31. 8. 2022

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Russia wants 24-year treason sentence for ex-journalist Safronov -defence |  Reuters


Ruská prokuratúra navrhla v utorok trest odňatia slobody na 24 rokov pre bývalého reportéra Ivana Safronova. Je obvinený z vlastizrady za údajné prezradenie štátnych tajomstiev českej rozviedke. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na ruské tlačové agentúry.
"Prokurátor žiada odsúdiť Ivana na 24 rokov v trestaneckej kolónii s prísnym režimom," povedal Safronovov právnik Dmitrij Katčev pre agentúru RIA Novosti po pojednávaní za zatvorenými dverami.
Safronov (32) roky pracoval pre ekonomické denníky Kommersant a Vedomosti a bol jedným z najuznávanejších ruských novinárov v oblasti obrany. Zatkli ho v júli roku 2020, keď začal pracovať ako poradca šéfa štátnej vesmírnej agentúry (Roskosmos).
Ruská bezpečnostná služba FSB Safronova obvinila, že o ruskej armáde, obrane a bezpečnosti zhromažďoval dôverné informácie a odovzdal ich spravodajskej službe členskej krajiny NATO.
Podľa stanice Rádio Sloboda (RFE/RL) to bola česká rozviedka, ktorá údajne získala tajné informácie o vojensko-technickej spolupráci Ruska v Afrike a o činnosti ruských ozbrojených síl na Blízkom východe. Konečným príjemcom boli podľa FSB Spojené štáty.
Safronov označil súdny proces za "úplný výsmech spravodlivosti" a poprel akúkoľvek vinu. Bývalý novinár povedal, že jeho správy boli založené na analýze informácií z otvorených zdrojov a rozhovoroch s oficiálnymi predstaviteľmi.
Safronov je po takmer 20 rokoch prvým novinárom stíhaným na základe obvinení z vlastizrady. V Rusku v posledných rokoch stúpa počet ľudí z iných profesií, ktorí sú, tak ako on, stíhaní za vlastizradu alebo prezradenia štátneho tajomstva.



Trump's Truth Social Is in Trouble – Mother Jones


Sociálnu platformu bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa odstránili z on-line distribučnej služby Google Play. Podľa spoločnosti Google porušuje Trumpova platforma Truth Social platné pravidlá v oblasti šírenia hrozieb a výziev k násiliu, informovala v stredu televízia BBC.
Odstránenie aplikácie Truth Social zo služby Google Play postihne užívateľov mobilných telefónov so systémom Android, ale nie majiteľov zariadení od spoločnosti Apple.
Exprezident Trump označuje Truth Social za alternatívu k sociálnym sieťam Facebook, Twitter a YouTube. Všetky tri spoločnosti mu zakázali prístup na svoje platformy po útoku jeho stúpencov na washingtonský Kapitol zo 6. januára 2021, ktorý podľa kritikov Trump sám podnietil.
Trumpova sociálna sieť Truth Social bola v ponuke Google Play od februára tohto roka, dostupná však bola len pre užívateľov v USA a Kanade.
Samotný exprezident ju prezentoval ako platformu pre slobodné vyjadrovanie názorov, ktorú bežné sociálne siete neumožňujú. BBC však pripomína, že aj Truth Social má mnoho pravidiel upravujúcich charakter zverejňovaných príspevkov.
Trumpovi spolupracovníci odsúdili odstránenie platformy z Google Play ako svojvoľné a ničím nepodložené rozhodnutie spoločnosti, ktorá má monopolné praktiky.
Google však tvrdí, že vopred upozornil platformu Truth Social na to, že na nej dochádza k porušovaniu platných pravidiel. Zároveň jej navrhol spôsoby, ako uvedené nezrovnalosti napraviť, k čomu však napokon nedošlo.
Podľa kritikov má platforma Truth Social problém so šírením dezinformácií, nenávistného obsahu a konšpiračných teórií.

Copyright  © TASR 2022

 

 FIFA - Wikipedia



Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) predala vysielacie práva zo zápasov tohtoročných majstrovstiev sveta v Katare ruským televíznym staniciam. Právo vysielať budú mať dovedna tri ruské kanály - verejnoprávna VGTRK, Prvý kanál a Match TV. Referuje o tom web sportrbc.ru.
Uvedené stanice zaplatia za televízne práva 39 miliónov dolárov. Spoločnosť Telesport dostane milión dolárov, keďže pri dohadovaní kontraktu pôsobila ako sprostredkovateľ.
Ruská reprezentácia bola vylúčená z kvalifikácie o postup na MS 2022 v dôsledku rozsiahlej vojenskej invázie na Ukrajinu. Európska futbalová únia (UEFA) i FIFA ešte 28. februára vylúčili ruské národné tímy a kluby z medzinárodných súťaží.
Športový arbitrážny súd vo švajčiarskom Lausanne zamietol všetky doterajšie odvolania Ruska voči rozhodnutiu o vylúčení z medzinárodných futbalových súťaží.

 

©2022 Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.