15. 6. 2019

Koncesie sú najdemokratickejší spôsob financovania RTVS

Koncesie sú najdemokratickejší 
spôsob financovania RTVS

Koncesionárske poplatky považuje Ministerstvo kultúry SR za štandardný a najdemokratickejší spôsob financovania verejnoprávneho vysielania. Uviedla to pre agentúru SITA hovorkyňa rezortu kultúry Barbora Palovičová v súvislosti s návrhom predsedu Slovenskej národnej strany Andreja Danka, ktorý avizoval zrušenie koncesionárskych poplatkov pre seniorov od budúceho roka. Slovenská národná strana zavedením zrušenia koncesií pre dôchodcov podľa Dankových slov zároveň plní svoje sľuby, ktoré dala ešte na začiatku funkčného obdobia. „SNS od začiatku hovorí, že verejnoprávny rozhlas a televízia môžu fungovať aj bez koncesionárskych poplatkov,“ uviedol pred časom predseda národniarov.

Financovanie verejnoprávnych médií cez koncesionárske poplatky podľa rezortu kultúry "zásadne znemožňuje vznik politických vplyvov na obsah vysielania". "Navyše, verejnoprávne médiá sú v dobe falošných informácií a šírenia nenávisti prostredníctvom internetu kľúčovým prvkom pre zachovanie plurality názorov a objektivity pre širokú verejnosť," dodala Palovičová. Hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková v reakcii na návrh zrušiť koncesionárske poplatky pre dôchodcov uviedla, že "RTVS dopredu nekomentuje ani sa nevyjadruje k návrhom zákonov predkladaných do Národnej rady SR".

Zvýšiť koncesionárske poplatky sa pokúšal predošlý minister kultúry Marek Maďarič, no jeho snahu zastavila vo vláde koaličná SNS. Poslankyňa NR SR za SaS a tímlíderka pre kultúru Renáta Kaščáková priblížila, že SaS má vo svojom programe úplné zrušenie koncesionárskych poplatkov, teda nielen pre vybrané skupiny obyvateľov, ale pre všetkých. "Ešte za vlády Ivety Radičovej sme to dokonca schválili, no po zmene vlády, ešte skôr, než náš návrh vošiel do platnosti, Smer-SD návrh zrušil. Medzičasom sme zrušenie koncesií navrhovali opätovne, a to dokonca vo veľmi jednoduchom riešení, ktoré zahŕňalo aj návrh, ako po výpadku príjmov z koncesií financovať RTVS," pripomenula poslankyňa, podľa ktorej koalícia len z princípu nepodporila opozičných návrh. "Teraz SNS na konci volebného obdobia predkladá populistické riešenie, ktorým sa zalieča len jednej časti obyvateľov, pričom inú skupinu ľudí ignoruje a neponúka ani návod na to, ako nahradiť výpadok príjmov v RTVS. Tento návrh preto považujem za ďalšie neodborné a účelové gesto SNS, ktorým si chce zachraňovať svoje klesajúce preferencie," vyhlásila. Kaščáková je presvedčená, že zrušenie koncesií ako celku bude jedna z prvých vecí, ktorú SaS navrhne, keď bude súčasťou vlády.

Už v súčasnosti štát čiastočne vykryje straty verejnoprávneho Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) spôsobené úľavami z platenia tzv. koncesionárskych poplatkov. RTVS na kompenzáciu časti výpadku dá štát 21 381 120 eur. Vyplýva to z návrhu na poskytnutie finančných prostriedkov účelovo určených pre RTVS na kompenzáciu časti výpadku úhrad za služby verejnosti v dôsledku sociálneho dosahu zákona o úhrade za služby verejnosti poskytované RTVS. Spomínaný zákon začal platiť v roku 2013 a úľavy od platenia, čiastočné alebo úplné, RTVS nekompenzoval. Tvrdí to Ministerstvo kultúry (MK) SR, ktoré materiál o 21-milónovej kompenzácii pre RTVS predložilo na rokovanie vlády 21. mája tohto roka. Materiál kabinet odobril. Ako zdôvodňuje ministerstvo kultúry, pre dlhodobo nezvyšované koncesionárske poplatky sa totiž RTVS dostal do finančnej situácie, ktorú nemôže vyriešiť bez pomoci štátu. Vyše 21 miliónov eur, ktoré by RTVS mal dostať ako kompenzáciu, predstavuje pritom podľa MK SR „iba čiastočnú kompenzáciu výpadku príjmov RTVS, ktorého výška je od nadobudnutia účinnosti zákona o úhrade odhadovaná na 128 286 720 eur.“

Základná sadzba úhrady za služby verejnosti poskytované RTVS je pre domácnosť 4,64 eura mesačne. Polovicu, teda 2,32 eura mesačne, platia dôchodcovia (starobní, invalidní, vdovskí a sirotskí) a poberatelia dávky v hmotnej núdzi. Od povinnosti platiť úhradu je plne oslobodený platiteľ, ak žije v domácnosti s fyzickou osobou s ťažkým zdravotným postihnutím, ktorá má v jeho domácnosti trvalý pobyt, alebo sám je ťažko zdravotne postihnutý. Zákon vymedzuje aj zamestnávateľov oslobodených od povinnosti platiť úhradu, napríklad školy, školské zariadenia, nemocnice, liečebne či hospice. "Výpadok úhrad v dôsledku sociálneho dosahu zákona o úhrade tak za šesť rokov jeho účinnosti od 1. januára 2013 predstavuje 128 286 720 eur," priblížilo MK SR.

Súčasné i predošlé vedenie RTVS aj Rada RTVS dlhodobo upozorňujú, že súčasný model financovania RTVS nedostatočne pokrýva jeho potreby na ďalší rozvoj, čo sa prejavuje napríklad aj v narastaní investičného dlhu, obmedzených možnostiach pre tvorbu finančných rezerv a pri výrobe vlastnej tvorby. Súčasné príjmy RTVS sú nedostatočné najmä pre výšku tzv. koncesionárskych poplatkov, ktorá sa na rozdiel od iných platieb nemenila už takmer 16 rokov. Zvýšenie financovania verejnoprávneho RTVS je súčasťou Programového vyhlásenia vlády Slovenskej republiky, konkrétne sa o ňom píše v časti Kultúrna politika.

Poplatky za verejnoprávnu televíziu a rozhlas sa naposledy zvýšili od 1. augusta 2003. V tom čase sa platba pre vtedajšiu Slovenskú televíziu (STV) zvýšila zo 75 korún na 100 korún a za Slovenský rozhlas (SRo) z 30 na 40 korún. Po zlúčení STV a SRo do RTVS a prechode na euro sa platby sčítali a prepočítali na súčasný základný poplatok pre domácnosti 4,64 eura mesačne.

©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Zomrel Franco Zeffirelli

Zomrel Franco Zeffirelli

Vo veku 96 rokov zomrel slávny taliansky režisér Franco Zeffirelli. Informovala o tom v sobotu agentúra AP s odvolaním sa na oznámenie jeho syna. TASR prináša jeho profil.
Režisér Franco Zeffirelli sa riadil krédom: "Divadlo je základ, je pramatkou všetkého." Ako rodák z Florencie bol obklopený renesančným umením a čerpal z neho aj inšpiráciu. Zaznamenal úspechy na divadelných doskách nielen doma v Taliansku, ale aj vo Veľkej Británii, a to napríklad uvedením Rómea a Júlie od Wiliama Shakespeara. Známy sa stal najmä svojimi filmovými či televíznymi adaptáciami divadelných hier.
Franco Zeffirelli sa narodil 12. februára 1923 vo Florencii. Po druhej svetovej vojne sa presťahoval do Milana. Začínal tu ako občasný divadelný herec. Skutočnou školou však preňho bolo obdobie, keď pracoval pre režiséra Luchina Viscontiho, najskôr ako návrhár výpravy, potom už ako asistent réžie.
Od roku 1950 pôsobil ako divadelný režisér, o osem rokov neskôr debutoval i vo filme - poviedkovou snímkou Camping.
V roku 1961 zaznamenal veľký úspech v Londýne svojim uvedením klasickej Shakespearovej inscenácie Rómeo a Júlia. Svoju povesť odborníka na Shakespeara potvrdil aj v opernej sfére inscenovaním Falstaffa na scéne newyorskej Metropolitnej opery. Známe Verdiho dielo dirigoval samotný Leonard Bernstein. Nasledovala opera Antonius a Cleopatra, ktorú na motívy Williama Shakespeara zložil americký skladateľ Samuel Barber.
Pozitívny ohlas Zeffirelli zaznamenal v New Yorku aj uvedením Dámy s kaméliami od Alexandra Dumasa (1962) a doma v Taliansku s Albeeho inscenáciou Kto sa bojí Virginie Woolfovej.
Časom sa Zeffirellimu bravúrne podarilo preniesť Shakespeara aj na filmové plátno. Už v roku 1966 nakrútil adaptáciu komédie Skrotenie zlej ženy, v ktorej sa hlavných úloh zhostila manželská dvojica Liz Taylorová a Richard Burton. O dva roky neskôr nasledovala filmová podoba Rómea a Júlie, ktorou si vyslúžil dve nominácie na Oskara.
V roku 1972 siahol Zeffirelli pre zmenu po náboženskej tematike. Jeho ďalšie dielo s názvom Brat Slnko, sestra Luna vykresľuje životný príbeh Svätého Františka z Assisi. Aj vďaka hudbe pesničkára Donovana však film hovorí aktuálnym jazykom čias, v ktorých vznikal. Veľa tvorivej energie vložil Zeffirelli do televízneho filmu Ježiš Nazaretský, ktorý sa mu podarilo dokončiť v roku 1979.
V tom istom roku nakrútil aj film Šampión o bývalom boxerskom majstrovi, ktorý sa kvôli svojmu synovi vracia do ringu. Snímka v Jonom Voightom v hlavnej úlohe však nezaznamenala úspech, podobne ako ani ďalší Zeffirelliho film Nekonečná láska s Brooke Shieldsovou (1981).
Zeffirelli sa tak vrátil znovu k divadelným začiatkom. Režíroval filmové podoby klasických hier ako La Traviata, Pagliacci, Cavalerina Rusticana či Otello. V roku 1988 nasledoval životopisný príbeh Mladý Toscanini, v ktorom si zahrali Elizabeth Taylorová, Philippe Noiret, či Franco Nero. V roku 1990 zveril vo svojej adaptácii Hamleta hlavnú rolu Melovi Gibsonovi, čo sa napriek počiatočným obavám ukázalo ako veľmi dobrá voľba.
Úspešný bol aj ďalší Zeffirelliho film Spútaná láska z roku 1993 o láske mladej mníšky a o skúške jej viery v boha. Po snímke Jana Eyrová (1996) nakrútil v roku 1999 režisér satirický príbeh z druhej svetovej vojny Čaj s Mussolinim. Filmom Nesmrteľná Callasová zložil poklonu známej opernej dive. Posledným Zeffirelliho dielom bola inscenácia poslednej Pucciniho opery Turandot.
Umelec sa v roku 1993 priznal k homosexuálnej orientácii. Napriek tomu ostal neortodoxným konzervatívcom a podporovateľom katolíckej cirkvi, ako priznal vo svojom životopise. V rokoch 1994 až 2001 bol senátorom za stranu Forza Italia vedenú talianskym expremiérom Silviom Berlusconim.

Copyright © TASR 2019

Reklamná pauza, môžete sa...

Reklamná pauza, môžete sa...

14. 6. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Hovorkyňa Bieleho domu Sarah Sandersová odchádza zo svojej funkcie. Oznámil to prezident Donald Trump, ktorý ju označil za "bojovníčku". Samotná Sandersová nazvala svoje pôsobenie v Bielom dome "životnou poctou". Funkciu, do ktorej nastúpila v júli 2017, by mala vykonávať do konca júna.
Tridsaťšesťročná Sandersová je lojálnou stúpenkyňou súčasného šéfa Bieleho domu. Do povedomia sa dostala výrokom, že Boh "chcel, aby sa Donald Trump stal prezidentom". Meno jej nástupkyne alebo nástupcu Trump zatiaľ neoznámil.

Spoločnosť Twitter odstránila takmer 4 800 účtov, ktoré používal Irán na šírenie dezinformácií. Twitter o tom informoval v najnovšej aktualizácii správy o svojej transparentnosti, prostredníctvom ktorej chce odhaľovať "šírenie dezinformácií zákernými aktérmi". Okrem účtov s väzbami na Irán tiež Twitter zmazal kontá používané na šírenie ruskej, katalánskej a venezuelskej propagandy.
Yoel Roth, ktorý je v Twitteri šéfom pre integritu stránky, v blogovom príspevku uviedol, že spomínané účty napojené na Irán netvorili zjednotený blok. Jedna čast z nich, konkrétne 1 666 účtov, kumulatívne poslala viac ako dva milióny tweetov s cieľom šíriť názory podporujúce politiku Iránu a jeho konanie. Podobne sa správalo 248 účtov, ktoré sa však špecificky zamerali na ovplyvňovanie diskusií o Izraeli. Najväčší počet kont, 2 865, prostredníctvom "falošných osobností" ovplyvňoval konverzácie o sociálnych záležitostiach v Iráne i vo svete.
Ako uvádza spravodajský portál BBC, Twitter zároveň zrušil 130 falošných účtov, ktoré vytvorili podporovatelia nezávislosti Katalánska, 33 kont od obchodného subjektu vo Venezuele a štyri účty, ktoré používala neslávne známa ruská Internetová výskumná agentúra.

Twitter podľa Rotha zozbieral všetky podozrivé účty, ktoré odstránil od začiatku jeho pátrania na sieti, do súboru dát, a ten poskytol výskumníkom. V súčasnosti tento súbor dát obsahuje viac ako 30 miliónov tweetov a viac ako jeden terabajt obrázkov a videí.


©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Generálmajor ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) Igor Medojev žijúci na Slovensku popiera účasť svojej rodiny na zatknutí investigatívneho novinára Ivana Golunova, ku ktorému došlo minulý týždeň v Moskve. Informovala o tom v piatok rozhlasová stanica Echo Moskvy.
Minulý týždeň sa ruská polícia pokúsila tohto novinára obviniť z predaja drog, ale aj pod tlakom kolegov a verejnosti boli napokon tieto obvinenia stiahnuté a novinár prepustený na slobodu.
Ako uviedlo Echo Moskvy, Golunov pred svojím zatknutím pripravoval materiál o praktikách v pohrebných službách v Rusku, pričom počas svojho vyšetrovania narazil aj na mená šéfa správy FSB pre Moskvu a Moskovskú oblasť Alexeja Dorofejeva a jeho asistenta Marata Medojeva, ktorí "mohli mať záujmy" v pohrebníckom biznise.
Generálmajor Medojev je otcom podplukovníka FSB Marata Medojeva. Generálmajor Medojev je nositeľom titulu Hrdina Ruska, je bývalým zamestnancom FSB a bývalým poradcom ruského ministra obrany, uviedol portál Meduza.io. Navaľnyj vo svojom blogu poznamenal, že Medojevovi staršiemu je dokonca venovaná stránka na ruskej Wikipedii.
Na prepojenie Medojevovcov s "pohrebníckou mafiou" upozornilo začiatkom týždňa ruské investigatívne centrum Projekt, ktoré ho uviedlo aj ako možnú príčinu Golunovovho zadržania.
Echo Moskvy informovalo, že Medojev starší poprel účasť svojho syna na kauze Golunov v rozhovore s novinármi z Investigatívneho centra Jána Kuciaka (ICJK), s ktorými sa stretol v slovenskom Limbachu, kde jeho rodina vlastní veľký dom.
Generál pritom uviedol, že po svojom návrate do Ruska by sa rád stretol s Golunovom, ktorého chce požiadať, aby napísal, že jeho syn s kauzou Golunov nemá nič spoločné.
Kauze Medojevovcov sa venuje aj nadácia opozičného ruského politika Alexeja Navaľného - Fond boja s korupciou (FBK) -, ktorá vo štvrtok zverejnila informáciu, že Medojevovci vlastnia v Moskve štyri byty v celkovej hodnote 340 miliónov rubľov (4,6 milióna eur).
Igor Medojev podľa FBK v Moskve vlastní aj nebytový dom s plochou 948 metrov štvorcových, ktorú prenajíma Moskovskej diaľničnej inšpekcii za dva milióny rubľov mesačne.
Ako poznamenal Navaľnyj, inšpekciu predtým riadil príbuzný Igora Medojeva - otec jeho zaťa, Jurij Ovsiannikov, ktorý bol krátky čas aj ministrom dopravy na Kryme.
Nájomné za túto budovu, ako vyplýva z dokumentov o uzavretí zmluvy, osobne schválil primátor Moskvy Sergej Sobianin.
Navaľného tím tiež zistil, že dopravná spoločnosť ďalšieho Medojevovho zaťa, podnikateľa Michala Baranova, do roku 2014 získavala kontrakty od ministerstva obrany.
Objednávky prestali, keď sa Baranov rozviedol s Medojevovou dcérou Eľdou. Tej po rozvode zostal v Moskve byt s plochou 345 m2 v hodnote 250 miliónov rubľov (3,4 milióna eur), ktorý nedávno predala.
Medojevovci podľa FBK vlastnia aj najmenej desať áut, z toho tri značky Land Rover a tri mercedesy, a viacero motocyklov.
V roku 2017 predal Marat Medojev auto Valerijovi Boľšakovovi, pričom podľa Navaľného sa toto meno nachádza aj na internetovej stránke štátnej rozpočtovej inštitúcie Ritual, pričom funkčné zaradenie je "vedúci oddelenia".
Ritual je štátna organizácia poskytujúca občanom služby v oblasti pohrebníctva.
"Je možné po tom všetkom poprieť existenciu silných neformálnych väzieb medzi štátnym podnikom Ritual (pohrebnou mafiou) a podplukovníkom FSB Medojevom?" píše na svojej stránke politik Navaľnyj.
Rozhlasová stanice Echo Moskvy v piatok s odvolaním sa na zistenia ICJK informovala, že rodina plukovníka FSB Medojeva vlastní nehnuteľnosť aj na Slovensku, kde sa venuje podnikaniu v oblasti nehnuteľností.
O kauze informoval aj spravodajský portál Novaja gazeta, ktorého novinári sa kauze venovali spolu s českými a slovenskými kolegami z ICJK. Podľa ich zistení matka Marata Medojeva, Irina Medojevová, založila v Bratislave spoločnosť Medeva, ktorá sa venuje správe nehnuteľností.
Spoločnosť bola založená v čase, keď jej manžel bol asistentom ruského ministra obrany - v rokoch 2001-10. Od roku 2011 sa Igor a Irina Medojevovci stali vlastníkmi domu "v elitnej oblasti neďaleko Bratislavy" - v obci Limbach.
Podľa odborníkov ich dom podľa odhadov môže stáť od 250.000 do 600.000 eur. Echo Moskvy pripomína, že Medojev starší pracoval iba v štátnych bezpečnostných orgánoch a jeho manželka nepodniká vo veľkom rozsahu.
Vedľa domu Igora Iriny Medojevovcov je ďalšia vila s bazénom - patrí dcére Medojevovcov a jej manželovi, uviedlo Echo. Podľa zistení portálu Meduza.io manželom dcéry Medojevovcov - Maje - je Piotr Ovsiannikov, ktorý je vedúcim oddelenia kontroly a účtovníctva rezortu práce a sociálnej ochrany na moskovskej radnici.
Ovsiannikov, ako napísala Novaja gazeta, je spájaný s majiteľmi spoločnosti Faradaj, ktorá je najväčším dodávateľom špeciálnej obuvi pre orgány činné v trestnom konaní.
Za posledných niekoľko rokov spoločnosť Faradej získala zákazky na viac ako 11 miliárd rubľov (150 miliónov eur), a to väčšinou bez verejnej súťaže. Vila majiteľov spoločnosti Faradej susedí s domami Medojevovcov a Ovsiannikovovcov.
Igor Medojev v rozhovore s novinármi ICJK povedal, že svoj dom v Limbachu kúpil 250.000 eur, pričom financie získal predajom svojho vidieckeho domu v Rusku. Poznamenal tiež, že príslušníci ruskej armády na dôchodku majú "dobrý dôchodok - okolo 3000 eur".

Copyright © TASR 2019

Dokumentárna udalosť sezóny RTVS s Pavlom Barabášom

Dokumentárna udalosť sezóny 

RTVS s Pavlom Barabášom

RTVS na záver aktuálnej televíznej sezóny pripravila pre divákov veľkú dokumentárnu udalosť. Počas desiatich večerov uvedie Dvojka dokumenty Pavla Barabáša doplnené o zamyslenia s názvom Dialóg s planétou. Séria výnimočných dokumentov odštartuje už v piatok 14. júna a vyvrcholí 15. septembra televíznou premiérou nového dokumentu RTVS Tieň jaguára.

Dokumenty Pavla Barabáša - Dvojka, piatok večer:

14. júna

dokumenty Mustang a Bhután – hľadanie šťastia

zamyslenie prvé: Dialóg s planétou – Bohatstvo na dosah

Bájne, odľahlé kráľovstvá Mustang, Bhután či Ladakh boli po stáročia izolované za nedobytnou hradbou Himalájí. No vplyv konzumu a civilizácie sa už vkráda aj do slobodných myslí ich budhistických obyvateľov.

21. júna

dokument Omo - cesta do praveku

zamyslenie druhé: Dialóg s planétou – Miznúce tradície

Takmer pred dvomi desaťročiami splavili prví Slováci nedotknutú rieku Omo v Etiópii. Zdokumentovali unikátne prírodne kmene, ktoré žili v symbióze s riekou. Dnes však títo ľudia bojujú nielen o vodu z Oma, ale i o svoje posledné tradície.

28. júna

dokument Amazonia vertical

zamyslenie tretie: Dialóg s planétou – Stratený svet

Zdá sa, že už na našej Zemi všetko poznáme. Avšak je tu tajomný svet venezuelských stolových hôr. Na ich povrchu žijú organizmy, ktoré ešte nie sú popísané. Väčšie prekvapenie však čaká objaviteľov pod ich povrchom.

12. júla

dokument Pururambo

zamyslenie štvrté: Dialóg s planétou – Zamrznutý čas

V tmavých a hlbokých údoliach Novej Guinei žili malí Papuánci ešte donedávna bez dotyku s civilizáciou. Dnes sa niekoľko kilometrov od nich nachádza najväčšia a najmodernejšia baňa sveta na zlato.

19. júla

dokument TEPUY

zamyslenie piate: Dialóg s planétou – Tajomstvo podzemia

V mohutnom podzemí venezuelských stolových hôr slovenskí bádatelia nachádzajú mohutné tajomné chodby. Ale s novými objavmi sa vynára viac otázok ako odpovedí.

26. júla

dokument Mongolsko – v tieni Džingischána

zamyslenie šieste: Dialóg s planétou – Hranice slobody

Lákadlá moderného sveta dorazili aj do odľahlých stepí strednej Ázie, kde nomádi kočujú a pasú svoje stáda. Ako dlho je ešte ich ekologický spôsob života udržateľný?

2. augusta

dokument Pygmejovia – deti džungle

zamyslenie siedme: Dialóg s planétou – Hľadanie pokoja

V Afrike žili ešte donedávna unikátne prírodné kmene. Ukrytí pod nepriehľadnou zelenou hradbou pralesa niektoré z nich dodnes hľadajú záchranu a pokoj dávnych dôb.

9. augusta

dokument Trou de Fer – železná diera

zamyslenie ôsme: Dialóg s planétou – Živá voda

Voda je živel. Voda nám dáva energiu. Voda nás očisťuje. Ako vnímajú tento zázrak tí, ktorí zasvätili najväčším vodopádom sveta svoj život?

16. augusta

dokument Neznáma Antarktída

zamyslenie deviate: Dialóg s planétou – Na póloch Zeme

Sú to magické miesta. Púť k nim je nekonečné dlhá. Dajú vám však veľké poznanie. Spoznáte seba, svoju myseľ, ale i súvislosti, ktoré obohatia vaše poznanie planéty.

15. septembra

dokument Tieň jaguára

zamyslenia desiate: Dialóg s planétou – Posledný odkaz

Zdanlivo nemajú nič. Len jeden druhého a klenbu amazonského pralesa nad hlavou. No ich život je plný radosti, bezstarostnosti a smiechu. Avšak v ich džungli sa potichu a nebadane rozpínajú chápadlá ťažobných spoločností.

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Doterajší generálny spoločnosti Ringier Axel Springer SK Milan Dubec sa rozhodol odstúpiť, zostane však akcionárom spoločnosti. Od 1. septembra 2019 preberú riadenie Ringier Axel Springer SK dvaja členovia predstavenstva spoločnosti. Michal Maruška sa stane novým prevádzkový riaditeľom a Peter Hollý bude naďalej zastávať pozíciu finančného riaditeľa. Spolu budú riadiť vydavateľstvo. Ringier Axel Springer SK o tom informoval v piatok.

Michal Maruška zo svojej novej pozície zastreší operatívne riadenie spoločnosti, kým Peter Hollý bude naďalej zodpovedný za hospodárenie a finančné výsledky vydavateľstva. Milan Dubec sa rozhodol odísť z aktívneho riadenia spoločnosti po 22 rokoch od založenia Azet.sk a budovania a riadenia najväčšieho digitálneho vydavateľstva Ringier Axel Springer na Slovensku.

Spoločnosť Ringier Axel Springer SK, a. s., je multimediálny vydavateľský dom. Je súčasťou švajčiarsko-nemeckej vydavateľskej skupiny Ringier Axel Springer Media AG. Do portfólia Ringier Axel Springer SK patria: spravodajsko–investigatívny portál Aktuality.sk, ženský magazín Diva.sk, mamičkovský portál Najmama.sk, technologický magazín Živé.sk, športový portál Šport.sk a európsky urban hub Noizz.sk. Súčasťou vydavateľstva sú aj ďalšie produkty ako Azet.sk, donášková služba Bistro.sk či komunitný portál Pokec.


©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

TV Markíza prinesie naživo inauguráciu prezidentky Zuzany Čaputovej

TV Markíza prinesie naživo inauguráciu 
prezidentky Zuzany Čaputovej




Mimoriadnu reláciu bude moderovať Zlatica Švajdová Puškárová, ktorá v štúdiu privíta atraktívnych hostí.

Prvýkrát v histórii Slovenska prichádza do funkcie prezidenta žena a diváci televízie Markíza budú pri tom. V sobotu, 15. júna 2019, so začiatkom o 11:00 odštartuje na obrazovkách najsledovanejšej slovenskej televízie priamy prenos slávnostnej inaugurácie doposiaľ najmladšej hlavy štátu – Zuzany Čaputovej.
Mimoriadnou dva a pol hodinovou reláciou s názvom Inaugurácia prezidentky bude sprevádzať Zlatica Švajdová Puškárová. "Diváci sa môžu tešiť na skutočne bohatý program, celé dianie od zloženia prezidentského sľubu, cez prehliadku čestnej stráže, až po prechod prezidentky bratislavským Starým Mestom, budú v našom štúdiu komentovať naslovovzatí odborníci – expert na etiketu Ladislav Špaček, znalkyňa protokolu Katarína Diková Strýčková a sociológ agentúry Focus Martin Slosiarik," priblížil riaditeľ spravodajstva a publicistiky TV Markíza Henrich Krejča.
Relácia divákom sprostredkuje aj ďalšie zaujímavé fázy tejto slávnostnej udalosti, ako napríklad príchod hostí do dejiska slávnostnej ceremónie v bratislavskej Redute.
Miesto diania budú podrobne monitorovať aj štáby spravodajstva, so živými vstupmi sa v relácii prihlásia moderátor Viktor Vincze a redaktorka Martina Töröková. Súhrn toho najzaujímavejšieho si diváci budú môcť pozrieť aj vo večerných Televíznych novinách a priebežne tiež na spravodajskom portáli TVnoviny.sk

Inaugurácia prezidentky SR Zuzany Čaputovej na TA3

Inaugurácia prezidentky SR 

Zuzany Čaputovej na TA3

Televízia TA3 odvysiela inauguráciu prezidentky SR Zuzany Čaputovej v priamom prenose. Špeciálne vysielanie spravodajskej televízie sa začne v sobotu 15. 6. od 10:45. Moderátor A. Šuran v štúdiu privíta odborníčku na protokol Máriu Holubovú a odborníka na ústavné právo Mariána Gibu. Okrem priamych prenosov z oficiálneho programu, TA3 prinesie aj živé vstupy s redaktormi priamo z centra Bratislavy, ktorí si na jednotlivé miesta tiež pozvali zaujímavých hostí. Rozprávať sa budú s politologičkou Anetou Világi, emeritným arcibiskupom Robertom Bezákom, Tiborom Hajdu z Konferencie biskupov Slovenska, bratom novozvolenej prezidentky aj s jej najbližšími spolupracovníkmi.

TA3 počas niekoľkohodinového vysielania sprostredkuje divákom slávnostnú schôdzu NR SR z budovy Slovenskej filharmónie, na ktorej Z. Čaputová zloží prezidentský sľub. Nasledovať bude slávnostná prehliadka Ozbrojených síl SR, peší presun cez bratislavské Staré Mesto do Katedrály sv. Martina, kde sa bude konať ekumenická bohoslužba a ceremoniál v Prezidentskom paláci, kde Zuzana Čaputová symbolicky prevezme úrad od odchádzajúceho prezidenta SR Andreja Kisku. Na záver televízia TA3 odvysiela kladenie vencov pri pamätníku Brána slobody na Devíne.

Slávnostnej inaugurácii prezidentky SR sa bude počas celého dňa venovať aj web TA3.com
.

Zomrela Lýdia Volejníčková

Zomrela Lýdia Volejníčková


Vo štvrtok 13. júna po ťažkej chorobe zomrela vo veku 66 rokov speváčka Lýdia Volejníčková. TASR o tom informovala dcéra zosnulej Ivana Volejníčková.
Do povedomia vstúpila v 90. rokoch predovšetkým pôsobením v televíznej hudobnej relácii Repete. Preslávila sa piesňou Keď si sám. K jej známym hitom patria aj skladby Smoliar a Haló tam naspievané s Michalom Dočolomanským.
Posledná rozlúčka bude 21. júna o 11.00 h v Krematóriu v Bratislave.


Copyright © TASR 2019