23. 5. 2022

RTVS uvedie v televíznej premiére ocenený dokument Čiary


RTVS uvedie v televíznej premiére


 ocenený dokument Čiary


RTVS uvedie v televíznej premiére víťazný film 25. ročníka najväčšieho stredo- a východoeurópskeho festivalu dokumentárnych filmov Ji.hlava Čiary režisérky Barbory Sliepkovej. Ciernobiely debut mladej slovenskej dokumentaristky vznikal päť rokov a mozno ho oznacit aj ako dokumentarnu esej. Diváci ho uvidia na Dvojke v pondelok 23. mája o 20.10 h.

V svetovej premiere bol dokument uvedený koncom oktobra na 25. rocniku najvacsieho stredo- a vychodoeuropskeho festivalu dokumentarnych filmov MFDF Ji.hlava. Festivalovi selektori sa rozhodli zaradit film do hlavnej sutaze. Film získal okrem hlavnej ceny aj cenu za najlepší debut a zvukový dizajn a špeciálnu cenu poroty v rámci hlavnej súťažnej sekcie na festivale Jeden svet a na tohtoročnom udeľovaní cien Slnko v sieti bol ocenený za najlepšiu hudbu.

Dokumentárny film Čiary zachytáva Bratislavu ako ukážkové postsocialistické mesto. Prostredníctvom mikropríbehov a pozorovaní zaznamenáva jej atmosféru v procese transformácie na európsku metropolu. Masivna vystavba nahradza stare novym. Meniace sa podoby mesta sa k nam okrem budov prihovaraju aj prostrednictvom jeho obyvatelov. Blanka bojuje s osamelostou na balkone petrzalskeho bytu. Po meste sa objavili billboardy so slubmi, Bratislavu cakaju regionalne volby. Matus sa chce stat starostom. Realitny agent Michal ukazuje klientom predstavu spokojneho zivota v bratislavskych bytoch a dvaja ciarorobici maluju cestne znacenie s pravidlami pre okoloiducich. Po praci piju pivo v ubytovni a uvazuju nad zivotom. Plachy Danko sleduje mesto, ktore sa meni na jeho vkus prirychlo. Nacuva mu, chce zachytit rytmus obycajnosti, ako plynu dni. Kde sa konci verejny priestor a zacina sa intimita?

„Fascinuju ma nadcasove filmove mestske symfonie. Aj tie sa stali inspiraciou pre moj celovecerny debut Ciary. Bratislavu, v ktorej som sa narodila a kde zijem, vnimam ako miesto hrubych ciar. Medzi verejnym a sukromnym, dnesnym a minulym. V mojom vnimani ide o ukazkove postsocialisticke mesto. Vsimam si kazdodennost, rytmus a atmosferu mesta cez obycajne pribehy jeho obyvatelov a obyvateliek. A taktiez si vsimam vlastnu poziciu v meste. Som plachy clovek. Ako vsetci vieme, dokumentarista sa v procese tvorby musi priblizit k ludom. Aby so mnou protagonisti mohli zdielat svoju initmitu, musim sa im sama otvorit. Tuto ciaru prekracujem pri kazdom nakrucani. Protagonisti filmu su moje alterega, reprezentuju odlisne vztahy a postoje k svojmu okoliu,” hovorí režisérka Barbora Sliepková.

RTVS uvedie dokumentárny film Čiary v televíznej premiére v pondelok 23. mája o 20.10 h na Dvojke.