6. 6. 2009

Voľby naše premilené

Voľby naše premilené

Téma eurovolieb a Európskej únie rezonovala počas kampane pred sobotňajšími eurovoľbami najviac vo verejnoprávnej Slovenskej televízii. Vyplýva to z analýzy organizácie MEMO98, ktorú dnes, už v čase moratória, poslala médiám. Záver kampane sa podľa nej niesol v nacionalistickom duchu, pričom vládna koalícia mobilizovala voličov aj pomocou STV. "Hoci STV nakoniec organizovala debaty kandidátov, čím umožnila divákom aspoň čiastočne posúdiť aj postoje neparlamentných strán, zvolený formát nebol divácky príliš príťažlivý," píše ďalej vo svojej správe MEMO98. Najviac informácií o blížiacich sa voľbách priniesli STV a TV Markíza. Najprezentovanejšou bola STV. "Na druhej strane v STV aj v tomto prípade dominovali skôr všeobecné informácie o voľbách, či o inštitúciách EÚ ako spravodajstvo z kampane politických strán," uvádza MEMO98. Markíza priniesla okrem samotnej témy volieb do EP aj informácie o eurofondoch a EÚ ako takej. Naopak, tému volieb viac-menej ignorovala TV Joj. Organizácia dlhodobo kritizuje, že verejnoprávna televízia sa pri organizovaní volebných diskusií správa veľmi opatrne, nesebavedomo a pri tom argumentuje súladom so zákonnými požiadavkami. Za otvorenú rezignáciu označilo MEMO98 rozhodnutie STV vysielať časť volebných spotov od 16:25, teda mimo hlavného vysielacieho času či rozhodnutie vysielať niektoré spoty blízko hlavného vysielacieho bloku od 17:45, avšak na menej sledovanej Dvojke. "Aj vítané rozhodnutie (hoci prijaté až pod tlakom) vysielať debaty medzi zástupcami politických strán – tento potenciál sa nakoniec premenil na pokojnú, takmer akademickú diskusiu bez priamej konfrontácie či väčšej dynamiky, ktoré by pritiahli divákov," uvádza MEMO98.
Premiér Robert Fico sa obáva, že účasť v dnešných voľbách do Európskeho parlamentu (EP) nedosiahne európsky priemer. Povedal to novinárom krátko po tom, čo okolo 9:30 spolu s manželkou Svetlanou odvolil v jednej z miestností v ZŠ na Majerníkovej ulici v Bratislave. Obvinenia z nezáujmu verejnosti adresoval aj médiám. "Ja si myslím, že sme málo povedali o tom, čo vlastne Európsky parlament robí. Ja budem úprimný - včera sa mi stala taká príhoda - večer som zastavil jedného známeho a pýtam sa ho, či pôjdem voliť. A on povedal, že ´určite´, že tých za tých 500 000 korún, čo budú zarábať, tých pôjdem voliť? Tak niekto takýto obraz ale vytvoril, takže, zamyslite sa aj vy nad sebou," povedal Fico novinárom a odišiel. Sám sa podľa svojich predchádzajúcich vyjadrení zaujímal o prácu europoslancov počas ich končiaceho sa volebného obdobia dostatočne. Vďaka trom zástupcom vládneho Smer-SD v EP, ale aj z pozície predsedu vlády, keďže Európska rada a iné inštitúcie EÚ veľmi úzko komunikujú.
© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Art Film Fest NEWS

Art Film Fest NEWS
Sedemnásty ročník medzinárodného filmového festivalu Art Film Fest uvedú symbolicky tancujúce postavičky v tvare čísla 17. O vizuálnu stránku festivalu sa postaral Juraj Meszároš, študent tretieho ročníka Katedry vizuálnej komunikácie na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave, ktorý sa stal víťazom súťaže Art Film Festu. Pôvodne mal vytvoriť len vizuál k filmovej sekcii Americké tanečné filmy 80. rokov, ale jeho návrh zaujal tvorcov natoľko, že sa stal hlavným motívom celého festivalu. "Vytvoril som príbeh sedemnástky - páru, ktorý prechádza tanečným procesom od jeho začiatku po koniec. Kompozíciu a výber prvkov som volil tak, aby ich cesta k divákovi bola čo najkratšia. Pozadie tvoria originálne šaty z 80. rokov, ktoré v detaile predstavujú oponu festivalu," uviedol Meszáros. Tancujúce postavičky dali do pohybu slovenskí animátori Michal Struss a Ivana Zajacová. "Vychádzali sme z grafického vizuálu, ktorý bol navrhnutý pre celý Art Film Fest. Spotom chceme podporiť leitmotív tohtoročného Art Film Festu, ktorým je tanečná filmová sekcia," dodal Struss.
© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

5. 6. 2009

Voľby naše premilené

Voľby naše premilené
Televízia TA3 bude vo víkendovom vysielaní podrobne monitorovať priebeh Eurovolieb 2009 a prinesie naživo aj vyhlásenie výsledkov z Bruselu. Spravodajská televízia bude v sobotu 6. 6. 2009 vysielať živé vstupy z otvorenia volebných miestností v Bratislave a Šamoríne, ktoré prinesie redaktorka Anna Vojteková. TA3 bude naživo pokrývať aj voľby v Česku. Okrem živých vstupov bude TA3 počas víkendového vysielania prinášať tematické reportáže o eurovoľbách a Európskom parlamente, ktoré budú vo vysielaní rezonovať až do uzatvorenia volebných miestností. Informačné materiály pokryjú históriu Európskeho parlamentu, jeho štruktúru a právomoci, profily jednotlivých politických frakcií, najzávažnejšie legislatívne rozhodnutia, štatút europoslanca a ďalšie témy. V rámci popoludňajších spravodajských blokov divákom poskytnú informácie v štúdiu TA3 redaktori zahraničnej redakcie, ktorí zmonitorujú voľby v ostatných krajinách Európskej únie. TA3 v sobotu po 22. hod. odvysiela aj volebné štúdio s analytikom EurActivu Ivanom Štefunkom o priebehu volieb, volebnej účasti a prognózach. V rámci nedeľného vysielania TA3 pripravuje živé vstupy z euronoci, naživo odvysiela aj vyhlásenie výsledkov o 22:45 hod. a tiež tlačovú besedu prezidenta Európskeho parlamentu Hansa-Gerta Pötteringa a predsedov politických frakcií po vyhlásení výsledkov volieb v Bruseli. Televízia TA3 v tejto súvislosti predĺži vysielanie aj po polnoci a reláciu Šport odvysiela v náhradnom vysielacom čase o 21.15 hod. Téme eurovolieb sa bude venovať aj nedeľná diskusná relácia V politike.
Slovenská televízia sa bude voľbám do Európskeho parlamentu 2009 venovať vo viacerých vstupoch aj v samostatných reláciách. V sobotu 6. júna a v nedeľu 7. júna prinesie špeciálne vydania spravodajstva aj volebné štúdio. V sobotu 6. júna o 16.30 h Jednotka odvysiela Mimoriadne spravodajstvo k voľbám do Európskeho parlamentu v dĺžke desať minút. Priebeh volieb bude mapovať v Správach STV o 19:30 h. Na nedeľu 7. júna pripravili Volebné štúdio - Voľby do Európskeho parlamentu. Začína sa o 21:55 h na Jednotke. Program STV počas volebnej noci v nedeľu 7. júna: Volebné štúdio Od 21.55 h - živý vstup vyslanej redaktorky STV v Bruseli, ktorým začnú vysielanie Volebného štúdia STV k voľbám do EP; od 22.00 h - priamy prenos z vyhlasovania výsledkov volieb do EP na Slovensku, po ktorom približne od 22.20 h bude diskusia s lídrami politických strán zvolených do EP; približne od 23.00 h - komentovanie výsledkov volieb na Slovensku z pohľadu politológa Petra Horvátha a sociológa Pavla Haulíka; od 23.15 h - rozhovor s riaditeľom Informačnej kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku Robertom Hajšelom a politológom Ivanom Štefunkom o poslaní a právomociach EP a úlohe europoslancov. Volebné štúdio uzavrie živý vstup z Európskeho parlamentu.

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA
"Európska únia dnes nemôže hrať rolu lídra. Nie je tu osobnosť, ktorá by mala autoritu. Komu môže americký prezident Barack Obama zatelefonovať, aby zistil, čo sa deje? Dnes je lídrom Českej republiky expert na štatistiku a je paradoxné, že on únii predsedá." Silvio Berlusconi „Azerbajdžan? Čo to, preboha, je? To nedokážem ani vysloviť. Znie to ako Chaka Khan.“ Sharon Stone "Nie on dal, ale VÚC-ka. Ja som podpredseda VÚC-ky, kurva." Dušan Švantner, SNS "Nás netěší, když někdo z veřejných peněz kopíruje, co děláme my. My jsme privátní a máme vytvářet zisk a děláme všechno proto, abychom zaujali diváky. ČT má především naplňovat veřejný zájem." Martin Mrnka, Z 1 " V policajnom orgáne a v armáde sa nerozlišuje žena alebo muž. Proste je to buď policajt alebo vojak. Keď si ona zamieňa policajný orgán s pohlavným orgánom, tak ja za to nemôžem . Som hlboko presvedčený, že to bolo úplne inak. V žiadnom prípade sa nebudem nikomu ospravedlňovať, pretože to nebolo tak. A v každom prípade si myslím, že tá - ten orgán, ktorý tam stál, si neplnil svoju povinnosť a to je podstata." Ján Slota „Na světe je mnoho neslušných, zlých lidí, každou chvíli si do vás někdo kopne a vy často ani nemáte možnost reagovat. Mám pocit, že když sami vlastníme médium, mnozí si raději rozmyslí, zda si do nás kopnou.” Patrik Tkáč „Zabednená Slovač, tohle vám vrátíme, Ivetu vám vrátíme. Skorumpovaná porota. Tohle je prasárna, že ji porota nechala vypadnout. Sledovanost tý vaší Markízy v Čechách po tomhle klesne na nulu, to vám zaručuju.“ Jíří Pomeje

4. 6. 2009

Zomrel David Carradine

Zomrel David Carradine
Amerického herca Davida Carradina nominovaného na Oscara, ktorý sa preslávil svojou rolou Cainea v nezabudnuteľnom seriáli zo 70. rokov Kung Fu, našli v noci zo stredy na štvrtok mŕtveho v jeho izbe v Bangkoku. Dnes to potvrdil jeho manažér Chuck Binder. Sedemdesiatdvaročný Carradine, ničomník z filmov Kill Bill, v hlavnom thajskom meste nakrúcal. Ako pre časopis People uviedol Binder, producent filmu šiel za Carradinom do izby, kde ho našiel mŕtveho. Pre Fox News dodal, že jeho smrť je "šokujúca a smutná. Bol plný života, stále chcel pracovať. Bol veľkou osobnosťou." Podľa internetového vydania thajských novín The Nation, ktoré citovali políciu, našli herca v izbe obeseného. Po päťkrát ženatom a štyrikrát rozvedenom Carradinovi zostala manželka Annie Bierman, s ktorou sa oženil v roku 2004. Carradine bol nominovaný na Oscara vo filme Cesta ku sláve o folkovom spevákovi Woody Guthriem v roku 1976. Americké veľvyslanectvo v Thajsku potvrdilo smrť legendárneho amerického herca Davida Carradina, ktorého našli mŕtveho v hotelovej izbe. "Môžeme potvrdiť, že pán Carradine dnes skonal v Bangkoku," uviedol pre agentúru AFP zástupca ambasády, podľa ktorého "príčinu smrti zatiaľ neurčili". Thajská polícia uviedla, že 72-ročný herec zrejme spáchal samovraždu. "Myslíme si, že spáchal samovraždu obesením," uviedol predstaviteľ miestnej polície Pirom Janthapirom. Ako dodal, podľa záznamu z bezpečnostných kamier do Carradinovej izby nikto nevošiel ani z nej nevyšiel. "Našli sme jeho telo obesené v šatníku v jeho hotelovej izbe okolo 11:30 (06:30 SEČ) s povrazom okolo krku," uviedol pre AFP Pirom. Polícia, ktorá veci v izbe našla nedotknuté, teraz vyšetruje, "odkiaľ mal povraz, pretože zjavne nepochádza z hotela". V izbe, ktorá bol zvnútra zamknutá, nenašli žiadne stopy po boji a ani na hercovom tele neboli žiadne rany alebo pomliaždeniny.

© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

SLOVAK FREE MEDIA

SLOVAK FREE MEDIA
Medzinárodný tlačový inštitút (IPI) vyzval v stredu Slovenskú inšpekciu životného prostredia, aby stiahla žalobu na denník SME za to, že noviny odmietli uverejniť jej reakciu. Podľa inšpekcie tým porušil povinnosť vyplývajúcu z tlačového zákona, ktorého súčasťou je aj kontroverzné ustanovenie o práve na odpoveď. "Tí, ktorí podporovali toto ustanovenie, argumentovali, že jeho účelom je pomôcť občanom brániť svoju povesť. Ale ukazuje sa, že ho využívajú predstavitelia štátu na to, aby umlčiavali kritiku a využívali súkromné noviny ako nedobrovoľný prostriedok na šírenie svojich názorov," vyhlásil riaditeľ IPI David Dadge. "Vyzývame na okamžité stiahnutie žaloby," povedal riaditeľ inštitúcie, ktorá ustanovenie o práve na odpoveď kritizovala už v minulosti a upozorňovala na možnosť jeho zneužívania v neprospech slobody slova. Denník SME odmietol uverejniť reakciu Slovenskej inšpekcie životného prostredia na stĺpček z pera zástupcu šéfredaktora Lukáša Filu z 2. marca, v ktorom túto inštitúciu kritizuje. Fila sa zastal svojho redakčného kolegu, komentátora Mariána Leška, ktorý napísal, že inšpekcia spolu s inými orgánmi "zrušila" nariadenie pezinskej samosprávy, podľa ktorého sa v Pezinku nemá stavať skládka. Hoci Leško - práve v obave pred reakciou štátnych inštitúcií - použil slovo "zrušili" v úvodzovkách, Slovenská inšpekcia životného prostredia sa chytila práve tohto výrazu a tvrdí, že Leškovo vyjadrenie je nepravdivé a kazí dobré meno inštitúcie.
© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

MEDIÁLNY KOMPLEX INAK

MEDIÁLNY KOMPLEX INAK
Vláda Slovenskej republiky 20. mája 2009 vykonala svojimi uzneseniami, ktoré sa týkali Rámcovej koncepcie spoločného mediálneho komplexu Slovenskej televízie a Slovenského rozhlasu a návrh vecného a časového harmonogramu predrealizačnej fázy jeho výstavby niekoľkých zaujímavých krokov. Nebudeme teraz polemizovať o samotnom dokumente, ktorý, okrem množstva nezmyslov, nesie aj jasné znaky nedovolenej štátnej pomoci i zjavné nepochopenie princípov verejno-súkromného partnerstva. Ak sa apsoň na chvíľu ktorýkoľvek minister zamyslel nad uzneseniami vlády, možno mu na okamih prebleslo mysľou, že Slovenská televízia a Slovenský rozhlas sú verejnorpávne médiá, zriadené zákonmi NR SR alebo jej zákonodarnými predchodcami. Podľa platných zákonom sa STV a SRo spravujú sami, riadia ich generálny riaditelia, spravujú ich príslušné Rady a dozorné komisie. Obe inštitúcie podliehajú kontrolnej právomoci NR SR. Avšak, žiadne ministerstvo, či iný ústredný orgán štátnej správy SR, teda ani Ministerstvo kultúry nie je zákonom ustanovené vykonávať akúkoľvek štátnu správu nad STV a SRo,. Inými slovami- uznesenia Vlády SR sú mimo jej pôsobnosti, teda sú nezákonné i v rozpore s ustanovením § 2 ods. 2 ústavného zákona č. 460/1992 Zb. - Ústava SR.: Čl. 2 (1) Štátna moc pochádza od občanov, ktorí ju vykonávajú prostredníctvom svojich volených zástupcov alebo priamo. (2) Štátne orgány môžu konať iba na základe ústavy, v jej medziach a v rozsahu a spôsobom, ktorý ustanoví zákon. (3) Každý môže konať, čo nie je zákonom zakázané, a nikoho nemožno nútiť, aby konal niečo, čo zákon neukladá. O čom sú potom nasledovné uznesenia *, komu sú určené a kto by ich mal vykonávať veru neviem. Ktokoľvek totiž konať začne, začne konať nezákonne , dokonca protiústavne. Či to ministrovi stojí za to, neviem. Ešte má čas si to rozmyslieť. Kto mu radí, radí mu zle. Byť na mieste generálneho riaditeľa Slovenskej televízie a generálnej riaditeľky Slovenského rozhlasu a dostať takéto uznesenia na vedomie, nezdržím sa smiechu. Čo nezdržím, rovno sa... Nabudúce však vážnejšie – o riadenom zániku Slovenskej televízie a Slovenského rozhlasu

* Vláda SR

A. schvaľuje

A.1. návrh rámcovej koncepcie spoločného mediálneho komplexu Slovenskej televízie a Slovenského rozhlasu a vecný a časový harmonogram predrealizačnej fázy jeho výstavby, A.2. zaradenie výstavby a prevádzkovania spoločného mediálneho komplexu Slovenskej televízie a Slovenského rozhlasu a riešenie jeho technologickej a technickej infraštruktúry do zoznamu projektov verejno-súkromného partnerstva; B. ukladá ministrovi kultúry B.1. začať verejné obstarávanie výstavby a prevádzkovania spoločného mediálneho komplexu Slovenskej televízie a Slovenského rozhlasu podľa bodu A. 2 tohto uznesenia vydaním predbežného oznámenia do 31. decembra 2009 B.2. začať verejné obstarávanie technologickej a technickej časti spoločného mediálneho komplexu Slovenskej televízie a Slovenského rozhlasu podľa bodu A. 2 tohto uznesenia vydaním predbežného oznámenia do 31. decembra 2009 B.3. predložiť na rokovanie vlády zmluvnú dokumentáciu s víťazmi procesu verejného obstarávania, vrátane analýzy rizík projektu a jeho vplyvov na verejné financie do 2 mesiacov po vyhodnotení predložených ponúk uchádzačov o koncesiu. Vykoná: minister kultúry Na vedomie: generálny riaditeľ Slovenskej televízie, generálna riaditeľka Slovenského rozhlasu

3. 6. 2009

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Nemeckú reality šou, v ktorej sa tínedžeri starajú o cudzie bábätká, začnú dnes vysielať napriek protestom asociácie rodičov. Rozhodol o tom súd v Kolíne. V programe štyri tínedžerské páry preberú na štyri dni starostlivosť o deti a sledovať ich pritom budú 24 hodín denne televízne kamery. Televízia RTL uviedla, že deti v reality šou sú pod psychologickým a lekárskym dohľadom. Ich rodičia sú údajne blízko a môžu projekt kedykoľvek prerušiť. Program je jedným zo série šou, ktoré vo svete vyvolali kontroverzné názory. Medzi predchádzajúce patrili napríklad holandské Baby for Hire (Dieťa na prenájom) alebo The Baby Borrowers (Požičovňa detí) v Spojených štátoch amerických.
Britská spevácka senzácia Susan Boyle sa zotavuje po emocionálnom kolapse, pre ktorý ju cez víkend museli hospitalizovať v londýnskej nemocnici. Nezvládla totiž druhé miesto v sobotňajšej súťaži Britain's Got Talent. "Ešte potrebuje niekoľko dní, ale mala by byť v poriadku," povedal pre agentúru Associated Press Max Clifford, hovorca porotcu talentovej súťaže Simona Cowella. "Jediné, čo chce robiť, je spievať," dodal. Mentálna stabilita Boyle by sa mala stále zlepšovať, v súčasnosti je obklopená svojimi bratmi a blízkymi priateľmi z jej rodiska - škótskeho Blackburnu. "Nemal by byť problém dostať to pod kontrolu," uviedol Clifford. Prísny porotca Cowell chce 48-ročnej Boyle pomôcť v profesionálnej speváckej kariére. "Má veľký potenciál predať obrovské množstvo albumov, predovšetkým v Amerike. Američania ju milujú, každý ju chce mať vo svojej šou. Simon jej zabezpečí najlepšie skladby a najlepšiu produkciu," prezradil Clifford. Počas uplynulých dvoch mesiacov sa neohrabane pôsobiaca žena zo Škótska stala hviezdou vďaka hlasu, ktorý by bol podľa mnohých hodný i Broadwaya. Videozáznam z jej interpretácie skladby I Dreamed a Dream z muzikálu Bedári si ľudia na celom svete cez YouTube pozreli vyše 100-miliónkrát. K jej fanúšikom sa pridala dokonca herečka Demi Moore, ale aj rocker Jon Bon Jovi. Simon Cowell sa na jej adresu vyjadril, že je to najväčší fenomén, aký kedy videl v talentových šou. Susan Boyle, najmladšia z deviatich detí, vyrástla v škótskom Blackburne - asi 32 kilometrov západne od Edinburghu. Ako dieťa mala ťažkosti s učením a bola terčom posmechu ostatných detí. Ako dospelá si ťažko hľadala prácu, no pravidelne vystupovala v miestnom karaoke a spievala v kostolnom zbore. V rozhovore pre Associated Press v apríli povedala, že k prihláseniu do súťaže ju inšpirovala smrť matky. "Chcela som jej ukázať, že so svojím životom dokážem niečo urobiť,“ vysvetlila Boyle.

© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Dve americké novinárky postavia vo štvrtok v Severnej Kórei pred súd pre obvinenia z ilegálneho vstupu do stalinistickej krajiny. Eunu Leeovú a Lauru Lingovú, obe obvinené z "nepriateľských činov", zadržali pred dva a pol mesiacom, keď na čínsko-severokórejskej hranici pracovali na reportáži o ľuďoch utekajúcich z KĽDR. Verdikt vynesie najvyšší súdny orgán v krajine, Ústredný súd v Pchjongjangu, a podľa očakávania nebude možné sa proti nemu odvolať. Informovala o tom dnes juhokórejská tlačová agentúra Jonhap, ktorá citovala vládnych predstaviteľov v Soule. Nie je známe, ako dlhu bude trvať súdny proces s Eunou Leeovou a Laurou Lingovou. Vysokopostavený predstaviteľ nemeckej politickej nadácie v Soule Walter Klitz po nedávnej návšteve Severnej Kórey však priniesol nádej, že občianky USA sa budú môcť vrátiť domov po určitom období strávenom vo väzbe, aby si tak Severná Kórea "zachovala tvár". Ako dlho bude trvať toto obdobie, závisí od verdiktu, uviedol Klitz z Nadácie Friedricha Naumanna, ktorá presadzuje liberalizmus. Novinárky zatkli 17. marca, v čase, keď pracovali pre americkú internetovú televíziu Current TV. Ak ich uznajú za vinné, hrozia im dlhé roky väzenia. Vlna emigrácie českých Rómov do Kanady pokračuje. Nasvedčujú tomu signály z českých regiónov správy z rómskej komunity a hlásenia radníc o uvoľnených bytoch, informácie z Kanady, ako aj najnovší prípad, keď o azyl v Kanade požiadala dlhoročná redaktorka Českého rozhlasu Anna Poláková, ktorá pripravovala rómsku reláciu O Roma Vakeren. Odchod Polákovej do Kanady, kde požiadala o politický azyl, dnes potvrdila hovorkyňa ČRo Eva Tichá. Redaktorka stanicu informovala, že v ostatnom čase jej rodina syn a manžel - čelili rôznym útokom. Server novinky.cz dnes informoval, že skupina asi 30 českých Rómov sa celý týždeň zdržovala v priestoroch letiska v kanadskom Toronte. Rómovia sa údajne báli letisko opustiť skôr, než sa stretnú s imigračným úradníkom. Od januára do konca marca prijali kanadské úrady od občanov ČR až 653 žiadostí o udelenie politického azylu. Novšie údaje zatiaľ nie sú k dispozícii. Vlani v Kanade požiadalo o azyl 861 občanov ČR.

Copyright © TASR 2009

100 Best Movie Lines in 200 Seconds

100 Best Movie Lines in 200 Seconds

Najvyšší súd News

Najvyšší súd News
Najvyšší súd včera rozhodol, že spoločnosť MAC TV nebude musieť zaplatiť dve pokuty, ktoré jej udelila Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR). Spoločnosť, ktorá prevádzkuje TV JOJ, dostala v septembri 2008 od RVR pokutu 4979 eur (150.000 Sk), odvolala sa na NS SR. Podľa RVR nebolo vysielanie reklamy riadne oddelené od ostatného vysielania. NS SR však rozhodnutie RVR zrušil a vrátil jej na ďalšie konanie, nakoľko nerozhodla v zákonom stanovenej lehote. Rovnako súd zrušil aj ďalšie rozhodnutie RVR, ktorá vlani v januári udelila rovnakej spoločnosti pokutu 1660 eur (50.000 Sk). Program Noc Vyvolených ešte v októbri 2005 podľa RVR nebol označený v súlade s jednotným systémom označovania programov, a to tak, že nebol vhodný pre maloletých. NS SR rozhodnutie RVR zrušil, pretože sa vo svojom rozhodnutí o udelení sankcie odvoláva na ustanovenie, ktoré v príslušnom zákone nie je. NS SR dnes potvrdil 120-tisícovú pokutu (3983 eur) pre prevádzkovateľa TV JOJ za odvysielanie programu Črepiny v júli 2007. Relácia odvysielaná o 21.55 h mohla podľa RVR ohroziť psychický alebo morálny vývin maloletých a tiež nebola riadne označená.

Copyright © TASR 2009

TOP OF THE POPS

TOP OF THE POPS
1. LET´S DANCE 3 -Markíza -31.5.2009 ; 2.*TELEVÍZNE NOVINY -Markíza -31.5.2009; 3. *DNES -Markíza -31.5.2009 ; 4. Modré z neba- Markíza -27.5.2009 ;5. *NOVINY TV JOJ- TV JOJ -31.5.2009; 6. Ordinácia v ružovej záhrade III. (32.) -Markíza- 28.5.2009 ; 7. *Športové noviny -Markíza -31.5.2009 ; 8. Aj múdry schybí -Markíza -29.5.2009 ; 9. *Počasie -Markíza- 31.5.2009 ; 10.Ordinácia v ružovej záhrade III. -(31.) -Markíza -26.5.2009 ;11.*Krátke TN -Markíza -31.5.2009 ;12. *Kabrioleto s Markízou -Markíza -31.5.2009 ; 13. *ŠPORT -TV JOJ- 31.5.2009 ;14.Pošta pre teba -Jednotka- 30.5.2009 ;15. *NAJLEPŠIE POČASIE -TV JOJ -27.5.2009 ;16. *Panelák- TV JOJ -28.5.2009 ; 17.Skvelý deň- Markíza -31.5.2009 ; 18. Ostrov hrdlorezov -Markíza -31.5.2009 ; 19. Kutyil s.r.o.- TV JOJ -25.5.2009 ;20.Lampáreň- Markíza -31.5.2009

* cyklické relácie -uvedená relácia s najvyššou hodnotou sledovanostiv tomto týždni Pozn. Pri reláciách opakujúcich sa každý deň (spravodajstvo, šport, sitcom a pod.) je uvedená relácia s najvyššou hodnotou ratingu za celý týždeň ; ©

2. 6. 2009

Pokuty naše každodenné

Pokuty naše každodenné

Licenčná rada sankcionovala vysielateľa spravodajskej televízie TA3, spoločnosť C. E. N. za neobjektívne spravodajstvo v príspevkoch "Prezidentskí kandidáti odštartovali kampaň" a "Kampaň začali aj F. Mikloško a M. Melník", ktoré 6. marca odvysielala v Hlavných správach. Ako agentúru SITA informoval riaditeľ Kancelárie Rady pre vysielanie a retransmisiu Ľuboš Kukliš, vysielateľovi nedali finančnú pokutu, ale vyslúžil si sankciu v podobe upozornenia na porušenie zákona. Rovnakú sankciu dostal aj vysielateľ televízie Markíza, spoločnosť Markíza-Slovakia za porušenie zákona uverejnením výsledkov verejnej mienky v relácii Teleráno z 18. marca. Výsledky prieskumu preferencií prezidentských kandidátov boli zverejnené v čase, keď už ich zverejňovanie bolo zákonom zakázané, platilo volebné moratórium. Vysielateľovi televízie JOJ, spoločnosti MAC TV dali upozornenie na porušenie zákona za neobjektívne spravodajstvo v príspevku Slovensko-maďarské vzťahy, ktoré odvysielala v relácii Noviny 6. októbra 2008. Rada dnes začala správne konanie voči michalovskej spoločnosti Rádiu KISS pre možné porušenie zákona uzatvorením zmluvy s organizáciami kolektívnej správy práv. Správne konanie začali aj voči spoločnosti Tam Art Production, majú podozrenie, že porušila zákon, lebo neoznačila sponzora Správ o počasí z 23. apríla tohto roka. Rada pre vysielanie a retransmisiu dnes takisto pridelila 15 rozhlasových frekvencií, z toho tri Slovenskému rozhlasu (SRo). Rokovanie o frekvencii 98,0 MHz Žilina dnes RVR odročila. © 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Art Film Fest NEWS

Art Film Fest NEWS
Nová sekcia medzinárodného filmového festivalu Art Film Fest, ktorý sa uskutoční od 20. do 27. júna v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne, ponúkne novinky svetoznámych režisérov. V slovenskej premiére uvedú filmy ako W. (2008), Che - Guerilla (2008), Tyson (2008) či Wrestler (2008). Oscarový režisér Oliver Stone už nakrútil filmy o amerických prezidentoch J. F. Kennedym (J.F.K., 1991) a R. M. Nixonovi (Nixon, 1995). V snímke W. sleduje chronologicky od roku 1967 život 43. amerického prezidenta G. W. Busha mladšieho, jedného z najkontroverznejších, najuzavretejších a najcynickejších prezidentov americkej histórie. Sústreďuje sa na jeho štúdium na vysokej škole vrátane žúrov, vojenskú službu, veľký biznis v naftárskom priemysle, po prezidentskú kandidatúru v roku 2000 a prvé štyri roky v najvyššom úrade a následne druhú kandidatúru v roku 2004. Po prvý raz na Slovensku premietnu snímku Che - Guerilla, ktorá je pokračovaním filmu Che Guevara: Revolúcia (2008). Autorom dvojice filmov je Steven Soderbergh, ktorý do hlavnej úlohy legendárneho Che Guevaru obsadil herca Benicia Del Tora. Návštevníci Art Film Festu budú mať jedinečnú možnosť vidieť oba filmy počas spoločnej projekcie. Ďalšou svetoznámou osobnosťou, ktorú predstavia prostredníctvom filmu na Art Film Feste, je bývalý boxerský šampión v superťažkej hmotnosti Mike Tyson. Režisér James Toback prináša v dokumente Tyson pútavú chronológiu života kontroverzného športovca, ktorý sám otvorene a úprimne rozpráva o svojom detstve v chudobnom gete, o svojom americkom sne, ale aj väzení. V slovenskej predpremiére uvedú na festivale aj film Wrestler v réžii Darrena Aronofského, v ktorom v hlavnej úlohe zažiaril Mickey Rourke. Wrestler začal zbierať významné ocenenia na festivale v Benátkach. Postupne získal okrem Zlatého leva aj dva Zlaté glóbusy a dve oscarové nominácie. V sekcii Okolo sveta sa môžu návštevníci festivalu tešiť aj na režijný debut Charlieho Kaufmana Synecdoche, New York (2008) či najnovší film juhokórejského režiséra Ki-Duka Kima Bi-mong (2008). Doplnia ju snímky Asbe du-pa (Dvojnohý koník, 2008) iránskej režisérky Samiry Makhmalbaf, La ventana (Okno, 2008) argentínskeho režiséra Carlosa Sorina, Notorious (2009) amerického režiséra Georgea Tillmana Jr., Joheunnom nabbeunnom isanghannom (Dobrý, zlý, podivný; 2008) juhokórejského režiséra Ji-woona Kima či komédia The Yes Men Fix the World (Yesmeni dávajú svet do poriadku, 2009) z dielne Andyho Bichlbauma a Mikea Bonanna.
© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

1. 6. 2009

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Britskú spevácku senzáciu Susan Boyle museli hospitalizovať, pretože emocionálne nezvládla druhé miesto v sobotňajšej súťaži Britain's Got Talent. Štyridsaťosemročná Boyle sa podľa denníka The Sun v nedeľu v londýnskom hoteli "emocionálne zrútila", podľa ďalších informácií je tiež vyčerpaná. Policajný hovorca potvrdil, že do hotela privolali záchranku k žene s psychickými problémami. "Na kliniku odišla dobrovoľne. Na žiadosť lekárov záchranku sprevádzala aj polícia," uviedol hovorca. Vo finále speváckej šou hlasovali za desať finalistov takmer štyri milióny ľudí a desaťčlenná tanečná skupina Diversity zvíťazila s 24,9 percentami hlasov. Boyle zostala na druhom mieste s 20,2 percentami. Očakáva sa, že porotca Britain's Got Talent Simon Cowell a jeho hudobné vydavateľstvo podpíšu s Boyle zmluvu na jej album. Objavili sa informácie aj o tom, že v Hollywoode nakrútia film podľa jej životného príbehu. Počas uplynulých dvoch mesiacov sa neohrabane pôsobiaca žena zo Škótska stala hviezdou vďaka hlasu, ktorý by bol podľa mnohých hodný i Broadwaya. Videozáznam z jej interpretácie skladby I Dreamed a Dream z muzikálu Bedári si ľudia na celom svete cez YouTube pozreli vyše 100-miliónkrát. K jej fanúšikom sa pridala dokonca herečka Demi Moore, ale aj rocker Jon Bon Jovi. Známy cynický porotca Simon Cowell sa na jej adresu vyjadril, že je to najväčší fenomén, aký kedy videl v talentových šou. Susan Boyle, najmladšia z deviatich detí, vyrástla v škótskom Blackburne - asi 32 kilometrov západne od Edinburghu. Ako dieťa mala ťažkosti s učením a bola terčom posmechu ostatných detí. Ako dospelá si ťažko hľadala prácu, no pravidelne vystupovala v miestnom karaoke a spievala v kostolnom zbore. V rozhovore pre Associated Press v apríli povedala, že k prihláseniu do súťaže ju inšpirovala smrť matky. "Chcela som jej ukázať, že so svojím životom dokážem niečo urobiť,“ vysvetlila Boyle.
Digitálna rozhlasová stanica, ktorá sa nečakane stala mimoriadne populárnou vysielaním výhradne vtáčieho spevu, dnes prestala vysielať. Po takmer 18 mesiacoch ju nahradí interaktívna stanica vysielajúca rôzne hudobné štýly. Kanál Birdsong, ktorý v éteri dočasne nahradil zaniknutú stanicu DAB OneWord, si získal tisícky poslucháčov. Ako uviedla BBC, nahrávky urobil pred 20 rokmi v záhrade svojho domu v britskom grófstve Wiltshire Quentin Howard, ktorý je v súčasnosti vo vedení viacerých rozhlasových staníc.Howard sa rozhodol vtáčím spevom zaplniť prázdny rozhlasový priestor a pritiahol ním takmer pol milióna poslucháčov. Spisovateľ Terry Pratchett ho označil za upokojujúci, fanúšikovia vytvorili internetové stránky na Facebooku, samostatne začalo vysielať online Birdsong Radio a predávať CD. Jeho nástupca Amazing Radio vysiela skladby, ktoré speváci a skupiny za uplynulé štyri roky natiahli na webovú stránku amazingtunes.com.
Líbya v pondelok oznámila, že plánuje znárodniť mediálnu skupinu syna líbyjského vodcu Muammara al-Kaddáfího, čím by sa stala opäť štátom kontrolovaným mediálnym monopolom. Vláda chce získať kontrolu nad satelitnými televíznymi a rozhlasovými stanicami, novinami a vydavateľstvom, ktoré zriadila pred dvoma rokmi strana al-Ghad (Strana zajtrajška). Na čele mediálnej skupiny stojí Kaddáfího syn Sajf al-Islám, ktorého mnohí považujú za reformátora a ktorý pri rozličných príležitostiach vyzval na slobodu tlače a nezávislosť médií od štátu. V roku 2007 strana al-Ghad zriadila dva nezávislé denníky, ktoré počas prvých mesiacov kritizovali vrchných predstaviteľov krajiny, a súkromné satelitné televízne stanice.
Obľúbený animovaný seriál Simpsonovci (1989) môže propagovať fajčenie častými scénami, v ktorých sa zobrazuje tento zlozvyk, alebo sa hovorí o cigaretách. Informovala o tom austrálska štúdia publikovaná v magazíne The Medical Journal of Australia. Tabak je síce zodpovedný za Krustyho problémy so srdcom a chrapľavé hlasy sestier Patty a Selmy, ale program môže podľa štúdie propagovať fajčenie už len tým, že sa spomína v toľkých dieloch. Odborník na verejné zdravie z univerzity v Sydney Guy Eslick skúmal výskyt fajčenia v prvých 18 sériách programu o rodine zo Springfieldu a prešiel približne 400 častí. Zistil, že fajčenie bolo zobrazené 795-krát, z toho 35 percent v negatívnom, dve percentá v pozitívnom a 63 percent v neutrálnom kontexte. Vo viac ako 60 percentách fajčili dospelí ľudia, hoci deti a tínedžeri tvorili 8 percent fajčiarov. Zvyšok boli od nikotínu závislé zvieratá. Podľa Eslicka sú animované postavičky efektívnym marketingovým nástrojom tabakového priemyslu. Štúdia ukázala, že čím viac cigariet deti vo filmoch vidia, tým je väčšia pravdepodobnosť, že začnú fajčiť. "V závere je jasné, že fajčenie je častým javom v televíznom seriáli Simpsonovci a tiež, že výskyt fajčenia, predovšetkým u detských a nedospelých postáv, navádza deti k fajčeniu cigariet," vysvetlil Eslick.
© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Reklamná pauza, teraz sa môžete ísť....

Reklamná pauza, teraz sa môžete ísť....

Asociácia hovorcov Slovenska News

Asociácia hovorcov Slovenska News
Asociácia hovorcov Slovenska (AHS) bude aj naďalej záujmovým združením, ktoré pomáha svojim členom odborne rásť a reaguje na aktuálne otázky hovorcovskej etiky. Jej etická komisia získala širší priestor pre komunikáciu svojich verdiktov, ktoré budú uverejňované na webovej stránke AHS. Rozhodli o tom členovia tejto stavovskej organizácie počas víkendového valného zhromaždenia AHS v Trenčíne. Schválili troch staronových a dvoch nových členov etickej komisie na ďalšie dvojročné funkčné obdobie. Predsedníčkou komisie zostáva Eva Güttlerová, bývalá hovorkyňa Slovenskej sporiteľne, a jej členmi sú Martina Kereková (Colná správa), Lenka Nosáľová (Najvyšší kontrolný úrad SR), Martin Noskovič (Siemens) a Maroš Sýkora (J&T). Komisia je nestranným samoregulačným posudzovateľom konania hovorcov v eticky sporných situáciách. Koniec funkčného obdobia Rady AHS znamenal aj voľby nového predsedu a členov rady na najbližšie dva roky. Novým predsedom AHS sa stal Ján Orlovský, hovorca Západoslovenskej energetiky a podpredsedom Stanislav Juríkovič z Ministerstva dopravy, pôšt a telekomunikácií SR. Do rady boli ďalej menovaní Ján Bača (U. S. Steel Košice), Marek Gešo (Accenture), Jana Kováčová (Národná banka Slovenska), Tomáš Kráľ (Siemens) a Beatrice Szabóová (Úrad primátora mesta Bratislava). AHS bude pokračovať v organizácii podujatí, ktoré pomáhajú profesionálnemu rastu členov a nadväzovaniu širších regionálnych kontaktov. V druhej polovici tohto roka sa uskutoční vyhodnotenie ankety Hovorca roka 2009 a medzinárodná konferencia Voice of Central Europe v Budapešti. AHS vznikla v roku 2005 ako nezávislá a apolitická profesijná organizácia. Má niekoľko desiatok aktívnych členov a pri internej komunikácii využíva databázu približne 250 hovorcov z celého Slovenska. Fórum je otvorené pre všetkých hovorcov a ľudí zodpovedných za externú komunikáciu na Slovensku v štátnej správe, samospráve a súkromnom sektore.

Copyright © TASR 2009

This is the end Beautiful friend

This is the end
Beautiful friend
Správy STV - Jednotka - 30.05.2009 -159 tisíc divákov,
3,4 % sledovanosť, 11,2 % share

MTV MOVIE AWARDS

MTV MOVIE AWARDS
Americký film Súmrak (2008) ovládol filmové ceny hudobnej televízie MTV, ktoré udeľovali v nedeľu v hollywoodskom Gibson Amphitheatre. Adaptácia prvej časti upírskej ságy Stephenie Meyer si odniesla päť ocenení z celkovo siedmich nominácií. Získala Zlatý popcorn v kategórii Najlepší film, Kristen Stewart dominovala v kategórii Najlepší ženský herecký výkon, cenu za mužský prelomový herecký výkon si odniesol Robert Pattinson. Diváčky a divákov, ktorí o výsledkoch rozhodli v online hlasovaní, Pattison presvedčil aj ako romantik, keď so Stewart získali cenu za najlepší filmový bozk a uspel aj v scéne s Camom Gigandetom, za ktorú si odniesli Zlatý popcorn za najlepší filmový súboj. Zosnulý austrálsky herec Heath Ledger získal MTV Movie Award v kategórii Najlepší zloduch za úlohu vo filme Temný rytier (2008). Cenu za najlepší mužský herecký výkon udelili Zacovi Efronovi za úlohu vo filme High School Musical 3: Posledný rok. Jeho herecká kolegyňa Ashley Tisdale zvíťazila v kategórii Ženský prelomový herecký výkon. Jim Carrey uspel postavou v komédii Yes Man (2008) a odniesol si cenu za najlepší komediálnych herecký výkon. V novej kategórii Najlepšia pieseň z filmu uspela skladba The Climb od Miley Cyrus z filmu Hannah Montana. Amy Poehler zaujala močením do umývadla vo filme Baby Mama (2008) a získala cenu v kategórii Najlepší "WTF moment". Herec Ben Stiller získal Generation Award. Oscarmi ovenčený film Milionár z chatrče (2008) nepremenil ani jednu nomináciu a v nedeľu zostal bez ocenenia.
© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Výročné ceny Literárneho fondu

Výročné ceny Literárneho fondu
Peter Kubínyi (Žurnál), Tatiana Šušková (Slovenský rozhlas), Kolektív redakcie publicistiky TV Markíza a fotoreportér Alan Hyža (Žurnál) získali výročné ceny Literárneho fondu (LF) za novinársku tvorbu v roku 2008. Okrem cien udelil Výbor Sekcie pre žurnalistiku a novinársku fotografiu LF na návrh desaťčlennej poroty aj 23 prémií. Ceny a prémie odovzdali dnes v Bratislave. Do súťaže sa prihlásilo 133 autorov (za rok 2007 ich bolo 74), porota posudzovala 295 príspevkov, čo znamenalo popri čítaní súťažných prác vypočuť si približne 35 hodín rozhlasových nahrávok a pozrieť si zhruba 17 hodín televíznych príspevkov. V kategóriách tlač, rozhlas a televízia porota prvýkrát hodnotila osobitne spravodajstvo a publicistiku, pribudla kategória tlačové agentúry. Cieľom bolo podľa výboru umožniť, aby sa mohli presadiť aj spravodajcovia, ktorí v jednej kategórii spolu s publicistami mali v súťaži menej šancí na úspech. Napriek tomu porota neodporúčala ani jedného autora na výročnú cenu za spravodajstvo v žiadnej kategórii, udelila len niekoľko prémií. Podľa členky poroty Kláry Grosmannovej súťažiace správy väčšinou boli časovo aktuálne, s overenými zdrojmi informácií a zaujímavo, pútavo napísané. Ale autori predložili najmä správy z tlačových besied, po zasadnutiach strán či vlády, kde informácie odzneli pre mnoho iných médií, a bolo málo takých, ktoré "vznikli exkluzívne, na základe vlastného tipu, výberu témy."
© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Urban z peci zlezie

Urban z peci zlezie
Jednotka s katastrofálnymi číslami, Dvojka mierne dole. Trojka mierne stúpla.
JOJ mierne klesla, JOJ Plus klesla.
Markíza stúpa.
TA 3 mierne stúpla.
Primetimový rozdiel medzi Jednotkou a JOJ súpol na gigantických 7,78%.
Markíza – 32,44 % Jednotka - 13,70 % Dvojka - 3,07 % Trojka - 0,72 % TV JOJ – 21,45 % JOJ PLUS- 2,77 TA 3 - 1,36 %

Zdroj: PMT/TNS SK