18. 5. 2019

Zomrela Mária Solanová

Zomrela Mária Solanová

Vo veku 85 rokov zomrela v sobotu 11. mája scenáristka Mária Solanová, manželka významného slovenského režiséra a scenáristu Petra Solana (1929 - 2013). Informoval o tom Klub filmových novinárov (KFN).

Copyright © TASR 2019

Reklamná pauza, môžete sa...

Reklamná pauza, môžete sa...

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Šesťnásťročná švédska aktivistka Greta Thunbergová, ktorá iniciovala študentské protesty na ochranu klímy, sa dostane na obálku nového vydania amerického týždenníka Time. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA.
"Teraz sa prihováram k celému svetu," Thunbergová napísala vo štvrtok na Twitteri a pridala fotku, ktorá bude na obálke časopisu Time spolu s odkazom na príslušný článok.
Thunbergovou iniciované študentské protesty nabrali od augusta minulého roka na sile a inšpirovali študentov po celom svete k demonštráciám žiadajúcich razantné kroky na ochranu klímy, ktoré sa konajú pod heslom "Piatky pre budúcnosť".
Pre Time uviedla, že prostredníctvom protestov začala bojovať proti ťažkej depresií, ktorá na ňu doľahla po tom, ako sa v škole učili o dôsledkoch klimatických zmien. "Zdalo sa mi, že nič nemá zmysel, že nemá zmysel chodiť do školy, keď neexistuje žiadna budúcnosť," povedala.
Pred mesiacom sa táto mladá Švédka stretla vo Vatikáne aj s pápežom Františkom, ktorý jej aktivity podporil. V posledných mesiacoch tiež dostala možnosť vystúpiť v britskom parlamente, na Svetovom ekonomickom fóre v Davose či na klimatickej konferencii OSN v poľských Katoviciach.
Jej aktivity sa na internete stretávajú aj s kritickými reakciami, z ktorých si však Thunbergová podľa vlastných slov ťažkú hlavu nerobí.

Nemecké médiá priniesli v piatok správy o tom, že rakúsky vicekancelár a šéf pravicovo-populistickej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Heinz-Christian Strache ponúkal pred voľbami v krajine v roku 2017 vládne zákazky výmenou za podporu údajnej bohatej ruskej darkyne.
Denník Süddeutsche Zeitung (SZ) a týždenník Der Spiegel zverejnili výňatky z videonahrávky, ktorá podľa nich zachytáva Stracheho stretnutie so ženou tvrdiacou, že má záujem investovať veľké sumy peňazí v Rakúsku.
Schôdzka prebehla v júli 2017 vo vile na španielskom ostrove Ibiza a nahrávka z nej bola zhotovená tajne a neskôr poskytnutá obom médiám, uviedli SZ a Der Spiegel. Konštatovali, že stretnutie bolo jasnou pascou zameranou na kompromitáciu Stracheho. Zúčastnil sa na nej aj súčasný predseda poslaneckého klubu FPÖ v rakúskej Národnej rade Johann Gudenus.
Údajná neter ruského oligarchu povedala, že chce v Rakúsku investovať štvrtinu miliardy eur. Strache jej navrhoval, aby kúpila denník Kronen Zeitung a následne jeho spravodajstvom pomohla FPÖ v predvolebnej kampani.
Žena opakovane naznačila, že by mohlo ísť o špinavé peniaze, uviedla agentúra DPA. Napriek tomu s ňou Strache a Gudenus strávili šesť hodín a diskutovali o investičných možnostiach. Strache podľa správ uviedol, že za podporu strany by bolo mysliteľné udelenie verejných zákaziek.
Strache na nahrávke hovorí aj o tom, že "niekoľko veľmi majetných" ľudí by malo poskytnúť FPÖ na kampaň sumy od 500.000 do dvoch miliónov eur, a to prostredníctvom verejnoprospešného združenia platbami, ktoré nebudú úradne nahlásené.
Na videu Strache tiež tvrdí, že by chce pretvoriť rakúsky mediálny systém po vzore Maďarska. Za vlády tamojšieho pravicovo-konzervatívneho premiéra Viktora Orbána bola sloboda tlače v krajine rozsiahlo obmedzená, uviedla rakúska verejnoprávna televízia ORF.
Zverejnenie nahrávky podľa nej vyvoláva mnoho otázok. Je napríklad nejasné, kto nastražil politikom pascu alebo kto poskytol materiál médiám. Der Spiegel a SZ sa odvolali na ochranu zdrojov. Rovnako nie je zatiaľ objasnené, prečo sa inkriminujúce video objavilo až teraz - týždeň pred voľbami do Európskeho parlamentu.
Strache v písomnom stanovisku pre Der Spiegel uviedol, že išlo o "čisto súkromné" stretnutie v "uvoľnenej, nenútenej a bujarej dovolenkovej atmosfére", pričom na ňom opakovane "upozornil na relevantné zákonné predpisy a potrebu dodržiavania rakúskeho právneho poriadku" aj v prípade príspevkov pre stranu. Dodal, že on ani FPÖ od týchto osôb nikdy nedostali žiadne výhody ani im nič také neposkytli.
"Mimochodom, okrem skutočnosti, že počas večera sa podávalo mnoho alkoholu, tam bola aj vysoká jazyková bariéra," doplnil Strache.
Šéfka opozičnej Sociálnodemokratickej strany Rakúska (SPÖ) Pamela Rendiová-Wagnerová v reakcii žiadala okamžité odstúpenie podpredsedu vlády Stracheho. Zodpovednosť musí podľa nej prevziať aj kancelár Sebastian Kurz, a to "ešte dnes", keďže on sa rozhodol pre koalíciu svojich ľudovcov z ÖVP s FPÖ.
"Toto video ukazuje všetko, hovorí všetko a poskytuje hlboký pohľad. Cesta do neliberálnej demokracie - pre niektorých zjavne synonymum pre kleptokraciu - bola dlho plánovaná," kritizovala Rendiová-Wagnerová v súvislosti s vyjadreniami Stracheho.
"Keď sa táto správa a toto video ukážu ako pravdivé, bude jedno jasné: Strache a Gudenus sú zrelí na odstúpenie. A rovnako jasné: táto vláda skončila, to musí vidieť aj Sebastian Kurz. Nové voľby už nemožno nijako obísť," tvrdí šéfka liberálnej strany NEOS Beate Meinlová-Reisingerová.
Hovorca a hlavný kandidát zelených v eurovoľbách Werner Kogler položil vo vyhlásení otázku, či sa "zopakuje odveký kolobeh modrých (FPÖ) - opozičná lavica – vládna lavica - lavica obžalovaných". Aj podľa neho musí kancelár Kurz konať, konkrétne ukončiť koalíciu so slobodnými. Kogler predpokladá, že prokuratúra rýchlo začne preverovať možný prípad korupcie.


Copyright © TASR 2019


Spoločnosť Google otvorila v utorok nové inžinierske centrum v nemeckom Mníchove zamerané na ochranu súkromných dát. Technologický gigant rozširuje svoje operácie na juhu Nemecka a do konca roka 2019 plánuje zdvojnásobiť počet svojich tamojších zamestnancov na viac ako 200, uviedol v utorok vo svojom blogu výkonný riaditeľ Googlu Sundar Pichai. Mníchov sa tak stane novým celosvetovým centrom spoločnosti, ktoré bude dozerať na ochranu súkromia klientov, ktorí používajú jej produkty.
Zamestnanci centra budú podľa Pichaia spolupracovať s odborníkmi na súkromie Googlu v iných mestách na vytvorení produktov pre celosvetové použitie. Odborníci v Mníchove už vytvorili panel na kontrolu účtov Googlu a funkcie na ochranu súkromia a bezpečnosti pre prehliadač Chrome.
Google tento mesiac predstavil nové nástroje na ochranu súkromia. Používatelia tak môžu získať väčšiu kontrolu nad tým, ktoré ich aktivity spoločnosť sleduje. Ide o súčasť širšieho úsilia veľkých technologických spoločností čeliť narastajúcej kritike v súvislosti s ich praktikami zbierania dátových informácií.

Komunikačná služba WhatsApp, ktorú vlastní spoločnosť Facebook, odstránila vážnu bezpečnostnú trhlinu, cez ktorú sa dal do smartfónov inštalovať spyware. Stačilo pritom na zariadenie iba zavolať, pričom hovor nemusel byť ani len prijatý. Noviny The Financial Times identifikovali ako pôvodcu škodlivého kódu izraelskú spoločnosť NSO Group. Hovorca WhatsApp to potvrdil a doplnil, že ide o "súkromnú firmu, o ktorej je známe, že dodáva vládam špionážne softvéry". Chybu objavili podľa jeho slov začiatkom mája. Koľko zariadení malware napadol, zatiaľ nie je známe.
WhatsApp vychádza z toho, že terčom útokov boli len vybrané ciele, nie bežní užívatelia. NSO Group v stanovisku odmietla, že by sa priamo podieľala na akomkoľvek sledovaní. Podľa údajov spoločnosti jej technológie využívajú bezpečnostné orgány a spravodajské služby na boj proti "zločinu a terorizmu".
Najväčšie svetové technologické spoločnosti čelia obvineniu zo zlyhania v súvislosti s ochranou detí pred sexuálnymi útokmi. Počas nasledujúcich desiatich dní musia predstavitelia firiem Facebook, Google, Apple, BT a Microsoft predložiť požadované dokumenty Komisii pre nezávislé vyšetrovanie sexuálneho obťažovania detí (IICSA). Jej predsedkyňa Alexis Jay sa vyjadrila, že komisia posúdi "primeranosť reakcie" na online zneužívanie.
Právna poradkyňa Jacqueline Carey uviedla niekoľko príkladov online zneužívania detí a zdrvujúceho dopadu na ich životy. Komisii povedala, že databáza britskej polície obsahuje viac ako 13 miliónov nemravných obrázkov detí. Podľa nej v roku 2018 prijala organizácia Internet Watch Foundation (IWF) 105-tisíc hlásení o sexuálnom obťažovaní detí.
Zástupca troch obetí William Chapman komisii povedal, že "najväčšie technologické firmy zlyhávajú" v prevencii.

Britský princ Harry a bulvárna tlačová agentúra Splash News and Picture Agency sa vo štvrtok na súde v Londýne dohodli na riešení súdneho sporu v súvislosti s neštandardnými novinárskymi praktikami, ktoré narúšali súkromie Harryho a jeho manželky, vojvodkyne Meghan. Pracovníci agentúry krúžili vo vrtuľníku nad ich spoločným obydlím a zo vzduchu fotografovali dianie v ich obývačke a spálni. Princ Harry v žalobe uvádzal, že si toto obydlie vybral "z dôvodu vysokého stupňa súkromia, ktoré ponúkalo", ale momentálne v ňom už s Meghan "nemôžu bývať".
Tlačová agentúra sa Harrymu ospravedlnila, súhlasila so zaplatením odškodného, ktorého výška nebola zverejnená. Zaviazala sa tiež, že už nebude takto získané fotografie "predávať, vydávať, zverejňovať ani ponúkať" a "nezopakuje pokus fotografovať alebo filmovať zo vzduchu" Harryho dom.

Istý americký národovec nahlásil na políciu stand up komika, ktorý je pôvodom z Blízkeho východu. Muž, ktorý zavolal na policajné číslo 911, bol presvedčený, že americko-egyptský komik Ahmed Ahmed predstavuje nebezpečenstvo pre americkú spoločnosť. Ako aktívny občan z mesta Naples na Floride vysvetlil policajtom, že presvedčenie o hrozbe zo strany stand up komika sa uňho zväčšilo po tom, ako sa Ahmed Ahmed počas predstavenia spýtal divákov, koľkí z nich sú pôvodom z Blízkeho východu, a viacerí z nich zdvihli ruky.
Stand up komik následne podľa tohto Američana povedal, že si môžu založiť svoju vlastnú malú teroristickú organizáciu. Ahmed Ahmed však popiera, že by na predstavení padli takéto slová. Komediálny klub verí podľa všetkého verzii umelca a nie staršieho Američana, lebo si Ahmeda Ahmeda medzičasom zazmluvnil aj na ďalšie podujatie.

Spoločnosť Facebook odstránila stovky profilov pre "koordinované neautentické správanie" namierené najmä proti Afrike. Zástupcovia spoločnosti uviedli, že nepravé profily často zverejňujú správy zo sveta politiky, napríklad týkajúce sa volieb v rôznych krajinách.
Sociálna sieť odstránila 265 profilov, ktoré pochádzali z Izraela a zameriavali sa na Nigériu, Senegal, Togo, Angolu, Niger a Tunisko a tiež na aktivity v Latinskej Amerike a Juhovýchodnej Ázii. "Ľudia na týchto účtoch predstierali, že sú miestni alebo sú tamojšie spravodajské agentúry a zverejňovali údajné uniknuté informácie o politikoch," uviedol Nathaniel Gleicher, vedúci oddelenia kybernetickej bezpečnosti spoločnosti Facebook, ktorá takisto zakázala používanie služby izraelskej spoločnosti Archimedes Group.
Ľudia, ktorí stoja za týmito profilmi, minuli na reklamu medzi decembrom 2012 a aprílom 2019 zhruba 812-tisíc eur (v prepočte približne 725-tisíc eur). V piatich zo šiestich spomínaných afrických krajín sa od roku 2016 konali voľby, pričom v Tunisku sa uskutočnia tento rok. Facebook čelí kritike za nedostatočný boj proti šíreniu dezinformácií, ktoré môžu zmeniť rozhodnutia voličov.

©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

17. 5. 2019

RTVS NEWS

RTVS NEWS

Druhá miniséria Mária Terézia, ktorá je pokračovaním divácky úspešného projektu štyroch verejnoprávnych televízií, má za sebou prvú oficiálnu klapku. Filmový štáb tento týždeň natáčal v Arcibiskupskom zámku a záhradách v Kroměříži. Na druhej sérii spolupracujú RTVS, Česká televízia, rakúska ORF, Beta Film Mníchov, Maya production Praha a MR Film.

Ďalšie zábery budú podobne ako pri prvej sérii vznikať v Prahe, vo Valticiach, v Českom Krumlove, Buchloviciach, Brne, ale aj v iných lokalitách. Novinkou je zmena hlavnej predstaviteľky Márie Terézie. Keďže sa dej druhej série posunul v čase, Mariu-Luise Stockinger vystriedala rakúska divadelná a filmová herečka Stefanie Reinsperger. Režisér Robert Dornhelm si ju vybral zo štyroch rakúskych kandidátok. Jej manžela Františka Štefana Lotrinského aj tentokrát stvárni český herec Vojtěch Kotek.
V druhej sérii sa objaví výrazne vyšší počet slovenských hercov. Diváci sa môžu opäť tešiť na Táňu Pauhoffovú ako grófku Fritzovú, Zuzanu Mauréry ako Mademoiselle de Chartes, Alexandra Bártu ako grófa Kinského, ktorý je hlavným radcom Márie Terézie, Milana Ondríka ako obchodného spoločníka Štefana Lotrinského a Rebeku Polákovú ako grófku Lorenzovú. Dôležitou postavou v druhej časti príbehu bude aj gróf Hadík, neskorší poľný maršal, ktorého stvárňuje Roman Poláčik. K ďalším novým postavám pribudol Peter Kočiš ako gróf Tarouca, ktorý je dôverníkom Márie Terézie, Ondrej Koval ako generál Khevenhuller, Peter Oszlík ako generál Daun, ale aj Roman Luknár ako pruský veľvyslanec či Vica Kerekes.
„Veľmi si vážime ochotu množstva veľmi známych slovenských hercov, ktorí sa zúčastnili na niekoľkých castingoch za účasti režiséra Roberta Dornhelma v Bratislave napriek tomu, že vopred nebolo isté koho si vyberie. Výber všetkých postáv bolo ako skladanie puzzle, tak aby sa hodili k postavám a ich vzájomným vzťahom a tiež, aby boli pomerne zastúpené zo všetkých zúčastnených krajín a televízií. Som presvedčený, že táto úloha sa tímu RTVS podarila splniť a verím, že diváci budú aj s druhou sériou spokojní," poznamenal producent RTVS Vladimír Burianek.
Tvorivý tím zostal rovnaký ako pri predchádzajúcej sérii. Okrem režiséra Roberta Dornhelma a autorky scenára Mirky Zlatníkovej, pokračuje v druhej sérii hlavný kameraman Tomáš Juríček, kostýmový výtvarník Jan Kocman a 2. kameraman Tomáš Stanek. V tíme RTVS zostala šéfdramaturgička Jana Kákošová, producent Vladimír Burianek a nastúpila nová dramaturgička Veronika Gregušová.
Krátka anotácia druhej minisérie:
Prvá séria Márie Terézie predstavila panovníčku ako mladé nebojácne dievča vzdorovito bojujúce za svoje sny a krajinu, zmietajúcu sa v boji o akceptáciu ženy na tróne a habsburské dedičstvo. Sériu uzatvárala korunovácia Márie Terézie za uhorskú kráľovnú v Dóme sv. Martina, čím mala upevniť svoje postavenie a priniesť podporu uhorskej šľachty v bojoch o územie. Druhá séria začína niekoľko mesiacov po korunovácii. Monarchia bojuje na všetkých frontoch a sľúbená pomoc z Uhorska stále neprichádza. Mária Terézia čelí ťažkému rozhodnutiu povolať do služieb baróna Trencka, čím výrazne zdiskredituje svoje učenie o morálke. Kým sa jej krajina zmieta vo vojne, na dvore situáciu zľahčujú a Mária Terézia sa ocitá opustená v boji proti všetkým. Jej manžel František sa venuje svojim obchodom a najbližší priatelia Márie Terézie sa pobláznili do hrania zakázaných hazardných hier.

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA


"Ľuďom treba dovoliť fajčiť, piť a jesť toľko červeného mäsa, koľko len chcú. Politici sa ich môžu snažiť informovať, ale ľudia samotní podľa mňa veľmi dobre vedia, čo je zdravé, a čo nie. Myslím si, že mnohí fajčiari sa teraz cítia ako vyhnanci. Majú pocit, že sa musia skrývať, a ja si myslím, že to je hlúpe. Hoci fajčenie nie je dobré, pretože je škodlivé, dospelí sa musia rozhodovať sami za seba, čo chcú robiť."
Sylvi Listhaug, nová nórska ministerka zdravotníctva


„Nachádzame sa v takom geografickom pásme, kde sa zimným a letným obdobím mení dĺžka dňa a noci, čiže svetla a tmy."
Andrej Danko

14. 5. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Katedra žurnalistiky West Virginia University v meste Morgantown mala koncom minulého týždňa netradičnú prednášajúcu - dvanásťročnú novinárku Hilde Kate Lysiak. So študentmi, niektorými aj dvakrát staršími ako ona sama, sa podelila o skúsenosti z pokrývania udalostí v teréne a na záver ich vyzvala, aby sa "pevne zamerali na odhaľovanie pravdy". Agentúra The Associated Press (AP) o mladej novinárke zo Selinsgrove v Pensylvánii píše, že v roku 2014, teda ešte ako sedemročná, začala vydávať miestne noviny Orange Street News.
Prvé číslo, pri ktorého výrobe jej ešte čiastočne pomáhal jej otec, bolo venované najmä narodeniu jej sestry Juliet. Neskôr sa mladá novinárka začala venovať aj problémom v meste a vyslúžila si rešpekt svojich spoluobčanov. V roku 2016 napríklad písala o podozrení z vraždy a vo februári tohto roku mala konflikt s policajtom, ktorému sa nepáčilo, že ho natáča pri práci.
Orange Street News sa medzičasom zmenil z rodinného občasníka na regulárne médium, ktoré má internetovú stránku, kanál na YouTube, facebookový profil a vychádza aj na papieri.
Hilde Kate Lysiak je najmladšou členkou Spoločnosti profesionálnych novinárov (SPJ), najstaršej profesnej novinárskej organizácie v USA.

©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho súhlasu


Sociálna sieť Facebook v nedeľu informovala, že zrušila niekoľko užívateľských účtov v Taliansku, ktoré boli buď falošné, alebo šírili pred blížiacimi sa voľbami do Európskeho parlamentu falošné správy.
Ako v pondelok pripomenula agentúra Reuters, Európska únia varovala, že zo zahraničia môže dôjsť k pokusom o zasahovanie do kampane pred voľbami do europarlamentu, ktoré sa v jednotlivých členských štátoch uskutočnia v dňoch 23.-26. mája. Európska komisia preto v apríli vyzvala spoločnosti Google, Facebook a Twitter, aby urobili viac pre boj proti falošným správam pred eurovoľbami.
Facebook informoval, že boli odstránené "série falošných a duplicitných účtov, ktoré porušili našu politiku autentického správania". Niekoľko stránok bolo zasa zrušených z dôvodu porušenia pravidiel o zmene mena používateľa.
Hovorca Facebooku v Taliansku dodal, že "podnikli kroky proti niektorým stránkam, ktoré opakovane šírili nekorektné informácie". Dodal, že rozhodnutie o zablokovaní stránok bolo prijaté aj na základe analýzy poskytnutej aktivistickou skupinou Avaaz.
Avaaz v nedeľu informoval, že Facebook v Taliansku zrušil 23 účtov, ktoré sledovalo viac ako 2,46 milióna ľudí. Išlo o účty, ktoré šírili "nepravdivé informácie a rozdeľujúci obsah" o témach ako migrácia a očkovanie, ako aj antisemitizmus.
Reuters dodal, že viac ako polovica zrušených účtov podporovala buď Hnutie piatich hviezd alebo stranu Liga Severu, ktoré sú súčasťou vládnej koalície a programovo sa hlásia k nacionalistom.
Reuters pripomenul, že veľké internetové platformy vlani v októbri pristúpili k dobrovoľnému kódexu, ktorý má v Európe zabezpečiť v prvom rade transparentnosť digitálnych volebných kampaní.
Politická reklama na sieťach a platformách prevádzkovaných veľkými firmami by napríklad mala byť jasným spôsobom rozpoznateľná a nemala by byť zavádzajúca - napríklad ohľadom toho, kto reklamné oznámenie zaplatil. Spoločnosti majú mať tiež jasne dané a zrozumiteľné postupy na identifikáciu a rušenie falošných účtov, často využívaných na šírenie dezinformácií či tzv. "fake news".
"Sme odhodlaní chrániť integritu volieb v rámci Európskej únie a celého sveta," povedal hovorca Facebooku.

Copyright © TASR 2019


13. 5. 2019

Zomrel Ján Valentík

Zomrel Ján Valentík

V nedeľu 12. mája zomrel vo veku 78 rokov bývalý dlhoročný člen Rozhlasového hereckého súboru v Bratislave Ján Valentík. Známy bol aj ako spevák ľudových piesní a moderátor.
"Bol jedným z pilierov slovenskej kultúry, a aj keď postavou drobný, významom a prácou veľký. Na jeho hlase vyrastali celé generácie poslucháčov a cez jeho hlas spoznávali Slovensko, jeho históriu, krásy a ľudské príbehy," uviedol generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník. "V jeho rozhlasových, ale i televíznych kreáciách navždy zostane v srdciach poslucháčov a divákov," doplnil.
Ján Valentík sa narodil 22. augusta 1940 v Tisovci. Absolvoval Vysokú školu múzických umení v Bratislave a pôsobil v Divadle Slovenského národného povstania v Martine a vo Vojenskom umeleckom súbore v Bratislave. V roku 1975 nastúpil do Rozhlasového hereckého súboru vtedajšieho Československého rozhlasu v Bratislave, kde pôsobil až do roku 2003. Jeho umeleckú tvorbu ovplyvnili významné divadelné osobnosti, akými boli pedagóg hereckej tvorby Janko Borodáč a pedagóg javiskovej reči a umeleckého prednesu Viliam Záborský.
Valentík bol tiež vyhľadávaným interpretom poézie. Diváci a rozhlasoví poslucháči si ho pamätajú z mnohých verejných vystúpení s umeleckým prednesom poézie a prózy a ako konferenciera koncertných programov. Počas svojej dlhoročnej hereckej umeleckej tvorby stvárnil množstvo dramatických postáv v rozhlasových hrách pre dospelých, ale aj pre deti a mládež.
Posledná rozlúčka s Jánom Valentíkom bude v utorok 14. mája o 14.00 h v jeho rodnom Tisovci. Jeho osobnosť si RTVS pripomenie aj v rozhlasovom vysielaní.
Rádio Regina Západ odvysiela v utorok 14. mája o 13.12 h archívny rozhovor, v ktorom Ján Valentík spomína na to, ako sa dostal k recitácii, rozhlasovému mikrofónu a k práci v hereckom rozhlasovom súbore. V nedeľu 19. mája o 7.18 h v Nedeľných rýmoch si poslucháči môžu pripomenúť Valentíkovo recitačné umenie pri jeho interpretácii veršov Milana Ferka. V piatok popoludní odvysiela Rádio Regina okrem iného zostrih rozhovoru z relácie Rádiovíkend z roku 1988 s ukážkami spevu tohto rozhlasového herca.
Rádio Devín priblíži poslucháčom Jána Valentíka ako interpreta poézie v utorok 14. mája o 15.50 h reprízou veršov Ivana Kraska s názvom Pre teba len. V Ars litere o 17.00 h uvedie reprízu hudobno-slovnej relácie s folklórnym ladením Stretnutie s krásou z roku 2000.

Copyright © TASR 2019

Zomrela Doris Dayová

Zomrela Doris Dayová

Vo veku 97 rokov zomrela v pondelok nadránom legendárna americká herečka, speváčka a ochrankyňa práv zvierat Doris Dayová, ktorej filmová kariéra bola na vrchole v 60. rokoch 20. storočia. Oznámila to nadácia umelkyne.
Herečka zomrela vo svojom dome v kalifornskom Carmel Valley, na predmestí San Diega. Jej nadácia na ochranu zvierat uviedla, že Dayová skonala obklopená blízkymi priateľmi a "až donedávna, keď dostala vážny zápal pľúc, mala na svoj vek vynikajúce zdravie".
Doris Dayová sa narodila sa 3. apríla 1924 v Cincinnati v americkom štáte Ohio. Dcéra nemeckého klaviristu, ktorý našiel druhý domov v americkom štáte Ohio, chcela byť tanečníčkou, ale zabránila jej v tom vážna dopravná nehoda. Doris von Kappelhoff, ako sa vtedy volala, však z tejto situácie vyťažila to najlepšie. Chodila na hodiny spevu a čoskoro z nej bola žiadaná speváčka. S prvou úspešnou pesničkou Day after Day sa spája aj jej umelecké meno, pod ktorým ju od roku 1945 poznala celá Amerika.
Veľkým hitom Doris Dayovej v povojnových rokoch bol šláger Sentimental Journey (Sentimentálna cesta), ktorý koncom druhej svetovej vojny úspešne vítal amerických vojakov pri návrate domov. Nemenej úspešné boli skladby Que sera sera a Everybody Loves a Lover, ktoré sa stali evergreenmi.
Známosť s režisérom Michaelom Curtizom jej zabezpečila prvú úlohu vo filme Romance on the High Seas (Romanca na šírom mori, 1948). Svojím šarmom sa zapáčila publiku a dvere do filmového Hollywoodu mala otvorené. Vďaka mnohostrannosti dostávala úlohy nielen v komédiách, ale aj v muzikáloch a v kriminálnych filmoch.
Zažiarila v komédii z Divokého západu Calamity Jane z roku 1953. Režisér Alfred Hitchcock, ktorý miloval blondínky, ju obsadil do svojho filmu The Man Who Knew Too Much (Muž, ktorý vedel priveľa, 1956). O štyri roky neskôr hrala v napínavom thrilleri Midnight Lace (1960) obeť vlastného manžela.
Popularita Doris Dayovej však pramení najmä z úspešných hollywoodskych komédií The Pajama Game (Pyžamová hra, 1957), Pillow Talk (Nočný rozhovor, 1959), Please Don't Eat the Daisies (Prosím, nejedzte sedmokrásky, 1960) a iných. Hoci mala takmer 40 rokov, v komédii That Touch of Mink (Dotyk norkového kožucha, 1962) dokázala humorným spôsobom odolať zvodným pokusom Caryho Granta, za čo si vyslúžila povesť železnej panny Hollywoodu. Prispievala k nej aj tým, že sexuálne scény označovala za "just sick", teda neznesiteľné.
Hovorí sa, že Dayová mala aféru so svojím kolegom a neskorším americkým prezidentom Ronaldom Reaganom. Vydala sa štyrikrát, pričom raz sa stala vdovou a zvyšné tri manželstvá skončili rozvodom. V roku 1968, po smrti tretieho manžela, ktorý bol aj jej agentom, Doris Dayová zistila, že tento premárnil celý jej miliónový majetok.
No nezlomná blondína si stratené pozície dobyla späť úlohami v televíznych projektoch. Jej organizácia na ochranu zvierat Doris Day Animal League bojovala proti pokusom na zvieratách a nekontrolovanému rozmnožovaniu domácich zvierat.
V roku 2004 dostala Doris Dayová Prezidentskú medailu slobody. Od roku 1989 bola tiež držiteľkou Ceny Cecila B. DeMilla za celoživotný prínos pre film, ktorá sa odovzdáva na ceremónii Zlatých glóbusov.

Copyright © TASR 2019

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Na doživotie odsúdený bos sýkorovcov Róbert L., ktorý je spoločne obžalovaný s exministrom hospodárstva a bývalým riaditeľom TV Markíza Pavlom R. v prípade prípravy vraždy Silvie Volzovej, podľa znaleckého posudku neklame.
Róbert L., alias Kýbel, v minulosti pred vyšetrovateľmi poprel verziu rovnako na doživotie odsúdeného banskobystrického bosa Mikuláša Č., že si exriaditeľ v slovenskom podsvetí objednal vraždu svojej bývalej spoločníčky. V kauze sú obžalovaní Pavol R., Kýbel, Mikuláš Č. a jeho bývalý komplic Miloš K. "V zmysle Trestného poriadku obhajoba Róberta L. pribrala do konania renomovanú znalkyňu, ktorá vypracovala znalecký posudok. V rámci neho sa Róbert L. podrobil psychofyziologickému overeniu pravdovravnosti na takzvanom polygrafe, kde podľa znalkyne nebola v jeho výpovedných tvrdeniach indikovaná lož, a teda hovorí pravdu," uviedol pre TASR obhajca Marek Para, ktorý dal v pondelok spomínaný posudok založiť do súdneho spisu.
Práve výpoveď banskobystrického bosa, ako približne pred dvoma rokmi uvádzali médiá, viedla k tomu, že policajti začali riešiť tento prípad, ktorý sa mal stať na jeseň 1997. Pred vyšetrovateľmi Mikuláš Č. uviedol, že bývalý minister hospodárstva a podpredseda vlády SR si u podsvetia objednal likvidáciu svojej obchodnej partnerky z TV Markíza za odmenu 20 až 40 miliónov korún. Verziu za viacero vrážd doživotne odsúdeného bosa potvrdil aj jeho bývalý komplic Miloš K.
Pavol R. takúto výpoveď označil za výmysel. Ešte pred prevalením kauzy tvrdil, že s černákovcami sa v minulosti kontaktoval preto, aby si u nich overil, či si práve Volzová neobjednala jeho likvidáciu.
Prvé hlavné pojednávanie v tejto veci sa v bratislavskom Ústave na výkon väzby a v Ústave na výkon trestu odňatia slobody pred predsedom senátu Okresného súdu Bratislava II má začať budúci štvrtok (23. 5.). Proces je naplánovaný aj na piatok (24. 5), keď sa v jedinej pojednávacej miestnosti bratislavskej väznice očakávajú prísne bezpečnostné opatrenia, zároveň aj veľký záujem médií.
V minulosti v tejto pojednávacej miestnosti súdili ukrajinsko-slovenský gang Volodymyra Y., obžalovaného z piatich vrážd, gang kyselinárov či východoslovenskú zločineckú skupinu Róberta Okoličányho, ktorý je odsúdený na doživotný trest odňatia slobody a stále aktuálne na úteku, v pátraní.
V histórii samostatného Slovenska tak po prvý raz na lavici obžalovaných bude figurovať bývalý člen vlády, obžalovaný za trestný čin prípravy vraždy. V minulosti slovenské súdy riešili viacero obžalovaných exministrov, ale nie až za taký závažný trestný čin.
Pavol R. je v prípade prípravy vraždy svojej bývalej spoločníčky stíhaný však naďalej na slobode. Rozhodol o tom nedávno Krajský súd (KS) v Bratislave, ktorý tak zamietol sťažnosť prokurátora Krajskej prokuratúry (KP) v Bratislave voči februárovému rozhodnutiu Okresného súdu Bratislava II, ktorý Pavla R. ponechal na slobode.
Prokurátor KP v Bratislave vo februári ozrejmil, že návrhom na väzobné stíhanie reagoval na decembrovú tlačovú konferenciu Pavla R., na ktorej označil výpovede svedkov za klamstvo. "Všetky tieto veci treba vnímať v určitom kontexte a mám za to, že bolo spôsobilé do určitej miery ovplyvniť či už svedkov, spoluvinníkov, alebo poškodených," povedal po rozhodnutí súdu. Zdôraznil, že bolo podľa neho tiež spôsobilé zasiahnuť do zákonnosti procesu.
KS v Bratislave Pavlovi R. na začiatku mája minulého roka uložil aj povinnosť podrobiť sa dohľadu probačného a mediačného úradníka, nosiť elektronický náramok či zákaz vycestovať do zahraničia.
V inej kauze, kde figuruje Pavol R., prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal v marci na neho a zároveň na kontroverzného podnikateľa Mariana K. obžalobu v kauze televíznych zmeniek. Tento prípad bude zase v budúcnosti pojednávať Špecializovaný trestný súd v Pezinku.

Copyright © TASR 2019

Zápasy slovenských hokejistov na televíznej Jednotke videlo vyše 1,2 milióna divákov

Zápasy slovenských hokejistov na televíznej 

Jednotke videlo vyše 1,2 milióna divákov

Úvodný zápas slovenskej reprezentácie s USA na Majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji 2019 sledovalo 1 254 000 divákov, sobotný súboj s Fínskom prilákal k obrazovkám 1 337 000 divákov. V čase zápasov tak viac ako polovica divákov pred televíznymi obrazovkami mala zapnutú Jednotku. Oba patria do Top 10 najsledovanejších zápasov majstrovstiev sveta v ére peoplemetrov.

Sobotný zápas Slovenska a Fínska sa stal jednoznačným lídrom dňa. Hokejový zápas si pozrelo 1 337 000 divákov s podielom na trhu 60,0 % v cieľovej skupine 12+. V najsledovanejšej minúte sledovalo Jednotku počas zápasu 1 624 000 divákov. Fanúšikovia si so záujmom pozreli aj hokejové štúdio počas druhej prestávky, pri televíznych obrazovkách bolo 1 105 000 divákov. Divákov zaujal aj prestávkový seriál Aj oni boli pri medailách, ten si pozrelo 1 063 000 divákov.

Aj úvodný zápas slovenských hokejistov na šampionáte sa stal najsledovanejším programom dňa. Súboj USA a Slovenska si v piatok 10. mája pozrelo 1 254 000 divákov s podielom na trhu 56,6 %. Miliónovú hranicu divákov prekonalo aj hokejové štúdio v prestávke po druhej tretine, pri obrazovkách bolo 1 062 000 divákov v podielom na trhu 45,9 %.

Tretím najsledovanejším zápasom úvodných dní šampionátu bol otvárací zápas majstrovstiev sveta. Súboj Fínska a Kanady si pozrelo 388 000 divákov s podielom na trhu 32,1 % v cieľovej skupine 12+. Priemerný výkon všetkých zápasov na Jednotke dosiahol takmer milión divákov, tri zápasy si pozrelo priemerne 998 000 divákov s podielom na trhu 45,9 % v cieľovej skupine 12+. Hokejové zápasy na Dvojke sledovalo priemerne 230 000 divákov s podielom na trhu 22,0 % v cieľovej skupine 12+.

Slovensko je hokejovou republikou už od prvého dňa Majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji 2019. RTVS vysiela hokejové zápasy v televízii, na webe, súboje slovenských hokejistov si fanúšikovia môžu vypočuť naživo aj v Slovenskom rozhlase.

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka



TA3 v nedeľu predpoludním jednotkou na trhu

TA3 v nedeľu predpoludním 

jednotkou na trhu

Premiéra relácie V politike, vysielaná na TA3 dňa 12. 5. 2019, sa stala s nadpriemerne vysokou sledovanosťou až 403 tis. divákov (reach) jednotkou na trhu.

V premiére si reláciu pozrelo 403 tis. divákov ( reach ) a spolu s reprízou dosiahla relácia V politike kumulatívny reach 611 tis. divákov.

Hosťami relácie V politike, ktorú moderoval Norbert Dolinský, boli v prvej časti Andrej Danko (SNS), predseda NR SR a predseda strany a Marian Kotleba (K-ĽSNS), poslanec NR SR a predseda strany. Do druhej časti relácie prijali pozvanie moderátora Norberta Dolinského Gabriela Matečná (SNS), podpredsedníčka vlády a ministerka pôdohospodárstva a Anna Zemanová (SaS), poslankyňa NR SR.


TA3 dosiahla v nedeľu celodenný reach až 1,05 mil. divákov a zaznamenala tak nadpriemerný denný trhový podiel 2,7 % pričom premiéra relácie V politike dosiahla v cieľovej skupine (12+ a hostia ) 11,2 % trhový podiel ( shr ) a v cieľovej skupine top manažéri s VŠ dosiahla relácia trhový podiel 15,3 % ( shr) a stala sa tak v oboch cieľových skupinách jednotkou na trhu.

Obsah relácie V politike zaujal nielen širokú divácku verejnosť, ale aj mnohé slovenské médiá. Podľa agentúry Slovakia online boli vyjadrenia z relácie V politike citované vo viac ako 70 rôznych mediálnych príspevkoch.

*Poznámka: Uvedené čísla pochádzajú z elektronického merania televízií formou peoplemetrov (zdroj: PMT/Kantar media). Všetky CS sú merané s hosťami.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS  

Uzbekistan odblokoval prístup k webovým stránkam desiatok spravodajských staníc a ľudskoprávnych organizácií, ktoré sú známe svojím kritickým postojom k tejto stredoázijskej krajine. Oznámil to v sobotu tamojší činiteľ, odvolávajúc sa na záväzky vlády zabezpečiť slobodu informácií.
Komil Allamjonov, šéf uzbeckého Úradu pre informácie a masovú komunikáciu, na sociálnej sieti Twitter napísal, že Uzbekistan prijal opatrenia na odstránenie "určitých technických problémov", aby mohol umožniť miestnym používateľom prístup k daným webstránkam, z ktorých niektoré boli zablokované vyše desaťročie, informuje tlačová agentúra AFP.
Medzi sprístupnenými platformami je uzbecký servis britskej stanice BBC či internetové stránky ľudskoprávnych organizácií Human Rights Watch (HRW) a Reportéri bez hraníc (RSF), ako aj tlačovej agentúry Fergana so sídlom v Rusku, ktorá sa zameriava na dianie v stredoázijskom regióne.
Allamjonov však vo svojom tvíte nespomína obľúbenú, Spojenými štátmi podporovanú spravodajskú platformu Slobodná Európa (RFE/RL) v uzbeckom jazyku, ktorá je momentálne v Uzbekistane nedostupná. "Uzbecký prezident neustále zdôrazňuje potrebu zabezpečiť slobodu slova a informácií," dodal.
Opatrenie Taškentu je podľa AFP ďalším opatrným krokom po úmrtí dlhoročného autoritárskeho lídra Islama Karimova v roku 2016. Šavkat Mirzijojev, ktorý pred nástupom do prezidentskej funkcie slúžil 13 rokov ako premiér, sa zbavil niektorých excesov svojho predchodcu, ale autoritársky systém štátu zachoval bezo zmeny.
Mnohé médiá a organizácie bojujúce za práva boli v Uzbekistane účinne zakázané po krvavom potlačení protestov v meste Andižan v roku 2005, keď sa stovky opozičných demonštrantov stali obeťami streľby poriadkových síl.

Palestínska samospráva vyzvala Izrael, aby z reklamných videí určených na propagáciu pesničkovej súťaže Eurovízie odstránil zábery Jeruzalema. Palestínčania súčasne obvinili Izrael zo šírenia propagandy.
Palestínskemu vedeniu prekáža humorne ladený klip o turistoch, ktorí prišli do Izraela na pesničkovú súťaž. Ten v piatok odvysielala izraelská televízia KAN.
Jeruzalem je v klipe vykreslený ako "naše milované hlavné mesto". Sú v ňom aj zábery na Skalný dóm ležiaci vo východnom Jeruzaleme, ktorý Izrael v roku 1967 okupoval a neskôr anektoval.
Kým Izrael považuje Jeruzalem za svoje nedeliteľné hlavné mesto, Palestínčania by jeho východnú časť chceli mať ako hlavné mesto svojho budúceho štátu.
Rezort diplomacie palestínskej samosprávy v Ramalláhu - bez explicitnej zmienky o videu - informoval, že sa na Európsku vysielaciu úniu (EBU) obrátil so žiadosťou, aby dala stiahnuť všetky zábery nasnímané v Jeruzaleme. Propagačný materiál súvisiaci so súťažou Eurovízie a "schválený EBU" označilo ministerstvo za "neprijateľný", lebo Eurovízia by "mala byť nekompatibilná s praktikami kolonializmu a okupácie". Videoklip je podľa Palestínčanov "propagandou Izraela (...), ktorý vymazal palestínsky štát z mapy".
S reklamným videom sú pritom nespokojní aj niektorí Izraelčania - podľa nich sú v ňom vyobrazené negatívne stereotypy o obyvateľoch židovského štátu. 
Táto kritika viedla televíziu KAN k tomu, aby vydala vyhlásenie, v ktorom zdôraznila, že ide o satiru. "Poznáme naše chyby a dokážeme sa na nich zasmiať," uvádza sa v texte.
&pesničková súťaž Eurovízie sa uskutoční v Tel Avive 14. až 18. mája. Prípravy jej finále sprevádzali výzvy na bojkot celého podujatia, ktoré však neboli veľmi úspešné.


Copyright © TASR 2019

Moskovská polícia neumožnila pohreb známeho ruského novinára Sergeja Dorenka plánovaný na dnešok. Policajti odmietli rodine telo mŕtveho vydať kvôli "nutnosti opakované súdne expertízy". Podľa ruských médií sa objavilo podozrenie, že novinár, ktorý zomrel vo štvrtok pri páde z motocykla, bol otrávený.
Dorenko bol šéfredaktorom stanice Govorit Moskva, predtým pracoval aj v opozičnej rozhlasovej stanici Echo Moskvy. Výrazne sa podieľal na volebnej kampani Vladimira Putina pred jeho prvým zvolením hlavou štátu v roku 2000, neskôr sa ale s ruským vodcom názorovo rozišiel, keď ostro kritizoval postup Kremľa v tragickom prípade jadrovej ponorky Kursk.
V roku 2007 Dorenko zverejnil rozhovor, ktorý viedol v roku 1998 s Alexandrom Litvinenkom a ďalšími agentmi kontrarozviedky FSB. Títo muži priznali, že dostávali príkazy na zabíjanie, únosom alebo vydieranie prominentných politikov alebo podnikateľov.
Podľa pôvodnej lekárskej správy päťdesiatdeväť ročný Dorenko nezomrel na zranenia spôsobené nehodou na motocykli, ale na prasknutie aorty. Podozrenie z násilnej smrti vyslovili podľa agentúry TASS dve Dorenkovy dcéry, podľa ktorých mohol byť otrávený. Polícia reagovala príkazom k ďalšej analýze Dorenkových pozostatkov a na dnešok plánovaný pietny akt na moskovskom Trojekurovskom cintoríne nariadila zrušiť.

Copyright © ČTK 2019

12. 5. 2019

Zomrela Peggy Liptonová

Zomrela Peggy Liptonová

Peggy Liptonová, hviezda prelomovej televíznej show z konca šesťdesiatych rokov Mod Squad,zomrela vo veku 72 rokov na rakovinu.
Peggy Liptonová sa stala úspešná takmer cez noc vďaka svojej najznámejšej úlohe flower girl Julie Barnesovej v televíznom seriáli ABC Mod Squad (1968 - 1973), za ktorý získala v roku 1970 cenu Zlatý glóbus za najlepšiu herečku - Televízna séria Drama .
Hrala aj v Twin Peaks Davida Lyncha. Liptonová bola predtým vydatá za hudobníka a producenta Quincy Jonesa a bola matkou ich dvoch dcér, Rashida Jones a Kidada Jones, ktorí sa tiež stali herečkami.

Zomrel Jean-Claude Brisseau

Zomrel Jean-Claude Brisseau

Vo veku 74 rokov zomrel v sobotu v Paríži po dlhej chorobe francúzsky režisér Jean-Claude Brisseau, ktorý okrem iných nakrútil aj film Svadba bez domova s Vanessou Paradis v úlohe 17-ročnej študentky zamilovanej do profesora filozofie.
Vanessa Paradis získala za túto rolu prestížnu francúzsku filmovú cenu Cézar v kategórii najlepšia začínajúca herečka.
V roku 2012 na filmovom festivale v Locarne udelili Brisseauovi hlavnú cenu - Zlatý leopard - za film Dievča odnikiaľ (La Fille de nulle part). Ide o príbeh o osamotene žijúcom parížskom profesorovi matematiky na dôchodku, ktorému sa jedného dňa pred dvermi jeho bytu objaví zranená mladá žena.
Svoj posledný film - Que le diable nous emporte - Brisseau uviedol do kín začiatkom roku 2018.
Posledných 15 rokov režisérovho života i tvorby bolo ovplyvnených škandálmi súvisiacimi so sexuálnym obťažovaním, ktorého sa dopustil. V roku 2005 bol odsúdený za obťažovanie dvoch mladých herečiek a za sexuálne motivovaný útok. Okrem toho ho koncom roku 2017 "dobehlo" celosvetové hnutie #metoo, takže retrospektívna prehliadka jeho filmov, ktorá sa mala v januári 2018 konať v prestížnej inštitúcii Cinématheque francaise v Paríži, bola odložená a neskôr úplne zrušená.
Cinématheque bola totiž krátko pred tým terčom kritiky za to, že prispieva ku "kultúre znásilňovania", keď organizovala aj retrospektívu režiséra Romana Polanského, ktorého z obťažovania obvinilo viacero žien.

Copyright © TASR 2019

NEDEĽNÉ REZNE A KÁVA

NEDEĽNÉ REZNE A KÁVA


Reláciu V politike vysiela TA3 v nedeľu 12.5. od 11:00. 

Témy: 
Verdikt NS v prípade návrhu rozpustenia strany K-ĽSNS, ekonomický rast SR, návrhy sociálnych opatrení, politika SR voči EÚ a Rusku; Rozhodnutie EK o dvojakej kvalite potravín, zákon o nekalých praktikách v obchode s potravinami, navrhované pozemkové úpravy

Hostia:
Andrej Danko (SNS), predseda NR SR, predseda strany
Marian Kotleba (K-ĽSNS), poslanec NR SR, predseda strany
Gabriela Matečná (SNS), podpredsedníčka vlády, ministerka pôdohospodárstva
Anna Zemanová (SaS), poslankyňa NR SR

Moderuje Norbert Dolinský.


O 5 minút 12 vysiela RTVS v nedeľu 12. mája o 11.55 h na Jednotke.

Hostia: 
Ministerka zdravotníctva SR Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD) a člen Výboru NR SR pre zdravotníctvo Marek Krajčí (OĽaNO).

Témy: - dosahy sociálnych balíčkov a aktuálneho ekonomického vývoja na financovanie zdravotníctva;  - stratifikácia siete nemocníc a jej zavedenie do praxe + plánované zmeny v lôžkovej zdravotnej starostlivosti + kvalita poskytovania zdravotnej starostlivosti v našich nemocniciach; - perspektíva novej univerzitnej nemocnice v Bratislave a dosah na ďalší vývoj zdravotníctva.


Moderuje Jozef Hajko. 




Nedeľné Na telo prinesie súboj, aký diváci dlhší čas vidieť nemohli. Po takmer dvojmesačnej zdravotnej pauze zavíta do televízneho štúdia predseda koaličného Mosta-Híd Béla Bugár, ktorý v televíznych debatách nebol od prezidentských volieb. V Markíze s ním bude debatovať predsedníčka poslaneckého klubu OĽaNO Veronika Remišová.


Béla Bugár po svojom návrate našiel svoj Most-Híd pod hranicou zvoliteľnosti. Ako to chce riešiť? Priláka Most späť svojich voličov daňovými či odvodovými úľavami, alebo sa pokúsi o spojenie s konkurenčnou SMK? A má stále o koalíciu s SMK záujem aj hnutie OĽaNO?

V nedeľu sa moderátor Michal Kovačič bude pýtať aj na ďalšiu cestu predsedu parlamentu Andreja Danka do Moskvy a zahraničnú politiku tejto vlády. Preberieme vzťahy v koalícii aj opozícii, ale aj budúcnosť hnutia OĽaNO.

Diváci sa budú môcť opäť zapojiť do vysielania, či už hlasovaním za svojho favorita, alebo položením otázky pre oboch hostí. Stačí, ak budú sledovať stránku Na telo na Facebooku.

Politickú diskusnú reláciu Na telo odvysiela televízia Markíza v nedeľu, 12. mája 2019, so začiatkom v tradičnom čase o 13:00.