15. 10. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Turecké médiá majú zákaz informovať o teroristickom útoku, ktorý sa odohral uplynulú sobotu v Ankare a vyžiadal si životy najmenej 97 ľudí. Ako dnes informoval turecký denník Hürriyet, rozhodnutie o tom prijal v stredu súd v Ankare.
V súlade s nariadením súdu sú zakázané všetky typy správ, rozhovory, kritiky a podobné články v tlačových a elektronických médiách i na spravodajských weboch, ako aj na sociálnych fórach na internete. Všetky médiá v krajine dostali v tomto zmysle oficiálne upozornenie, ktoré nadobudlo okamžitú účinnosť.
Rovnaké rozhodnutie súdy prijali aj po nedávnych atentátoch v mestách Suruč a Diyarbakir.
Z atentátu v Ankare turecká vláda podozrieva najmä extrémistickú organizáciu Islamský štát (IS), ako aj kurdských povstalcov. Turecký premiér Ahmet Davutoglu v stredu v rozhovore pre Reuters uviedol, že niektorí z podozrivých z atentátu v Ankare strávili niekoľko mesiacov v Sýrii, a preto by mohli byť napojení na IS alebo v Turecku zakázanú Stranu kurdských pracujúcich (PKK). Dodal, že vyšetrovatelia majú o tom "isté dôkazy".
Na zhromaždení v Ankare, ktoré bolo uplynulú sobotu terčom útoku, sa zišli tureckí i kurdskí mieroví aktivisti, ktorí chceli vyzvať na posilnenie demokracie v Turecku a na zastavanie ozbrojených zrážok medzi kurdskými povstalcami a tureckými bezpečnostnými silami. Tie si od začiatku júla vyžiadali už vyše 100 obetí na životoch.
Denník Hürriyet dnes pripomenul, že od roku 2010 do roku 2014 úrady vydali viac ako 150 nariadení, ktorými zasiahli alebo obmedzili prácu médií. Stalo sa tak v prípade útokov s obeťami na životoch, korupcie, odpočúvania vysokopostavených vládnych úradníkov, pri banských nešťastiach, ako aj v kauzách ovplyvňovania výsledkov futbalových zápasov.


Copyright © TASR 2015




Zakladateľ a riaditeľ hudobného vydavateľstva Black Kapital Records Suge Knight a komik Katt Williams pôjdu pred súd za krádež fotoaparátu reportérky Leslie Redden. Rozhodol tak sudca Ronald Coen na základe dôkazov. Knight pritom čelí aj obvineniu z vyhrážania sa. Súdne pojednávanie naplánovali na 27. októbra.
K incidentu došlo 5. septembra 2014 pred jedným zo štúdií v Beverly Hills. Knightov právny zástupca Thomas Mesereau uviedol, že jeho klient sa ženy ani nedotkol a fotoaparát jej neukradol. Bol len rozčúlený, pretože reportérka chcela získať zábery jeho syna. Williamsova právnička Shawn Holley vyhlásila, že jej klient sa snažil vymazať fotografie Knightovho syna z fotoaparátu, ktorý však Redden zobrala nemenovaná žena z jeho okolia.
Reportérka uviedla, že jej pritom poranili ruky a zápästie. Kúsok incidentu, v ktorom je údajne možné vidieť, ako sa k nej približuje Knight, nadáva a hovorí, aby jej niekto vzal fotoaparát, zaznamenala kamera zavesená okolo jej krku. "Pamätám si, ako som sa pozrela do jeho očí a uvedomila som si, že to začína byť veľmi nebezpečné," vyjadrila sa reportérka, ktorá z miesta ušla.
Päťdesiatročný Suge Knight okrem toho v súčasnosti čelí aj obvineniu z vraždy svojho kamaráta Terryho Cartera, pokusu o vraždu Cleho "Bone" Sloana a úteku z miesta činu. Súdne pojednávanie v tejto kauze by sa malo konať 11. decembra. Ak rodáka z kalifornského Comptonu uznajú v ktoromkoľvek z týchto prípadov vinným, hrozí mu až doživotný trest odňatia slobody, pretože v minulosti už bol súdne trestaný za ozbrojenú lúpež a napadnutie.
Spoluzakladateľ a bývalý riaditeľ vydavateľstva Death Row Records Marion Hugh "Suge" Knight Jr. má bohatú kriminálnu minulosť. V roku 1997 ho napríklad odsúdili na deväť rokov za násilné správanie. V roku 2001 ho však prepustili. V roku 2008 ho zatkli po tom, ako fyzicky napadol svoju bývalú priateľku Melissu Isaac pred klubom v Las Vegas, údajne bol pod vplyvom extázy a opiátov. V roku 2012 ho zatkli opäť v Las Vegas, pričom v aute mu našli aj marihuanu.
Štyridsaťštyriročný Katt Williams, ktorý mal takisto množstvo problémov so zákonmi, si zahral napríklad v snímkach Ďalší hrozný piatok (2002), Norbit (2007), Bláznivá lúpež (2008), Scary Movie 5 (2013) alebo American Bad Boy (2015).





Anglická herečka Kate Winslet stvárni v pripravovanom filme legendárnu americkú fotoreportérku Lee Miller. Zatiaľ nepomenovaný titul vzniká na základe životopisnej knihy The Lives Of Lee Miller (1988) z pera fotografkinho syna Antonyho Penrosea, ktorý tvorcom sprístupnil aj matkine archívy, fotografie a denníky. Na filme sa podieľajú Troy Lum a Andrew Mason, producenti filmov Zachráňte pána Banksa (2013), Cesta nádeje (2014) či Ja, Frankenstein (2014).
Lee Miller začínala kariéru ako modelka. Neskôr sa presťahovala do Paríža a venovala sa fotografovaniu spolupracujúc s vtedy už známym surrealistickým umelcom Manom Rayom. Počas 2. svetovej vojny pracovala ako fotoreportérka pre magazín Vogue, pre ktorý dokumentovala Blitzkrieg. Okrem toho zachytila na fotografie oslobodenie Paríža či hrôzu koncentračných táborov Buchenwalde a v Dachau. Tieto zážitky napokon poznačili jej život, Miller po vojne začala trpieť depresiami. Fotografovaniu sa potom venovala už len sporadicky. Zomrela na rakovinu v roku 1977.
Kate Winslet je držiteľkou Oscara v kategórii Najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe za film Predčítač (2008). Celosvetovo známou sa stala však zásluhou katastrofickej drámy Titanic (1997). Za výkon v nej ju nominovali na Oscara, rovnako ako aj za úlohy vo filmoch Rozum a cit (1995), Iris (2001), Večný svit nepoškvrnenej mysle (2004) a Malé deti (2006). Uznávanú herečku môžu diváci a diváčky poznať aj zo snímok Nebeské stvorenia (1994), Hamlet (1996), Quills - Perom markíza de Sade (2000), Enigma (2001), Život Davida Galea (2003), Hľadanie Krajiny - Nekrajiny (2004), Všetci kráľovi ľudia (2006), Prázdniny (2006), Núdzový východ (2008), Nákaza (2011), Carnage (2011), Predĺžený víkend (2013), V kráľových záhradách (2014), Divergencia (2014), Rezistencia (2015), Steve Jobs (2015) či miniseriálu Mildred Pierceová (2011).



©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.