23. 7. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americká Akadémia televíznych umení a vied zrušila nomináciu Petra MacNicola na cenu Primetime Emmy. Šesťdesiatdvaročný rodák z Dallasu sa vďaka projektu Viceprezident(ka) (2012) od minulého týždňa uchádzal o trofej v kategórii Najlepší hosťujúci herec v komediálnom seriáli. Zástupcovia akadémie však ohlásili, že MacNicol sa v piatej sezóne, ktorá má celkovo desať epizód, predstavil v piatich častiach, čo mu neumožňuje nomináciu v spomínanej kategórii, keďže hosťujúci herec sa môže objaviť len v menej ako v polovici epizód sezóny seriálu.
Podľa oficiálneho vyhlásenia MacNicol v čase uzávierky nominácií spĺňal kritériá, no neskôr sa objavil ešte v jednej epizóde seriálu, a tak museli pristúpiť k diskvalifikácii. "Týmto rozhodnutím nechceme v žiadnom prípade spochybniť hviezdny výkon pána MacNicola v sezóne seriálu Viceprezident(ka)," dodali akademici, ktorí plánujú čoskoro zverejniť meno nového kandidáta.
Peter MacNicol účinkoval v rokoch 1994 až 1998 v seriáli Nemocnica Chicago Hope (1994 - 2000), v roku 2007 v projekte 24 (2001 - 2010), v rokoch 2010 až 2011 v televíznom hite Klinika Grace (2005) a vlani sa objavil aj v seriáli CSI.: Vraždy cez internet (2015 - 2016). Okrem toho sa predstavil aj v seriáloch Ally McBealová (1997 - 2002) alebo Vražedné čísla (2005 - 2010) a vo filmoch Sophiina voľba (1982), Horúčava (1986), Krotitelia duchov II (1989), Ako ustrážiť dom (1992), Addamsova rodina II (1993), Drakuloviny (1995), Malí géniovia (1999) alebo Bojová loď (2012). Vďaka Vďaka spomínanému seriálu Ally McBealová sa tri razy uchádzal o cenu Primetime Emmy, pričom jednu nomináciu sa mu podarilo premeniť na víťazstvo.

Britská televízna stanica BBC pripravuje seriálovú adaptáciu románu Bedári (1862) francúzskeho spisovateľa Victora Huga. Novinka bude mať šesť epizód a o jej spracovanie sa postará scenárista Andrew Davies, ktorý stojí za projektmi ako Dom z kariet (2013) alebo War and Peace (2016). Na projekte sa bude podieľať americký producent Harvey Weinstein, ktorý zabezpečí jeho distribúciu do USA a Číny.
Román Bedári je jedným z najznámejších literárnych diel 19. storočia a podáva kritický pohľad na vtedajšiu francúzsku spoločnosť. Dočkal sa mnohých televíznych a seriálových adaptácií, pričom BBC vysielala jeho seriálovú adaptáciu v roku 1967 v hlavnej úlohe so zosnulým hercom Frankom Finlayom. Dielo sa v roku 1980 dočkalo aj svojej muzikálovej podoby, pričom na filmové plátna ju v roku 2012 preniesol Tom Hooper. V snímke sa predstavili Hugh Jackman, Russell Crowe, Amanda Seyfried, Eddie Redmayne či Anne Hathaway, ktorá získala Oscara za stvárnenie prostitútky Fantine.
Ako uviedol Weinstein, novinka od BBC bude moderná, ale zároveň bude rešpektovať predlohu. ”Bude to silná a vážna dráma, ktorá bude vzhľadom na veci, ktoré sa dnes vo svete dejú, aktuálna aj v súčasnosti,” uviedol.

Akčný seriál Daredevil (2015) o rovnomennom komiksovom hrdinovi sa dočká tretej sezóny. Na festivale Comic-Con v San Diegu to vo štvrtok oznámil výkonný producent série Jeph Loeb. "Ak máte radi Daredevila, dostanete ho viac v tretej sezóne," povedal počas spoločnej prezentácie spoločností Marvel a Netflix, ktoré stoja za obľúbeným seriálom. Tretiu sezónu projektu ponúkne spoločnosť Netflix v roku 2017. Počas prezentácie Marvel a Netflix predstavili aj trailer očakávaného seriálu Luke Cage a projekty Iron Fist a The Defenders, v ktorom sa stretnú štyri komiksové postavy - Daredevil, Jessica Jones, Luke Cage a Iron Fist.
Seriál Daredevil je prvou spoluprácou spoločností Marvel a Netflix. Titulnú postavu si v sérii zahral Charlie Cox. Okrem toho v seriáli účinkujú Deborah Ann Woll či Elden Henson. Príbeh nevidiaceho Matta Murdocka alias Daredevila je pritom známy najmä vďaka filmovému spracovaniu z roku 2003, v ktorom si Daredevila zahral Ben Affleck.
 

Anglický herec, producent, scenárista a režisér Ricky Gervais dostane Charlie Chaplin Britannia Award for Excellence in Comedy. Cenu za prínos komédii mu udelí organizácia BAFTA Los Angeles, ktorá patrí pod Britskú akadémiu filmových umení a vied. "Ricky Gervais je komediálny génius. Je provokatívny a jeho poznámky o živote nám priniesli niektoré z najlepších zábavných momentov vo filme a televízii," uviedla zástupkyňa BAFTA Los Angeles Chantal Rickards.
Slávnosť sa bude konať 28. októbra v kalifornskom hoteli Beverly Hilton. O moderovanie sa postará Jack Whitehall. Ceny si počas večera odnesú napríklad aj Ang Lee (John Schlesinger Britannia Award for Excellence in Directing) alebo Samuel L. Jackson (Albert R. Broccoli Britannia Award for Worldwide Contribution to Entertainment).

Päťdesiatpäťročný Ricky Dene Gervais je známy najmä vďaka britskému seriálu Kancel (2001 - 2003), v ktorom stvárňoval Davida Brenta a podieľal sa tiež na jeho scenári a réžii. Bol i výkonným producentom americkej verzie seriálu, ktorú vysielali v rokoch 2005 až 2013, a momentálne pripravuje o Brentovi celovečerný film s názvom David Brent: Life on the Road. Na konte má okrem toho komédie The Invention of Lying (2009), na ktorej sa podieľal ako režisér a scenárista, a zároveň hral jednu z hlavných postáv, či Cemetery Junction (2010), na ktorej ako režisér a scenárista spolupracoval so Stephenom Merchantom. Dvojica vytvorila spolu s Warwickom Davisom aj seriál Life's Too Short (2011 - 2013). V rokoch 2012 až 2014 vysielali seriál Derek, na ktorom Gervais pracoval ako scenárista, režisér a taktiež stvárňoval titulnú postavu. Na konte má sedem televíznych cien BAFTA, Zlatý glóbus, dve ceny Primetime Emmy a mnoho ďalších trofejí. 

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Šéf vplyvnej americkej televíznej stanice Fox News Roger Ailes rezignoval. Oznámila to mediálna skupina 21st Century Fox, ktorá stanicu vlastní. Agentúra Reuters poznamenala, že Ailes odchádza potom, čo bol obvinený zo sexuálneho obťažovania. Jeho pozíciu dočasne preberá Rupert Murdoch, ktorý sa naďalej podieľa na riadení mediálneho impéria.
Stanicu Ailes riadil takmer dvadsať rokov. Z Fox News sa pod jeho vedením stal jeden z najsledovanejších amerických spravodajských kanálov. "Jeho poňatie politiky a jeho schopnosť urobiť zásadne dôležité témy prístupná širšiemu publiku ostro kontrastujú s elitárstvom, ktoré charakterizuje mnohé médiá," ocenil jeho prácu Murdoch.
Ailes bol v minulosti poradcom niekoľkých republikánskych prezidentov - Richarda Nixona, Ronalda Reagana a Georgea Busha staršieho. K Republikánskej strane mala blízko aj Fox News pod Ailesovým vedením. Spôsob, akým stanicu viedol, kritizovala rad liberálnych aktivistov.
Ailesov škandál začal 6. júla, keď na neho niekdajšie moderátorka Gretchen Carlsonová podala žalobu kvôli sexuálnemu obťažovaniu. V nej sa uvádza, že Ailes sústavne ničil jej kariéru, pretože odmietla jeho sexuálne ponuky.
Ailes všetky obvinenia odmietol. Noviny The Huffington Post následne zverejnili svedectvo dvoch pracovníčok o sexuálnom obťažovaní, médiá onedlho prišla s ďalšími podobnými prípadmi.

Copyright © ČTK 2016

Na Ukrajine sa včera rozlúčili s bieloruským novinárom Pavlom Šeremetom, ktorý zahynul v stredu pri výbuchu nálože v Kyjeve, informovala agentúra Ukrinform.
Smútočná ceremónia sa konala v Ukrajinskom dome v Kyjeve. Medzi prítomnými bola Šeremetova matka, syn a dcéra, ako aj kolegovia z internetového portálu Ukrajinska pravda, pre ktorý Šeremet pracoval. Okrem rodiny, priateľov a kolegov prišli aj ukrajinský prezident Petro Porošenko, poslanci, úradníci, členovia bieloruskej komunity i zástupcovia diplomatických misií.
Ceremónia trvala vyše tri hodiny. Rakvu so zosnulým letecky prepravia do bieloruskej metropoly Minsk ešte dnes.
Pavel Šeremet sedel v stredu ráno sám v aute svojej kolegyne, keď v centre hlavného mesta explodovalo, informovala Ukrajinska pravda. K výbuchu došlo, keď bol Šeremet na ceste do práce.
Ukrajinské ministerstvo vnútra oznámilo, že Šeremeta zabilo tzv. improvizované výbušné zariadenie umiestnené pod autom so silou zodpovedajúcou 400 až 600 gramom TNT, pričom išlo buď o načasovanú bombu, alebo o diaľkovo odpálenú nálož.
Šeremet, ktorý mal 44 rokov, si pohneval predstaviteľov v rodnom Bielorusku i Rusku predtým, ako sa presťahoval na Ukrajinu, kde podľa vlastných slov čelil menším prekážkam pri nezávislej novinárskej práci, napísala agentúra AP. Novinár po sebe zanechal syna a dcéru, ktorí žijú v Minsku.

Copyright © TASR 2016

22. 7. 2016

SOZA má nové vedenie

SOZA má nové vedenie


Zhromaždenie delegátov Slovenského ochranného zväzu autorského pre práva k hudobným dielam (SOZA) na svojom zasadnutí dňa 21. júla 2016 zvolilo v súlade so Stanovami SOZA a na základe nominácie Dozornej rady SOZA nové Predstavenstvo SOZA v zložení Ľubomír Burgr, Richard Jajcay a Silvester Danóczy.
Voľbou predstavenstva sa v SOZA zavŕšil proces zmien, ktoré pre organizácie kolektívnej správy práv vyplývajú z nového Autorského zákona. Súčasťou týchto zmien sú nové Stanovy SOZA, zánik funkcie riaditeľa, ktorú do 21.7.2016 vykonával Anton Popovič a vznik trojčlenného orgánu riadenia - predstavenstva.
Nové Predstavenstvo SOZA sa ujalo funkcie v piatok 22. 7. 2016.

PRIESKUM MEDIAN SK

PRIESKUM MEDIAN SK

Najpočúvanejším rádiom na Slovensku je Rádio Expres, nasledujú Rádio Slovensko a Fun rádio. Vyplýva to z prieskumu Radioprojekt, ktorý od 4. apríla do 26. júna tohto roka uskutočnila spoločnosť Median SK na vzorke 3 412 respondentov, občanov SR vo veku 14 až 79 rokov. V prieskume získalo Rádio Expres 33 percent (1 476 000 poslucháčov), Rádio Slovensko obsadilo v rebríčku druhú priečku s počúvanosťou 29,1 percenta (1 301 000 poslucháčov) a tretie je Fun rádio s 22 percentami (984-tisíc poslucháčov). Rádio Jemné má podľa prieskumu počúvanosť 16,5 percenta (738-tisíc poslucháčov) a Rádio Europa 2 počúvanosť 15,3 percenta (684-tisíc poslucháčov). Nasleduje Rádio Regina s 13,9 percenta (620-tisíc poslucháčov) a Rádio Vlna s 10,2 percenta (457-tisíc poslucháčov). Agentúru SITA o výsledkoch prieskumu informovala Linda Kleinertová z Median SK.
Slovenský rozhlas (SRo, Rozhlas a televízia Slovenska) so svojimi šiestimi okruhmi dosiahol v parametri "počúval minulý týždeň" počúvanosť 41,2 percenta (1 844 000 poslucháčov). Rozhlasová sieť Radio Services dosiahla počúvanosť 37,9 percenta (1 699 000 poslucháčov) a Radio Group má podľa prieskumu počúvanosť 28,9 percenta (1 296 000 poslucháčov). Prieskum sledoval v rámci siete SRo Rádio Slovensko, Rádio Regina, Rádio_FM, Rádio Devín, Rádio Patria a Rádio Slovakia International. V rámci Radio Services monitoroval počúvanosť rádií Rádio Jemné, Rádio Anténa Rock, Rádio Vlna a Rádio Europa 2. Výsledky za rozhlasovú sieť Radio Group zaznamenávajú počúvanosť rádií Fun rádio, Rádio Kiss, Rádio Frontinus, Rádio Rebeca, Rádio Beta, Rádio Best FM, Rádio Prešov, Rádio Lumen, Rádio Liptov, Rádio SiTy a Záhorácke rádio.
Celková počúvanosť rádií za posledný týždeň dosiahla 89,4 percenta, čo je 4 005 000 poslucháčov vo veku 14 až 79 rokov. Každý deň počúvajú rádio takmer tri milióny ľudí, teda 65,9 percenta populácie Slovenska. V priemere každý počúva denne rádio o niečo viac ako dve hodiny a každý poslucháč počúva rádio takmer tri a štvrť hodiny.
V meranom období dosiahlo najväčší podiel na trhu (share) Rádio Expres (22,9 %), nasledované Rádiom Slovensko (21,8 %) a Fun rádiom (12,3 %). Za nimi idú Rádio Regina (8,2%) a Rádio Jemné s 8,1-percentným podielom na trhu. Podiel 7,8 percenta má Rádio Europa 2, za ktorým nasleduje Rádio Vlna (6 %). Ostatné rozhlasové stanice držia podiel 12,8 percenta z trhu.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA

Untitled-6







MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Česko prejde na digitálny televízny štandard DVB-T2 k 1.februáru 2021. Vyplýva to zo Stratégie rozvoja pozemného digitálneho televízneho vysielania, ktorú schválila vláda ČR.
ČR by mala začať prechod pozemného digitálneho vysielania z terajšieho štandardu DVB-T na DVB-T2 v druhej polovici tohto roku. Ministerstvo priemyslu ČR na jeseň začne informačnú kampaň.
Prípadné aukcie kmitočtov pre rýchle mobilné siete, ktoré sa v pásme 700 MHz uvoľní, by mohla vyniesť cez 4,6 miliardy českých korún.

Zdroj: ČT Text

Posledná snímka zo série Divergencia s názvom The Divergent Series: Ascendant bude mať pravdepodobne premiéru v televízii namiesto kín. Portálu Deadline a magazínu The Hollywood Reporter to prezradilo viacero zdrojov, podľa ktorých štúdio Lionsgate uvedie novinku ako televízny film. Dôvodom presunutia projektu, ktorý mal mať premiéru v amerických kinách 9. júna, na menšie obrazovky je klesajúca návštevnosť jeho predchodcov. Po televíznom filme by mohol vraj nasledovať aj jeho seriálový spinoff, ale podľa zdrojov zatiaľ nepadlo konečné rozhodnutie. Zástupcovia Lionsgate sa k situácii odmietli vyjadriť.
Zdroje magazínu The Hollywood Reporter tiež tvrdia, že tieto plány filmového štúdia ovplyvnia aj herecké obsadenie snímky. Herci a herečky by museli nanovo prerokovať svoje zmluvy, pričom údajne k snímke ešte nedostali scenár. V novinke sa mali objaviť Shailene Woodley, Theo James, Naomi Watts, Jeff Daniels, Ansel Elgort či Miles Teller a o réžiu sa mal postarať Lee Toland Krieger.
Séria Divergencia vznikla na motívy románov Veronicy Roth o dystopickej spoločnosti, v ktorej sú ľudia rozdelení do jednotlivých frakcií podľa svojich dobrých vlastností. Filmu The Divergent Series: Ascendant predchádzali snímky Divergencia (2014), Rezistencia (2015) a Séria Divergencia: Experiment (2016).

Kameramana ruskej štátnej televízie Rossija 1 Andreja Nazarenka našli vo štvrtok zastreleného v jeho moskovskom byte. Informovala o tom agentúra AP.
Podľa polície bol Nazarenko (43) usmrtený dvoma strelnými ranami. V súvislosti s týmto prípadom nebol zatiaľ nikto zadržaný.
Predstaviteľ televízie Rossija 1 uviedol, že Nazarenko nemal nijakých zjavných nepriateľov a nevie sa, že by sa mu niekto akokoľvek vyhrážal
.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

21. 7. 2016

TO JE TV!

TO JE TV!

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americký dokumentárny seriál Making a Murderer (2015) bude pokračovať druhou sezónou. Informáciu potvrdili Moira Demos a Laura Ricciardi, ktoré stoja za scenárom i réžiou projektu spoločnosti Netflix. "Veľmi sa tešíme z úžasných reakcií a podpory seriálu. Vďaka záujmu divákov sa tento príbeh ešte neskončil," uviedli v oficiálnom vyhlásení.
Hlavným hrdinom príbehu je Steven Avery, ktorého v roku 1985 odsúdili za sexuálne napadnutie istej Penny Beerntsen. Po 18 rokoch však zistili, že je nevinný a prepustili ho na slobodu. O dva roky neskôr ho opäť zatkli za vraždu Teresy Halbach a odsúdili ho na doživotie. Spolu s ním poslali za mreže aj jeho vtedy 17-ročného synovca Brendana Dasseyho, ktorý môže požiadať o podmienečné prepustenie v roku 2048.
Dátum premiéry ani počet epizód druhej sezóny zatiaľ nie sú známe. V nových častiach sa však objavia aj Averyho právna zástupkyňa Kathleen Zellner a tiež Dasseyho právnicky tím.

Britská spoločnosť Perform Group za dve miliardy amerických dolárov získala práva na online vysielanie troch najvyšších japonských futbalových súťaží na najbližších 10 rokov. Predstavitelia J-League v stredu oznámili, že je to najdlhšia zmluva v súvislosti s vysielacími právami v histórii japonského športu. Všetky stretnutia japonských súťaží si priaznivci budú môcť pozrieť na portáli DAZN. "Sú to výborné správy pre japonských futbalových fanúšikov, sme radi, že môžeme byť partneri s J-League a umožníme priaznivcom sledovať stretnutia kedykoľvek a kdekoľvek," uviedol pre oficiálnu stránku spoločnosti Perform Group jej generálny riaditeľ Simon Denyer. Vedenie J-League plánuje minúť získané financie na zlepšenie marketingu, vybudovanie nových štadiónov, či propagáciu v Ázii.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Ukrajinská polícia vyšetruje útok nožom na šéfredaktorku ženskej prílohy ukrajinskej mutácie magazínu Forbes Mariju Rydvanovú, ktorú včera v jednom z parkov trikrát bodol nožom neznámy útočník.
Informovala o tom tlačová agentúra UNIAN s odvolaním sa na policajné zdroje a údaje, ktoré prostredníctvom jednej zo sociálnych sietí zverejnila sama Rydvanová.
Novinárka, ktorej zranenia hornej končatiny ošetrili lekári v nemocnici, podala následne trestné oznámenie na neznámeho útočníka.
Muž sa k Rydvanovej priblížil, keď spoločne so známym odpočívala v parku. Bez zjavnej príčiny sa začal správať agresívne a vyprovokoval konflikt.
V Kyjeve prišiel včera ráno o život iný novinár Pavel Šeremet, a to v dôsledku explózie nálože v automobile, v ktorom práve sedel.

Copyright © TASR 2016

Smrť Pavla Šeremeta

Smrť Pavla Šeremeta


Učiteľka

Učiteľka

20. 7. 2016

Reklamná pauza,môžete sa...

Reklamná pauza,môžete sa...

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Vo viacerých tureckých mestách bolo zatknutých sedem ľudí, ktorí na sociálnych sieťach podporili minulotýždňový pokus o prevrat v Turecku, alebo kritizovali tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Informovala o tom dnes ráno agentúra DPA s odvolaním sa na spravodajskú televíziu CNN Türk.
Zadržaní sú podľa nej obvinení okrem iného z toho, že zverejnením svojich stanovísk "porušili ústavný poriadok", "velebili zločincov" alebo urazili Erdogana.
Noviny Cumhuriyet oznámili, že v meste Tekirdag ležiacom v európskej časti Turecka bol zatknutý 18-ročný mladík za údajnú urážku prezidenta.
Podľa štátnej tlačovej agentúry Anadolu vydalo policajné riaditeľstvo v Ankare po neúspešnom prevrate výzvu, aby občania hlásili profily na sociálnych sieťach, ktoré podporujú "teroristickú činnosť" a šíria "čiernu propagandu". Z takýchto stránok treba zhotoviť screenshoty a polícii poslať informácie o podozrivých profiloch. Nie je jasné, či zatknutia siedmich osôb súvisia s uvedenou výzvou.
Násilie sprevádzajúce pokus o prevrat v Turecku si v noci na sobotu podľa oficiálnych údajov vyžiadalo 208 mŕtvych civilistov, vojakov a policajtov, ako aj životy 24 pučistov. Odvolané a zatknuté boli tisíce príslušníkov bezpečnostných zložiek a sudcov. Erdogan vzburu časti armádny spája s aktivitami kazateľa Fethullaha Gülena žijúceho v americkom exile, za "formálneho vodcu junty" je považovaný bývalý veliteľ vojenského letectva Akin Öztürk.
Ankara v utorok oznámila, že poslala vláde USA oficiálnu žiadosť o vydanie Gülena. Hovorca ministerstva zahraničných vecí Mark Toner potvrdil, že USA dostali od tureckej vlády dokumenty o Gülenovi a momentálne skúmajú, či obsahujú aj oficiálnu žiadosť o vydanie.

Prvá televízna diskusia prezidentských kandidátov demokratov a republikánov sa uskutoční 26. septembra v štáte New York. Oznámila to v noci nadnes agentúra DPA.
Duel Hillary Clintonovej a Donalda Trumpa sa mal pôvodne konať v Daytone v štáte Ohio na pôde Wright State University. Z finančných dôvodov a obáv o bezpečnosť sa však univerzita rozhodla inak, uviedol jej rektor David Hopkins. Tento krok označil za "veľmi ťažké rozhodnutie".
Náklady na zorganizovanie duelu na Wright State University sa odhadovali väčšinou na tri až päť miliónov dolárov, no padla aj suma osem miliónov dolárov.
Na rozdiel od súkromných vysokých škôl, ktoré usporadúvali diskusie prezidentských kandidátov v minulosti, verejná vysoká škola v Daytone nemôže obmedziť prístup do svojho areálu, čo kladie zvýšené nároky na bezpečnosť. Za ňu tak "zaskočí" Hofstra University v mestečku Hempstead, ktoré sa nachádza asi hodinu jazdy autom od New Yorku. Jej rektor Stuart Rabinowitz to považuje za "mimoriadne privilégium a zodpovednosť".
Ďalšie diskusie prezidentských kandidátov sú naplánované na 9. a 19. októbra na univerzitách v St. Louis (štát Missouri) a Las Vegas (štát Nevada). Okrem toho sa v televíznom dueli stretnú 4. októbra vo Farmville v štáte Virgínia aj kandidáti na viceprezidenta.
Voľby nástupcu demokrata Baracka Obamu sa uskutočnia 8. novembra. Trumpovu nomináciu v utorok formálne potvrdili delegáti zjazdu Republikánskej strany v Clevelande. Clintonovú čaká tento krok budúci týždeň na nominačnom zjazde demokratov vo Filadelfii.
Do boja o Biely dom zasiahne ako kandidát Libertariánskej strany aj bývalý guvernér Nového Mexika Gary Johnson a predpokladá sa, že kandidátkou Strany zelených bude Jill Steinová. Títo kandidáti však nemajú šancu na úspech.

Copyright © TASR 2016

Zomrel Pavel Šeremet

Zomrel Pavel Šeremet



Jeden z najznámejších novinárov na Ukrajine zahynul dnes pri výbuchu nálože vo vozidle v Kyjeve. Pavel Šeremet sedel ráno sám v aute svojej kolegyne, keď v centre hlavného mesta explodovalo, informovali internetové noviny Ukrajinska pravda, pre ktoré rodený Bielorus pracoval.
      K výbuchu došlo, keď bol Šeremet na ceste do práce. Ukrajinské médiá zverejnili zábery explóziou zničeného vozidla na križovatke. Ukrajinské ministerstvo vnútra oznámilo, že Šeremeta zabilo tzv. improvizované výbušné zariadenie umiestnené pod autom so silou zodpovedajúcou 400 až 600 gramom TNT, pričom išlo buď o načasovanú bombu, alebo o diaľkovo odpálenú nálož.
      Šeremet, ktorý mal 44 rokov, si rozhneval predstaviteľov v rodnom Bielorusku i Rusku pred tým, ako sa presťahoval na Ukrajinu, kde mal podľa vlastných slov menšie prekážky pri nezávislej žurnalistickej práci, píše agentúra AP. Novinár po sebe zanechal syna a dcéru, ktorí žijú v Minsku.
      Ukrajinska pravda uviedla, že auto, v ktorom zahynul, patrilo bývalej šéfredaktorke a súčasnej majiteľke tohto spravodajského portálu Olene Prytulovej.
      Ukrajinskou žurnalistickou sférou otriasla smrť Šeremeta 16 rokov po tom, ako sa obeťou brutálnej vraždy stal zakladateľ servera Ukrajinska pravda, investigatívny novinár gruzínskeho pôvodu Heorhij Gongadze, ktorého telo našli po únose bez hlavy v novembri 2000 v lese pri Kyjeve. Prípad vyvolal medzinárodný rozruch a pobúrenie. Osem rokov neskôr usvedčili v prípade troch policajtov, Gongadzeho stúpenci však obviňovali zo spoluviny vtedajšie vedenie krajiny.


Copyright © TASR 2016

Zomrel Garry Marshall

Zomrel Garry Marshall

 Americký režisér, scenárista, producent a príležitostný herec Garry Marshall zomrel v utorok vo veku 81 rokov. Informovala o tom stránka časopisu Variety s odvolaním sa na televíznu reláciu Access Hollywood.
Web tmz.com zameraný na celebrity uviedol, že Marshall, ktorého nedávno postihla mozgová mŕtvica a bol hospitalizovaný, zomrel na komplikácie po zápale pľúc.
Medzi jeho najznámejšie režijné počiny patria romantické komédie Pretty Woman (1990) s Richardom Gerem a Juliou Robertsovou v hlavných úlohách a Denník princeznej (2001), v ktorej sa objavila Anne Hathawayová. V USA sa v 70. rokoch podieľal na scenároch úspešných situačných komédií ako Happy Days, The Odd Couple, Laverne and Shirley a Mork and Mindy.
Marshall pochádzal z umelecky založenej rodiny - jeho matka sa narodila v Škótsku a bola učiteľkou tanca, otec, televízny producent, prišiel na svet v Taliansku a pôvodne sa volal Masciarelli, ale priezvisko si nechal zmeniť krátko pred Garryho narodením. Jeho momentálne 72-ročná sestra Penny Marshallová je tiež herečkou, režisérkou a producentkou. Režisérom sa stal aj jeho syn Scott Marshall, herectvu a divadlu sa venuje jeho dcéra Kathleen Marshallová.
Svoju kariéru začal ako televízny scenárista, od roku 1961 pôsobil v Hollywoode. Od roku 1966 pracoval aj ako producent, režijný debut absolvoval v roku 1967. Celkom sa spolupodieľal na výrobe 14 veľkých televíznych seriálov, ako vedúci výroby sa podieľal zhruba na 500 seriálových epizódach.
Okrem televízie a filmu sa venoval aj klasickej divadelnej réžii, príležitostne režíroval aj operné diela. Má aj svoju hviezdu na Hollywoodskom chodníku slávy.
Film Pretty Woman bol Marshallovým veľkým úspechom. Na celom svete zarobil 463 miliónov dolárov. Julia Robertsová bola nominovaná na Oscara za najlepšiu herečku, film bol nominovaný na Zlatý glóbus v kategórii najlepšia komédia/muzikál a dokonca získal aj nomináciu na francúzsku filmovú cenu César v kategórii zahraničný film.
Garry Marshall bol od roku 1963 ženatý s herečkou Barbarou Marshallovou, ktorá hrala v niekoľkých jeho filmoch. Je otcom celkom troch detí.

Copyright © TASR 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Za hovorkyňou hajtmana Juhomoravského kraja Michala Haška, zrejme nejestvujúcou Luciou Proutníkovou, sa podľa informácií spravodajského serveru iDNES.cz po roky skrývala kontroverzne vnímaná lobistka Jana Mrencová.
Samotná Mrencová však odmietla, že by sa vydávala za Proutníkovú. "To skutočne máte mylné informácie. Ja politiku nerobím," citovali médiá jej slová.
K lobistke, ktorú súd v západočeskom Chebe v apríli neprávoplatne odsúdil na podmienečný trest za to, že ponúkala ovplyvňovanie novinárov za úplatu, sa nehlási ani Michal Hašek. Ten si však u lobistkinho partnera objednal pred krajskými voľbami marketingové služby za 400.000 Kč z verejných financií.
"Firma, v ktorej figuruje alebo figurovala pani Mrencová, myslím v minulosti robila nejaké mediálne školenia smerom k úradníkom," povedal Hašek s tým, že ju takmer nepozná.
Hajtman podľa vlastných slov nepozná ani Luciu Proutníkovú, ktorá za neho hovorila v médiách niekoľko rokov, a vôbec netuší, kto to je. "Stalo sa historicky, že sa objavujú určité podvrhy," dodal k tomu Hašek.
Hovorkyňa Juhomoravského kraja Eliška Holešinská Windová však pripustila, že s Mrencovou v minulosti komunikovala v súvislosti s tlačovými správami. V telefonáte pre Rádio Impuls však potvrdila, že ani ona Luciu Proutníkovú nepozná a nikdy nevidela.

Turecké úrady zrušili včera licencie 24 rozhlasovým a televíznym staniciam. Obvinili ich z väzieb na tureckého moslimského duchovného Fehtullaha Gülena. Informovala o tom agentúra DPA.
Najvyššia rada pre rozhlas a televíziu jednomyseľne hlasovala za zrušenie licencií rozhlasovým a televíznym staniciam, "ktoré sú napojené alebo lojálne" skupine s väzbami na Gülena.
Turecká vláda ho označila za jedného z hlavných organizátorov neúspešného prevratu a žiada o jeho vydanie z USA, kde žije v exile, uviedla agentúra AP.
K zrušeniu licencií došlo po tom, čo vláda zablokovala približne 20 internetových spravodajských portálov, dodala DPA.

Copyright © TASR 2016

19. 7. 2016

TV REALITY ABSOLUT!

TV REALITY ABSOLUT!

TO JE TV!

TO JE TV!

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Slávna selfie moderátorky Ellen DeGeneres s Meryl Streep, Jennifer Lawrence, Bradleym Cooperom či Bradom Pittom, ktorá vznikla počas odovzdávania cien americkej Akadémie filmových umení a vied v roku 2014, bola výsledkom nepodareného žartu. Pre britský denník Daily Mail to prezradila samotná 58-ročná DeGeneres. Ako uviedla, pôvodne žart spočíval v tom, že mala požiadať Meryl Streep, aby sa s ňou odfotografovala. “No potom by som jej povedala, aby tú fotografiu urobila ona, takže by na nej napokon nebola,” vysvetlila DeGeneres. Ako ďalej pokračovala obľúbená moderátorka, plán napokon prekazil Bradley Cooper, ktorý sa ponúkol, že fotografiu urobí on, pričom sa k trojici následne pripojili ďalšie hviezdy. “Netušila som, že sa to stane,” povedala DeGeneres.
Momentku DeGeneres zverejnila prostredníctvom svojho konta na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter. Fotografia, na ktorej sa okrem spomínaných objavili napríklad aj Kevin Spacey, Julia Roberts, Angelina Jolie a Lupita Nyong'o, v priebehu nasledujúcich dvoch hodín zaznamenala viac ako dva milióny zdieľaní a stala sa dovtedy najzdieľanejšou fotografiou na tejto službe.
Ellen DeGeneres je jednou z najznámejších televíznych osobností v USA. Jej talkšou s názvom The Ellen DeGeneres Show (2003) má úspech u kritiky i divákov, čoho dôkazom je aj zisk vyše troch desiatok cien Daytime Emmy od začiatku vysielania relácie. Venuje sa aj bytovému dizajnu. V auguste 2008 si vzala za manželku herečku Portiu de Rossi.


Americká internetová spoločnosť Yahoo Inc v druhom štvrťroku evidovala pokles tržieb o 19 % na 842 mil. USD z úrovne tesne nad hranicou 1 mld. USD v rovnakom období minulého roka. Strata firmy sa prehĺbila na sumu 440 mil. USD, čiže na 46 centov na akciu. Za apríl až jún 2015 bola jej strata v objeme 22 mil. USD, čiže 2 centy na akciu. Zisk Yahoo za druhý kvartál tohto roka po úprave o jednorazové položky bol 9 centov na akciu, čiže sa nenaplnilo očakávanie analytikov oslovených v prieskume firmy FactSet, ktorí odhadovali, že bude v sume 10 centov na akciu.
Spoločnosť Yahoo zároveň informovala, že zo svojho majetku odpisuje 482 mil. USD v súvislosti s poklesom hodnoty jej sociálnej a blogovacej siete Tumblr, ktorú získala za 1, 1 mld. USD v roku 2013. Spolu s predchádzajúcimi odpismi v sume 230 mil. USD to znamená, že hodnota siete Tumblr sa znížila o takmer dve tretiny.
Nejasné zostáva, či Yahoo ukončí svoje dlhodobé pokusy o obrat v hospodárení a predá svoj majetok. Analytici odhadujú, že Yahoo za predaj majetku, ktorý zahŕňa služby elektronickej pošty a obľúbené internetové stránky venované správam, športu a financiám, získa 4 až 8 mld. USD. Ak sa Yahoo zbaví svojho problémového podnikania, stále bude mať cenné podiely v Yahoo Japan a v čínskom internetovom predajcovi Alibaba Group.

Zástupcovia televíznej spoločnosti HBO potvrdili, že siedmu sezónu seriálu Hra o tróny (2011) predstavia na budúci rok v lete. Na rozdiel od doterajších sezón, ktoré ponúkli vždy po desať epizód, bude mať očakávaná séria o tri časti menej.
Tvorcovia David Benioff a D. B. Weiss nedávno uviedli, že nakrúcanie novinky museli odložiť pre nevyhovujúce počasie. Dôvodom je skutočnosť, že na konci šiestej sezóny sa naplnilo proroctvo o blížiacej sa zime. "Slnečné počasie nám už nevyhovuje," vysvetlili s tým, že produkciu posunuli, aby mali ponuré, šedivé počasie aj v slnečnejších lokalitách, kde nakrúcajú. Obľúbený seriál vzniká napríklad na Islande, v Chorvátsku, Španielsku či Severnom Írsku.
Na réžii spolupracujú Mark Mylod, Jeremy Podeswa, Matt Shakman a Alan Taylor. V nových častiach sa opäť predstavia Peter Dinklage, Kit Harington, Lena Headey, Emilia Clarke či Nikolaj Coster-Waldau. Každý z nich pritom zarobí približne 500-tisíc dolárov (v prepočte zhruba 452-tisíc eur) za epizódu.
Hoci predlohou seriálu je knižná séria Pieseň ľadu a ohňa Georgea R. R. Martina, od piatej sezóny sa seriál uberá vlastnou cestou. Tvorcovia už totiž použili všetok materiál z doteraz vydaných kníh. Martin v súčasnosti pracuje na šiestej knihe z plánovaných siedmich. Seriál nedávno získal 23 nominácií na ceny Primetime Emmy.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

TO JE TV!

TO JE TV!

18. 7. 2016

EPIC FAIL

EPIC FAIL

Tisková mluvčí Ministerstva zahraničních věcí ČR-vľavo :-)

TA3 NEWS



TA3 NEWS
Uplynulý týždeň zaznamenala televízia TA3 vysoký záujem divákov o jej aktuálne, živé a overené správy, čo sa následne prejavilo na mimoriadnej sledovanosti.
V piatok 15.7.2016 mala televízia TA3 denný share 3,6 % a v sobotu 16.7.2016 3,9 %.
V sobotu si TA3 pozrelo 1 mil. 319 tis. divákov.
V piatok, počas špeciálneho vysielanie po teroristickom útoku v Nice (od 8:30 do 11:40), bola televízia TA3 trojkou na trhu (share 12+ 7,7 %), v skupine manažérov s VŠ vzdelaním jednotkou na trhu, kde dosiahla share až 21,4 %.
V piatok bol celodenný share 3,6 %.
Postavenie lídra na televíznom trhu si TA3 zachovala aj v sobotu – po pokuse o prevrat v Turecku. Počas špeciálneho vysielania v sobotu od 7.00 do 9.30 hod mala televízia share 16 % - v skupine 12+. V skupine manažérov s VŠ vzdelaním dosiahla share až 23,8 % (taktiež jednotka na trhu).
V nedeľu videlo spravodajské a publicistické programy TA3 až 1 mil. 202 tis. divákov.
Záujem televíznych divákov o rýchle, aktuálne, overené a naživo vysielané správy TA3 opäť potvrdil jej pevné miesto na mediálnom trhu.

*Poznámka: Uvedené čísla pochádzajú z elektronického merania televízií formou peoplemetrov (zdroj: PMT/TNS SK, metóda spracovania LIVE + VOSDAL, minútová podmienka pre reach).

Margita, čo si muchy splodila!

Margita, čo si muchy splodila!



Jednotka horšie.
Dvojka horšie.
Spolu horšie - 15,30 % .

Markíza lepšie.
TV Doma horšie.
DAJTO lepšie.
Spolu lepšie, ale stále hlboko pod tridsať - 27,00%

JOJ lepšie.
JOJ PLUS lepšie.
WAU lepšie.
Spolu horšie- 20,30%

TA 3 lepšie.


Jednotka - 9,70% ;
Dvojka - 5,60 % ;
Markíza - 18,00 % ;
TV DOMA - 4,90 % ;
DAJTO- 4,10 %
TV JOJ – 13,80% ;
JOJ PLUS- 4,00%;
WAU - 2.50 %;
TA 3 - 2,50 %

17. 7. 2016

Reklamná pauza,môžete sa...

Reklamná pauza,môžete sa...

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Slovenská herečka Milena Minichová si zahrá jednu z postáv v novom českom komediálnom seriáli Trpaslík. Novinka v réžii Jana Prušinovského by mala vtipnou formou vykresľovať osudy obyčajných ľudí a ich každodenné problémy. „Zahrám si manželku hlavného predstaviteľa, Slovenku Paulínu, ktorá žije v Čechách a rozpráva po česky,“ prezradila v rozhovore pre agentúru SITA.
Nakrúcanie po boku hercov ako Josef Abrhám či Martin Hofmann ju vraj veľmi teší. „Je to úžasná spolupráca, robiť s takýmito osobnosťami. Abrhám je môj vzor z detstva. Často na pľaci improvizujeme a teda improvizovať v češtine je dosť veľká výzva,“ zasmiala sa. „Točíme už od mája, je to veľmi príjemná výroba. Dosť sa pri tom zabavíme. Každé ráno sa teším do práce,“ poznamenala mladá Košičanka.


Pripravovaná štvrtá sezóna kriminálneho seriálu Sherlock (2010) by mohla byť jeho posledná. V rozhovore pre britský denník The Daily Telegraph to uviedol spolutvorca projektu Steven Moffat, keď naznačil, že predstaviteľ titulného hlavného hrdinu Benedict Cumberbatch v sérii zotrváva z lojality k fanúšikom. "Neviem ako dlho budeme pokračovať. Bol by som trochu prekvapený, ak by sme túto šou robili naposledy. Ale mohlo by to tak byť," uviedol a dodal, že je zároveň prekvapený ako dlho sa im darí nakrúcať sériu, keďže sú hercovia jej hlavných postáv, spomínaný Cumberbatch a jeho kolega Martin Freeman, úspešnými filmovými hviezdami. "Túto prácu nemuseli robiť už veľmi dlho. Vracajú sa, pretože chcú. Som prekvapený, že sme sa dostali tak ďaleko. Myslel som si, že potom ako sa stanú mimoriadne úspešnými, urobíme už len jednu sériu," dodal.
Moffat, ktorý je aj tvorcom seriálu Pán času (2005) v rozhovore však skonštatoval, že ak by sa po očakávanej štvrtej sezóne herci nevedeli zosúladiť so svojim rozvrhmi, seriál by mohol pokračovať aj o niekoľko rokov neskôr. "Myslím si, že je nepravdepodobné, že by sme ho (seriál, pozn. red) úplne ukončili. Nebolo by na tom nič čudné, ak by sme ho nachvíľu zastavili. Mohol by ísť donekonečna, stále sa vracať," dodal.
Seriál Sherlock, ktorého tvorcami je sú spomínaný Steven Moffat a Mark Gatiss, preniesol hrdinu kníh Sira Arthura Conana Doyla, detektíva Sherlocka Holmesa, z prelomu 19. a 20. storočia do súčasnosti. Tretiu sériu vysielala televízia BBC po dvoch rokoch čakania v januári 2014, tento rok v januári sa na obrazovky dostal špeciál s podnázvom The Abominable Bride. Nakrúcanie dlho spomaľovala predovšetkým pracovná zaneprázdnenosť oboch už uvedených predstaviteľov hlavných úloh, Benedicta Cumberbatcha (Holmes) a Martina Freemana (Watson). Seriál predvlani získal sedem cien Primetime Emmy vrátane trofejí pre Cumberbatcha a Freemana a taktiež pre Moffata v kategórii Najlepší scenár miniseriálu, televízneho filmu alebo dramatického špeciálu. V aktuálnej štvrtej sezóne, ktorá by sa na obrazovky mala dostať začiatkom budúceho roka herecké obsadenie doplní aj anglický herec Toby Jones.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.