30. 8. 2022

Hlavnú cenu Slovak Press Photo 2022 získal fotograf denníka SME Marko Erd

 Hlavnú cenu Slovak Press Photo 2022

 Výstava fotografií víťazov Súťaže SLOVAK PRESS PHOTO 2018 | Slovenské  národné divadlo

 Ako to vyzerá na východnej hranici s Ukrajinou? (foto) - SME

 získal fotograf denníka SME Marko Erd

 

Hlavnú cenu v 11. ročníka súťaže Slovak Press Photo 2022 získal fotograf denníka SME Marko Erd. Víťazstvo mu priniesla séria fotografií s názvom Situácia na hraničnom priechode Vyšné Nemecké deň po vypuknutí ruskej invázie na Ukrajinu. Do súťaže sa zapojilo 142 fotografov, ktorí zaslali 1 463 snímok. Z toho bolo 87 samostatných fotografií a 158 sérií. Zapojení fotografi pochádzali zo štátov strednej i východnej Európy, medzi inými aj z Ukrajiny. V tlačovej správe to uvádza Sloveak Press Photo.

„Sme veľmi radi, že aj napriek celosvetovej pandémii COVID-19, ktorej následkom zažilo Slovensko dva roky trvajúci lockdown, a kultúrne či športové podujatia na dlhú dobu zmizli z nášho života, sme prijali ohromné množstvo fotografií, dokonca viac ako v minulom ročníku,“ skonštatovala riaditeľka súťaže Jana Garvoldtová.

Fotografie hodnotila v dňoch 28. až 30. augusta päťčlenná porota s medzinárodným zložením. Tento rok porote predsedal Kadir van Lohuizen a zasadali v nej ruský fotograf Juri Kozyrev, ukrajinský fotograf Alexander Chekmenev, český fotograf a pedagóg Jindřich Štreit a slovenská fotografka a pedagogička Jana Hojstričová, ktorá je i garantkou projektu. Zapojené fotografie a série hodnotili v deviatich súťažných kategóriách, a to Aktualita, Reportáž, Portrét, Šport, Príroda a životné prostredie, Svet umenia a kultúry a v medzinárodných kategóriách Mladí fotografi do 26 rokov a študenti, Dlhodobý dokument a Každodenný život. Osobitnou kategóriou je Grant Bratislavy, a každý rok je udeľovaná aj cena Mladý talent roka.

Slávnostné odovzdávanie cien sa uskutoční 21. septembra 2022 v Zrkadlovej sále Primaciálneho paláca v Bratislave. Organizátor zverejní mená všetkých finalistov najneskôr týždeň predtým. Verejnosť si bude môcť pozrieť všetky práce finalistov i víťazov od 21. septembra do 31. októbra, a to bezplatne, vo verejnom priestranstve Hviezdoslavovho námestia v Bratislave.

 

Zdroj: SITA