28. 8. 2022

Jeseň s RTVS bude opäť plná programových chuťoviek

Jeseň s RTVS bude opäť plná 


programových chuťoviek


O sladké momenty pri televíznych obrazovkách sa aj túto jeseň na Jednotke postará druhá séria mimoriadne obľúbenej šou Pečie celé Slovensko. Horkejšiu, ale o to intenzívnejšiu príchuť zas bude mať nová výnimočná dokumentárna séria ŠTB: PRÍSNE TAJNÉ. Pestrú paletu chutí ponúknu jesenné premiéry obľúbených zábavných programov Záhady tela, Milujem Slovensko, Neskoro večer či Duel. Televízne a rozhlasové okruhy RTVS naservírujú svojim divákom a poslucháčom aj množstvo ďalších premiérových filmov, seriálov, dokumentov, rozhlasových programov, športových podujatí, spravodajských relácií či programov pre deti.

Jednotka si do jesenného vysielania pripravila od 2. októbra každú nedeľu o 20.30 h najväčšiu pekársku šou Pečie celé Slovensko. Dvanástka odvážlivcov z radov amatérskych pekárov sa aj v druhej sérii postará o výnimočné pekárske a cukrárske výzvy, jedinečné recepty a neopakovateľnú atmosféru. V nezmenenej moderátorskej a porotcovskej zostave čaká na divákov 11 súťažných epizód a 2 špeciály. Výnimočnou premiérovou novinkou bude 20-dielna dokumentárna séria ŠTB: PRÍSNE TAJNÉ. Zaoberá sa temnou minulosťou, ktorá nebola nikdy plne odhalená. Ide o prvé komplexné audiovizuálne dielo zaoberajúce sa pôsobením ŠTB na Slovensku, ktoré vzniklo pod dohľadom veľkej skupiny expertov. Jednotka ho bude vysielať každú stredu večer. Prvú časť s poditulom Pád - Legenda o Alojzovi Lorencovi odvysiela RTVS už 7. septembra o 22.05 h. Premiérové časti majú pripravené aj obľúbené zábavné programy. Diváci sa môžu tešiť na zábavný kvíz o zdraví Záhady tela (každú sobotu od 3.9. o 20.30 h), zábavno-vedomostnú súťaž Duel (každý pracovný deň od 5.9. o 17.45 h), súťažno-zábavnú šou Milujem Slovensko (každý piatok od 9.9. o 20.30 h) či zábavnú talk-show Petra Marcina Neskoro večer (každú sobotu od 10.9. o 21.40 h).

Z akvizičných programov čaká divákov Jednotky počas jesene aj nová, moderná seriálová podoba historickej drámy SISI, v hlavnej úlohe s Dominique Devenport, ktorú Jednotka uvedie v dvoch častiach za sebou počas troch nedieľ od 11. septembra o 20.30 h. Každý utorok od 6.9. o 20.30 h prinesie Jednotka aj nové, premiérové časti úspešného seriálu Ordinácia s výhľadom na more. Od októbra si diváci budú môcť vychutnať aj cyklus filmov s romantickými zápletkami Láska v..., ktoré sa odohrávajú v atraktívnych svetových destináciách ako napríklad Malorka, Toskánsko, Andalúzia, Istria, Tirolské Alpy, Bretónsko, Gardské jazero, a pod. Na Jednotku príde od novembra aj nový seriál Ranger a milovníkov krimi určite zaujme aj Taký obyčajný muž - príbeh o mužovi, ktorý v roku 2011 zavraždil svoje štyri deti, manželku a psa. Ich telá sa našli zakopané pod záhradnou terasou ich domu v západofrancúzskom meste Nantes. Jednotka ponúkne od októbra aj premiérové časti legendárneho nemeckého kriminálneho cyklusu Tatort / Miesto činu pod názvom MIESTO ČINU: KOMISÁRKA LURSENOVÁ a od 6.9. aj Miesto zločinu Ostrava. Pokračovať bude aj populárny francúzsky cyklus Vraždy v... s novými premiérovými časťami. Premiéry ponúkne aj obľúbený denný seriál Don Matteo (od 6.9.). Z filmových akvizícií má Jednotka pre divákov na jeseň prichystané v rámci Európskeho kina francúzske romantické komédie Sme stvorení jeden pre druhého či Tancovať ďalej i taliansku komédiu Povedz to nahlas. Pripravené sú aj európske televízne filmy Sestry navždy, Naučte sa milovať či Bez slov v Írsku, ale aj európske krimi thrillery Nesmrteľný či Kaliber 9.

Do vysielania Jednotky sa do konca roka dostanú aj viaceré filmy z koprodukcie RTVS, ako Muž so zajačími ušami, Zátopek či Krištof. Na Jednotke si na svoje prídu aj deti. K obľúbenému pásmu Karavan a detským programom ako Zázračný ateliér, Fidlibum, Táraninky, Poraď si, či Čekyho hudobný labák pribudne aj veľká novinka. Zábavná šou Naj škola. Veľká šou pre žiakov základných škôl a osemročných gymnázií, v ktorej má každý slovenský okres svoje želiezko v ohni. Na konci školského roka, v júni 2023, spoznáme držiteľov titulu Naj škola a tiež finančnej výhry 10.000 eur. Moderátorkou a kvízmajsterkou je Martina Zábranská, ktorej pomáhajú aj influencer Peter „Expl0ited“ Altof a moderátor Milan „Mimo“ Ambróz. Prvá časť šou Naj škola sa na obrazovky Jednotky dostane už v sobotu 10. septembra o 9.30 h. Zaujímavou novinkou bude aj relácia PsychoMiro(v)log, ktorá poskytne tínedžerom odpovede aj na tie najpálčivejšie otázky. Nová relácia príde na obrazovky Jednotky od 1. októbra. Deti sa vo víkendovom vysielaní môžu tešiť aj na premiérové časti akvizičných animovaných programov Údolie Muminovcov III (od 11.9.), Levík RAA RAA (od 3.9.) či Poštár PAT III – Špeciálna zásielková služba (od 3.9.), ale aj na austrálsky detektívny seriál NAJpátrači (od 3.9.), slovinský bábkový beztextový seriál z horského prostredia KOYAAA (od 3.9.) či seriál pre deti z netradičného prostredia Aljašky Molly z Denali (od 29.10.).

Dvojka prinesie divákom počas jesene viacero premiérových noviniek. Tešiť sa môžu na 4 nové dokumentárne seriály RTVS. Šesťdielna dokumentárna séria Investigátori sa zameria na kontroverzné vedecké, resp. pseudovedecké témy. Každý pondelok večer od 5.9. zaostrí na prevažne ezoterické fenomény. Sedemdielna séria Môj emigrant ponúkne príbehy Slovákov z obyčajných rodín, ktorí opustili Československo v rokoch 1968 – 1989. Ako tento krok zmenil ich životy a životy ich rodín, ktoré tu zostali? Zisťovať to budeme spoločne každú nedeľu večer od 11.9.. Moje miesta – príbeh mesta je názov 8-dielnej dokumentárnej série o krajských mestách Slovenska, ktorá na obrazovkách Dvojky odštartuje v nedeľu 30. októbra. Pavel Dvořák ml. (syn zosnulého historického bádateľa Pavla Dvořáka) už viac ako desaťročie žije v Číne. Vyštudovaný "čínštinár" je aj vášnivý cestovateľ a o svoje zážitky sa delí vo svojich blogoch, videách, knihách a teraz jeho turistické dobrodružstvá spoznajú aj diváci prostredníctvom televíznej obrazovky v dvanástich častiach programu Cesty Čínou s Pavlom Dvořákom každú sobotu predpoludním už od 3. septembra.

Od 4. septembra príde na obrazovky Dvojky každú nedeľu predpoludním 2. séria voľného cyklu koncertov vážnej hudby Koncerty komornej hudby a tiež nová 4. séria obľúbeného animovaného seriálu o slovenčine pre všetky vekové kategórie Slovenčina na slovíčko. Koncom novembra sa RTVS stane tretíkrát súčasťou medzinárodnej výpravnej šou. Jedno národné a tri medzinárodné kolá talentovej súťaže mladých hudobníkov v oblasti vážnej hudby Virtuózi nás na Dvojke čakajú od 25. novembra každý piatok večer.

Na Dvojke budú aj počas jesene pokračovať premiérové časti formátov hovoreného slova: Experiment, Večera s Havranom, Do kríža, SK dejiny, Trochu inak s Adelou či Anjeli strážni a tiež premiérové časti obľúbených relácií Farmárska revue, Na rybách – Petrov zdar, Halali, Kapura, Televíkend, Extrémne v horách a Cyklopotulky.

Z akvizičných seriálov sa diváci Dvojky môžu každý piatok od 2. septembra tešiť na 8-dielnu seriálovú adaptáciu svetoznámeho románu Julesa Verna o dobrodružnej výprave Phileasa Fogga Cesta okolo sveta za 80 dní a každú sobotu večer od 10.9. príde na obrazovky nová 11-dielna séria Fargo IV.. Odohráva sa v Kansas City v stredozápadnej časti USA. Loy Cannon, ktorý riadi afroamerickú zločinnú organizáciu, uzatvára dosť labilný konsenzus s konkurenčnou talianskou mafiou a spoločne ovládajú alternatívnu temnú ekonomiku. Od 29. októbra odštartuje na Dvojke 8-dielny seriál El Presidente. Šéf malého čilského futbalového klubu sa v ňom nechtiac stane kľúčovým hráčom korupčného škandálu FIFA z roku 2015. Od 4. novembra sa diváci Dvojky môžu tešiť na seriál My - 6-dielnu adaptáciu bestselleru Davida Nolanda o rodine, ktorá sa vyberie na posledný výlet pred tým, než sa každý z nich vydá na vlastnú životnú cestu.

Od 28.9. bude na divákov Dvojky každú stredu večer čakať akvizičný dokument Dokonalá planéta. Výpravná séria priblíži Zem ako dokonalú planétu - ako funguje, aby bola v rovnováhe a umožnila existenciu rozmanitosti života na jej povrchu. Milovníkov histórie poteší od 17. októbra aj dokumentárna séria o dinosauroch Záhady gigantov praveku.

Trojka prinesie v jesennej štruktúre viacero formátových noviniek. Divákov čaká Historický kalendár, ktorý sa v atraktívnej podobe venuje osobnostiam a udalostiam svetových i slovenských dejín. Magazín pre milovníkov domácich miláčikov Zvieratník ponúkne zaujímavé pohľady do životov zvierat. Svoje miesto bude mať na Trojke aj cyklus televíznych stretnutí s tvorbou popredných režisérov televíznej dramatickej tvorby Povolanie režisér či formát Od Silvestra do Silvestra. Výpravné silvestrovské eventy si v tejto relácii vtipným glosovaním pripomenie dvojica Miro Noga A Števo Skrúcaný. Do jesenného vysielania sa opäť vráti formát Hostiteľka večera.

Diváci budú mať možnosť na Trojke vidieť viaceré filmy akvizične získané pre vysielanie zo Slovenského filmového ústavu – Zmluva s diablom, Víkend za milión, Veľká noc a veľký deň, Trio Angelos, Tri dcéry, Tango pre medveďa, Sagarmatha, Mŕtvi učia živých, každý týždeň sedem dní, Keď hviezdy boli červené, Krvavá pani... Vysielanie na Trojke tradične ponúkne aj kvalitnú slovenskú a českú a svetovú seriálovú tvorbu – Život bez konca, Nepokojná láska, Vivat Beňovský, Bocianie hniezdo, Straty a nálezy, Nemocnica na okraji mesta, Cirkus Humberto, Dobrá voda, Žena za pultom, Četnícke humoresky, Ranč Pri zelenej sedme, Doktorka Quinnová, Chobotnica, Sever proti Juhu.

Pondelkové večery na Trojke odštartuje počas jesene seriál Sever proti Juhu, po ňom bude nasledovať pásmo akvizičnej dramatiky obľúbenými Četníckymi humoreskami a po nich repríza epizódy talianskeho kriminálneho seriálu Chobotnica. V utorky sa diváci môžu tešiť na seriál Žena za pultom, zábavnú reláciu s Petrom Marcinom Chodili sme spolu i najúspešnejšie seriály z archívnej dramatiky – Život bez konca, Nepokojná láska, Vivat Beňovský, Bocianie hniezdo či Straty a nálezy. V stredy už tradične nebudú chýbať Príbehy slávnych. Striedať ich bude Klub na Trojke a televízny záznam rozhlasovej relácie Hosť Nory Gubkovej. Štvrtky budú patriť seriálu Sever proti Juhu, po ňom bude nasledovať zábavný cyklus o histórii nemej grotesky od režiséra Juraja Herza Gagman. Záver štvrtkového večera bude patriť cyklu najúspešnejších zábavných formátov vo vysielaní Trojky -Majdanu Magdy Pavelekovej. Piatok patrí hudbe a zábave. Otvoria ho Legendy popu. Od októbra ich v tomto čase vystrieda nemenej úspešná Kaviareň Slávia. Potom bude nasledovať spomienková relácia Kde bolo, tam bola, v ktorej popredné osobnosti popovej scény spovedá Ľubo Belák. Cyklus Hudobný dokument zas prinesie pohľad do pracovného i súkromného života veľkých hviezd svetovej scény populárnej hudby. Záver večera bude patriť výberu archívnej dramatiky. Sobotný večer sa bude počas jesene začínať českým seriálom Nemocnica na okraji mesta, ktorý od konca októbra vystrieda ďalší český seriál Dobrá voda. Po dramatike ponúkne Trojka zábavnú talkshow Richarda Müllera Promülle a po nej Vtipnejší zostáva, reláciu mapujúcu humor v show Vtipnejší vyhráva so sprievodcom Rasťom Piškom. Prime time v nedeľu patrí na Trojke dlhodobo detektívkam, kriminálkam a dobrodružnému žánru. Nebude tomu inak ani na jeseň. Otvoria ho Četnícke humoresky, napätie bude stupňovať nasledujúci taliansky seriál Chobotnica, ktorý neskôr vystrieda slovenský kriminálny seriál V službách zákona a tiež filmy SFÚ. Po kriminálnom bloku bude pokračovať večerný program publicistickou reláciou Nočná pyramída.

Absolútnym vrcholom jesennej sezóny a vysielania okruhu :ŠPORT budú MS vo futbale (20. 11. – 18. 12.) z ktorých odvysielame na :ŠPORT-e všetky zápasy. Od 16. septembra začíname s vysielaním hokejovej Tipos extraligy, z každého kola prinesieme divákom jeden priamy prenos. Od 3. septembra 2 až 3 priame prenosy každý týždeň z basketbalových a hádzanárskych líg v rámci projektu Niké palubovka. Z atletiky pripravujeme seriál najkvalitnejších atletických mítingov Diamantová liga, či najväčšie domáce bežecké podujatie Medzinárodný maratón mieru. Z cyklistiky nás na :ŠPORT-e čakajú preteky Okolo Slovenska i MS v cestnej a dráhovej cyklistike. Kvalitné futbalové zápasy ponúkne Európska liga a Európska konferenčná liga s výberom zápasov podľa toho, či sa do súťaže prebojuje posledný slovenský zástupca Slovan Bratislava. Na :ŠPORT-e odvysielame reprezentačný zápas Slovensko – Azerbajdžan v Lige národov. Čakajú nás aj MS v športovej a modernej gymnastike, MS v basketbale – ženy, SP v zjazdovom lyžovaní (preteky v Rakúsku), SP v biatlone, z ktorého odvysielame kompletný program, ale aj krasokorčuľovanie - seriál Grand Prix. Z hokejových zápasov ponúkneme na :ŠPORT-e Nemecký pohár v novembri, Švajčiarsky pohár v decembri či MS do 20 rokov na prelome rokov. Z vodného póla odvysielame ME s účasťou slovenskej mužskej aj ženskej reprezentácie.

Diváci spravodajského okruhu sa môžu aj počas jesene spoľahnúť na pravidelné a aktuálne spravodajstvo. V ranných hodinách od 7.00 h do 8.30 h bude :24 naďalej prinášať Ranné správy. Vo vysielaní :24 majú svoje miesto aj premiérové relácie Svet :24 (o 10.30 h) a Archív :24 (o 11.30 h) s večernými reprízami. Denne o 12.30 h prinesie spravodajský okruh RTVS aj stream relácie Slovenského rozhlasu Z prvej ruky, o 13.30 h nasleduje Československý filmový týždenník a o 13.50 h Správy v maďarskom jazyku. Popoludní o 12.00 h, 14.00 h a 16.00 h vysiela RTVS :24 Správy RTVS naživo, o 16:30 h Správy z regiónov a o 16.45 h reláciu Ekonomika :24. Stabilnou súčasťou večerného vysielania sú Správy RTVS o 19.00 h, GBS, Počasie, Správy a komentáre o 20.20 h, o 21.00 h repríza relácie Na tému a o 21.30 h relácia Z prvej ruky. Súčasťou víkendového vysielania :24 sú okrem iných relácií v sobotu aj Sobotné dialógy z Rádia Slovensko a v nedele o 11.55 h tradičná diskusia O 5 minút 12. Vo vysielaní :24 nájdu diváci aj počas jesene relácie ako Svet v obrazoch, Slovensko v obrazoch, Občan za dverami, Reportéri, Kultúra.sk, Večera s Havranom či Súmrak bossov. RTVS bude aj počas jesene naďalej pracovať na skvalitňovaní a posilňovaní programovej ponuky i ďalšieho technického a personálneho zabezpečenia spravodajskej televízie RTVS :24.

Rádio Slovensko od septembra po letnej prestávke do vysielania opäť zaradí relácie Kontakty, Sobotné dialógy, K veci a Európsky týždeň, ako aj premiéry zábavníkov a relácií Pálenica Borisa Filana a Túto hudbu mám rád. Premiéry relácií Z prvej ruky, Hosť Nory Gubkovej a Nočná pyramída sú súčasťou programu od polovice augusta. Rádio Slovensko pripravuje aj novú súťažnú sezónu Ste múdri ako rádio.

Tematickými prioritami jesenného programu všetkých troch Regín sú Sviatok Sedembolestnej Panny Márie – 15. septembra, Sviatok Všetkých svätých a Pamiatka zosnulých na začiatku novembra, október ako Mesiac úcty k starším, a výročie udalostí Novembra ´89. Okrem toho Rádio Regina Západ bude vysielať v sobotu 3. septembra z Levíc z Medzinárodného folklórneho festivalu Takí sme, o týždeň neskôr z Festivalu moruše čiernej v Devičanoch v regióne Tekova; priestor dostane aj téma Modranského vinobrania, či Medzinárodný filmový festival pre deti a mládež Cinedu v Novom meste nad Váhom. Pre poslucháčov pripravujú aj súťaž s názvom Jeseň.

Rádio Regina Stred otvorí jesenné vysielanie v sobotu 3. septembra priamym prenosom programu Rádio Regina v horách. Po vysielaniach z Veľkej Fatry, Oravy, Vysokých a Nízkych Tatier sa poslucháčom tentoraz prihovoria zo Sedla Zbojská na hranici okresov Brezno a Rimavská Sobota.

Po deviatej hodine z čarovného miesta, v ktorom voľakedy dávno pôsobila zbojnícka družina Jakuba Surovca a dnes ho objavuje čoraz viac turistov, odvysiela banskobystrické štúdio obľúbenú reláciu Rádia Slovensko Rádiovíkend. Ďalšie dve hodiny už pre poslucháčov Rádia Regina Stred pripravia moderátori a redaktori informácie o prírodnom bohatstve národného parku Muránska plania, ale aj o historickom dedičstve Coburgovcov v oblasti, ktorej dodnes dominuje zrúcanina hradu Muráň. Pozvú na cyklovýlety či turistiku k prameňu rieky Rimavy alebo na nostalgickú jazdu zubačkou do Tisovca. No a keďže v sedle Zbojská sa nachádza aj legendárny salaš, neobídu ani atraktívne valaské tradície a to, čo z nich pretrvalo podnes. Počas 5. septembra 2022 vyvrcholia v celodennom vysielaní Rádia Regina Stred celoročné oslavy 65. výročia od začiatku pravidelného rozhlasového vysielania z Banskej Bystrice. Súčasní tvorivý kolektív sa poohliadne do minulosti, do čias, kedy sa vysielalo z provizórnych priestorov z Námestia SNP, po vysielanie z novej rozhlasovej budovy, ktorá dnes slúži aj pre potreby výroby a vysielania RTVS zo stredného Slovenska. Zaspomíname si na bývalých kolegov či legendárne relácie, ktoré sa z Banskej Bystrice vysielali a stále vysielajú, ako napríklad Sobotník, Rádiovíkend, Zahrajte mi túto a mnohé ďalšie. A poodhalíme aj zákulisie súčasnej rozhlasovej tvorby, do ktorej vstúpili nové médiá a technológie. Práve ich prostredníctvom do osláv banskobystrického rozhlasového výročia zapojí Rádio Regina Stred aj svojich poslucháčov. Štúdio RTVS v Banskej Bystrici na jeseň pripravuje i verejnú rozhlasovú nahrávku folklórneho koncertu cyklu Hrajteže mi, hrajte venovanú 65. výročiu vysielania banskobystrického rozhlasového štúdia. Uskutoční sa 7.10.2022 v Aule Beliana v B. Bystrici.

Rádio Regina Východ na jeseň zavŕši celoročný cyklus k 95. výročiu rozhlasového vysielania z Košíc Na košickej turni. Sériu o reláciách a osobnostiach košického rozhlasu, na ktoré nezabudneme, uzavrú časti o poľskom a českom vysielaní z Košíc, o zábavnej tvorbe košického štúdia a o gratulačnej relácii Hudobné pozdravy. Reláciu Na košickej turni vysielame v stredu o 15.05 h. Na podporu rozhlasového výročia a prezentácie ľudí, ktorí rozhlas tvoria v súčasnosti, budú do konca roka hosťami Večerných reflexií aj programoví pracovníci košického rozhlasového štúdia. Na jeseň sa do programovej štruktúry vracia cyklus Regina v regióne, v ktorej sme každú stredu od 9.00 h naživo v inom regióne východného Slovenska.

V septembri vyvrcholia oslavy 50. výročia začiatku vysielania Rádia Devín. V nedeľu 4. septembra je od 19.00 h pripravený priamy prenos slávnostného galaprogramu z Veľkého koncertného štúdia SRo. Druhý slávnostný večer – 30. septembra – bude patriť koncertu SOSR z diel slovenských autorov. V septembri sa začína aj nová abonentná sezóna SOSR; všetky koncerty z nej Rádio Devín odvysiela v priamom prenose. Okrem jubilea Rádia Devín budú v programe v obvyklých formátoch rezonovať ďalšie dôležité témy, vyplývajúce z aktuálneho diania, ako aj z výročí významných udalostí a osobností.

Od septembra sa Rádio_FM vráti k štandardnej vysielacej štruktúre, súčasťou ktorej bude opäť víkendový program Mixtape_FM, tzn. exkluzívne hodinové sety domácich djov a producentov, ktoré si poslucháči budú môcť vypočuť v sobotu a v nedeľu vždy od 13.00 h. Okrem dôrazu na hudobnú produkciu (obzvlášť domácu) zostávajú ťažiskovými Ráno na eFeMku a :Popo_FM, rovnako tak večerné hudobné a diskusné špeciály.

Rádio Slovakia International tradične napĺňa jednotlivé rubriky aktualitami zo Slovenska. Koncom roka plánuje v spolupráci s Rádiom Praha pripraviť cyklus k 30. výročiu rozdelenia republiky.