19. 3. 2016

ÚV SR: Nový Čas o stretnutí premiéra SR s prezidentom U.S.Steel zavádza


ÚV SR: Nový Čas 
o stretnutí premiéra SR s prezidentom U.S.Steel zavádza


Nový Čas vo svojom dnešnom vydaní, v článku venujúcom sa rokovaniu predsedu vlády SR R. Fica s prezidentom U.S. Steel M. Longhim z januára tohto roku, zavádza. V titulku článku denník tvrdí: "O prepúšťaní tajne hovorili s Ficom pred voľbami!". Táto informácia je však nepravdivá, o čom Úrad vlády SR redakciu denníka jasne informoval. Úrad vlády rokovanie s prezidentom United States Steel M. Longhim potvrdil s tým, že jeho predmetom bola kritická situácia na trhu s oceľou a možnosti vlády SR pomôcť na európskej úrovni. Úrad vlády SR súčasne jasne odmietol, že by na tomto rokovaní boli preberané otázky predaja podniku či prepúšťania zamestnancov.
      Denník tak svoje nepravdivé tvrdenie uvedené v titulku opiera výlučne o jednostranné vyjadrenie zástupcu odborov podniku, ktorý navyše potvrdil, že sa o obsahu rokovania premiéra R. Fica s prezidentom M. Longhim "dozvedel", čo znamená, že tento obsah rokovaní nemôže priamo potvrdiť.
      Nový Čas teda napriek neexistencii podložených informácií a napriek jasnému stanovisku Úradu vlády SR, uviedol v titulku článku nepravdivé tvrdenie, zavádza svojich čitateľov a poškodzuje tým svoju dôveryhodnosť.
TASR o tom informoval Tlačový odbor Úradu vlády SR.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Extrémistická organizácia Islamský štát (IS) zverejnila dnes na internete nový propagandistický videofilm, v ktorom vystupuje britský fotoreportér John Cantlie. Video bolo údajne nakrútené v severoirackom meste Mósul ovládanom IS. Informovala o tom dnes agentúra AP.
      Ide o prvé video s Cantliem od februára 2015, keď sa objavil na snímke, ktorá bola údajne nakrútená v sýrskej provincii Aleppo.
      Najnovšie video zverejnila spravodajská agentúra Amak spriaznená s Islamským štátom. Cantlie si v ňom robí posmech z amerických leteckých útokov v Iraku a Sýrii a predstavuje Mósul ovládaný IS ako mesto, v ktorom pulzuje život a ľudia sa majú oveľa lepšie ako za čias diktátora Saddáma Husajna. V závere videa sa Cantlie vyjadruje pochvalne o IS, ktorý podľa neho ovláda v Iraku a Sýrii obrovské územia. 
      IS využíva Cantlieho na propagandistické účely už dlhšie. Britský novinár sa v minulosti objavil v niekoľkých videách nakrútených v Mósule, Aleppe a Kobané, pričom podľa AP pravdepodobne hovorí pod nátlakom.
      Cantlieho, ktorý predtým pracoval pre viacero periodík ako Sunday Times, Sun a Sunday Telegraph, uniesli islamisti spolu s americkým novinárom Jamesom Foleym v novembri 2012. Foleyho v auguste 2014 brutálne zavraždili. 

Copyright © TASR 2016


V limitovanom pokračovaní seriálu Prison Break: Útek z väzenia (2005 - 2009) sa predstavia americkí herci Robert Knepper, Rockmond Dunbar a ich portorický kolega Amaury Nolasco. Doplnia tak pôvodných protagonistov Wentwortha Millera, Lincolna Burrowsa a Sarah Wayne Callies. Päťdesiatšesťročný Robert Knepper, známy z akčných filmov Rukojemník (2005) či Hitman (2007), si zopakuje úlohu Theodora "T-Bag" Bagwella. Štyridsaťtriročný Rockmond Dunbar opäť stvárni Benjamina Milesa "C-Note" Franklina. Rodáka z kalifornského mesta Berkeley pritom diváci a diváčky mali možnosť vidieť napríklad v komédii Kiss Kiss Bang Bang (2005) či v seriáloch Klinika Grace (2005), Zákon gangu (2008) alebo Sliediči (2010). Štyridsaťpäťročný Amaury Nolasco, ktorý sa do povedomia verejnosti dostal najmä vďaka snímkam Rýchlo a zbesilo 2 (2003) a Transformers (2007), sa v pripravovanom pokračovaní predstaví ako Fernando Sucre. Okrem spomínaných hercov si v seriáli zahrá tiež 44-ročný Newyorčan Mark Feuerstein, ktorý stvárni manžela pôvodnej postavy doktorky Sary Tancredi (Sarah Wayne Callies). Divákom a diváčkam sa predstavia aj herci Rick Yune (Ja), Augustus Prew (Whip) a Steve Mouzakis (Van Gogh). Pripravovaná séria vzniká pod taktovkou americkej spoločnosti 20th Century Fox Television. Bude mať deväť epizód, pričom tvorca a výkonný producent Paul Scheuring momentálne pracuje na ich scenároch. Nové diely sa budú odohrávať niekoľko rokov po udalostiach zo štvrtej série, pričom sa v nich predstavia obe hlavné postavy - bratia Michael Scofield (v podaní Wentwortha Millera) a Lincoln Burrows (Dominic Purcell), a to aj napriek tomu, že Michael Scofield v záverečnom filme Prison Break: The Final Break (2009) zomrel. Prezidentka 20th Century Fox Television Dana Walden však uviedla, že nová séria poskytne "logické a uveriteľné vysvetlenie, prečo je stále nažive". Seriál má na konte napríklad dve nominácie na ocenenie Zlatý Glóbus. Nakrúcanie nových častí by sa malo začať v apríli v kanadskom Vancouveri.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Zomrel Roman Spišiak

Zomrel Roman Spišiak

Dnes ráno zomrel po ťažkej chorobe  Roman Spišiak, mediálny právnik. Roman Spišiak založil súťaž MISS SLOVENSKO, venoval sa modelingu, bol známym textárom. Patril medzi zakladateľov mediálnej agentúry P.S.M.A. Bol aj predsedom SOZ slobodných povolaní.

TO JE TV!

TO JE TV!

Zomrel Jan Němec

Zomrel Jan Němec
foto
Vo veku 79 rokov zomrel po ťažkej chorobe filmový režisér Jan Němec. Uviedol to dnes server iDnes.cz, ktorému to oznámila Nemcova manželka Iva Ruszeláková. Nemec bol známy ako jeden z filmových tvorcov takzvanej slovenskej novej vlny v 60. rokoch. Na medzinárodnej scéne zaujal už svojím celovečerným debutom Démanty noci z roku 1964.

"Neprial si žiadne obrady, žiadne prejavy. Posledná rozlúčka bude v najužšom rodinnom kruhu, len ja a naša dcéra. Kto na neho chce spomenúť, nech zapáli sviečku," povedala serveru Ruszeláková.

Medzi tvorca novej vlny okrem Nemcov patrí napríklad Miloš Forman, Věra Chytilová alebo Jiří Menzel. S Chytilovú a Menzelom sa Nemec stretol pri štúdiách na FAMU aj pri spoločnom režírovanie filmu Perličky na dne z roku 1965. Medzi režisérmi tohto poviedkového snímky podľa diela Bohumila Hrabala bola aj ďalšie známe mená novej vlny - Jaromil Jireš a Evald Schorm.

Nemcov celovečerný debut Démanty noci podľa poviedok Arnošta Lustiga, zobrazujúci útek dvoch slovenských mladíkov z transportu smrti, priniesol režisérovi aj medzinárodné ocenenia, ktorých sa vďaka svojej tvorbe dočkal aj v ďalších rokoch. Za snáď najznámejšia snímka O slávnosti a hosťoch dokonca Nemca v roku 1969 označil anglický odborný časopis Film and Filming za najlepšieho svetového režiséra roka.

Snímka O slávnosti a hosťoch, ktorý bol satirou na podliezanie mocným v honbe za funkciami, však popudil vtedajší mocné komunistického režimu a vyslúžil si zákaz. Nemec si tiež proti sebe poštval režim dokumentárnymi zábery Strahovské udalosti z roku 1967 o policajnom zásahu proti študentskej demonštrácii a Oratórium pre Prahu, ktoré zaznamenalo prvý deň sovietskej okupácie Československa 21. augusta 1968. "To bol môj najúspešnejší film, videlo ho vyše miliardy ľudí. kam sa hrabe Spielberg, "komentoval to režisér.

Nemec bol potom odstavený od filmu a pracoval nejaký čas v televízii. Nadšenie pre nové formy realizoval v prvých slovenských klipoch v recitáloch Marty Kubišovej, svoje druhé ženy. Oceňovaný bol aj Čas slnka a ruží s Karlom Gottom. S nástupom normalizácie bol ale donútený opustiť vlasť, do emigrácie odišiel v roku 1974. Potom žil 15 rokov v Nemecku a USA, kde sa živil rôzne, okrem iného aj natáčaním svadobných videí. V Amerike bol ale aj poradcom pri natáčaní Neznesiteľné ľahkosti bytia a koncom 80. rokov získal nomináciu na cenu Emmy za dokument o poľskom exilovom spisovateľovi Czesław Miłosz.

Po návrate do Česka po roku 1989 nakrútil napríklad komédiu V žiare kráľovskej lásky, dráma Meno kódu: Rubín alebo lyrickú spoveď Nočná hovory s matkou. Tento rok pracoval na filme Vlk z Kráľovských Vinohrad podľa vlastných autobiografických poviedok.

18. 3. 2016

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Spoločnosti Ringier Axel Springer Slovakia a Azet.sk sa spoja do jednej firmy. Vytvoria tak multimediálnu spoločnosť, ktorá svojím portfóliom printových produktov zasiahne 47 % čitateľov všetkých slovenských denníkov a časopisov a svojím online portfóliom viac ako 83 % slovenskej internetovej populácie.
      Ako dnes Ringier informoval, spoločnosť Azet.sk sa s ním zlúči 1. júna tohto roka. Všetky jej aktíva, ku ktorým patrí portál Azet.sk, spravodajské Aktuality.sk, Pokec.sk, Bistro.sk, ale aj ostatné služby budú po zlúčení prevádzkované pod hlavičkou Ringier Axel Springer Slovakia. Sídlo vydavateľstva bude naďalej v Bratislave, v Žiline zostane vývoj v oblasti informačných technológií.
      Zlúčením Azetu do vydavateľstva Ringier Axel Springer Slovakia príde k dokončeniu spojenia, ktoré sa začalo v roku 2010. Ringier vtedy odkúpil 70-% podiel v Azete od zakladateľa Milana Dubca a jeho spoločníkov. Majoritný podiel vlastní spoločnosť Ringier Axel Springer Media AG, pričom minoritným akcionárom ostane Dubec. Ten bude aj naďalej generálnym riaditeľom zlúčenej spoločnosti s takmer 800 zamestnancami a spolupracovníkmi.

Copyright © TASR 2016

Asian Film Awards

Asian Film Awards

Desiaty ročník odovzdávania Asian Film Awards, ktoré sa konalo vo štvrtok v čínskom Macau, ovládla taiwansko-čínská akčná dráma Assassin. Snímka, ktorú nakrútil režisér Hsiao-Hsien Hou, získala osem z celkových pätnástich cien, vrátane tej pre najlepší film. Houa tiež vyhlásili za najlepšieho režiséra, 68-ročný filmár sa však na ceremoniáli nezúčastnil, a ceny v obidvoch spomínaných kategóriách tak zaňho prevzal kameraman Mark Lee Ping-bing. Assassin ďalej triumfoval aj v kategóriách Najlepšie herečka (Qi Shu), Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe (Yun Zhou), Najlepšia kamera, Najlepšia pôvodná hudba, Najlepšia výprava a Najlepší zvuk.
Cenu pre najlepšieho herca získal Kórejčan Lee Byung-hun za výkon v snímke Naeboojadeul (Inside Men), Japonec Tadanobu Asano zvíťazil medzi hercami vo vedľajšej úlohe za film Kishibe no tabi (Journey to the Shore), čínsku herečku Jessie Li vyhlásili za výkon v dráme Ta xue xun mei (Port of Call) za najlepšieho nováčika, pričom tento film získal aj cenu za strih. Medzi scenáristami triumfoval Zhangke Jia so snímkou Shan he gu ren (Mountains May Depart), ktorú aj režíroval. Ceny za celoživotné dielo získali japonská herečka Kirin Kiki a hongkonský režisér a choreograf súbojov Woo-ping Yuen.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Komu patrí WINNETOU?

Komu patrí WINNETOU?

Všeobecný súd vyhovel žalobe, ktorú podalo vydavateľstvo Karl-May proti rozhodnutiu Úradu pre ochranné známky Únie vyhlasujúcemu ochrannú známku Spoločenstva WINNETOU za neplatnú

Úrad nemal vyhovieť návrhu na vyhlásenie neplatnosti, ktorý podala Constantin Film, bez toho, aby samostatne posúdil, či má označenie Winnetou opisný charakter vzhľadom na dotknuté výrobky a služby
Nemecké vydavateľstvo, spoločnosť Karl-May, je od roku 2003 majiteľom slovnej ochrannej známky Spoločenstva WINNETOU zapísanej najmä pre filmy, tlačiarenské výrobky, šperky, voňavkárske výrobky, kozmetické prípravky, výrobky z kože, predmety do domácnosti, oblečenie, hry, potraviny, podujatia a oddychové osady/tábory, ako aj prepravu osôb, ubytovanie a reštauračné služby.
Na základe návrhu na vyhlásenie neplatnosti, ktorý podala nemecká spoločnosť Constantin Film Produktion GmbH, Úrad pre ochranné známky Únie (ÚHVT) v roku 2013 vyhlásil túto ochrannú známku za neplatnú s výnimkou „tlačového písma“ a „tlačiarenských štočkov“. Pre ostatné výrobky a služby sa Úrad pre ochranné známky domnieval, že so zreteľom na Winnetoua, fiktívneho, šľachetného a spravodlivého indiánskeho náčelníka, ktorý je hlavnou postavou série románov od nemeckého autora Karla Maya, ako aj hlavný hrdina filmov, divadelných alebo rozhlasových hier, je toto označenie opisné a nemá rozlišovaciu spôsobilosť, a teda nemôže byť chránené ako ochranná známka ani monopolizované.
Svojím dnešným rozsudkom Všeobecný súd vyhovel žalobe podanej vydavateľstvom Karl-May voči rozhodnutiu Úradu pre ochranné známky a toto rozhodnutie zrušil.
Podľa Všeobecného súdu Úrad pre ochranné známky porušil zásady autonómie a nezávislosti, ktorými sa spravujú ochranné známky Spoločenstva.
Úrad pre ochranné známky totiž namiesto toho, aby autonómne posúdil, či má označenie Winnetou vzhľadom na dotknuté výrobky a služby opisný charakter, priznal imperatívnu hodnotu rozhodnutiam nemeckých súdov, podľa ktorých je toto označenie opisné, a preto nemôže byť chránené ako ochranná známka. Úrad pre ochranné známky sa opätovne dopustil pochybenia tým, že dospel k záveru o nedostatku rozlišovacej spôsobilosti na základe posúdení týkajúcich sa opisného charakteru.
Všeobecný súd okrem toho uviedol, že Úrad pre ochranné známky svoje rozhodnutie dostatočne neodôvodnil.
Úrad pre ochranné známky najmä nedostatočne vysvetlil dôvody, pre ktoré by označenie Winnetou malo byť okrem svojho konkrétneho významu ako označenie fiktívnej osoby vnímané ako všeobecný odkaz na pojmy „indián“ a „indiánsky náčelník“.
Navyše odôvodnenie opisného charakteru týkajúce sa výrobkov, ktoré Úrad pre ochranné známky zoskupil do kategórie výrobkov „reklamného predaja“, je príliš všeobecné a abstraktné. Tieto výrobky nemožno považovať za homogénnu kategóriu; okrem toho Úrad len uviedol, že pokiaľ ide o tieto výrobky, označenie Winnetou opisuje, že ide o výrobky súvisiace s filmami alebo románovou postavou, pri ktorých spotrebiteľ predpokladá, že sú to len reklamné výrobky týkajúce
sa postavy „Winnetoua“, bez toho, aby odvodzoval pôvod týchto výrobkov. Chýba teda osobitná
analýza so zreteľom na povahu a vlastnosti dotknutých výrobkov.
Vzhľadom na to, že Všeobecný súd dnešným rozsudkom zrušil rozhodnutie Úradu pre
ochranné známky, musí tento Úrad znovu rozhodnúť o návrhu na vyhlásenie neplatnosti,
ktorý podala Constantin Film, pričom zohľadní odôvodnenie rozsudku Všeobecného súdu.



Zdroj: http://curia.europa.eu/…/applica…/pdf/2016-03/cp160033sk.pdf

VÝROKY TÝŽDŇA

            VÝROKY TÝŽDŇA

„Ak sa KDH napríklad pod mojim vedením nebude chcieť pretransformovať na modernú konzervatívnu stranu, oživím Občanov Slovenska.“
Alojz Hlina

„Ja som to nešírila, ja som to sharovala!"
Martina Šimkovičová

"To, čo sa stalo neďaleko Smolenska, bolo zamerané na zbavenie Poľska jeho vedenia, ktoré bolo na ceste doviesť náš národ k nezávislosti. Boli sme prvými obeťami terorizmu v 30. rokoch minulého storočia a v dôsledku Smolenska môžeme povedať, že sme sa stali aj prvou významnou obeťou terorizmu v modernom konflikte, ktorý sa odvíja pred našimi očami."
Antoni Macierewicz, poľský minister obrany

Zomrel Larry Drake

Zomrel Larry Drake

Vo veku 66 rokov zomrel americký herec Larry Drake, ktorý je známy zo seriálu Právo v Los Angeles (1986 - 1994). Podľa informácií portálu TMZ.com mal v poslednom čase zdravotné problémy spojené s telesnou hmotnosťou, nešlo však o nič akútne. Príčina jeho úmrtia zatiaľ nie je známa.
Nemenované zdroje tiež uviedli, že telo zosnulého našiel vo štvrtok v jeho hollywoodskom dome kamarát, ktorý zavolal záchranku. Smutnú správu potvrdil americkému týždenníku People aj Drakeov agent Mike Eisenstadt, ktorý ho nazval "milým človekom a výborným hercom".
Larry Drake sa narodil 21. februára 1949 v meste Tulsa v Oklahome. V spomínanom seriáli Právo v Los Angeles účinkoval v období 1987 až 1994 a vyslúžil si za to tri nominácie na Zlatý glóbus a tiež tri na cenu Primetime Emmy, pričom z nich sa mu dve podarilo premeniť na víťazstvo. Zahral si aj v snímkach Darkman (1990), Nebezpečná zásielka (1998), Zlatý poklad (1999), Inferno (1999), Prci, prci, prcičky 2: Pikantné pokušenie (2001), Krvavá pomsta (2005), Čarodejník (2007) či Patológia (2008) a v seriáli Korisť (1998).

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

17. 3. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Kanadský spevák Justin Bieber uzavrel mimosúdnu dohodu s fotografom Josem Osminom Hernandezom Duranom, ktorý naňho v júni 2013 podal žalobu za napadnutie. Informoval o tom paparazzov právnik Steven Madison s tým, že podmienky dohody sú tajné. Súdny proces sa mal začať v stredu.
K incidentu došlo ešte v roku 2012 na parkovisku pred nákupným centrom v kalifornskom meste Calabasas, kde bol Bieber s vtedajšou priateľkou Selenou Gomez. Tí už z centra odchádzali, keď zrazu Bieber vystúpil z auta a rozbehol sa za Duranom, ktorý dvojicu fotil. Spevák fotografa údajne kopol do brucha, udrel do tváre, potom sa vrátil do auta a odišiel preč. Duran vo svojej žalobe žiadal bližšie nešpecifikované odškodné.
Dvadsaťdvaročný Justin Drew Bieber, ktorý je okrem hudby známy aj početnými problémami so zákonmi, vydal v roku 2009 EP nahrávku My World, po ktorej nasledovali albumy My World 2.0 (2010), Under The Mistletoe (2011), Believe (2012) a Purpose (2015). Na konte má tiež kompilácie My Worlds: The Collection (2010) a Journals (2013). Spevák, ktorého najznámejšími hitmi sú skladby Baby (feat. Ludacris), Boyfriend, Where Are Ü Now (feat Jack Ü) alebo What Do You Mean?, stihol počas kariéry získať okrem iného jednu Grammy, dve BRIT Awards, dvanásť Billboard Music Awards, osem American Music Awards či šestnásť Teen Choice Awards.

Mediálna spoločnosť Albatros Media, a. s. podpísala 15. marca dohodu o prevzatí 100-percentného obchodného podielu v českom vydavateľstve Egmont ČR, s. r. o. Súčasťou transakcie je vydávanie existujúceho portfólia vydavateľstva Egmont a používanie jeho značky a loga v budúcnosti. Transakcia bude dokončená v priebehu niekoľkých mesiacov jej vysporiadaním. Informovala o tom spoločnosť Albatros Media.
Nákup prinesie skupine Albatros Media zvýšenie konsolidovaného ročného obratu na približne 750 mil. CZK. Spoločnosť dosiahla minulý rok konsolidované tržby vo výške približne 700 mil. CZK. Produkcia spoločnosti pokrýva viac ako 17 % vydavateľského trhu a každoročne uvedie na trh približne 1 500 nových titulov.
Vydavateľstvo Egmont ČR je súčasťou celosvetovej vydavateľskej skupiny Egmont, ktorá má aktivity v 30 krajinách sveta. Egmont ČR vznikol v roku 1990 a po vydavateľstvách skupiny Albatros Media mu patrí na trhu detskej a young adult literatúry druhá pozícia. Egmont vydáva ročne v Česku približne 250 titulov a 150 titulov uvádza na slovenský trh v slovenčine.
Skupina Albatros Media nadväzuje na spoločnosť Albatros nakladateľstvo, a. s., ktorá vznikla v roku 1949 a odvtedy vydala viac ako 10 tis. titulov v celkovom náklade presahujúcom 350 mil. výtlačkov. Tituly ponúka pod vlastnými značkami v Českej republike a na Slovensku. V apríli 2011 začala svoju činnosť nová mediálna spoločnosť Albatros Media Slovakia, s. r. o., ktorej vlastníkom je česká spoločnosť Albatros Media, a. s.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Nesprávne označenie autora fotografie a chýbajúci hypertextový odkaz pôvodného zdroja informácií sú najčastejšie chyby pri preberaní alebo označovaní preberaného cudzieho obsahu na internete. Konštatuje to Etická komisia združenia Interactive Advertising Bureau (IAB) Slovakia (predtým Asociácia internetových médií). Vyplýva to z aktuálneho monitoringu Etickej komisie IAB Slovakia, ktorý sa venoval dodržiavaniu kódexu preberania obsahu na internete v športovom spravodajstve. Agentúru SITA o tom informovala výkonná riaditeľka IAB Slovakia Daša Karpelová. Členovia etickej komisie zároveň skonštatovali, že dostávajú čoraz menej podnetov na preskúmanie z dôvodu podozrenia neetického šírenia internetového obsahu.
Etická komisia IAB upozorňuje, že autora fotografie je potrebné uviesť vždy bezprostredne nad alebo pod prevzatým objektom, fotografiou. Pri preberaní časti obsahu z iného domáceho či zahraničného webu je podľa etických pravidiel preberania obsahu na internete potrebné uvádzať jeho zdroj, a to jeho presným označením (meno autora a servera) spravidla bezprostredne pri cudzom obsahu a zároveň hypertextovým odkazom vedúcim na presné miesto zdrojového obsahu.
Komisia aktívne monitoruje stránky členských médií IAB Slovakia ako i webstránky zaradené do merania AIMmonitor s dôrazom na súlad obsahu webov so stanovenými etickými zásadami. V monitoringu vykonanom za uplynulé tri mesiace sa komisia zamerala na obsah športového spravodajstva slovenských online médií. K médiám, ktoré k svojmu obsahu na webových stránkach za sledované obdobie pristupujú najzodpovednejšie a preberaný obsah označujú v súlade s Kódexom, patria Petit Press (sport.sme.sk), N Press (dennikn.sk/sport), Perex (sport.pravda.sk) a Nearby smart communication (dobrenoviny.sk/sport).
Preberanie obsahu na internete získalo na Slovensku jasné etické pravidlá minulý rok. Vyplývajú z Kódexu preberania obsahu na internete, k dodržiavaniu ktorého sa začiatkom apríla 2015 zaviazali všetci členovia združenia Interactive Advertising Bureau Slovakia. Kódex začal v praxi platiť 1. júla 2015. Členov IAB Slovakia viedli k vzniku Kódexu preberania obsahu na internete praktiky niektorých médií s nedovoleným kopírovaním a publikovaním autorsky neusporiadaného obsahu. Na dodržiavanie kódexu dohliada Komisia pre dohľad nad dodržiavaním kódexu, ktorú zriadilo IAB. Etická komisia má v prvom rade tvoriť štandardy etického správania sa vo forme pravidiel a vykonávať dohľad nad ich dodržiavaním. Začiatkom tohto roka boli valným zhromaždením IAB Slovakia zvolení noví členovia etickej komisie. Predsedom komisie sa stal Vladimír Kroupa z News and Media Holding a.s. a podpredsedom Branislav Karvaš zo Zoznam, s.r.o. Členmi ďalej sú Zuzana Barinková (Digiline, spol. s.r.o.), Martin Dančiak (Markíza - Slovakia, spol. s r.o.), Janka Donovalová (Petit Press a.s.), Andrea Szőcsová (Mafra Slovakia, a.s.) a Rastislav Šedaj (Perex a.s.). Komisia okrem monitoringu tiež prijíma a posudzuje podnety týkajúce sa možného porušovania etického preberania obsahu na internete.
IAB Slovakia (predtým Asociácia internetových médií) vznikla v máji 2005 ako združenie subjektov pôsobiacich na slovenskom internetovom trhu, ktorého hlavným cieľom je zabezpečiť informovanosť o internete a možnostiach jeho využitia ako reklamného média. V súčasnosti má IAB Slovakia 32 členov. IAB Slovakia je od roku 2011 členom IAB Europe. Viac o jej poslaní a práci možno nájsť na jej webstránke http://www.iabslovakia.sk.


©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Predstavitelia americkej televízie AMC oznámili, že seriál Volajte Saulovi (2015), ktorý je spinoffom a zároveň prequelom Perníkového tatka (2008 - 2013), sa dočká aj tretej sezóny. Tá bude mať rovnako ako prvé dve série desať epizód, na ktorých sa budú znova podieľať tvorcovia Vince Gilligan a Peter Gould. Termín jej premiéry zatiaľ neoznámili.
Seriál Volajte Saulovi sa zameriava na právnika Jimmyho McGilla alias Saula Goodmana v podaní Boba Odenkirka, pričom zachytáva jeho život predtým, než sa stal právnikom stredoškolského učiteľa chémie Waltera Whitea (Bryan Cranston) v spomínanom seriáli Perníkový tatko. Vo Volajte Saulovi účinkujú okrem Odenkirka aj Jonathan Banks, Michael McKean, Patrick Fabian, Rhea Seehorn, Michael Mando, Julie Ann Emery, Jeremy Shamos a Kerry Condon. Seriál má na konte sedem nominácií na ceny Emmy a jednu na Zlatý glóbus.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

V čečenskej metropole Groznyj zbili včera Igora Kaľapina, člena ruskej prezidetskej Rady pre rozvoj občianskej spoločnosti a ľudské práva.
Kaľapin, ktorý je zároveň predsedom Výboru na prevenciu mučenia (KPPP), pre agentúru TASS povedal, že ho zbili neznámi útočníci. Podľa jeho slov môže incident súvisieť s útokom na ľudskoprávnych aktivistov a novinárov z 9. marca.
Novinári boli na služobnej ceste v pohraničnej oblasti medzi Čečenskom s Ingušskom. Cestu organizoval KPPP. Skupina sa presúvala minibusom a sprievodným vozidlom, na ktoré na čečensko-ingušských hraniciach zaútočila skupina maskovaných osôb. Tie posádku minibusu zbili obuškami a vozidlo podpálili.
Zranenia utrpelo šesť ľudí vrátane novinárky zo Švédska a jej kolegu z Nórska. Najťažšie bol zranený nórsky novinár, ktorý sa vytiahnutiu z auta bránil, pretože sa bál, že ho zastrelia.
Kaľapin o deň neskôr spresnil, že novinárovi vybili zuby, zbili ho obuškom a pobodali. Utrpel aj psychický šok.
Výbor na ochranu novinárov (CPJ) obvinil ruské úrady z nevšímavosti k nepriateľským postojom voči novinárom v krajine.
Aktivista Oleg Chabibrachmanov uviedol, že KPPP bol v poslednom čase opakovane terčom vyhrážok na sociálnych sieťach aj v tlači, a to zo strany čečenských úradov.
Kremeľ označil útok na novinárov za "absolútne neprijateľný".

Copyright © TASR 2016

16. 3. 2016

Reakcia Ministerstva vnútra na informácie zverejnené v Denníku N a týždenníku Trend.

Reakcia Ministerstva vnútra

na informácie zverejnené v Denníku N a týždenníku Trend.


Tak ako pred voľbami, keď médiami zarezonovali absolútne klamstvá bez reálneho základu vo vymyslenej kauze vratiek DPH, ktorých jediným cieľom bolo poškodiť ministrovi vnútra, aj teraz nejde o nič iné, ale len o pokračovanie snáh o podlé zdiskreditovanie vedenia tohto rezortu v čase, keď sa zostavuje nová vláda.
Minister vnútra SR nie je orgán činný v trestnom konaní, čiže nemá žiadne právomoci ani vplyv na priebeh akéhokoľvek vyšetrovania. Minister vnútra nikdy a v akomkoľvek prípade žiadnemu vyšetrovateľovi nevydal písomný a ani ústny pokyn. Vyšetrovateľ je procesne samostatná osoba, minister vnútra SR Robert Kaliňák nemá vedomosť o takomto prípade a ani nie je dôvod, pre ktorý by mal takéto informácie mať.
Pánom trestného konania je na Slovensku prokuratúra, s ktorou vyšetrovateľ konzultuje svoje kroky a postupy. Minister vnútra preto víta, že špeciálny prokurátor ešte raz preverí všetky informácie, aby nevznikali žiadne pochybnosti takýchto rozmerov.
Ak tu niekto vytvára nátlak, tak sú to novinári Denníka N, ktorí pred zverejnením článku navštívili vyšetrovateľku v mieste jej trvalého bydliska, pričom vytvárali nátlak na jej príbuzných, o čom je spísaný aj úradný záznam.

Zomrela Anita Brooknerová

Zomrela Anita Brooknerová


Britská spisovateľka a historička umenia s poľskými koreňmi Anita Brooknerová zomrela minulý týždeň vo štvrtok vo veku 87 rokov. Informoval o tom až dnes britský mienkotvorný denník The Times, podľa ktorého zomrela literátka, ocenená v roku 1984 prestížnou Bookerovou cenou za román Hotel pri jazere (Hotel du Lac), v spánku.
Popri pôsobení ako vysokoškolská pedagogička a profesorka v rôznych inštitúciách vrátane univerzity v Cambridgei napísala Brooknerová viac ako dva tucty knižných publikácií.
Jej debutový román A Start in Life sa na knižnom trhu objavil v roku 1981, teda tri roky pred ocenením za Hotel du Lac, ktorý sa v roku 1986 dočkal televíznej adaptácie a neskôr ho priblížilo v preklade čitateľom aj pražské vydavateľstvo Argo. V roku 2009 vyšiel autorkin posledný román Strangers. O dva roky sa k Brooknerovej práci At the Hairdressers mohli čitatelia dostať už len v podobe elektronickej knihy.
Brooknerová bola okrem iného autorkou odborných biografií o francúzskych maliaroch ako boli Jean-Auguste-Dominique Ingres, Antoine Watteau, či Jean-Baptiste Greuze, ale napríklad aj monografií o umeleckej kritike v dielach spisovateľov ako Denis Diderot, Stendhal, Émile Zola, Charles Baudelaire, bratia Goncourtovci či Joris-Karl Huysmans.

Copyright © TASR 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Evanjelický duchovný, otec dvoch detí Christoph von Seggern (50) z Forchheimu na severe Bavorska, sa v pondelok večer zapísal do dejín nemeckej mutácie populárnej televíznej relácie Milionár nielen výhrou 125.000 eur.
O takmer zdvojnásobnenie dovtedy získanej sumy 64.000 eur sa totiž postaral najstarší telefonický žolík v 17-ročnej histórii tohto televízneho kvízu v Nemecku; 101-ročný bývalý pastor, otec súťažiaceho - Hans von Seggern z dolnosaského Oldenburgu.
A otázka, ktorú bravúrnym spôsobom zodpovedal prakticky bez uvažovania, nebola jednoduchá. Ktorý priekopník automobilizmu preletel v roku 1910 ako vôbec prvý človek ponad kanál La Manche nonstop tam i späť?, pričom možnosti zneli: Gottlieb Daimler, Carl Benz, Charles Rolls a Henry Royce. Podarilo sa to Charlesovi Rollsovi.
Aj keď si súťažiaci ešte vypočul otázku za pol milióna eur, v súťaži už nepokračoval a tešil sa z nemalej výhry.
O otcovi prezradil, že je zdravotne fit, dvakrát denne chodí na prechádzku a nikdy si nezabudne prečítať noviny.
Na otázku, ako by finančné prostriedky chcel využiť, prezradil, že by sa rád s karavanom vydal na cestu Ruskom, a to až do Vladivostoku na Ďalekom východe. Jeho manželka je však proti a v reakcii na tento nápad mu vraj hovorí, že sa musí najskôr naučiť zaobchádzať so strelnými zbraňami a potom si ich zadovážiť.

Kanadsko-americký herec Matthew Perry sa predstaví v pripravovanom miniseriáli The Kennedys: After Camelot, ktorý bude pokračovaním projektu Kennedyovci (2011). Štyridsaťšesťročný predstaviteľ Chandlera Binga zo seriálu Priatelia (1994 - 2004) stvárni niekdajšieho senátora Teda Kennedyho, najmladšieho brata bývalého amerického prezidenta Johna F. Kennedyho.
Štvordielny miniseriál The Kennedys: After Camelot je adaptáciou knihy After Camelot: A Personal History of the Kennedy Family - 1968 to Present (2012) od J. Randyho Taraborrelliho a bude sa zameriavať práve na Teda Kennedyho. V úlohe Jacqueline Kennedy Onassis sa objaví znova Katie Holmes, ktorá ju stvárnila aj v spomínanom seriáli Kennedyovci. Nakrúcať začnú na jar v Toronte, na televízne obrazovky by sa mal miniseriál dostať o rok neskôr.
Matthew Langford Perry okrem spomínaného seriálu Priatelia účinkoval tiež vo filmoch ako Iba blázni sa ponáhľajú (1997), Takmer hrdinovia (1998), Traja do tanga (1999), Môj sused zabijak (2000), Slúžiť Sáre (2002), Môj sused zabijak 2 (2004), Triumf: Príbeh Rona Clarka (2006), Znovu 17 (2009) alebo v seriáloch Studio 60 on the Sunset Strip (2006 - 2007), Go On (2012 - 2013) a The Odd Couple (2015).

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

15. 3. 2016

Zomrel Carlo Rola

Zomrel Carlo Rola


Nemecký filmový a televízny režisér Carlo Rola zomrel v pondelok náhle v Berlíne na následky zástavy srdca vo veku 57 rokov. Informovala o tom dnes agentúra DPA s odvolaním sa na jeho manželku, herečku Dennenesch Zoudéovú.
Rodák z bavorského Spaltu pracoval počas štúdia práva ako kaskadér, neskôr sa stal spolupracovníkom viacerých veľkých divadelných osobností vrátane Petera Steina.
Krátkometrážny filmový debut Das Missverständnis (Nedorozumenie) priniesol Rolovi na Berlinale v roku 1985 dve ceny, aj keď ho následne kvôli údajnému rúhavému obsahu nemohli na celom území Nemecka premietať v nedeľu a cez sviatky.
Rolovo meno sa však spája predovšetkým s úspešnými televíznymi produkciami: nakrútil 30 epizód kriminálneho seriálu Rosa Rothová s renomovanou Iris Berbenovou v titulnej úlohe komisárky z Berlína či miniseriály ako Sága rodu Vandenbergovcov (Die Patriarchin) alebo Afrika, mon amour. Na svojom konte má aj viacero filmov vrátane nových adaptácií románov Johannesa Maria Simmela Und Jimmy ging zum Regenbogen (A Jimmy išiel za dúhou) či Niemand ist eine Insel (Nikto nie je ostrov).
Carlo Rola bol laureátom Zlatej kamery a Grimmeho ceny, za film Sass získal ocenenie na Medzinárodnom filmovom festivale v Tokiu.
Pre herečku Dennenesch Zoudéovú, pochádzajúcu z Etiópie, je úmrtie Carla Rolu druhou osobnou stratou v krátkom čase. Iba začiatkom februára zomrel vo veku 60 rokov na následky rakovinového ochorenia jej niekdajší priateľ a literát Roger Willemsen.

Copyright © TASR 2016

Reklamná pauza,môžete sa...

Reklamná pauza,môžete sa...

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americký herec, spevák, režisér a producent Neil Patrick Harris bude hrať v pripravovanom projekte spoločnosti Netflix A Series Of Unfortunate Events. Informoval o tom filmový portál Deadline. V seriáli sa predstaví ako zlomyseľný gróf Olaf, strýko hlavných detských hrdinov. Projekt je adaptáciou knižnej série A Series of Unfortunate Events od Lemonyho Snicketa (vlastným menom Daniel Handler, pozn. SITA). V roku 2004 sa pritom toto dielo dostalo aj do kín ako celovečerný film Rad nešťastných príhod s Jimom Carreym v hlavnej úlohe. O réžiu novinky sa postará Barry Sonnenfeld, ktorý je spolu s autorom kníh aj výkonným producentom. Nakrúcať by mali začať tento mesiac vo Vancouveri.
Príbeh seriálu sa zameria na troch osirotených súrodencov Violet (Malina Weissman), Klausa (Louis Hynes) a Sunny Baudelairovcov v opatere ich príbuzného grófa Olafa (Harris). V ceste za šťastím a odhalením, čo je za smrťou ich rodičov, čelia rôznym skúškam, utrpeniu a nešťastným udalostiam vrátane zlomyseľného Olafa.
Neil Patrick Harris debutoval v dráme Klárino srdce (1988) s Whoopi Goldberg v hlavnej úlohe. Za stvárnenie Davida Harta ho vtedy nominovali na Zlatý glóbus. V nasledujúcich rokoch účinkoval väčšinou len v televíznych projektoch, napríklad v rodinnom seriáli Doogie Howser, M.D. (1989 - 1993). Do sveta filmu sa pokúsil vrátiť účinkovaním v satirickom akčnom sci-fi Hviezdna pechota (1997). Po ďalších menej úspešných filmoch ako Správna vec (2000) alebo Utajené bratstvo (2002) pre neho prišiel zlom v kariére, keď ho obsadili do úlohy Barneyho Stinsona v seriáli Ako som spoznal vašu mamu (2005 - 2014). Vďaka nej sa okamžite stal miláčikom divákov na celom svete a tiež ho nominovali na ceny Primetime Emmy i Zlaté glóbusy. Zahral si aj v komédii Pofajčíme, uvidíme (2004) a jej pokračovaní s názvom Zahulíme, uvidíme 2 (2008) a tiež vo filmoch Šmolkovia 3D (2011), Šmolkovia 2 3D (2013) či Stratené dievča (2014). Na konte má päť cien Emmy, jednu za hosťovanie v seriáli Glee (2009) a štyri ako producent 63., 65., 66. a 67. ročníka cien Tony. Magazín Time ho v roku 2010 zaradil do stovky najvplyvnejších ľudí.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Rádiorallye 2016

Rádiorallye 2016

Vysokoškolské internátne rozhlasové štúdiá (IRŠ) a univerzitné rádiá sa už po 12. raz stretnú na súťažnej prehliadke Rádiorallye. Podujatie, ktoré organizuje Asociácia členov a sympatizantov IRŠ, sa v tomto roku prechodne sťahuje do Českej republiky. Hostiteľom súťaže Rádiorallye 2016 bude Rádio K 2 Juhočeskej univerzity České Budějovice, ktoré sa k projektu pripojilo pred štyrmi rokmi.
Na podujatí, ktoré sa uskutoční od štvrtka (17.3.) do nedele (20.3.), očakávajú organizátori približne 120 mladých fanúšikov rozhlasového vysielania. "Dovedna 11 kolektívov amatérskych rozhlasových tvorcov prihlásilo do tohtoročnej súťaže 136 nahrávok," informoval zakladateľ súťaže Ľuboš Kasala.
Okrem špecializovaných súťažných kategórií zameraných na literárno-dramatické relácie, spravodajstvo a publicistiku, hudobné programy i kompozície, zvučky, jingle a reklamy, je v programe aj simulácia živého vysielania a kategória novinárskej pohotovosti. "Nahrávky a predvedené výkony si budú sami vzájomne hodnotiť redaktori, moderátori, hudobní dramaturgovia a zvukári zo zúčastnených univerzitných rádií," dodal Kasala.
Odborným garantom súťaže je Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) - Slovenský rozhlas. Akcia je zároveň postupovou súťažou na medzinárodnú prehliadku fonoamatérov CIMES 2016, ktorej 65. ročník sa koná na jeseň vo Švajčiarsku s účasťou fono- a videoamatérov z členských krajín Medzinárodnej federácie lovcov zvukov FICS.
Súťaž Rádiorallye nadviazala na niekdajšie celoslovenské stretnutia "IRŠiek" pod názvom Amatérsky zvukový záznam, ktoré v 80. a 90. rokoch minulého storočia organizoval niekdajší Slovenský klub audiovízie v gescii Národného osvetového centra a Slovenského rozhlasu v Bratislave. Prvý ročník obnovenej súťaže sa uskutočnil v roku 2005 na pôde študentského Rádia 9 v Košiciach. Titul najúspešnejšieho kolektívu z roka 2015 obhajuje Rádio X zo Žilinskej univerzity.

Copyright © TASR 2016


SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Študentský rozhlas Košice (ŠtuRKo) rozšíril svoje rady. Nové posily vzišli z konkurzu, ktorý rozhlas pravidelne vyhlasuje a hľadá tak nové talenty medzi študentmi. TASR o tom dnes informovala hovorkyňa Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach Mária Hrehová.
Koncom februára mali študenti UPJŠ možnosť vyskúšať si vstupné testy, ktoré pozostávali z kreatívnych úloh a improvizácie. Na výber bolo viacero pozícií, napríklad moderátor, redaktor, technik, postprodukčný technik, hudobný dramaturg či DJ. Najväčší záujem bol o miesto moderátora.
„Som rád, že aj popri škole a rôznych povinnostiach majú ľudia chuť venovať svoju energiu rádiu. Nie sme profesionáli, všetci to robíme dobrovoľne, ale vďaka univerzite máme skvelo vybavené vysielacie štúdio, ktoré umožňuje získať množstvo skúseností,“ uviedol vedúci ŠtuRKo Michal Lacko a dodal, že vďaka finančným prostriedkom od univerzity sa mohli za posledné dva roky modernizovať priestory rádia a technické vybavenie.
V hľadaní talentov chcú podľa Lacka pokračovať. „Budúci semester budú mať študenti UPJŠ v Košiciach opäť možnosť ukázať, čo v nich je a stať sa súčasťou Študentského rozhlasu Košice,“ priblížil.
O miesta moderátora, redaktora, vysielacieho a postprodukčného technika, dramaturga, DJ, alebo fotografa sa môžu uchádzať študenti všetkých fakúlt bez ohľadu na zameranie.
ŠtuRKo je študentské rádio pôsobiace pri UPJŠ v Košiciach, ktoré vzniklo na základoch Rádia Univerzita. V súčasnej podobe vysiela od roku 2006 a pôsobí v ňom 22 členov. ŠtuRKo vysiela prostredníctvom internetového stream-u na stránke www.sturko.sk. Rozhlas úzko spolupracuje s rôznymi univerzitnými inštitúciami a poskytuje technickú a zvukovú podporu pri organizovaní kultúrnych, spoločenských a športových podujatí.

Copyright © TASR 2016

Kolonáda II opäť klesla aj stúpla

Kolonáda II opäť klesla aj stúpla


Podiel pôvodného seriálu Kolonáda II. stúpol a mal trhový podiel 17,3 % / minulý týždeň 17,2 %/.
Sledovanosť sa znížila- 8,7 % /minulý týždeň 8,8%/.

14. 3. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Macedónska polícia predviedla dnes viac ako 30 fotoreportérov a novinárov zo zahraničia, ktorí sprevádzali skupinu migrantov smerujúcich z tábora v gréckom Idomeni ilegálne na macedónske územie. Informovala o tom tlačová agentúra MTI, ktorej fotoreportér bol medzi predvedenými.
Podľa jeho telefonických informácií sa utečenecký tábor v Idomeni popoludní takmer úplne vyprázdnil, keď sa na cestu do Macedónska z neho vydalo asi 2000-3000 migrantov.
Masy sa prebrodili v chladnom počasí cez dve rieky, aby následne v obci narazili na macedónskych policajtov.
Tí zadržali fotoreportérov a novinárov, ktorí migrantov sprevádzali. Následne ich predviedli na neďaleký policajný okrsok.
Policajti následne zástupcov médií informovali o podozrení z ilegálneho prekročenia štátnej hranice a oznámili im, že po vyplatení pokuty vo výške 260 eur môžu opustiť územie krajiny, do ktorej sa nesmú vrátiť najbližších šesť mesiacov.
Tí, ktorí by sa rozhodli pokutu nezaplatiť, môžu podľa policajtov očakávať na konci dlhšieho súdneho konania ešte prísnejší trest.
Fotoreportér MTI poznamenal, že novinárom ani po zdolaní druhého riečneho toku nič nesignalizovalo, že sú na macedónskom území, takže štátnu hranicu podľa jeho slov narušili nevedomky.
Hranicu podľa hovorkyne macedónskej polície prekročilo dnes len "niekoľko stoviek migrantov" a nie odhadovaných 2000, o ktorých už skôr informoval fotograf agentúry Reuters. "Prijímame opatrenia, aby sme skupinu vrátili do Grécka," uviedla.

Copyright © TASR 2016

RTVS NEWS

RTVS NEWS

Jednotka bola jednotkou na trhu v sobotu počas vysielania galavečera OTO (665.000 divákov/podiel na trhu 36,1 %). Galavečer dosiahol najvyšší výkon sledovanosti za posledných šesť rokov, bol najsledovanejším programom soboty a zároveň najsledovanejším programom aj v prípade cieľovej skupiny divákov od 12 do 54 rokov (315.000 divákov/podiel na trhu 30 %). Aj vďaka tomu sa Jednotka v hlavnom vysielacom čase stala trhovým lídrom (podiel na trhu 22,7 %). "Úprimné poďakovanie patrí našim televíznym divákom za priazeň nielen počas uplynulého rekordného víkendu, ale aj za všetky hlasy, ktoré poslali nomináciám RTVS v tohtoročnej ankete OTO," dodal k výsledkom sledovanosti programový riaditeľ televíznej časti RTVS Tibor Búza.

V piatok rekordne odštartovala 3. séria interaktívnej súťažnej šou Čo ja viem (451.000 divákov/ podiel na trhu 22,1 %), z pohľadu sledovanosti zaznamenala najlepší štart v porovnaní s predchádzajúcimi sériami a šou dosiahla najvyšší výkon zo všetkých doteraz odvysielaných častí. Darilo sa aj piatkovej premiére nového dokumentárneho cyklu Mafiáni (201.000 divákov/podiel na trhu 11,8 %).


Najlepšie výkony relácií


V uplynulom týždni sa mimoriadne darilo najmä spravodajským reláciám RTVS. Hlavné Správy RTVS si pozrelo v priemere 370.000 divákov s podielom na trhu 18,6 %, čo sú najvyššie hodnoty sledovanosti relácie od roku 2009. Medzitýždenne si ich pozrelo o 31.000 divákov viac.


Ranné Správy RTVS (37.000 divákov/podiel na trhu 8,5 %) dosiahli hodnoty sledovanosti na úrovni svojho maxima od ich zaradenia do vysielania (jeseň 2015). Poludňajšie Správy RTVS o 12.00, si pozrelo v priemere 70.000 divákov, čo je ich najvyššia sledovanosť od roku 2005.


Darilo sa aj ďalším reláciám RTVS. V utorok si reláciu Nikto nie je dokonalý s hosťkami Adelou Banášovou a Katarínou Knechtovou pozrelo 438.000 divákov s podielom na trhu 20,1 %, čo je najviac od februára 2014.


Nedeľnú podvečernú reláciu Tajomstvo mojej kuchyne sledovalo 379.000 divákov (podiel na trhu 19,6 %), čo je najvyššia sledovanosť za posledné dva roky. Pravidelná poludňajšia relácie Dámsky klub dosiahla priemernú sledovanosť 92.000 divákov a relácia dosiahla podiel na trhu 15,2 %, čo predstavuje najvyššiu hodnotu od marca 2011.


Sledovanosť Dvojky v 10. týždni


Nadpriemernú sledovanosť dosiahla diskusná relácia Večera s Havranom (37.000 divákov/podiel na trhu 4,6 %) na tému "Nárast politického extrémizmu". Diskusia s Michalom Havranom bude vysielaná naživo aj v utorok 15. marca.


Najvyššiu sledovanosť aktuálnej sezóny dosiahol priamy prenos z Európskej ligy UEFA medzi FC Liverpool a Manchester United (175.000 divákov/podiel na trhu 9,8 %).


Mimo športových prenosov si najviac divákov v 10. týždni pozrelo nedeľnú reprízu Farmárskej revue (84.000 divákov) a piatkovú prvú časť trojdielneho televízneho filmu Adam Šangala (83.000 divákov), ktorý diváci videli v zdigitalizovanej a zretušovanej kvalite.


Poznámka: všetky údaje sú platné pre CS 12+ (ak nie je uvedené inak).

Nominácie na národnú filmovú cenu Slnko v sieti

Nominácie na národnú filmovú cenu
 Slnko v sieti

Nominácie na národnú filmovú cenu Slnko v sieti za najkvalitnejšie filmy a tvorivé výkony za posledné dva roky ovládli filmy dokumentaristov debutujúcich v oblasti hranej tvorby. Najviac nominácií získali filmy Eva Nová režiséra Marka Škopa a Koza režiséra Ivana Ostrochovského. Do nominácií sa prebojovalo celkovo 15 filmov. Držitelia cien budú vyhlásení na slávnostnom udeľovaní v sobotu 16. apríla v priestoroch Slovenského národného divadla, ktoré v priamom prenose odvysiela RTVS na Jednotke.
Film Eva Nová o kedysi slávnej, dnes zabudnutej herečke získal deväť nominácií, vrátane hlavnej kategórie Najlepší hraný film a kategórie Najlepšia filmová réžia. Film Koza o niekdajšom boxerovi na jeho ceste za poslednou životnou prehrou má šesť nominácií. V kategórii Najlepší hraný film sa oba filmy budú uchádzať o víťazstvo spolu so snímkou Deti režiséra Jara Vojteka, v kategórii Najlepšia filmová réžia s nimi bude súperiť Jaro Vojtek s dokumentom Tak ďaleko, tak blízko.
V kategórii Najlepší dokumentárny film sú nominované snímky Comeback Mira Rema; Tak ďaleko, tak blízko (r. J. Vojtek) a Vlna vs. breh v réžii debutujúceho kameramana Martina Štrbu. Nominácie v kategórii Najlepší animovaný film získali snímky Fongopolis Joanny Kozuch, Malá z rybárne Jana Baleja a Nina režisérskej dvojice Veronika Obertová a Michaela Čopíková.
V 6. ročníku odovzdávania cien Slnko v sieti sa sošky budú udeľovať celkovo v 14 kategóriách. Okrem kategórií najlepší hraný, dokumentárny a animovaný film ceny odovzdajú v kategóriách najlepšia filmová réžia, filmový scenár, kameramanský výkon, strih, zvuk, filmová hudba, ďalej najlepší filmový architekt - scénograf, kostýmy/masky a v divácky obľúbených kategóriách Najlepší ženský herecký výkon a Najlepší mužský herecký výkon.
V ženskej hereckej kategórii akademici nominovali Evu Bándor za film Deti (r. J. Vojtek), Judit Bárdos za Fair Play (r. A. Sedláčková) a Emíliu Vášáryová za úlohu Evy Novej. O sošku v mužskej hereckej kategórii sa budú uchádzať Zvonko Lakčevič za film Koza, Milan Lasica za film Rukojemník (r. Juraj Nvota) a Milan Ondrík za úlohu vo filme Eva Nová.
Celkovo sa do boja o cenu Slnko v sieti prihlásilo 13 dlhometrážnych hraných, 19 dlhometrážnych dokumentárnych a desať animovaných filmov, do nominácií sa z nich prebojovalo 15 snímok. Eva Nová má deväť nominácií, Koza šesť nominácií, po tri nominácie získali filmy Deti, Čistič (r. Peter Bebjak), Fair play, Wilsonov (r. Tomáš Mašín), dve nominácie majú filmy Rukojemník, Sedem zhavranelých bratov (r. Alice Nellis); Tak ďaleko, tak blízko a po jednej nominácii sa ušlo titulom Hrana - 4 filmy o Marekovi Brezovskom (r. Patrik Lančarič), Comeback, Vlna vs. breh, Fongopolis, Malá z rybárne a Nina. Počas slávnostného večera v SND budú dvom tvorcom odovzdané aj ceny Slnko v sieti 2016 za výnimočný prínos slovenskej kinematografii.
Ceny Slnko v sieti udeľuje Slovenská filmová a televízna akadémia. Odovzdávanie cien je súčasťou 2. ročníka prehliadky Týždeň slovenského filmu (11. - 17. 4.), ktorý v bratislavskom Kine Lumiére predstaví domácu tvorbu uplynulého roka. Po jeho skončení sa výber filmov presunie do vybraných miest slovenských regiónov.
TASR informovala Simona Nôtová, tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu.

Copyright © TASR 2016

TA3 NEWS

TA3 NEWS

Pravidelná nedeľná diskusná relácia spravodajskej televízie TA3 V politike opäť potvrdila, že má svoje dôležité miesto na televíznych obrazovkách. Neustále sa teší veľkému záujmu divákov a zaznamenáva rekordnú sledovanosť.
V nedeľu, 13.3.2016, si ju v premiére a repríze pozrelo 746 tisíc divákov, pričom v premiére ju od 10.00 h sledovalo 423 tis. divákov (rating 183 tis., share 17,4 %, share VŠ vzdelaní 28,6% a share manažéri s VŠ vzdelaním 30,3%), čím sa stala v tom čase jednotkou na trhu.
Moderátor Noro Dolinský a jeho hostia - Andrej Danko (SNS), predseda strany, Lucia Kurilovská, rektorka Akadémie policajného zboru, Daniel Milo, odbor prevencie kriminality ministerstva vnútra, Michal Vašečka, sociológ a Radovan Geist, EurActiv.sk – diskutovali o týchto témach: Snem SNS a jeho závery, spolupráca SNS a iných strán, povolebné rozloženie politických síl, tvorba stabilnej vlády, prienik krajne pravicových strán do NR SR, extrémizmus a jeho podoby, vzostup extrémizmu a efektívny boj proti nemu.
Divákov TA3 včera mimoriadne zaujali aj ďalšie relácie, ako TB strany #Sieť (rating 92 tis., reach 160 tis., share 5,7%), TB Roberta Fica a Bélu Bugára (rating 121 ti., reach 145 tis., share 6,5 %) a Hlavné správy TA3 (rating 117 tis., each 233 tis., share 5,8%).
TA3 v nedeľu celkovo pozrelo 1 milión 422 tisíc divákov (share 4%).
*Poznámka: Uvedené čísla pochádzajú z elektronického merania televízií formou peoplemetrov a zahŕňajú aj hostí domácností (zdroj: PMT/TNS Sk).

RVR NEWS

RVR NEWS


Rada pre vysielanie a retransmisiu začína konania o udelenie/zmenu licencie na rozhlasové terestriálne vysielanie podľa ustanovenia § 48 ods. 1 a 3 zákona č. 308/2000 Z. z. Konania sa budú viesť osobitne na každú jednotlivú frekvenciu.

Základné podmienky konaní:


1. lehota na podanie žiadosti o udelenie licencie/zmenu licencie: 13. 4. 2016
2. miesto podania žiadosti: sídlo Rady pre vysielanie a retransmisiu, Dobrovičova 8, 811 
   09 Bratislava
3. dátum verejného vypočutia v konaniach: 23. 5. 2016


Zoznam frekvencií a územný rozsah vysielania:

 Lokalita Frekvencia
 [MHz]
 Výkon
  [W]
 Banská Bystrica 99,4 200
 Dolný Kubín   89,0 200
 Dolný Kubín
 107,7 500
 Košice 97,7 200
 Liptovský Mikuláš 88,9 100
 Liptovský Mikuláš 99,8 200
 Martin 92,4 500
 Poprad 91,0 500
 Prešov 97,2 500
 Prešov 107,5 250
 Prievidza 89,6 500
 Prievidza 106,4 1 000
 Spišská Nová Ves 97,7 300
 Terchová 93,1 200
 Trenčín 95,0 300
 Trnava 106,2 250

 

Natália Žembová skončila ako hovorkyňa KDH

Natália Žembová
skončila ako hovorkyňa KDH

Natália Žembová ukončila k dnešnému dňu pracovný pomer v KDH na pozícii hovorkyne. Oznámil to dnes šéf komunikácie KDH Dárius Hatok.
Žembová kandidovala do parlamentu na listine KDH z pozície číslo 100. KDH dosiahlo v parlamentných voľbách výsledok 4,94 percenta hlasov a do parlamentu sa prvý raz v histórii nedostalo.
Natália Žembová pôsobila ako hovorkyňa kresťanských demokratov od 20. februára 2015. Vo funkcii nahradila Mateja Kováča, ktorý sa stal hovorcom Mosta-Híd.
Ešte predtým pracovala ako redaktorka domáceho spravodajstva v RTVS, neskôr pripravovala aj moderovala reláciu o dianí v Európe v spolupráci s Európskym parlamentom. Od roku 2007 moderovala hlavné spravodajstvo RTVS. Účinkovala aj v spote Aliancie za rodinu propagujúcom referendum.

Copyright © TASR 2016


Na sv. Gregora všetky volky zo dvora


  Na sv. Gregora
 
všetky volky zo dvora
 
Jednotka horšie.
Dvojka horšie.
Spolu horšie - 14.90 % .
Markíza lepšie.
TV Doma lepšie.
DAJTO horšie.
Spolu lepšie,pod tridsať- 28,60%
JOJ lepšie.
JOJ PLUS horšie.
WAU rovnako.
Spolu rovnako- 20,30%

TA 3 horšie.
 
Jednotka - 12,30 % ;
Dvojka - 2,60 % ;
Markíza - 21,50 % ;
TV DOMA - 4,30 % ;
DAJTO- 2.80%
TV JOJ – 15.10% ;
JOJ PLUS- 3,40%;
WAU - 1.80 %;
TA 3 - 3.10 %

13. 3. 2016

Radio_Head Awards

Radio_Head Awards

Z ôsmeho ročníka udeľovania Radio_Head Awards si najviac cien odniesla kapela Saténové ruky, ktorá s nahrávkou Bozkávam uspela v kategóriách Debut roka a Album roka / Cena kritikov. Chiki liki tu-a získali vďaka štúdiovke Slzy tvý mámy, Šedivý a spol. Radio_Head Award 2015 v kategórii Album roka. Objavom roka sa stal Bulp, za najlepší singel vyhlásili skladbu Mladým chýba vojna od kapely Billy Barman.
V žánrových kategóriách získali sošky, ktoré podľa návrhu Bety K. Majerníkovej vyrobila Mira Podmanická, Solamente naturali (World music / Folk), Strapo (Hip-Hop / Rap / R'n'B), Jimmy Pé (Elektronická hudba), Morna (Hard & Heavy), Ľuboš Šrámek & His E.E.Artsemble ft. Peter Erskine (Jazzová hudba), Eva Šušková (Klasická hudba), Samčo, brat dážďoviek + Robo Rybolov + Omražťok (Experimentálna hudba).
Cenu nadácie Advance Investments získala kapela Max Bazowski, Mimoriadnu cenu SOZA za významný prínos do rozvoja slovenskej hudobnej kultúry dostal Ladislav Kupkovič, ktorý sa poďakoval prostredníctvom krátkeho videa. Cenu za prínos do hudby udelili zosnulému Jurajovi Kušnierikovi.
Večerom sprevádzal Martin Staňo, moderátormi v zákulisí boli Tomáš Hudák a Juraj Tabaček. Počas ceremoniálu vystúpili Fallgrapp, Bulp, Billy Barman, Lotz Trio, Saténové ruky, Puding Pani Elvisovej, Max Bazowski, Bez ladu a skladu, Para a Chiki liki tu-a.

Prehľad ocenených:

Album roka: Chiki liki tu-a - Slzy tvý mámy, Šedivý a spol.
Singel roka: Billy Barman - Mladým chýba vojna
Objav roka: Bulp
Debut roka: Saténové ruky - Bozkávam

Porotcovské kategórie

Album roka / Cena kritikov: Saténové ruky - Bozkávam
Elektronická hudba: Jimmy Pé - Fake Fantasy
Hard & Heavy: Morna - Nuisance
Hip-Hop / Rap / R'n'B: Strapo - Versus
World music / Folk: Solamente naturali - Thesaurus of Jewish Music
Jazzová hudba: Ľuboš Šrámek & His E.E.Artsemble ft. Peter Erskine - White Dream
Klasická hudba: Eva Šušková - Secret Voice
Experimentálna hudba: Samčo, brat dážďoviek + Robo Rybolov + Omražťok - Áttörő erő
Cena nadácie Advance Investments: Max Bazowski
Cena za prínos do hudby: Juraj Kušnierik
Mimoriadna cena SOZA za významný prínos do rozvoja slovenskej hudobnej kultúry - Ladislav Kupkovič

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.