9. 4. 2006

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Po diváckych neúspechoch pripravuje Miss America zmenu. Má sa transformovať do reality TV show, ktorá bude mať sedem častí a preberie niektoré prvky, ktoré poznáme z American Idol. Súťaž by mala vysielať Country Music Television po názvom Finding Miss America od januára 2007, tvrdí Miss America Organization . Podľa prezidenta Miss America Arta McMastera je načase , aby diváci poznali súťažiace. Doterajší model sa vyčerpal. Miss America existuje od roku 1921 a vždy bola lákadlom pre divákov. Rekordné čísla mala predovšetkým v roku 1961, kedy dosiahla 75 % podiel na trhu. Televízia ABC zrušila zmluvu po rou 2004, kedy Miss America Pageant sledovao iba 9,8 milióna divákov. Konkurenciou pre Miss America je Miss USA a Miss Universe na NBC. Minulý rok sa v NBC súťažiace zúčastnili dokonca reality show Fear Factor .

Vatikán vyzval poľských biskupov, aby rázne a dôkladne zasiahli proti kontroverznej rozhlasovej stanici Radio Maryja. Pápežský vyslanec v Poľsku odovzdal dnes list s týmto obsahom predsedovi poľskej biskupskej konferencie. Vatikán v liste vyjadruje svoje znepokojenie nad najnovšími aktivitami stanice, na čele ktorej stojí katolícky kňaz Tadeusz Rydzyk. Svätá stolica upozorňuje na zodpovednosť katolíckych médií aj vtedy, keď sú vlastníctvom rehole. Rydzyk je členom rádu katolíckej mužskej rehole redemptoristov. Tá vznikla v roku 1732. Má misijné poslanie a vykonáva kazateľskú činnosť. Radio Maryja sa stalo terčom kritiky za antisemitské relácie a svoje spolitizovanie. Počas nedávnych volieb stanica otvorene podporovala kandidátov teraz vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS). Za marcové antisemitsky ladené programy prišlo na rozhlasovú radu 40 sťažností. Marek Edelman, posledný žijúci vodca povstania vo varšavskom gete, vyzval v stredu listom poľskú vládu, aby podnikla kroky proti Radiu Maryja. "Radio Maryja vo svojich programoch 16 rokov šíri xenofóbiu, šovinizmus a antisemitizmus," napísal Edelman.

Presnejši však bude , že Radio Maryja sa vymklo kontrole biskupov. Je to v Poľsku najsilnejšia rozhlasová stanica, ktorá vysiela z Toruňa. O Radiu Maryja sa dá povedať aj mnoho pozitívneho. Vysiela modlitby, bohoslužby, organizuje púte, charitatívne iniciatívy. Tieto aktivity zaberajú až 80% programu. Zostávajúcich 20% programu však si zaslúži kritické hodnotenie. Je zameraný na politizovanie cirkvi. Keď poslanec Fransyniuk podporoval zákon o interrupcii, tak Radio Maryja vyzvalo jeho matku, aby sa modlila za obrátenie svojho syna. Doážete si predstaviť akému telefonickému teroru od ľudí bola potom vystavená matka tohto poslanca. O zástancoch interrupcie Radio Maryja hlásilo: Pripravujú diabolský plán proti Poľsku. Treba ich dohola ostrihať, tak ako sa to robilo s prostitútkami, čo za vojny držali s nemeckými vojakmi. Aj týchto treba ostrihať dohola, lebo sú to zradci národa. Radio Maryja ostro bojovalo proti vstupu Poľska do Európskej únie. Keď boli viacerí poľskí biskupi v Bruseli a potom sa vyslovili za vstup Poľska do Európskej únie, Radio Maryja ani jedného z nich nepozvalo na rozhovor, ale miesto toho vysielalo komentár, že vstup Poľska do Európskej únie bude znamenať ruinovanie Poľska. Sekretár biskupskej konferencie potom vyhlásil, že Radio Maryja sa vymklo kontrole biskupov.