27. 4. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS




Najpočúvanejšia britská rozhlasová stanica BBC Radio 1 sa stala terčom kritiky Madonniných fanúšikov, pretože do svojho playlistu nezaradila najnovší singel tejto speváčky. Fandovia americkej popovej hviezdy stanicu obviňujú zo snobstva. Tá sa ale obhajuje tým, že pieseň Medellín, duet s kolumbijským spevákom Malumou, nespĺňa jej vysielacie kritériá.
Choďte do čerta, vy prekliati elitári, Madonna stále robí dobrú hudbu, napísal na twitteri jeden z Madonniných "obhajcov", pričom použil oveľa horšie výrazy. Ďalšie pisatelia BBC Radio 1 vyzývali, aby nový singel do éteru vpustila.

Zakladateľ a šéf automobily Tesla Elon Musk sa dohodol s americkou Komisiou pre cenné papiere a burzy (SEC) na pravidlách, ako môže na twitteri komentovať finančnú situáciu firmy. Dojednanie ešte musí potvrdiť súd, informovala agentúra Reuters. Musk svojimi nepresnými či nepravdivými tweety o Tesle v minulosti vyvolal na akciových trhoch rozruch, čím podľa burzovej komisie poškodil investorov. Za to už dostal mnohomiliónovú pokutu.
Burzová komisia Muska obvinila z pohŕdania súdom, pretože podľa nej porušil vlaňajšiu dohodu o urovnanie žaloby. Súd, ktorý prípad riešil, ale tento mesiac obe znepriatelené strany vyzval, aby sa pokúsili dosiahnuť dohodu. To sa podľa teraz zverejnených informácií podarilo.
Na základe novej dohody Musk nebude na twitteri bez súhlasu právneho tímu Tesly písať o finančnej situácii automobilky. Rovnako nebude tweetovať o možných akvizíciách a pripravovaných obchodných plánoch, nebude zverejňovať žiadne čísla o výrobe a predaji, ktorá sa líši od oficiálnych údajov Tesly, a nebude informovať ani o doteraz neverejných nálezoch regulačných úradov.
Musk sa už skôr zaviazal, že nebude na twitteri zverejňovať informácie s možným dopadom na akciový trh, ak najprv nedostane súhlas hlavného právnika Tesly. Podľa burzovej komisie tento záväzok ale v minulosti porušil, keď zverejnil tweet o predpokladanom objeme výroby Tesly v tomto roku.
Vlani v auguste Musk prekvapil finančné trhy, keď na svojom twitterovom účte napísal, že uvažuje o prevzatí Teslu a stiahnutie akcií z verejného obchodovania. Dodal, že má pre svoj zámer zabezpečené financovanie a že by za akcie podniku ponúkol sumu výrazne prevyšujúce ich vtedajší trhovú hodnotu. Akcie Tesly v reakcii výrazne spevnili. Neskôr ale Musk uviedol, že s potenciálnymi investormi stále jedná a že zatiaľ žiadna dohoda uzavretá nebola. Akcie potom zamierili prudko dole. Investori, ktorí ich nakúpili po Muskovom prvom tweete, tak mohli mať vysokú stratu.
Burzová komisia následne podala žalobu, v ktorej uviedla, že výrok o prevzatie Teslu a stiahnutie akcií z burzy nemal reálny základ, bol nepravdivý a zavádzajúci, viedol k chaosu na akciovom trhu a poškodil investorov. Krátko nato sa komisia s TESLA a muška dohodla na urovnanie obvinenia. Tesla a Musk museli každý zaplatiť 20 miliónov dolárov (vyše 450 miliónov Sk) a Musk bol okrem iného nútený pristúpiť na to, že aspoň na tri roky odstúpi z funkcie predsedu správnej rady Tesly. Výkonným riaditeľom ale mohol zostať.



Copyright © ČTK 2019

RTVS si vo vysielaní pripomenie M. R. Štefánika

RTVS si vo vysielaní pripomenie 

M. R. Štefánika


V sobotu 27. apríla a 4. mája večer Dvojka uvedie v premiére dvojdielny dokumentárny film RTVS Milan Rastislav Štefánik, ktorý použitím kombinácie hraných a animovaných prvkov nadväzuje na film True Štúr. V epizódach Astronóm a cestovateľ i Generál a diplomat postupne prinesie pohľad na výnimočnú osobnosť Štefánika z troch rôznych historických perspektív - francúzskej, českej a slovenskej. Spoločne s dosiaľ nepublikovanými fotografiami skladá celistvý obraz jednej z najvýznamnejších osobností Slovenska. Práve druhá časť nového filmu v sobotu 4. mája o 20:10 na Dvojke otvorí tematický večer v deň výročia. O 21:05 bude nasledovať životopisný film Milan Rastislav Štefánik z roku 1935. Hlavnú úlohu stvárnil Chorvát Zvonimir Rogoz, ktorý si zahral po boku hereckých legiend ako Andrej Bagar či Oľga Borodáčová. V nedeľu 5. mája neskôr večer Dvojka zaradila mimoriadnu reprízu záznamu predstavenia inscenácie Štefánik - Slnko v zatmení z repertoáru Divadla Andreja Bagara v Nitre.

Tematické vysielanie Dvojky je sústredené najmä na deň výročia - sobotu 4. mája. O 9:30 prinesie priamy prenos z Košarísk zo Služieb Božích so spomienkou na Milana Rastislava Štefánika. Kázať bude generálny biskup Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku Ivan Eľko. Vysielanie bude pokračovať dokumentárnym blokom, zostaveným z vybraných epizód sérií nedávnej produkcie RTVS - Konzervy času i Poklady.sk a popoludní o 15:05 čaká divákov unikátny archívny dokument M. R. Štefánik z roku 1969 s komentárom Ladislava Chudíka. Večer bude patriť už spomínaným filmom Milan Rastislav Štefánik.

O Štefánikovej osobnosti bude diskutovať aj Michal Havran v dvoch najbližších vydania relácie Večera s Havranom. Na budúci utorok 30. apríla o 22:25 bude hovoriť o Štefánikovom pôsobení v zahraničí s historikom a spisovateľom Miroslavom Musilom, ako aj s Bohumilou Ferenčuhovou i Petrom Machom z Historického ústavu SAV. Ako sa na pôsobenie Štefánika pozerá súčasná francúzska história a verejnosť? Odpovedia v ďalšej diskusii v utorok 7. mája o 22:25 historik, dôstojník francúzskej armády Frédéric Guelton, špecialista na slovenské dejiny Étienne Boissierie, francúzsky veľvyslanec J. E. Christophe F. Léonzi.

Pre detských divákov pripravila RTVS trojdielny dobrodružný seriál Mohyla, prvú časť odvysiela Jednotka v nedeľu 28. apríla o 9:05. Hlavnými hrdinami sú traja spolužiaci, ktorí sa počas školského výletu na Mohylu pod Bradlom ocitnú v spomienkach Milana Rastislava Štefánika. Počas cestovania časom objavia fascinujúci Štefánikov svet a ocitnú sa na Mont Blancu, v Paríži, na Tahiti, ale aj v ohrození života v prvej svetovej vojne. Seriálom divákov sprevádza aj Matej Landl v úlohe učiteľa, ktorý žiakom približuje najzaujímavejšie fakty zo Štefánikovho života. Ďalšie časti seriálu odvysiela Jednotka v nedeľu 5. a 19. mája o 9:05.

Rádio Slovensko prinesie 4. mája živé vysielanie z Celonárodnej spomienkovej slávnosti pri príležitosti 100. výročia tragickej smrti M. R. Štefánika. Moderátori Marko Varmus a Vlado Seman sprostredkujú atmosféru dňa a prinesú rozhovory s hosťami a návštevníkmi podujatia. Životu a odkazu generála Štefánika sa bude v Príbehu na týždeň venovať Soňa Gyarfašová. Hosťom relácie Kontakty bude vo štvrtok 2. mája autor knihy o Štefánikovi Michal Kšiňan, ktorý príde 31. mája aj na rozhovor do historickej Nočnej pyramídy.

Priamo z rodného domu M. R. Štefánika v Košariskách bude v deň 100. výročia jeho úmrtia - 4. mája od 6:15 do 12:15 vysielať Rádio Regina Západ. V improvizovanom štúdiu historik Pavol Kanis priblíži po 10:00 rôzne informácie zo života a pôsobenia tohto svetovo známeho politika, diplomata a astronóma. Riaditeľka múzea Alena Petráková poodhalí zaujímavosti nielen z jeho života, ale aj od rôznych zaujímavých hostí, ktorí múzeum navštívili. Počas vysielania bude na nádvorí múzea v Košariskách uvedený do života nový komix o Štefánikovi, ktorý Rádio Regina podrobne predstaví poslucháčom. Rovnako bude pri odhalení makety mohyly a pri sadení vyšľachtenej ruže, ktorá nesie meno Generál Štefánik.

Rádio Devín pripravilo v tejto súvislosti niekoľko premiér. Od pondelka 29. apríla do piatka 3. mája si poslucháči môžu v Rannom ladení od 9:20 vypočuť reportážny cyklus M. R. Štefánik v umeleckej reflexii. V Dokumentárnom Rádiu Devín budú počas troch nedieľ 5.,12. a 19. mája od 18:00 diskutovať historici a propagátori Štefánikovej osobnosti. Do štúdia prídu Bohumila Ferenčuhová a Michal Kšiňan z Historického ústavu SAV, diplomat, historik, cestovateľ, publicista, scenárista a spisovateľ literatúry faktu Miroslav Musil a spisovateľ Jozef Banáš. V utorok 14. mája o 20:00 prinesie Rádio Devín premiéru rozhlasovej hry Petra Pavlaca Tri rozhovory M.R.Š a T.G.M. o zakladateľoch Československej republiky.

Reklamná pauza, môžete sa...

Reklamná pauza, môžete sa...

26. 4. 2019

TV Markíza podporí eurovoľby aj špeciálnou kampaňou

TV Markíza podporí eurovoľby 


aj špeciálnou kampaňou

Už o necelý mesiac rozhodneme o 13 politikoch, ktorí budú nadchádzajúcich päť rokov zastupovať záujmy Slovenska v Európskom parlamente (EP). V poradí štvrté voľby do EP sa na Slovensku uskutočnia v sobotu, 25. mája 2019, skupina Markíza pri tejto príležitosti pripravila originálnu mobilizačnú kampaň a téme eurovolieb sa bude intenzívne venovať vo vysielaní aj mimo neho.
Ako spoločensky zodpovedná firma sme sa rozhodli prostredníctvom vlastnej kampane zvýšiť povedomie o dôležitosti zúčastniť sa volieb do Európskeho parlamentu. Našim cieľom je podporiť volebnú účasť a motivovať Slovákov, aby nepodceňovali význam týchto volieb,“ povedal Matthias Settele, generálny riaditeľ skupiny Markíza.
Kampaň pozostáva zo série spotov, v ktorých známe moderátorské a herecké osobnosti vyzývajú divákov k účasti na voľbách do EP a hovoria o svojich vlastných motiváciách, prečo určite pristúpia k volebným urnám. Kampaň vznikla v rámci interných kapacít Centra kreatívy TV Markíza, prebiehať bude vo vysielaní staníc skupiny Markíza, ako aj v online prostredí.
V posledných voľbách do EP v roku 2014 zaznamenalo Slovensko najnižšiu účasť v celej Európskej únii. Volieb sa zúčastnilo len 13,05 % oprávnených voličov, a to aj napriek tomu, že členstvo v Európskej únii podporuje podľa prieskumov veľká väčšina Slovákov. Aj prostredníctvom tejto kampane chce skupina Markíza dopomôcť k zvráteniu tohto negatívneho trendu.
Téme eurovolieb sa bude TV Markíza naďalej priebežne venovať vo svojich spravodajských a publicistických reláciách, ako aj prostredníctvom spravodajského portálu TVnoviny.sk. Na sobotu, 25. mája 2019, pripravuje mimoriadnu reláciu, v ktorej po 23:00 divákom sprostredkuje výsledky volieb a všetky aktuálne informácie súvisiace s ich priebehom.


Podávam trestné oznámenie na Najväčšieho Slováka

Podávam trestné oznámenie 
na Najväčšieho Slováka

Prijať zahraničný formát relácie, ktorá sa stará o to, kto je v našej krajine „najväčší“, považujem za slušne povedané kiks. Aby bolo jasno, hovoríme o relácii, ktorú vysiela RTVS, za ktorú platíte z každej vašej zástrčky, i keď ste ju nikdy nevideli. Každý z vás, kto toto číta, sa zložil vynúteným koncesionárskym poplatkom na to, aby si tam mohli robiť, čo uznajú za vhodné.

V stredu bol odvysielaný diel o „najväčšom“ Slovákovi Gustávovi Husákovi. Dielom nás sprevádzal nejaký pán Hrdlička, pán v najlepších rokoch, ktorý mal počas svojho detstva a dospelosti a tuším aj v zrelom veku, neopakovateľný a veľký dotyk s úžasným politickým riadením nášho prezidenta Husáka. V nejakom paralelnom vesmíre.

Nikto netuší, ako sa persóna Gustáva Husáka dostala do takejto ankety. Slovensko je tak mladé, že z historického ponímania chápem núdzu osobností. No až takúto núdzu nechápem. Do dneška som si nevedela predstaviť, že by niekto pod svojim vlastným menom a so svojou tvárou vedel obhajovať zločiny Komunistickej strany.

Pán Hrdlička to zvládol. Husáka má za mučeníka, a uctieva to, ako sa z jednoduchých triednych pomerov vypracoval Husák na prezidenta. A bol aj vo väzení.

Ja si tiež na všeličo spomínam. Napríklad na jednu oficiálnu zdravicu, ktorej som bola účastná. Prišli sme gratulovať pánovi k jeho stým narodeninám. Niesli sme kyticu, dary a on sa tváril, že nikomu a ničomu nerozumie. Keď som s ním zostala v izbe pri jeho posteli sama, zmenil sa na nepoznanie, držal ma za ruku a hovoril o tom, ako on dlhoročný predseda obecného úradu, starosta, mal na svedomí kulakov. On vedel, ktorí roľníci z jeho dediny boli uväznení za to, že nechceli odovzdať svoje polia, kravy, kone. Keď si ten svoj odpor vo väzení odsedeli, z centrály mu volali – Súdruh, ideme prepustiť z väzby Jána Kováča. Je vo vašej obci vítaný alebo nevítaný? On vtedy povedal podľa jeho sympatií, či je vítaný, či nie. No vedel, že je to šifra. Lebo vedel, že keď povie – nevítaný, nájdu ho o pár dní na trati mŕtveho s tým, že ho prešiel vlak. Tajňáš sa s ním kúsok odviezol a potom ho hodil pod koľaje idúceho vlaku.
Chcel to povedať. Nerozbabrával svoje duševno, ani historicko-spoločenské podmienky. Chcel mi to jednoducho všetko povedať, lebo jeho čas sa krátil. Morálny marazmus a hyenizmus priživený nedávnou vojnou.
Aj toto bol komunizmus.

Vráťme sa späť k „najväčšiemu“ Slovákovi. A k tomu, čo o zásluhách Husáka vyplodil jeho novodobý obhajca. Vraj je to politik, ktorý sa vedel preštrikovať na vrchol svojimi schopnosťami.
Pán Hrdlička žil akiste v slonovinovej veži. Inak by vedel, že nikto sa nepreštrikoval na vrchol svojimi schopnosťami. Jedine kontaktami. A Husák bol oportunista každou svojou bunkou.
Že bol zvolený? Preboha! Voľby sú v krajinách diktatúry tá najokázalejšia a najhnusnejšia fraška. Husák bol vybraný, nie zvolený. Lebo existovala len jedna štátostrana. Tá vybrala človeka, ktorý je poplatný a konformný.

Jeho nástup k moci bol na pahrebe Pražskej jari. Jeho tvár a jeho politika je symbolom normalizácie. Dnes nejaký jeho zblúdilý syn vo verejnoprávnej televízii kvíli neokrôchane do postov iných, skúsených ľudí, aby nedevalvovali pojem normalizácia.

Normalizáciu netreba devalvovať. Ona je sama o sebe komplexným devalvovaním ľudských práv. Normalizácia ukradla ľuďom slobodu. Slobodu vyjadrovania sa, slobodu tlače, slobodné voľby…

Vždy boli hnidy. Hnidy, ktoré si tu žili dobre, zakuklené, boli chránené nejakou vyššou hnidou. No ostatní ľudia bytostne cítili neslobodu. Dotýkalo sa ich, že nemôžu hovoriť, čo si myslia, že nemôžu robiť, čo vedia a chcú, že nemôžu študovať, že nikdy neuvidia ani Mariahilfer Strasse vo Viedni.

Tí najobyčajnejší ľudia s tými najobyčajnejšími métami museli riešiť zlyhania normalizácie vo svojich každodenných problémoch , ako napríklad absenciu toaletného papiera, či hygienických vložiek, kedy si ženy pchali do gatiek vatu. Keď dlhšie vlasy chalanom odstrihol kľudne aj policajt na ulici. Alebo že ste sa dostali do policajného antona za to, že ste boli na koncerte. Z povinnej vojenčiny ste sa mohli vrátiť v cínovej rakve rovnako ako iných 4000 vojakov základnej služby. Týmto mŕtvym mladým chlapcom sa v našej slobodnej krajine v mierovom stave hovorilo „povolené straty“. Za spievanie pesničky, počúvanie rádia, za stretnutie s nevhodným kamarátom ste mohli skončiť v uránových Jáchymovských baniach a umrieť z ožiarenia. A keď ste to už nemohli vydržať, a chceli ste ujsť, mohli vás zastreliť na hraniciach. Len tých zdokumentovaných mŕtvych na hraniciach je 672.

Pre politické trestné činy bolo popravených 248 ľudí, viac ako 4500 ich zomrelo vo väzení. Do väzenia bolo z politických dôvodov odsúdených vyše 205 000 ľudí, do táborov nútených prác bolo bez súdu zaradených asi 20 000 ľudí a do Pomocných technických práporov z politických dôvodov asi 22 000 osôb. Do zahraničia utieklo približne 200 000 občanov. Tieto čísla nie sú konečné, mnoho materiálov sa doteraz nepodarilo spracovať alebo jednoducho zmizlo, navyše štatistiky nezahŕňajú niektoré nezákonné internácie, utajené vraždy a ľudí zomrelých na následky väznenia po prepustení. Skutočné počty obetí sú teda ešte vyššie.

Nuž a po tridsiatich rokoch od pádu tohto zločineckého režimu zrazu vo verejnoprávnej televízii vidíte a počujete, ako debatu o normalizácii de facto vedie akýsi bolševický nok. Nie vedci z Ústavu pamäti národa, nie pozostalí, nie obete režimu. Ale človek, ktorý verejne propaguje zločinecký režim a hovorí „Bol tu nejaký systém a boli tu nejaké zákony ktoré sa museli dodržiavať“.

No a dnes sú tu iné zákony. A tie treba dodržiavať dnes. Napríklad taký Trestný zákon, ktorý hovorí:

„Kto verejne popiera, spochybňuje, schvaľuje zločiny režimu založeného na komunistickej ideológii alebo zločiny iného podobného hnutia, ktoré násilím, hrozbou násilia alebo hrozbou inej ťažkej ujmy smeruje k potlačeniu základných práv a slobôd osôb, potrestá sa odňatím slobody na šesť mesiacov až tri roky.“

Preto podávam voči RTVS podnet na Radu pre vysielanie a retransmisiu a zároveň trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu podľa § 422d TZ – Popieranie a schvaľovanie holokaustu, zločinov politických režimov a zločinov proti ľudskosti.

Že sa medzi nami vyskytujú ľudia, ktorí si nechcú alebo nevedia uvedomiť obludnosti tohto režimu je fakt. No najväčšou tragédiou súčasnej situácie je, že ich myšlienky umožňuje šíriť verejnoprávna RTVS, na ktorej činnosť sa skladajú všetci občania tejto krajiny bez ohľadu na to, či sú ochotní strpieť takéto vysielanie.

NATÁLIA BLAHOVÁ

RTVS na Dvojke pokračuje v trende uvádzania kvalitných seriálov

RTVS na Dvojke pokračuje v trende uvádzania 

kvalitných seriálov súčasnosti


 Od soboty 27. apríla bude pokračovať seriálová udalosť sezóny s novou sériou hitu Príbeh služobníčky II. V nedeľu 28. apríla odštartuje výpravný životopisný seriál Génius: Pablo Picasso.



Na obrazovky Dvojky sa už túto sobotu 27. apríla večer vráti Elisabeth Moss – hlavná predstaviteľka oceňovaného seriálu Príbeh služobníčky. 2. séria v 13 epizódach bude pokračovať v rozprávaní osudu June, ktorá sa pokúša nájsť svoju dcéru a ujsť z krajiny, čo však vyzerá ako neuskutočniteľná misia. Nová séria bude plná nečakaných zvratov.

Po seriáli Génius: Albert Einstein prichádza RTVS s ďalšou lahôdkou z produkcie National Geographic. Od 28. apríla bude najbližších 10 nedeľných večerov na Dvojke vyhradených pre Antonia Banderasa, ktorý brilantne stvárnil hlavnú úlohu v novom seriáli Génius: Pablo Picasso. Tvorcovia spracovali Picassov život v dvoch dejových líniách: detstvo, mladosť i začiatky umeleckého pôsobenia sa prelínajú so životom už známeho a úspešného maliara, v ktorom hralo dôležitú úlohu nielen umenie, ale aj ženy – jeho múzy. Diváci prostredníctvom seriálu spoznajú život, myslenie i tvorbu tohto jedinečného génia.

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka


Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) zamietol sťažnosť podnikateľa Mariana K. a jeho obhajcu voči jeho obvineniu v prípade vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. TASR o tom informoval obhajca Marek Para.
Obhajcovi bolo uznesenie doručené v piatok a jeho klientovi Marianovi K. vo štvrtok (25.4.) do väzenia v Leopoldove. "ÚŠP zamietol 15. apríla sťažnosť Mariana K. proti obvineniu v kauze poškodeného Jána Kuciaka a to napriek skutočnosti, že mi vyšetrovateľ síce prisľúbil, avšak dodnes neumožnil nahliadnúť do spisu. V dôsledku toho som sťažnosť nemal ako efektívne a v celom rozsahu odôvodniť. Dodatočnú lehotu na odôvodnenie sťažnosti mi navyše určil vyšetrovateľ Peter Juhas, o ktorého zaujatosti doposiaľ ÚŠP nerozhodol," uviedol v piatok pre TASR advokát Para.
"Vznesenie obvinenia je celkom zrejme nezákonné, účelové a bez dôkazov," myslí si obhajca. Proti rozhodnutiu ÚŠP je možné podať mimoriadny opravný prostriedok, o ktorom by rozhodoval generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár. Para v piatok pre TASR avizoval, že tento mimoriadny opravný prostriedok on a jeho klient určite podajú.
"Postup vyšetrovateľa je pod dozorom zákonného prokurátora ÚŠP, pričom všetky práva obvineného sú starostlivo dodržiavané a každý postup vyšetrovateľa je po obvinení M. K. preskúmaný dozorujúcim prokurátorom ÚŠP na podnet obhajoby. Podľa vedomosti vyšetrovateľa nebolo doposiaľ prokurátorom konštatované žiadne porušenie procesných práv obvineného," reagovalo vo štvrtok pre TASR komunikačné oddelenie Prezídia Policajného zboru SR.
Podnikateľa Mariana K. nedávno obvinili z objednávky vraždy investigatívneho novinára Kuciaka, pri ktorej zomrela aj jeho snúbenica. Jeho likvidáciu si mal objednať pre jeho novinársku prácu. Voči obvineniu podal Para na ÚŠP sťažnosť. Koncom marca Mariana K. spolu s ďalším z obvinených v prípade vraždy Kuciaka Tomáša Sz. obvinili aj z prečinu nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami.
Senát Najvyššieho súdu (NS) SR 16. apríla zase zrušil uznesenie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), ktorý zamietol rozšírenie väzby Mariana K. o tzv. útekovú väzbu. Sťažnosť podnikateľa voči rozšíreniu väzby zamietol ako nedôvodnú. Marian K. je momentálne väzobne stíhaný pre kauzu tzv. televíznych zmeniek. Obžaloba na Mariana K. a bývalého riaditeľa televízie Markíza a exministra hospodárstva Pavla R. už bola zo strany ÚŠP medzičasom podaná na ŠTS. Mal by sa ňou zaoberať v budúcnosti senát tohto súdu - pracovisko Banská Bystrica.
"Senát NS SR zrušil napadnuté uznesenie ŠTS, a to z dôvodu, že návrh prokurátora na rozšírenie dôvodov väzby u obvineného Mariana K. o takzvanú útekovú väzbu považuje za dôvodný," povedala pre TASR v druhej polovici apríla hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová. Senát NS tak vyhovel sťažnosti prokurátora. Doplnila, že sťažnosť obvineného Mariana K. voči rozšíreniu väzby zamietol súd ako nedôvodnú.
ŠTS začiatkom apríla rozhodol, že Marian k. ostáva v sprísnenej tzv. kolúznej väzbe. Sťažnosť voči rozhodnutiu súdu vtedy podal ako dozorový prokurátor ÚŠP Ján Šanta, tak aj obhajca podnikateľa Para.
Marian K. bol postupne vo väzbe v Bratislave, Leopoldove, Banskej Bystrici a napokon zase v Leopoldove. Neúspešne sa snažil od leta minulého roka dva razy dostať z väzby na slobodu, čo mu zamietol ako prvostupňový súd - ŠTS, pracovisko Banská Bystrica, tak aj odvolací NS SR.
V spomínanej kauze zmeniek podala trestné oznámenie na Pavla R. a Mariana K. TV Markíza za údajné falšovanie cenných papierov a marenie spravodlivosti. Pravosť zmeniek súkromná televízia spochybňuje od začiatku sporu. Argumentuje, že sporné zmenky neboli nikdy zaznamenané v jej účtovníctve ani v účtovníctve spoločností, ktoré údajne zmenky vlastnili predtým, ako malo dôjsť k uplatneniu podvodných nárokov.


Copyright © TASR 2019

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA

„Viete čo nastalo, keď som to oznámil? Obrovská smršť 'hejtov', vykypela absolútna žlč, zloba a nenávisť. Táto nenávisť sa vyvalila preto, že som si dovolil mať iný názor ako liberáli. My s nimi tiež veľakrát nesúhlasíme, ale vtedy používame argumenty. To sú tí ľudia, ktorí sa pasujú za progresívnych, slušných, za tých 'správniakov'.Mne by ani nenapadlo kydať na pána Trubana, ale oni sú progresívni, oni to robia,“ dodal predseda Sme rodina. Rozprávajú o tom preto, lebo sa boja, že sa naruší tá ich hegemónia slniečkarstva, 'vítačstva' a nezdravého rozumu. A preto kydajú a chrlia síru. Možno Pčolinského bežní ľudia až tak nepoznajú, ale je to šikovný politik a rétor. Má politiku 'navnímanú', nielen slovenskú, ale aj európsku. Som presvedčený, že nás bude solídne zastupovať. Ochrana hraníc EÚ je bezpečnostná otázka, ochrana pred imigráciou je tiež bezpečnostná otázka... Púšťanie sem hôrd ľudí, ktorí sem absolútne civilizačne nepatria, to sú bezpečnostné otázky. Prichádzajú s tým, že poďme bojovať proti terorizmu tak, že Európanom, ktorí nič zlé neurobili, zoberieme legálne zbrane. Ale naši nepáchajú s týmito legálnymi zbraňami teroristické činy. Čo spravil náš slovenský poľovník alebo rakúsky, alebo maďarský? Európa je fantastický projekt, ale treba ho opraviť. A my sa na to veľmi tešíme.“
Boris Kollár

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Šesť bývalých zamestnancov tureckého opozičného denníka Cumhuriyet sa vo štvrtok vrátilo do väzenia na severozápade Turecka, aby si tam odsedelo zvyšok väzenských trestov, ktoré im ešte vo februári vymeral odvolací súd. Informovala o tom agentúra AP.
Do väzenia v meste Kandira sa vrátili šiesti niekdajší zamestnanci Cumhuriyetu vrátane karikaturistu Musu Karta.
Dovedna 14 bývalých zamestnancov Cumhuriyetu, vrátane novinárov a vedúcich pracovníkov, usvedčil ešte vlani turecký súd z napomáhania teroristickej skupine, pričom im vymeral väzenské tresty v rozmedzí 2,5 až 8 rokov. Všetci z nich boli už predtým v predbežnej väzbe a po rozhodnutí súdu ich až do verdiktu odvolacieho súdu prepustili na slobodu, približuje agentúra DPA.
Odvolací súd v Istanbule im vo februári väzenské tresty potvrdil. Do väzenia sa na základe tohto verdiktu musela vo štvrtok vrátiť len šestica odsúdených, ktorej súd vymeral nižšie ako päťročné väzenské tresty. Zvyšní odsúdení, ktorým stanovili prísnejšie tresty, sa voči verdiktom ešte môžu odvolať na najvyššom súde.
Zamestnancov Cumhuriyetu zadržali pre údajné napojenie na zakázanú militantnú Stranu kurdských pracujúcich (PKK) a tiež exilového islamského duchovného Fethullaha Gülena, ktorého Ankara obviňuje zo zosnovania pokusu o štátny prevrat v júli 2016, pripomína DPA.
Cumhuriyet je jedeným z mála novín, ktoré sú v Turecku kritickými voči prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi. Súd s jeho zamestnancami podnietil obavy medzinárodného spoločenstva o slobodu prejavu v Turecku. Syndikát tureckých novinárov uvádza, že v krajine je aktuálne vo väzení 333 novinárov či zamestnancov médií, informuje agentúra AP. 

Copyright © TASR 2019

Americká internetová spoločnosť Facebook vyčlení 3 mld. USD ako rezervu na možné náklady súvisiace s vyšetrovaním jej postupov pri ochrane osobných údajov. Celkové náklady kauzy, ktorú preveruje Federálna komisia pre obchod (FTC), sa však podľa vyhlásenia firmy môžu vyšplhať až na 5 mld. USD. Informoval o tom vo štvrtok spravodajský portál bbc.com.
Prevádzkovateľ rovnomennej sociálnej siete ďalej oznámil, že jeho tržby v prvom kvartáli medziročne vzrástli o 26 % na 15,8 mld. USD, čím mierne prekonali odhady analytikov. Počet užívateľov, ktorí v danom období využívali jej služby každý mesiac, sa zároveň zvýšil o 8 % na zhruba 2,38 mld. ľudí.
Federálna vláda začala Facebook vyšetrovať po tom, ako sa ukázalo, že poradenská spoločnosť Cambridge Analytica získala osobné dáta až o 87 mil. užívateľov, ktorí na to sociálnej sieti nedali súhlas.

©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

25. 4. 2019

SLOVAK MEDIA LAW NEWS

SLOVAK MEDIA LAW NEWS

Nová smernica o audiovizuálnych mediálnych službách, ktorá v Európskej únii vstúpila do platnosti koncom roka 2018, priniesla významný posun, keďže v mnohých oblastiach vrátane ochrany maloletých nabáda členské štáty, aby využívali možnosti mediálnej samoregulácie alebo koregulácie, teda spolupráce štátneho a súkromného sektora. Na štvrtkovej konferencii o možnostiach implementácie novej smernice to pre TASR povedal generálny riaditeľ sekcie médií, audiovízie a autorského práva ministerstva kultúry Anton Škreko.
V súčasnosti na Slovensku systém koregulácie nefunguje, túto oblasť pokrýva iba štátna správa. Hlavnými orgánmi sú ministerstvo kultúry, Rada pre vysielanie a retransmisiu a Slovenská obchodná inšpekcia. Podľa Škreka je cieľom posun od represie k prevencii.
Proces prenosu novej smernice do slovenského právneho systému podľa Škreka už začal. Ministerstvo kultúry za týmto účelom zriadilo formálnu pracovnú skupinu, ktorá sa skladá zo zástupcov ministerstva a iných štátnych orgánov, Rady pre vysielanie a retransmisiu a zástupcov súkromného sektora – vysielateľov a zástupcov digitálneho priestoru. "Je to otvorená skupina," zdôraznil Škreko s tým, že do procesu sa ešte môžu zapojiť ďalší záujemcovia.
"Výsledkom našej práce, ktorý by mal byť vonku na jeseň tohto roku, by mal byť návrh nového zákona, ktorý nahradí doterajší zákon o vysielaní a retrasmisii a do veľkej miery aj zákon o digitálnom vysielaní," uviedol Škreko.
Viaceré členské štáty EÚ si pri formovaní smernice želali čo najmenšiu harmonizáciu, pripomenul na konferencii Michael Kogler z odboru mediálneho práva úradu rakúskeho kancelára. Podľa neho boli napríklad rozdielne názory na definíciu pornografie. Kogler sa domnieva, že pod reguláciu by mal spadať aj Facebook, keďže 25 percent obsahu na tejto platforme má audiovizuálnu podobu a svojím záberom tak súperí s platformami videí na požiadanie.
Poskytovatelia audiovizuálnych mediálnych služieb sú podľa smernice zodpovední za prijatie opatrení voči obsahu, ktorý podnecuje násilie, nenávisť a terorizmus, pričom obsah s bezdôvodným násilím či pornografiou má podliehať najprísnejším pravidlám. Platformy prinášajúce zdieľané videá budú musieť rýchlo reagovať na obsah, ktorý bude užívateľmi označený ako škodlivý.
Nová právna úprava nezavádza povinnosť automatického filtrovania obsahu ešte pred jeho nahratím do katalógu platformy. Európsky parlament však trval na tom, aby mali tieto platformy povinnosť vytvoriť transparentný, efektívny a ľahko použiteľný mechanizmus, ktorý by užívateľom umožnil nahlásenie škodlivého obsahu.
Slovensko je povinné novú smernicu implementovať do národnej legislatívy v termíne do 19. septembra 2020.

Copyright © TASR 2019

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka


Advokát obvineného a obžalovaného podnikateľa Mariana K. Marek Para tvrdí, že nemôže nahliadnuť do spisu v prípade obvinenia v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a teda zdôvodniť sťažnosť voči obvineniu. TASR o tom informoval v stredu (24. 4.) obhajca Para.
"Do dnešného dňa mi nebolo umožnené študovať spis a ani mi vyšetrovateľ nedal spresňujúcu informáciu k nejasnostiam obvinenia, čo mi znemožňuje odôvodniť už podanú sťažnosť. Obvinenie Mariana K. je celkom zjavne nedôvodné," uviedol obhajca. Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) má podľa jeho názoru povinnosť čakať, pokiaľ sťažnosť neodôvodní. "Nakoľko už mi prisľúbili, že v najbližšej dobe mi dajú termín nahliadnutia do spisu," dodal Para.
"Postup vyšetrovateľa je pod dozorom zákonného prokurátora ÚŠP, pričom všetky práva obvineného sú starostlivo dodržiavané a každý postup vyšetrovateľa je po obvinení M. K. preskúmaný dozorujúcim prokurátorom ÚŠP na podnet obhajoby. Podľa vedomosti vyšetrovateľa nebolo doposiaľ prokurátorom konštatované žiadne porušenie procesných práv obvineného," zareagovalo vo štvrtok pre TASR komunikačné oddelenie Prezídia Policajného zboru SR.
Podnikateľa Mariana K. nedávno obvinili z objednávky vraždy investigatívneho novinára Kuciaka, pri ktorej zomrela aj jeho snúbenica. Jeho likvidáciu si mal objednať pre jeho novinársku prácu. Voči obvineniu podal Para na ÚŠP sťažnosť. Koncom marca Mariana K. spolu s ďalším z obvinených v prípade vraždy Kuciaka Tomáša Sz. obvinili aj z prečinu nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami.
Senát Najvyššieho súdu (NS) SR 16. apríla zase zrušil uznesenie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), ktorý zamietol rozšírenie väzby Mariana K. o tzv. útekovú väzbu. Sťažnosť podnikateľa voči rozšíreniu väzby zamietol ako nedôvodnú. Marian K. je momentálne väzobne stíhaný pre kauzu tzv. televíznych zmeniek. Obžaloba na Mariana K. a bývalého riaditeľa televízie Markíza a exministra hospodárstva Pavla R. už bola zo strany ÚŠP medzičasom podaná na ŠTS. Mal by sa ňou zaoberať v budúcnosti senát tohto súdu - pracovisko Banská Bystrica.
"Senát NS SR zrušil napadnuté uznesenie ŠTS, a to z dôvodu, že návrh prokurátora na rozšírenie dôvodov väzby u obvineného Mariana K. o takzvanú útekovú väzbu považuje za dôvodný," povedala pre TASR v druhej polovici apríla hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová. Senát NS tak vyhovel sťažnosti prokurátora. Doplnila, že sťažnosť obvineného Mariana K. voči rozšíreniu väzby zamietol súd ako nedôvodnú.
ŠTS začiatkom apríla rozhodol, že Marian k. ostáva v sprísnenej tzv. kolúznej väzbe. Sťažnosť voči rozhodnutiu súdu vtedy podal ako dozorový prokurátor ÚŠP Ján Šanta, tak aj obhajca podnikateľa Para.
Marian K. bol postupne vo väzbe v Bratislave, Leopoldove, Banskej Bystrici a napokon zase v Leopoldove. Neúspešne sa snažil od leta minulého roka dva razy dostať z väzby na slobodu, čo mu zamietol ako prvostupňový súd - ŠTS, pracovisko Banská Bystrica, tak aj odvolací NS SR.
V spomínanej kauze zmeniek podala trestné oznámenie na Pavla R. a Mariana K. TV Markíza za údajné falšovanie cenných papierov a marenie spravodlivosti. Pravosť zmeniek súkromná televízia spochybňuje od začiatku sporu. Argumentuje, že sporné zmenky neboli nikdy zaznamenané v jej účtovníctve ani v účtovníctve spoločností, ktoré údajne zmenky vlastnili predtým, ako malo dôjsť k uplatneniu podvodných nárokov.


Copyright © TASR 2019

Zomrel Ken Kercheval

Zomrel Ken Kercheval

Americký herec Ken Kercheval, ktorý sa preslávil postavou Cliffa Barnesa zo seriálu Dallas, zomrel vo veku 83 rokov. S odvolaním sa na hercovho zástupcu o tom v noci na štvrtok informovala agentúra AP.
Agent Jeff Fisher uviedol, že Kercheval zomrel v nedeľu v meste Clinton v rodnom americkom štáte Indiana. Príčinu úmrtia sa podľa neho rodina zosnulého rozhodla nezverejniť.
Ken Kercheval sa narodil v meste Wolcottville, študoval herectvo v Indiane, Kalifornii a New Yorku a kariéru začal účinkovaním na Brodwayi. Stvárnil množstvo postáv v divadlách či v televíznych seriáloch i filmoch.
Kerchevalova postava Cliffa Barnesa bola v seriáli Dallas, vysielanom v rokoch 1978-1991, hlavným súperom intrigánskeho J. R. Ewinga v podaní Larryho Hagmana. Kercheval si taktiež zahral v pokračovaní Dallasu vysielnom v rokoch 2012-2014.
Americký seriál Dallas priniesol v rokoch 1978 až 1991 vo viac než 350 častiach osudy ropného klanu Ewingovcov z Texasu. Patril k najobľúbenejším seriálom všetkých čias, a to nielen v USA, ale vysokú popularitu zaznamenal aj v mnohých európskych krajinách, vrátane Slovenska.


Copyright © TASR 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Britskí, írski a severoírski politickí lídri sa pridali k stovkám smútiacich, ktorí sa v stredu zišli v Belfaste na pohrebe zavraždenej severoírskej novinárky Lyry McKeeovej. Medzi zhromaždenými bola britská premiérka Theresa Mayová, šéf britskej Labouristickej strany Jeremy Corbyn či írsky premiér Leo Varadkar.
Novinárku si na stredajšom pohrebe v jej rodnom Belfaste pripomínali ako "talentovanú a nebojácnu mladú ženu", ktorá búrala bariéry, informuje agentúra Reuters. Viacerí z príbuzných a priateľov McKeeovej prišli na pohreb v oblečení z Marvelových komixov, či kníh a filmov o Harrym Potterovi, aby si tak uctili novinárkinu záľubu v týchto fantazijných svetoch.
"Smrť Lyry zjednotila ľudí z rôznych prostredí," uviedol katolícky kňaz Martin Magill, ktorý slúžil pohrebnú omšu. Tých, ktorí stoja za jej vraždou zároveň vyzval na to, aby sa zriekli násilia. "Žiadam vás, aby ste počúvali väčšinu ľudí na našom milovanom írskom ostrove, ktorí vás vyzývajú, aby ste prestali," povedal ďalej v homílii. Smrť novinárky tiež označil za zlomový bod, ktorá musí Severnému Írsku priniesť zmenu, približuje agentúra AP. Za kázeň si v belfastskej Katedrále Svätej Anny vyslúžil spontánny potlesk.
Novinárkin blízky priateľ Stephen Lusty smútiacim odhalil, že novinárka sa plánovala v máji zasnúbiť so svojou partnerkou, Sarou Canningovou.
McKeeová (29) zomrela na následky zranení hlavy, ktoré utrpela minulý štvrtok večer pri streľbe v severoírskom meste Londonderry. Neznámy strelec tam okolo 23.00 h miestneho času vypálil niekoľko rán smerom na policajtov a pri nich stojacu McKeeovú. Postrelenú novinárku okamžite previezli do nemocnice, kde však utŕženým zraneniam podľahla.
K zodpovednosti za jej vraždu sa v pondelok večer prostredníctvom listu zaslaného severoírskym médiám prihlásila militantná skupina s názvom Nová IRA, ktorá uviedla, že jeden z jej príslušníkov strieľal na policajtov. Za zabitie McKeeovej sa Nová IRA zároveň ospravedlnila jej rodine a blízkym.
Polícia v súvislosti s vraždou zadržala dvoch tínedžerov a 57-ročnú ženu. Všetkých však neskôr prepustila bez vznesenia obvinení.
K vražde novinárky došlo po januárovom výbuchu nálože v Londonderry, z ktorého polícia viní taktiež organizáciu Nová IRA. Oba incidenty podľa Reuters podnietili obavy, že dvojročné politické vákuum v Severnom Írsku ako aj napätie spôsobené rozhodnutím Británie odísť z EÚ využijú malé marginalizované militantné skupiny.
McKeeová je za ostatných takmer 20 rokov prvou novinárkou, ktorá v Británii prišla o život počas výkonu svojej práce, približuje AP. Jej vražda otriasla Severným Írskom, ktorému pripomenula desaťročia násilných bojov.

Copyright © TASR 2019


Deti do päť rokov by nemali tráviť pred obrazovkou televízora, mobilu, tabletu alebo iného elektronického zariadenia viac ako hodinu denne. Deti do jedného roku by nemali tráviť pred obrazovkou vôbec žiadny čas. Také sú vôbec prvé odporúčania Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) v súvislosti s detským sledovaním televízie a iných zariadení, ktoré táto organizácia zverejnila v stredu. Odborníci WHO sa vyjadrili podobne ako nedávno Americká akadémia pediatrov, ktorá odporúča rodičom, aby vôbec nenechávali deti vystavené obrazovkám až do veku 18 mesiacov.
Nie všetci však s takýmito odporúčaniami súhlasia. Max Davie, pediater z Britain's Royal College of Pediatrics and Child Health, napríklad pre agentúru The Associated Press (AP) povedal, že akékoľvek smernice sú v tejto oblasti kontraproduktívne a "jednoznačne najdôležitejšie je individuálne zhodnotenie" pri každom dieťati.


©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


24. 4. 2019

Hrdina slobody tlače

Hrdina slobody tlače

Medzinárodný tlačový inštitút (IPI) so sídlom vo Viedni v stredu oznámil, že cenu hrdina slobody tlače za rok 2018 (World Press Freedom Hero) udelí pakistanskému novinárovi Cyrilovi Almeidovi. Ocenia ho za jeho články, v ktorých sa kriticky vyjadroval na adresu vplyvnej pakistanskej armády. Informovala o tom agentúra AP.
Cena hrdina slobody tlače sa udeľuje novinárom, ktorí prispievajú k presadzovaniu slobody tlače aj napriek tomu, že pri tom podstupujú veľké riziko.
Almeida pracuje v pakistanskom denníku Dawn. Po tom, ako bol vlani zverejnený jeho rozhovor s bývalým premiérom Nawazom Šarífom, ho obvinili z vlastizrady. Šaríf v uvedenom rozhovore totiž obvinil pakistanskú armádu z napomáhania militantom zodpovedným za útoky v meste Bombaj v roku 2008. V roku 2017 Šarífa zbavili moci a aktuálne sa nachádza vo väzení.
Ak by Cyrila Almeidu postavili pred súd, mohol by dostať i trest smrti.

Copyright © TASR 2019

Šialené

Šialené

Exriaditeľ televízie Markíza Pavol Rusko bude naďalej stíhaný na slobode

Exriaditeľ televízie Markíza Pavol Rusko 
bude naďalej stíhaný na slobode


Bývalý riaditeľ TV Markíza a exminister hospodárstva SR Pavol R., ktorý je obžalovaný z prípravy vraždy svojej bývalej spoločníčky Silvie Volzovej a zároveň obžalovaný v kauze televíznych zmeniek, bude aj naďalej stíhaný na slobode.
Rozhodol o tom nedávno Krajský súd (KS) v Bratislave, ktorý tak zamietol sťažnosť prokurátora Krajskej prokuratúry (KP) v Bratislave voči februárovému rozhodnutiu Okresného súdu Bratislava II, ktorý Pavla R. ponechal na slobode. "Krajský súd v Bratislave 11. apríla v trestnej veci obžalovaného PhDr. P. R. a spol., stíhaného pre trestný čin vraždy spolupáchateľstvom v štádiu prípravy, o sťažnosti prokurátora proti uzneseniu Okresného súdu Bratislava II zo dňa 4. februára na neverejnom zasadnutí rozhodol tak, že podľa paragrafu 193 odseku 1 písmena c Trestného poriadku sťažnosť prokurátora zamietol ako nedôvodnú," uviedol v stredu pre TASR hovorca KS v Bratislave Pavol Adamčiak. Proces s Pavlom R., ktorý je obžalovaný s ďalšími troma osobami - bosmi slovenského podsvetia v prípade pokusu o vraždu Volzovej, sa začne koncom budúceho mesiaca v bratislavskej väznici.
Prokurátor KP v Bratislave vo februári ozrejmil, že návrhom na väzobné stíhanie reagoval na decembrovú tlačovú konferenciu Pavla R., na ktorej označil výpovede svedkov za klamstvo. "Všetky tieto veci treba vnímať v určitom kontexte a mám za to, že bolo spôsobilé do určitej miery ovplyvniť či už svedkov, spoluvinníkov, alebo poškodených," povedal po rozhodnutí súdu. Zdôraznil, že bolo podľa neho tiež spôsobilé zasiahnuť do zákonnosti procesu.
KS v Bratislave Pavlovi R. na začiatku mája minulého roka uložil aj povinnosť podrobiť sa dohľadu probačného a mediačného úradníka, nosiť elektronický náramok či zákaz vycestovať do zahraničia.
Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal v marci na podnikateľa Mariana K. a na Pavla R. obžalobu v kauze televíznych zmeniek.
"Prokurátor ÚŠP podal na Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku obžalobu v trestnej veci Mgr. M. K. a spol. Dve osoby sú obvinené z obzvlášť závažného zločinu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov a zo zločinu marenia spravodlivosti. Obžaloba bola pridelená senátu 1T, ktorý po jej preštudovaní rozhodne o ďalšom postupe," uviedla v marci pre TASR hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková. Znamená to, že o osude dvojice bude rozhodovať senát v Pezinku a nie pracovisko ŠTS v Banskej Bystrici.
"Po podaní obžaloby príslušný senát 1T ŠTS v Pezinku ako prvé bude musieť posúdiť námietky obhajoby proti podanej obžalobe a námietky pre porušenie práv na obhajobu v prípravnom konaní," zareagoval vtedy pre TASR obhajca Marek Para.
Vyšetrovateľ finančnej polície Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) podal návrh na obžalobu Mariana K. a Pavla R. v prípade tzv. televíznych zmeniek. Formou spolupáchateľstva sa mali dopustiť trestného činu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí, cenných papierov a trestného činu marenia spravodlivosti so škodou 69 miliónov eur. Polícia o tom informovala 15. marca na sociálnej sieti.

Copyright © TASR 2019

Zomrel Jaroslav Kepka

Zomrel Jaroslav Kepka 


Vo veku 83 rokov zomrel v stredu český herec Jaroslav Kepka, známy napríklad z rozprávok Rumplcimprcampr (1997) alebo Nesmrtelná teta (1993). Smutnú správu potvrdil rozhlasovej stanici Český rozhlas Radiožurnál jeho synovec a prezident Hereckej asociácie Ondřej Kepka. Rodák z Prahy skonal po dlhej chorobe.
Jaroslav Kepka sa narodil 14. augusta 1935. Študoval na pražskej DAMU a neskôr pôsobil v Divadle J. K. Tyla v Plzni. V roku 1960 prešiel do pražského Divadla na Vinohradech, v ktorom ako člen hereckého súboru pôsobil do roku 2004. Na divadelných doskách sa predstavil v inscenáciách ako napríklad Válka s mloky, Náměstek, Nanebevstoupení Sašky Krista, Krysař, Ubohý vrah, Dvanáctá noc či Věc Makropulos. Pôsobil tiež v televízii, pričom si napríklad zahral v seriáloch Muž na radnici (1976), Arabela sa vracia (1993) alebo Koniec veľkých prázdnin (1996). Na filmovom plátne sa predstavil napríklad v snímkach Noční host (1961), Kdo chce zabít Jessii? (1966), Konec básníků v Čechách (1993) alebo Saxána a Lexikon kúziel (2011). Venoval sa aj rozhlasovej tvorbe a dabingu, za ktorý dostal v roku 2003 Cenu Františka Filipovského.


©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.