28. 5. 2022

RTVS odvysiela pri príležitosti životného jubilea herečky Božidary Turzonovovej jedinečný dokument Božská Božidara

 RTVS odvysiela pri príležitosti životného jubilea herečky

 



 Božidary Turzonovovej jedinečný dokument Božská Božidara

Božidara Turzonovová, jedna z najúspešnejších slovenských herečiek, sa v týchto dňoch dožíva významného životného jubilea. V sobotu 28. mája oslávi okrúhlych 80 rokov. RTVS pri tejto príležitosti pripravila jedinečný dokument, ktorým si uctí výnimočnú osobnosť Božidary Turzonovovej a jej neoceniteľný prínos pre slovenskú kultúru. Dokument Božská Božidara uvidia diváci v sobotu o 28. mája o 20.35 h na Dvojke.

„Božidara Turzonovová je jednou z najúspešnejších slovenských herečiek a o svojich výnimočných hereckých kvalitách presvedčila divákov v stovkách úloh na doskách, ktoré znamenajú svet, na televíznych obrazovkách i na striebornom plátne. Je dôležité, aby sme si osobnosti, ktoré svojim talentom výrazne prispeli k rozvoju slovenskej kultúry, pripomínali a práve životné jubileá sú prirodzeným medzníkom na reminiscenciu. Pani Dača si zaslúži náš obdiv a som rád, že sa RTVS podarilo pripraviť tento výnimočný dokument a uctiť si tak osobnosť, ktorá vždy vynikala svojim talentom, odhodlaním, zásadovosťou a ľudskosťou,“ vyjadril sa generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník.

Aj pre režisérku Yvonne Vavrovú je dokument Božská Božidara v rade jej ostatných dokumentov čímsi výnimočný. Sama ho nazýva „krásnou literatúrou vo filme.“ Namiesto výpočtu chronologicky usporiadaných udalostí v živote známej herečky, je to skôr veľmi komorná, zvnútornená výpoveď mimoriadneho človeka, ktorý núti diváka sústredene počúvať a vnímať. Dokument vznikol v koprodukcii RTVS so spoločnosťou TRIGON PRODUCTION a Slovenským filmovým ústavom.

Božidara Turzonovová si dlhé roky nebola istá, či vôbec mala ísť študovať herectvo. Pochybovala o svojom výzore, schopnostiach i odhodlaní. Od detských čias ležala od rána do večera v knihách a gymnaziálne roky jej štúdium a vášeň pre vzdelanie len prehĺbili. Zámer študovať herectvo skrsol až v poslednej chvíli, keď si jej konškoláci z dramatického krúžku začali vypĺňať prihlášky na Vysokú školu múzických umení. A to jej natrvalo zmenilo život.

Profesionalita, všestranný talent, jej silná individualita a osobnosť, no zároveň jej skromnosť a pravdivosť, sa odrážajú v každej jednej postave, ktorú stvárnila. Svojím vznešeným pôvodom a spôsobmi správania sa vždy vymykala dobe. Hrdosť jej nedovolila, aby si role vydobýjala protekciou. “Vždy som hrala úlohy, ktoré mi ponúkli. Nikdy som sa o žiadnu rolu nedrala, nikdy som o nič neprosila, nežobrala.“

V živote Božidary Turzonovovej okrem krásnych hereckých úloh bolo miesto aj pre partnerský život a rodinu s hereckým kolegom Jozefom Adamovičom, pre pedagogickú prácu, no tiež pre spoločensky významné úlohy, kde mohla uplatniť okrem talentu aj svoje ďalšie osobnostné kvality. Niekoľko rokov pôsobila vo funkcii prodekanky na Akadémii umení v Banskej Bystrici, vo funkcii predsedníčky výboru ART FILM Trenčianske Teplice či čestnej riaditeľky filmového festivalu Cinematik v Piešťanoch. Keď sa sama stala pedagogičkou herectva a odovzdávala študentom a študentkám svoje dlhoročné skúsenosti, obzvlášť výraznú odozvu mala u mladších poslucháčok herectva. Jej ženská skúsenosť v spojení s hlbokým intelektom, prekonanými pochybnosťami a starou školou, priniesla mladej generácii herečiek bohaté poznanie.

Jedinečný dokument Božská Božidara uvedie RTVS v deň 80. narodenín Božidary Turzonovovej v sobotu 28. mája o 20.35 h na Dvojke.

27. 5. 2022

O post šéfa RTVS sa uchádza osem kandidátov

O post šéfa RTVS sa uchádza 
osem kandidátov 


O post generálneho riaditeľa RTVS sa uchádzajú Jaroslav Rezník, Tibor Búza, Ivan Golian, Ľuboš Machaj, Daniel Živica, Peter Badač, Vladimír Seman a Peter Janků. Mená oznámili na pôde Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá počas piatkového otvárania obálok s ohlásenými kandidatúrami. Výbor dostal celkovo deväť prihlášok, jedna však nespĺňala stanovené kritériá a náležitosti uvedené vo výzve.
Okrem súčasného riaditeľa verejnoprávneho média Rezníka sa s RTVS spája aj bývalé pôsobenie Búzu a Machaja, ktorí boli v minulosti na postoch programových riaditeľov televíznej resp. rozhlasovej sekcie.
Golian pôsobil ako vrcholový manažér v oblasti telekomunikácií, v súčasnosti je členom zboru poradcov predsedu vlády SR pre oblasť digitalizácie. Živica pracuje na manažérskych pozíciách v oblasti komunikačnej a marketingovej stratégie.
Badač je filmový producent, Janků je známy ako pesničkár, scénograf a publicista, Seman je moderátor aj autor publicistických i dokumentárnych diel.
Výboru prišla ešte jedna prihláška, avšak bez doplnenia podkladov, ktoré musia byť povinnou prílohou kandidatúry, rovnako bez kontaktných údajov, bola preto vyradená.
Predseda výboru Kristián Čekovský (OĽANO) pripomenul, že v koalícii je dohoda na verejnej voľbe generálneho riaditeľa RTVS. "Výber tak bude výrazne profesionálnejší a transparentnejší ako v minulosti," zdôraznil.
Podpredsedníčka parlamentného mediálneho výboru Jana Žitňanská (Za ľudí) vníma pozitívne počet i profily kandidátov. "Sú to profesionáli, ktorých poznáme, bude to teda o kvalite ich projektov a prezentácii a som si istá, že z týchto kandidátov vyberieme naozaj toho najlepšieho," uviedla pre TASR.
Výzvu na prihlasovanie kandidátov na post generálneho riaditeľa RTVS zverejnil Výbor Národnej rady (NR) SR pre kultúru a médiá 27. apríla. Verejné vypočutie je na programe 13. júna, samotná voľba sa v pléne parlamentu má uskutočniť v poslednej júnovej dekáde.
Na verejnom vypočutí budú kandidátom klásť otázky aj členovia odbornej komisie zriadenej výborom, v ktorej majú mať zastúpenie experti z oblasti médií, ale aj zástupcovia akademickej a kultúrnej obce, tretieho sektora, menšín i znevýhodnených skupín.
Mandát súčasného riaditeľa vyprší koncom júla.

Zdroj: TASR

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS


Váš prehliadač je aktuálny


Rusko vyhostí novinárov západných krajín, ak bude platforma YouTube na svojich stránkach blokovať prístup k tlačovým konferenciám ruského ministerstva zahraničných vecí. Povedala to vo štvrtok hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová, informuje denník The Guardian citujúci zo správy ruskej agentúry TASS.
"Proste sme im povedali: Zablokujete ďalší brífing, a jeden novinár alebo americké médium sa vráti domov. Ak dôjde k zablokovaniu ďalšieho brífingu, určíme konkrétneho novinára či konkrétne médium, ktoré sa vráti domov," povedala Zacharovová.
Hovorkyňa ruského rezortu diplomacie dodala, že Moskva pripravuje opatrenia zamerané na médiá publikujúce v angličtine. Má ísť o odvetnú reakciu za "nepriateľské kroky" viacerých krajín voči ruským médiám. Bližšie podrobnosti však neposkytla.
The Guardian pripomína, že Zacharovová sa vyjadrila po tom, čo poslanci ruského parlamentu tento týždeň schválili návrh zákona, ktorý umožňuje ruským prokurátorom zatvoriť pobočky zahraničných médií z krajín, ktoré sa k ruským médiám správajú "nepriateľsky". Opatrenie má byť odvetnou reakciou za zatvorenie niektorých pobočiek ruských štátnych médií, ku ktorým pristúpili viaceré západné krajiny.


Richard Sulík - Minúta po minúte, rýchle správy Denníka N (mnt.sk)

Nápad lídra OĽANO Igora Matoviča regulovať zákonom zastúpenie politických strán v televíznych diskusiách je na úrovni idey vydávať vládne noviny. Počas štvrtkového rokovania kabinetu to uviedol podpredseda vlády SR a minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Predseda SaS potvrdil, že takýto návrh liberáli rozhodne nepodporia, nevylúčil však, že Matovič nájde podporu inde.
"Je to silná forma cenzúry," povedal o návrhu Sulík, pričom pripomenul, že v minulosti odchádzali redaktori, ak cítili, že vedenie im zasahuje do dramaturgie. "Teraz by to mali nariadené zákonom, je to vyslovene hlúpy nápad," komentoval Sulík.
To, či by Matovič pre svoju myšlienku našiel spojencov v koalícii, komentovať nechcel. Pripustil však, že by podporu mohol nájsť v opozičných radoch. "Možno to s niekým za niečo vykšeftuje," poznamenal Sulík, naznačujúc, že by mohlo ísť o odmenu za podporu ĽSNS pri protiinflačnom balíku.


Eduard Heger - Wikipedia

Akýkoľvek návrh týkajúci sa médií musí pamätať na prioritu vlády zabezpečovať nezávislé a bezpečné prostredie pre novinárov. Uviedol to premiér Eduard Heger (OĽANO) v reakcii na zámer lídra OĽANO a vicepremiéra Igora Matoviča regulovať účasť v diskusných politických reláciách.
Premiér pripomenul, že prioritou vlády je "odstrániť dlh z hľadiska slobody novinárskej profesie". Dlh bol podľa neho tak veľký, že vyústil do vraždy novinára Jána Kuciaka. Dodal, že tomu predchádzali zlé kroky, keď sa napríklad štát podieľal na lustrácii novinárov.
Heger preto hovorí o ambícii nastaviť nezávislé a bezpečné prostredie pre novinárov, aby mohli slobodne vykonávať svoju profesiu. "Akýkoľvek návrh, ktorý prichádza do diskusie, musí mať na pamäti túto prioritu," reagoval na návrh Matoviča. Doplnil, že komunikuje aj s rôznymi inštitúciami v rámci EÚ, aby sa sloboda novinárskej profesie mohla rozvíjať na demokratický európsky štandard.
Minister financií prišiel pred koaličných partnerov s návrhom regulovať účasť v politických diskusných reláciách podľa toho, či strany prešli parlamentnými voľbami a s frekvenciou podľa volebného výsledku. Tvrdil, že s návrhom chce prísť do parlamentu. Zámer nemá podporu SaS ani Za ľudí. Predseda Sme rodina a parlamentu Boris Kollár nevylúčil podporu takéhoto návrhu. Ozrejmil, že si chce najskôr pozrieť paragrafové znenie a uvidí, či je to dobrý návrh.



Copyright  © TASR 2022


Izraelská armáda mala zastreliť známu reportérku Al-Džazíry - Svet - Správy  - Pravda

Palestínska samospráva vo štvrtok oznámila výsledky vyšetrovania smrti reportérky televízie Al-Džazíra Širín abú Aklah, pričom uviedla, že ju dokázateľne a úmyselne zastrelili izraelské sily pri pokuse o útek.
Tieto zistenia odzrkadľovali výsledky predbežného vyšetrovania oznámeného takmer pred dvoma týždňami a boli všeobecne očakávané. Izrael správu pravdepodobne odmietne ako neobjektívnu a nepodloženú.
Známa palestínsko-americká reportérka zahynula 11. mája, keď pokrývala izraelskú raziu v meste Džanín na okupovanom Západnom brehu Jordánu. Palestínski predstavitelia a svedkovia, vrátane novinárov, ktorí boli v tom čase s ňou, tvrdia, že ju zabila izraelská armáda.
Predstavitelia izraelských ozbrojených síl to najprv kategoricky odmietali a tvrdili, že novinárku zabila streľba palestínskych ozbrojencov, neskôr však pripustili, že sa tak mohlo stať aj v dôsledku chyby pri izraelskej streľbe.

Smrť spomalí biznis Elona Muska 

Investori Twitteru žalujú podnikateľa Elona Muska aj samotnú firmu vlastniacu rovnomennú sociálnu sieť za ich postup pri realizácii jeho prevzatia spoločnosti. Šéf automobilky Tesla podľa žaloby niekoľkokrát porušil kalifornské korporátne zákony. Navrhovanú skupinovú žalobu podal tento týždeň v San Franciscu investor William Heresniak, ktorý uviedol, že koná „v mene seba a všetkých ostatných v podobnej situácii“, informuje spravodajský portál BBC.
Žaloba obviňuje Muska z „nesprávneho konania“, keďže jeho „nepravdivé vyhlásenia a manipulácia s trhom vytvorili 'chaos' v centrále Twitteru v San Franciscu“. Uvádza tiež, že podnikateľ oneskorením oznámenia jeho veľkého podielu v Twitteri a plánom stať sa členom správnej rady mal finančný prospech. Niektoré jeho tweety tiež boli podľa žalobcov zavádzajúce. To zahŕňa aj príspevok z 13. mája, v ktorom Musk povedal, že prevzatie Twitteru je pozastavené pre pochybnosti o počte falošných účtov na sociálnej sieti, a podľa žaloby mal manipulovať trh.
Analytici špekulujú, že Musk môže hľadať spôsoby ako znížiť cenu kúpy Twitteru alebo od dohody odísť. Podnikateľ niekoľkokrát na Twitteri napísal, že ho znepokojuje počet falošných kont na platforme. Tiež naznačil, že sa môže usilovať o menšiu kúpnu cenu ako 44 miliárd dolárov, na ktorých sa v marci dohodol so správnou radou. Musk ponúkol prevzatie Twitteru pri cene 54,20 dolára za akciu, no akcie sú teraz o zhruba 27 percent nižšie. 


Nenecháme sa umlčať, bráni sa al-Džazíra tlaku arabských krajín - Svet -  Správy - Pravda

Mediálna sieť Al-Džazíra poverila tím právnikov, aby postúpil zabitie jej reportérky Širín abú Aklah Medzinárodnému trestnému súdu (ICC) v Haagu. Vo štvrtok vo vyhlásení informovala, že vytvorila medzinárodnú koalíciu, ktorá pozostáva z jej právneho tímu spolu s medzinárodnými expertmi a pripravuje spis o vražde, ktorý predloží prokurátorovi ICC. Spis sa bude venovať aj izraelskému bombardovaniu a zničeniu kancelárie Al-Džazíry v Gaze v máji 2021, ako aj „neustálemu podnecovaniu a útokom“ na novinárov z Al-Džazíry pracujúcich na okupovaných palestínskych územiach.
Známa palestínsko-americká reportérka abú Aklah zahynula 11. mája, keď pokrývala izraelskú raziu v meste Džanín na okupovanom Západnom brehu Jordánu. Palestínska samospráva vo štvrtok oznámila, že vyšetrovanie jej smrti dospelo k záveru, že ju dokázateľne a úmyselne zastrelili izraelské sily pri pokuse o útek.
Al-Džazíra vo vyhlásení uviedla, že zabitie alebo fyzické napadnutie novinárov pracujúcich vo vojnových zónach alebo okupovaných územiach je vojnovým zločinom podľa článku 8 charty Medzinárodného trestného súdu. „Sieť sľubuje, že bude nasledovať každú cestu k dosiahnutiu spravodlivosti pre Širín a zabezpečí, aby tí, ktorí sú zodpovední za jej zabitie, boli postavení pred súd a zodpovedali sa na všetkých medzinárodných justičných a právnych platformách a súdoch,“ vyhlásila.

 

©2022, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Dievčenský spevácky zbor SRo bude koncertovať pre ukrajinské deti

Dievčenský spevácky zbor SRo bude
Dievčenský spevácky zbor RTVS bude koncertovať v Rumunsku - Kultúra a hudba  - Rádio Regina Západ
 koncertovať pre ukrajinské deti

Dievčenský spevácky zbor Slovenského rozhlasu (SRo) pripravil Koncert pre ukrajinské deti na Slovensku. Uskutoční sa v sobotu 28. mája v pohraničnej obci Jenkovce, len sedem kilometrov od Užhorodu. "Odznejú diela svetových skladateľov, slovenské ľudové piesne, ale aj nádherné piesne z Ukrajiny," uviedol pre TASR PR manažér RTVS Stanislav Čačko.
"V okolitých dedinách momentálne bývajú desiatky ukrajinských matiek s deťmi, preto sme sa rozhodli aj pre ne usporiadať koncert," vysvetľuje dirigent Adrian Kokoš, autor myšlienky súvisiacej s blížiacim sa Medzinárodným dňom detí. "Sme radi, že týmto skromným umeleckým gestom môžeme vyjadriť solidaritu našim ukrajinským susedom a spoločne všetkých potešiť našimi piesňami," dodal.
Na sobotňajšom koncerte so začiatkom o 18.00 h v Reformovanom kresťanskom kostole v Jenkovciach vystúpi Dievčenský spevácky zbor Slovenského rozhlasu s klaviristkou Denisou Staškovou a sólistom Jakubom Gabrielom.

Zdroj: TASR

Zomrela Mária Korbová

Zomrela Mária Korbová 


 

Vo veku 91 rokov zomrela v utorok 24. mája bývalá herečka Divadla Alexandra Duchnoviča v Prešove Mária Korbová. Ako dnes informovalo jediné profesionálne divadlo na Slovensku, ktoré hrá svoje predstavenia v rusínskom aj ukrajinskom jazyku, Korbová bola členkou činohry vtedajšieho Ukrajinského národného divadla od roku 1948 a herectvu zasvätila celý svoj život.

Na divadelných doskách stvárnila množstvo postáv rôzneho charakteru. „Divadlo bolo pre ňu všetkým. S pokorou prijímala všetky postavy, či už hlavné alebo vedľajšie ako na scéne v divadle, tak aj v živote. Nehrala pre seba, hrala pre diváka. Potlesk, úsmev, no niekedy aj slzy, ju posúvali vždy ďalej a utvrdzovali ju v tom, že to čo robí prináša osoh či inšpiráciu,“ uviedlo Divadlo Alexandra Duchnoviča.

Posledná rozlúčka s Máriou Korbovou sa bude konať v pondelok 30. mája o 11:00 v Dome smútku v Prešove.

 

Zdroj: SITA

VÝROKY TÝŽDŇA

  VÝROKY TÝŽDŇA



 


„Spravte zo mňa aj fašistu, ja už som na Slovensku všetkým, diablom aj antikristom. Som zodpovedný za dážď ráno, aj za zamračené. Ja som na to zvyknutý. Keď mi teraz bude niekto hovoriť, že som najväčší fašista na Slovensku, tak budem. Mňa všetky tieto sračky, s prepáčením, nezaujímajú. Šéfredaktor portálu Aktuality.sk ma dehumanizuje. Skrýva sa za Jána Kuciaka a je hanbou žurnalistiky. Tomuto človeku nie je hodno veriť.“
Igor Matovič


"Tu môžeme povedať len toľko, že pán Bondarev už nie je s nami, lepšie povedané, je proti nám. Má postoj, ktorým odsudzuje konanie ruského vedenia, a toto konanie ruského vedenia podporuje takmer celé obyvateľstvo našej krajiny. To znamená, že tento pán sa otvorene vyjadril proti všeobecne ustálenej mienke našej krajiny."
Dmitrij Peskov,hovorca Kremľa

 

Štvrťfinálový zápas Slovenska s Fínskom na MS v hokeji 2022 dosiahol rekordnú sledovanosť

 Štvrťfinálový zápas Slovenska s Fínskom na 


 

MS v hokeji 2022 dosiahol rekordnú sledovanosť


Slovenská reprezentácia odohrala vo štvrtok 26. mája na Majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji štvrťfinálový zápas proti reprezentácii Fínska. Priamy prenos sledovalo večer na :Športe 885.000 divákov a zápas sa stal najsledovanejším televíznym programom dňa.

Štvrťfinálový zápas slovenskej reprezentácie s Fínskom si na :Športe nenechalo ujsť rekordných 885.000 divákov pri trhovom podiele 41,7 % v cieľovej skupine 12+. Program bodoval aj v komerčnej cieľovej skupine, kde dosiahol sledovanosť 594.000 divákov pri trhovom podiele až 52,6 %. Na webe rtvs.sk dosiahol zápas 351.545 pozretí. Zápas Slovenska s Fínskom sa tak stal najsledovanejším programom dňa. Prvá tretina dosiahla sledovanosť 722.000 divákov (shr 38.4 %), druhú tretinu sledovalo až 976.000 divákov (shr 44,9 %) a poslednú tretinu si v televíznom vysielaní nenechalo ujsť 943.000 divákov (shr 41,4 %). Celkový reach presahoval počas celého zápasu hodnotu 1 milión ľudí (najviac 1.227.000 počas tretej tretiny zápasu). Vysokej sledovanosti sa tešil aj Fínsky denník (789.000 divákov, shr 34,8 %), ktorý vyplnil prestávku a samozrejme hokejové štúdio (789.000 divákov, shr 34,9 %). Pozápasovú talkšou Richarda Lintnera Citronáda si neskôr večer pozrelo 119.000 divákov pri trhovom podiele 9 % v cieľovej skupine 12+.

Športoví fanúšikovia si nenechali v televíznom vysielaní ani zápas Švédska a Kanady. Na :Športe si ho nenechalo ujsť 189.000 divákov pri trhovom podiele 19,6 % v univerzálnej cieľovej skupine.

Všetky dôležité informácie o MS v hokeji sú dostupné aj na špeciálnej webovej podstránke RTVS.

Zdroj dát: PMT/KANTAR SLOVAKIA

Bookerovu cenu získala indická autorka Gítáňdžali Šríová

Bookerovu cenu získala indická 
 

autorka Gítáňdžali Šríová


Tohtoročnou laureátkou Medzinárodnej Bookerovej ceny sa vo štvrtok stala Gítáňdžali Šríová za svoj román Tomb of Sand (Piesočná hrobka), ktorý z hindčiny do angličtiny preložila Daisy Rockwellová. Šríová je prvou indickou spisovateľkou ocenenou touto prestížnou cenou. Ide zároveň o prvú knihu napísanú v niektorom z indických jazykov, ktorá túto cenu získala.
TASR informuje na základe správ stanice BBC a denníka The Guardian.
Šríovej rodinná sága sleduje osud 80-ročnej ženy po smrti jej manžela. Po počiatočnej fáze depresie sa vydáva na cestu do Pakistanu, kde je konfrontovaná s nevyriešenou traumou, ktorú zažila ako mladé dievča v roku 1947, keď došlo k rozdeleniu Indie na dva nezávislé štáty. Snaží sa pritom nanovo si pomenovať, čo je to byť matkou, dcérou, ženou a feministkou.
Ako sa uvádza na webstránke Bookerovej ceny, ocenené dielo predstavuje "naliehavý protest proti ničivému vplyvu hraníc a ohraničení – či už sa to týka náboženstva, krajín alebo rodu".
Predseda poroty Frank Wynne uviedol, že kniha Tomb of Sand upútala svojou "silou, dojímavosťou a hravosťou" a označil ju za "mimoriadne vtipnú". Zároveň vyjadril nádej, že to prispeje k zvýšeniu záujmu o preklady kníh z neeurópskych jazykov.
Šríová (64) je autorkou troch románov a niekoľkých zbierok poviedok. Ocenená kniha je však jej prvou, ktorá vyšla v Británii. Daisy Rockwellová, ktorá je spisovateľkou, prekladateľkou a tiež maliarkou žijúcou v USA, preložila už z hindčiny a urdčiny viacero diel. Autorka a prekladateľka si rozdelia prémiu vo výške 50.000 libier.
Medzinárodnú Bookerovu cenu udeľujú každý rok jednej knihe, ktorá je preložená do angličtiny a vydaná v Spojenom kráľovstve alebo v Írsku. Tento rok vyberala porota zo 135 publikácií. V užšom výbere boli aj knihy poľskej autorky Olgy Tokarczukovej, japonskej speváčky a spisovateľky Mieko Kawakamiovej, nórskeho autora Jona Fosseho, Argentínčanky Claudie Pieirovej a Kórejčanky Bory Chungovej.



Zdroj TASR



Zomrel Alan White

Zomrel Alan White 

Yes drummer Alan White dies aged 72 - BBC News

Dlhoročný bubeník progresívnorockovej kapely Yes Alan White zomrel vo veku 72 rokov. Úmrtie oznámila jeho rodina prostredníctvom jeho stránky na sociálnej sieti Facebook. White podľa vyhlásenia zomrel vo štvrtok po krátkej chorobe vo svojom dome v oblasti Seattlu.

Len niekoľko dní predtým Yes oznámili, že White sa pre zdravotné problémy nezúčastní na nadchádzajúcom turné skupiny vo Veľkej Británii, ktorým plánujú osláviť 50. výročie ikonického albumu Close to the Edge (1972).

White sa k Yes pridal v roku 1972, keď nahradil pôvodného bubeníka Billa Bruforda. I keď nehral na spomenutom Close to the Edge, účinkoval na každom ďalšom štúdiovom albume Yes počas takmer piatich desaťročí, vrátane najnovšej nahrávky The Quest, ktorá vyšla vlani. V roku 2017 ho ako člena kapely uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy.

Alan White sa narodil v roku 1949 v anglickom Peltone. Ako šesťročný sa začal podľa jeho rodiny učiť hrať na klavír a od dvanástich hral na bicie. Počas šesťdesiatych rokov hral s viacerými kapelami v Anglicku a v roku 1969 ho John Lennon požiadal, aby sa pridal k jeho Plastic Ono Band. S Lennonovou kapelou, v ktorej hral aj gitarista Eric Clapton, si zahral v roku 1969 na koncerte v Toronte. White pritom spolupracoval aj s ďalším Beatlom, keď si zahral na bicie na sólovom albume Georgea Harrisona All Things Must Pass z roku 1970.

 Zdroj: SITA

 

26. 5. 2022

Zomrel Andy Fletcher

Zomrel Andy Fletcher 

 Depeche Mode's Andrew Fletcher dies aged 60 | Music | The Guardian

 

Vo veku 60 rokov zomrel vo štvrtok zakladajúci člen britskej hudobnej skupiny Depeche Mode Andy Fletcher, ktorý v tejto formácii pôsobil ako hráč na klávesové nástroje. Informoval o tom denník The Guardian s odvolaním sa na vyhlásenie zvyšných členov skupiny.
"Sme šokovaní a naplnení obrovským smútkom z predčasného odchodu nášho drahého priateľa, člena rodiny a spoluhráča Andyho 'Fletcha' Fletchera. Mal naozaj zlaté srdce a bol tu vždy, keď niekto potreboval podporu, živý rozhovor alebo dobrý smiech," napísali na Twitteri Martin Gore a David Gahan.
Andrew Fletcher sa narodil v roku 1961 v Nottinghame. Neskôr sa presťahoval do Basildonu, kde koncom 70. rokov spolu s Goreom a Vinceom Clarkom založil skupinu Composition of Sound. Po príchode Gahana si zmenili názov na Depeche Mode a kvarteto od začiatku 80. rokov vyprodukovalo množstvo hitov.
Skupina dosiaľ vydala 14 štúdiových, sedem koncertných a desať výberových albumov. Medzi jej najväčšie hity patria skladby People Are People, Never Let Me Down Again, Personal Jesus, Enjoy the Silence, Policy of Truth, I Feel You, Walking in My Shoes, Barrel of a Gun, It's No Good, Freelove či Precious.
Skupinu, ktorej členom bol v rokoch 1982-1995 aj Alan Wilder, uviedli v roku 2020 do Rockandrollovej siene slávy. Formácia v roku 1988 vystúpila v bývalom Československu (Praha), odvtedy ju mohli niekoľkokrát vidieť aj slovenskí fanúšikovia.

Zdroj: TASR

Zomrel Ray Liotta

 Zomrel Ray Liotta

 Zemřel herec Ray Liotta - Novinky.cz

Vo veku 67 rokov zomrel herec Ray Liotta, ktorý sa preslávil najmä rolou vo filme Mafiáni režiséra Martina Scorseseho. Serveru Variety potvrdil hercovo úmrtie jeho publicista, podľa ktorého Liotta zomrel v spánku pri nakrúcaní filmu v Dominikánskej republike. Ďalšie podrobnosti zatiaľ nie sú známe. Liotta sa celosvetovo preslávil vďaka stvárneniu gangstra Henryho Hilla v Mafiánoch. Snímka z roku 1990 je považovaná za jeden z najlepších filmov všetkých čias a získala šesť oscarových nominácií. Nakoniec si odniesol iba jedinú zlatú sošku, ktorú získal za svoj výkon herec Joe Pesci. Už predtým sa však dostal Liotta do povedomia najmä amerického publika svojimi rolami vo filmoch Ihrisko snov (1989) a Niečo divokého (1986). Za druhý menovaný snímok bol nominovaný na Zlatý glóbus za vedľajšiu rolu. Liotta sa podľa amerických médií chystal oženiť s Jacy Nittolovou, zanecháva po sebe dcéru Karsen.

 Zdroj: ČTK

Na hrane v TV JOJ

Na hrane v TV JOJ
Televízia JOJ ponúka svojim divákom politickú diskusnú reláciu Na hrane. Každý štvrtok večer si nenechajte ujsť naživo politický duel, aktuálne témy aj exkluzívne prieskumy.

Každý týždeň, vo štvrtok večer, sa v štúdiu Na hrane stretávajú dvaja politici a venujú sa aktuálnym politickým a spoločenským témam. Diskusná relácia je výnimočná aj tým, že diváci majú možnosť zapojiť sa do diskusie a opýtať sa politikov, čo ich zaujíma prostredníctvom aplikácie. Ak sa otázky nepodarí zodpovedať v živom vysielaní, hostia sa im pokúsia venovať po skončení televíznej diskusie na webe www.hrane.joj.sk.

Reláciu moderuje jej dramaturgička a skúsená politická redaktorka spravodajstva TV JOJ Jana Krescanko Dibáková.

Pozvanie do diskusie prijali vo štvrtok 26. mája Veronika Remišová, ministerka pre investície a regionálny rozvoj (Za ľudí) a Peter Pellegrini, predseda HLAS-SD.

Hovoriť budú o koaličných vzťahoch a schopnosti presadiť kľúčovú a aktuálnu agendu, o čerpaní eurofondov. Divákom ponúkneme prieskum agentúry AKO pripravený pre reláciu Na hrane o dôvere v inštitúcie.

Výhrady k mediálnej legislatíve sú skôr komunikačný šum

Výhrady k mediálnej legislatíve 
 Portál dotácií Ministerstva kultúry SR
sú skôr komunikačný šum

Výhrady k návrhu novej mediálnej legislatívy, ktoré opätovne oddialili jej schválenie v Národnej rade SR, považuje Ministerstvo kultúry (MK) SR skôr za komunikačný šum ako názorovú nezhodu. "Väčšina pripomienok bola už zapracovaná," uviedla pre TASR hovorkyňa rezortu Zuzana Viciaňová.
Ministerstvo je podľa jej slov pripravené pokračovať v koaličnej diskusii k zákonom tak, aby bola legislatíva schválená na najbližšej júnovej schôdzi. "Je to pre ministerstvo priorita," zdôraznila Viciaňová.
Návrh nového zákona o mediálnych službách a novela zákona o vydavateľoch publikácií sa presúvajú na ďalšiu schôdzu Národnej rady SR, ktorá sa má začať 14. júna. V stredu (25.5.) o tom rozhodlo plénum parlamentu, ktoré odsúhlasilo procedurálny návrh na zmenu. Dôvodom sú podľa vyjadrení predstaviteľov koalície ďalšie diskusie o návrhu.
Spor o výhradách či pripomienkach má mať s ministerkou kultúry Natáliou Milanovou (OĽANO) okrem Sme rodina aj vicepremiérka a líderka Za ľudí Veronika Remišová. Výhrady sa majú týkať aj otázky práva na opravu.
Odďaľovanie schvaľovania kritizoval v stredu predseda Výboru NR SR pre kultúru a médiá Kristián Čekovský (OĽANO). Pripomenul, že k prijatiu legislatívy sa koalícia zaviazala v programovom vyhlásení vlády a žiada ju aj Európska komisia, pričom Slovensku za sklz pri novelizácii predpisov v oblasti audiovizuálneho vysielania hrozí od Bruselu pokuta až 1,5 milióna eur mesačne.
Nový zákon o mediálnych službách má nahradiť doterajší zákon o vysielaní a retransmisii a tzv. zákon o digitálnom vysielaní. Návrh zaraďuje do regulačného rámca audiovizuálnych mediálnych služieb aj platformy na zdieľanie videí, na ktoré sa bude vzťahovať povinnosť dodržiavať zákonné požiadavky ochrany vo vzťahu k maloletým, a to najmä z hľadiska podnecovania k nenávisti, násiliu alebo terorizmu. Zvýšiť má tiež okrem iného podiel multimodálneho vysielania v televíznom programe.
Návrh zákona o vydavateľoch publikácií a o registri v oblasti médií a audiovízie zasa zaraďuje medzi periodické publikácie i spravodajské weby. Po novom sa aj ich činnosti má týkať právo na vyjadrenie, ktoré má nahradiť doterajšie inštitúty práva na opravu a odpoveď. Weby, podobne ako iní vydavatelia periodických publikácií, budú musieť tiež priznať väčších investorov alebo darcov.

Zdroj: TASR

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Najmenej 161 miliónov divákov sledovalo na televíznych obrazovkách tohtoročné finále Pesničkovej súťaže Eurovízie. Oznámil to v stredu organizátor podujatia, Európska vysielacia únia (EBU).
EBU vychádzala z údajov z 34 televíznych trhov, informuje tlačová agentúra DPA. Celkový počet zmonitorovaných divákov však zaostáva za 183 miliónmi ľudí, ktorí sledovali vlaňajšie finále Eurovízie v holandskom Rotterdame.
Rusko – s tradične veľkým publikom – bolo tento rok z účasti na pesničkovej súťaži vylúčené pre svoje napadnutie Ukrajiny.
Na Ukrajine, ktorá sa stala víťazom Eurovízie, sa nezisťovali žiadne hodnotenia. Údaje o sledovanosti nie sú k dispozícii ani z Albánska, Azerbajdžanu, Čiernej Hory, Chorvátska, Izraela, Malty, San Marína a Severného Macedónska.
Najvyššiu sledovanosť zaznamenali Island (96,4 percenta), Nórsko (89,1 percenta), Švédsko (81,4 percenta), Fínsko (72,1 percenta) a Nemecko (36 percent).
V Taliansku – hostiteľskej krajine – si túto štvorhodinovú šou zaplo 6,6 milióna ľudí, zatiaľ čo v Británii si finále pozrelo 8,9 milióna televíznych divákov.
Víťazom Pesničkovej súťaže Eurovízie 2022 sa podľa očakávania stala ukrajinská hiphopová skupina Kalush Orchestra s piesňou Stefanija. Finále súťaže sa konalo 15. mája v talianskom Turíne.



Na internete šíril detskú pornografiu, teraz má veľký problém |  Spravodajstvo | Články | AHOJ.TV
Slovensko má záujem účinnejšie pomáhať pri identifikácií nebezpečných obsahov na internete, predovšetkým detskej pornografie. V stredu počas tlačovej konferencie to uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) s tým, že cieľom je zapojiť sa do medzinárodnej siete Inhope. Ide o globálnu sieť, ktorá pomáha zvyšovať bezpečnosť online priestoru. Jej cieľom je boj proti materiálom zobrazujúcim sexuálne zneužívanie detí na internete.
Sieť Inhope pozostáva z 50 hotline v 46 krajinách, ktoré poskytujú verejnosti možnosť anonymne nahlásiť nezákonný obsah na internete so zameraním na sexuálne zneužívanie detí. "Slovensko je jedinou krajinou Európskej únie, ktorá zapojená nie je," povedal Krajniak. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR preto iniciuje snahu pripojiť sa ku globálnej sieti a spraviť tak významný krok v boji proti sexuálnemu zneužívaniu detí na internete.
"Sexuálne zneužívanie detí je jedným z najhorších zločinov a je nevyhnutné proti tomuto zločinu bojovať," uviedol šéf rezortu práce. Poukázal na to, že 81 percent obetí, ktoré boli identifikované sieťou Inhope, boli vo veku tri až 13 rokov. Išlo predovšetkým o dievčatá. "Každý rodič má záujem poskytnúť svojim deťom čo najväčší pocit bezpečia," uviedol Krajniak s tým, že mnoho rodičov často ani nevie, čo sa odohráva za dverami detských izieb.
Okrúhly stôl k tejto problematike sa uskutoční v stredu a vo štvrtok (26. 5.) na expertnej úrovni. Cieľom okrúhleho stola podľa Krajniaka je aj to, ako pristúpiť na Slovensku k potláčaniu tohto druhu kriminality, keďže SR v tomto smere zaostáva.
Vytvorenie hotline znamená, že v krajine vznikne organizácia schopná zabezpečiť prevenciu vzniku detskej pornografie a jej odstraňovanie. Na Slovensku zatiaľ takáto hotline neexistuje. Výkonný riaditeľ Inhope Denton Howard bude rád, keď hotline na Slovensku vznikne čím skôr. Informácie z hotline dostávajú podľa jeho slov aj orgány činné v trestnom konaní. Ako tvrdí, je to najmä preto, aby sa páchatelia vedeli rýchlo identifikovať a obete ochrániť.
Riaditeľ Národnej centrály osobitných druhov kriminality Prezídia Policajného zboru Stanislav Španko doplnil, že trestné činy detskej pornografie sú jednými z najhorších, ktoré sa dejú. Poukázal na to, že Policajný zbor si uvedomuje závažnosť týchto trestných činov. Prokurátorka trestného odboru generálnej prokuratúry Zuzana Kapráľová dodala, že za rok 2021 bolo na Slovensku vznesené obvinenie viac ako 270 osobám, právoplatne bolo odsúdených 212 osôb.



Lékaři bez hranic – Wikipedie 
Humanitárna organizácia Lekári bez hraníc (MSF) čelí obvineniam, že uverejňuje fotografie zneužívaných detí a používa ich na vlastné obohatenie a propagáciu. Vyplýva to z otvoreného listu, ktorý tejto organizácii v stredu zaslalo vyše 50 signatárov vrátane lekárov, fotografov a aktivistov za ľudské práva, píše denník The Guardian.
V liste adresovanom predsedovi a rade MSF sa píše, že organizácia uverejnila a povolila predaj fotografií, ktoré ohrozujú či zneužívajú zraniteľné osoby čiernej pleti vrátane detí. Jeho signatári poukazujú na niekoľko konkrétnych snímok, medzi nimi i fotografiu 14-ročného dievčaťa, ktoré si po skupinovom znásilnení prišlo do nemocnice prevádzkovanej Lekármi bez hraníc vyzdvihnúť lieky na HIV a vnútorné zranenia.
List ďalej opisuje fotografiu chlapca zo západnej Afriky trpiaceho na choleru, ktorá sa dá zakúpiť aj ako maľba na plátne.
MSF v máji stiahlo zo svojej webstránky dve fotografie dievčat z Konžskej demokratickej republiky, ktoré sa stali obeťou znásilnenia. Stalo sa tak po vlne kritiky, že dané fotografie sú neetické a rasistické.
Signatári listu o MSF tvrdia, že "obchodný model Lekárov bez hraníc je založený na predaji ľudského utrpenia".
Hovorca MSF v odpovedi uviedol, že organizácia z predaja fotografií neprofituje. Svojim fotografom však povoľuje ponechať si autorské práva a teda nakladať s fotografiami podľa vlastného uváženia. Hovorca zdôraznil, že organizácia sa snaží ukázať verejnosti tragické udalosti, ktoré si nikto nevšíma. Priznal však, že nie všetky fotografie v minulosti spĺňali adekvátne štandardy, čo sa týka dôstojného zobrazovania pacientov, a dodal, že MSF plánuje situáciu riešiť.

 
Sarah Sandersová, bývalá hovorkyňa amerického exprezidenta Donalda Trumpa, sa stala nominantkou Republikánskej strany na post guvernéra v americkom štáte Arkansas. Sandersová zvíťazila v utorňajších primárkach. TASR správu prevzala z agentúry AP.
Sandersová (39) pracovala ako poradkyňa v rámci Trumpovej volebnej kampane v roku 2016 a od júla 2017 od júla 2019 bola jeho hovorkyňou. Kandidatúru na post guvernérky ohlásila v januári 2021.
Jej otec, Mike Huckabee, bol guvernérom Arkansasu v rokoch 1996 – 2007.
Primárky sa v utorok okrem Arkansasu konali aj v štátoch Alabama a Georgia, pripomína AP. V Minnesote sa konali špeciálne voľby. Primárky v Texase boli 1. marca, no na zvolenie niektorých kandidátov bolo potrebné rozhodujúce kolo 24. mája.
Američania budú 8. novembra voliť všetkých 435 členov Snemovne reprezentantov. Takisto budú rozhodovať o obsadení 35 zo 100 kresiel v Senáte aj o guvernéroch 39 štátov – vrátane Arkansasu. Súperom Sandersovej bude demokrat Chris Jones.



MediaPortál NRSR
Návrh nového zákona o mediálnych službách a novela zákona o vydavateľoch publikácií sa presúvajú na ďalšiu schôdzu Národnej rady (NR) SR, ktorá sa má začať 14. júna. Rozhodlo o tom plénum parlamentu, ktoré odsúhlasilo procedurálny návrh na zmenu. Dôvodom sú podľa vyjadrení predstaviteľov koalície ďalšie diskusie o návrhu.
Nová právna úprava má nahradiť doterajší zákon o vysielaní a retransmisii a tzv. zákon o digitálnom vysielaní. Návrh zaraďuje do regulačného rámca audiovizuálnych mediálnych služieb aj platformy na zdieľanie videí, na ktoré sa bude vzťahovať povinnosť dodržiavať zákonné požiadavky ochrany vo vzťahu k maloletým, a to najmä z hľadiska podnecovania k nenávisti, násiliu alebo terorizmu. Zvýšiť má tiež okrem iného podiel multimodálneho vysielania v televíznom programe.
"Návrh zákona sa odsúva na ďalšiu schôdzu, keďže nie je dohoda," uviedol predseda klubu Sme rodina Peter Pčolinský. Spor o výhradách či pripomienkach má mať s ministerkou kultúry Natáliou Milanovou (OĽANO) okrem Sme rodina aj vicepremiérka a líderka Za ľudí Veronika Remišová. Pčolinský podotkol, že Milanová o výhradách Sme rodina vie dlhodobo, no ignoruje ich. Sme rodina jej malo tlmočiť, že ak sa pripomienky nezapracujú, návrh bude hnutie vetovať. Napokon však podľa jeho slov OĽANO informovalo partnerov, že vzhľadom na presúvanie aj ďalších bodov programu aktuálnej schôdze preložia aj mediálne zákony.
Podpredseda strany Za ľudí Juraj Šeliga doplnil, že problematické pri zákone sú dve veci. "Prvá bola právo na opravu. Myslím, že je záujem, podľa mňa úplne správny, vyhodiť právo na opravu pre hodnotiace úsudky, že by sa teda vzťahovalo len na fakty. Potom je debata o tom, že sa má zriadiť nová agentúra, respektíve prerobiť, s tým má zas problém iný koaličný partner," priblížil Šeliga.
Predseda Výboru NR SR pre kultúru a médiá Kristián Čekovský (OĽANO) je sklamaný z prístupu lídrov koaličných strán k mediálnemu zákonu. Pripomenul, že k prijatiu legislatívy sa koalícia zaviazala v programovom vyhlásení vlády a žiada ju aj Európska komisia či medzinárodné novinárske organizácie. Vyzval lídrov koalície, aby si sadli za rokovací stôl a na nasledujúcej schôdzi zabezpečili jeho prijatie.
"Kvalitný a dobre napísaný návrh z ministerstva kultúry leží niekoľko mesiacov v parlamente. Napriek tomu, že v rozprave nezazneli žiadne zásadné výhrady, hnutie Sme rodina prijatie zákona na tejto schôdzi zablokovalo. Ocenil by som, ak by Sme rodina otvorene komunikovala, aké má k návrhu zákona výhrady alebo aby návrh podporila," apeloval Čekovský. Dodal, že Slovensko neprijatím legislatívy v oblasti audiovizuálneho vysielania riskuje pokutu až 1,5 milióna eur mesačne od Európskej komisie.
Na júnovú schôdzu sa presúva aj návrh novely Trestného zákona z dielne koaličných poslancov. Jeho cieľom je odstrániť aplikačné problémy pri postihovaní machinácií pri verejnom obstarávaním a verejnej dražbe. Návrh má tiež ambíciu zefektívniť postihovanie zneužívania pravidiel verejného obstarávania a nekalých praktík vo verejnom obstarávaní.



Bojujeme za tradičnú rodinu, hlási Matovič. SaS jeho návrhy nepodporí |  Konzervatívny denník

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) mieni predložiť návrh na reguláciu účasti v diskusných politických reláciách aj napriek tomu, že zrejme nemá podporu koaličných partnerov. Vyplýva to z jeho vyjadrení na stredajšej tlačovej konferencii.
Matovič podotkol, že nebude reflektovať na "nejaké veto" SaS. Poukázal na vyjadrenia lídra liberálov a ministra hospodárstva Richarda Sulíka, ktorý mal hovoriť o dohode Matoviča s poslancami zo strany ĽSNS, že im pomôže dostať sa do médií. Matovič to označil za podlosť. Návrh chce predložiť do parlamentu, termín predkladania návrhov je už tento piatok (27. 5.).
Predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) nevylúčil podporu takéhoto návrhu. Ozrejmil, že si chce najskôr pozrieť paragrafové znenie a uvidí, či je to dobrý návrh. Líder OĽANO s ním o tom podľa jeho slov ešte nehovoril. "Za seba môžem povedať, že si to viem predstaviť napríklad pri verejnoprávnej televízii, lebo tá musí plniť nejakú funkciu," skonštatoval Kollár. Nevie si však takúto zmenu predstaviť pri súkromných televíziách.
Poznamenal, že Sme rodina si prežilo štyri roky v opozícii a v diskusných reláciách bol sám málo, no nikdy sa nesťažoval a nechce tak robiť ani teraz. Televízie podľa neho majú právo si volať do relácií koho chcú aj vzhľadom na programovú skladbu a aktuálne dianie.
Predstavitelia ostatných koaličných strán už uviedli, že Matovič na takýto návrh nemá ich podporu. Zhodli sa na tom predsedníčka klubu SaS Anna Zemanová i podpredseda Za ľudí Juraj Šeliga. Podpredseda poslaneckého klubu SaS a člen parlamentného mediálneho výboru Roman Foltin podčiarkol, že zasahovať do slobody médií je veľmi nebezpečné. Návrh kritizovala aj opozícia. Líder Smeru-SD Robert Fico hovorí o šialenom nápade, predseda Hlasu-SD Peter Pellegirni o cenzúre.
Minister financií mal na nedeľnej (22. 5.) koaličnej rade prísť s návrhom regulovať účasť v politických diskusných reláciách podľa toho, či strany prešli parlamentnými voľbami a s frekvenciou podľa volebnému výsledku.

                                

Copyright  © TASR 2022


Heger sa stretol so zástupcom Facebooku, kritizoval slabú podporu boja  proti hoaxom | Aktuality.sk
Sociálna sieť Facebook by nemala byť nástrojom na šírenie nenávisti a zloby. Premiér Eduard Heger (OĽaNO) sa preto počas Svetového ekonomického fóra v Davose stretol aj so zástupcom spoločnosti Meta Nickom Cleggom. Zdôraznil mu, že Slovensko potrebuje zo strany spoločnosti Meta podporu v boji proti dezinformáciám. Heger to uviedol vo svojom profile na sociálnej sieti.
„Facebook na Slovensku využívajú približne tri milióny ľudí. Táto sieť predstavuje jeden z najväčších zdrojov nenávistných prejavov, extrémizmu a klamstiev. Hoci spoločnosť Meta navonok deklaruje, že proti takému obsahu bojuje, nielen my na Slovensku vnímame, že toto úsilie nie je dostatočné,“ tlmočil Cleggovi Heger. Vyhlásil, že Clegg mu prisľúbil pomoc a obaja sa dohodli na intenzívnejšej spolupráci tak, aby sa znížil počet dezinformácií a agresívnych prejavov.
Heger zdôraznil, že na vážnosť problému na sociálnych sieťach upozorňuje aj fakt, že už aj kongresmani z USA písali zakladateľovi Facebooku Markovi Zuckerbergovi list, v ktorom ho žiadali o riešenie tohto problému. „Čím dlhšie dovolíme, aby na najsilnejšej sociálnej sieti na Slovensku prevládali dezinformácie a nenávistné prejavy, tým viac hazardujeme stratu slobody a demokracie. Pretože to je ich primárny účel. Rozvrátiť naše hodnoty a vybudovať mylné idey o totalitných režimoch,“ povedal premiér. Ten verí, že vo vedení spoločnosti Meta nájde Slovensko cenného spoluhráča, ktorý pomôže zvrátiť súčasný nelichotivý stav.

 ©2022, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Pojednávanie v kauze prípravy vraždy Sylvie Klaus-Volzovej


Pojednávanie v kauze prípravy vraždy
 Sylvie Klaus-Volzovej


 

Vo štvrtok 26. mája by pred senátom Okresného súdu Bratislava II malo pokračovať hlavné pojednávanie v kauze prípravy vraždy podnikateľky Silvie Klaus Volzovej. Vyplýva to z rozpisu súdnych pojednávaní na internetovej stránke Ministerstva spravodlivosti SR. Súd tento prípad pojednáva od mája 2019, pričom naposledy bol termín vytýčený na 20. januára tohto roka. Nakoniec ho však zrušili z dôvodu dlhodobej práceneschopnosti predsedu senátu.

Obžalobe v tomto prípade čelia bývalý riaditeľ TV Markíza a exminister hospodárstva Pavol Rusko a odsúdení príslušníci podsvetia Mikuláš Černák, Miloš Kaštan a Róbert Lališ, prezývaný Kýbeľ. Prípad sa prejednáva za sprísnených bezpečnostných podmienok v bratislavskom Ústave na výkon väzby a Ústave na výkon trestu odňatia slobody.

Podľa obžaloby navštívil Rusko v roku 1997 Mikuláša Černáka v Banskej Bystrici s tým, aby Volzovú uniesli, donútili ju prepísať svoj podiel v spoločnosti Markíza – Slovakia na neho a potom ju odstránili. Rusko obvinenie odmieta. Vo svojej výpovedi pred súdom v máji 2019 pripomenul, že akúkoľvek zmenu vo vlastníckej štruktúre spoločnosti Markíza – Slovakia, ktorú spoluvlastnil s Volzovou, by musela odobriť licenčná rada. Ak by, ako sa tvrdí v obžalobe, Volzovú niekto prinútil prepísať jej podiel na Ruska, a ten by ju následne zlikvidoval, rada by ju nemohla vypočuť. To totiž podľa Ruska prikazoval zákon. V tom prípade by spoločnosť mohla prísť o vysielaciu licenciu.

Týmto je podľa obžalovaného vyvrátený argument obžaloby, že by z jej smrti mal finančný prospech. „To nemá žiadnu logiku, to by som musel byť psychicky chorý,“ skonštatoval Rusko. Podiel na skutku popiera aj odsúdený šéf sýkorovcov Róbert Lališ. Ten mal podľa obžaloby zabezpečiť sledovanie Volzovej. Celá vec sa nakoniec neuskutočnila, keďže Mikuláša Černáka vzali do väzby. Černák s Kaštanom účasť na skutku pripustili a Černák sa Volzovej na pojednávaní v septembri 2019 aj ospravedlnil.

 

Zdroj: SITA

25. 5. 2022

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ

Na dnešnom zasadnutí Rada udelila jednu licenciu, uložila dve sankcie, začala jedno správne konanie, žiadne konanie nezastavila, jedenásť sťažností uzavrela ako neopodstatnené alebo sčasti neopodstatnené, zvyšok programu tvorila licenčná agenda a vyhodnocovanie štatistík o odvysielanom programe. Rada

  • udelila licenciu na celoplošné digitálne vysielanie televíznej programovej služby Trojka vysielateľovi Rozhlas a televízia Slovenska;
  • uložila sankciu – upozornenie na porušenie zákona vysielateľovi Rozhlas a televízia Slovenska (programová služba Jednotka) za to, že dňa 3. 11. 2021 odvysielal v príspevku Rebelujúce prevádzky v programe Správy RTVS nepresné obrazové informácie, ktoré nesprávne identifikovali prevádzku v Spišskej Novej Vsi protestujúcu voči protipandemickým opatreniam, keďže neboli označené ako ilustračné zábery, čím došlo k nezabezpečeniu objektívnosti a nestrannosti spravodajského programu (§ 16 ods. 3 písm. b) ZVR);
  • uložila sankciu – upozornenie na porušenie zákona spoločnosti M Software, s.r.o. za to, že na internetovej stránke www.tv-archiv.sk poskytovala audiovizuálnu mediálnu službu na požiadanie bez oznámenia o jej poskytovaní Rade (§ 63a ods. 1 ZVR);
  • začala správne konanie voči prevádzkovateľovi retransmisie NITRANET s.r.o. v súvislosti s možným poskytovaním retransmisie programovej služby bez multimodálneho prístupu - hlasového komentára k nej (§ 17 ods. 1 písm. i) ZVR);
  • uznala za neopodstatnené sťažnosti na vysielanie
    • programov Bez servítky (MAC TV, s.r.o., JOJ) v dňoch 1. až 4. 3. 2022, ktoré boli podľa sťažovateľa kvôli účinkovaniu influencera s pseudonymom Slaytííína nesprávne klasifikované ako nevhodné pre maloletých do 12 rokov a mali byť vysielané po 22. hodine,
    • programov Bez servítky (MAC TV, s.r.o., JOJ) v dňoch 11. a 15. 3. 2022, ktoré podľa sťažovateľa mravne ohrozovali mládež, pretože obsahovali vulgarizmy a rozhovory so sexuálnym obsahom a narážkami,
    • upútavky na program Krimi (MAC TV, s.r.o., JOJ) počas programu Bez servítky dňa 16. 3. 2022, v ktorej sťažovateľovi prekážalo použitie slova „masturbovať“, pretože je podľa neho nevhodné pre detských divákov, ktorí mohli upútavku sledovať, a údajne nedokonalé zvukové prekrytie vulgarizmu v úvode pokračovania programu;
    • programu Na hrane (MAC TV, s.r.o., JOJ) dňa 10. 3. 2022, v ktorom sťažovateľovi prekážalo údajne neprofesionálne správanie moderátorky a nevhodné vedenie relácie,
    • programu O 5 minút 12 (RTVS, Jednotka) dňa 10. 4. 2022, v ktorom podľa sťažovateľa v diskusii chýbala názorová oponentúra a moderátor ju viedol neprofesionálne.

 

Začínajúci novinári dostanú príležitosť zdokonaliť sa v investigatívnej žurnalistike

 Začínajúci novinári dostanú príležitosť

Akadémia investigatívnej žurnalistiky pozná svojich prvých absolventov –  Nadácia otvorenej spoločnosti 

 zdokonaliť sa v investigatívnej žurnalistike

 
Začínajúci novinári dostanú príležitosť rozšíriť si znalosti pri odhaľovaní a analyzovaní významných káuz. Nadácia Pontis a Nadácia otvorenej spoločnosti vyhlásili druhý ročník Akadémie investigatívnej žurnalistiky, vďaka ktorej sa zúčastnení prepoja s odborníkmi v oblasti investigatívy a médií. Akadémia sa uskutoční 23. až 26. júna v Trnave a prihlásiť sa je možné do 12. júna. V tlačovej správe o tom informovala PR manažérka Zuzana Schaleková z Nadácie Pontis.

Vybraným desiatim účastníkom poskytne sériu odborných workshopov, školení a diskusií na témy, ako sú práca s otvorenými zdrojmi a analýza dát, investigatívna práca v teréne, kybernetická bezpečnosť pre novinárov, slobodný prístup k informáciám aj medzinárodné spolupráce redakcií. Lektormi budú skúsení novinári zo Slovenska i zo zahraničia, ale aj expert na legislatívu či informačnú bezpečnosť. Organizátori podporia absolventov akadémie aj po jej skončení. Na svoj prvý investigatívny projekt budú môcť získať grant do výšky 2 000 eur aj odborný mentoring počas celého trvania prípravy.

„Prostredníctvom akadémie chceme začínajúcim investigatívnym novinárom a novinárkam ponúknuť nástroje, s ktorými budú svoju prácu vykonávať lepšie, efektívnejšie a budú odhaľovať skryté kauzy, o ktorých by sa verejnosť mala dozvedieť,“ uviedol výkonný riaditeľ Nadácie Pontis Michal Kišša s tým, že kvalitní novinári sú pre spoločnosť dôležití. „Sme presvedčení, že akadémia je pre nich výbornou príležitosťou nadobudnúť praktické zručnosti. Naším zámerom je prispieť tak ku skvalitneniu žurnalistiky na Slovensku,“ doplnil.

 

Zdroj: SITA

Polar Music Prize

Polar Music Prize


Americký rockový spevák Iggy Pop si v utorok vo švédskej metropole Štokholm prevzal prestížne hudobné ocenenie Polar Music Prize. Informoval o tom denník Belfast Telegraph.
Tento 75-ročný hudobník, vlastným menom James Newell Osterberg, prezývaný aj "krstný otec punku", pri preberaní ceny sám seba označil za "mýtus".
Iggy Pop, ktorý sa preslávil ako sólový interpret, ako aj člen punkrockovej skupiny The Stooges, pri príležitosti udelenia ocenenia uviedol: "Nie som výnimočný ani skutočný. V tejto chvíli som mýtus. Našťastie, hudba je formou mýtu."
Polar Music Prize, označovaná ako "Nobelova cena za hudbu", je od roku 1992 každoročne udeľovaná dvom laureátom - jednému z prostredia súčasnej populárnej scény a jednému zo sfér klasickej hudby.
Ocenenie tradične odovzdáva švédsky kráľ Karol XVI. Gustáv počas galavečera, ktorý sa koná v Štokholme. Laureátom prislúcha finančná prémia vo výške jedného milióna švédskych korún (približne 95.00O eur).
Slávnostný večer a banket sa v utorok uskutočnili v štokholmskom Grand Hoteli, o zábavu sa postarali švédska speváčka Molly Sandénová a švédsky spevák kurdského pôvodu Darin.
Držiteľmi ocenenia Polar Music Prize sú napríklad aj Paul McCartney, Bruce Springsteen, Patti Smithová, Björk, Bob Dylan, Metallica, Dizzy Gillespie, Ray Charles, Quincy Jones, Elton John, Mstislav Rostropovič či György Ligeti.

Zdroj: TASR

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Ruský súd nariadil zatknúť dvoch blogerov 
Súd v Moskve vydal v utorok príkaz na zatknutie dvoch ruských blogerov Michaela Nackeho a Veroniku Belocerkovskú. Obaja sú obvinení z diskreditácie ruskej armády a jej tzv. špeciálnej operácie na Ukrajine.
Súdny príkaz vydali v ich neprítomnosti – obaja blogeri žijú momentálne mimo Ruska. Informovala o tom agentúra AFP.
Nacke (v ruštine používa meno jkl Naki), 28-ročný kritik Kremľa, je moderátorom kanála YouTube s viac ako 700.000 odberateľmi, kde s hosťami diskutuje a informuje o vojenských operáciách Ruska na Ukrajine. Momentálne žije a pracuje v Litve.
V rozhovore pre AFP, ktorý sa uskutočnil po tom, čo moskovský súd nariadil jeho zatknutie, Nacke povedal, že bol obvinený z toho, že "nazýva vojnu vojnou". Dodal, že ak sa vráti do Ruska, hrozí mu až desať rokov väzenia.
Zastáva názor, že jeho zatknutie bolo "súčasťou masívneho tlaku na novinárov a analytikov, ktorí objektívne opisujú priebeh súčasnej vojny".
"Cieľom Kremľa a osobne (prezidenta Vladimira) Putina je umlčať všetkých," povedal Nacke. Avizoval, že bude pokračovať vo svojom informovaní, pretože "nič iné teraz nie je dôležitejšie".
Nackeho stíhajú spolu s vedúcim spravodajskej skupiny Conflict Intelligence Team (CIT) Ruslanom Levijevom, na ktorého v neprítomnosti vydali zatykač ešte 18. mája. Oboch zaradili na zoznam hľadaných osôb. Aj Levijev je v súčasnosti mimo Ruska.
Súd v Moskve v utorok nariadil vziať do väzby i Veroniku Belocerkovskú, ktorá žije vo Francúzsku a vo svojich blogoch sa venuje vareniu. Jej účet na Instagrame má viac ako 900.000 sledovateľov.
Blogerka na ňom publikovala aj komentáre o ruskej vojenskej operácii na Ukrajine a v marci sa stala prvým terčom nového zákona, ktorým sa šírenie nepravdivých informácií o ruskej armáde trestá až 15 rokmi väzenia.
Na základe tohto zákona sú vo väzbe aj ďalší známi kritici Kremľa, napr. opozičný politik a novinár Vladimir Kara-Murza či umelkyňa Alexandra Skočilenková, ktorú stíhajú za to, že v jednom z obchodov s potravinami v Petrohrade nahradila cenovky lístkami s "protivojnovou agitáciou".
Agentúra AFP pripomenula, že v Rusku je zablokovaný prístup k väčšine nezávislých médií, ďalšie v obave pred dôsledkami spomínaného zákona pozastavili svoju činnosť. Z Ruska do exilu odišli nielen mnohí novinári, ale aj tisíce radových obyvateľov krajiny.

                                   

Copyright  © TASR 2022


BR OSN schválila na 28. 2. mimoriadne zasadnutie valného zhromaždenia
Spojené štáty americké a Británia obviňujú Rusko zo šírenia dezinformácií v internetovom priestore a manipulácie verejnej mienky o vojne na Ukrajine. Zároveň vehementne odmietajú ruské tvrdenia, že cieľom Západu je kontrolovať všetky informačné toky a definovať, čo je pravda alebo nie.
Zástupca britského veľvyslanca James Roscoe na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN o používaní digitálnych technológií pri udržiavaní mieru povedal, že Rusko podniklo kybernetické útoky a využilo „online továreň na trollov na šírenie dezinformácií a manipuláciu verejnej mienky o ich vojne“. Americká veľvyslankyňa Linda Thomas-Greenfieldová zasa uviedla, že ruská vláda „pokračuje vo vypínaní, obmedzovaní a degradácii internetového pripojenia, cenzúre obsahu, šírení dezinformácií online a zastrašovaní a zatýkaní novinárov za to, že nahlásili pravdu o jej invázii“.
Ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia obvinil obe spomenuté krajiny, ktoré sa nazývajú „spoločenstvom demokracií“, z budovania „kybernetickej totality“ a spolu s technologickými gigantmi ako Meta z vypínania ruských televíznych kanálov, vyháňania ruských novinárov a blokovania prístupu na ruské webové stránky.
Nebenzia opäť obvinil západné vlády a médiá, že si vymysleli príbeh o tom, ako ruská armáda zabíjala civilistov v Buči pri Kyjive. Tvrdil, že civilisti zomreli na zranenia spôsobené delostreleckými projektilmi vypálenými ukrajinskou armádou.
Britský Roscoe oponoval ruským tvrdeniam o „zinscenovanej provokácii“ a tvrdeniu, že za úmrtia civilistov po opätovnom dobytí mesta sú zodpovední Ukrajinci, pričom uviedol, že satelitné snímky dokazujú, že telá ležali v uliciach Buče niekoľko týždňov v čase, keď bolo mesto pod kontrolou Ruska.


Google Street View – Aplikácie v službe Google Play
Služba Street View sa za pätnásť rokov od jej uvedenia spoločnosťou Google rozšírila do viac ako stovky krajín sveta, vrátane Amazónie a Antarktídy, a dostala sa aj do vesmíru. Na Slovensku je dostupná od roku 2012, kedy špeciálne autá nasnímali takmer celú krajinu. Súčasťou služby sa stali aj mnohé lokality či miesta zapísané na Zozname svetového dedičstva UNESCO, ako napríklad Ochtinská aragonitová jaskyňa či Vlkolínec. Ako informoval Google, najpopulárnejšou destináciou služby na Slovensku za posledný rok sa stal Spišský hrad. Rebríček krajín, ktoré sú najviac navštevované z pohľadu Street View, vedie Indonézia a najobľúbenejšou globálnou lokalitou sa stal dubajský mrakodrap Burj Khalifa.
V roku 2014 v službe pribudli aj mnohé kultúrne, prírodné a turisticky atraktívne lokality. Najväčšou raritou sa stali panoramatické snímky zo slovenských jaskýň, vrátane Dobšinskej ľadovej jaskyne a jaskyne Domica. Slovensko tak po Japonsku a Poľsku bolo vtedy len treťou krajinou na svete s takýmito zábermi. Street View trojkolka a Street View batoh zavítali do hôr, aj do Vysokých a Nízkych Tatier, vydali sa za kultúrou a históriou na Oravský hrad, zámok Bojnice, Spišský hrad, kaštieľ Betliar či Múzeum oravskej dediny.
O rok neskôr pribudli viaceré slovenské národné parky, napríklad, Veľká Fatra, Malá Fatra, Slovenský kras či Poloniny, ale aj Slovenské technické múzeum v Košiciach, Múzeum kinematografie rodiny Schusterovej, Múzeum letectva, či historické pamiatky ako Trenčiansky hrad, Draškovičov kaštieľ v Čachticiach, drevený evanjelický artikulárny kostol v Kežmarku a rôzne miesta oddychu. Zatiaľ posledným prírastkom Street View boli v roku 2020 dve z najvyššie položených vysokohorských chát vo Vysokých Tatrách - Zbojnícka a Téryho chata, ktoré nasnímali v spolupráci s Klubom slovenských turistov a Horolezeckým spolkom JAMES.
V týchto mesiacoch až do leta jazdia po slovenských cestách Street View autá, pričom zavítajú do mnohých miest na Slovensku. Nové snímanie podľa spoločnosti Google napomáha tomu, aby sa používatelia dokázali v rôznych destináciách ešte lepšie zorientovať.
Služba Street View za 15 rokov zdokonalila svoju technológiu na snímanie panoramatických záberov ulíc a miest a rozšírila aj možnosti zariadení, ktorými tieto zábery zachytáva. Autá precestovali prí snímaní na celom svete vyše 16 miliónov kilometrov, čo je vzdialenosť, ako keby prešli okolo celej zemegule pozdĺž rovníka viac ako štyristokrát. Celkovo zozbierali vyše 220 miliárd snímok
.

 

©2022, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.