16. 3. 2016

Zomrela Anita Brooknerová

Zomrela Anita Brooknerová


Britská spisovateľka a historička umenia s poľskými koreňmi Anita Brooknerová zomrela minulý týždeň vo štvrtok vo veku 87 rokov. Informoval o tom až dnes britský mienkotvorný denník The Times, podľa ktorého zomrela literátka, ocenená v roku 1984 prestížnou Bookerovou cenou za román Hotel pri jazere (Hotel du Lac), v spánku.
Popri pôsobení ako vysokoškolská pedagogička a profesorka v rôznych inštitúciách vrátane univerzity v Cambridgei napísala Brooknerová viac ako dva tucty knižných publikácií.
Jej debutový román A Start in Life sa na knižnom trhu objavil v roku 1981, teda tri roky pred ocenením za Hotel du Lac, ktorý sa v roku 1986 dočkal televíznej adaptácie a neskôr ho priblížilo v preklade čitateľom aj pražské vydavateľstvo Argo. V roku 2009 vyšiel autorkin posledný román Strangers. O dva roky sa k Brooknerovej práci At the Hairdressers mohli čitatelia dostať už len v podobe elektronickej knihy.
Brooknerová bola okrem iného autorkou odborných biografií o francúzskych maliaroch ako boli Jean-Auguste-Dominique Ingres, Antoine Watteau, či Jean-Baptiste Greuze, ale napríklad aj monografií o umeleckej kritike v dielach spisovateľov ako Denis Diderot, Stendhal, Émile Zola, Charles Baudelaire, bratia Goncourtovci či Joris-Karl Huysmans.

Copyright © TASR 2016