2. 6. 2023

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA


 

 





" Za najväčší problém v mediálnom svete považujem verejnoprávnu RTVS, potrebuje pevnú ruku a zoštátnenie."
Andrej Danko

RADA RTVS

 RADA RTVS



Rada Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) požaduje od riaditeľa verejnoprávneho telerozhlasu Ľuboša Machaja vypracovanie kritérií obsadzovania hostí v politických reláciách. Kritériá obsadzovania hostí v reláciách Sobotné dialógy a O 5 minút 12 by podľa Rady mali byť jednoznačné, zrozumiteľné a prístupné verejnosti. Vyplýva to z uznesenia Rady RTVS.


Rada tiež skonštatovala, že pri výbere hostí týchto relácií v minulom roku chýbal systém výberu, ktorý by sa odvíjal od výsledkov volieb do Národnej rady SR.


Upozornila aj na to, že nedostatočné a nekonkrétne znenie uplatňovania inštitútu prázdneho kresla vo vysielaní verejnoprávneho telerozhlasu už viedlo k aplikačným problémom a môže spôsobovať výkladové nepresnosti.

Rada RTVS tiež „berie na vedomie informáciu GR RTVS, že interné pravidlá systému zaraďovania aktivít politických strán do vysielania RTVS, na vypracovanie ktorých Rada RTVS vyzvala manažment RTVS uzneseniami č. 230/2022 a č. 95/2023, budú súčasťou návrhu aktualizovaného Štatútu programových pracovníkov a spolupracovníkov RTVS“.


Opätovne skonštatovala, že prijatie takýchto pravidiel vytvára predpoklady na predchádzanie spochybňovania dodržiavania princípov vyváženosti, plurality a objektívnosti vo vysielaní verejnoprávnej RTVS, a to pri zaistení plurality, vyváženosti a garantovaní redakčnej nezávislosti.



Zdroj: SITA

Detský a dievčenský spevácky zbor pri Slovenskom rozhlase ukončí svoju sezónu jedinečnými koncertami v troch slovenských mestách

Detský a dievčenský spevácky zbor pri Slovenskom rozhlase ukončí 
 
 Detský a dievčenský spevácky zbor pri Slovenskom rozhlase ukončí svoju  sezónu jedinečnými koncertami v troch slovenských mestách | PartyPortal.sk
svoju sezónu jedinečnými koncertami v troch slovenských mestách



Detský a dievčenský spevácky zbor Slovenského rozhlasu pripravuje v júni tri jedinečné koncerty na záver svojej koncertnej sezóny. Predstaví sa publiku v Liptovskej Porúbke, vo Svätom Kríži a napokon v Bratislave.



Koniec koncertnej sezóny Detského a dievčenského speváckeho zboru SRo bude patriť už tradične koncertom mimo rozhlasovej pyramídy. Tentokrát sa zbor predstaví na troch koncertoch. Prvé dva budú v krásnom prostredí Liptova, a to v evanjelických kostoloch v Liptovskej Porúbke (3. júna) a v Drevenom artikulárnom kostole vo Svätom Kríži (4. júna). Tretí koncert sa bude konať 17. Júna v evanjelickom kostole na Legionárskej ulici v Bratislave.

Odznejú diela svetových autorov, naše ľudové piesne, ale aj nádherné piesne z Ukrajiny.

„Je už tradíciou rozhlasového zboru koncertovať v rôznych regiónoch Slovenska. Chceme naživo priblížiť slovenskému publiku naše zborové umenie a poukázať tak na bohatú umeleckú tradíciu tohto renomovaného zborového telesa v Slovenskom rozhlase. Ako minulý rok, aj teraz obohatíme koncertný repertoár o piesne z Ukrajiny, ktorými chceme vyjadriť solidaritu našim ukrajinským susedom, kde ešte stále pretrváva vojna“, vysvetľuje dirigent Adrian Kokoš.

Detský spevácky zbor Slovenského rozhlasu vznikol v roku 1953 v Bratislave, jeho zakladteľom bol skladteľ a dirigent, popredná osobnosť slovenského hudobného života, Ondrej Francisci. Zbor zohral významnú rolu pri rozvoji slovenského zborového spevu, inšpiroval vznik mnohých diel slovenských autorov a dodnes zohráva významnú rolu v oblasti budovania kultúrneho povedomia a zachovávania tradícií.

Na koncertoch so začiatkom o 17.00 h vystúpi Detský a dievčenský spevácky zbor Slovenského rozhlasu s klaviristkou Denisou Staškovou, sólistom Jakubom Gabrielom a dirigentom Adrianom Kokošom.

1. 6. 2023

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Broadcaster killed in Mindoro, 3rd under Marcos admin





Filipínskeho rozhlasového moderátora Cresenciana Bunduquina zastrelili v stredu pred jeho domom v meste Calapan neznámi ozbrojenci na motorke. Informovala o tom miestna polícia. TASR správu prevzala z agentúry AFP.
Bunduquinov syn jedného z útočníkov pri úteku z miesta činu zrazil autom, v dôsledku čoho ozbrojenec zomrel.
"Ďalšiemu podozrivému sa podarilo utiecť. V súčasnosti stále prebieha pátranie," povedal policajný veliteľ Samuel Delorino.
Agentúra AFP pripomína, že 50-ročný Bunduquin, moderátor rádia 101.7 DWXR, je už tretím novinárom, ktorého zavraždili od vlaňajšieho júla, keď funkciu hlavy štátu na Filipínach prevzal Ferdinand Marcos mladší. Posledná vražda sa odohrala pred menej ako rokom, keď rozhlasového hlásateľa Percivala Mabasu zastrelili vo filipínskom hlavnom meste Manila počas cesty do práce.


                         Mantovano, il nuovo sottosegretario alla presidenza del Consiglio è contro  l'aborto | Wired Italia

Tajomník talianskej premiérky Giorgie Meloniovej v stredu poprel obvinenia, že povolil odpočúvanie novinárov a politikov. Vyjadril sa tak v reakcii na vydanie knihy dvoch žurnalistov, ktorá hovorí o zákulisných mocenských hrách a dohodách v rámci vládneho kabinetu. TASR správu prevzala z agentúry AFP.
"Odkedy sa vláda ujala úradu, nikdy som neschválil... žiadnu formu odpočúvania politikov či novinárov," uviedol vo vyhlásení Alfredo Mantovano, ktorý je blízkym spolupracovníkom krajne pravicovej talianskej premiérky.
Novinári Luigi Bisignani a Paolo Madron v publikácii s názvom "I potenti al tempo di Giorgia" (Mocní v Georgiiných časoch) píšu, že Meloniová bola zjavne predtým, než nastúpila do funkcie, informovaná, že vyše 400 osôb je odpočúvaných, napísali noviny La Repubblica.
Bývalý premiér Matteo Renzi v utorok povedal, že v uvedenej knihe sa hovorí o "preventívnom odpočúvaní", ktoré môžu vykonávať tajné služby, avšak len v prípade, že je v ohrození bezpečnosť štátu. Tajomníka vlády preto vyzval, aby "jednoznačne odmietol", že dochádzalo k odpočúvanie poslancov a spravodajcov.
Mantovano uviedol, že o tom, či sa v tejto veci začne vyšetrovanie, rozhodne prokuratúra. Dodal, že je pripravený poskytnúť "akékoľvek užitočné informácie" parlamentnému výboru pre bezpečnosť republiky (COPASIR), ktorý dohliada na spravodajské služby.

 

Copyright  © TASR 2023

 

Na hrane v TV JOJ

   Na hrane v TV JOJ

Televízia JOJ ponúka svojim divákom politickú diskusnú reláciu Na hrane. Každý štvrtok večer si nenechajte ujsť naživo politický duel, aktuálne témy aj exkluzívne prieskumy.

Každý týždeň, vo štvrtok večer, sa v štúdiu Na hrane stretávajú dvaja politici a venujú sa aktuálnym politickým a spoločenským témam. Diskusná relácia je výnimočná aj tým, že diváci majú možnosť zapojiť sa do diskusie a opýtať sa politikov, čo ich zaujíma prostredníctvom aplikácie. Ak sa otázky nepodarí zodpovedať v živom vysielaní, hostia sa im pokúsia venovať po skončení televíznej diskusie na webe www.hrane.joj.sk.

Reláciu moderuje jej dramaturgička a skúsená politická redaktorka spravodajstva TV JOJ Jana Krescanko Dibáková.

Pozvanie do diskusie prijali vo štvrtok 1. júna predseda KDH Milan Majerský a Peter Pellegrini, predseda HLAS-SD.

Hovoriť budú o aktuálnych politických otázkach, o ovplyvňovaní volieb, ale aj o rokovaniach o podpore a o opatreniach vlády Ľudovíta Ódora, či o očakávaniach od vlády v súvislosti s protiinflačnou pomocou. Divákom ponúkneme prieskum agentúry AKO pripravený pre reláciu Na hrane o spájaní strán a o tzv. druhej voľbe voličov.

Sledujte Na hrane vo štvrtok 1. júna o 21:50 na JOJke.

Novú koprodukčnú rozprávku uvedie festival animovaných filmov v Annecy


Novú koprodukčnú rozprávku uvedie festival 
 
Novú slovenskú rozprávku Tonko, Slávka a kúzelné svetlo uvedie prestížny  festival v Annecy | Kinema.sk
 
animovaných filmov v Annecy

Koprodukčnú rozprávku RTVS Tonko, Slávka a kúzelné svetlo uvedie v júni Medzinárodný festival animovaného filmu v Annecy. Najväčší festival animovaného filmu na svete odpremiéruje slovensko-česko-maďarskú snímku v súťažnej sekcii celovečerných filmov Contrechamp. TASR o tom informoval PR manažér Filip Púchovský.
Tvorcovia snímky sa zoberajú témou odlišnosť. "To je večne aktuálny problém, s ktorým sa stretol každý z nás. Samozrejme, nie všetci sa s tou skutočnosťou dokážu vyrovnať," hovorí režisér a výtvarník filmu Filip Pošivač. "O tom má byť náš film, že sa dá pobiť s inakosťou v akejkoľvek podobe, že tolerancia a zodpovednosť sú karty, s ktorými sa dá vždy vyhrať."
Rozprávka je o 11-ročnom Tonkovi, ktorý má jedinečnú vlastnosť - od narodenia svieti. Jeho príliš starostliví rodičia sa ho snažia držať doma, aby ho ochránili pred vonkajším svetom. Keď sa do ich domu pred vianočnými prázdninami nasťahuje tajuplná Slávka, Tonkov svet sa obráti naruby. Získava prvú naozajstnú kamarátku, pred ktorou môže odhaliť svoj svet vo vankúšovom bunkri. Slávka zas Tonkovi ukáže zázračnú baterku. Tá svojím svetlom dokáže z obyčajných vecí vytvárať úžasné obrázky a kúzelné svety, ktoré vidia len oni dvaja. A tak sa začína ich dobrodružné pátranie po pôvode záhadných chumáčikov tmy, ktoré vysávajú z ich domu slnečný svit.
Pošivač približuje film o Tonkovi a Slávke ako obyčajný príbeh, aký môže postretnúť každého. "Je to 'iba' spodobnenie rozprávkovej krásy ukrývajúcej sa vo všetkých dobrých skutkoch, ktoré vykonáme pre druhých. Tonko vo filme urobí veľké rozhodnutie, za ktoré som naňho pyšný. Naviac nás v prostredí nádherných ručne vyrobených dekorácií, v magickom svetle lámp a pod zrakom dokonalej kamery zavedie do sveta plného fantázie a kúziel," dodáva režisér a upozorňuje, že každý z nás v sebe nosí aspoň malé svetielko. "Môže zahorieť kedykoľvek prejavíme empatiu, toleranciu či pomôžeme niekomu druhému. Ktokoľvek z nás sa môže stať hrdinom veľkého príbehu. Som vďačný, že som dostal príležitosť ilustrovať filmom tento druh kúzla, ktorého sme ako ľudia schopní bez toho, aby sme si to vždy uvedomovali," uzavrel.


Zdroj: TASR

31. 5. 2023

Najpočúvanejším rádiom je Expres, po ňom nasleduje Rádio Slovensko

Najpočúvanejším rádiom je Expres,
 MML - TGI národný prieskum spotreby, médií a životného štýlu Market & Media  & Lifestyle - TGI ®
  po ňom nasleduje Rádio Slovensko




Najpočúvanejším rádiom na Slovensku je stále Rádio Expres, pustilo si ho 32,9 percenta poslucháčov. Za ním nasleduje Rádio Slovensko s 22,9 percenta. Vyplýva to z výsledkov prieskumu počúvanosti Radioprojekt, ktorý realizuje spoločnosť Median SK. TASR ich poskytla zástupkyňa spoločnosti Linda Kleinertová.
Tretím najpočúvanejším je Fun rádio s 22,2-percentnou podporou poslucháčov. Rádio Vlna má počúvanosť 17,5 percenta, Rádio Europa 2 dosiahlo počúvanosť 17,1 percenta. Nasleduje Rádio Melody, ktoré si naladilo 13,6 percenta poslucháčov a Rádio Regina s desiatimi percentami.
Najväčší podiel na trhu patrí Rádiu Expres s 21,8 percenta. Nasleduje Rádio Slovensko s hodnotou 18,6 percenta, Fun rádio dosiahlo 13,7 percenta. Rádio Europa 2 má 11,3 percenta a Rádio Vlna 9,8 percenta. Rádiu Melody namerali 7,8 percenta a Rádiu Regina podiel 5,4 percenta. Ostatným rozhlasovým staniciam patrí 11,5-percentný podiel na trhu.
Celková počúvanosť rádií v parametri "počúval posledný týždeň" predstavuje 85,8 percenta, čo je 3.817.000 poslucháčov vo veku 14 až 79 rokov. Každý deň počúva rádio viac ako 2,3 milióna ľudí (53,2 percenta populácie). V priemere každý občan SR počúva denne rádio viac ako hodinu a 35 minút. Každý poslucháč počúva rádio priemerne tri hodiny.
Spoločnosť Median SK realizuje kontinuálny prieskum Radioprojekt od apríla 2009. Zverejnené výsledky zbierali od 6. februára do 30. apríla 2023. Prieskum realizovali na vzorke 3063 respondentov, občanov SR vo veku 14 až 79 rokov.


Zdroj: TASR

Zomrela Milka Zimková

Zomrela Milka Zimková
Zomrela legendárna Milka Zimková. Mala 71 rokov


Vo veku 71 rokov zomrela slovenská herečka Milka Zimková.
Venovala sa tiež réžii a písaniu, preslávili ju film Pásla kone na betóne.
Emília Zimková je známa herečka, ktorú diváci poznajú z kultového filmu Pásla kone na betóne.
Vo svojráznej komédii si zahrala s Ľubomírom Paulovičom či Mariánom Geišbergom.
Podľa informácií RTVS zomrela Milka Zimková ešte v utorok 30. mája v nemocnici.
Informáciu o úmrtí pre RTVS potvrdil bývalý manžel herečky Ondrej Zimka, ktorý je známy akademický maliar.
Smutnú správu ako druhá potvrdila dcéra Milina Zimková.
Milku Zimkovú si dnes pripomenieme vo vysielaní spravodajskej RTVS :24 a tiež vo vysielaní Dvojky.


Zdroj: ČSFD

 

30. 5. 2023

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS 

Vlajka Poľska: farby a význam - Flags-World



Poľsko v pondelok oznámilo, že uvalilo sankcie na ďalších 365 bieloruských občanov, medzi ktorými je aj viac ako 150 poslancov bieloruského parlamentu.
"Títo ľudia propagovali bieloruský režim a podieľali sa aj na legitimizácii a podpore represívnej politiky orgánov v Minsku," uviedlo poľské ministerstvo vnútra podľa správy agentúry AFP.
Ministerstvo spresnilo, že tento krok bol reakciou na "potvrdenie drakonického rozsudku v prípade Andrzeja Poczobuta" (v bieloruštine Andrej Pačobut) - bieloruského novinára a príslušníka poľskej národnostnej menšiny, ktorý bol odsúdený na osem rokov odňatia slobody za kritické reportáže o režime Západom neuznaného bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka. Minulý piatok bieloruský Najvyšší súd zamietol jeho odvolanie a potvrdil rozsudok.
V dôsledku toho Poľsko uvalilo nové obmedzenia na 365 bieloruských občanov vrátane 159 zákonodarcov.
Ako spresnil poľský denník Rzeczpospolita, sankcie sa okrem poslancov dotknú 76 sudcov, siedmich prokurátorov, 32 zástupcov miestnej samosprávy a 28 príslušníkov a zamestnancov silových zložiek.
Na sankčný zoznam bolo zaradených aj 23 predstaviteľov bieloruských provládnych médií, ktorí sa podieľali na propagandistických aktivitách, 24 športovcov a športových aktivistov, osem zamestnancov bieloruských štátnych úradov, inštitúcií a podnikov a osem osôb pôsobiacich v oblasti kultúry a vedy.
Okrem toho sú na sankčnom zozname i 16 podnikatelia napojení na ruský kapitál a 20 podnikateľských subjektov.
Poľské ministerstvo spresnilo, že všetci sankcionovaní budú mať zakázaný vstup do Poľska a do schengenskej zóny voľného pohybu a ich majetok bude zmrazený.
Sankcie sa vzťahujú aj na "osoby zodpovedné za organizovanie nelegálnej migrácie do Poľska a pobaltských štátov", uvádza sa vo vyhlásení ministerstva.
Poľsko totiž obviňuje Bielorusko, kľúčového spojenca Ruska, z organizovania prílevu migrantov do Poľska. Preto pozdĺž svojich hraníc s Bieloruskom postavilo oceľový plot, aby takto zabránilo takýmto nelegálnym prechodom.

                         RTÜK fines four TV channels, Radio Sputnik - english

Turecká Štátna rada pre monitorovanie vysielania (RTÜK) začala v súvislosti s mediálnym pokrývaním prezidentských volieb vyšetrovať šesť hlavných televíznych staníc v krajine, ktoré sú kritické voči tamojšej vláde. RTÜK šesticu staníc v utorok obvinila z toho, že svojím volebným spravodajstvom "ponížili národ". TASR správu prevzala z agentúry DPA.
RTÜK vyšetruje Halk TV, Tele 1, KRT, TV5, Flash Haber a Szc TV, teda v podstate všetky opozičné stanice. Ako uviedla rada na Twitteri, dôvodom sú ich "urážky" voči občanom Turecka vo volebnom spravodajstve, na ktoré sa sťažovali samotní diváci.
Rada poznamenala, že "nezostane ticho" v prípade, keď stanice "nerešpektujú národnú vôľu, demokraciu a výsledky volieb", napísal v tvíte jej šéf Ebubekir Šahin.
RTÜK citovala napríklad komentár novinárky Čigdem Tokerovej v televízii Fox TV, ktorá uviedla, že "demokracia nespočíva len v hlasovaní". Hlavné novinárske zväzy vyjadrili Tokerovej podporu.
Rada nešpecifikovala, či uvedené televízne stanice vyšetruje ohľadom prvého alebo druhého kola volieb hlavy štátu. Tokerovej vyjadrenie je z nedele 28. mája, keď sa konalo druhé kolo hlasovania. Zvíťazil v ňom súčasný prezident Recep Tayyip Erdogan, ktorý porazil kandidáta opozície Kemala Kiličdarogla.
DPA pripomína, že Erdoganova vláda priamo či nepriamo kontroluje takmer všetky bežné médiá. RTÜK, ktorej vedenie je blízke Erdoganovi, po nedávnych právnych zmenách rozšírila svoje právomoci aj na internetové médiá.
Turecko je, čo sa týka slobody tlače, podľa organizácie Reportéri bez hraníc (RSF) na 165. mieste zo 180 krajín sveta.

 

Copyright  © TASR 2023

 Premium Vector | Twitter logo social media blue icon twitter brand logotype  twitter app button in vector editorial



Ak spoločnosť Twitter odmietne dodržiavať nový európsky zákon o digitálnych službách, ktorý začne koncom augusta platiť v celej Európskej únii (EÚ), dostane v Únii zákaz. Podľa portálu Politico sa tak v pondelok vyjadril francúzsky minister pre digitálnu transformáciu a telekomunikácie Jean-Noël Barrot.

Barrot sa vyjadreniami pre rádio France Info zapojil do rastúceho sporu medzi EÚ a platformou sociálnych médií multimiliardára Elona Muska.

„Dezinformácie sú jednou z najvážnejších hrozieb, ktoré dopadajú na naše demokracie,“ skonštatoval minister a dodal, že „ak Twitter opakovane nebude dodržiavať naše pravidlá, dostane v EÚ zákaz“.

Twitter pritom minulý týždeň odstúpil od kódexu postupov Európskej únie (EÚ) v oblasti dezinformácií. V piatok to na rovnomennej sociálnej a mikroblogovacej sieti napísal eurokomisár pre vnútorný trh Thierry Breton, ktorý zároveň upozornil, že povinnosti firme stále zostávajú. „Môžete utiecť, ale neskryjete sa,“ uviedol Breton a zároveň pripomenul, že podľa nových digitálnych pravidiel EÚ, ktoré zahŕňajú kódex postupov a začnú platiť v auguste, sa boj proti dezinformáciám stane „právnou povinnosťou“. „Naše tímy budú pripravené na ich vynucovanie,“ poznamenal.

Spomenutý kódex postupov je dobrovoľný súbor pravidiel, ktorý minulý rok prepracovali, a zahŕňa povinnosti pre spoločnosti sledovať politickú reklamu, zastaviť monetizáciu dezinformácií a poskytnúť lepší prístup k týmto platformám pre externé subjekty. Kódex podpísali Google, TikTok, Microsoft či Meta, ktorá vlastní Facebook a Instagram.

Rozhodnutie ukončiť svoju účasť na kódexe sa zdá byť ďalším krokom Elona Muska v uvoľňovaní na sociálnej sieti. Odvtedy, čo vlani prevzal spoločnosť, zrušil predchádzajúce pravidlá proti dezinformáciám a uvrhol jeho systém overovania a pravidlá moderovania obsahu do chaosu.

Už skôr sa pritom objavili náznaky, že Twitter nie je pripravený dodržať svoje záväzky. Európska komisia začiatkom tohto roka skritizovala Twitter za to, že neposkytol úplnú prvú správu podľa kódexu a uviedla, že poskytuje málo konkrétnych informácií a žiadne cielené údaje.

SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Zomrel Peter Simonischek

Zomrel Peter Simonischek
Zomrel herec Peter Simonischek,známy z filmov Tlmočník či Toni Erdmann



Vo veku 76 rokov zomrel v noci na utorok vo Viedni rakúsky divadelný a filmový herec Peter Simonischek. Medzinárodne známym sa stal vďaka postave vo filme Toni Erdmann z roku 2016 v réžii Maren Adeovej. Správu o hercovom úmrtí potvrdilo aj viedenské divadlo Burgtheater. TASR informuje na základe správ agentúr APA a DPA.

Peter Simonischek stvárnil množstvo divadelných, filmových i televíznych rol a diváci ho poznali v rozmanitých polohách - od komediálnej, až po dramatickú.

V snímke Toni Erdmann o vzťahu otca a dcéry, ktorá bola v roku 2017 nominovaná na Oscara v kategórii najlepší medzinárodný film, si zahral jednu z hlavných postáv po boku Sandry Hüllerovej. V roku 2018 ho do svojho filmu Tlmočník obsadil aj slovenský režisér Martin Šulík. V tomto roadmovie sledujeme dvoch starých pánov (syna bývalého esesáka a slovenského Žida, ktorému tento esesák zavraždil rodinu), aby počas cesty po Slovensku spoznali pravdu o svojej minulosti.

Na slávnom festivale klasickej hudby Salzburger Festspiele v rokoch 2002-2009 stvárnil rekordných viac než 100-krát postavu "Jedermanna". Hra dramatika Huga von Hofmannsthala je príbehom zomierania bohatého muža.

Na divadelných doskách začínal Peter Simonischek v Schauspielhaus Graz. Neskôr dostal trvalý angažmán v Stadttheater St. Gallen, v roku 1970 prešiel do divadla v Berne. Pôsobil aj v Staatstheater Darmstadt a Schauspielhaus Düsseldorf. Od roku 1979 bol 20 rokov členom súboru divadla Berliner Schaubühne. V roku 1999 sa vrátil do viedenského Burgtheatru. Tvarovala ho najmä spolupráca s renomovanými režisérmi, ako napríklad s Bobom Wilsonom, Lucom Bondym či Petrom Steinom.



Zdroj: TASR

Hostia a témy diskusnej relácie TV Joj Analýzy Na hrane

 

Hostia a témy diskusnej relácie 

 Analýzy Na hrane | JOJ.sk | Stránka, ktorá sa dá pozerať!

TV Joj Analýzy Na hrane

 

Analýzy Na hrane - politická diskusná relácia, ktorá voľne naväzuje na štvrtkový formát Na hrane. Nová relácia má ambíciu ponúknuť priestor analytikom, odborníkom, ale napríklad aj politikom, ktorí nedostávajú priestor vo večernej relácii.

Analýzy Na hrane majú predovšetkým webovú podobu, televízia ich vysiela
na spravodajskej televízii JOJ 24, na stránke Novinyplus.sk, na svojich webových platformách a na facebookovej stránke Na hrane TV JOJ, kde si štvrtkový politický duel našiel svoju stálu divácku základňu.

Hosťami relácie v utorok 30. mája budú poslanec NR SR Juraj Krúpa (SASKA) a Matúš Šutaj Eštok, poslanec NR SR (HLAS-SD).

Rozprávať sa budú o rokovaní NR SR, o informáciách o snahách manipulovať voľby, ale aj o bezpečnostných otázkach, o GLOBSECu, či o úlohách pre ministrov vnútra a obrany do volieb.

Nenechajte si ujsť reláciu Analýzy Na hrane v utorok 30. mája od 18:00.

CME Content Academy vstupuje do ďalšieho ročníka

CME Content Academy vstupuje 

do ďalšieho ročníka 

 
Cieľom unikátneho študijného programu je pripraviť účastníkov na prácu pre televíziu, po dokončení kurzu majú totiž záruku dlhodobej spolupráce na programoch pre TV Markíza a TV Nova.


Po úspešnom prvom roku existencie pokračuje výnimočný projekt CME Content Academy ďalším ročníkom. V minulom roku televízie Markíza a Nova spolu s Televíznym inštitútom spustili CME Content Academy, dvojročný štipendijný program, ktorý pripravuje účastníkov na prácu v televízii a po jeho absolvovaní im ponúka dlhodobú spoluprácu na programoch pre TV Markíza a TV Nova. Záujemcovia majú možnosť prihlásiť sa do ďalšieho kurzu, ktorý sa začne v októbri tohto roka. Prihlášky je možné podávať do 19. júna 2023.

„CME Content Academy je unikátny projekt, ktorý dáva každému s vášňou pre svet televízie jedinečnú šancu uplatniť svoje nadanie. Účastníci majú možnosť načerpať neoceniteľné teoretické i praktické vedomosti, ktoré si následne aj hneď vyskúšajú v praxi na stáži v TV Markíza alebo TV Nova. Teším sa na ďalšie kolo výberového procesu a som zvedavý, aké nové talenty objavíme,“ hovorí Matthias Settele, generálny riaditeľ TV Markíza a člen odbornej komisie akadémie.

CME Content Academy je dvojročný intenzívny kurz, ktorý prebieha primárne v českom jazyku a je rozdelený do ôsmich blokov. Účastníci sa naučia viesť projekty, vyvíjať námety, písať scenáre, strihať, produkovať a režírovať natáčanie. Súčasťou kurzu je aj televízny marketing, dátová analytika a udržateľné natáčanie, známe ako "greenfilming". Tohtoročný kurz sa začína v októbri a koná sa v Brne pod záštitou Televízneho inštitútu.

Medzi lektormi sú oceňovaní odborníci zo sveta televízie a filmu zo Slovenska, Česka i zo zahraničia, napríklad generálny riaditeľ TV Markíza Matthias Settele, šéfproducentka hranej tvorby TV Markíza Alexandra Dubovská, šéfka vývoja hranej tvorby TV Markíza Evita Twardzik, riaditeľ Centra marketingu TV Markíza Michal Borec, vedúca oddelenia reality a zábavných formátov v rámci Centra výroby TV Markíza Lucia Perojuc či producentka z rovnakého oddelenia Kseniia Chorna.

Ďalej sú to držiteľ Emmy, producent a predseda Asociácie producentov v audiovízii Vratislav Šlajer, významný producent a šéf vývoja TV Nova a Voyo Michal Reitler, oceňovaná dokumentaristka Erika Hníková, režisér Jan Prušinovský a mnohí ďalší.

Prihláška je k dispozícii na tejto webovej stránke do 19. júna 2023. Po úspešnom dokončení kurzu absolventi automaticky prechádzajú na platené pozície kreatívnych tvorcov nových projektov v TV Markíza alebo TV Nova.

Viac informácií o celom projekte nájdete na stránke CME Content Academy.

29. 5. 2023

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 

Twitter (@Twitter) / Twitter


Twitter sa rozhodol odstúpiť od európskeho Kódexu postupov v oblasti dezinformácií, ktorý je dobrovoľnou dohodou združujúcou najväčšie sociálne siete. Eurokomisár pre vnútorný trh Thierry Breton však podotkol, že svoje povinnosti musí Twitter dodržiavať aj naďalej. TASR správu prevzala z agentúry AFP.
Kódex postupov v oblasti dezinformácií Európska únia predstavila v roku 2018 a aktualizovala vlani. Podpísalo ho viac ako 30 signatárov vrátane technologických gigantov, akými sú Google, Meta, Twitter, Microsoft a TikTok. Okrem nich sa k tejto dobrovoľnej dohode zaviazali aj menšie spoločnosti, poskytovatelia reklamných služieb, overovatelia faktov či mimovládne organizácie.
Kódex zostavili samotní signatári a obsahuje viac ako 30 záväzkov, ako napríklad lepšiu spoluprácu s overovateľmi faktov a obmedzenie propagácie subjektov šíriacich dezinformácie.
"Utiecť síce môžete, ale neschováte sa. Okrem dobrovoľných záväzkov bude boj proti dezinformáciám právne záväzný od 25. augusta v rámci Zákona o digitálnych službách (DSA)," napísal eurokomisár Breton. Upozornil tiež, že dodržiavanie zákona sa bude prísne presadzovať.
Agentúra AFP pripomína, že odkedy sociálnu sieť Twitter kúpil vlani miliardár Elon Musk, uvoľnili sa na nej pravidlá kontrolovania problematického obsahu, čo umožnilo propagátorom dezinformácii šíriť na Twitteri nepravdivé údaje.
 

Copyright  © TASR 2023

                  Štandard — Demonštranti v Belehrade obkľúčili budovu štátnej televízie

Davy protivládnych demonštrantov v sobotu obkľúčili budovu srbskej štátnej televízie v centre Belehradu. Zdôraznili tak ich požiadavku, aby prezident Aleksandar Vučić zmiernil svoj vplyv na hlavné médiá a dal priestor aj alternatívnym hlasom.
Desiatky tisíc podporovateľov opozície sa zišli v Belehrade deň po tom, čo sa tam uskutočnilo podobne veľké zhromaždenie prezidentových stúpencov, z ktorých väčšinu tam priviezli autobusmi z iných častí Srbska či dokonca zo zahraničia. Pred budovou televízie RTS ľudia pískali na píšťalky a hlasne vyjadrovali svoj nesúhlas. Demonštranti poukazujú na to, že podľa zákonov by mala byť štátna televízia ako verejnoprávna inštitúcia nezaujatá, pričom je otvorene provládna.
Po oficiálnom konci demonštrácie sa skupiny ľudí zhromaždili pri parlamentnej budove a štátnej televízii, pričom tvrdili, že sa chcú silou dostať do budov. Organizátori protestu im zabránili vo vstupe s tým, že ich úrady infiltrovali, aby demonštrantov vykreslili ako násilníkov. Protivládna demonštrácia bola už štvrtá od masových strelieb zo začiatku mája, ktoré zanechali 18 mŕtvych.</p>
Zdá sa, že opozíciou vedené demonštrácie v Srbsku sa formujú do najväčšej revolty proti Vučićovej autokratickej vláde počas jeho viac ako 10 rokov pri moci, konštatuje agentúra AP. Demonštranti požadujú jeho odstúpenie, ako aj rezignácie ďalších popredných predstaviteľov a odobratie licencií provládnym médiám, ktoré vysielajú násilný obsah a sú hostiteľmi kriminálnikov a vojnových zločincov. Vučić obvinil opozíciu z toho, že zneužíva tragédie pre politické účely. Opozičné strany sa zaviazali pokračovať v demonštráciách, kým nebudú splnené ich požiadavky.

                         Białoruś. Rozprawa apelacyjna w procesie działacza polskiej mniejszości Andrzeja  Poczobuta, skazanego na osiem lat więzienia - TVN24

Bieloruský najvyšší súd v piatok potvrdil osemročné väzenie pre novinára a prominentného príslušníka početnej poľskej menšiny v krajine Andrzeja Poczobuta. Rozhodnutie je považované za súčasť rozsiahlych zásahov vlády proti predstaviteľom opozície, aktivistom za ľudské práva a nezávislým reportérom.

Súd zamietol odvolanie 50-ročného reportéra denníka Gazeta Wyborcza a odmietol všetky argumenty obhajoby. Vo februári ho v neverejnom procese v meste Hrodna uznali za vinného z poškodzovania bieloruskej národnej bezpečnosti a „podnecovania nezhôd“.

Poczobuta, ktorý písal pre vplyvné poľské noviny Gazeta Wyborcza, zadržali ešte v marci 2021. Vo veľkej miere sa venoval protestom, ktoré v roku 2020 zasiahli Bielorusko po prezidentských voľbách. V nich podľa oficiálnych výsledkov triumfoval Alexander Lukašenko, ktorý je pri moci od roku 1994, no opozícia a západné krajiny všeobecne považujú tieto voľby za zmanipulované.

Obžaloba proti Poczobutovi sa odvolávala na jeho spravodajstvo o protestoch a jeho vyhlásenia na obranu etnických Poliakov v Bielorusku s odkazom na sovietsku inváziu do Poľska v roku 1939, ktorú označil ako akt „agresie“.
Bieloruské združenie novinárov uviedlo, že Poczobutovo odvolanie posudzovali za zatvorenými dverami a bez vysvetlenia. Novinár je v súčasnosti vo väznici č. 1 v Hrodne a teraz ho prevezú do trestaneckej kolónie.
Poľské ministerstvo zahraničných vecí v piatok prisľúbilo, že bude naďalej vyzývať na prepustenie všetkých politických väzňov v Bielorusku. „Potvrdenie rozsudku osem rokov väzenia pre Andrzeja Poczobuta jasne poukazuje na zlú vôľu bieloruských orgánov voči predstaviteľom národnostnej menšiny v Bielorusku,“ uviedol rezort na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter.

SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.