3. 9. 2022

Súkromní vysielatelia nesúhlasia s návrhom na platenie osobitného odvodu z podnikania v regulovaných odvetviach

 Súkromní vysielatelia nesúhlasia s návrhom na platenie 

 Asociácia rádií Slovenska

home - Asociácia televíznych vysielateľov Slovenska

osobitného odvodu z podnikania v regulovaných odvetviach

 

Súkromní vysielatelia nesúhlasia s Vetrákovým návrhom na platenie osobitného odvodu z podnikania v regulovaných odvetviach. Návrh podľa nich nemá racionálne opodstatnenie a, podobne ako v Maďarsku, by vytvoril tlak na médiá, ktoré nie sú pod kontrolou politickou kontrolou. Poslanec Národnej rady SR Milan Vetrák (OĽaNO) predložil do parlamentu návrh, na lktorého základe by niektorí súkromní vysielatelia museli hradiť osobitný odvod z podnikania v regulovaných odvetviach. Pritom však už platia tak daň z príjmu právnických osôb, ako aj dvojpercentný príspevok z celkového príjmu z reklamy a telenákupu, ktorý odvádzajú do audiovizuálneho fondu. Odvod by sa mal dotknúť tých médií, ktorých výsledok hospodárenia prekročí istú hranicu. V spoločnej tlačovej správe to uvádzajú Asociácia televíznych vysielateľov Slovenska (ATVS) a Asociácia rádií Slovenska (ARS).

Návrh Vetráka by súkromných vysielateľov zaradil medzi regulované subjekty, ktoré by museli hradiť osobitný odvod. Ako ale upozornil predseda predstavenstva ATVS a generálny riaditeľ TV JOJ Marcel Grega, súkromní vysielatelia nie sú klasickými regulovanými subjektmi. Podľa neho si tiež predkladateľ novelizácie zákona umelo vyberá tie médiá, na ktoré by sa platenie odvodu vzťahovalo. „V už tak volatilnom a rizikovom podnikaní predkladateľ otvorene vytláča domácich vysielateľov z mediálneho prostredia a návalom nových daní drasticky znižuje jeho atraktivitu pre investorov. Výsledkom bude obmedzenie plurality vysielania, uprednostnenie cudzích subjektov v oblasti médií, a štátneho vysielateľa, podliehajúceho politickej moci,“ povedal Grega.

Návrh tiež podľa neho vychádza zo staršej úpravy regulácie vysielania, ktorá už nie je platná. Považuje ho za vecne a technicky nezvládnutý. Problematická je podľa Gregu aj sugescia, že médiá pôsobia v akejsi regulovanej bubline. Naopak, ich trh označuje za extrémne konkurenčný. „Regulácia našich aktivít vychádza primárne z titulu ochrany maloletých. Podobnú reguláciu pri ochrane maloletých majú pri predaji svojich produktov napríklad aj pohostinstvá, vlastne takmer v každom podnikaní je nejaká veková vhodnosť, ktorá sa tak či onak reguluje,“ uviedol Grega.

Generálny riaditeľ TV Markíza Matthias Settele doplnil, že súkromní vysielatelia nedisponujú žiadnym monopolom na trhu. Autorizáciu na vysielanie môže podľa neho získať každý subjekt a na Slovensku môžu vysielať i subjekty, ktoré majú licenciu z iného štátu Európskej únie. Konkurenciu v súčastnosti vytvárajú aj streamovacie služby či audiovizuálne mediálne služby na požiadanie, ktoré nemajú a nepotrebujú slovenské autorizácie a registrácie.

„Takýto návrh považujeme za pokus vyvinúť tlak na slobodné súkromné médiá zo strany politikov – podobne, ako sa stalo v Maďarsku. Slovenský mediálny trh je silne konkurenčný, pričom autorizácia na televízne či rozhlasové vysielanie negarantuje žiaden osobitný príjem a nezakladá ani žiadne osobitné postavenie vysielateľa. Navyše, ako televízni vysielatelia už teraz platíme dve percentá z príjmov z reklamy do Audiovizuálneho fondu nad rámec bežných daní,“ vyjadril sa Settele. Doplnil, že nie jasné, prečo sa štát takto usiluje znevýhodniť súkromných vysielateľov oproti zahraničnej konkurencii, keď takto získa pomerne zanedbateľnú sumu.

„Ide o nesystémový a diskriminačný návrh. Zasahuje len časť mediálneho trhu. Netýka sa rozhlasových služieb RTVS, novín, billboardov a ani online platforiem. Zasahuje len istú časť súkromných vysielateľov. Štátnemu rozpočtu tento návrh nijako nepomôže, istotou však je, že v prípade schválenia poškodí časť slovenských médií,“ zhodnotil návrh prezident ARS a riaditeľ rádií Rádio Expres, Europa 2 a Melody Ivan Antala. Práve tieto rádiá, ktoré spadajú pod Bauer Media Audio Slovakia, by museli predmetný odvod oplatiť, keďže by sa mal vzťahovať na tie médiá, ktorých výsledok hospodárenia dosiahol istú hranicu. Antala tiež dodal, že ARS by skôr ocenila, keby sa vládni predstavitelia venovali skôr riešeniu nárastu cien energií. Tie podľa neho nezasahujú len domácnosti, ale i vysielateľov. Týka sa to najmä menších regionálnych rádií, ktoré ekonomicky zasiahla už pandémia a aktuálne nevedia, ako budú fungovať pri rastúcich cenách energií.

Vysielatelia tiež pripomenuli, že politici sľúbili posilňovať ochranu novinárov a vytvárať prostredie pre efektívne fungovanie slobodných a nezávislých médií, no namiesto toto prinášajú legislatívnu úpravu, ktorá by mohla uškodiť časti súkromných médií. Dodali tiež, že vládni predstavitelia by mali splniť svoje sľuby médiám a Európskej únii, vo vzťahu k regulačnému prostrediu v SR.

Vetrák predložil do NR SR novelu zákona, na základe ktorej by sa mal zvýšiť osobitný odvod z podnikania v regulovaných odvetviach. Zároveň by sa mal aj rozšíriť rozsah regulovaných subjektov, medzi inými aj o subjekty pôsobiace v oblasti vysielania a retransmisie vykonávanej na základe licencie udelenej Radou pre vysielanie a retransmisiu. Odvod sa vypočítava z výsledku hospodárenia spoločnosti, ktorý vykáže v účtovnej závierke.

Zdroj: SITA

2. 9. 2022

SaS chce zrušiť koncesionárske poplatky a nahradiť ich štátnym príspevkom

SaS chce zrušiť koncesionárske poplatky a 
 

nahradiť ich štátnym príspevkom


Strana SaS navrhuje zrušiť koncesionárske poplatky a nahradiť ich príspevkom zo štátneho rozpočtu v zákonom stanovenej výške. Zmeny by chcela presadiť cez novelu zákona o dani z osobitnej stavby, ktorou by sa menil aj zákon o Rozhlase a televízii Slovenska (RTVS).
Novelu predložili poslanci za SaS Marián Viskupič a Roman Foltin. Navrhujú zrušiť úhrady za služby verejnosti "ako osobitnú finančnú záťaž občanov i podnikateľskej sféry, ktorá ide nad rámec ich daňového a odvodového zaťaženia". Výšku nárokovateľného príspevku navrhujú na rok 2023 na 81,6 milióna eur. Suma by sa v každom ďalšom roku upravila o priemernú mieru inflácie. "Suma na rok 2023 bola stanovená ako najvyššia suma dosiahnutá výberom koncesionárskych poplatkov v jednom kalendárnom roku," odôvodnili poslanci. Dodali, že v čase vysokej inflácie bude toto opatrenie "pomocou pre domácnosti a firmy a zároveň sa aj zníži byrokratická záťaž".
Súčasťou návrhu novely je aj zavedenie dane z osobitnej stavby, teda plynovodu slúžiaceho na medzinárodnú prepravu plynu. Poslanci predpokladajú, že by to malo priamy pozitívny vplyv na verejné financie vo výške 120 miliónov eur ročne.
Ministerstvo kultúry (MK) SR na návrh reagovalo, že je pripravené rokovať o každom konštruktívnom návrhu, ktorý poskytne finančnú aj programovú nezávislosť RTVS a posilní tak jej pozíciu verejnoprávneho vysielateľa. "Predkladaný návrh však s naším rezortom nebol konzultovaný, a preto sa ani nevieme vyjadriť k tomu, či spĺňa tieto atribúty, ku ktorým sa naša vláda prihlásila už v programovom vyhlásení," povedal pre TASR vedúci oddelenia komunikácie MK Ladislav Bariak.


Zdroj: TASR

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA

 

1. 9. 2022

Voyo začalo natáčať nový komediálny seriál Sex O‘Clock

Voyo začalo natáčať nový

 

 komediálny seriál Sex O‘Clock

Najznámejšia streamovacia služba na Slovensku - Voyo - odštartovala natáčanie nového desaťdielneho komediálneho seriálu o dospievaní tínedžerov. V novom Voyo Origináli s pracovným názvom Sex O’Clock sa predstaví rodina a priatelia dospievajúceho Adama, ktorý začína riešiť prvé intímne otázky. Jeho uvedenie na Voyo je naplánované na rok 2023.

„Sex O'Clock je o hľadaní vlastnej identity a niekedy tiež o veľmi náročnom, ale neuveriteľne vtipnom rodinnom spolužití. Je to príbeh rodiny, ktorá sa po prekvapivom odhalení musí naučiť fungovať bez ohľadu na to, čo si kto myslí alebo hovorí. Som veľmi rada, že v seriáli dávame priestor mladým hereckým tváram, ktoré sa na natáčanie dlho a intenzívne pripravovali,“ hovorí kreatívna producentka Marta Fenclová.

V hlavných úlohách sa predstaví dospievajúci Adam (Maximilián Kocek), ktorý sa až doteraz zaoberal predovšetkým svojou tanečnou kariérou a mučivou otázkou, kedy už konečne príde o panictvo. Jeho otec (Jan Révai) ale prekvapivým odhalením prevráti celej rodine život naruby. Táto situácia odštartuje celý reťazec nečakaných udalostí, s ktorými si musí poradiť Adamova matka (Petra Bučková), ako aj babička (Jana Švandová). A to ešte nikto netuší, s čím sa bude musieť v blízkej dobe vysporiadať Adamova sestra Ema (Sára Korbelová).

„Hrám pätnásťročného Adama, ktorý chodí na „gympel“ a tancuje latinskoamerické tance. Asi ako väčšina chalanov v jeho veku sa zaujíma o dievčatá, ale veľmi mu to nejde, pretože k tomu navyše rieši problémy v rodine,“ hovorí predstaviteľ hlavnej role Maximilián Kocek. Predstaviteľka jeho sestry Emy, Sára Korbelová ho dopĺňa: „Na workshope tesne pred štartom nakrúcania sme sa zbližovali s projektom, skúmali svoje postavy, ich vzájomné vzťahy, tvorili im hudobné playlisty a tiež mali kurz intimity. Seriál je jej plný, a tak je dôležité sa pri scénach na pľaci cítiť bezpečne a vzájomne sa rešpektovať.“

Za scenárom celej série stojí Karolina Zalabáková spolu s Matějom Randárom a jeho vývoj trval niekoľko rokov. „Seriál sa dotýka mnohých dnes už normálnych, ale aj spoločensky horúcich tém a postavy v ňom riešia rovnaké problémy a otázky, či už majú pätnásť alebo štyridsaťpäť rokov,“ hovorí Karolina Zalabáková, ktorej tvorivý tím na projekte spolupracoval aj s Masarykovou univerzitou či s fokusovou skupinou študentov stredných škôl.

Ústredné mladé herecké duo doplní Karolin Omastová, ktorá stvárni postavu Adamovej novej tanečnej partnerky Kristýny. Tá sa práve prisťahovala z Prahy a nedá sa povedať, že by sa jej v novom meste páčilo. V úlohe Kristýninej matky sa predstaví slovenská herečka Zuzana Kanócz. „Teším sa na natáčanie, pretože tituly rozoberajúce túto tematiku sú odlišné od klasiky, na ktorú sme na Slovensku zvyknutí. Keď som videla scenár, bola som milo prekvapená do akých detailov je tam svet tínedžerov rozpracovaný. Mojou úlohou bude stvárniť matku Kristýny, ktorá objavuje svet chlapcov a spolu so sťahovaním prežíva nie úplne ľahké obdobie,“ povedala Kanócz.

Seriál sa začal natáčať v Zlíne, v ktorom jeho tvorcovia a aktéri strávia celkom 48 natáčacích dní. Okrem Zuzany Kanócz sa zo slovenského obsadenia diváci môžu tešiť aj na Csongora Kassaia či Luciu Siposovú. Natáčanie Voyo Originálu Sex O‘Clock je realizované v súlade s princípmi tzv. zeleného natáčania a udržateľnej produkcie, teda s maximálnym ohľadom na životné prostredie.

 

Sex O’Clock // réžia: Jan Bártek, Karolina Zalabáková// showrunner: Karolina Zalabáková // scenár: Matěj Randár, Karolina Zalabáková // kreatívna producentka Voyo: Marta Fenclová // producent Cinebonbon: Lukáš Gargulák // výkonný producent Voyo: Tomáš Luňáček // vedúci produkcie: Lucie Chalánková // kamera: Václav Fronk // svetla: Martin Rek // zvuk: Jan Kalužný // kostýmová výtvarníčka: Katarina Chválová // architekt: Bernadett Királyová // výprava: Roman Mazal // hudba: Jiří Burian // tanečná choreografia: Marek Zelinka // hrajú: Jan Révai, Maxmilián Kocek, Karolin Omastová, Petra Bučková, Sára Korbelová, Tom Sean Pšenička, Kryštof Švehlík, Csongor Kassai, Leona Skleničková, Iva Kruntorádová, Jana Švandová, Vašek Vašák, Zuzana Kanócz, Lucia Siposová, Kristýna Leichtová, Vivien Machková, Eva Podzimková, Jakub Žáček, Regina Řandová, Michal Borovský, Viktor Dvořák, Zdeněk Julina, Iva Pazderková, Vojtěch Vodochodský, Josef Carda, Pavel Zatloukal, Martin Siničák a ďalší

 

RTVS si pripomenie 30. výročie prijatia Ústavy SR bohatým programom

 RTVS si pripomenie 30. výročie prijatia 


Ústavy SR bohatým programom


Rozhlas a televízia Slovenska si pripomenie 30. výročie prijatia Ústavy SR 1. septembra počas celého dňa bohatým tematických vysielaním. Divákov čakajú priame prenosy, rozhlasové i televízne diskusné relácie, rozhovory, filmy, ale aj nový dokument Ako vznikala Ústava SR z dielne košického štúdia RTVS.

Jednotka v deň 30. výročia prijatia Ústavy Slovenskej republiky, 1. septembra 2022 o 11.45 h, odvysiela priamy prenos z Udeľovania štátnych cien Jozefa Miloslava Hurbana z historickej budovy SNR v Bratislave, po ktorých si uctí tento pamätný deň vysielaním príbehu Ľudovíta Štúra z cyklu Slovenský panteón – príbehy osobností, ktoré formovali dejiny Slovenska a dokumentárnym filmom Cesty Slovenskom. O 17.20 h divákom ponúkne hudobno-tanečný film, ktorý oslavuje ľudovú tvorivosť slovenského národa Rodná zem.

Dvojka bude 30. výročie prijatia Ústavy Slovenskej republiky reflektovať predovšetkým v hlavnom vysielacom čase. Tematické vysielanie o 20.00 h otvorí nový dokument RTVS Ako vznikala Ústava SR z dielne košického štúdia RTVS. O 20.30 h bude nasledovať priamy prenos z Banskej Bystrice z podujatia Deň Ústavy SR. Na spomínaný slávnostný program v metropole stredného Slovenska budú divákov od predpoludnia lákať živé vstupy zo Slovenského dňa kroja, ktoré Dvojka ponúkne postupne počas celého dňa o 11.30 h, 12.30 h a 15.10 h.

Premiérový program bude pokračovať aj o 21.40 h diskusnou reláciou Večera s Havranom. Debatu na tému „Máme v sebe ústavnosť?“ situovali tvorcovia do Košíc, kde sídli Ústavný súd Slovenskej republiky. Hosťami budú advokát a sudca Rastislav Železník, advokát Radoslav Procházka, členka súdnej rady, právnička a akademička Lucia Berdisová a ústavný sudca Martin Vernarský.

Diváci sa môžu tešiť aj na Chvíľku poézie o 22.50 h v réžii Juraja Johanidesa. Magda Vášáryová prednesie Hviezdoslavovu báseň K Vám, urodzeným, veľkomožným. Slovenskej histórii sa Dvojka bude venovať už od skorého rána. Z nedávnejšej produkcie uvedie dokumenty Míľniky slovenského parlamentarizmu (8.00 h) a Svedectvá dávnych čias (8.30 h), popoludní o 15.20 h budú môcť diváci sledovať inscenáciu Spravodlivosť zo série televíznych povestí Za mestskými múrmi, ktorá sa odohráva v Bratislave. Na hlavné mesto sa viaže aj prírodopisný dokument Bratislava, mesto uprostred prírody (o 16.25 h) a vlaňajší koncert na Bratislavskom hrade Folklór vo fraku (23.00 h).

Trojka si Deň Ústavy SR pripomenie v dopoludňajších hodinách o 8.10 h dokumentom Dvojitý kríž na trojvrší, ktorý priblíži korene a vývoj nášho štátneho znaku.

Spravodajský okruh RTVS :24 odvysiela živé prenosy: o 9.00 h z úvodu Dňa otvorených dverí v NR SR, od 11.00 h zo slávnostného zasadnutia NR SR, kde vystúpia najvyšší ústavní činitelia, aj od 11.50 h z odovzdávania štátnych ocenení predsedom NR SR. Okrem toho v relácii Archív :24 odvysiela záznam spravodajských relácií Československej televízie Denník ČST a Udalosti-komentáre o 11.30 h a o 18.30 h. Ďalšie informácie o oslavách Dňa Ústavy prinesie :24 aj v pravidelných spravodajských reláciách.

Rádio Slovensko v programe Dobré ráno, Slovensko! ponúkne rozhovor Juraja Šimka s Adamom Berkom, autorom knihy Ilustrovaná Ústava Slovenskej Republiky. Hosťami Mateja Baránka v relácii Z prvej ruky budú Ľubomír Fogaš, bývalý poslanec NR SR a spoluautor Ústavy SR a Ivan Šimko, bývalý poslanec NR SR a exminister vnútra. Nora Gubková v jej popoludňajšej talk show Hosť Nory Gubkovej privíta sudkyňu a predsedníčku senátu Najvyššieho správneho súdu Slovenskej republiky Petru Príbelskú.

Rádio Regina odvysiela po 17.00 h rozhovor s predsedom Ústavného súdu SR Ivanom Fiačanom.

Rádio Regina Stred okrem toho na 13.05 h pripravilo reláciu s názvom My, národ slovenský... s odborníkmi na teóriu a filozofiu práva, ústavné a rímske právo z Právnickej fakulty UMB v Banskej Bystrici Michalom Turošíkom, Kamilom Baraníkom, Andreou Kluknavskou a Miroslavou Klečkovou.

V premiére tiež o 14.05 h uvedie reláciu z cyklu Hovory z Oravy – Chudoba Oravy.

Rádio Devín pripomenie dôležitosť ústavy ako najvýznamnejšieho klenotu právnej kultúry každého štátu z pozície národnej a kultúrnej identity. V reláciách vyzdvihne kultúrne dedičstvo, štátnosť, duchovnú kultúru a tradíciu, ako aj diela slovenských tvorcov. Tematicky tomu bude venované už Ranné ladenie. Popoludní v relácii Hudba.sk o 13.30 h zaznejú diela Ilju Zeljenku, Igora Bázlika, Pavla Bagina a Hanuša Domanského. Fíčer autorskej trojice Jozef Palaščák, Ivana Jachymová, Hana Rodová Čas, ktorý venujeme iným, nie je stratený o 14:00 odkryje pohľad na plynutie času v podobe filozofických rozprávok, vnímania symbolov a rituálov v slovanských kultúrach a tradíciách industriálno-kresťansko-filozofického riešenia umeleckého priestoru. Nevšedná hudba Sone Horňákovej bude o 15.00 h reflektovať originálne skladby dvoch výrazných muzikantov súčasnej slovenskej hudobnej scény, Roberta Pospiša a Martina Sillaya. Relácia Ústavné dejiny Slovenska redaktora Rastislava Šimáška o 15.30 h otvorí témy vzniku Ústavy SR, jej textového obsahu a štátnej pečate s popredným historikom práva Ladislava Hubenáka, ústavným právnikom Ľuborom Cibulkom a reštaurátorom Ivanom Galambošom. Ars litera o 17.00 h priblíži krásu slovenského jazyka listovaním v poetologickom slovníku. Veľké hudobné diela o 20.30 h prinesú symfonické diela Vladimíra Godára. Večerná hudobná relácia Musica slovaca predstaví husle v tvorbe slovenského hudobného skladateľa Juraja Hatríka.

Rádio_FM si pripomenie Deň Ústavy SR v spravodajských blokoch a v prúdovom vysielaní. Rádio Slovakia International pripravilo monotematické relácie so zámerom poukázať na skutočnosť, že prijatie Ústavy Slovenskej republiky pred tromi desaťročiami potvrdilo demokratickú orientáciu štátu. Tvorcovia ústavy v čase jej vzniku vychádzali z medzinárodných dokumentov, osvedčených ústavných vzorov, aj z domácej stredoeurópskej ústavnej tradície. Pripravený je napr. autorský rozhovor s Miroslavom Pekníkom, riaditeľom Ústavu politických vied SAV, a odborník na medzinárodné právo Branislav Kadlečík vysvetlí, ako bolo Slovensko prijaté na medzinárodnej úrovni.

31. 8. 2022

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Russia wants 24-year treason sentence for ex-journalist Safronov -defence |  Reuters


Ruská prokuratúra navrhla v utorok trest odňatia slobody na 24 rokov pre bývalého reportéra Ivana Safronova. Je obvinený z vlastizrady za údajné prezradenie štátnych tajomstiev českej rozviedke. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na ruské tlačové agentúry.
"Prokurátor žiada odsúdiť Ivana na 24 rokov v trestaneckej kolónii s prísnym režimom," povedal Safronovov právnik Dmitrij Katčev pre agentúru RIA Novosti po pojednávaní za zatvorenými dverami.
Safronov (32) roky pracoval pre ekonomické denníky Kommersant a Vedomosti a bol jedným z najuznávanejších ruských novinárov v oblasti obrany. Zatkli ho v júli roku 2020, keď začal pracovať ako poradca šéfa štátnej vesmírnej agentúry (Roskosmos).
Ruská bezpečnostná služba FSB Safronova obvinila, že o ruskej armáde, obrane a bezpečnosti zhromažďoval dôverné informácie a odovzdal ich spravodajskej službe členskej krajiny NATO.
Podľa stanice Rádio Sloboda (RFE/RL) to bola česká rozviedka, ktorá údajne získala tajné informácie o vojensko-technickej spolupráci Ruska v Afrike a o činnosti ruských ozbrojených síl na Blízkom východe. Konečným príjemcom boli podľa FSB Spojené štáty.
Safronov označil súdny proces za "úplný výsmech spravodlivosti" a poprel akúkoľvek vinu. Bývalý novinár povedal, že jeho správy boli založené na analýze informácií z otvorených zdrojov a rozhovoroch s oficiálnymi predstaviteľmi.
Safronov je po takmer 20 rokoch prvým novinárom stíhaným na základe obvinení z vlastizrady. V Rusku v posledných rokoch stúpa počet ľudí z iných profesií, ktorí sú, tak ako on, stíhaní za vlastizradu alebo prezradenia štátneho tajomstva.



Trump's Truth Social Is in Trouble – Mother Jones


Sociálnu platformu bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa odstránili z on-line distribučnej služby Google Play. Podľa spoločnosti Google porušuje Trumpova platforma Truth Social platné pravidlá v oblasti šírenia hrozieb a výziev k násiliu, informovala v stredu televízia BBC.
Odstránenie aplikácie Truth Social zo služby Google Play postihne užívateľov mobilných telefónov so systémom Android, ale nie majiteľov zariadení od spoločnosti Apple.
Exprezident Trump označuje Truth Social za alternatívu k sociálnym sieťam Facebook, Twitter a YouTube. Všetky tri spoločnosti mu zakázali prístup na svoje platformy po útoku jeho stúpencov na washingtonský Kapitol zo 6. januára 2021, ktorý podľa kritikov Trump sám podnietil.
Trumpova sociálna sieť Truth Social bola v ponuke Google Play od februára tohto roka, dostupná však bola len pre užívateľov v USA a Kanade.
Samotný exprezident ju prezentoval ako platformu pre slobodné vyjadrovanie názorov, ktorú bežné sociálne siete neumožňujú. BBC však pripomína, že aj Truth Social má mnoho pravidiel upravujúcich charakter zverejňovaných príspevkov.
Trumpovi spolupracovníci odsúdili odstránenie platformy z Google Play ako svojvoľné a ničím nepodložené rozhodnutie spoločnosti, ktorá má monopolné praktiky.
Google však tvrdí, že vopred upozornil platformu Truth Social na to, že na nej dochádza k porušovaniu platných pravidiel. Zároveň jej navrhol spôsoby, ako uvedené nezrovnalosti napraviť, k čomu však napokon nedošlo.
Podľa kritikov má platforma Truth Social problém so šírením dezinformácií, nenávistného obsahu a konšpiračných teórií.

Copyright  © TASR 2022

 

 FIFA - Wikipedia



Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) predala vysielacie práva zo zápasov tohtoročných majstrovstiev sveta v Katare ruským televíznym staniciam. Právo vysielať budú mať dovedna tri ruské kanály - verejnoprávna VGTRK, Prvý kanál a Match TV. Referuje o tom web sportrbc.ru.
Uvedené stanice zaplatia za televízne práva 39 miliónov dolárov. Spoločnosť Telesport dostane milión dolárov, keďže pri dohadovaní kontraktu pôsobila ako sprostredkovateľ.
Ruská reprezentácia bola vylúčená z kvalifikácie o postup na MS 2022 v dôsledku rozsiahlej vojenskej invázie na Ukrajinu. Európska futbalová únia (UEFA) i FIFA ešte 28. februára vylúčili ruské národné tímy a kluby z medzinárodných súťaží.
Športový arbitrážny súd vo švajčiarskom Lausanne zamietol všetky doterajšie odvolania Ruska voči rozhodnutiu o vylúčení z medzinárodných futbalových súťaží.

 

©2022 Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.