16. 10. 2015

RTVS: Finále 31. ročníka Košického zlatého pokladu už túto sobotu

RTVS:
Finále 31. ročníka Košického zlatého pokladu už túto sobotu




O víťazstvo zabojuje dvanásť súťažných skladieb, sedem interpretov je z východného a päť zo západného Slovenska.
Finálový koncert 31. ročníka pesničkovej súťaže Košický zlatý poklad 2015 sa uskutoční v sobotu 17. októbra o 19:00 v košickom Kulturparku. Porota bude vyberať tri víťazné skladby z dvanástich, osem z nich zaspievajú ženy a štyri muži. Prvú šesticu finálových skladieb vybrala zo 170 prihlásených výberová komisia, druhú šesticu vybrali prostredníctvom SMS hlasovania poslucháči rádií RTVS. Na koncerte sa predstaví víťaz predchádzajúceho ročníka Kristián Dufinec so skupinou ICONITO a finalista Košického zlatého pokladu 2001 Peter Cmorík so skupinou. Moderátorom večera bude Roman Bomboš. Zoznam finálových piesní je dostupný na webovej stránke RTVS.

„Je skvelé, že pesničková súťaž Košický zlatý poklad odštartovala už svoju štvrtú dekádu a veľmi sa teším, že aktuálny ročník súťaže oslovil obrovský počet autorov a interpretov z celého Slovenska. Finálový koncert ponúkne široké žánrové spektrum, okrem pop-rockových piesní zaznejú aj šansónové, swingové, jazzové či funkové skladby. Pevne verím, že tieto nové hudobné tituly potešia fanúšikov pôvodnej slovenskej populárnej hudby,“ povedal riaditeľ súťaže Juraj Hidvéghy. Finálový koncert si budú môcť v priamom prenose vypočuť poslucháči Rádia Slovensko a Rádia Regina, dokument z 31. ročníka súťaže odvysiela Dvojka.

Vyhlasovateľom a organizátorom súťaže je Štúdio RTVS Košice. O víťazoch bude rozhodovať odborná porota v zložení Igor Timko, Zoltán Šallai, Peter Cmorík, Peter Bič, Juraj Vančík, riaditeľ rozhlasových programových služieb RTVS Vincent Štofaník a riaditeľ Štúdia RTVS Košice Juraj Hidvéghy. Na víťazov čakajú finančné ceny a pre absolútneho víťaza je pripravená mimoriadna cena – produkcia videoklipu k víťaznej piesni.

Doplňujúce informácie:
Prvý ročník pesničkovej súťaže Košický zlatý poklad sa uskutočnil v roku 1980. Podpora pôvodnej slovenskej populárnej hudby a vytváranie priestoru na jej prezentáciu a propagáciu sú prvoradým zámerom organizátorov súťaže. V priebehu predchádzajúcich 30. ročníkov na Košickom zlatom poklade zaznelo 325 piesní. Medzi ich najznámejších interpretov, ktorí tu odštartovali svoju kariéru, patria napríklad Beáta Dubasová, Peter Nagy, skupina No Name, Marián Čekovský či Peter Cmorík.

Reakcia MZVaEZ SR na spochybňovanie príprav SR na predsedníctvo v Rade EÚ

Reakcia MZVaEZ SR
na spochybňovanie príprav SR na predsedníctvo v Rade EÚ



Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky (MZVaEZ SR) dôrazne odsudzuje neodôvodnené pokusy spochybňovať prípravy Slovenska na historicky prvé predsedníctvo v Rade Európskej únie.
Preto rozhodne protestujeme proti zavádzajúcemu článku internetového portálu topky.sk o verejnom obstarávaní na catering predsedníckych podujatí zo štvrtka 15. októbra, ktorý bez akýchkoľvek dôkazov a pri ignorovaní faktov napadol túto časť príprav na predsedníctvo v EÚ.
Podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Lajčák kladie v procese príprav dôraz na maximálnu transparentnosť a ústretovosť pri vysvetľovaní príprav na túto jedinečnú udalosť.
Zavádzajúci a urážlivý tón článku je o to zarážajúcejší, že MZVaEZ SR poskytlo redakcii dostatok faktov o verejnom obstarávaní, ktoré dosiaľ nespochybnil absolútne nikto, vrátane neúspešných uchádzačov verejného obstarávania.
Verejné obstarávanie na zabezpečenie obedov a večerí pre delegátov podujatí slovenského predsedníctva v EÚ bolo plne v súlade so zákonom, prebehlo transparentne a zvíťazila najnižšia, najlacnejšia ponuka. Je preto poburujúce, keď redakcia topky.sk navodzuje bez akéhokoľvek reálneho základu dojem, že išlo o nejaký "trapas".
Mrzí nás, že redakcia topky.sk sa rozhodla prispievať k neopodstatneným a priori negatívnym snahám spochybňovať predsedníctvo SR v Rade EÚ. Spomínaný článok totiž predstavuje bezdôvodný a neprofesionálny pokus o škandalizáciu a vulgarizáciu procesu príprav a zasluhuje si jednoznačné odmietnutie a odsúdenie.
Predsedníctvo SR v Rade EÚ je udalosť veľkého významu pre celú spoločnosť a celú našu krajinu a má byť aj o dôstojnej prezentácii Slovenska pred domácou i európskou verejnosťou.
V tomto duchu sa MZVaEZ SR stavia k jeho prípravám. Ide totiž o celospoločenské vlastníctvo a jeho úspech bude úspechom celej krajiny, nie pár jednotlivcov, politických strán alebo záujmových skupín.

TASR informoval Tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky.

VÝROKY TÝŽDŇA

                VÝROKY TÝŽDŇA



"Maďarsko je slepé črevo Európy a Viktor Orbán je aktívny komunista, potom liberál, z každého troška".
Zoran Milanovič, predseda chorvátskej vlády


"Absolútne nikomu nebránime v slobodnej tvorbe ani v nejakom umení. Jedna vec je slobodná tvorba, to, samozrejme, môžu všetci robiť. Druhá vec je, že aký je môj názor na využívanie zdrojov štátneho rozpočtu, teda peňazí všetkých daňových poplatníkov. Tým, že nepodpíšem ako predseda nejakú zmluvu, na čo mám plné právo a moju kompetenciu, tak tým naozaj je úplne prehnané a afektované rozprávať o potláčaní nejakej tvorby."

Marián Kotleba ,predseda Banskobystrického samosprávneho kraja



„Prezident Kiska týmto prejavom poškodil záujmy Slovenska viac ako premiér Fico, a to je už čo povedať,“ uviedol Hrabko. Dodal, že prezident sa de facto postavil nielen proti vláde, ale vlastne aj proti parlamentu, ktorý dal vláde dvakrát mandát odmietnuť imigračné kvóty. Týmto spôsobom podľa neho prezident ukázal nejednotnosť slovenskej politickej reprezentácie v tejto otázke. Myslím si, že by pán prezident Kiska mal zo svojej funkcie odstúpiť.“
Juraj Hrabko



"Vôbec si nemyslím, že z pohľadu nás majú mať všetci ľudia na svete rovnaké práva a dávam verejný prísľub, že v prvom rade budem hájiť záujmy občanov krajiny, v ktorej žijem a ktorej občanom tiež som."
Richard Sulík

"V stredu 26. augusta večer som sa po vyše roku stretol s mojím priateľom Števom Skrúcaným. Bohužiaľ, podcenil som dôsledky predchádzajúceho večera v kombinácii s mojím zdravotným stavom a pobytom na priamom slnku dňa 27. augusta, keď bolo vyše 30 stupňov v tieni. Išlo o deň mojej dovolenky a po odprezentovaní výborných výsledkov našej krajiny v cestovnom ruchu som sa vrátil domov. Napriek tomu, že je to ojedinelý prípad, si uvedomujem nevhodnosť situácie. Je to poučením aj pre mňa a takéto niečo sa, samozrejme, už nikdy nezopakuje." 

František Palko


Zomrela Joan Leslie

Zomrela Joan Leslie



Vo veku 90 rokov zomrela americká herečka Joan Leslie. Rodáčka z Detroitu skonala 12. októbra v Los Angeles. Smutnú správu potvrdila rodina zosnulej, ktorú pochovajú v pondelok.
Joan Leslie, vlastným menom Joan Agnes Theresa Sadie Brodel, sa narodila 26. januára 1925. Kariéru odštartovala ešte ako dieťa, keď vystupovala spolu s dvoma staršími sestrami v skupine The Brodel Sisters, pričom predvádzali spevácke i tanečné čísla v kabaretoch v USA i Kanade. V druhej polovici 30. rokov dostala niekoľko menších filmových úloh. Neskôr si zahrala v snímkach Vysoko v horách (1941), Yankee Doodle Dandy (1942), The Male Animal (1942), The Sky's the Limit (1943), This Is the Army (1943), Rapsódia v modrom (1945), Born to Be Bad (1950), Muž v sedle (1951), Woman They Almost Lynched (1953), Jubilee Trail (1954) alebo The Revolt Of Mamie Stover (1956). V roku 1950 sa vydala za Williama G. Caldwella, neskôr sa im narodili dvojčatá a Leslie sa rozhodla upriamiť pozornosť na rodinu. V období 1956 až 1991 sa príležitostne venovala televíznej produkcii. Od roku 1960 má hviezdu na hollywoodskom Chodníku slávy
 

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Romantická komédia Svadba môjho najlepšieho priateľa (1997) sa dočká pokračovania, a to v podobe televízneho seriálu. Projektu sa ujme americká televízna stanica ABC, ktorá sa zaviazala vytvoriť scenár. Ako uviedli predstavitelia ABC, seriál by mal dejovo nadväzovať na záver snímky. O dej 30-minútových epizód sa postará autor pôvodného scenáru Ronald Bass, ktorý sa scenáristicky podieľal aj na vzniku filmov Rain Man (1988) či Ako prichádzajú sny (1998).
Romantická komédia režiséra P.J. Hogana rozpráva príbeh o kritičke jedál Julianne, ktorá sa zaľúbi do svojho najlepšieho priateľa Michaela vo chvíli, keď sa rozhodne oženiť. V snahe získať ho sa spolu so svojím kamarátom Georgeom, ktorý predstiera, že je jej snúbenec, dostáva do zábavne nepríjemných situácií. V pôvodnej snímke z roku 1997 sa v hlavných úlohách predstavili Julia Roberts (Julianne) a Dermot Mulroney (Michael).


©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Burundské bezpečnostné sily pri záťahu proti opozícii v hlavnom meste Bujumbura zabili novinára štátnej televízie RTNB, jeho manželku, ich dve deti (16 a 14 rokov) a ďalšie civilistov. Krízu v krajine spôsobila kandidatúra a voľba prezidenta Nkurunzizaa na tretie volebné obdobie.

Zdroj ČT TXT

Reklamná pauza, môžete sa...

   Reklamná pauza, môžete sa...



15. 10. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Turecké médiá majú zákaz informovať o teroristickom útoku, ktorý sa odohral uplynulú sobotu v Ankare a vyžiadal si životy najmenej 97 ľudí. Ako dnes informoval turecký denník Hürriyet, rozhodnutie o tom prijal v stredu súd v Ankare.
V súlade s nariadením súdu sú zakázané všetky typy správ, rozhovory, kritiky a podobné články v tlačových a elektronických médiách i na spravodajských weboch, ako aj na sociálnych fórach na internete. Všetky médiá v krajine dostali v tomto zmysle oficiálne upozornenie, ktoré nadobudlo okamžitú účinnosť.
Rovnaké rozhodnutie súdy prijali aj po nedávnych atentátoch v mestách Suruč a Diyarbakir.
Z atentátu v Ankare turecká vláda podozrieva najmä extrémistickú organizáciu Islamský štát (IS), ako aj kurdských povstalcov. Turecký premiér Ahmet Davutoglu v stredu v rozhovore pre Reuters uviedol, že niektorí z podozrivých z atentátu v Ankare strávili niekoľko mesiacov v Sýrii, a preto by mohli byť napojení na IS alebo v Turecku zakázanú Stranu kurdských pracujúcich (PKK). Dodal, že vyšetrovatelia majú o tom "isté dôkazy".
Na zhromaždení v Ankare, ktoré bolo uplynulú sobotu terčom útoku, sa zišli tureckí i kurdskí mieroví aktivisti, ktorí chceli vyzvať na posilnenie demokracie v Turecku a na zastavanie ozbrojených zrážok medzi kurdskými povstalcami a tureckými bezpečnostnými silami. Tie si od začiatku júla vyžiadali už vyše 100 obetí na životoch.
Denník Hürriyet dnes pripomenul, že od roku 2010 do roku 2014 úrady vydali viac ako 150 nariadení, ktorými zasiahli alebo obmedzili prácu médií. Stalo sa tak v prípade útokov s obeťami na životoch, korupcie, odpočúvania vysokopostavených vládnych úradníkov, pri banských nešťastiach, ako aj v kauzách ovplyvňovania výsledkov futbalových zápasov.


Copyright © TASR 2015




Zakladateľ a riaditeľ hudobného vydavateľstva Black Kapital Records Suge Knight a komik Katt Williams pôjdu pred súd za krádež fotoaparátu reportérky Leslie Redden. Rozhodol tak sudca Ronald Coen na základe dôkazov. Knight pritom čelí aj obvineniu z vyhrážania sa. Súdne pojednávanie naplánovali na 27. októbra.
K incidentu došlo 5. septembra 2014 pred jedným zo štúdií v Beverly Hills. Knightov právny zástupca Thomas Mesereau uviedol, že jeho klient sa ženy ani nedotkol a fotoaparát jej neukradol. Bol len rozčúlený, pretože reportérka chcela získať zábery jeho syna. Williamsova právnička Shawn Holley vyhlásila, že jej klient sa snažil vymazať fotografie Knightovho syna z fotoaparátu, ktorý však Redden zobrala nemenovaná žena z jeho okolia.
Reportérka uviedla, že jej pritom poranili ruky a zápästie. Kúsok incidentu, v ktorom je údajne možné vidieť, ako sa k nej približuje Knight, nadáva a hovorí, aby jej niekto vzal fotoaparát, zaznamenala kamera zavesená okolo jej krku. "Pamätám si, ako som sa pozrela do jeho očí a uvedomila som si, že to začína byť veľmi nebezpečné," vyjadrila sa reportérka, ktorá z miesta ušla.
Päťdesiatročný Suge Knight okrem toho v súčasnosti čelí aj obvineniu z vraždy svojho kamaráta Terryho Cartera, pokusu o vraždu Cleho "Bone" Sloana a úteku z miesta činu. Súdne pojednávanie v tejto kauze by sa malo konať 11. decembra. Ak rodáka z kalifornského Comptonu uznajú v ktoromkoľvek z týchto prípadov vinným, hrozí mu až doživotný trest odňatia slobody, pretože v minulosti už bol súdne trestaný za ozbrojenú lúpež a napadnutie.
Spoluzakladateľ a bývalý riaditeľ vydavateľstva Death Row Records Marion Hugh "Suge" Knight Jr. má bohatú kriminálnu minulosť. V roku 1997 ho napríklad odsúdili na deväť rokov za násilné správanie. V roku 2001 ho však prepustili. V roku 2008 ho zatkli po tom, ako fyzicky napadol svoju bývalú priateľku Melissu Isaac pred klubom v Las Vegas, údajne bol pod vplyvom extázy a opiátov. V roku 2012 ho zatkli opäť v Las Vegas, pričom v aute mu našli aj marihuanu.
Štyridsaťštyriročný Katt Williams, ktorý mal takisto množstvo problémov so zákonmi, si zahral napríklad v snímkach Ďalší hrozný piatok (2002), Norbit (2007), Bláznivá lúpež (2008), Scary Movie 5 (2013) alebo American Bad Boy (2015).





Anglická herečka Kate Winslet stvárni v pripravovanom filme legendárnu americkú fotoreportérku Lee Miller. Zatiaľ nepomenovaný titul vzniká na základe životopisnej knihy The Lives Of Lee Miller (1988) z pera fotografkinho syna Antonyho Penrosea, ktorý tvorcom sprístupnil aj matkine archívy, fotografie a denníky. Na filme sa podieľajú Troy Lum a Andrew Mason, producenti filmov Zachráňte pána Banksa (2013), Cesta nádeje (2014) či Ja, Frankenstein (2014).
Lee Miller začínala kariéru ako modelka. Neskôr sa presťahovala do Paríža a venovala sa fotografovaniu spolupracujúc s vtedy už známym surrealistickým umelcom Manom Rayom. Počas 2. svetovej vojny pracovala ako fotoreportérka pre magazín Vogue, pre ktorý dokumentovala Blitzkrieg. Okrem toho zachytila na fotografie oslobodenie Paríža či hrôzu koncentračných táborov Buchenwalde a v Dachau. Tieto zážitky napokon poznačili jej život, Miller po vojne začala trpieť depresiami. Fotografovaniu sa potom venovala už len sporadicky. Zomrela na rakovinu v roku 1977.
Kate Winslet je držiteľkou Oscara v kategórii Najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe za film Predčítač (2008). Celosvetovo známou sa stala však zásluhou katastrofickej drámy Titanic (1997). Za výkon v nej ju nominovali na Oscara, rovnako ako aj za úlohy vo filmoch Rozum a cit (1995), Iris (2001), Večný svit nepoškvrnenej mysle (2004) a Malé deti (2006). Uznávanú herečku môžu diváci a diváčky poznať aj zo snímok Nebeské stvorenia (1994), Hamlet (1996), Quills - Perom markíza de Sade (2000), Enigma (2001), Život Davida Galea (2003), Hľadanie Krajiny - Nekrajiny (2004), Všetci kráľovi ľudia (2006), Prázdniny (2006), Núdzový východ (2008), Nákaza (2011), Carnage (2011), Predĺžený víkend (2013), V kráľových záhradách (2014), Divergencia (2014), Rezistencia (2015), Steve Jobs (2015) či miniseriálu Mildred Pierceová (2011).



©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

RTVS NEWS



RTVS NEWS


Záver kvalifikácie prilákal fanúšikov nielen do hľadiska. Zápas s Bieloruskom sledovalo viac ako 600 000 televíznych divákov, duel v Luxemburgu ešte o 100 000 viac. Snímka zo zápasu v Žiline. Žilina, 9. októbra 2015.




Informácie, ktoré nám poskytla RTVS prostredníctvom PR manažéra Sekcia marketingu a komunikácie Juraja Kadáša, potešili každéhé priaznivca nášho futbalového národného tímu.

Piatkový zápas Slovensko – Bielorusko bol 9. októbra najsledovanejším programom v prime time a druhým najsledovanejším programom dňa. Premenené na čísla, 1. polčas sledovalo 632 000 divákov, druhý 639 000.
Ešte viac divákov pritiahol pondelkový rozhodujúci duel v Luxemburgu: 1. polčas videlo 700 000 televíznych divákov, druhá dokonca 702 000 divákov! Týmito číslami sa futbalový kvalifikačný duel stal najsledovanejším programom dňa.

K týmto číslam stačí dodať len jediné: ďakujeme, priaznivci slovenskej reprezentácie a slovenského futbalu!



Zdroj : SFZ

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS


Americký herec Denzel Washington nakrúti jednu epizódu aktuálnej dvanástej sezóny seriálu Klinika Grace (2005). Šesťdesiatročný rodák z Mount Vernon bude režisérom deviatej epizódy, ktorú budú nakrúcať koncom tohto mesiaca, pričom televízia ABC by ju mala odvysielať o mesiac neskôr. Pre Washingtona, ktorý v minulosti režíroval snímky Príbeh Antwona Fishera (2002) a The Great Debaters (2007), to bude televízny režisérsky debut.
Denzel Hayes Washington Jr. má na konte dva Oscary za výkony v snímkach Glory (1989) a Training Day (2001). Na cenu americkej Akadémie filmových umení a vied ho okrem toho nominovali aj za filmy Cry Freedom (1987), Malcolm X (1992), Hurikán v ringu (1999) a Let (2012). Je tiež známy zo snímok ako Prípad Pelikán (1993), Philadelphia (1993), Veľa kriku pre nič (1993), Karmínový príliv (1995), Odvaha pod paľbou (1996), Kazateľova žena (1996), He Got Game (1998), Anjel smrti (1998), Zberateľ kostí (1999), Sezóna Titanov (2000), John Q. (2002), Prezumpcia viny (2003), Muž v ohni (2004), Mandžuský kandidát (2004), Spojenec (2006), Déja Vu (2006), Americký gangster (2007), Únos metra 123 (2009), Nezastaviteľný vlak (2010), Kniha prežitia (2010), Nepriateľ pod ochranou (2012), 2 Guns (2013) či Equalizer (2014).


©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Youth

Youth

14. 10. 2015

Zomrela Sue Lloyd-Robertsová

Zomrela Sue Lloyd-Robertsová

Vo veku 62 rokov dnes zomrela na leukémiu novinárka BBC Sue Lloyd-Robertsová, veteránka, zahraničná dopisovateľka .
Strávila desiatky rokov spravodajstvom z nebezpečných oblastiach po celom svete a bola známa za jej mimoriadne odhodlanie a odvahu. Často cestovala sama s videokamerou a bez spolupracovníkov, pokrývajúc príbehy porušovania ľudských práv v krajinách ako Barma, Čína, Sýria .
Počas svojej kariéry Lloyd-Robertsovú temer zabili v konvoji, ktorý sa dostal pod paľbu srbských síl, a skoro znásilnená vo Východnom Timore.
Niekoľkokrát bola zatknutá toľkokrát, že žartom zvažovala, že napíše "Good Jail Guide."
Sue Lloyd-Robertsová dostala cenu Emmy a Rad britského impéria za jej prácu.

Zdroj : BBC

Festival Áčko 2015

Festival Áčko 2015


Festival Áčko je študentským festivalom organizovaným študentmi Filmovej a televíznej fakulty VŠMU v Bratislave. Základnou ambíciou Festivalu Áčko je prezentovať kvalitné filmy produkované v študentskom prostredí. Festival je odrazovým mostíkom pre začínajúcich filmových tvorcov. Odmeňujúc kvalitu, ponúka Áčko priestor pre budovanie konkurencieschopnosti mladých umelcov. Organizátorom 19. ročníka je už tradične FTF VŠMU.

Úlohou festivalu je rozvíjanie spolupráce medzi školami zameranými na film a audiovíziu na Slovensku, ako aj podpora komunikácie medzi jednotlivými fakultami VŠMU. V neposlednom rade je záujmom festivalu prezentovať VŠMU v tom najlepšom svetle a tým prispieť k rozšíreniu povedomia o škole medzi verejnosťou i potenciálnymi záujemcami o štúdium.

Nosnou myšlienkou sprevádzajúcou dramaturgiu tohto ročníka bude svetlo a to nielen ako veľký filmový fenomén, ale taktiež ako inšpirácia umelca, či ako metafora úlohy a účinku tvorby mladých filmárov.

Festival sa odohráva počas 4 dní na pôde Filmovej a televíznej fakulty VŠMU na Svoradovej 2 v Bratislave a je otvorený širokej verejnosti. Vo foajé bude pre Vás pripravený informačný stánok, kde získate všetky potrebné informácie a program. Premietanie filmov prebieha v dvoch kinosálach – hlavná Kinosála a Barco. Vstup na festival je zadarmo počas jeho celého trvania.

SLOVAK MEDIA LAW NEWS

SLOVAK MEDIA LAW NEWS



Rádiá dostanú povinné kvóty na hranie slovenskej hudby. Vyplýva to z novely zákona o vysielaní a retransmisii z dielne ministerstva kultúry, ktorú podpísal prezident SR Andrej Kiska.
Súkromné rádiá budú musieť v roku 2016 vyčleniť najmenej 20 percent a od roku 2017 najmenej 25 percent vysielacieho času mesačne pre slovenskú tvorbu. V prípade verejnoprávneho rozhlasu to bude najskôr 30 a potom minimálne 35 percent. Takýto podiel má dosiahnuť na každom zo svojich okruhov. Z toho aspoň jednu pätinu majú tvoriť nové pesničky. Teda tie, ktoré sú vysielané do piatich rokov od svojho prvého uvedenia na verejnosti. Výnimku budú mať tie stanice, ktorých programové zameranie takéto kvóty úplne vylučuje.
Do stanoveného podielu sa budú započítavať iba tie pesničky, ktoré odznejú v éteri od 06.00 do 24.00 h. Tým sa zabráni, aby sa zaraďovali do vysielania v najmenej atraktívnom čase. Za slovenské hudobné dielo sa považuje také, ktorého najmenej jeden autor hudby alebo textu má alebo mal trvalý pobyt na území SR, alebo hudobné dielo s textom v slovenskom jazyku.
Novela má tiež zlepšiť prístup sluchovo a zrakovo postihnutých ľudí k vysielaným programom. Kábloví a televízni prevádzkovatelia budú musieť poskytovať k programom či reláciám aj titulky, tlmočenie do posunkovej reči pre nepočujúcich a hlasové komentovanie pre nevidiacich.
Zabezpečiť titulkami alebo hlasovým komentovaním budú musieť aj slovenské audiovizuálne dielo alebo audiovizuálne dielo v slovenskej pôvodnej jazykovej úprave aj ich distributéri. Nebude sa to vzťahovať na diela verejne rozširované pred 1. januárom 2016. Ako presne budú titulky vyzerať, má riešiť vyhláška ministerstva.
Ministerstvo považuje za správne, že aspoň štvrtina vysielanej hudby v našich rádiách bude mať slovenský text alebo slovenského autora. "Túto novelu zákona chápeme ako vedomú podporu slovenskej hudby a jej tvorcov a ako službu slovenským poslucháčom," uviedol rezort kultúry.


Copyright © TASR 2015

RTVS NEWS

RTVS NEWS




Rozhlas a televízia Slovenska zakúpila od MGM International Television Distribution Inc. licenčné práva na vysielanie programov v celkovom objeme cca 98 hodín za cenu 251.312,16 €

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americký časopis Playboy po niekoľkých desaťročiach prestane zverejňovať zábery nahých žien, vďaka ktorým sa stal kedysi známym. Agentúra DPA o tom dnes informuje s odvolaním sa na článok denníka The New York Times.
Mesačník Playboy, predávaný v mnohých krajinách sveta vrátane Slovenska, bude podľa zverejnených informácií vychádzať od budúcej jari v novej podobe a hoci neprestane ukazovať ženy v provokatívnych pózach, nemali by sa už na záberoch objavovať úplne nahé. Príslušný návrh redakcie odsúhlasil v súčasnosti 89-ročný zakladateľ časopisu Hugh Hefner.
Podľa citovaného vyjadrenia šéfmanažéra Scotta Flandersa toto rozhodnutie odráža terajšiu dobu, keď Playboy už dávno nemusí bojovať za spoločenskú prijateľnosť zobrazovania nahých tiel a zábery "akéhokoľvek predstaviteľného sexuálneho aktu sa dajú získať zadarmo jediným kliknutím".
Tvorcovia Playboya vzhľadom na túto situáciu považujú za prežitok podnecovať fantáziu mužov fotografiami obnažených hviezd, ako boli v minulosti Madonna, Sharon Stone či Naomi Campbell.
Mediálna organizácia Alliance for Audited Media podľa DPA odhaduje, že náklad mesačníka Playboy sa od roku 1975 znížil z 5,6 milióna na 800.000 výtlačkov.

Copyright © TASR 2015

13. 10. 2015

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ
Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) vyrubila TV Markíza na zasadnutí pokuty vo výške 12-tisíc eur. Agentúru SITA informovala hovorkyňa licenčnej rady Lucia Jelčová. Vysielateľ Markíza - Slovakia s programovou službou TV Markíza dostal pokutu šesťtisíc eur za nedodržanie zreteľného oddelenia reklamy od iných programov v prípade odvysielania upútaviek na Babovřesky 2, 96 hodín: Odplata, Chart show, Búrlivé víno, Fast five, Arrow, Mechanik zabijak, Tokarev, Frajeri vo Vegas, Rodinné prípady, Herkules a komunikáty označujúce za sponzora programu Počasie spoločnosť TONDACH SLOVENSKO v dňoch 7. až 31. marca. Pokuta zahŕňa aj prekročenie povoleného dvanásťminútového reklamného bloku v dňoch 10. a 18. marca 2015 v čase od 20:00 do 21:00.
Pokutu vo výške 3 500 eur udelila rada TV Markíza za porušenie ochrany maloletých dňa 7. marca o 20:31 v prípade programu Vo štvorici po opici 2. Vysielateľ program označil ako nevhodný pre maloletých do 15 rokov, pretože obsahoval obscénne a expresívne vyjadrovanie, obscénne gestá a zobrazoval drogovú závislosť formou zábavy, čím naplnil kritéria, ktoré klasifikujú program ako nevhodný a neprístupný pre maloletých divákov do 18 rokov.
Ďalšiu pokutu vo výške 2 500 eur udelila rada TV Markíza za porušenie ochrany maloletých dňa 21. marca o 20:31 v prípade programu Frajeri vo Vegas. Vysielateľ program označil ako nevhodný pre maloletých do 12 rokov napriek tomu, že obsahoval vulgárne, obscénne a expresívne vyjadrovanie a obscénne gestá, pre ktoré mal byť klasifikovaný ako nevhodný pre maloletých divákov do 15 rokov.
Rada taktiež uznala za neopodstatnenú sťažnosť na vysielanie reklamného spotu COOP Jednota, v ktorom má účinkujúci pripevnený za opaskom nôž, ktorý v spote použije, čo považuje sťažovateľ za útočnú zbraň, ktorú je zakázané nosiť a obáva sa inšpirácie divákov touto scénou.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Vyjadrenie Slovak Business Agency k tvrdeniam prezentovaným na tlačovej besede označenej ako "Ďalšie šafárenie agentúry"

Vyjadrenie Slovak Business Agency 
k tvrdeniam prezentovaným na tlačovej besede označenej ako "Ďalšie šafárenie agentúry"

1. Nie je pravdivé tvrdenie, že konferencia TechMatch stojí 1,5 milióna EUR.
Ako už bolo viackrát uvedené a SBA preukázané, podujatie TechMatch si vyžiada oveľa nižšie náklady, a to nateraz odhadom 900 tis. EUR bez DPH. Reálne náklady budú vyčíslené po skončení podujatia na základe reálne poskytnutých služieb.

2. Nie je pravdivé tvrdenie, že v rozpočte na TechMatch sú škandalózne premrštené ceny.
V rozpočte, ktorý je súčasťou Rámcovej zmluvy na zabezpečenie organizovania podujatia TechMatch sú uvedené obvyklé ceny, za dodanie služieb s určenými parametrami v rámci odborného podujatia takéhoto významu a úrovne. Zároveň ide o Rámcovú zmluvu, to znamená, že ceny budú vychádzať zo skutočne poskytnutých služieb.

3. Nie je pravdivé tvrdenie, že by Zmluva o nájme nebytových priestorov ušla pozornosti verejnosti.
Zmluva o nájme nebytových priestorov bola riadne zverejnená v Centrálnom registri zmlúv a bola tak verejnosti ako aj všetkým médiám dostupná a známa. SBA si riadne plní zákonné povinnosti spojené so zverejňovaním uzatvorených zmlúv.

4. Nie je pravdivé tvrdenie, že SBA si prenajala nebytové priestory v Twin City za dvojnásobnú cenu, ako sa prenajímajú porovnateľné priestory v tejto lokalite.
Cena je výsledkom obchodnej verejnej súťaže s elektronickou aukciou v zmysle zákona a podmienok financovania z verejných zdrojov. Pred samotnou verejnou obchodnou súťažou SBA oslovila nadnárodnú spoločnosť CBRE, ktorá je dlhoročným svetovým lídrom v oblasti realitného poradenstva. Spoločnosť CBRE pre SBA spracovala prehľad trhu všetkých dostupných kancelárskych priestorov v Bratislave. Následne SBA vyhlásila verejnú obchodnú súťaž, v rámci ktorej oslovila troch potencionálnych prenajímateľov a súčasne oslovila na spoluprácu Národnú asociáciu realitných kancelárií a Asociáciu realitných maklérov. Nie je možné porovnávať ponuky prenájmu spôsobom použitým v rámci tlačovej besedy, nakoľko je potrebné prihliadnuť na celkový potrebný rozsah (cca 3 440 m2) a charakter, resp. parametre prenajatej plochy v čase vykonania obchodnej verejnej súťaže.

5. Nie je pravdivé tvrdenie, že v rámci prenajatých priestorov ide o kancelárie SBA a že tak na jedného zamestnanca pripadne 30 až 40 metrov štvorcových (prenajatej plochy).
SBA má v súčasnosti 76 zamestnancov, pričom vzhľadom na to, že SBA bude realizovať okrem projektu NPC ďalšie 4 nové národné projekty, určené na podporu malého a stredného podnikania, bude zvyšovať počet zamestnancov približne na dvojnásobný počet. Priestory Front Office a Creative Point, ako aj časť ostatných kancelárskych priestorov (tzv. Back Office) budú slúžiť priamo podnikateľom v rámci projektu NPC a podporných programov (napr. v rámci inkubačného programu) ako aj ďalším spolupracujúcim verejným inštitúciám, ktoré budú v rámci NPC poskytovať služby pre záujemcov o podnikanie a malým a stredným podnikateľom v rámci Národného podnikateľského centra (ďalej len "NPC"). Priestory Front Office a priestory Creative Point budú slúžiť na realizáciu programov a nebudú využívane ako kancelárske priestory SBA. Na jedného zamestnanca SBA tak pripadne štandardný kancelársky priestor 10,85 m2.

6. Nie je pravdivé tvrdenie, že ide o predražený nájom a päťnásobné viacej plochy na jedného zamestnanca ako je celoeurópsky štandard.
Ako bolo uvedené vyššie, výška nájomného je výsledkom obchodnej verejnej súťaže, v rámci ktorej boli predložené 3 súťažné návrhy, pričom obchodná verejná súťaž skončila elektronickou aukciou. V rámci ceny je potrebné prihliadať na všetky parametre prenájmu (napr. parkovacie miesta priamo v predmetne nájmu). Priestory NPC budú ľahko dostupné záujemcom o podnikanie a podnikateľom v rámci verejnej dopravy (priame spojenie s hlavnou autobusovou stanicou a vlakovou stanicou) ako aj súkromnej dopravy (blízke napojenie na obchvat Bratislavy a parkovanie pre návštevníkov NPC). Zároveň budú ľahko dostupné priamo z ulice priestory Front Office, ktoré bude slúžiť priamo návštevníkom NPC. Na jedného zamestnanca SBA tak pripadne štandardný kancelársky priestor 10,85 m2.

7. SBA nesúhlasí so zavádzajúcimi tvrdeniami ohľadom Zmluvy o nájme nebytových priestorov.
Nakoľko predmetom prenájmu sú nebytové priestory, je nevyhnutné postupovať v zmysle Zákona o nájme a podnájme nebytových priestorov. Zároveň vzhľadom na to, že v rámci realizácie projektu NPC je potrebné zabezpečiť poskytovanie služieb počas určenej doby, bolo potrebné uzatvoriť zmluvu na dobu určitú. Uzatvorená Zmluva o nájme nebytových priestorov obsahuje štandardné ustanovenia, ktoré sú bežné na trhu, a v niektorých ohľadoch sú výhodnejšie ako obvyklé podmienky (napr. nevyžadovanie kaucie, splatnosť nájomného pozadu a pod.).

8. SBA nesúhlasí so zavádzajúcimi informáciami ohľadom luxusných priestorov.
Startupy dnes na rozdiel od minulosti nevznikajú v garážach, ale predovšetkým v startupových centrách, kde sa im poskytujú komplexné služby potrebné na ich vznik a rozvoj. Prenajaté priestory však nebudú slúžiť iba startupom, ale všetkým záujemcom o podnikanie a malým a stredným podnikateľom, ktorým budú poskytnuté komplexné služby na jednom mieste (tzv. one stop shop). Priestory nebudú zariadené luxusne, ale štandardne v rámci obdobných priestorov v zahraničí. V rámci podmienok financovania z verejných zdrojov bolo potrebné vykonať obchodnú verejnú súťaž. Zároveň nebolo možné investovať do výstavby, resp. odkúpenia priestorov.

9. SBA nesúhlasí so zavádzajúcimi tvrdeniami ohľadom kradnutia, ako aj spájanie prenájmu priestorov s nijako nesúvisiacimi prípadmi ako aj zavádzajúce tvrdenia ohľadom nekonania s odbornou starostlivosťou.
SBA koná v súlade so všetkými pravidlami a podmienkami čerpania a používania verejných prostriedkov. Jej cieľom je poskytovať čo najkvalitnejšie služby čo najširšiemu okruhu subjektov v rámci existujúcich ako aj pripravovaných programov a projektov podpory. SBA sa venuje podpore malého a stredného podnikania vo všetkých jej vázach viac ako 20 rokov. V rámci druhej fázy projektu NPC bude koncept NPC rozšírený do regiónov tak, aby bol bližšie záujemcom o podnikanie a malým a stredným podnikateľom v ostatných častiach Slovenska.

SBA verí, že podpora podnikania nebude predmetom politického boja, ale odbornej verejnej diskusie, ktorej výsledkom bude kvalitnejšie poskytovanie služieb všetkým záujemcom o podnikanie a podnikateľom v záujme hospodárskeho rozvoja Slovenska. Z tohto dôvodu nebude SBA reagovať na ďalšie až osobné znevažujúce invektívy, ktoré odzneli na predmetnej tlačovej konferencii.

Rok Ľudovíta Štúra s RTVS


Rok Ľudovíta Štúra s RTVS


Pri príležitosti 200. výročia narodenia Ľudovíta Štúra, kodifikátora súčasnej podoby slovenského spisovného jazyka, politika, jazykovedca, učiteľa, spisovateľa a vedúcej osobnosti slovenského národného obrodenia v 19. storočí, pripravuje RTVS bohatý program v televíznom a rozhlasovom vysielaní. Nebudú chýbať filmové a dokumentárne premiéry, seriálová klasika či priamy prenos z celonárodných osláv v Uhrovci.
Programovou dominantou bude premiéra vizuálne príťažlivej dokudrámy o pátraní po okolnostiach smrti Ľudovíta Štúra True Štúr, ktorú pripravila RTVS v spolupráci s produkčnou spoločnosťou Crazy Company. Dej sa odohráva v r. 1856 počas jednej januárovej noci v Modre. Hlavnou postavou filmu je tajomný Samuel Hronský (Robert Roth), ktorý prichádza na Štúrov pohreb. Nejde mu však do hlavy, že jeho priateľ zomrel tak nečakane a rozhodne sa preto vypátrať, či ho niekto nezniesol zo sveta. True Štúr je pútavou snímkou s prvkami film noir, ktorý vizuálnu inšpiráciu nachádza vo filmoch ako napríklad Alois Nebel a Sin City. V ďalších úlohách sa predstavia Táňa Pauhofová, Vladimír Zboroň, Kamil Kollárik či Daniel Ratimorský.
Dvojka odvysiela premiérový dokumentárny film Ľudovít Štúr, ktorý prezentuje túto osobnosť našich dejín s dôrazom na jeho duchovný a náboženský rozmer a ktorý bol historiografiou bývalého režimu zámerne zamlčiavaný. Prináša doposiaľ nepublikované archiválie a po prvýkrát predstaví aj miesta v zahraniční, na ktorých Štúr pobýval. Unikátny 40-minútový dokumentárny film vznikol v interných kapacitách RTVS.
"V rádiách RTVS si toto významné výročie pripomíname počas celého roka, v Rádiu Slovensko budeme počas víkendu v sobotu 24. 10. a v nedeľu 25. 10. prinášať živé vstupy z národných osláv v Uhrovci," hovorí riaditeľ Sekcie programových služieb Slovenského rozhlasu Vincent Štofaník. V sobotu 24. 10. Rádio Slovensko odvysiela fíčer Petra Turčíka a dramaturgičky Táne Kusej Ľudovít Štúr – čo nás o ňom neučili, ktorý sa bude zaoberať menej známymi faktami zo života Ľudovíta Štúra z pohľadu najnovších výskumov slovenských historikov a literárnych vedcov.
Panoráma Rádia Regina si Ľ. Štúra pripomenie v trojhodinovej celonárodnej spomienke z Uhrovca. Nebudú chýbať živé rozhovory s riaditeľkou Uhrovského múzea, reportáže z rodného domu Ľ. Štúra, historického sprievodu Štúrovcov a tiež príspevky o pamätnej známke a minci Ľ. Štúra.
Rádio Devín pripravilo do vysielania viacero premiérových formátov – 20-dielny cyklus dokumentov Najkrajšie štúrovské, fíčer Terezy Simanovej Ľudovít nie je včerajší, 25. 10. odvysiela Koncert Detského a dievčenského speváckeho zboru Slovenského rozhlasu z Hradného kostola sv. Kataríny v Kremnici venovaný pamiatke Ľudovíta Štúra. "Do pozornosti poslucháčov by som tiež rád dal premiéru rozhlasovej hry režiséra a scenáristu Petra Janků Labutia pieseň veľkého Slovana, ktorú odvysiela Rádio Devín v utorok 27. 10," uzavrel V. Štofaník.

Kompletný program RTVS k Roku Ľudovíta Štúra nájdete na stránke http://www.rtvs.sk/televizia/clanky/90640/rok-ludovita-stura-s-rtvs

DOKTOR MARTIN NABRAL DIVÁKOV

DOKTOR MARTIN NABRAL DIVÁKOV

Sledovanosť : 5,4 %, minulý týždeň 5,2
Podiel na trhu :10,6 %, minulý týždeň 10,6

RVR NEWS

RVR NEWS

Európska komisia chce upraviť smernicu EÚ o audiovizuálnych mediálnych službách (AVMS). Smernica by sa mala zmeniť na budúci rok a komisia k nej od júna do konca septembra otvorila verejnú diskusiu. Do diskusie sa zapojila aj Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR), ktorá na Slovensku vykonáva štátnu reguláciu v oblasti vysielania, retransmisie a poskytovania audiovizuálnych mediálnych služieb na požiadanie. Licenčná rada niektoré návrhy Európskej komisie (EK) podporuje, niektoré zámery však podľa jej stanoviska potrebné nie sú, prípadne by sa mali upraviť. Zmeny, ktoré novelizácia smernice prinesie, sa prejavia aj v Zákone o vysielaní a retransmisii platnom v SR.


EK vytypovala niekoľko okruhov, ktorých by sa revízia smernice mala dotknúť. Prvým je zabezpečenie rovnakých podmienok regulácie audiovizuálnych mediálnych služieb, druhou optimálna úroveň ochrany spotrebiteľa. Zvýšiť by sa mala ochrana používateľa a upevniť zákaz nenávistných prejavov a diskriminácie. Ďalšie oblasti plánovanej úpravy smernice sú podpora európskeho audiovizuálneho obsahu, posilnenie jednotného trhu a posilnenie slobody a plurality médií, prístupu k informáciám a prístupu k obsahu pre osoby so zdravotným postihnutím.
 
Viac možno nájsť na https://ec.europa.eu/digital-agenda/en/news/public-consultation-directive-201013eu-audiovisual-media-services-avmsd-media-framework-21st#SK.


Ako vyplýva z hlavných pripomienok RVR k okruhom, ktoré obsahuje dotazník k revízii smernice o AVMS, v otázke geografickej pôsobnosti smernice rada uprednostňuje rozšírenie jej pôsobnosti na poskytovateľov audiovizuálnych mediálnych služieb so sídlom mimo EÚ, ktorí sa zameriavajú na publikum v EÚ. Dôvodom je, že "hoci SR vzhľadom na svoju geografickú polohu a veľkosť mediálneho trhu nie je konfrontovaná s významnou mierou prieniku vysielania takýchto subjektov, v iných členských štátoch takáto situácia existuje. Preto rozšírenie pôsobnosti smernice na subjekty mimo EÚ, ktoré však do EÚ smerujú svoje vysielanie, môže priniesť želaný efekt," uvádza sa v stanovisku rady, ktoré agentúre SITA poskytla hovorkyňa RVR Lucia Jelčová. Naproti tomu analytik Mediálneho inštitútu a expert na mediálne právo Radoslav Kutaš v komentári k zámerom meniť smernicu o AVMS koncom augusta pre agentúru SITA medzi iným vyjadril znepokojenie nad niektorými zámermi EK. Kutaša znepokojuje snaha o teritoriálne rozšírenie pôsobnosti smernice aj na služby pôsobiace mimo EÚ.
V otázke ochrany spotrebiteľa pred nadmerným komerčným pôsobením (vysielaním reklamy) je RVR za zachovanie súčasného stavu, a to napriek tomu, že ako regulačný orgán rieši často sťažnosti na množstvo reklamy v médiách. "Rada však považuje za potrebné reflektovať aj ekonomické záujmy regulovaných subjektov v nadväznosti na rozvoj celého mediálneho prostredia, s prihliadnutím na špecifiká vnútroštátneho trhu. Preto sa domnieva, že súčasné nastavenie pravidiel za daných okolností adekvátne vyvažuje oba záujmy," tvrdí sa v stanovisku RVR. Mediálny analytik Radoslav Kutaš pripomína, že Slovensko už vo viacerých oblastiach, ktoré navrhuje Európska komisia upraviť, má tieto štandardy alebo aj prísnejšie pravidlá, ako vyžaduje európska legislatíva. Týka sa to napríklad snahy EK sprísniť pravidlá pre reklamu na alkohol a tzv. junk food. "Pokiaľ ide o reklamu na alkohol, SR má už dnes prísnejšiu reguláciu ako vyžaduje smernica AVMS. Vo vzťahu k 'junk food' neexistuje špecifické ustanovenie zákona o vysielaní a retransmisii, existuje však samoregulácia podľa Etického kódexu reklamnej praxe," konštatoval pre SITA Kutaš, ktorý v minulosti pôsobil aj na ministerstve kultúry a tiež je spoluautorom Etického kódexu reklamnej praxe platného v SR.
V oblasti ochrany maloletých by RVR uvítala ďalšiu harmonizáciu, napríklad by sa podľa nej mohlo zosúladiť označovanie a klasifikácie kľúčových pojmov, ako sú maloleté osoby, pornografia, bezdôvodné násilie, škodlivý a závažne škodlivý mediálny obsah a podobne. V súčasnosti, keď sa čoraz viac rozširuje cezhraničné vysielanie, sa totiž rodičia nemusia vyznať v označovaní o vekovej prístupnosti programov v rôznych krajinách. "Problematické je tiež to, že jednotlivé štáty majú systémy upravené s rôznou mierou prísnosti, čo vysielateľov motivuje usídliť sa v krajinách s čo najmiernejšou reguláciou," píše ďalej v stanovisku RVR. Rada by uvítala tiež postupné stieranie rozdielov medzi pravidlami vzťahujúcimi sa na televízne vysielanie a na AVMS a rozšírenie pôsobnosti smernice aj na online obsah, ktorý kvalitatívne zodpovedá vysielaniu a poskytovaniu AVMS.
Zámer EK zosúladiť národné legislatívy v EÚ venované ochrane maloletých však považuje Kutaš za problematický. Ako tvrdí, v tejto oblasti "sú niektoré z možností mimoriadne znepokojujúce". Objasňuje, že "okrem zjednotenia označovania alebo technických štandardov, ako sú napríklad rodičovské zámky, sa predpokladá odstránenie rozdielov medzi lineárnymi a nelineárnymi službami, dokonca sa predpokladá výraznejšia regulácia obsahu, a to rozšírenie pôsobnosti smernice AVMS aj na neaudiovizuálne obsahy, napríklad obrázky. V tomto prípade už možno otvorene hovoriť o zásadnej obsahovej regulácii internetu". Rada rovnako ako Radoslav Kutaš nechce zásadnú reguláciu internetu.
Rada sa ďalej vyjadrila aj k ďalším zámerom EK, medzi iným k posilneniu jednotného trhu mediálnych služieb, nezávislosti regulačných orgánov, prístupnosti služieb pre osoby so zdravotným postihnutím či k právu na odpoveď. "V otázke práva na odpoveď je za zachovanie súčasného stavu, a to napriek tomu, že požiadavku odvysielať opravu nepravdivých skutočností spravidla vysielateľ neakceptuje." O oprávnenosti nároku na odvysielanie opravy v takom prípade rozhoduje súd. Rada sa domnieva, že akákoľvek iná úprava by "vychýlila súčasný relatívne rovnovážny stav neprimerane v prospech médií či naopak dotknutých subjektov, zmenu preto nepovažuje za potrebnú".



©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

SLOVAK MEDIA NEWS


SLOVAK MEDIA NEWS




Protimonopolný úrad (PMÚ) SR schválil 22. septembra koncentráciu spočívajúcu vo vytvorení spoločného podniku švajčiarskych podnikateľov Axel Springer Schweiz AG a Ringier AG. Ten bude pôsobiť primárne na území Švajčiarska. Informoval o tom dnes PMÚ, ktorého rozhodnutie nadobudlo právoplatnosť 28. septembra.
Predmetom činnosti spoločného podniku bude predovšetkým prevádzkovanie vydavateľstva švajčiarskych časopisov podnikateľov Ringier AG a Axel Springer Schweiz a s tým obsahovo súvisiacich internetových aktivít týchto podnikateľov.
"Po vyhodnotení všetkých získaných podkladov a informácií úrad dospel k záveru, že posudzovaná koncentrácia značne nenaruší účinnú súťaž na relevantnom trhu a koncentráciu schválil."
Na území SR vykonávajú Ringier a Axel Springer svoju podnikateľskú činnosť prostredníctvom ich spoločného podniku, vytvorenie ktorého bolo schválené rozhodnutím PMÚ 28. júna 2010.
Axel Springer Schweiz je vedúcou vydavateľskou spoločnosťou v Európe. Základom jeho obchodného modelu je žurnalistika. Do jej portfólia patria okrem iného skupiny značiek Bild Group a Welt Group, ktoré sú tvorené značkami digitálnych médií, novín a časopisov.
Ringier AG je vydavateľstvom pôsobiacim vo Švajčiarsku, Nemecku, strednej a východnej Európe a v Ázii. Jeho hlavnou podnikateľskou činnosťou je prenos informácií v novinách a časopisoch, a to aj prostredníctvom digitálnych a mobilných platforiem.


Copyright © TASR 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Kanadský novinár pracujúci pre anglické vysielanie panarabskej televízie al-Džazíra Mohamed Fahmy, ktorého v septembri prepustili z egyptského väzenia, sa vrátil do vlasti. Informovala o tom  agentúra Associated Press.
Fahmy pre AP uviedol, že do kanadského Toronta sa vrátil v nedeľu a že chvíľu svojho návratu domov si vo väzení dlho predstavoval. Fahmyho návratom sa končí jeho takmer dva roky trvajúci prípad, ktorý vyvolal pochybnosti o dodržiavaní slobody prejavu zo strany egyptských úradov.
Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí udelil 23. septembra milosť 100 väzňom, medzi ktorými boli aj Fahmy a jeho egyptský kolega Bahir Muhammad. Amnestiu dostala aj tretia osoba v prípade al-Džazíry, ktorý sa týka mnohých ďalších obžalovaných vrátane austrálskeho novinára Petra Gresta, ale nebola zverejnená jej totožnosť. Gresta deportovali z krajiny už skôr v priebehu roka.
Trojicu novinárov vlani odsúdili na tri roky väzenia za šírenie "nepravdivých správ" a zaujatých reportáží. Verdikt vyniesol káhirský trestný súd v opakovanom procese v rámci medzinárodne sledovanej kauzy, ktorá sa ťahá od konca roku 2013.
Troch žurnalistov al-Džazíry však najprv vlani v júni odsúdili na sedem až desať rokov väzenia. Ich odsúdenie v súvislosti s výkonom povolania vyvolalo medzinárodné pobúrenie. Začiatkom tohto roka egyptský najvyšší súd pôvodné rozsudky zrušil a nariadil konanie nového procesu, ktorý sa skončil dnešným verdiktom.
Trojica novinárov čelila obvineniam z napomáhania terorizmu a ohrozovania bezpečnosti Egypta.
Egyptské úrady ich zatkli v decembri 2013, niekoľko mesiacov po vojenskom prevrate v Egypte, počas ktorého armáda zvrhla islamistického prezidenta Muhammada Mursího.

Dve afganské televízne stanice - Tolo TV a 1TV - označila dnes militantná organizácia Taliban za svoje "vojenské ciele" a novinárov, ktorí v oboch médiách pracujú, nazvala "nepriateľským personálom". Informovala o tom agentúra DPA.
Taliban dnes zároveň vyzval všetkých Afgancov na to, aby programy oboch staníc, ktoré voči tejto organizácii podľa jej vlastného vyjadrenia zastávajú "neúctivý a nepriateľský" postoj, prestali pozerať.
Tolo TV aj 1TV v uplynulom čase spravodajsky pokrývali intenzívne boje v meste Kundúz na severe krajiny, z ktorého afganské sily po ťažkých bojoch vytlačili ozbrojencov Talibanu.
"Som hrdý na to, že môžem povedať, že naši ľudia budú vždy informovať bez predpojatosti a strachu. Nezastraší nás žiadna skupina," uviedol riaditeľ mediálnej spoločnosti Moby Group, ktorá zastrešuje aj televíznu stanicu Tolo TV.
"Vyhlásenie Talibanu o hrozbe (voči staniciam aj žurnalistom) je porušením medzinárodných dohovorov, islamského práva aj ľudských práv," vyhlásil na margo incidentu šéf výboru, ktorý sa zapodieva bezpečnosťou afganských novinárov (AJSC).
Zároveň dodal, že AJSC vyhlásenie Talibanu odsudzuje a podporuje obe televízne stanice, ktoré podľa neho správy prinášali v súlade s "pravidlami slobody prejavu".
Podľa údajov AJSC bolo v tomto roku voči novinárom v Afganistane zaznamenaných až 67 hrozieb a násilných incidentov, pričom traja afganskí novinári v rovnakom čase zahynuli za nejasných okolností.

Copyright © TASR 2015


12. 10. 2015

Prieskum Median SK

Prieskum Median SK

Najpočúvanejším slovenským rádiom je Rádio Expres. V prieskume spoločnosti Median SK dosiahlo počúvanosť 34,2 percenta, čo predstavuje 1 531 000 poslucháčov. Na druhom mieste skončilo Rádio Slovensko s počúvanosťou 29,8 percenta, čiže ho počúva 1 335 000 poslucháčov. Nasleduje Fun rádio, ktoré počúva 1 038 000 poslucháčov (23,2 %). Vyplýva to z prieskumu Radioprojekt, ktorý spoločnosť Median SK robila od 22. júna do 13. septembra na vzorke 3 430 respondentov vo veku 14 až 79 rokov. Monitorovali 49 rozhlasových staníc. Agentúru SITA o výsledkoch prieskumu informovala Linda Kleinertová z Median SK.
Na štvrtej priečke sa v rebríčku umiestnilo Rádio Jemné s počúvanosťou 16,8 percenta (753 000 poslucháčov) nasledované Rádiom Európa 2 s 16,1 percenta a 721 000 poslucháčmi. Šieste skončilo Rádio Regina so ziskom 14,1 percenta a 629 000 poslucháčmi. Siedmu priečku obsadilo Rádio_FM s počúvanosťou 6,2 percenta (277 000 poslucháčov).
Podľa prieskumu rádio "za posledný týždeň" počúvalo 90,1 percenta ľudí, teda 4 032 000 poslucháčov. Slovenský rozhlas (RTVS) so svojimi piatimi okruhmi dosiahol v parametri „počúval minulý týždeň“ 41,8 percenta (1 871 000). Rozhlasová sieť Radio Group dosiahla počúvanosť 39,6 percenta (1 773 000 1 773 000 FREE ) a Radio Services malo počúvanosť 24 percent (1 074 000).
Podľa prieskumu malo najväčší podiel na trhu (share) Rádio Expres - 22,9 percenta. Rádio Slovensko dosiahlo 20-percentný podiel, tretie skončilo Fun rádio s podielom 12,6 percenta. Na štvrtom mieste sa umiestnilo Rádio Jemné s podielom na trhu 9,4 percenta, na piatom Rádio Regina - 8,7 percenta. Šieste miesto obsadilo Rádio Európa 2 s podielom 8,6 percenta a siedme Rádio Vlna s podielom 2,4 percenta. Ostatné rozhlasové stanice držia podiel 15,3 percenta z trhu.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

OBČERSTVOVACÍ KÚTIK

OBČERSTVOVACÍ KÚTIK


MEDIA NEWS



MEDIA NEWS



Iránsky súd uznal reportéra amerického denníka Washington Post Jasona Rezaiana vinným, zatiaľ však nie je jasné, presne z ktorých bodov obžaloby, ani to, aký trest bol nad americko-iránskym novinárom vynesený. S odvolaním na iránsku štátnu tlačovú agentúru IRNA o tom informovala agentúra Reuters.
Hovorca iránskeho súdnictva Gholám Husajn Mohsení Edžeí uviedol, že Rezaian sa môže v lehote 20 dní proti rozsudku odvolať. Rezaian čelil obvineniam zo špionážnych aktivít namierených voči Iránu, zhromažďovania dôverných informácií v prospech nepriateľských vlád a zo šírenia propagandy proti islamskej republike.
"Bol usvedčený... nepoznám avšak podrobnosti verdiktu," uviedol Edžeí.
Proces s 39-ročným novinárom bol neverejný a konal sa pred revolučným súdom, ktorý je častým terčom ostrej kritiky zo strany západných diplomatov a aktivistov v boji za ľudské práva. Tí mu vyčítajú neprehľadnosť, vynášanie prísnych trestov a časté vynášanie rozsudkov smrti.
Rezaiana, ktorý je americkým aj iránskym občanom, jeho manželku, novinárku Yeganeh Salehiovú a dvoch iránsko-amerických fotografov zatkli vlani v júli v Teheráne. Všetkých okrem Rezaiana, ktorý sa narodil a väčšinu svojho života strávil v Spojených štátoch, neskôr prepustili.
Irán okrem Rezaiana zadržiava ďalších dvoch amerických občanov - bývalého príslušníka amerického vojenského námorníctva Amira Hekmatiho a pastora Saeeda Abediniho.





Copyright © TASR 2015





Spoločnosť Facebook, prevádzkovateľ najväčšej sociálnej siete na svete, zaplatí v uplynulom roku v Británii na daniach len 4327 libier (vyše 158 tisíc korún), teda menej ako bežný zamestnanec. Informovala o tom britské médiá.
Denník The Sunday Times s odvolaním sa na účtovné výkazy spoločnosti Facebook UK Limited uviedol, že spoločnosť vyplatila svojim pracovníkom v Británii na plate a odmenách v uplynulom roku v priemere vyše 200 tisíc libier. Medzi svojich pracovníkov v Londýne pritom rozdelila akcie za 35,4 milióna libier (1,3 miliardy Sk). Britská divízia tým vytvorila účtovnú stratu 28,5 milióna libier, čím výrazne znížila sumu, ktorú má v Británii zaplatiť na daniach, napísal denník The Independent.
Facebook v Londýne zamestnáva 362 ľudí. Denník Sunday Times napísal, že časť ziskov, ktoré firma vytvorí v Británii, mieri do jej medzinárodného ústredia v Írsku, ktoré je prevádza na Kajmanie ostrovy, ktoré platia za daňový raj.
Nedeľník zároveň napísal, že Facebook zaplatil britskému daňovému úradu podstatne menej, než koľko mu odvádza bežný pracovník. Človek zarábajúci ročne 26 500 libier (970 tisíc korún), čo je priemerná ročná mzda v Británii, totiž odovzdá štátu 3180 libier na dani z príjmu a 2213 libier na sociálnom poistení.



Copyright © ČTK 2015



Tvorcovia amerického seriálu Agent Carter (2015) prezradili novinky v hereckom obsadení projektu. Ako manželka Edwina Jarvisa v podaní Jamesa D'Arcyho sa v druhej sezóne predstaví 33-ročná holandská herečka Lotte Verbeek, ktorá je známa napríklad zo seriálu Borgiovci (2011 - 2013) či romantickej drámy Na vine sú hviezdy (2014).
Tridsaťšesťročná Wynn Everett, ktorá sa objavila v snímkach Súkromná vojna pána Wilsona (2007), Dokonalý zločin (2009) alebo seriáli Newsroom (2012 - 2014), sa predstaví ako Whitney Frost. Jej manžela Calvina Chadwicka stvárni Currie Graham. Štyridsaťosemročného rodáka z Kanady môžu diváci a diváčky poznať zo seriálu Newyorskí policajti (1993 - 2005), v ktorom účinkoval v rokoch 1997 až 2005, alebo zo snímok Prepadnutie 13. okrsku (2005), Hitchcock (2012) či Pompeje (2014).
Reggie Austin, ktorý sa objavil napríklad v horore Satan prichádza (2006) či v rokoch 2010 - 2011 v seriáli Zmena je život (2010), sa predstaví ako podivný, charizmatický vedec Jason Wilkes.
Výkonná producentka projektu Agent Carter Michele Fazekas oznámila, že dej druhej sezóny sa bude odohrávať v roku 1947, šesť mesiacov od udalostí, ktoré ukončili prvú sezónu. "Veci sa zmenili. Ľudia budú v nových pozíciách. Nie všetci budú v New Yorku. Niektorí sa spolu už nerozprávajú," prezradila Fazekas počas newyorského podujatia Comic Con. Nové epizódy by sa mali dostať na televízne obrazovky na budúci rok.
Seriál Agent Carter vytvorili pre spoločnosť ABC Christopher Markus a Stephen McFeely, ktorí sa inšpirovali filmami ako Captain America: Prvý Avenger (2011) alebo Captain America: Zimný vojak (2014). V prvej sezóne sa objavili okrem spomínaného Jamesa D'Arcyho napríklad aj Hayley Atwell, Chad Michael Murray, Enver Gjokaj či Bridget Regan.






Nečakaný priebeh mala analýza nedeľňajšieho kvalifikačného zápasu o postup na ME 2016 medzi Poľsko a Írskom v štúdiu televíznej stanice RTE. Pozvaní odborníci v írskej televízii diskutovali o rozhodnutí trénera tamojšieho národného tímu Martina O´Neilla nezaradiť do základnej zostavy stredopoliara Norwichu City Wesa Hoolahana.
Počas debaty odznelo, že podľa niektorých médií údajne sám hráč poprosil reprezentačného trénera, aby si mohol oddýchnuť. Tento argument však nepresvedčil žurnalistu Eamona Dunphyho, ktorý sa obul do kouča O´Neilla.
Moderátor Darragh Moloney sa reprezentačného kouča zastal a odcitoval článok novinára Irish Sun Neila O´Riordana, ktorý napísal, že Hoolahan nehral dôležitý zápas takého kalibru od roku 2011. Dunphy následne stratil kontrolu nad svojím správaním. "Nemáte poňatia o tom, čo tu rozprávate," vyhlásil Dunphy, pričom autora zmieňovaného článku ironicky nazval géniom.
O´Riordan na diaľku kontroval prostredníctvom twitteru, kde pohrozil, že celú záležitosť poženie pred súd ako urážku na cti. Informoval o tom portál eurosport.onet.pl.





©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

O svaté Brigite bývá mlha na úsvitě

O svaté Brigite bývá mlha na úsvitě

 


Jednotka lepšie.
Dvojka horšie.
Spolu lepšie - 11.70 % .



Markíza horšie.
TV Doma lepšie.
DAJTO lepšie.
Spolu horšie - 32.10%


JOJ horšie
JOJ PLUS rovnako.
WAU horšie.
SENZI horšie.
RIK rovnako-0
Spolu horšie- 23.20%


TA 3 rovnako.


Jednotka - 10.00 % ;
Dvojka - 1,70 % ;
Markíza - 23,00 % ;
TV DOMA - 5.50 % ;
DAJTO- 3.60%
TV JOJ – 17.40 % ;
JOJ PLUS- 3.40 % ;
WAU -1.90 %;
SENZI- 0.50 %
RIK -0,0%
TA 3 - 1.70 %

Týždenná sledovanosť od 5.10. do11.10.