovi Rezníkovi.

Manuál : Ako hovoriť o finančnej strate

Manuál : Ako hovoriť o finančnej strate

„Podsúvať tézu, že pokuty platí koncesionár, je demagógia. Všetky pokuty platí STV z komerčných príjmov, ani korunu z koncesionárskych poplatkov – to je dokonca zákonom stanovené.Slovenská televízia zarobila na komerčných príjmoch zo SuperStar I. 104,5 milióna korún, čo je suverénne najvyšší výnos, aký mal ktorýkoľvek program STV v jej histórii. Samozrejme, v prostredí komerčnej stanice by výnosy mohli byť vyššie, lebo reklamný priestor je päťnásobný. Druhá séria preto zarobí o čosi menej, ale stále to bude nielen komerčne veľmi úspešná relácia.“ Branislav Záhradník.

Můžeme Vám sdělit

Můžeme Vám sdělit, že rozhodující úkoly socialistické myslivosti, které jsme si stanovili v souladu se závěry XIV. a XV.sjezdu KSČ, jsme splnili.

Stav vysielania ,Zo správy za rok 2005 ,Rada pre vysielanie a retransmisiu

Slovenská televízia
Zákonnou povinnosťou Slovenskej televízie ako verejnoprávneho média je uspokojovanie informačných potrieb celej verejnosti, reflektovanie súčasného života spoločnosti, kultúrnych hodnôt, posilňovanie národnej identity a spolupatričnosti občanov žijúcich v SR, vytváranie priestoru pre menšiny, ich kultúru, veriacich a pre rôzne socioprofesné skupiny. Tieto povinnosti sa Slovenská televízia snažila napĺňať predovšetkým na druhom programovom okruhu. Slovenská televízia odvysielala v roku 2005 na oboch okruhoch spolu 15 961,36 hodín. Z toho 8 744,99 hodín na Jednotke a 7 216,37 hodín na Dvojke. Premiéry na Jednotke tvorili 40,61 %, reprízy 59,39 %. Na Dvojke premiéry predstavovali 39,47 % a reprízy 60,53 %. Podiel domácej produkcie na Jednotke tvoril 60,16 % a podiel zahraničnej tvorby 39,84 %. Na Dvojke domáca produkcia predstavovala 89,27% a zahraničná 10,73 %. Slovenská televízia v roku 2005 pokračovala v nastúpenej stratégii – posilňovaní programovej diferenciácie oboch programových okruhov. Jednotka sa vyprofilovala ako rodinný kanál, ponúkala predovšetkým filmy a zábavu. Programová ponuka na Dvojke bola určená náročnejším divákom. Programming Jednotky sa sčasti prispôsoboval preferenciám divákov. Profilovým formátom Jednotky sa stal program Slovensko hľadá SuperStar. Do polovice apríla pokračovalo vysielanie prvej série Superstar a v lete americká verzia. Tváre tejto megašou sa viacnásobne „využívali“ aj v iných programoch Slovenskej televízie. V septembri zas boli odvysielané zostrihy programu Slovensko hľadá Superstar nazvané To najlepšie zo SuperStar I. a Profily hviezd SuperStar I. Jesenná repríza prvej série bola zaradená do off-time, v čase od cca 1.15-2.35 hod.. Druhá séria Slovensko hľadá SuperStar odštartovala už v novembri. Od začiatku roka sa na Jednotke, okrem SuperStar, vysielali najmä seriály, telenovely, spravodajstvo, publicistika, filmové diela, detské programy a zábava. Seriálová tvorba bola zastúpená titulmi ako - Zasľúbená zem, Sudkňa Amy, District, Správna päťka, Simpsonovci, Sex v meste, Safari, Mníšky v akcii, Dedičstvo Gulderburgovcov, Powder park, Oliver Been, Unesení, Medicopter 117, Klaun, Stredomorie, Miesto na vrchole, Slovácko sa nesúdi, mystery seriály Tru Calling a Buffy, premožiteľka upírov, 24, Berlín, Berlín, Život na zámku, Tanamera, District, Chameleón, McLeodove dcéry, Dr. House, Komisár Montalbano, Columbo, Lea Parkrová, Largo, Einsteinove deti, Taxi, Kriminálka Kolín. Telenovely mali zastúpenie v tituloch Sladká Valentína, Kráľ dobytka, Maximo v mojom srdci, Žena na úteku, Divoška Anastázia a Juanin zázrak. Na Jednotke sa už tradične vysielali spravodajsko-publicistické programy -Správy STV, Ranný magazín, Reportéri, O 5 minút 12, Svet v obrazoch a Denné správy. Správy STV zmenili v septembri vizuál. Moderovali ich dve moderátorské dvojice a prestali sa do nich vkladať avíza na nasledujúce spravodajské príspevky. Rozšírila sa ich časová plocha o cca 5 minút. Zmeny ako v Správach STV, tak aj v programe Ranný magazín prispeli ku kvalitatívnemu posunu v oblasti plurality prezentovaných informácií a ich žánrovej čistoty. Mimoriadne vydania spravodajských programov aktuálne reagovali na summit Bush –Putin v Bratislave a na úmrtie pápeža Jána Pavla II. Divákom Jednotky boli ponúknuté filmové tituly, ako napr. Polnočný expres, Obťažovaná žena, Napoleon, Sága rodu Forsytovcov, Malena, Gladiátor, slovenský historický film Posledná bosorka, Romanca pre krídlovku, Krutá ulica, Robinson Crusoe, Svadby podľa Mary, Erin Brockovichová, Stroskotanec, Jeseň v New Yorku, Philadelphia či nový pôvodný slovenský film Ticho. Detské programy, ako napr. Myšiak Stuart Little, Spiderman, Lilo a Stitch, Medvedíky z bambusového lesa, Superkvíz junior atď., sa vysielali pravidelne vo víkendových dňoch, v sobotu do cca 10.00 hod., v nedeľu do cca 10.30 hod.. Počas letných prázdnin Jednotka vysielala detské programy denne, v ranných hodinách do cca 8.00 hod., ako napr. Elá hop!, seriál o Seržantovi Murkovi, Rekove dobrodružstvá, Slimáky športujú, atď. Pokračovalo vysielanie zábavných programov Vadkerti talkshow (ukončenie vysielania programu v septembri), Pošta pre teba, Zmenáreň, Extra, S.O.S. , XXL, Uragán, Senzi Senzus, Drišľakoviny, Bumerang, Domáca horúčka, Jednotka na Jednotku - rodinný duel. Na sklonku roka sa o priazeň divákov uchádzali nové programy: Activity show a Pre a proti. V prázdninovom období sa programming STV sústredil predovšetkým na vysielanie repríz. Jednotka v tomto období ponúkla divákom americkú SuperStar. Spravodajskopublicistické programy Ranný magazín, Správy a komentáre, Reportéri, O päť minút 12,Odpovede z obrazovky, Svet v obrazoch sa v letných mesiacoch nevysielali. STV v septembri realizovala niekoľko operatívnych programových zmien. Išlo nielen o presuny, ale aj zmeny v stopáži programov. Do vysielania STV bol nasadený pôvodný televízny seriál s názvom Rodinné tajomstvá. Bumerang vystriedala nová zábavná šou Ruku na to!. Repríza seriálu Rodinné tajomstvá bola neskôr pre pokles sledovanosti presunutá z popoludňajších hodín za polnoc. Namiesto Rodinných tajomstiev sa vysielali seriály Buffy, premožiteľka upírov a Chameleón. Začali sa vysielaťďalšie nové programy: Blesk a kontroverzná telefonická súťažná hra Peniaze na ruku. Zmenila sa dĺžka programov Ranný magazín, Repete, Peniaze na ruku. Dvojreprízu telenovely Divoška Anastázia vystriedali seriály McLeodove dcéry a Mníšky v akcii. Po 18.00 hod. Jednotka vysielala reprízy Uragánu. V prime-time sa po 21.00 hod. vysielali zostrihy prvej série SuperStar. Pretrvávajúcim problémom programovej ponuky Jednotky bolo nízke zastúpenie pôvodnej dramatickej tvorby a vysoké percento reprízovanosti vysielaných programov, ktoré tvorilo z ich celkového počtu až 59,39 %.

Ťažisko vysielania na Dvojke tvorili najmä archívne slovenské filmy, dokumenty, špecifické magazíny a hudba. Pokračovalo regionálne vysielanie zastúpené v programoch Regionálne správy a Regionálny denník, národnostné vysielanie pre menšiny a etnické skupiny žijúce na Slovensku. Kontinuálne sa vysielali programy Správy a komentáre, Pod lampou, Anjeli strážni, Metro, Família, Lúskanie, Večerníček a Táraninky. Okrem športu (ST extraliga, Magazín Ligy majstrov, Liga majstrov, MS v hokeji, MS v ľahkej atletike, SP v lyžovaní, Odpískané, Zlatá liga -Atletika Berlín, Davis cup) sa na Dvojke vysielali špecifické magazíny ako Digitál, Ryby, rybky, rybičky, Halali, Letecký magazín a Test magazín. Významnú pozíciu mali dokumenty, hlavne primetimové dokumentárne seriály, ako napr. Ruská vojna, Detské záležitosti, Zámorské legendy, Svedectvá, Velikáni maliarstva, Velikáni hudby, Politické vraždy a iné. Nezastupiteľný význam mali taktiež dokumenty mapujúce život a velikánov nášho národa, ako napr. Martin Benka a hudba, Modrotlač na Slovensku, Turčianski zemani dnes, Ľudové drevené piesty, Slováci na bojiskách, Ej máj, máj zelený, Na Orave, Terchovej, dr. Janko Blaho, J. G. Tajovský a iné. Vysielanie pre veriacich bolo prezentované najmä v programoch Sféry dôverné, Orientácie, Slovo a Poltón, vzdelávacie programy titulmi ako Fast Track English, Etiketa, Umenie 05, Sociálna abeceda, Parkinsonova choroba, Euromonitor. Dvojka vysielala archívne tituly domácej televíznej i filmovej tvorby, ako napr. Lekár umierajúceho času, Cukor, Ticho po búrke, Safari za kuchyňou, Barón, Naši pred bránami, Útek zo zlatej krajiny, Povstalecká história, Adam Šangala, Vlčie diery, Balada o Vojtovej Maríne, Anjel milosrdenstva, Modré z neba, Zuzka Turanová, Čisté ruky, Hazard či Kosenie Jastrabej lúky. Svoje zastúpenie v programovej ponuke Dvojky mala aj staršia a súčasná zahraničná kinematografia (francúzska, talianska, maďarská, poľská, grécka, rakúska, juhoslovanská, americká, atď.) bola prezentovaná dielami ako Úsvit nad Socorrom, Kačacia polievka, 8 a1/2, Opustený, Rím, otvorené mesto, Americké graffiti, Filozofický dialóg, Než sa zotmie, Plechový bubienok, V hodine dvanástej, Divokosť v srdci, Stvorení pre lásku, Klamné leto ´68, Prerušený krok bociana, Kto to tam spieva?, Rodinný kozub, Lovely Rita, Kleopatra. Aj v roku 2005 dosiahla reprízovanosť programovej ponuky Dvojky až 60,53% .
Programová služba Slovenskej televízie - podiely programových typov Zastúpenie jednotlivých programových typov vo vysielaní STV v období od 1.1. - 31.12.2005
Programový typ STV Spravodajstvo 16,98 ,Publicistika 9,71 ,Dokument 10,67 ,Náboženstvo 0,59 Dramatika 34,45 ,Zábava 9,07 ,Šport 4,13 ,Vzdelávanie 1,55 ,Hudba 3,24 ,Komercia 3,23 ,Doplnkové vysielanie 6,38 ,Spolu 100,00
Zdroj: Slovenská televízia
Národnostné vysielanie Rozsah vysielania pre národnostné menšiny predstavoval v roku 2005 spolu 167,32 hodín, čo je v porovnaní s rokom 2004 (127,20 hodín) nárast o 40,12 hodiny. Z uvedeného rozsahu hodín patrilo maďarskému vysielaniu 122,80 hodín, čo je oproti roku 2004 taktiež nárast, a to o 33,3 hodín (89,50). Súhrnný čas vysielania pre ostatné národnostné menšiny bol 44,52 hodín, (STV ich v poskytnutých údajoch za rok 2005 nevykázala jednotlivo) a predstavoval len mierne zvýšenie o cca 6,82 hodiny v porovnaní s rokom 2004 (37,7).
Vysielanie teletextu Slovenskej televízii vyplynula od septembra 2005 podľa § 18 ods. 2 písm. a/ zák. č. 308/2000 Z. z. povinnosť zabezpečiť na oboch okruhoch skrytými alebo otvorenými titulkami najmenej 25% všetkých vysielaných programov, pričom skryté titulky sú zabezpečené prostredníctvom teletextovej stránky č. 777.
1text (STV - Jednotka) Teletext prvého vysielacieho okruhu verejnoprávnej STV počas roka výrazne nemenil obsah a vzhľad stránok. Farebne bol zostavený z prevládajúcej kombinácie červenej a žltej a obsahoval nasledujúce radenie stránkových blokov: spravodajstvo, počasie, ekonomika, šport, program, kultúra, magazín, cestovanie, inzercia a tipovanie. Na teletextových stránkach bol spustený TV CHAT s možnosťou zasielania a následného zobrazovania textových SMS. V súvislosti s vysielaním programu Slovensko hľadá SuperStar bol spustený aj SuperStar SMS Chat. O technické zabezpečovanie teletextu na obidvoch okruhoch STV sa staral externý partner.
2text (STV – Dvojka) Teletext druhého vysielacieho okruhu STV bol farebne rozlíšiteľný modrou a bielou kombináciou farieb. Obsahoval menej informácií oproti teletextu prvého okruhu. Stránky boli umiestnené v nasledujúcom poradí: obsah, z domova, zo sveta, počasie, šport, živá panoráma, informácie, tv vysielače a fm vysielače.
Vo vzťahu k vysielateľom televíznej programovej služby Rada v roku 2005 rozhodla o porušení zákona v 112 správnych konaniach. Najčastejšie rozhodovala Rada v roku 2005 o porušení zákona vo vysielaní TV Markíza – 43 správnych konaní. Televízia JOJ porušila ustanovenia zákona č. 308/2000 Z. z. 16 krát a verejnoprávna STV porušila ustanovenia zákona č. 308/2000 Z. z. 38 krát. Slovenskej televízii Rada uložila 10 upozornení na porušenie zákona, 1 krát povinnosť odvysielať oznam o porušení zákona a 30 krát rozhodla o uložení pokuty v súhrnnej výške 10.080.000.- Sk. Televízii Markíza Rada uložila 24 upozornení na porušenie zákona, 4 krát povinnosť odvysielať oznam o porušení zákona a v 42 prípadoch uložila pokutu v celkovej výške 21.030.000.- Sk. Televízii JOJ bolo uložených 8 upozornení na porušenie zákona a 18 pokút v súhrnnej výške 3.770.000.- Sk.
K najvýraznejším problémom vysielania STV v roku 2005 patrilo dodržiavanie povinností ustanovených v § 35 ods. 6 (vysielanie reklamy počas programov), ale i § 20 ods. 3, 4 a 5 zákona č. 308/2000 Z.z. v nadväznosti na uplatňovanie Jednotného systému označovania programov (ďalej JSO). Sťažnosti smerovali aj voči publicistike a spravodajstvu, kde Rada prešetrovala dodržiavanie § 16 písm. a) a b) zákona č. 308/2000 Z.z.
Monitoring európskych diel, nezávislej produkcie a programov vo verejnom záujme vo vysielaní STV, TV Markíza a TV JOJ Pokiaľ ide o vysielateľov na základe licencie, monitoring preukázal, že TV Markíza a televízia JOJ vyhradili vyšší podiel európskym dielam a nezávislej produkcii, aká je minimálna kvóta ustanovená zákonom. TV Markíza splnila licenčné podmienky aj z hľadiska programov vo verejnom záujme. Pri televízii JOJ bol podiel programov vo verejnom záujme o 1,8 % nižší ako vyplýva z jej licenčných podmienok, a preto Rada ačala správne konanie vo veci možného porušenia § 16 písm. n) zákona č. 308/2000 Z. z. Pokiaľ ide o monitoring STV, štatistické údaje zaslané verejnoprávnym vysielateľom sa nám nepodarilo vyhodnotiť. STV zaslala časové údaje o dĺžke programov vo formáte, ktorý nezodpovedal formátu typových kategórií používaných aplikáciou Excel, čo nemožnilo následné spracovanie a vyhodnotenie zaslaných údajov. STV na našu žiadosť o opätované zaslanie údajov v štandardizovanej tabuľke nezareagovala. Kontrolu sme preto zamerali len na overenie správnosti zaraďovania programov do jednotlivých kategórií. Monitoring preukázal, že STV zaradila medzi európske diela aj napr. úvodné a záverečné reklamné jingle, zvučky programov (Správy, Správy a komentáre), sekundové predely (logo Jednotky) v reklamných šotoch, imidžové jingle na Dvojke, jingle vo vysielaní upútavok atď., čo zhľadiska podpory európskej tvorby nemožno považovať za akceptovateľné. Na základe zistených skutočností Rada začala voči Slovenskej televízii správne konanie vo veci možného porušenia § 27 ods. 1 zákona č. 308/2000 Z. z. v súvislosti s tým, že si riadne nesplnila povinnosť na požiadanie poskytovať Rade údaje potrebné na kontrolu plnenia povinností podľa § 22 až 26 zákona č. 308/2000 Z.z.

DRZOSŤ TÝŽDŇA

DRZOSŤ TÝŽDŇA
"STV nechce, aby jej tváre boli spájané s akoukoľvek politickou kampaňou a vyvinie na to všetky príslušné kroky." Branislav Zahradník, člen manažmentu STV a člen SDKÚ-DS
"On je zábavný od prirodzenia."
Martina Schindlerová v programe STV Niečo za niečo

9. 4. 2006

Kmotrík- Rybníček 3:1

Kmotrík- Rybníček 3:1

Artmedia Bratislava - AS Trenčín 3:1

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Po diváckych neúspechoch pripravuje Miss America zmenu. Má sa transformovať do reality TV show, ktorá bude mať sedem častí a preberie niektoré prvky, ktoré poznáme z American Idol. Súťaž by mala vysielať Country Music Television po názvom Finding Miss America od januára 2007, tvrdí Miss America Organization . Podľa prezidenta Miss America Arta McMastera je načase , aby diváci poznali súťažiace. Doterajší model sa vyčerpal. Miss America existuje od roku 1921 a vždy bola lákadlom pre divákov. Rekordné čísla mala predovšetkým v roku 1961, kedy dosiahla 75 % podiel na trhu. Televízia ABC zrušila zmluvu po rou 2004, kedy Miss America Pageant sledovao iba 9,8 milióna divákov. Konkurenciou pre Miss America je Miss USA a Miss Universe na NBC. Minulý rok sa v NBC súťažiace zúčastnili dokonca reality show Fear Factor .

Vatikán vyzval poľských biskupov, aby rázne a dôkladne zasiahli proti kontroverznej rozhlasovej stanici Radio Maryja. Pápežský vyslanec v Poľsku odovzdal dnes list s týmto obsahom predsedovi poľskej biskupskej konferencie. Vatikán v liste vyjadruje svoje znepokojenie nad najnovšími aktivitami stanice, na čele ktorej stojí katolícky kňaz Tadeusz Rydzyk. Svätá stolica upozorňuje na zodpovednosť katolíckych médií aj vtedy, keď sú vlastníctvom rehole. Rydzyk je členom rádu katolíckej mužskej rehole redemptoristov. Tá vznikla v roku 1732. Má misijné poslanie a vykonáva kazateľskú činnosť. Radio Maryja sa stalo terčom kritiky za antisemitské relácie a svoje spolitizovanie. Počas nedávnych volieb stanica otvorene podporovala kandidátov teraz vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS). Za marcové antisemitsky ladené programy prišlo na rozhlasovú radu 40 sťažností. Marek Edelman, posledný žijúci vodca povstania vo varšavskom gete, vyzval v stredu listom poľskú vládu, aby podnikla kroky proti Radiu Maryja. "Radio Maryja vo svojich programoch 16 rokov šíri xenofóbiu, šovinizmus a antisemitizmus," napísal Edelman.

Presnejši však bude , že Radio Maryja sa vymklo kontrole biskupov. Je to v Poľsku najsilnejšia rozhlasová stanica, ktorá vysiela z Toruňa. O Radiu Maryja sa dá povedať aj mnoho pozitívneho. Vysiela modlitby, bohoslužby, organizuje púte, charitatívne iniciatívy. Tieto aktivity zaberajú až 80% programu. Zostávajúcich 20% programu však si zaslúži kritické hodnotenie. Je zameraný na politizovanie cirkvi. Keď poslanec Fransyniuk podporoval zákon o interrupcii, tak Radio Maryja vyzvalo jeho matku, aby sa modlila za obrátenie svojho syna. Doážete si predstaviť akému telefonickému teroru od ľudí bola potom vystavená matka tohto poslanca. O zástancoch interrupcie Radio Maryja hlásilo: Pripravujú diabolský plán proti Poľsku. Treba ich dohola ostrihať, tak ako sa to robilo s prostitútkami, čo za vojny držali s nemeckými vojakmi. Aj týchto treba ostrihať dohola, lebo sú to zradci národa. Radio Maryja ostro bojovalo proti vstupu Poľska do Európskej únie. Keď boli viacerí poľskí biskupi v Bruseli a potom sa vyslovili za vstup Poľska do Európskej únie, Radio Maryja ani jedného z nich nepozvalo na rozhovor, ale miesto toho vysielalo komentár, že vstup Poľska do Európskej únie bude znamenať ruinovanie Poľska. Sekretár biskupskej konferencie potom vyhlásil, že Radio Maryja sa vymklo kontrole biskupov.

Richard Rybníček odchádza / ?/

Richard Rybníček odchádza / ?/
Richard Rybníček by mal odísť pracovať tesne po voľbách na pozíciu riadteľa novej digitálnej televízie Febio. Fero Fenič pre server Česká média povedal, že Rybníček je jedným z možných kandidátov, ktorých oslovil.