19. 3. 2016

Zomrel Jan Němec

Zomrel Jan Němec
foto
Vo veku 79 rokov zomrel po ťažkej chorobe filmový režisér Jan Němec. Uviedol to dnes server iDnes.cz, ktorému to oznámila Nemcova manželka Iva Ruszeláková. Nemec bol známy ako jeden z filmových tvorcov takzvanej slovenskej novej vlny v 60. rokoch. Na medzinárodnej scéne zaujal už svojím celovečerným debutom Démanty noci z roku 1964.

"Neprial si žiadne obrady, žiadne prejavy. Posledná rozlúčka bude v najužšom rodinnom kruhu, len ja a naša dcéra. Kto na neho chce spomenúť, nech zapáli sviečku," povedala serveru Ruszeláková.

Medzi tvorca novej vlny okrem Nemcov patrí napríklad Miloš Forman, Věra Chytilová alebo Jiří Menzel. S Chytilovú a Menzelom sa Nemec stretol pri štúdiách na FAMU aj pri spoločnom režírovanie filmu Perličky na dne z roku 1965. Medzi režisérmi tohto poviedkového snímky podľa diela Bohumila Hrabala bola aj ďalšie známe mená novej vlny - Jaromil Jireš a Evald Schorm.

Nemcov celovečerný debut Démanty noci podľa poviedok Arnošta Lustiga, zobrazujúci útek dvoch slovenských mladíkov z transportu smrti, priniesol režisérovi aj medzinárodné ocenenia, ktorých sa vďaka svojej tvorbe dočkal aj v ďalších rokoch. Za snáď najznámejšia snímka O slávnosti a hosťoch dokonca Nemca v roku 1969 označil anglický odborný časopis Film and Filming za najlepšieho svetového režiséra roka.

Snímka O slávnosti a hosťoch, ktorý bol satirou na podliezanie mocným v honbe za funkciami, však popudil vtedajší mocné komunistického režimu a vyslúžil si zákaz. Nemec si tiež proti sebe poštval režim dokumentárnymi zábery Strahovské udalosti z roku 1967 o policajnom zásahu proti študentskej demonštrácii a Oratórium pre Prahu, ktoré zaznamenalo prvý deň sovietskej okupácie Československa 21. augusta 1968. "To bol môj najúspešnejší film, videlo ho vyše miliardy ľudí. kam sa hrabe Spielberg, "komentoval to režisér.

Nemec bol potom odstavený od filmu a pracoval nejaký čas v televízii. Nadšenie pre nové formy realizoval v prvých slovenských klipoch v recitáloch Marty Kubišovej, svoje druhé ženy. Oceňovaný bol aj Čas slnka a ruží s Karlom Gottom. S nástupom normalizácie bol ale donútený opustiť vlasť, do emigrácie odišiel v roku 1974. Potom žil 15 rokov v Nemecku a USA, kde sa živil rôzne, okrem iného aj natáčaním svadobných videí. V Amerike bol ale aj poradcom pri natáčaní Neznesiteľné ľahkosti bytia a koncom 80. rokov získal nomináciu na cenu Emmy za dokument o poľskom exilovom spisovateľovi Czesław Miłosz.

Po návrate do Česka po roku 1989 nakrútil napríklad komédiu V žiare kráľovskej lásky, dráma Meno kódu: Rubín alebo lyrickú spoveď Nočná hovory s matkou. Tento rok pracoval na filme Vlk z Kráľovských Vinohrad podľa vlastných autobiografických poviedok.