12. 10. 2015

MEDIA NEWS



MEDIA NEWS



Iránsky súd uznal reportéra amerického denníka Washington Post Jasona Rezaiana vinným, zatiaľ však nie je jasné, presne z ktorých bodov obžaloby, ani to, aký trest bol nad americko-iránskym novinárom vynesený. S odvolaním na iránsku štátnu tlačovú agentúru IRNA o tom informovala agentúra Reuters.
Hovorca iránskeho súdnictva Gholám Husajn Mohsení Edžeí uviedol, že Rezaian sa môže v lehote 20 dní proti rozsudku odvolať. Rezaian čelil obvineniam zo špionážnych aktivít namierených voči Iránu, zhromažďovania dôverných informácií v prospech nepriateľských vlád a zo šírenia propagandy proti islamskej republike.
"Bol usvedčený... nepoznám avšak podrobnosti verdiktu," uviedol Edžeí.
Proces s 39-ročným novinárom bol neverejný a konal sa pred revolučným súdom, ktorý je častým terčom ostrej kritiky zo strany západných diplomatov a aktivistov v boji za ľudské práva. Tí mu vyčítajú neprehľadnosť, vynášanie prísnych trestov a časté vynášanie rozsudkov smrti.
Rezaiana, ktorý je americkým aj iránskym občanom, jeho manželku, novinárku Yeganeh Salehiovú a dvoch iránsko-amerických fotografov zatkli vlani v júli v Teheráne. Všetkých okrem Rezaiana, ktorý sa narodil a väčšinu svojho života strávil v Spojených štátoch, neskôr prepustili.
Irán okrem Rezaiana zadržiava ďalších dvoch amerických občanov - bývalého príslušníka amerického vojenského námorníctva Amira Hekmatiho a pastora Saeeda Abediniho.





Copyright © TASR 2015





Spoločnosť Facebook, prevádzkovateľ najväčšej sociálnej siete na svete, zaplatí v uplynulom roku v Británii na daniach len 4327 libier (vyše 158 tisíc korún), teda menej ako bežný zamestnanec. Informovala o tom britské médiá.
Denník The Sunday Times s odvolaním sa na účtovné výkazy spoločnosti Facebook UK Limited uviedol, že spoločnosť vyplatila svojim pracovníkom v Británii na plate a odmenách v uplynulom roku v priemere vyše 200 tisíc libier. Medzi svojich pracovníkov v Londýne pritom rozdelila akcie za 35,4 milióna libier (1,3 miliardy Sk). Britská divízia tým vytvorila účtovnú stratu 28,5 milióna libier, čím výrazne znížila sumu, ktorú má v Británii zaplatiť na daniach, napísal denník The Independent.
Facebook v Londýne zamestnáva 362 ľudí. Denník Sunday Times napísal, že časť ziskov, ktoré firma vytvorí v Británii, mieri do jej medzinárodného ústredia v Írsku, ktoré je prevádza na Kajmanie ostrovy, ktoré platia za daňový raj.
Nedeľník zároveň napísal, že Facebook zaplatil britskému daňovému úradu podstatne menej, než koľko mu odvádza bežný pracovník. Človek zarábajúci ročne 26 500 libier (970 tisíc korún), čo je priemerná ročná mzda v Británii, totiž odovzdá štátu 3180 libier na dani z príjmu a 2213 libier na sociálnom poistení.



Copyright © ČTK 2015



Tvorcovia amerického seriálu Agent Carter (2015) prezradili novinky v hereckom obsadení projektu. Ako manželka Edwina Jarvisa v podaní Jamesa D'Arcyho sa v druhej sezóne predstaví 33-ročná holandská herečka Lotte Verbeek, ktorá je známa napríklad zo seriálu Borgiovci (2011 - 2013) či romantickej drámy Na vine sú hviezdy (2014).
Tridsaťšesťročná Wynn Everett, ktorá sa objavila v snímkach Súkromná vojna pána Wilsona (2007), Dokonalý zločin (2009) alebo seriáli Newsroom (2012 - 2014), sa predstaví ako Whitney Frost. Jej manžela Calvina Chadwicka stvárni Currie Graham. Štyridsaťosemročného rodáka z Kanady môžu diváci a diváčky poznať zo seriálu Newyorskí policajti (1993 - 2005), v ktorom účinkoval v rokoch 1997 až 2005, alebo zo snímok Prepadnutie 13. okrsku (2005), Hitchcock (2012) či Pompeje (2014).
Reggie Austin, ktorý sa objavil napríklad v horore Satan prichádza (2006) či v rokoch 2010 - 2011 v seriáli Zmena je život (2010), sa predstaví ako podivný, charizmatický vedec Jason Wilkes.
Výkonná producentka projektu Agent Carter Michele Fazekas oznámila, že dej druhej sezóny sa bude odohrávať v roku 1947, šesť mesiacov od udalostí, ktoré ukončili prvú sezónu. "Veci sa zmenili. Ľudia budú v nových pozíciách. Nie všetci budú v New Yorku. Niektorí sa spolu už nerozprávajú," prezradila Fazekas počas newyorského podujatia Comic Con. Nové epizódy by sa mali dostať na televízne obrazovky na budúci rok.
Seriál Agent Carter vytvorili pre spoločnosť ABC Christopher Markus a Stephen McFeely, ktorí sa inšpirovali filmami ako Captain America: Prvý Avenger (2011) alebo Captain America: Zimný vojak (2014). V prvej sezóne sa objavili okrem spomínaného Jamesa D'Arcyho napríklad aj Hayley Atwell, Chad Michael Murray, Enver Gjokaj či Bridget Regan.






Nečakaný priebeh mala analýza nedeľňajšieho kvalifikačného zápasu o postup na ME 2016 medzi Poľsko a Írskom v štúdiu televíznej stanice RTE. Pozvaní odborníci v írskej televízii diskutovali o rozhodnutí trénera tamojšieho národného tímu Martina O´Neilla nezaradiť do základnej zostavy stredopoliara Norwichu City Wesa Hoolahana.
Počas debaty odznelo, že podľa niektorých médií údajne sám hráč poprosil reprezentačného trénera, aby si mohol oddýchnuť. Tento argument však nepresvedčil žurnalistu Eamona Dunphyho, ktorý sa obul do kouča O´Neilla.
Moderátor Darragh Moloney sa reprezentačného kouča zastal a odcitoval článok novinára Irish Sun Neila O´Riordana, ktorý napísal, že Hoolahan nehral dôležitý zápas takého kalibru od roku 2011. Dunphy následne stratil kontrolu nad svojím správaním. "Nemáte poňatia o tom, čo tu rozprávate," vyhlásil Dunphy, pričom autora zmieňovaného článku ironicky nazval géniom.
O´Riordan na diaľku kontroval prostredníctvom twitteru, kde pohrozil, že celú záležitosť poženie pred súd ako urážku na cti. Informoval o tom portál eurosport.onet.pl.





©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.