27. 4. 2019

RTVS si vo vysielaní pripomenie M. R. Štefánika

RTVS si vo vysielaní pripomenie 

M. R. Štefánika


V sobotu 27. apríla a 4. mája večer Dvojka uvedie v premiére dvojdielny dokumentárny film RTVS Milan Rastislav Štefánik, ktorý použitím kombinácie hraných a animovaných prvkov nadväzuje na film True Štúr. V epizódach Astronóm a cestovateľ i Generál a diplomat postupne prinesie pohľad na výnimočnú osobnosť Štefánika z troch rôznych historických perspektív - francúzskej, českej a slovenskej. Spoločne s dosiaľ nepublikovanými fotografiami skladá celistvý obraz jednej z najvýznamnejších osobností Slovenska. Práve druhá časť nového filmu v sobotu 4. mája o 20:10 na Dvojke otvorí tematický večer v deň výročia. O 21:05 bude nasledovať životopisný film Milan Rastislav Štefánik z roku 1935. Hlavnú úlohu stvárnil Chorvát Zvonimir Rogoz, ktorý si zahral po boku hereckých legiend ako Andrej Bagar či Oľga Borodáčová. V nedeľu 5. mája neskôr večer Dvojka zaradila mimoriadnu reprízu záznamu predstavenia inscenácie Štefánik - Slnko v zatmení z repertoáru Divadla Andreja Bagara v Nitre.

Tematické vysielanie Dvojky je sústredené najmä na deň výročia - sobotu 4. mája. O 9:30 prinesie priamy prenos z Košarísk zo Služieb Božích so spomienkou na Milana Rastislava Štefánika. Kázať bude generálny biskup Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku Ivan Eľko. Vysielanie bude pokračovať dokumentárnym blokom, zostaveným z vybraných epizód sérií nedávnej produkcie RTVS - Konzervy času i Poklady.sk a popoludní o 15:05 čaká divákov unikátny archívny dokument M. R. Štefánik z roku 1969 s komentárom Ladislava Chudíka. Večer bude patriť už spomínaným filmom Milan Rastislav Štefánik.

O Štefánikovej osobnosti bude diskutovať aj Michal Havran v dvoch najbližších vydania relácie Večera s Havranom. Na budúci utorok 30. apríla o 22:25 bude hovoriť o Štefánikovom pôsobení v zahraničí s historikom a spisovateľom Miroslavom Musilom, ako aj s Bohumilou Ferenčuhovou i Petrom Machom z Historického ústavu SAV. Ako sa na pôsobenie Štefánika pozerá súčasná francúzska história a verejnosť? Odpovedia v ďalšej diskusii v utorok 7. mája o 22:25 historik, dôstojník francúzskej armády Frédéric Guelton, špecialista na slovenské dejiny Étienne Boissierie, francúzsky veľvyslanec J. E. Christophe F. Léonzi.

Pre detských divákov pripravila RTVS trojdielny dobrodružný seriál Mohyla, prvú časť odvysiela Jednotka v nedeľu 28. apríla o 9:05. Hlavnými hrdinami sú traja spolužiaci, ktorí sa počas školského výletu na Mohylu pod Bradlom ocitnú v spomienkach Milana Rastislava Štefánika. Počas cestovania časom objavia fascinujúci Štefánikov svet a ocitnú sa na Mont Blancu, v Paríži, na Tahiti, ale aj v ohrození života v prvej svetovej vojne. Seriálom divákov sprevádza aj Matej Landl v úlohe učiteľa, ktorý žiakom približuje najzaujímavejšie fakty zo Štefánikovho života. Ďalšie časti seriálu odvysiela Jednotka v nedeľu 5. a 19. mája o 9:05.

Rádio Slovensko prinesie 4. mája živé vysielanie z Celonárodnej spomienkovej slávnosti pri príležitosti 100. výročia tragickej smrti M. R. Štefánika. Moderátori Marko Varmus a Vlado Seman sprostredkujú atmosféru dňa a prinesú rozhovory s hosťami a návštevníkmi podujatia. Životu a odkazu generála Štefánika sa bude v Príbehu na týždeň venovať Soňa Gyarfašová. Hosťom relácie Kontakty bude vo štvrtok 2. mája autor knihy o Štefánikovi Michal Kšiňan, ktorý príde 31. mája aj na rozhovor do historickej Nočnej pyramídy.

Priamo z rodného domu M. R. Štefánika v Košariskách bude v deň 100. výročia jeho úmrtia - 4. mája od 6:15 do 12:15 vysielať Rádio Regina Západ. V improvizovanom štúdiu historik Pavol Kanis priblíži po 10:00 rôzne informácie zo života a pôsobenia tohto svetovo známeho politika, diplomata a astronóma. Riaditeľka múzea Alena Petráková poodhalí zaujímavosti nielen z jeho života, ale aj od rôznych zaujímavých hostí, ktorí múzeum navštívili. Počas vysielania bude na nádvorí múzea v Košariskách uvedený do života nový komix o Štefánikovi, ktorý Rádio Regina podrobne predstaví poslucháčom. Rovnako bude pri odhalení makety mohyly a pri sadení vyšľachtenej ruže, ktorá nesie meno Generál Štefánik.

Rádio Devín pripravilo v tejto súvislosti niekoľko premiér. Od pondelka 29. apríla do piatka 3. mája si poslucháči môžu v Rannom ladení od 9:20 vypočuť reportážny cyklus M. R. Štefánik v umeleckej reflexii. V Dokumentárnom Rádiu Devín budú počas troch nedieľ 5.,12. a 19. mája od 18:00 diskutovať historici a propagátori Štefánikovej osobnosti. Do štúdia prídu Bohumila Ferenčuhová a Michal Kšiňan z Historického ústavu SAV, diplomat, historik, cestovateľ, publicista, scenárista a spisovateľ literatúry faktu Miroslav Musil a spisovateľ Jozef Banáš. V utorok 14. mája o 20:00 prinesie Rádio Devín premiéru rozhlasovej hry Petra Pavlaca Tri rozhovory M.R.Š a T.G.M. o zakladateľoch Československej republiky.