27. 3. 2021

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 


Súd v Turecku v piatok odsúdil štyri osoby na doživotné tresty odňatia slobody v súvislosti s vraždou turecko-arménskeho novinára Hranta Dinka z roku 2007. Informovala o tom agentúra AFP. Súd v Istanbule odsúdil na doživotie dvoch bývalých vysoko postavených predstaviteľov istanbulskej polície za "úmyselnú vraždu". Obvinenia voči ďalšiemu predstaviteľovi istanbulskej polície súd stiahol z dôvodu premlčania. Doživotie súd uložil aj dvom bývalým pracovníkom ministerstva vnútra. Ďalšieho predstaviteľa ministerstva vnútra odsúdil na 28 rokov väzenia. Dinka (52), zástancu zmierenia medzi Turkami a Arménmi, zastrelil 17-ročný nezamestnaný turecký nacionalista Ogün Samast 19. januára 2007 pred istanbulskou redakciou dvojjazyčných novín Agos, ktorých bol šéfredaktorom. Obvineniam v súvislosti s touto vraždou čelilo celkovo 76 ľudí. Samast sa k činu sa priznal a v roku 2011 ho odsúdili na takmer 23 rokov väzenia. Dinkova vražda vyvolala v Turecku vlnu pobúrenia a obáv o slobodu prejavu. Súdny proces trval viac ako desať rokov a medzi obžalovanými boli i vysoko postavení príslušníci bezpečnostných zložiek, ktorí podľa obvinení o príprave vraždy vedeli, avšak nezasiahli. Dinkovi podporovatelia a ľudskoprávni aktivisti sú presvedčení, že väčšina popredných predstaviteľov polície zostala nepotrestaná a žiadajú pokračovanie vyšetrovania i súdnych procesov, píše AFP. 

 


Bielorusko vylúčili z tohtoročnej pesničkovej súťaže Eurovízia. Oznámili to v piatok organizátori tohto podujatia s tým, že Bielorusko dvakrát po sebe nominovalo pieseň s politickým posolstvom, čo je v rozpore s pravidlami podujatia. Termín na dodanie prípadnej ďalšej piesne, ktorá by pravidlá spĺňala, už bieloruská štátna televízia premeškala. Na májovej súťaži Eurovision v Holandsku sa preto Bielorusko nebude môcť zúčastniť, informovala agentúra DPA. Európska vysielacia únia (EBU), ktorá súťaž organizuje, uviedla, že obe Bieloruskom prihlásené piesne skupiny Galasy ZMesta "porušili pravidlá súťaže", ktoré majú zamedziť zneužívaniu tohto kultúrneho podujatia na iné ciele či ohrozeniu jeho dobrej povesti. Prvú pieseň s názvom Ja nauču ťibja (Naučím ťa) organizátori odmietli pre jej text, ktorý sa vysmieval masovému protestnému hnutiu proti bieloruskému prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi, uvádza DPA. Skupina Galasy ZMesta po kritike dodala do súťaže novú pieseň, aj tú však teraz EBU odmietla. Pesničková súťaž Eurovízia sa bude tento rok konať 18mája v holandskom Rotterdame.                                                                                                                   

 Copyright © TASR 2021

Reklamná pauza, môžete sa...

    Reklamná pauza, môžete sa...


26. 3. 2021

Zomrel Paul Polansky

Zomrel Paul Polansky


Paul Polanski - Ever Seen a Camel Dance?


Americký spisovateľ Paul Polansky zomrel vo veku 79 rokov po dlhej chorobe. Spisovateľ otvoril tému holokaustu českých Rómov v 90. rokoch.

Polansky objavil začiatkom 90. rokov desaťtisíce dokumentov týkajúcich sa činnosti koncentračného tábora v Let u Písku. Bol postavený z iniciatívy českých proteltorárnych orgánov v roku 1940 pre ľudí "sociálne nevhodných", ale postupne sa stala zberným táborom pre Rómov, ktorí tam boli internovaní a fyzicky zničení.

Polansky poukázal na to, že českí policajti a colníci tam pracovali ako strážcovia. Uviedol to v knihe Ťažké ticho, v ktorej okrem archívnych dokumentov vychádzal aj zo svedectva niekoľkých desiatok Rómov, ktorí prežili nacistickú okupáciu českej krajiny.

Spisovateľ ostro kritizoval českú politickú reprezentáciu, ktorá sa podľa neho snažila zakryť otázku tábora v rokoch, pretože sa týka mnohých významných osobností v tom čase a dnes.

Copyright © ČTK 2021

Zomrel Karol Polák mladší

Zomrel Karol Polák mladší



Vo veku nedožitých 57 rokov zomrel herec Karol Polák mladší. Na sociálnej sieti o tom informovala filmová producentka Zuzana Mistríková. Herec bol synom známeho športového komentátora Karola Poláka.

Karol Polák ml. sa narodil 29. marca 1964 v Bratislave. Účinkoval napríklad vo filmoch Spadla z oblakov, Trpký voz nádeje, Vodník a Zuzana, Kto se bojí, utíka či Tridsať zámkov na Loire.

 

©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

 

 

HOAX: Zaočkovaní Slováci nie sú súčasťou testovania vakcín na vedľajšie účinky

HOAX:







Zaočkovaní Slováci nie sú súčasťou testovania vakcín na vedľajšie účinky

Viac ako 1200 používateľov Facebooku v marci zdieľalo príspevky, podľa ktorých sú všetci zaočkovaní "dobrovoľníkmi" v rámci klinického testovania s cieľom zistiť vedľajšie účinky vakcíny proti COVID-19. Dokladovali to snímkou z webstránky zdravotnej poisťovne Dôvera. Toto tvrdenie je nepravdivé. Klinické skúšky zahŕňajú dobrovoľníkov, ktorým bola vakcína podaná ešte pred jej registráciou, potvrdil pre AFP Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL). TASR na dezinformácie upozorňuje v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP.
Súčasťou nepravdivých príspevkov bola snímka zo stránky Dôvery, konkrétne z podstránky "Očkovanie proti covid-19", na ktorej poisťovňa informuje o aspektoch očkovania a odpovedá aj na otázky. Jednou z otázok na stránke je "Budem po podaní vakcíny navždy imúnny?". Odpoveďou poisťovne bolo: "Presnú dĺžku účinnosti vakcíny zatiaľ nie je možné odhadnúť, a to aj preto, lebo tretia fáza klinických skúšok na dobrovoľníkoch prebehla relatívne nedávno (október 2020). Zatiaľ sa dá s určitosťou povedať, že imunita trvá minimálne tri mesiace. Dobrovoľníci zaočkovaní v rámci klinického skúšania sa budú ďalej sledovať počas dvoch rokov, aby sa získalo viac údajov o trvaní ochrany."
V odpovedi poisťovne sa teda píše len o tých, ktorí sa zúčastnili priamo na klinických skúškach vakcín. Teda nie všetkých, ktorí sa nechali zaočkovať po tom, ako vakcíny schválila Európska agentúra pre lieky (EMA).
Hovorca Dôvery Branislav Cehlárik pre AFP uviedol: "Interpretácia, ktorá sa šíri internetom, je doslovne prebratá z oficiálneho dokumentu Európskej agentúry pre lieky, ktorý sme sa rozhodli k predmetnej citácii doplniť. Sme presvedčení, že súdny človek chápe, že ide o dobrovoľníkov, ktorí boli zapojení do klinickej štúdie vakcíny Comirnaty od Pfizeru–BioNTechu a nie o našich poistencov. Vzhľadom na to, že medzi používateľmi internetu je pomerne veľká skupina ľudí, ktorí danej vete nemusia rozumieť, nechcú rozumieť či dokonca zámerne prekrúcajú jej význam, rozhodli sme sa túto vetu jemne preformulovať, no zároveň nič na samotnom fakte nemeniť. Veríme, že teraz už bude táto veta dostatočne zrozumiteľná pre všetkých používateľov internetu.
Do textu poisťovňa doplnila: "Či ochrana trvá aj dlhšie, ukáže dvojročné sledovanie dobrovoľníkov, ktorí sa zúčastnili klinického skúšania - vyplýva to z dokumentu Európskej liekovej agentúry (EMA)..." Dôvera do textu pridala aj link na dokument EMA k vakcíne Comirnaty od Pfizer-BioNTech, v ktorom sa ohľadne ochrany vytvorenej očkovacou látkou píše: "V súčasnosti nie je známe, ako dlho trvá ochrana po očkovaní očkovacou látkou Comirnaty. Osoby zaočkované v rámci klinického skúšania sa budú ďalej sledovať počas dvoch rokov, aby sa získalo viac údajov o trvaní ochrany."
Tvrdenia, že by očkovanie na Slovensku bolo súčasťou klinického testovania vakcín, pre AFP odmietla aj hovorkyňa ŠÚKL-u Magdaléna Jurkemíková.
"Ľudia očkovaní na Slovensku v žiadnom prípade nie sú súčasťou klinických skúšaní. Klinické skúšania, ktoré momentálne ešte prebiehajú v rôznych krajinách, zahŕňajú dobrovoľníkov, ktorým bola podaná vakcína ešte pred jej registráciou. Klinické skúšania prebiehajú dlhšiu časovú dobu najmä pre sledovanie dlhodobej účinnosti a teda toho, ako dlho chráni očkovanie pred ochorením COVID-19," uviedla Jurkemíková.
Zároveň potvrdila, že na Slovákoch neprebieha žiadne klinické testovanie vakcín proti COVID-19: "Klinické skúšanie má svoje prísne pravidlá a na Slovensku ho schvaľuje Štátny ústav pre kontrolu liečiv a príslušná etická komisia. Každý účastník klinického skúšania podpisuje tzv. informovaný súhlas a musí byť oboznámený s priebehom a podmienkami klinického skúšania. Na Slovensku žiadne klinické skúšanie s vakcínami proti COVID-19 neprebieha."


Copyright © TASR 2020



VÝROKY TÝŽDŇA

 VÝROKY TÝŽDŇA









"Žiaľ, voľby boli zmanipulované. Najvyšší súd USA a ďalšie súdy v krajine, sú zbabelé a tak sa aj zapíšu do dejín."
Donald Trump

 

"Dnes to nie je de facto koalícia. Sú to štyri strany, lebo pán Sulík vlastne koaličnú zmluvu vypovedal a pani Remišová zase prišla o nejakých poslancov, čiže tá koaličná zmluva, aká pred rokom bola, sa určite bude transformovať. SaS nebola nevyhnutná v koalícii na to, aby Matovičova vláda prijala programové vyhlásenie, keďže by mala dosť hlasov aj bez nej. Verím, že vláda vydrží a obnoví sa tak, aby v nej nebol ani jeden člen, ktorý verejne prejavuje odpor voči vláde. Chceme jednotne pôsobiaci kabinet. Za dobrú správu považujem to, že by mal Matovič ostať členom kabinetu.“
Ján Budaj

 

"Nie je taký sprostý, aby od Zoroslava Kollára vzal peniaze. To je také neprofesionálne a naivné. To, že by bol odkázaný na úplatok od Zoroslava Kollára, si môžu myslieť len tí, ktorí zarábajú 400 eur." Marcela Pčolinská

 

„Nie, neodišla som v slzách, pretože na to nebol najmenší dôvod, odišla som so vztýčenou hlavou a absolútne si stojím za vecami, ktoré som povedala, len je pravda, že mi občas došli slová k nemiestnym poloargumentom panej v zelenom a občas som sa cítila nie ako v “intelektuálnej“ diskusnej relácii, ale ako v krčme tretej cenovej skupiny.” 
Dominika Cibulková

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Bieloruské bezpečnostné zložky vo štvrtok zadržali ďalších najmenej 45 osôb. Stalo sa tak v rámci cielených operácií policajných zložiek. Medzi zadržanými sú najmä novinári kritickí k súčasnému bieloruskému režimu, ale aj príslušníci poľskej menšiny.
Bieloruská opozícia si vo štvrtok pripomína Deň slobody na počesť výročia vyhlásenia Bieloruskej ľudovej republiky, ktorá existovala od marca 1918 len necelý rok.
Ako informoval spravodajský portál TUT.by, v meste Hrodna polícia vo štvrtok urobila prehliadku v miestnej poľskej škole, ako aj v budove Zväzu Poliakov, kde policajti zhabali výtlačky novín poľskej komunity Głos znad Niemna a Magazyn Polski, počítače i ďalšie vybavenie.
Podľa TUT.by Poľsko medzičasom oznámilo, že Litve a Lotyšsku navrhlo uvalenie spoločných hospodárskych sankcií proti Bielorusku v dôsledku udalostí okolo Zväzu Poliakov v Bielorusku.
Jeho predsedníčku Andželiku Borysovú totiž v utorok v Hrodne zadržali a v stredu odsúdili na 15 dní väzenia za zorganizovanie nepovoleného zhromaždenia. Zväz Poliakov v Bielorusku jej zadržanie a odsúdenie označil za "zastrašovanie celej poľskej menšiny v Bielorusku".
TUT.by vo svojom spravodajstve dodal, že na mnohých miestach v Minsku bolo počas dňa badať koncentráciu príslušníkov policajných zložiek - uniformovaných i v civile. Mnohé ulice smerujúce do centra boli prehradené. V uliciach bola odstavená vojenská technika i policajné autobusy a vozidlá na prevoz zadržaných.
Napriek tomuto zastrašovaniu a perzekúciám odporcovia režimu Alexandra Lukašenka pokračovali aj v nenásilných a individuálnych formách protestu: vyvesili na svoje okná, fasády domov, stromy či ploty bielo-červeno-biele vlajky, vypustili biele a červené balóny alebo stáli v uliciach držiac v rukách historický štátny znak Pahoňa (Prenasledovanie), na ktorom je zobrazený rytier v brnení, s vytaseným mečom na cválajúcom koni.
Podľa videozáznamov z viacerých bieloruských miest mali tieto protesty podporu verejnosti, napr. vodiči na znak súhlasu trúbili klaksónmi alebo blikali svetlami svojich áut.



Copyright © TASR 2021


ČT3 bude vysílat do konce října - Parabola.cz
Česká televízia (ČT) predĺži vysielanie kanálu CT3 pre seniorov najmenej do konca tohto roka. Schválila to Rada Českej televízie. Program vznikol vlani na konci marca ako pomoc seniorom, ktorí po nástupe pandémie zostávali mnohokrát sami izolovaní doma. Tento týždeň skončila ročná lehota, kedy mohol fungovať v pilotnom režime a bolo ho nutné previesť do riadneho vysielania medzi tzv. Významné služby ČT.
Fungovanie kanála si tento rok vyžiada 80 až 95 miliónov korún. Podľa generálneho riaditeľa Petra Dvořáka pokryje prvý polrok prevádzky CT3 z tohtoročného rozpočtu a druhý polrok z úspor. "O ďalšom fungovaní kanála chceme viesť debatu s radou pri pri prerokúvaní dlhodobých plánov a pri diskusii o rozpočte ČT na budúci rok," uviedol Dvořák.
Na konci minulého marca, kedy bolo vysielanie začalo, dosahoval program u diváckej skupine 15+ priemerného podielu na sledovanosti cez sedem percent au najstarších divákov dokonca cez desať percent. V druhej polovici roka to potom bolo okolo dvoch až 2,4 percenta. U seniorov nad 65 rokov to potom bola tri až štyri percentá.
Vlani na jeseň v súvislosti s druhou vlnou šírenia vírusu Slovenská televízia vysielanie predĺžila najmenej do tohtoročnej jari a tiež rozšírila vysielanie tak, že končia až o 22:00 hodín. CT3 využíva relácie z archívu ČT doplnené o aktuálne spravodajstvo.
Obľubu programu CT3 potvrdzuje aj divácka spokojnosť, ktorá dosiahla za rok 2020 nadpriemerné hodnoty 8,8, čo bola spolu s ČT art najvyššia známka spokojnosti s vysielaním niektorého z programov na českom televíznom trhu, uviedla ďalej ČT.
Medzi najsledovanejšie relácie patril vlani seriál Nemocnica na okraji mesta s podielom na sledovanosti okolo 11 percent a Rozpaky kuchára Svätopluka. Úspešné boli tiež zábavné a hudobné relácie vrátane 69 repríz relácii Televarieté.


Copyright © ČTK 2021




Cineworld Raising New Liquidity as Losses for 2020 Revealed - Variety
Britská spoločnosť Cineworld, ktorá je prevádzkováteľom siete kín, za minulý rok vykázala väčšiu stratu, ako sa očakávalo, a to v sume tesne nad úrovňou 3 miliardy dolárov. Firma, ktorá tento týždeň ohlásila plány na opätovné otvorenie kín na svojich hlavných trhoch, čiže v USA a v Spojenom kráľovstve, uviedla, že má pripravenú hotovosť pre tento rok, hoci pretrváva podstatná neistota. Informuje o tom portál news.sky.com.
Tržby siete kín v roku 2020 klesli na 852 miliónov dolárov z úrovne viac ako 4 miliardy dolárov v roku 2019. „Pre nás všetkých po celom svete to bol neuveriteľne náročný rok," povedal generálny riaditeľ spoločnosti Cineworld Mooky Greidinger. „Ochorenie COVID-19 vytvorilo obrovský stres a neistotu v podnikaní aj v našich osobných životoch," konštatoval. „Cineworld vstupuje do roku 2021 s dôverou, prinajmenšom čo sa týka zámeru znovu otvoriť naše kiná so začiatkom 2. apríla v USA," dodal. Kiná vo veľkej Británii plánuje firma otvoriť v máji. Svoje kiná v Británii a USA spoločnosť Cineworld zavrela
v októbri.


©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané

25. 3. 2021

Zomrela Jessica Walter

Zomrela Jessica Walter 


Vo veku 80 rokov zomrela americká herečka známa pre účinkovanie vo filmoch Play Misty for Me (1971), Grand Prix a The Group (obe 1966),alebo ako Lucille Bluth v Arrested Development.

Za titulnú postavu seriálu Amy Prentiss ,získala cenu Primetime Emmy za najlepšiu herečku v hlavnej úlohe v minisérii alebo vo filme .

Producers Guild of America Awards

 Producers Guild of America Awards 

 


Asociácia amerických producentov (Producers Guild of America - PGA) vyhlásila za film roka road movie Krajina Nomádov. V kategórii animovaných snímok zvíťazila pixarovka Duša a najlepším dokumentom roka je Moja učiteľka chobotnica.

Spomedzi dramatických seriálov uspela Koruna (2016), medzi komediálnymi seriálmi ocenili Schitt's Creek (2015 - 2020) a v kategórii limitovaných seriálov zvíťazil Dámsky gambit (2020).

Medzi streamovanými a televíznymi filmami triumfoval záznam broadwayského muzikálového hitu Hamilton, ktorý má na konte 11 divadelných cien Tony.

Prehľad ocenených v 32. ročníku Producers Guild of America Awards:


Cena Darryla F. Zanucka pre producenta roka v kategórii hraných filmov: Krajina Nomádov
Cena pre producenta roka v kategórii animovaných filmov: Duša
Cena pre producenta roka v kategórii dokumentárnych filmov: Moja učiteľka chobotnica
Cena Normana Feltona pre producenta roka v kategórii dramatických seriálov: Koruna
Cena Dannyho Thomasa pre producenta roka v kategórii komediálnych seriálov: Schitt's Creek
Cena Davida L. Wolpera pre producenta roka v kategórii limitovaných seriálov: Dámsky gambit
Cena za streamovaný alebo televízny film: Hamilton
Cena pre producenta roka v kategórii nefiktívnych televíznych programov: Posledné predstavenie
Cena pre producenta roka v kategórii zábavných televíznych prenosov a talkshow: John Oliver: Čo týždeň dal a vzal
Cena pre producenta roka v kategórii súťažných programov: RuPaul's Drag Race
Cena pre športový program: Defying Gravity: The Untold Story of Women’s Gymnastics
Cena pre program pre deti: The Power of We: A Sesame Street Special
Cena pre krátkometrážny program: Carpool Karaoke: The Series
PGA Innovation Award: BRCvr

 

©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

 

 

Zomrel Bernard Tavernier

Zomrel Bernard Tavernier


Vo veku 79 rokov zomrel vo štvrtok v meste Sainte-Maxime v departemente Var francúzsky filmový režisér, producent, spisovateľ a scenárista Bernard Tavernier. Informoval o tom spravodajský portál France Info.
Za svoju tvorbu získal mnoho ocenení: Zlatého medveďa a ďalšie ceny z festivalu v Berlíne, štyri francúzske ceny Cézar, tri ceny za réžiu od Francúzskeho syndikátu filmových kritikov, cenu za réžiu z festivalu v Cannes, Zlatého leva v Benátkach za celoživotné dielo a mnoho ďalších.
Rád písal filmové kritiky a svoje spisovateľské ambície pretavil do scenárov pre svoje filmy. V 90. rokoch napísal aj niekoľko kníh o americkej kinematografii a venoval sa aj dejinám francúzskeho filmu.
Tavernier pochádzal z Lyonu a vyštudoval právo. Už ako mladý rád písal filmové kritiky. Vo filmovej branži začínal ako asistent režiséra Jeana-Pierra Melvilla, významného tvorcu tzv. francúzskej drsnej školy. Písal však aj filmové scenáre a v polovici 60. rokov režíroval aj niekoľko epizód televíznych seriálov.
Filmovým debutom Bertranda Taverniera bola dráma Hodinár od sv. Pavla (1974), ktorá vznikla podľa novely spisovateľa Georgea Simenona. Tento debut mal mimoriadny ohlas a získal niekoľko ocenení, napríklad Strieborného medveďa na filmovom festivale v Berlíne.
Za ďalší film - historický príbeh Slávnosť sa môže začať (1975) - získal prestížnu cenu Cézar za réžiu a bol ocenený aj Francúzskym syndikátom filmových kritikov. Ďalšieho Cézara dostal tento film za adaptovaný scenár.
Do medzinárodného povedomia sa Tavernier zapísal svojím tretím filmom - drámou Sudca a vrah (1976) natočenou podľa skutočného príbehu o psychicky narušenom vrahovi.
Nasledovali aj ďalšie celosvetovo úspešné filmy, ako Smrť v priamom prenose (1980), v ktorom hlavnú postavu stvárnila Romy Schneiderová, ocenená za tento svoj herecký výkon v Barcelone cenou Sant Jordi Award.
Veľmi blízky si Tavernier bol s hercom Philippom Noiretom, ktorý hral vo filme Coup de torchon. Šlo o prvý a posledný Tavernierov film nominovaný na americkú filmovú cenu Oscar v kategórii najlepší neanglicky hovoriaci film.
Tavernier nakrúcal eklektické filmy so zameraním na dramatickú komédiu (Nedeľa na vidieku, Daddy Nostalgie), historické snímky (Princezná z Montpensier) a spracoval aj vojnovú tematiku (Kapitán Conan). V roku 2009 nakrútil aj svoj prvý čisto americký film, drámu Pochované hriechy v hlavnej úlohe s Tommym Leeom Jonesom.



Zdroj: TASR


RADA RTVS

 RADA RTVS


V marcovej reportáži RTVS o úmrtí 38-ročnej učiteľky, ktorá bola dva týždne predtým zaočkovaná vakcínou od AstraZeneca, došlo k porušeniu Štatútu programových pracovníkov a spolupracovníkov RTVS v zmysle záverov Etickej komisie (EK) RTVS. Vo svojom štvrtkovom uznesení to konštatuje Rada RTVS. V takomto duchu sa odpovie aj na sťažnosti od predsedu parlamentného výboru pre kultúru a médiá Kristiána Čekovského (OĽANO) a jedného z divákov. Počas rozpravy k tejto téme odznelo, že RTVS ako verejnoprávne médium by malo informovať o všetkých dôležitých témach vrátane citlivejších záležitostí. Týka sa to aj očkovania proti ochoreniu COVID-19, ktorému sa médium dlhodobo venuje. Dôležitý by však mal byť aj spôsob a forma spracovania reportáže a veľký dôraz treba klásť na titulky a prvé vety zahlásení, aby ich spojenie neevokovalo u divákov iný význam. Podpredseda rady Martin Kákoš si podľa vlastných slov nevie predstaviť, že by RTVS o tejto téme neinformovala, hoci išlo len o možné podozrenia. "Dopustila by sa totálneho prehrešku," zdôraznil Kákoš, ktorý mal výhrady len voči spracovaniu reportáže. Pobúrenie v súvislosti so situáciou, ktorú reportáž vyvolala, vyjadril člen rady Jozef Chudík. Nerozumie, prečo sa táto reportáž tak "rieši a analyzuje", považuje ju v norme a akékoľvek vážne pochybenia odmieta. "Navodzuje sa dojem, akoby tu vybuchla atómová bomba. Treba riešiť podstatnejšie problémy," odkázal Chudík. Na margo kritiky hovorí o politickom útoku na spravodajstvo a vedenie televízie. Reportáž a jej spracovanie obhajoval riaditeľ sekcie spravodajstva a publicistiky RTVS Vahram Chuguryan. Reportáž bola podľa neho korektná a vyvážene spracovaná. Poukázal zároveň na to, že žiadna inštitúcia vyváženosť reportáže nespochybnila a žiadne pochybenia sa nenašli. V súvislosti s konfliktom záujmov jednej z redaktoriek podotkol, že redaktorka o ňom dopredu informovala. Pre spracovanie reportáže aj touto redaktorkou sa rozhodli vo verejnom záujme, lebo išlo o exkluzívnu informáciu a otec nebohej učiteľky sa pre iné médium vyjadriť nechcel. Súhlasí s tým, že pri citlivejších témach si treba dávať pozor, ale dávať si pozor na každú vetu pri takom kvante reportáží podľa neho nie je jednoduché. Prezradil tiež, že niektorí sa boja momentálne spracovávať citlivejšie témy. Generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník vyjadril ľútosť, ak sa spochybňuje spravodajstvo a publicistika RTVS ako celok, poukázal na značný nárast divákov za posledné dva roky. Pripustil, že pri tisíckach reportáží ročne sa môže stať, že niekedy dôjde "k nie úplne dokonalému spracovaniu reportáže", spravodajstvo RTVS ako celok však má naďalej jeho dôveru. Vyvodením istých dôsledkov voči piatim zamestnancom považuje celú vec za uzatvorenú. Stredajší (24. 3.) mediálny výbor parlamentu komentovať odmietol. Predmetnou reportážou sa zaoberá aj Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR). Voči vysielateľovi RTVS začala správne konanie. Rada dostala viacero podnetov, v príspevku RTVS mohlo dôjsť k nezabezpečeniu objektívnosti a nestrannosti spravodajského programu. 

 

Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) by mala podľa podpredsedu Rady RTVS Martina Kákoša poskytnúť viac priestoru aj mimoparlamentným stranám. Kákoš to uviedol na dnešnom rokovaní rady. Reagoval tak na podnet od Kresťanskodemokratického hnutia (KDH), ktoré žiadalo určiť objektívne pravidlá pre priestor vymedzený politickým stranám v telerozhlase. Kákoš doplnil, že požiadavku KDH považuje za legitímnu a v zásade sa s ňou stotožňuje.

Generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník v tejto súvislosti uviedol, že rozumie postoju KDH a ďalších strán, ktoré sa v parlamentných voľbách síce nedostali do parlamentu, ale v prieskumoch sa nachádzajú v na úrovni troch až piatich percent. „Vzhľadom na to, že poberajú na základe volebného výsledku príspevok zo štátneho rozpočtu, asi by mali nejakým spôsobom, ale nielen vďaka tomu, byť zastúpené aj v diskusiách vo vysielaní RTVS,“ priblížil.

Doplnil však, že situácia nie je taká, že mimoparlamentné strany sa vo vysielaní RTVS neobjavujú vôbec. Dodal tiež, že je slobodnou voľbou RTVS na základe dramaturgických rozhodnutí, ktoré musia mať svoju vnútornú logiku, ktorú stranu kam pozve. Na záver skonštatoval, že je potrebné nájsť taký „kľúč“, aby aj tieto mimoparlamentné strany, poberajúce príspevok zo štátneho rozpočtu, mali adekvátny priestor vo vysielaní RTVS.

„Mali by sme byť informovaní o tom, čo tieto strany vyvíjajú, aké sú ich stanoviská. Ak im priestor neposkytneme v nejakej primeranej miere, tak tieto strany nemajú kde o svojej činnosti informovať,“ vysvetlil Kákoš. Ako dodal, myslí si, že politická diskusia by sa mala viesť celé štyri roky pred voľbami.

KDH vyzvalo na bezodkladné určenie objektívnych pravidiel pre pozývanie a vystupovanie zástupcov politických strán vo vysielaní RTVS. Podľa hnutia nimi môžu byť napríklad dosiahnuté výsledky v ostatných voľbách do Národnej rady SR (NR SR) či prekročenie hranice troch percent z celkového počtu odovzdaných platných hlasov.

 

 

©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Oteckovia a Chart Show nedali ťažiskovému seriálu konkurencie ani futbalu žiadnu šancu

Oteckovia a Chart Show nedali ťažiskovému



 seriálu konkurencie ani futbalu žiadnu šancu

Najsledovanejšími programami dňa sa v obchodne podstatnej cieľovej skupine 12-54 stali večerné spravodajské relácie Televízne noviny a Počasie.


Televízia Markíza v stredu, 24. marca 2021, bez problémov ustála silnú seriálovú aj športovú konkurenciu. V obchodne podstatnej cieľovej skupine 12-54 obsadila tri najvyššie priečky v rebríčku sledovanosti, prvé miesto patrilo večerným Televíznym novinám, podvečerný seriálový hit Oteckovia sa stal najsledovanejším nespravodajským programom dňa a jednotkou na trhu v čase vysielania bola aj obľúbená Chart Show.

Najsledovanejšími programami dňa sa v cieľovej skupine 12-54 stali večerné spravodajské relácie Televízne noviny (rating 10,3 % / share 28,1 %) a Počasie (rating 10,0 % / share 26,9 %). Súhrn najdôležitejších udalostí dňa na Markíze sledovalo 596-tisíc divákov a aktuálne informácie o počasí 582-tisíc divákov.

Z tretieho miesta akékoľvek stredajšie programy konkurencie pokoril mimoriadne obľúbený rodinný seriál Oteckovia, ktorý si v cieľovej skupine 12-54 pripísal výborný rating 8,6 % a trhový podiel 27,2 %. Ďalšie osudy štvorice najobľúbenejších slovenských oteckov si nenechalo ujsť 439-tisíc divákov starších ako 12 rokov.

Z večernej programovej ponuky si najviac divákov v rámci cieľovej skupiny 12-54 vybralo obľúbenú Chart Show, ktorá si tak poradila nielen s vysokonákladovým pôvodným seriálom konkurenčnej TV Joj, ale aj s kvalifikačným futbalovým zápasom na MS 2022 Cyprus - Slovensko na Jednotke RTVS. Rebríček najkrajších lovesongov desaťročia zaznamenal víťazný rating 7,3 % a trhový podiel 20,6 %.

Skupina Markíza (Markíza, Doma, Dajto) bola v stredu v obchodne podstatnej cieľovej skupine 12-54 silným trhovým lídrom celodenne (share 27,4 %) aj v prime-time 19:00-23:00 (share 28,0 %).

Dáta sú uvedené v meraní LIVE + VOSDAL + HOSTIA. Zdroj dát: PMT/KANTAR SLOVAKIA

Na Slovensku pribudne nové rádio, vysielať bude iba pozitívne správy

Na Slovensku pribudne nové rádio, 
 
vysielať bude iba pozitívne správy


Na Slovensku čoskoro začne vysielať Dobré rádio, ktoré chce zlepšovať náladu v spoločnosti vysielaním výhradne pozitívnych správ. Rozhodla o tom Rada pre vysielanie a retransmisiu na svojom stredajšom (24. 3.) rokovaní. TASR o tom informoval zakladateľ Dobrého Rádia Róbert Sedlák.
Poznamenal, že Slovensko uprostred pandémie potrebuje nádej a pozitívne myslenie. "Potrebuje viac pozitívnych správ v éteri a vďaka Dobrému rádiu ich budeme môcť šíriť medzi ľudí," uviedol.
Nové rádio bude môcť vysielať na deviatich frekvenciách. Dobré rádio, ktoré na internete vysiela od roku 2018, získalo frekvencie v Trenčíne, Ružomberku, Nitre, Martine, Čadci, Novom Meste nad Váhom, Prievidzi, Žiline a v Dolnom Kubíne. Pôvodne však Radu pre vysielanie a retransmisiu žiadalo až o 21 frekvencií, mimo iných miest aj v Bratislave, Trnave, Košiciach, Prešove a ďalších. So spustením vysielania v týchto mestách však bude musieť pozitívne rádio ešte počkať. "Urobíme všetko pre to, aby sme čo najskôr začali vysielať aj v hlavnom meste a ďalších väčších mestách. Budeme sa uchádzať o ďalšie frekvencie v nasledujúcich výberových konaniach," dodal zakladateľ rádia, ktoré chce okrem pozitívneho spravodajstva zaujať aj rozhovormi so zaujímavými osobnosťami. "I keď nie vždy veľmi známymi osobnosťami, ktoré robia slovenskú spoločnosť lepšou," povedal Sedlák.




Zdroj: TASR

Prieskum Median SK

Prieskum Median SK




Rádio Expres s dosiahnutým výsledkom 34,7 percenta (1.548.000 poslucháčov) je stále najpočúvanejším rádiom. Vyplýva to z výsledkov prieskumu počúvanosti Radioprojekt v parametri rozhlasové stanice - počúval posledný týždeň.
Na druhom mieste je Rádio Slovensko s 24,4 percenta (1.087.000), tretie miesto obsadilo Fun rádio s 23,7 percenta (1.059.000). Nasleduje Rádio Vlna s počúvanosťou 19,1 percenta (853.000), Rádio Európa 2 dosiahlo 16,6 percenta (740.000), Rádio Jemné 14,5 percenta (646.000) a Rádio Regina 10,5 percenta (470.000).
V parametri podiel na trhu (share) je na prvej pozícii rovnako Rádio Expres s podielom 21 percenta, nasleduje Rádio Slovensko so 17,8 percenta a Fun rádio s 12,1 percenta. Ďalej Rádio Vlna s 9,1 percentami, Rádio Európa 2 s 8,8 percentným podielom na trhu. Podiel 6,5 percenta má Rádio Jemné a 5,2 percenta Rádio Regina. Ostatné rozhlasové stanice držia podiel 19,5 percenta z trhu.
Celková počúvanosť rádií v parametri počúval posledný týždeň predstavovala 89,9 percenta, čo je 4.014.000 poslucháčov vo veku 14 až 79 rokov. Každý deň počúvalo rádio viac ako 2,5 milióna ľudí (57,2 percenta populácie). Každý občan SR počúval denne rádio v priemere viac ako dve hodiny a desať minút. Každý poslucháč počúval rádio priemerne tri hodiny a 50 minút.
Spoločnosť Median SK realizuje kontinuálny prieskum Radioprojekt od apríla 2009. Zverejnené výsledky boli zbierané v termíne od 9. novembra do 13. decembra 2020 a od 4. januára do 28. februára 2021. Prieskum sa realizoval na vzorke 3149 respondentov, občanov SR vo veku 14 až 79 rokov. Výsledky prieskumu poskytla pre TASR zástupkyňa spoločnosti Median SK Linda Kleinertová.
 
Zdroj: TASR