29. 9. 2023

Televízni vysielatelia apelujú na verejne činné osoby, aby nešírili nenávisť voči médiám

 Televízni vysielatelia apelujú na verejne 

 Asociácia televíznych vysielateľov Slovenska

 

činné osoby, aby nešírili nenávisť voči médiám

Asociácia televíznych vysielateľov Slovenska (ATVS) apeluje na verejne činné osoby, aby nešírili nenávisť voči médiám. Verejnosť i politici by podľa ATVS mali chápať, že nezávislé médiá sú dôležité pre fungovanie demokracie na Slovensku. Asociácia reagovala na to, že vyvrcholenie predvolebnej kampane prinieslo nielen súboje politikov a politických subjektov, ale aj očierňovanie a obviňovanie médií, okrem iných aj súkromných televízií. „Slobodné a nezávislé televízie, rovnako ako médiá vo všeobecnosti, sú jedným z kľúčových prvkov parlamentnej demokracie, keďže podporujú pluralitu názorov a prístup občanov k rôznym zdrojom informácií,“ uviedol predseda predstavenstva ATVS Marcel Grega. „Pomáhajú verejnosti k ich adekvátnej informovanosti a politickej angažovanosti a umožňujú tak napríklad aj informovaný výber vo voľbách,“ dodal. ATVS tiež uviedla, že súkromné médiá poskytujú objektívne a presné informácie, a to vďaka fungujúcim štandardom novinárskej a redakčnej práce a etiky. „Štandardné médiá nielen odhaľujú kauzy či kritizujú politikov. Médiá sú prostriedkom výmeny informácií v spoločnosti a ich nezastupiteľná úloha je v kultivácii plurality názorov a moderácii verejnej diskusie," píše. Grega je toho názoru, že i to je dôvod, prečo na nich poniektorí politici či konšpiračná scéna cielia. Predseda predstavenstva ATVS tiež uviedol, že ako médiá, tak i široká verejnosť by mali tieto útoky odsúdiť a postaviť sa na stranu štandardných médií i za demokratické princípy. „Zároveň chceme v tejto spoločensky vyhrotenej situácii zdôrazniť význam médií pri ochrane slobôd a dôstojnosti všetkých ľudí, ktoré vo svojich verejných vyjadreniach, žiaľ, viacerí kandidáti a verejne činné osoby znevažujú,“ dodal. Grega zdôraznil, že slovenské súkromné televízie v aktuálnom roku priniesli rekordné množstvo obsahu týkajúceho sa volieb, čím naplnili funkciu posilňovania pluralitnej demokracie i občianskych slobôd. „Chceme preto apelovať na všetkých, aby verejná debata ponúkala konštruktívnu reflexiu toho, čo trápi Slovensko, a nie šírenie nenávisti či rozoštvávanie spoločnosti,“ zakončil Grega.

VÝROKY TÝŽDŇA

   VÝROKY TÝŽDŇA



 






Volebná noc s Markízou bude skutočne výnimočná, návštevníci festivalu Biela noc zažijú unikátnu panoramatickú videoinštaláciu

 Volebná noc s Markízou bude skutočne výnimočná, návštevníci festivalu

 



 Biela noc zažijú unikátnu panoramatickú videoinštaláciu

Na Námestí Nežnej revolúcie pred Starou tržnicou bude okoloidúcich informovať o výsledkoch exit pollu z predčasných parlamentných volieb a následne aj o priebežných výsledkoch volieb.


Najsledovanejšia slovenská televízia Markíza sa stala hlavným mediálnym partnerom Bielej noci, najväčšieho a najnavštevovanejšieho festivalu súčasného umenia na Slovensku, ktorý už od piatka 29. septembra do nedele 1. októbra 2023 prichádza opäť do Bratislavy. Neostalo však iba pri partnerstve, Markíza prinesie do hlavného mesta aj jednu z umeleckých inštalácií Bielej noci.

Keďže sa Biela noc vôbec prvýkrát koná počas volieb, návštevníci festivalu budú mať v sobotu 30. septembra 2023 vo večerných hodinách možnosť na Námestí Nežnej revolúcie pred Starou tržnicou zažiť unikátnu panoramatickú videoinštaláciu. Tá bude okoloidúcich informovať o výsledkoch exit pollu z predčasných parlamentných volieb, a to bezprostredne po zatvorení volebných miestností. Exit poll prinesie čo najpresnejší odhad výsledkov volieb s niekoľkohodinovým predstihom pred konečným spočítaním hlasov a ich oficiálnym vyhlásením. Na vzorke minimálne 20 000 ľudí odchádzajúcich z volebných miestnosti ho exkluzívne pre TV Markíza uskutoční renomovaná agentúra Focus.

V spolupráci s festivalom Biela noc prinášame unikátne vizuálne stvárnenie dát, o ktoré sa postará dizajnér Boris Vitázek.  Následne počas volebnej noci budú môcť návštevníci pred Starou tržnicou sledovať priebežné výsledky z údajov Štatistického úradu SR.

„Ako trhový líder sa radi púšťame aj do inovatívnych marketingových aktivít. Tešíme sa preto, že sme nadviazali spoluprácu s Bielou nocou a ľuďom, ktorí budú tráviť volebnú noc v centre Bratislavy, tak budeme môcť priniesť náš exkluzívny exit poll v jedinečnom umeleckom stvárnení,“ povedal Michal Borec, riaditeľ Centra marketingu skupiny Markíza.

„Veľmi sa teším z tohto netradičného spojenia, ktoré bude bezpochyby dôležitou súčasťou sobotňajšej volebnej noci, práve počas nášho festivalu. Myslím si, že je to vôbec po prvýkrát od vzniku Slovenskej republiky, kedy budú štatistické volebné dáta vizuálne spracované umelcom a vystavené vo verejnom priestore ako videoinštalácia,“ zhodnotila Zuzana Pacáková, umelecká riaditeľka Bielej noci.

28. 9. 2023

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Najmenej traja ruskí provojnoví novinári dostali v uplynulých dňoch prasacie hlavy. TASR o tom informuje na základe správ denníka The Guardian a portálu televízie Sky News, ktoré sa odvolávajú na ruské médiá.
Adresátmi hláv boli Timofej Sergejcev, ktorý minulý rok publikoval článok vyzývajúci na vraždenie ukrajinských civilistov, vojenský expert Konstantin Sivkov a fotoreportér ruskej štátnej tlačovej agentúry TASS Michail Tereščenko. Všetci traja už predtým uviedli, že sa im neznáme osoby telefonicky alebo poštou vyhrážali fyzickou likvidáciou.
Úrady spustili pátranie po páchateľoch 19. septembra po tom, ako kuriér doručil hlavu Teresčenkovi. Polícia prehľadala bydlisko kuriéra, kde našli ďalšie štyri vrecia s prasacími hlavami.
Sergejcev dostal prasaciu hlavu ako posledný — našiel ju v utorok večer v čiernej taške pri dverách svojho bytu.




Pravdepodobnou príčinou havárie vrtuľníka na Aljaške, pri ktorej zahynul v roku 2021 český miliardár Petr Kellner a ďalší štyria ľudia, bola neschopnosť pilota vhodne zareagovať na zlú viditeľnosť. Uvádza sa to v správe, ktorú v stredu večer miestneho času zverejnil americký Národný úrad pre bezpečnosť v doprave (NTSB). TASR správu prevzala z agentúry AP.
NTSB uvádza, že k havárii prispel aj "neadekvátny výcvik pilotov" spoločnosti Soloy, ktorá lety organizovala, a tiež "nedostatočný dohľad" zo strany inšpektora amerického Federálneho úradu pre letectvo.
Pri havárii zahynuli okrem 56-ročného Kellnera aj tréner snowboardingu Benjamin Larochaix (50) z Česka, dvaja americkí horskí vodcovia - Gregory Harms (52) a Sean McManamy (38), a pilot Zachary Russell (33). Jediným preživším bol bývalý český reprezentant v snowboardingu David Horváth (52).
Skupina sa v oblasti venovala tzv. heliskiingu, a síce extrémnej forme lyžovania, pri ktorej lyžiarov vyvezie na svah vrtuľník a oni sa potom spúšťajú mimo zjazdoviek.
Horváthove zranenia zahŕňali "rozsiahle omrzliny na oboch rukách", pričom podľa správy NTSB k ich závažnosti prispelo oneskorené upovedomenie pátracích a záchranných tímov.
Rodina Kellnera, ktorý bol v čase tragédie najbohatším Čechom, podala tento rok žalobu na spoločnosť Soloy Helicopters, ktorá takéto lety prevádzkovala.
Horváth vyšetrovateľom povedal, že vrtuľník sa pred osudnou haváriou pokúšal pristáť na horskom hrebeni, čo sa mu na prvýkrát nepodarilo. Pri druhom pokuse vrtuľník pohltila hmla, narazil do kopca a následne sa začať valiť dolu svahom.
NTSB aj na základe jeho výpovedí vyvodila, že pilot zrejme počas druhého pokusu o pristátie zažil tzv. bielu tmu a stratil vizuálny kontakt s hrebeňom kopca, v dôsledku čoho došlo k havárii.




Softvér umelej inteligencie ChatGPT po novom dokáže zhromažďovať údaje priamo z internetu v reálnom čase. Oznámila to v stredu platforma OpenAI, ktorá tento softvér vyvíja, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.
Program ChatGPT doteraz odpovedal na otázky používateľov na základe rozsiahlej databázy, ktorá neobsahovala informácie z obdobia po septembri 2021.
"ChatGPT teraz dokáže prehliadať internet a poskytovať vám aktuálne informácie, doplnené o priame odkazy na zdroje," napísala spoločnosť OpenAI v príspevku na sociálnej sieti X. "(Softvér) už nie je obmedzený (iba) na údaje spred septembra 2021," dodala.
Uviedla tiež, že najnovšia funkcia umožní webovým stránkam kontrolovať, ako s nimi ChatGPT komunikuje.
Novinka s názvom "Browse with Bing" je zatiaľ vyhradená pre používateľov s predplatným, no platforma OpenAI tvrdí, že čoskoro bude dostupná pre všetkých používateľov.
Softvér ChatGPT bol pre verejnosť voľne sprístupnený vlani v novembri. Používateľov mimoriadne zaujal schopnosťou jasne odpovedať na zložité otázky, písať básne či prejsť vedomostným testom.




Slovensko sa stalo súčasťou projektu Rady Európy (RE), ktorým prostredníctvom fondu Eurimages podporí v rokoch 2023 až 2025 vznik televíznych seriálov a filmových minisérií od nezávislých tvorcov. Dohodu s Radou Európy podpísala vo štvrtok ministerka kultúry Silvia Hroncová. Informoval o tom rezort kultúry.
"Urobili sme všetko pre to, aby sa Slovensko zapojilo do projektu už tento rok, keďže disponuje informáciami o dostatočnom stave rozpracovanosti kvalitných projektov slovenských producentov," uviedlo ministerstvo.
Vysvetľuje ďalej, že iniciatíva Eurimages reaguje na rastúci dopyt po seriáloch a filmových sériách, ktorý súvisí s enormným nárastom používateľov streamovacích služieb, najmä však je reakciou na fakt, že tvorba veľkých produkčných spoločností sa v tejto oblasti zameriava na diela s čo najväčším potenciálom komerčnej a diváckej úspešnosti. "Pilotný program Eurimages má túto nerovnováhu vyvážiť práve podporou nezávislých tvorcov v ich slobodnom umeleckom prejave a vytvorení pluralitnejších, kultúrne pestrejších a umelecky hodnotnejších audiovizuálnych diel," dodalo ministerstvo.
Participácia Slovenska na pilotnom projekte je podmienená každoročným finančným príspevkom, ktorý bude hradený z rozpočtu ministerstva kultúry. "Konečnými prijímateľmi podpory budú nezávislí producenti, no pilotný projekt má v širšom kontexte podporiť aj poskytovateľov audiovizuálnych mediálnych služieb na požiadanie, verejnoprávnych a súkromných vysielateľov, scenáristov, režisérov a distribútorov," upozorňuje MK. Výzvu na predkladanie projektov zverejní Rada Európy.


Copyright  © TASR 2023




Sociálna sieť X (predtým Twitter) by mohla na začiatku budúceho roka vykázať zisk, uviedla jej šéfka Linda Yaccarinová. V posledných týždňoch sa na platformu podľa nej vo veľkom vracajú inzerenti.
„Rýchlosť zmien a rozsah ambícií v X naozaj nikde inde neexistuje,“ povedala Yaccarinová. Uviedla, že za posledných dvanásť týždňov sa na platformu vrátilo 1500 inzerentov a späť je 90 zo 100 najlepších inzerentov.
Yaccarinová povedala, že firma by mohla byť na budúci rok zisková, čelí však aj viacerým súdnym sporom. Žalujúci tvrdia, že nezaplatila nájomné za kancelárie a dlhuje milióny dolárov na odstupnom tisícom prepustených zamestnancov.

  

Copyright  © ČTK 2023

 

Zomrel Michael Gambon

Zomrel Michael Gambon


Britský herec Michael Gambon zomrel vo veku 82 rokov. Preslávila ho rola Albusa Dumbledora v šiestich z ôsmich filmov o čarodejníkovi Harrym Potterovi. Hral aj detektíva Maigreta v rovnomennom seriáli.
K roli Dumbledora sa Gambon dostal po tom, čo po natočení prvých dvoch filmov zomrel jeho pôvodný predstaviteľ Richard Harris.
Jeho rodina oznámila, že zomrel doma po zápale pľúc.

Zdroj: BBC

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ

  POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ

 Rada pre mediálne služby má ambíciu koordinovať aktérov projektov mediálnej  gramotnosti | Správy | Radia.sk - slovenský éter online

Rada pre mediálne služby v stredu udelila tri sankcie vo forme upozornenia na porušenie zákona. TASR o tom informovala Lucia Michelčíková z komunikačného oddelenia rady.
Sankciu uložila programovej službe RTVS Šport za porušenie povinnosti zaradiť reklamné šoty iba medzi jednotlivé časti alebo počas prestávok športového podujatia počas programov vysielaných 16. apríla, ako aj 17. apríla.
Ďalšia sankcia bola uložená vysielateľovi programovej služby TV Markíza za to, že 11. marca dvakrát prerušil zaradením reklamy druhý 30-minútový časový úsek počas trvania programu.
Upozornenie na porušenie zákona dostal aj vysielateľ programovej služby Mirjam rádio za porušenie povinnosti vyhradiť z času vysielania hudobných diel za kalendárny mesiac najmenej 25 percent vysielaniu slovenských hudobných diel a zároveň vyhradiť najmenej 20 percent vysielaniu nových slovenských hudobných diel.
Rada pridelila tiež sedemnásť autorizácií poskytovania audiovizuálnych mediálnych služieb na požiadanie.

Zdroj: TASR

27. 9. 2023

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Americkí televízni a filmoví scenáristi sa v utorok dohodli na ukončení štrajku, ktorý trval takmer päť mesiacov a ochromil Hollywood.
Ukončeniu štrajku predchádzalo dosiahnutie platovej dohody s hollywoodskymi filmovými štúdiami, uviedlo v statuse na platforme X vedenie Združenia amerických scenáristov (WGA).
Štrajk sa skončí v stredu na poludnie losangeleského času, informovala agentúra AP.
Po ukončení štrajku však budú musieť aj samotní radoví scenáristi hlasovať o ratifkácii zmluvy uzavretej WGA s filmovými štúdiami. Počas tejto procedúry - medzi 2. a 9. októbrom - však budú môcť pracovať ako obvykle, uvádza sa v maili, ktorý členom rozposlalo vedenie WGA.
Teoreticky môžu scenáristi dohodu s filmovými štúdiami odmietnuť, ale väčšina odborníkov z filmového priemyslu verí, že ratifikácia bude formalitou a práca na televíznych a filmových projektoch sa obnoví.
AP dodala, že hollywoodski herci zostávajú v štrajku a nateraz bez perspektívy na rokovania.
Dohoda, ktorú sa podarilo dosiahnuť WGA, však vniesla do ich radov optimizmus a v utorok sa zišli na demonštrácii - prvej od nedele, keď scenáristi dosiahli predbežnú dohodu s hollywoodskymi štúdiami a streamovacími platformami.
AP konštatovala, že v zástupe hercov bolo vidno aj viacerých scenáristov, ktorí podporujú požiadavky svojich hereckých kolegov, pričom súčasne oceňujú, že bez podpory hercov, novinárov, spevákov, tanečníkov a ďalších združených v odborovom zväze SAG-AFTRA by ani WGA nedosiahla svoj cieľ.
Vyše 11.000 hollywoodskych televíznych a filmových scenáristov vstúpilo začiatkom mája do štrajku po tom, ako nedosiahli dohodu o vyšších platoch a lepších pracovných podmienkach so štúdiami a streamovacími spoločnosťami. Požadovali tiež reguláciu využívania umelej inteligencie (AI).
V polovici júla sa k scenáristom s podobnými požiadavkami pridalo okolo 160.000 hercov, novinárov, spevákov, tanečníkov a ďalších združených v odborovom zväze SAG-AFTRA.
Štrajky hercov a scenáristov v USA po viac ako 60 rokoch takmer ochromili Hollywood, keďže sa nemôžu nakrúcať prakticky žiadne filmy a seriály. Herci pre štrajk nemôžu propagovať svoje filmy. Uvedenie filmov do kín bolo odložené a ovplyvnený bol aj harmonogram udeľovania rôznych cien. Napríklad odovzdávanie televíznych cien Emmy sa z polovice septembra odložilo na januári 2024.






Maďarská vláda na jeseň predloží do parlamentu návrh zákona, ktorý má chrániť Maďarsko pred ohrozením jeho suverenity. Pripomenul to v stredu server media1.hu, podľa ktorého do ústavy a trestného zákona zakomponujú nové pravidlá na obmedzenie činnosti "novinárov, pseudocivilov a dolárových politikov financovaných zo zahraničia", informuje spravodajca TASR v Budapešti.
O zámere kabinetu premiéra Viktora Orbána informoval po minulotýždňovom stretnutí parlamentných frakcií vládneho bloku Fidesz-KDNP predseda frakcie Fideszu Máté Kocsis.
Server media1.hu upozornil na marcový analytický článok na webovej stránke vláde blízkeho inštitútu XXI. Század Intézet pod názvom "Suverenita médií v ohrození – zdroje a donori médií financovaných zo zahraničia".
V článku sú ako riziko pre suverenitu Maďarska označené médiá 444, Partizán, Telex, RTL, Slobodná Európa, Átlátszó, Direkt36, K-Monitor a Litmus.
Inštitút konštatoval, že ich prevádzkové náklady pokrývajú zahraničné zdroje od 25 do 100 percent. Suverenitu Maďarska ale ohrozujú podľa uvedeného článku aj orgány a tendre Európskej únie, veľvyslanectvá Holandska a Spojených štátov, všetky zahraničné nadácie, vládne agentúry, veľké korporácie či neziskové organizácie, ktoré akýmkoľvek spôsobom finančne podporili tieto médiá.
Server hirklikk.hu v tejto súvislosti uviedol, že podobná legislatíva (Zákon o zahraničných agentoch) existuje v Rusku a slúži na stigmatizáciu médií využívajúcich aj zahraničné finančné zdroje. Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu minulý rok konštatoval, že je v rozpore s medzinárodnými dohovormi.


Copyright  © TASR 2023

 

 

SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

 




Sociálna sieť X deaktivovala funkciu, ktorá používateľom umožňovala hlásiť dezinformácie o voľbách. Informovala o tom v otvorenom liste výskumná organizácia Reset.Tech Australia. Jej zistenie vyvolalo obavy zo šírenia dezinformácií pred dôležitými voľbami v Spojených štátoch a Austrálii. Funkciu, ktorú sociálna sieť zaviedla v roku 2022 a ktorá umožňovala hlásiť zavádzajúce či klamlivé informácie o politickom dianí, platforma minulý týždeň odstránila z ponuky vo všetkých oblastiach okrem Európskej únie, uviedla organizácia. Používatelia siete X môžu stále hlásiť príspevky, ktoré považujú za propagáciu násilia alebo nenávistný prejav. Sociálna sieť sa k veci zatiaľ nevyjadrila.
Platforma funkciu odstránila necelé tri týždne pred konaním referenda v Austrálii, prvého po štvrťstoročí, o tom, či zmeniť ústavu a zriadiť poradný orgán parlamentu pre domorodé obyvateľstvo, a 14 mesiacov pred prezidentskými voľbami v Spojených štátoch.
"Chceli by sme vedieť, prečo X podľa všetkého urobila krok späť vo svojich záväzkoch obmedziť závažné dezinformácie, ktoré sa premietli do skutočnej politickej nestability v USA," uviedla šéfka organizácie Alice Dawkinsová.
Organizácia Reset.Tech Australia uviedla, že táto zmena môže spôsobiť, že bez kontrolného mechanizmu zostane na internete aj obsah, ktorý porušuje pravidlá samotnej spoločnosti X ohľadom volebných dezinformácií. "Je nesmierne znepokojujúce, že Austrálčania stratia možnosť hlásiť závažné dezinformácie niekoľko týždňov pred dôležitým referendom," uviedla v otvorenom liste šéfovi austrálskej divízie X Angusovi Keenovi.
Musk firmu Twitter, ktorú následne premenoval na X, kúpil za 44 miliárd dolárov (zhruba bilión Sk) v októbri minulého roka a podnik odvtedy prešiel rozsiahlymi zmenami. Musk sa označuje za zástancu absolútnej slobody slova, niektorí kritici však jeho postoj označujú za nezodpovedný. Existujú výskumy, podľa ktorých na sieti X po prevzatí došlo k vzostupu nenávistných komentárov, a niektoré vlády sieť vinia, že dostatočne nereguluje obsah.
Austrálska výskumná organizácia zistila, že sieť X počas troch týždňov neodstránila ani neoznačila jediný príspevok obsahujúci dezinformácie o austrálskom referende, a to ani po nahlásení pomocou teraz odstránenej funkcie.
Musk uviedol, že lepším spôsobom kontroly faktov je funkcia siete X nazvaná Community Notes, ktorá používateľom umožňuje komentovať príspevky a označovať nepravdivý alebo zavádzajúci obsah. Ale tieto príspevky sú zverejnené iba vtedy, ak sú vyhodnotené ako užitočné radom prispievateľov s rôznymi uhlami pohľadu, píše X na svojom webe.
Austrálska volebná komisia (AEC), ktorá bude dohliadať na referendum, ktoré sa bude konať 14. októbra, konštatovala, že šírenie volebných dezinformácií je najhoršie, čo kedy zaznamenala. Komisia uviedla, že aj po zrušení tejto funkcie môže príspevky obsahujúce politické dezinformácie nahlásiť priamo spoločnosti X.

  

Copyright  © ČTK 2023

Prezidentka Zuzana Čaputová vystúpi s príhovorom o 19.27, občanom sa prihovorí aj premiér Ľudovít Ódor

Prezidentka Zuzana Čaputová vystúpi s príhovorom o 19.27,


 občanom sa prihovorí aj premiér Ľudovít Ódor

Prezidentka Zuzana Čaputová požiadala RTVS v súvislosti s voľbami do NR SR o mimoriadne vystúpenie. Verejnoprávna televízia jej príhovor odvysiela na Jednotke o 19:27. Po prezidentke sa občanom prihovorí aj poverený predseda vlády Ľudovít Ódor.

Súčasťou rozvoja takzvaného otvoreného vládnutia je aj podpora slobody médií a ochrana novinárov

Súčasťou rozvoja takzvaného otvoreného vládnutia je aj 


podpora slobody médií a ochrana novinárov


Súčasťou rozvoja princípu takzvaného otvoreného vládnutia je aj podpora slobody médií a ochrana novinárov. Konštatuje sa to v Akčnom pláne Iniciatívy pre otvorené vládnutie na roky 2024 až 2026, ktorý dnes schválila vláda. Dokument si v danej oblasti kladie za cieľ „vytvorenie koordinácie medzinárodných iniciatív zameraných na podporu slobody médií a ochrany novinárov na národnej úrovni".

„Slobodné médiá sú základným stavebným kameňom demokracie a jej rozvoja a udržateľnosti. Občanom poskytujú informácie, pomáhajú formovať názory a postoje. Investigatívnym prístupom plnia úlohu “strážneho psa” spravovania vecí verejných," uvádza sa v dokumente. V posledných rokoch však sloboda médií na celom svete podľa materiálu čelí mnohým výzvam. „Úroveň bezpečnosti novinárov sa zhoršuje – fyzické a online hrozby a útoky na novinárov sú vo viacerých členských štátoch EÚ na vzostupe vrátane tzv. SLAPP žalôb (strategická žaloba proti účasti verejnosti je občianskoprávna žaloba podaná proti jednotlivcovi alebo organizácii, ktorí a ktoré sú zapojení do ochrany verejných záujmov)," konštatuje dokument. Odpoveďou na tento stav sú podľa materiálu práve medzinárodné iniciatívy, ktorých cieľom je zvyšovanie slobody médií vrátane posilňovania ochrany novinárov prostredníctvom relevantných legislatívnych nástrojov a odporúčaní.

Pokiaľ ide o samotnú problematiku otvoreného vládnutia, podľa materiálu ide o dobré spravovanie spoločnosti, ktoré podporuje transparentnú, zrozumiteľnú komunikáciu vlády so svojimi občanmi, spoluprácu na všetkých úrovniach vládnutia s relevantnými aktérmi vrátane občianskej spoločnosti a posilnenie zúčtovateľnosti vlád voči svojim občanom. „Cieľom je podporovať dôveru občanov vo svoj vlastný štát a jeho inštitúcie," dodal dokument.


Zdroj: SITA

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 
Writers Strike Update: WGA Reaches Tentative Deal With AMPTP

Po takmer piatich mesiacoch sa podarilo dosiahnuť "predbežnú dohodu" medzi odbormi zastupujúcimi štrajkujúcich amerických scenáristov a hollywoodskymi štúdiami a streamovacvmi platformami. Oznámilo to v nedeľu Združenie amerických scenáristov (WGA) s tým, že konečnú podobu dohody musí schváliť vedenie WGA a jeho členovia, informujú agentúry DPA a AP.
"S hrdosťou môžeme povedať, že táto dohoda je výnimočná — jej súčasťou sú významné profity a záruky pre scenáristov v každom sektore," uviedlo WGA v e-maili rozoslanom svojim členom. Zároveň zdôraznilo, že kým sa nedosiahne konečná dohoda, štrajk scenáristov bude pokračovať.
Agentúra AP pripomenula, že predbežnú dohodu o ukončení predchádzajúceho štrajku scenáristov v roku 2008 schválilo viac ako 90 percent členov WGA.
Predbežná dohoda je výsledkom niekoľkodňových rokovaní predstaviteľov WGA a Aliancie filmových a televíznych producentov (AMPTP), zastupujúcej filmové štúdiá, streamovacie služby a producentov. Obe strany si sadli za jeden stôl prvýkrát po mnohých týždňoch. Na rozhovoroch sa mali zúčastniť aj Bob Iger, šéf The Walt Disney Company, a David Zaslav, riaditeľ mediálneho gigantu Warner Bros. Discovery.
Vyše 11.000 hollywoodskych televíznych a filmových scenáristov vstúpilo začiatkom mája do štrajku po tom, ako nedosiahli dohodu o vyšších platoch a lepších pracovných podmienkach so štúdiami a streamovacími spoločnosťami. Požadovali tiež reguláciu využívania umelej inteligencie (AI).
V polovici júla sa k scenáristom s podobnými požiadavkami pridalo okolo 160.000 hercov, novinárov, spevákov, tanečníkov a ďalších združených v odborovom zväze SAG-AFTRA. Vyriešenie tohto sporu je zatiaľ v nedohľadne — od začiatku štrajku obe strany ešte nerokovali.
Štrajky hercov a scenáristov v USA po viac ako 60 rokoch takmer ochromili Hollywood, keďže sa nemôžu nakrúcať prakticky žiadne filmy a seriály. Herci pre štrajk nemôžu propagovať svoje filmy. Uvedenie filmov do kín bolo odložené a ovplyvnený bol aj harmonogram udeľovania rôznych cien. Napríklad odovzdávanie televíznych cien Emmy sa z polovice septembra odložilo na januári 2024. 
X (@X) / X

Sociálna sieť X, predtým známa ako Twitter, obsahuje najviac dezinformácií zo všetkých skúmaných sociálnych sietí. Vyplýva to z analýzy Európskej únie založenej aj na dátach zo Slovenska. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.
Pilotná analýza šírenia dezinformácií na sociálnych sieťach trvala tri mesiace a EÚ v nej použila dáta zo Slovenska, Španielska a Poľska. Ukázalo sa v nej, že sieť X nespĺňa podmienky kódexu EÚ proti šíreniu dezinformácií, oznámila podpredsedníčka Európskej komisie Věra Jourová. Tento Kódex podpísali napríklad spoločnosti Meta, Google či TikTok.
Twitter sa v roku 2018 k dobrovoľnému kódexu taktiež prihlásil. Túto platformu však vlani v októbri odkúpil podnikateľ Elon Musk, ktorý ju premenoval na X, a od kódexu odstúpil.
Časti tohto dobrovoľného kódexu sú súčasťou nových právnych predpisov EÚ známych ako zákon o digitálnych službách (DSA), pripomína AFP. Tieto predpisy vstúpili do platnosti minulý mesiac. V prípade ich porušenia hrozia spoločnostiam pokuty až do výšky šiestich percent celosvetového obratu.
Jourová dodala, že EÚ začala pracovať aj na bezpečnostných opatreniach, ktoré majú zabrániť masívnemu šíreniu dezinformácií prostredníctvom generatívnej umelej inteligencie pred voľbami do Európskeho parlamentu, ktoré sa budú konať na budúci rok v júni. Čoskoro sa má stretnúť so zástupcami spoločnosti OpenAI, ktorá stojí za platformou ChatGPT.
EÚ sa snaží obmedziť šírenie dezinformácií najmä od začiatku vojny na Ukrajine, odkedy sa zvýšilo povedomie o tom, ako sa Rusko pokúša ovplyvniť európsku verejnú mienku.

Copyright  © TASR 2023

26. 9. 2023

Zomrel David McCallum

Zomrel David McCallum

Zomrel herec David McCallum, známy ako patológ zo seriálu NCIS - Námorný  vyšetrovací úrad – Správy

 

Vo veku 90 rokov zomrel v pondelok britský herec David McCallum, známy z televíznych seriálov The Man From U.N.C.L.E. a NCIS - Námorný vyšetrovací úrad. Herec skonal prirodzenou smrťou v nemocnici v New Yorku, obklopený členmi rodiny. TASR správu prevzala z agentúry AP.
"David bol nadaný herec a milovali ho mnohí na celom svete. Viedol neuveriteľný život a jeho odkaz bude žiť navždy prostredníctvom jeho rodiny a... filmu a televízie," uvádza sa vo vyhlásení stanice CBS.
McCallum sa narodil v roku 1933 v škótskom Glasgowe. Účinkoval vo filmoch ako Skaza Titanicu (1958), Veľký útek (1963) a Najväčší príbeh všetkých čias (1965).
Známym sa stal najmä úlohou v zmienenom špionážnom seriáli The Man From U.N.C.L.E. zo 60. rokov 20. storočia, kde sa objavil po boku Roberta Vaughna. Za rolu tajného agenta získal dve nominácie na cenu Emmy.
Od roku 2003 McCallum účinkoval v seriáli NCIS - Námorný vyšetrovací úrad. Stvárnil v ňom patológa Donalda "Duckyho" Mallarda. Herec na margo postavy povedal, že Ducky s okuliarmi a motýlikom vyzeral podľa neho "trochu hlúpo, ale bola to skvelá zábava."

Zdroj TASR

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 
WGA strike negotiations near potential breakthrough as studios make 'final  offer' | The Independent

Po takmer piatich mesiacoch sa podarilo dosiahnuť "predbežnú dohodu" medzi odbormi zastupujúcimi štrajkujúcich amerických scenáristov a hollywoodskymi štúdiami a streamovacvmi platformami. Oznámilo to v nedeľu Združenie amerických scenáristov (WGA) s tým, že konečnú podobu dohody musí schváliť vedenie WGA a jeho členovia, informujú agentúry DPA a AP.
"S hrdosťou môžeme povedať, že táto dohoda je výnimočná — jej súčasťou sú významné profity a záruky pre scenáristov v každom sektore," uviedlo WGA v e-maili rozoslanom svojim členom. Zároveň zdôraznilo, že kým sa nedosiahne konečná dohoda, štrajk scenáristov bude pokračovať.
Agentúra AP pripomenula, že predbežnú dohodu o ukončení predchádzajúceho štrajku scenáristov v roku 2008 schválilo viac ako 90 percent členov WGA.
Predbežná dohoda je výsledkom niekoľkodňových rokovaní predstaviteľov WGA a Aliancie filmových a televíznych producentov (AMPTP), zastupujúcej filmové štúdiá, streamovacie služby a producentov. Obe strany si sadli za jeden stôl prvýkrát po mnohých týždňoch. Na rozhovoroch sa mali zúčastniť aj Bob Iger, šéf The Walt Disney Company, a David Zaslav, riaditeľ mediálneho gigantu Warner Bros. Discovery.
Vyše 11.000 hollywoodskych televíznych a filmových scenáristov vstúpilo začiatkom mája do štrajku po tom, ako nedosiahli dohodu o vyšších platoch a lepších pracovných podmienkach so štúdiami a streamovacími spoločnosťami. Požadovali tiež reguláciu využívania umelej inteligencie (AI).
V polovici júla sa k scenáristom s podobnými požiadavkami pridalo okolo 160.000 hercov, novinárov, spevákov, tanečníkov a ďalších združených v odborovom zväze SAG-AFTRA. Vyriešenie tohto sporu je zatiaľ v nedohľadne — od začiatku štrajku obe strany ešte nerokovali.
Štrajky hercov a scenáristov v USA po viac ako 60 rokoch takmer ochromili Hollywood, keďže sa nemôžu nakrúcať prakticky žiadne filmy a seriály. Herci pre štrajk nemôžu propagovať svoje filmy. Uvedenie filmov do kín bolo odložené a ovplyvnený bol aj harmonogram udeľovania rôznych cien. Napríklad odovzdávanie televíznych cien Emmy sa z polovice septembra odložilo na januári 2024.


Copyright  © TASR 2023




Európska komisia varovala najvplyvnejšie sociálne siete kvôli šíreniu dezinformácií a proruskej propagandy pred sobotnými voľbami na Slovensku. S odkazom na svoje zdroje to dnes napísal bruselský web Politico. Medzi európskymi a slovenskými úradmi podľa obvykle dobre informovaného webu v poslednej dobe rastú obavy, že slovenskí užívatelia internetu vrátane stúpencov expremiéra Roberta Fica, ktorého prieskumy favorizujú, šíria dezinformačnú prokremeľskú ideológiu.
Činitelia exekutívy Európskej únie sa podľa webu v posledných týždňoch zišli v Bratislave so zástupcami firiem ako Alphabet, Meta či TikTok, aby ich presvedčili o potrebe čo najaktívnejšie postupovať proti dezinformáciám. Pozvaní boli aj ľudia z vedenia spoločnosti X Elona Muska, ktorí však schôdzku odmietli. Muskova firma na jar zrušila svoju účasť na dobrovoľnom kódexe boja proti dezinformáciám, ktorý za komisiu zaštiťuje česká podpredsedníčka Věra Jourová.
Vlani schválený akt o digitálnych službách (DSA) zaväzuje veľké digitálne platformy pôsobiace v EÚ, aby aktívne vyhľadávali dezinformácie a propagandu. Mali by ich prepájať s overenými faktami a spolupracovať s ľuďmi, ktorí ich overovaniu venujú. Pokiaľ by týmto požiadavkám firmy nevyhoveli, hrozia im pokuty až do výšky šiestich percent ročného celosvetového obratu.
Zúčastnené firmy v Bratislave popisovali, aké opatrenia proti dezinformáciám na Slovensku podnikajú, uviedlo Politico. Zástupcovia sociálnych sietí podľa webu hodnotili schôdzky ako konštruktívne.
Niektoré slovenské strany vrátane Ficovho Smeru-SD sa stavajú proti ďalšej podpore Ukrajiny. Časť používateľov internetu na Slovensku podľa augustového prieskumu zdieľa Kremľom šírenú propagandu o nacistoch v ukrajinskom vedení či vymyslené správy o Ukrajincoch vzdávajúcich sa ruskej armáde. Meta vlani po tlaku amerických kongresmanov zrušila facebookový profil podpredsedu Smeru-SD Ľuboša Blahu, ktorý podľa firmy šíril nenávistné prejavy.
Súčasné slovenské voľby vzhľadom na vyhrotenú atmosféru a množstvo dezinformácií budú podľa bruselského webu testom účinnosti nových európskych pravidiel účinné. Eurokomisár pre vnútorný trh Thierry Breton Politicu povedal, že ochrana regulárnosti volieb je jedným z hlavných cieľov DSA. Komisia podľa neho vyhodnotí, či sú pravidlá dostatočné alebo či potrebujú upraviť.

 

Copyright  © ČTK 2023

25. 9. 2023

Markíza prinesie finálnu diskusiu, dvaja lídri sú stále neistí

 Markíza  prinesie finálnu diskusiu, 


dvaja lídri sú stále neistí


TV Markíza v pondelok večer prinesie finálnu predvolebnú diskusiu. Televízia do diskusie pozvala všetkých deviatich lídrov politických strán s preferenciami nad päť percent. Ako informoval portál tvnoviny.sk, priamy prenos moderovaný Michalom Kovačičom odštartuje o 20:45. „Keďže názor zmenili OĽaNO a priatelia aj Progresívne Slovensko, istá je aktuálne účasť siedmich lídrov politických strán. A na to, či napokon prídu aj Peter Pellegrini a Robert Fico, budeme čakať do poslednej chvíle,“ konštatoval pre portál riaditeľ Centra spravodajstva a publicistiky TV Markíza Henrich Krejča. Potvrdenými hosťami predvolebnej debaty sú tak v tejto chvíli Boris Kollár (Sme rodina), Milan Majerský (KDH), Andrej Danko (SNS), Richard Sulík (SaS), Milan Uhrík (Republika), Igor Matovič (OĽaNO a priatelia) a Michal Šimečka (Progresívne Slovensko). Politických lídrov sa okrem moderátora budú pýtať aj bývalí najvyšší ústavní činitelia vrátane exprezidentov Rudolfa Schustera a Ivana Gašparoviča, či bývalej premiérky Ivety Radičovej.

Zdroj: SITA

Možné je všetko! v sobotu zvíťazilo s novým rekordom, TV Markíza v nedeľu priniesla doposiaľ najsledovanejšiu predvolebnú diskusiu

 Možné je všetko! v sobotu zvíťazilo s novým rekordom, TV Markíza





 v nedeľu priniesla doposiaľ najsledovanejšiu predvolebnú diskusiu

Počas uplynulého víkendu výrazne zabodovali aj večerné spravodajské relácie TV Markíza, nedeľné Televízne noviny si aspoň na tri minúty zaplo až 852-tisíc divákov starších ako 12 rokov.  


Vynikajúca zábavná šou Možné je všetko! aj so štvrtou premiérovou epizódou potvrdila svoj divácky úspech, v sobotu 23. septembra 2023 sa v hlavnej, obchodne podstatnej cieľovej skupine 12-54 stala najsledovanejším nespravodajským programom dňa v rámci ponuky všetkých slovenských staníc, pričom zaznamenala doposiaľ vôbec najvyšší počet divákov. 

V tejto komerčnej cieľovej skupine Možné je všetko! zvíťazilo s rekordným ratingom 6,7 % a trhovým podielom 23,0 %. Medzitýždenne si tak čoraz obľúbenejšia šou z hľadiska ratingu polepšila o 0,8 percentuálneho bodu a podiel na trhu jej narástol o 0,3 percentuálneho bodu. Konkurenčné programy výrazne zaostali, film Prezidentka zaznamenal na TV Joj v rovnakej cieľovej skupine trhový podiel 18,2 % a súťažná šou Záhady tela na Jednotke RTVS podiel na trhu iba 11,1 %.

Originálne zábavné hry plné nečakaných prekvapení si v spoločnosti Markízy užilo taktiež rekordných 300-tisíc divákov vo veku nad 12 rokov, pričom v čase vysielania mala šou dosah až na 518-tisíc divákov (AvRch v CS 12+). Stálu zostavu šou v štvrtej epizóde doplnili obľúbená herečka Sarah Arató a multitalentovaný hudobník a komik Marián Čekovský.

Celkovo najsledovanejším programom soboty sa v cieľovej skupine 12-54 stala hlavná spravodajská relácia Televízne noviny, ktorá si pripísala výborný rating 6,7 % a vysoko nadpriemerný trhový podiel 28,8 %.  Súhrn najdôležitejších udalostí dňa si na Markíze pozrelo 433-tisíc divákov a v čase vysielania zasiahol dokonca až 685-tisíc divákov (AvRch v CS 12+).

V univerzálnej cieľovej skupine 12+ patrilo celkové sobotné víťazstvo Počasiu s 445-tisíc divákmi. V cieľovej skupine 12-54 obsadili aktuálne informácie o počasí tretie miesto s vynikajúcim ratingom 6,7 % a trhovým podielom 25,8 %.

Silnou jednotkou na trhu bola Markíza aj podvečer s dlhoročne najsledovanejšou šoubizovou reláciou Smotánka, ktorá si v sobotu pripísala skvelý rating 4,4 % a trhový podiel 23,7 % v cieľovej skupine 12-54.

Doposiaľ absolútne najsledovanejšou predvolebnou politickou diskusiu na celom trhu sa v nedeľu 24. septembra 2023 stala v oboch hlavných cieľových skupinách predposledná tretia debata s názvom Voľby 2023 na obrazovkách TV Markíza. Včerajšia relácia, v ktorej hosťami moderátora Michala Kovačiča boli volební lídri Andrea Letanovská (Demokrati), Krisztián Forró (Aliancia), Mikuláš Dzurinda (Modrí, Most-Híd), Marek Kotleba (Kotlebovci-ĽSNS) a Zsolt Simon (Maďarské fórum) zvíťazila s fantastickým ratingom 6,3 % a vysoko nadpriemerným trhovým podielom 27,3 % v komerčnej cieľovej skupine 12-54. V rámci oboch parametrov ide zatiaľ o divácky najúspešnejšiu debatu pred sobotnými voľbami, na diaľku tak predstihla aj predvolebné diskusie konkurenčnej TV Joj, ktoré boli v uplynulom týždni vysielané v prime-time.

Atraktívnu a dynamickú debatu si na Markíze po 13:00 hod. pozrelo 380-tisíc divákov starších ako 12 rokov, pričom dosah mala až na 669-tisíc divákov (AvRch v CS 12+). Aj v tejto univerzálnej cieľovej skupine išlo o doposiaľ najsledovanejšiu predvolebnú debatu.

Celkovo najviac divákov si v nedeľu v oboch hlavných cieľových skupinách pozrelo večerné spravodajské relácie TV Markíza – Počasie (rating 8,4 % / 25,3 % v CS 12-54) a Televízne noviny (rating 8,2 % / 26,6 % v CS 12-54). Aktuálne informácie o počasí si na Markíze nenechalo ujsť 506-tisíc divákov a sumár spravodajských aktualít 495-tisíc divákov vo veku nad 12 rokov, so zásahom dokonca až 852-tisíc divákov (AvRch v CS 12+).

Dáta sú uvedené v meraní LIVE+TS0-3+HOSTIA. Reach je uvedený s podmienkou tri minúty a viac. Zdroj dát: PMT/KANTAR SLOVAKIA



Udelili Igricov za najlepšiu filmovú a televíznu tvorbu

Udelili Igricov za najlepšiu
 filmovú a televíznu tvorbu

 Ceny Igric, výročné národné ceny Slovenského filmového zväzu, Únie slovenských televíznych tvorcov a Literárneho fondu za audiovizuálnu tvorbu v uplynulom roku udelili v nedeľu (24. 9.) v Bratislave. V 34. ročníku ocenenia ho získal v kategórii hraná tvorba pre kiná režisér Peter Bebjak za film Tieňohra.
Martin Rau dostal sošku v kategórii televízna dramatická tvorba za kameru vo filme Jozef Mak. Denis Dobrovoda si ocenenie odniesol za dokument Katedrála a Peter Budinský za animovaný film Tvojazem.
Igrica za ženský herecký výkon dostala Diana Mórová za postavu matky vo filme Jozef Mak s prihliadnutím na postavu ženy v poviedkovom filme Superžena. Za mužský herecký výkon vo filmovom alebo televíznom diele si cenu odniesol Tomáš Mischura, porota mu ju udelila za stvárnenie Zsoltiho vo filme Čierne na bielom koni.
Igrica za celoživotný prínos slovenskej kinematografii získal kameraman Jozef Šimončič.
Porota udelila aj desiatku tvorivých prémií. Tie získali napríklad Ivo Trajkov za réžiu snímky Piargy, Martin Chlpík za kameru hraného televízne filmu Pošta pani Kolníkovej, či Ľubomír Štecko za dokument Drsne a nežne. V kategórii animovaná tvorba si prémiu prevzala Klára Fedora Homzová za snímku Ja ešte nechcem odísť. Prémiu ďalej dostali Ondrej Kovaľ za postavu Miša vo filme Standup a Dávid Hartl za stvárnenie postavy Jozefa Maka v rovnomennom filme. V kategórii ženský herecký výkon vo filme patrí prémia Dane Droppovej za film Slúžka a Vite Smachelyuk za snímku Obeť. Jana Bučka Kovalčíková získala prémiu za réžiu filmu Elena z dokumentárnej série Môj emigrant.
Zvláštne uznanie poroty získali producenti Barbora Budinská a Peter Badač "za vytvorenie koprodukčného celovečerného animovaného filmu Tvojazem v neľahkých slovenských podmienkach".
Filmy hodnotila porota v zložení kameraman Ladislav Kraus (predseda), dramaturgička Marína Juríčková, režisér Jaro Rihák, animátorka Gabriela Klaučová, dramaturg Stanislav Dančiak ml., režisér Martin Kákoš a herec Peter Šimun.
Počas podujatia vyhlásili i víťazov Ceny slovenskej filmovej kritiky za rok 2022. V kategórii slovenský celovečerný hraný alebo animovaný aj koprodukčný film, ktorý mal premiéru v slovenských kinách v uplynulom roku uspela snímka Michala Blaška Obeť. U kritikov zabodoval aj dokument Dezider Hoffmann - fotograf Beatles od režiséra Patrika Lančariča. Ocenenie si odniesla i filmová kritička Roberta Tóthová. V kategórii najlepší zahraničný film zvíťazil Trojuholník smútku. Cenu slovenských filmových novinárov získala distribučná spoločnosť Asociácia slovenských filmových klubov (ASFK), ktorá najlepší zahraničný film uviedla do slovenských kín.



Zdroj: TASR

24. 9. 2023

NEDEĽNÉ REZNE A KÁVA

    NEDEĽNÉ REZNE A KÁVA




TA3 V politike v nedeľu o 11.00:
 
Hosťami budú: 
  • Robert Fico (Smer-SSD) 
  • Boris Kollár (Sme rodina)

Rozprávať sa budeme o:
  • Migranti a ochrana hraníc
  • Zdravotníctvo
  • Stav verejných financií
  • Kto s kým po voľbách



 

O 5 minút 12, naživo v nedeľu od 11:55 h, Jednotka a vo vysielaní :24.

Hostia 1. časti relácie:

  • podpredseda Európskeho parlamentu, predseda hnutia Michal Šimečka (Progresívne Slovensko);
  • poslanec NR SR, predseda strany Peter Pellegrini (Hlas-SD).

Témy 1. časti relácie:

  • stav, riešenia a dôsledky problému s nelegálnou migráciou;
  • fungovanie a kontrola spravodajských služieb a dôvera v OČTK a spravodlivosť;
  • vplyv inflácie a pomoci štátu na životnú úroveň ľudí;
  • kondícia slovenskej ekonomiky, podmienky pre ozdravenie verejných financií;
  • scenáre politického vývoja po voľbách.

Hosť 2. časti relácie:

  • poverený predseda vlády SR Ľudovít Ódor.

Témy 2. časti relácie:

  • výzvy pri riadení štátu;
  • sociálno-ekonomický vývoj;
  • aktuálna politická situácia.

 Reláciu moderuje Marek Makara.     


Na telo: Najaktuálnejšie témy s Michalom Kovačičom | TVNOVINY.sk
 


Nedeľa 24. 9. 2023 o 13:00 hod. – moderuje Michal Kovačič

· Demokrati – Andrea Letanovská

· Szövetség - Magyarok. Nemzetiségek. Regiók. | Aliancia - Maďari. Národnosti. Regióny – Krisztián Forró

· Modrí, Most – Híd – Mikuláš Dzurinda

· Kotlebovci - Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) – Marek Kotleba

· Maďarské fórum, Občianski demokrati Slovenska, Za regióny, Rómska koalícia, Demokratická strana – Zsolt Simon