14. 6. 2019

Art Film Fest News

Art Film Fest News

Dnes sa začína Art Film Fest .Medzinárodná súťaž hraných filmov je aj tento rok vyskladaná celosvetovo a podarilo sa do nej dostať aj dve novinky z nedávneho festivalu v Cannes, kde boli uvedené v sekcii La Quinzaine des réalisateurs. Viaceré filmy v hlavnej súťaži budú mať na ART FILM FESTe 2019 aj osobné zastúpenie tvorcov, čo znamená, že ich do Košíc prídu uviesť režiséri či jednotliví herci. Medzi filmami sú aj tri príbehy, ktoré boli inšpirované skutočnými udalosťami.

Prvou zo spomínaných noviniek z Cannes je rakúsky existenciálny triler LILLIAN, režiséra Andreasa Horvatha. Mladá ruská emigrantka v New Yorku nemôže získať prácu bez dokladov ani ako pornoherečka. Rozhodne sa vrátiť do rodnej krajiny a vydá sa naprieč Amerikou na dlhú cestu. Zdanlivo absurdný príbeh, inšpirovaný reálnou skutočnosťou. V roku 1927 istá Lillian Alling zmizla pri svojej púti z Ameriky do Ruska. Film je súčasnou interpretáciou zabudnutej udalosti. Známy rakúsky dokumentarista zasadil svoj hraný debut do fascinujúcich kulís amerického Stredozápadu.

Druhou novinkou, ktorá bola uvedená na festivale v Cannes, je film OLEG, režiséra Jurisa Kursietisa. Mladý lotyšský mäsiar Oleg sa vylodí v Bruseli v nádeji, že si pomôže zo zložitej životnej reality. Onedlho však prácu stratí v dôsledku nespravodlivého obvinenia zo strany iného pracovníka. Ako zdanlivý anjel-záchranca sa ho ujme poľský charizmatický kriminálnik, ktorý mu sľubuje lepšiu budúcnosť. Oleg si postupne uvedomuje, že sa dobrovoľne ocitol v pasci, z ktorej niet východiska…Film podáva nemilosrdný obraz o podobe moderného otroctva, ktorý sa odohráva v skrytom zákulisí výmenných transferov pracovnej sily medzi krajinami Európskej únie.